Dodaj do ulubionych

Temat barki, dworca rzecznego... zdechł

08.02.10, 19:38
obiecanki cacanki a głupiemu radość

tak jak w książecce wyborczej
Obserwuj wątek
    • roman_j Temat barki, dworca rzecznego... zdechł 08.02.10, 20:37
      Nie wyczuwaliśmy ze strony Płocka autentycznej chęci współpracy.
      Dlaczego mnie to nie dziwi? Zresztą powyższe określenie zapewne jest
      eufemizmem. A władze, jak zwykle, na etapie obietnic entuzjastycznie przystają
      na wszystko. Zwłaszcza, jeśli sprawę nagłośni prasa. A potem jest już tylko
      gorzej... :-))
      • Gość: Adam Re: Temat barki, dworca rzecznego... zdechł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 20:50
        Romanie nie dziw się. Po co w urzędzie im dodatkowa praca, zajęcie. Coś na co trzeba poświęcić trochę czasu, posperać poszukać, narazić się na wydatki które mogą być żle ocenione. 15:00 rzucamy wszystko i do domu. Z drugiej strony nie dziwie się bo żadna nagroda za nadmiar pracy urzednika nie spotka, a i współpracownicy będą patrzeć krzywo.
        Na temat przystani poglad jak wyżej napisałem.
    • Gość: Adam Może kopia byłaby tańsza?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 20:44
      Dlaczego by nie zbudować kopi? Przez sentyment do paru desek? Może zapaleńcy historyczni myślą inaczej, ale według mnie nie warto wydawać tak dużych pieniedzy. Może warto zbudować od nowa przystań w podobnym stylu, za niewiększe pieniądze? A może lepiej coś na miare naszych czasów w okolicy planowanego mola(skoro wszyscy zachwycają się nowoczesnym amfiteatrem który ?cudownie? się wtopił w naszą zabytkową skarpę, czemu nie futurystyczna przystań?
      • Gość: płocczanin Re: Może Przystań Nowa IP: *.plock.mm.pl 08.02.10, 20:53
        Z bólem serca popieram Adama. Chociaż uważam, ze to Cudo ze szmatą trzeba
        rozebrać przy lada okazji. Straszydło nie wtopi się jak Petek.

Stawiałbym po usunięciu Morki, na przystań b. nowoczesną a Wzgórze sobie
        poradzi .Zadbała o to Natura.

Ale co ma przybijać do Przystani , kiedy nikt nie zamówił statku?
        • Gość: flis Re: do pacanowianina napływowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:15
          Widać jak napływowi wedrowcy ze wsi do miasta za chlebem nie czują
          ducha starego Płocka."Płocczaninie" dlaczego uzurpujesz sobie prawo
          do naszego płockiego nicka podszywając sie pod nasze tradycje?.Jest
          on dla tych,którzy pamietają nadwiśle z
          główkami,przystanią,rybakami,statkami i barkami.Jeśli ty chcesz
          niszczyc to co charakterystyczne to podpisuj sie "koziowólski"
          albo "pacanowianin".Napływowi powinni uczyc sie szanowac płocką
          tradycję.
          • Gość: Adam Re: do pacanowianina napływowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:36
            Szkoda tylko że jest mało myślących jak ty. Może dlatego że spora część wyjechała do większych miast a rządzący też są spoza płocka.
            Ja urodziłem się w Płcocku(rodzice "napływowi") Ale nie mów mi że nie szanuje tradycji miasta(ukończyłem pierwsze płockie liceum w którym w okresie zaborów uczono po Polsku) Oczywiście wiesz które skoro tak znasz historie i tradycje. Ale myśle że nie zachęcisz ludzi do częstego spacerowania w tym rejonie Wisły sciągając tu tą przystań. Trzeba zauważyć że kiedyś większość mieszkańców Płocka mieszkało w tamtych rejonach i więcej było tam spacerujących. Teraz jak już ktoś się wybiera na niedzielny spacer to na Stary Rynek i do parku za katedrą. Co po cześci wynika z lenistwa i braku atrakcji w rejonie schodów od pomnika Broniwskiego. Czy przystań by to zmieniła? Wątpie. A trudno oczekiwać żeby każde miejsce miasta było zapełnione weołymi spaczerowiczami.
            • Gość: flis Re: do Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:42
              Wiem.Też tę szkołę kończyłem i widzę,że nie tylko dlatego jesteś
              porządny gość.Mój wpis zupełnie ćiebie nie dotyczyl i jako absolwent
              tej szkóly napewno pojałeś to w lot.Jeśli nie,to bardzo sorry!
          • Gość: płocczanin Re: do miłujących nasze miasto Płock IP: *.plock.mm.pl 08.02.10, 22:45
            sympatyczny miłośniku flisowania w Płocku. Bardzo cieszy takie odrodzenie
            tęsknot do odkrywania dziejów naszego Miasta.

Powiem ci tak; Ojciec mój ze swoją siostrą, po śmierci przedwczesnej
            rodziców, byli wychowankami wiceprezydenta Miasta Płocka , Aleksandra
            Wernika. Rodzina mieszkała w samej Rogatce Płońskiej na terenie koszar.
            Siostra Ojca mieszkała w domu Werników do końca swoich dni.
            A więc jestem związany z moim rodzinnym Miastem mocno.

Co do utyskiwania, że trzeba czekać , bo czas niedobry na urządzanie
            Wisły i terenów Rybaków, to wszystko już było. W każdym okresie dziejowym
            nie było dobrego momentu na jakiekolwiek budowy, ze względu na los
            maluczkich.. ale widzimy jakie dziedzictwo kultury materialnej
            pozostawili nasi przodkowie.

Należy równolegle czynić różnorodne przedsięwzięcia. Należy np
            natychmiast wyrzucić z pracy pomysłodawców rozbiórki schodów przy starym
            moście.
            Morkę przenieść w inne miejsca i z powrotem umożliwić płocczanom
            przejście wzdłuż brzegu, zabrane przez Morkę. Są w tym przypadku
            szkodliwi dla społeczności płockiej.Wisła musi ożyć z powrotem.
        • Gość: Adam Re: Może Przystań Nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:16
          Pisałem oczywiście ironicznie o amfiteatrze. Nie potrzebie przytoczyłem ten przykład bo tylko przypomina się ile przy budowie było problemów.
          Ale fajnie, opłacało sie dla trzech wydarzeń rocznie.
          Niech ktoś powie ile urząd miasta juz stracił na tym obiekcie(budowa, utrzymanie) a ile zarobił(bilety, promcja miasta) Niestety według mnie bilans jest ujemny. Jedynym pozytywem jest to że skarpa została umocniona. Pytacie co z fanami odbywających się tam iprez? A ja odpowiadam niedługo będzie oddana do użytku hala(tam można będzie organizować koncerty) Kabarety z powodzeniem można ogladać w bardziej kameralnych miejscach. A orgiestra symfoniczna potrzebuje prawdziwej sali koncertowej Jeżeli byłaby to filharmonia z prawdziwego zdarzenia(jak na miasto takiej wielkości) to i może panie kandydujące o tytuł miss które przyciągają "ogromne" rzesze turystów do miasta by się tam zadomowiły.
      • maciek.zwany.jajem Re: Może kopia byłaby tańsza?? 08.02.10, 21:11
        Tak jak pisze Adam. Kopia.
        Urząd nie był zdolny do oszacowania kosztów budowy repliki??? Wstyd.
      • Gość: Andrzej Re: Może kopia byłaby tańsza?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:16
        Tylko, czy jest to czas na wydawanie pieniędzy nawet na przystań z paru desek lub, jak to Pan określił, futurystyczną. Są w Płocku pilniejsze potrzeby związane choćby z miejscami pracy. Może nowy Prezydent Miasta Płocka dostrzeże te potrzeby i w pierwszej kolejności zadba o spadek bezrobocia. Przystań i statek zostawmy na tzw. lepsze czasy. Czy człowiekowi bez pracy, który nie ma co do garnka włożyć, brakuje by dziecku kupić podstawowe książki do szkoły będzie stać na wycieczkę statkiem, będzie się zachwycał przystanią? Obietnice obecnego włodarza włóżmy między bajki, chociaż nie jest powiedziane, że te bajki "ciemny lud i tak kupi".
        Jeżeli już miałaby powstać przystań i statek to niech to będzie z pieniędzy prywatnego "sponsora", a nie z publicznych. Chociaż wątpie by było to ekonomicznie opłacalne dla tego typu sponsora
        • Gość: Adam Re: Może kopia byłaby tańsza?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:43
          Oczywiście ma pan racje. Pokazałem tylko inny sposób rozwiązania tej sprawy. A oczywiście co do miejsc pracy w Płocku nie wiele się zmienia. Protekcjonizm w urzedach i podległych mu strukturach. Park stoi w miejscu, Młodzież emigruje z Płocka.
          Po części wina władz miasta ale i też tendencji ogólnokrajowych, i tego że Płock omijają wszystkie najważniejsze szlaki drogowe i kolejowe(no co składa się wiele czynników).
          • Gość: wojak Re: Może kopia byłaby tańsza?? IP: 217.153.131.* 08.02.10, 22:08
            ksiazeczke wyborcza walnal pan milewski podobno za kase ryneksu
            artysta Ma....... pracowal nad tym na starym rynku 10 z pracownikami UMP umowe
            zlecenie mial ponoc z ryneksu
    • ratell2011 Temat barki, dworca rzecznego... zdechł 09.02.10, 08:24
      Ukochany Panie Prezydencie Milewski !
      Toż larum grają , okazja do wykazania miłości dla mieszkańców Płocka
      olbrzymia - a Pan nic nie robi , z szablą nie staje ?
      Cóz to jest dla Płocka 2,8 mln ? Pana podwładni z ARS- u lekką ręką
      puszczają 2 mln przy wyborze wykonawcy Synagogalnej 13 a tutaj jest
      możliwość zawalczenia o wspaniały zabytek !!!!!
      Do dzieła kochany Mirosławie, do dzieła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka