Dodaj do ulubionych

Mustela czy Oilatum?

31.05.06, 11:47
Witam Szanowne Mamy!

Zaczynam kompletowac kosmetyki dla noworodka.I mam takie pytanko.Czy kupic
Zel do mycia ciala dla niemowlaka Mustela,czy emulsje do kapieli Oilatum?A
mozna stosowac np. oba naraz, Oilatum wlewa sie do wanienki a Mustela myje
cialko dziecka.Po obu tych produktach nie trzeba stosowac oliwki?Wiem ze
Oilatum jest z parafina i nawilza skora dziecka ale rowniez to samo robi zel
Mustela.Nie chce przesadzic z tym nawilazaniem zeby dziecku nie zapychac
porow.Drogie mamy wiec co proponujecie?Czekam na informacje.

Pozdrawaiam
Anna
Obserwuj wątek
    • mooh Re: Mustela czy Oilatum? 31.05.06, 12:35
      Na pewno nie obydwa kosmetyki na raz. Dla noworodka zresztą nie polecałabym
      żadnego z nich. Na początku zdecydowanie lepiej jest przestrzegać zasady - im
      mniej tym lepiej. Oilatum jest preparatem do kąpieli leczniczych, czyli do
      stosowania w sytuacjach, które wskazują na konieczność dodatkowego
      natłuszczania. Zdrowa skóra nie potrzebuje tak intensywnej pielęgnacji. Co
      więcej, nie ma sensu przeszkadzać zdrowej skórze w "uczeniu" się właściwej
      pracy gruczołów łojowych.
      Noworodka najlepiej jest myć przeznaczonym dla niemowląt mydłem z odpowiednim
      atestem. Płyny i emulsje można stosować z reguły po ukończeniu przez dziecko
      miesiąca. Wtedy też obowiązuje zasada im mniej tym lepiej, ale można już używać
      szamponów i płynów do kąpieli.
      • ewa.m.kaminska Re: Mustela czy Oilatum? 01.06.06, 15:03
        Nic więcej już nie dodam do tego, co napisała Moohsmile))
        • kitka20061 Re: Mustela czy Oilatum? 15.06.06, 22:02
          To dlaczego w wielu szpitalach noworodki myją Oilatum a także proponują mamom
          aby stosowały go w domu?
          • mooh Re: Mustela czy Oilatum? 15.06.06, 22:06
            Jej, gdzie jest ten szpital, w którym noworodki myte są płynem za 70 zł za 0,5
            litra? W Polsce? Publiczny?
            • mujlogin Re: Mustela czy Oilatum? 16.06.06, 20:12
              w Zielonje Górze taki jestsmile
              • mooh Re: Mustela czy Oilatum? 16.06.06, 22:00
                Poważnie? Cuda się jednak zdarzają. A tak na serio, to sądzę, że szpital ma po
                prostu jakąś formę umowy z dystrybutorem, na takiej samej zasadzie, na jakiej
                szpital, w którym rodziłam stosował kosmetyki Johnsona. To nie znaczy, że dla
                dzieci w Zielonej Górze najlepsze jest Oilatum, a dla dzieci w Bydgoszczy
                Johnsons Baby smile
          • mooh kitka20061 16.06.06, 22:04
            kitka20061 napisała:

> To dlaczego w wielu szpitalach noworodki myją Oilatum a także proponują mamom
            > aby stosowały go w domu?

Każdy szpital używa jakichś kosmetyków dla niemowląt. Nie wiem, na jakiej
            zasadzie dokonuje się wyboru, ale myślę, że podstawowym argumentem są kwestie
            finansowe. Położne w szpitalu polecają, bo widocznie to część umowy z
            dystrybutorem. W moim szpitalu używano Johnsons Baby i to też polecano.
    • moreno500 Re: Mustela czy Oilatum? 02.07.06, 20:35
      ja sobie kupiłam oilatum i na pierwsze kąpiele był o tyle dobry, że już niczym
      potem nie smarowałam, no a awantury to wtedy były....chcieliśmy jak najszybciej
      dziecko ubrać i przystawić do piersi, bo myśleliśmy, że zaraz z tego płaczu
      pęknie. także warto mieć taką buteleczkę w zanadrzu. po kilku kąpielach mogłam
      już nieco spokojniejsze dziecko myć mydełkiem i smarować mleczkiem, zgodnie z
      sugestiami pani ekspert. ale polecam na te kilka - przynajmniej dla mnie -
      szalonych i traumatycznych pierwszych kąpielismile
    • ania2528 Re: Mustela czy Oilatum? 09.07.06, 10:06
      witam.
      mój synek ma batdzo suchą skórę.
      od początku używam kosmetyków Oilatum (emulsji do kąpieli i kremu) kosmetyki są
      bardzo skuteczne i delikatne.polecam i życzę szczęśliwego rozwiązania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka