Dodaj do ulubionych

Referendum w Płocku !!!

17.11.09, 14:35
Czy może ktoś z szanownych forumowiczów wie, jakie warunki muszą być spełnione i czy można przeprowadzić referendum które doprowadziłoby do likwidacji Straży Miejskiej w Płocku.

Uzasadnienie to m. in.:

1. wysokie koszty utrzymania
2. skupianie się głównie na kontrolach drogowych do czego powołana jest Policja
3. Brak innej działalności jak np. porządki i czystość osiedli mieszkaniowych itd.
4. arogancja i buta
5. zatrudnianie mieszkańców okolicznych "wioch" - nie jest to więc sposób na zwalczanie bezrobocia w Płocku

Pieniądze wydatkowane na Straż Miejską przeznaczyć na dofinansowanie dodatkowych etatów w Policji - tak jak już zaczyna robić to wiele innych miasta w Polsce.

Na jaką frekwencję można liczyć i jakie ewentualne głosowanie - proszę o opinie.

pozdrawiam

może jak Rada Miasta nie ma jaj - to może mieszkańcy będą mieli....
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Referendum w Płocku !!! 17.11.09, 14:49
      jaa_klaudiusz napisał:

> Czy może ktoś z szanownych forumowiczów wie, jakie warunki muszą
      > być spełnione i czy można przeprowadzić referendum które
      > doprowadziłoby do likwidacji Straży Miejskiej w Płocku.

Można przeprowadzić takie referendum. Ale warunki są dość wyśrubowane:
      www.wspolnota.org.pl/content/view/383/
      Jest nieco łatwiejsza droga, choć nie gwarantująca sukcesu: inicjatywa
      uchwałodawcza mieszkańców. Należy napisać odpowiednią uchwałę, załączyć opinię
      prawną i 3000 podpisów mieszkańców. Ta liczba to wymóg, przy jakim upierał się
      radny Korga. Swego czasu (w minionej kadencji) próbowałem skłonić radnych do
      zmiany tego wyśrubowanego progu do 500 podpisów, ale PiS stanął okoniem.
      Widocznie państwo rządzący bali się zalewu inicjatyw uchwałodawczych
      mieszkańców, choć oficjalne uzasadnienie było inne.

Proponuję też jeszcze trzecią drogę. Założenie petycji na stronie
      www.petycje.org i zmierzenie w ten sposób, jakim poparciem w Płocku może się
      cieszyć ta inicjatywa. Taka petycja co prawda nikogo nie zobliguje do działania,
      ale jeśli cieszyłaby się poparciem, to mogłaby być podstawą do wykonania jednego
      z wcześniejszych kroków. :-))
    • Gość: Andrzej Re: Referendum w Płocku !!! IP: *.centertel.pl 17.11.09, 14:51
      Sprawa jest prosta !

Pan prezydent Milewski narobił 200 milionów długu który trzeba spłacać, więc
      Straż Miejska lata w wywieszonym jęzorem i poluje gdzie by tu dać komuś mandat.

mandaty nakładane przez Policję idą na konto skarbu państwa, nakładane przez
      Straż Miejską na konto Urzędu Miasta
      • Gość: Andrzej Re: Referendum w Płocku !!! IP: *.centertel.pl 17.11.09, 15:31
        w Inowrocławiu w końcu pażdziernika 2009 złożono wniosek o rozwiązanie Straży Miejskiej

www.ino-online.pl/blogi.php?e=1&w=1183&us=3624
        • Gość: księgowy Referendum w Płocku w sprawie rozwiazania Straży M IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.09, 16:09
          moze ktos wie ile rocznie kosztuje budzet miasta utrzymanie tych
          darmozjadów wraz z pałacem i samochodami?
          • Gość: wiem Re: Referendum w Płocku w sprawie rozwiazania Str IP: *.plock.mm.pl 17.11.09, 17:18
            Kosztuje kupę i jeszcze więcej czyli za dużo. Dużo za dużo!
            • Gość: z daleka Re: Referendum w Płocku w sprawie rozwiazania Str IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.09, 18:10
              sa miasta gdzie rozwiazano SM
    • Gość: `gapowicz nocny Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na IP: 80.48.4.* 17.11.09, 20:28
      likwidacje SM tylko nie wiem jak to jest pod względem prawnym bo jest to służba
      mundurowa . SM była by potrzebna o ile by działanie jej związane było by
      bezpośrednio z bezpeczeństwem na osiedlach i w mieście ale nie związane z ruchem
      drogowym gdyż zgodnie z kodeksem ruchu drogowego jest do tego przeznaczona
      Policja i w wyjatkowych sytuacjach Straż Graniczna i in. służby ale nie na
      codzień SM .
      • Gość: Krystian Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na IP: *.centertel.pl 17.11.09, 22:38
        problem jest w tym że panowie przełożeni w Straży Miejskiej "wypracowali
        nowatorski" system premiowania strażników. Nie praca na rzecz miasta i jego
        mieszkańców a ilość ściągniętych mandatów jest brana pod uwagę do premiowania
        strażników - im więcej mandatów tym większa premia nie ważne jakim "sposobem"
        nałożone. Matoły z okolicznych wioch więc wykazują się w straży i mamy efekty
        • Gość: rolnik Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 11:55
          Gość portalu: Krystian napisał(a):

> Matoły z okolicznych wioch więc wykazują się w straży i mamy efekty
          A chcesz dostać widłami przez plecy?? Gdyby nie wieś nie miał byś co do garnka
          włożyć. Sam żeś pewno nie zhańbił ciężko praco a bohatera udajesz.
        • Gość: ktosia: [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 21:12
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: do ktosia Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.09, 22:00
            Jak widać z twojej wypowiedzi chodzisz na pewno w mundurku SM. Swoim wpisem
            potwierdzasz że ze szkołami to u was nie za bardzo - otóż nie pisze się z przed
            laecz sperzed, zapamiętaj proszę.
            • Gość: ktosia: Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 23:28
              Zapamiętaj proszę - nie osądzaj kogoś po swoich czynach bo to tylko świadczy
              jakim jesteś analfabetą ze słomą w butach zapewne.
              Pozdrawiam:
            • Gość: Ktoś ? Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 22:57
              Zapewne ktosia napisała prawdę a że prawda w oczy kole to jej wpis usunięto
              ...!!!!!!!!!!!!!!
              • roman_j Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na 20.11.09, 23:03
                Gość portalu: Ktoś ? napisał(a):

> Zapewne ktosia napisała prawdę a że prawda w oczy kole to jej wpis
                > usunięto...!!!!!!!!!!!!!!

Ty na pewno wiesz najlepiej, co napisałaś... ;-))
                • Gość: . Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 23:17
                  I tu przyznaje Ci rację bo wiem co piszę............
                  POZDRAWIAM.Kto.....?
            • Gość: NIE SM. Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 23:05
              Zapamiętaj proszę najpierw naucz się pisowni a potem dopiero pisz a TAK TO TYLKO
              WSTYD PRZYNOSISZ NA TYM FORUM.
      • roman_j Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na 18.11.09, 13:45
        Gość portalu: `gapowicz nocny napisał(a):

> likwidacje SM tylko nie wiem jak to jest pod względem prawnym bo
        > jest to służba mundurowa .

Można powołać, to można i zlikwidować. To, że jest to służba mundurowa, moim
        zdaniem nie ma nic do rzeczy.
        • fifrak85 Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na 18.11.09, 15:35
          Ja jestem jak najbardziej "za".
          Ogólnie to moglibyśmy pozbierać podpisy pod przywróceniem prawego
          pasa Wyszogrodzkiej przy rondzie. Ile musiałoby znaleźć się podpisów
          pod taką petycją ?
          • maciek.zwany.jajem Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na 18.11.09, 20:26
            fifrak85 napisał:

> Ogólnie to moglibyśmy pozbierać podpisy pod przywróceniem prawego pasa Wyszogrodzkiej przy rondzie. Ile musiałoby znaleźć się podpisów pod taką petycją ?

Ogólnie to zainteresuj się tematem i powiadom na forum co ustaliłeś. W tym momencie widać, że próbujesz przerzucić pracę na innych. To wiarygodności twoim intencjom nie dodaje :-)))
        • Gość: do pana romana Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na IP: *.195.c78.petrotel.pl 18.11.09, 20:16
          jeśli Straż Miejską powoływała Rada Miasta to przynajmniej do końca tej kadencji
          sprawa jest przegrana.Koalicja przenigdy nie pozwoli by to nastąpiło.Jak pan wie
          14 zawsze jest większe od 11.Ta rada może przegłosować różne rzeczy i je
          przegłosowuje.Radzę uczęszczać na sesje Rady Miasta.Dobra lekcja jak można
          wykoślawić osiągnięcia demokracji.
          • Gość: real Re: Referendum w Płocku !!! Czas najwyzszy na IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.09, 20:21
            Straz Miejską powołał niejaki Widacki, znany agent aby koledzy z SB
            mieli gdzie dorabiać
    • Gość: JA Re: Referendum w Płocku !!! IP: 82.177.242.* 18.11.09, 21:52
      JA zagłosuję na tak i podpiszę się pod petycją czy czymkolwiek
    • Gość: mania Re: Referendum w Płocku !!! IP: 188.33.64.* 19.11.09, 21:24
      z tego co wiem to strasznie dużo strażników miejskich nie jest z Płocka.przecież
      urząd miasta powinien dawać zatrudnienie mieszkańcom,a poza tym czy oni znają
      chociaż topografię miasta.jakie są w ogóle kryteria przyjmowania do pracy tych
      ludzi? czy tzw. "po znajomości"? ostatnio widziałam Panią strażnik która waży
      chyba ze 100kg.( co najmniej)z ledwością wysiadła z samochodu.. więc jakim cudem
      zdała test sprawnościowy?? nierealne :)
      • Gość: bulo [...] IP: *.078.c69.petrotel.pl 19.11.09, 23:16
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: `kuglarz Re: Oj mania jaki oni zdaja test... IP: 80.48.4.* 20.11.09, 18:37
        sprawnościowy , niech by pośli do Policji na testy to nie wiem czy by ze 2 osoby
        zakwalifikowały sie. Naprawde czas najwyzszy na likwidacje tej formacji gdyż
        niepotrzebnie utrzymujemy a pieniądze przeznaczyć na etaty dzielnicowych w Policji.
        • Gość: Ada Re: Oj mania jaki oni zdaja test... IP: *.centertel.pl 21.11.09, 09:22
          za komuny był dowcip ,,,

co to jest ORMO - jest to gó... przylepione do milicji

co to jest Straż Miejska - jest to gó... przylepione do ratusza
    • Gość: colorado Psy gryzą tylko kij. IP: *.plock.mm.pl 21.11.09, 10:01
      Jest takie przysłowie, że psy gryza kij, a nie reke co kij ten trzyma.
      Czytam te awanturnicze wpisy i drażni mnie ich płytkość w problemie.
      Otóż problem jest większy niżli Wam się to wydaje.
      Powstaje pytanie jak ugryżć rękę, która trzyma kij. Jak jesteście kumaci
      to wiecie co mam na myśli. A ta SM jest potzrebna w mieście tylko ma byc
      nieco inaczej zarządzana. To SM w mysl założeń miała ulzyc Policji
      przejmując zadania z rejestru tzw. "porządku publicznego".
    • Gość: jzp Jestem za likwidacją straży miejskiej w Płocku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.09, 15:57
      Popieram Klaudiusza. Kilka miast już tak zrobiło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka