Dodaj do ulubionych

Podatek drogowy!!!

IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 19:47
Rząd planuje od 1.01.2003r. wprowadził podatek drogowy od uzywania dróg
krajowych.Będzie to ok. 100 zł rocznie.Pieniądze mają być (hie hie)
przeznaczane na remonty dróg i budowy autostrad.Chyba będziemy jedynym narodem
który płaci 2 razy podatek za to samo.Przeciez od kilku lat płacimy go tankując
benzynę na stacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Szczyp.. Re: Podatek drogowy!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 19:53
      ...a autostrad jak nie było tak nie ma. Drogi w opłakanym stanie, dziura na
      dziurze i w dodatku jeszcze ta budżetowa, blehhhh

Pozdro
      Szczyp

P.S. Sami wybraliśmy ten rząd - pamiętasz? :-)
      • Gość: miczel Re: Podatek drogowy!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 20:22
        pamietam,pamietam,Sam sie do tego przyczyniełem.A teraz załuje i sie wstydze.
        • Gość: Szczyp.. Re: Podatek drogowy!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 21:21
          baaaaa, takie "uroki" demokracji. Wygrywają nie najlepsi a najgłośniejsi...
          • Gość: piotrwlo Re: Podatek drogowy!!! IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 00:10
            Mam czystą satysfakcje że na nich nie głosowałem. Tylko co mi potym
    • durfin Re: Podatek drogowy!!! 05.02.02, 11:49
      Pewnie, ze sie nie ciesze z tego, ze bede musial placic tyle kasy! Z drugiej
      jednak strony podatek ten bedzie jednym z nielicznych, ktory nie odbije sie na
      najbiedniejszych (bez samochodow). Fakt, ze niektorzy mniej biedni, tzn.
      posiadajacy jakiegos "trypelka" na pewno na tym ucierpia, ale moim zdaniem jest
      to w miare dobre wyjscie. Jestem gotowy zaplacic 100 zl. rocznie aby drogi po
      ktorych jezdze byly dobre. Do tej pory wiecej wydaje na naprawy! Martwi mnie
      tylko fakt, ze jak zwykle, tak i teraz zapewne mimo duzych oczekiwan, tak na
      prawde nic sie nie zmieni. Mimo wszystko staram sie byc optymista.
    • Gość: bzq Re: Podatek drogowy!!! IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 12:06
      to jest chyba dobre rozwiazanie. jestem gotow zaplacic te 100, ale mam
      nadzieje, ze kierowcy przejezdzajacy przez polske (zwlaszcza tiry) tez beda
      musieli to zrobic. troche niepokoi fakt placenia podwojnie (paliwo), ale jakos
      to przezyje. mam tylko nadzieje, ze te pieniadze trafia na inwestycje drogowe.
      • Gość: zyta Re: Podatek drogowy!!! IP: 213.25.195.* 15.02.02, 11:31
        A ja absolutnie nie zgadzam sie z tym.
    • rene2 Re: Podatek drogowy!!! 05.02.02, 17:45
      To szczyt chamstwa. Chyba sprzedam ze dwa z moich czterch samochodów, bo
      inaczej nie zwiążę końca z koncem.
    • Gość: Strucho Re: Podatek drogowy!!! IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 00:44
      Gdyby te pieniądze naprawdę trafiały na drogi (a potem jeszcze je dobrze
      rozdzielili do samorządów) to gra byłaby warta świeczki. Ale gorzej z
      przedsiębiorcami, którzy ledwo co przędą, a każda podwyżka ceny paliwa,
      akcyzy, ubezpieczenia, jest balansowaniem na granicy. Czy znowu nie wzrosnie
      bezrobocie, spadnie sprzedaż samochodów, a w rezultacie wpływy zamiast
      wzrosnąć nie spadną, a wszystkim będzie żyło się gorzej?
      • Gość: PiotrK Re: Podatek drogowy!!! IP: 212.244.82.* 06.02.02, 10:04
        Dokładnie.
        Podatek który już płacimy w paliwie miał być na utrzymanie dróg i to na tym
        terenie gdzie wydano pieniądze.
        Dlatego nie mam zaufanie że te moje 100 trafi na poprawę dróg a po drugie nawet
        jeśli trafi to pewnie do Warszawki.
    • Gość: Pinch Re: Podatek drogowy!!! IP: 193.59.39.* 06.02.02, 10:21
      Mogli to rozwiazac inaczej - nazwac chociazby podatkiem od uzywania opon
      zimowych, do szybkiej jazdy i uniwersalnych. Te podwojne opodatkowanie jest
      chore - narusza autorytet wladzy jako takiej. Owszem, moge placic, ale niech
      beda to pieniadze "znaczone" - idace faktycznie na utrzymanie drog.
      A moze by tak jeszcze podatek od telefonu komorkowego, zmywarki naczyn lub
      wagi ciala ("Mis")....;-)
      • rene2 Re: Podatek drogowy!!! 06.02.02, 10:55
        Od wagi to może nie, bo zbankrutowałbym na 100 proc.
      • Gość: Sen Re: Podatek drogowy!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 10:57
        Ni ma co ironizaować, bo mądrę głowy z rządu myślą juz o tego typu podatkach.
        Płacic za pralkę, telewizor, lodówkę, samochód. A co do podatku drogowoego, to
        jest to jawne oszustwo. Nie wiem, czy pamietacie, ale ki;lka lat temu płacony był
        podatek drogowy w formie gotówkowej. Tyle że pieniądze z niego nie trafiały na
        drogi tylko do wspólnego budżetu gminy. Poniewaz było to społecznie
        niesprawiedliwe, zniesiono ten bezpośrednio płacony podatek a wliczono go w cene
        benzyny. Ciekaw jestem czy te pieniadze trafiaja na fundusz budowy dróg, czy do
        dziurawego budżetu państwa. Pewnie to drugie. Teraz każą nam płacic kolejny
        podatek na to samo wychodząc z założenia, że ludzie powoli zapominają, że juz
        jeden płacą. Cóz, nasze społeczeństwo jak rzadko które daje sie omamiać, co widac
        przy kolejnych wyborach
        • Gość: Duch Re: Podatek drogowy!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.02.02, 07:07
          Beleczka ekonom wspanialy, tak sie z budzetem za lep zlapal, ze teraz chce go
          zapewnic na lata. Bedzie to okres wspanialy, kiedy to za pobieranie tlenu beda
          mu profity wplywaly, nic nie oszczedzisz, nic nie pooddychasz, zachcialo Ci sie
          zyc w dobrobycie, no to teraz zdychaj!
          Wszystkich wrazliwych przepraszam za nazbyt wyuzdana tresc tego lisciku, ale to
          co tu sie wyrabia-nawet Ducha zbija z pantalyku :(.
          Duch z podrecznika: "Ekonomia dobrobytu w warunkach mongolskich i chinskich"
          KAW wyd. VIII poprawione ;).
          • Gość: Zenobius Re: Podatek drogowy!!! IP: *.plocman.pl 09.02.02, 12:10
            Poszczekać sobie możemy i tylko tyle. Jak będą chcieli to wprowadzą po 200 albo
            i 300. A drogi to się robi od lat, szczególnie dobrze robią to kumple
            rządzących np. Autostrady Wielkopolskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka