Dodaj do ulubionych

10. jubileuszowa kwesta zakończona

04.11.09, 14:27
Jesteśmy z mężem na emeryturze, daliśmy, jak co roku 10 zł. Nie
jestem przekonana tak na 100 % do tej płockiej akcji. Patrzyłam na
odnowione groby, nikt z nich nie zgarnął nawet liści. Czy nie jest
to wyrzucenie pieniędzy w przysłowiowe błoto. Dlaczego dziennikarz
się dziwi, że w sobotę było mało ludzi. Sobota to zwykły dzień. W
Dzień Wszystkich świętych również było mniej ludzi, a w Zaduszki
można było parkować pod cmentarzem. Czyżby coraz mniej ludzi
pamiętało o swoich bliskich?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztof Kamiński Re: 10. jubileuszowa kwesta zakończona IP: *.007.c72.petrotel.pl 04.11.09, 22:21
      Droga Pani
      bardzo dziękuję za Panstwa wsparcie Kwesty. Wyjasniam, że opiekujemy
      sie wszystkimi odnowionymi grobami. W dniach 30 pazdziernika 2009
      roku tak jak co roku młodzież z Gimnazjum nr6 i MDK (21 osób) z
      prezesem Stowarzyszenia Jerzy Skarżyńskim oraz z Gimnazjum nr 8
      (cała klasa młodzieży z Panem Prof Serwatkiewiczem) przez kilka
      godzin sprzatało teren wokół grobów i czyściło nagrobki. Ze wzgledu
      na mróz który się pojawił w nocy z 31.10 na 1.11 gwałtownie zaczeły
      opadać liście z drzew i stąd pojawiły się również na "naszych"
      nagrobkach. Nie muszę chyba podkreślać że zarówno członkowie
      Stowarzyszania "Starówka Płocka" jak i młodzież szkolna pracowała
      społecznie z potrzeby serca. Mam nadzieję, że po tych wyjaśnieniach
      napisze Pani wyjaśnienie w tym miejscu.
      Zarówno dzieciom sprzątającym groby w chłodzie przez wiele godzin
      jak i nam sprawiła Pani ogromną przykrość.
      Z poważaniem
      Krzysztof Kamiński
      Stowarzyszenie "Starówka Płocka"
      • Gość: obserwatordo wagi Re: 10. jubileuszowa kwesta zakończona IP: 91.212.223.* 04.11.09, 22:43
        Droga Pani widziałam jak dzieciaki wraz z opiekunami sprzątały
        zabytkowe groby.Widziałam jak znakowali je małymi plakacikami,że to
        właśnie nagrobki zakonserwowane z dobrowolnych składek płocczan i
        sponsorów akcji.Pani stwierdzenie jest niesprawiedliwe i pokazuje
        dzieciakom jaki niesprawiedliwy jest świat.Czy to chciała pani im
        pokazać?.Miejmy nadzieję,że nie zniechęcą się do pracy społecznej
        dla dobra wspólnego i ocalania pamięci po tych co odeszli.Pozdrawiam.
        • waga46 Re: 10. jubileuszowa kwesta zakończona 05.11.09, 15:29
          Przykro mi, że nie udało mi się zobaczyć czystych grobów i że Pan
          tak to odbiera. Myślę, że sprzątanie grobów nie ma nic wspólnego z
          moją oceną faktu, a tym bardziej niesprawiedliwością całego świata.
          Ja nie oceniam pożytecznej pracy dzieci, które sprzątały, tylko
          stwierdziłam, że jak przechodziłam, to zawsze leżały liście, nie
          tylko w tym okresie, ale przede wszystkim w ciągu roku. Odwiedzam
          swoich bliskich dość często.Cieszy mnie fakt, że dzieci zaangażowały
          się w pracę, uczą się szacunku do zabytków i osób zmarłych. Myślę,
          że moje uwagi nie zniechęcą ich do pracy. Za zaangażowanie Dzieci i
          ich Opiekuna dziękuję i życzę wszystkim dużo zdrowia.
          • Gość: Rafał wadze46 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.09, 15:41
            może za swoje 10 zł za dużo wago46 wymagasz? Chciałabyś, żeby
            organizatorzy akcji zapewnili porządek na "ich grobach" przez cały
            rok? A może to nie powinny być "ich groby"? Może o sprzątanie liści
            powinni zatroszczyc się też inni? Młodzież z gimnazjum potrafi, a ty
            nie? Taka stara jesteś, że tylko zrzędzić potrafisz?
            A mojego syna, który 30 października sprzątał "ich groby", i który
            czyta forum gazety, tak wczoraj zdenerwowałaś, że znów musiałem mu
            tłumaczyć na czym polega praca społeczna, dla kogo się wtedy pracuje
            i że to warto, że bardzo ci niedziękuję
            Ale mimo wszystko zdrowia życzę. Zwłaszcza psychicznego
            • waga46 Re: wadze46 06.11.09, 09:07
              Za życzenia dziękuję, zwłaszcza za zdrowie psychiczne, jest ono
              najważniejsze. Cóż po zdrowiu fizycznym , skoro z głową jest nie tak.
              Wychowywanie dzieci jest trudną i odpowiedzialną sprawą, zwłaszcza w
              Pana przypadku. W ten sposób nauczy Pan młodego człowieka braku
              szacunku do wszystkiego, a zwłaszcza do ludzi starych. Nie winię
              Organizatorów za liście na na grobach, tylko Zarząd cmentarza, który
              od czasu do czasu liście mógłby zgarnąć.
              • Gość: Rafał Re: wadze46 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 11:22
                - to twój pierszy wpis:
                "Jesteśmy z mężem na emeryturze, daliśmy, jak co roku 10 zł. Nie
                jestem przekonana tak na 100 % do tej płockiej akcji."
                a to drugi:
                "Nie winię Organizatorów za liście na na grobach, tylko Zarząd
                cmentarza, który od czasu do czasu liście mógłby zgarnąć."

Z lekka zmieniłaś zdanie? A może myślisz, że nie potrafię czytać ze
                zrozumieniem? A poza tym, Zarząd cmentarza nie jest zobowiązany do
                sprzątania grobów

• roman_j Re: wadze46 06.11.09, 09:22
              Może przez wzgląd na swojego syna, który czyta to forum, powinieneś zrezygnować
              z takich sformułowań jak "Taka stara jesteś, że tylko zrzędzić
              potrafisz?"
              czy "zdrowia życzę. Zwłaszcza psychicznego". Jeśli bowiem
              Twój syn jest tak wrażliwy, jak napisałeś, to po przeczytaniu takich
              impertynencji autorstwa własnego ojca może się zdenerwować i zawstydzić. I tym
              razem chyba dużo trudniej będzie mu przekonująco wytłumaczyć, dlaczego jego tata
              ubliża na forum starszej osobie. :-))
              • Gość: Rafał romanowi_j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 11:17
                wybaczył mi
                najbardziej mnie ruszyło, że tak wcześnie znalazł się w samym
                centrum dorosłego świata. Usiłuję mu wpoić, że oprócz oczywistego w
                dzisiejszych czasach modelu postępowania: "nic za darmo", jest inny,
                taki, gdzie zasadą jest bezinteresowne dawanie. Nauczono mnie, że
                tyle jest człowiek winny innym, ile ma w sobie zdolności, talentów,
                na ile go stać. Dziś wiem - za wszystkie swoje dobre uczynki
                zostaniesz surowo i sprawiedliwie ukarany. Najchętniej i najgłośniej
                potępią cię ci, którzy nic z siebie nie dają. Pani waga46
                wspomniała, że wielokrotnie widziała "ich groby" zasypane liśćmi.
                Nie schyliła się, by uprzątnąć, a jeżeli z racji wieku, nie jest w
                stanie tego dokonać, namówić młodszych, nauczyć ich bezinteresownego
                wysiłku dla innych. Przeciwnie, widok zasypanych przez rok "ich
                grobów" spowodował, że wpisała komentarz w którym podważa sens całej
                akcji Ratujmy "Płockie Powązki" - tej, w wyniku której ocalały
                nagrobki - np. Kozłowskich czy Lasockich. To na konserwację
                zabytkowych nagrobków zbieraja organizatorzy akcji pieniądze co rok
                i na to je wydają. I jeszcze raz w roku, przed Wszystkimi Świętymi,
                organizuja sprzątanie "ich grobów" - pewnie więcej nie mogą, bo nie
                sa w stanie. I oto doczekali się oceny osoby starszej, której należy
                się szacunek, niezależnie czy ma rację czy nie. To świat dorosłych,
                gdzie nie ma Mikołaja i jeżeli wyrwiesz się do przodu do dostaniesz
                po głowie. Wydaje mi się, że za wcześnie na taka świadomość u
                gimnazjalistów.
                Całe szczęście, mój syn przypadkiem trafił na forum -
                przygotowywał "prasówkę" na WOS i chciał zająć się informacją o
                akcji, w której uczestniczył i był z tego dumny. I od razu trafił
                na UWAGI wagi46. Dopilnuję, by na forum zaglądał w mojej obecności i
                może zdążę mu wytłumaczyć kto i w jakim celu tu gości zanim zatruje
                się jadem świata dorosłych
                ps. nie wierzę by waga46 była osobą, jaką się przedstawiła. Znam to
                forum i widziałem wiele manipulacji. Nie wiem, dlaczego wstawiła
                taki a nie inny komentarz i chyba nie chcę wiedzieć
                • roman_j Re: romanowi_j 06.11.09, 14:30
                  Gość portalu: Rafał napisał(a):

> wybaczył mi

Krzywdy mu nie wyrządziłeś, więc nie bardzo wiem, co Ci wybaczył. Ale myślę, że
                  Wasze stosunki rodzinne to już Wasza prywatna sprawa.

> najbardziej mnie ruszyło, że tak wcześnie znalazł się w samym
                  > centrum dorosłego świata.

Jeśli czyta forum, to znalazł się w tym centrum zapewne dużo wcześniej.

> Usiłuję mu wpoić, że oprócz oczywistego w dzisiejszych czasach
                  > modelu postępowania: "nic za darmo", jest inny, taki, gdzie zasadą
                  > jest bezinteresowne dawanie.

To sympatycznie. Szkoda, że jednocześnie dajesz mu także, w moim odczuciu, złe
                  przykłady. Takie jak Twoje złośliwe uwagi kierowane pod adresem autorki tego
                  blogu. Czy chcesz go nauczyć, że w ten sposób należy dowodzić swoich racji?

> Nauczono mnie, że tyle jest człowiek winny innym, ile ma w sobie
                  > zdolności, talentów, na ile go stać. Dziś wiem - za wszystkie
                  > swoje dobre uczynki zostaniesz surowo i sprawiedliwie ukarany.

To gruba przesada, jeśli mam rozumieć, że słowa autorki tego wątku są taką
                  surową i sprawiedliwą karą dla Twojego syna za jego dobry uczynek. Zresztą Ty
                  już ją dla równowagi karzesz swoimi słowami, w moim odczuciu dużo bardziej
                  dotkliwie.

> Najchętniej i najgłośniej potępią cię ci, którzy nic z siebie nie
                  > dają. Pani waga46 wspomniała, że wielokrotnie widziała "ich groby"
                  > zasypane liśćmi. Nie schyliła się, by uprzątnąć, a jeżeli z racji
                  > wieku, nie jest w stanie tego dokonać, namówić młodszych, nauczyć
                  > ich bezinteresownego wysiłku dla innych.

No cóż, nie każdy ma takie szlachetne odruchy i trudno o to każdego winić.
                  Idealnie byłoby, gdybyśmy wszyscy tacy byli, jak piszesz powyżej, ale to utopia.

> Przeciwnie, widok zasypanych przez rok "ich grobów" spowodował, że
                  > wpisała komentarz w którym podważa sens całej akcji Ratujmy
                  > "Płockie Powązki" - tej, w wyniku której ocalały nagrobki - np.
                  > Kozłowskich czy Lasockich.

Nie sądzę, żeby ta opinia zdecydowała o fiasku całej akcji, o tym, że straciła
                  ona sens, czy żeby spowodowała jakiekolwiek inne przykre i dotkliwe konsekwencje.

> To na konserwację zabytkowych nagrobków zbieraja organizatorzy
                  > akcji pieniądze co rok i na to je wydają. I jeszcze raz w roku,
                  > przed Wszystkimi Świętymi, organizuja sprzątanie "ich grobów" -
                  > pewnie więcej nie mogą, bo nie sa w stanie. I oto doczekali się
                  > oceny osoby starszej, której należy się szacunek, niezależnie czy
                  > ma rację czy nie.

Na szacunek nie zasługuje się tym, że się ma rację. Zwłaszcza, że "racja" to
                  coś, co trudno obiektywnie ocenić, zwłaszcza, jeśli jest opinią, a nie faktem.

> To świat dorosłych, gdzie nie ma Mikołaja i jeżeli wyrwiesz się do
                  > przodu do dostaniesz po głowie. Wydaje mi się, że za wcześnie na
                  > taka świadomość u gimnazjalistów.

Nie chciałbym drążyć tematu, bo mogłoby się znowu zrobić nieprzyjemnie, a
                  rozstrzygnięcie sporu nie jest tego warte, jednak uważam, że w Twoich
                  wypowiedziach pobrzmiewa fałszywa nuta. Ja biorę je jednak za dobrą monetę,
                  chociaż odwoływanie się do wiary w świętego Mikołaja w przypadku gimnazjalistów
                  mocno nadwyręża moją dobrą wolę. :-))

> Całe szczęście, mój syn przypadkiem trafił na forum -
                  > przygotowywał "prasówkę" na WOS i chciał zająć się informacją o
                  > akcji, w której uczestniczył i był z tego dumny. I od razu trafił
                  > na UWAGI wagi46. Dopilnuję, by na forum zaglądał w mojej obecności
                  > i może zdążę mu wytłumaczyć kto i w jakim celu tu gości zanim
                  > zatruje się jadem świata dorosłych

Dopilnuj też, żeby nie czytał Twoich wypowiedzi kierowanych do Wagi, bo Twoje
                  zabiegi, żeby syn nie zatruł się jadem dorosłych mogłyby pójść na marne.

> ps. nie wierzę by waga46 była osobą, jaką się przedstawiła. Znam
                  > to forum i widziałem wiele manipulacji. Nie wiem, dlaczego
                  > wstawiła taki a nie inny komentarz i chyba nie chcę wiedzieć

Ja nie napiszę, w co nie wierzę, ale chyba się sam domyślisz. Paradoksalnie ten
                  ostatni fragment bardzo mocno moje wątpliwości pogłębił... :-))
                • Gość: Marek Re: romanowi_j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 16:41
                  Nie rozumiem po co tyle słów. Gdyby nie spostrzeżenia wagi46 o
                  liściach, które wszyscy widzieliśmy jak leżały, nikt nie wiedziałby
                  o akcji sprzątania nagrobków. Gimnazjalista, to nie dziecko, to
                  dorosły facet a tatuś zdaje się być z tych, co nie pozwala dzieciom
                  na własne życie. Pozdrawiam wszystkich.
                  • Gość: dop romanaj i Re: romanowi_j IP: *.146.c68.petrotel.pl 06.11.09, 17:06
                    innych osób wypowiadających się w temacie jak wyżej.Drodzy państwo
                    organizatorzy tej świetnej akcji z pewnością przyjmą państwa pomoc
                    przy sprzątaniu zakonserwowanych nagrobków.Nic więc nie stoi na
                    przeszkodzie by zgłosić im ten zamiar.Telefon do stowarzyszenia jest
                    powszechnie znany z łam gazety.Możecie państwo raz na kwartał zrobić
                    dobry uczynek i posprzątać te groby.Mnie najbardziej zdziwił jednak
                    głos Wagi.Droga wago kimkolwiek jesteś i jakiekolwiek miałaś
                    intencje spowodowałaś niepotrzebną dyskusję.Mogłaś przecież iść do
                    organizatorów w trakcie trwania kwesty lub powiedzieć kwestarzowi
                    którego puszkę zasiliłaś,że masz uwagi.A tak powstał ferment.Czyżby
                    zamierzony?Przyznam ,że Rafał ma rację.Trzeba mieć grubą skórę by
                    niekiedy znależć dystans do wielu spraw.Organizatorzy akcji są
                    zaprawieni w bojach o utrwalanie pamięci .Nie zrazi ich nikt.Pewnie
                    będą robić swą robotę dalej.Wszak już dziesięć kwest za
                    nimi.Przesłanie jakie zostawił im Pan Wacław Milke,którego też
                    starają się uhonorować jest czytelne.Róbcie to co robicie nawet a
                    szczególnie gdy mnie już nie będzie.Jestem pewny,że będą to robić
                    nawet jak liście będą spadały a oni nie nadąrzą ich
                    usuwać.Pozdrowienia dla Wagi i pana Romana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka