aneczka_1980 13.07.06, 12:12 Moja dwuletnia corcia ma calo twarz i w okolicach pupy, a za to 6 miesieczna corcia jest cala w potowkach, juz nie wiem jak mam to zlikwidowac. Caly dzien sa praktycznie na golasa. Powiedzcie jak wy sobie z tym radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicez Re: Potówki - pomocy. 13.07.06, 12:26 Mam ten sam problem. Ja z polecenia pediatry stosuję Tanno-Hermal Lotio. Do dostania bez recepty. Przypomina to taki preparat stosowany przy ospie. Stosuję też profilaktycznie małemu na pupę jak musimy gdzieś pojechać samochodem i z racji unieruchomienia mały się odparza. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia8 Re: Potówki - pomocy. 14.07.06, 09:52 Witam, wydaje mi się, że moja prawie 3 latka też ma potówki. Całe plecki i troszkę klatkę piersiową wysypaną drobniutkiki krosteczkami. Chodzi tylko w majteczkach i cieniutkiej koszulce. I te krostki są tylko tam gdzie zakryte ciałko. Martwiłam się że to może różyczka. Czy możecie powiedzieć jak wyglądają potówki? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beta75 Re: Potówki - pomocy. 14.07.06, 10:47 Hej mój 3.5 letni synek na brzucuhu iklatce piersiowej ma lekko zaczerwienioną skóre i krostki wodniste, malusienkie pecherzyki. Nie skarzy sie ma to juz kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
tuskas Re: Potówki - pomocy. 14.07.06, 11:07 Potówki należy wysuszyć delikatnie. Nie nawilżajcie, bo może być gorzej. Moja 14 miesięczna córeczka miała potówki delikatne na dekolcie i na karku, posmarowałam cienką warstwą Sudocremem i zniknęły Można też wykąpać w KMnO4. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Potówki - pomocy. 14.07.06, 11:13 U nas najlepiej zawsze sprawdzal sie Sudokrem.Znikaly blyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwpal Re: Potówki - pomocy. 14.07.06, 12:44 U moich zawsze sprawdzała sie mąka ziemniaczana do kąpieli, tzn. mokre ciało z potówkami nacieram mąką, chwile tak zostawiam, a potem spłukuję. Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: Potówki - pomocy. 17.07.06, 23:08 Potówki mozna także likwidowac borasolem w roztworze dostępnym w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia76 Re: Potówki - pomocy. 21.07.06, 21:29 do kąpieli dolać krochmal (oczywiscie taki ugotowany własnorecznie). Odpowiedz Link Zgłoś
paulaula Re: Potówki - pomocy. 24.07.06, 20:50 Jak moja córcia była maluszkiem pomogły przez 3 dni kąpiele w nadmanganianie. Teraz ma 3 latka i znów się pojawiły, nadmnganian nie chciał tego zgoić ale 2 dni wapna w syropie załatwiło sprawę bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: Potówki - pomocy. 24.07.06, 21:51 Jak już tu o tym pisałam smaruję małego kremem do pupy(nivea z cynkiem ,tym w metalowym pudełku) Odpowiedz Link Zgłoś