08.08.06, 12:51
Córeczka ma skończone 3 tygodnie i 4 dni i ja nadal nie używam oliwki. W
szpitalu powiedziano, że oliwić tylko miejsca tego wymagające. Córka nie ma
suchej skórki więc nie oliwię ale tak się zastanawiam, że może ją czegoś
pozbawiam. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • malgorzata.jazdzyk Re: Oliwka 09.08.06, 15:16
      Delikatna skóra dziecka łatwiej ulega wysuszeniu i w związku z tym jest bardziej
      podatna na podrażnienia i zakażenia. Dlatego jedną z najlepszych matod ochrony
      tak delikatnej skóry jest skuteczne nawilżanie. Oliwki są najczęściej stosowanym
      kosmetykiem do pielęgnacji ciała noworodka i niemowlęcia. Ważne jest, aby oliwka
      chroniła skórę przed utratą wody i zatrzymywała ją w warstwie rogowej skóry.
      Moim zdaniem skórę niemowlaka po kąpieli powinno natłuszczać się. Pozdrawiam.
    • ewa.mamaoli Re: Oliwka 11.08.06, 21:52
      od samego początku po kapieli używałam oliwki właściwie na całe ciało jednak po
      pewnym czasie na buzi i klatce piersiowej pojawiły się krostki. ( wykluczyłam
      błąd dietetyczny i przegrzewanie) Skonsultowałam to z dermatologiem który
      powiedział że oliwka stosowana na całe ciało zatyka pory w skórze i stąd ta
      wysypka. Za jego namową stosuję Balneum krem do ciała, Elobasę na twarz, a
      oliwke tylko na główkę- odkąd tak postępuję skóra jest śliczna i gładka.
    • kadyga Re: Oliwka 12.08.06, 22:10
      Kiedy trafiłam z dwutygodniowym synkiem do lekarza dermatologa, zapytałam o
      oliwkę i jej stosowanie. Otrzymałam odpowiedź, że nie należy codziennie
      smarować dziecka oliwką, bo skóra musi "oddychać". Smaruję tylko wóczas kiedy
      widzę taką potrzebę - skóra sucha, ale przede wszystkim kąpię wówczas w Oilatum.
      kd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka