pawi81 15.06.10, 22:40 Czy te mieszkania w MTBS to tak samo jak na Podolszycach, że nigdy będą własnością osoby, która za nie płaci?;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: budowlaniec Re: Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce IP: *.227.c81.petrotel.pl 15.06.10, 22:50 Wybudowała spółka miejska mieszkania komercyjne po bardzo wysokich kosztach za jeden metr, nie może ich sprzedać na wolnym rynku, to teraz szuka jeleni. A wystarczyło tylko te tereny sprzedać, oczywiście na określonych warunkach, firmom deweloperskim specjalizującym się w budownictwie komercyjnym i po kłopocie, miasto by zarobiło, a spółka komunalna skoncentrowała by się na statutowych działaniach, a nie na „zabawie” w dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
monster_truck Re: Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce 16.06.10, 07:43 5,5 tysiąca z metra, dobry żart. Chyba tylko przyjezdny spoza Płocka mógłby się nabrać na "prestiż" centrum Płocka. Brud, syf i ubóstwo, ulice o kiepskiej reputacji, menele i inne wynalazki, które opanowały te okolice i myślą że to ich własność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro zgadza się... IP: *.plock.mm.pl 16.06.10, 08:28 prestiż jak sku... i bezpieczeństwo... :) miejsce garażowe powinno być gratis - dobrze, że nie sprzedają w ten sposób mieszkań w Hiltonie na Otolińskiej - to tez prestiżowa lokalizacja, wokół mnóstwo firm (to taki płocki samorodny PPPT), także idealne miejsce dla jednego czy drugiego prezesa :) a reasumując - nie ma to jak wieczorne spacery pachnącymi historią uliczkami tysiącletniego miasta, od razu człowiek czuje się bardziej prestiżowy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna880 Nowy eksperyment: Płocki układ? 15.06.10, 23:30 Ktoś ze znajomych mówił mi dawno temu, że prezesa MTBS chce pozbyć się miłościwie nam panująćy MM. Mijają lata a prezes w MTBS ten sam. Firma dla MTBS budująca ta sama. Tylko system sprzedaży lokali się zmienił? dziwy o co tu chodzi. A może gazeta napisze za jakie pieniądze dla spółki gminnej MTBS buduje Vectra bloki. Za jaką ceną za metr kwadratowy ta samam Vectra buduje dla ARSu nowy super blok na placu 13 straconych? CO na to nasz bajkopisarz MM? Za pieniądze spółek gminy Płock, gdzie często teren przekazuje bez żadnej kontroli Rady Miasta Płocka pan MM, buduje się luksusowe bloki za nasze pieniądze, a jak brak tzw. "jeleni" jak pisał mój przedmówca to robi się takie cuda, że za "pół darmo" oddaje się mieszkania których w dobie kryzysu nikt by nie sprzedał. Oto mamy płocki co.....? Odpowiedz Link Zgłoś
buras_buraczany Re: Nowy eksperyment: Płocki układ? 15.06.10, 23:37 Zdaje się, że mirek kłobuk jest na stronie internetowej wojtka. Pocałunek śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
17henry MTBS, ZSRR 15.06.10, 23:55 Tak upada cywilizacja. Odarci z własności (legalne podatki!) ludzie są na łasce jakiegoś "eksperymentującego", kręcącego lody emtebeesu czy innego socjalistycznego wytworu ("spółka miejska"?). I za olbrzymie pieniądze otrzymujemy architektoniczą i techniczną miernotę. Potem musimy szukać śladów prawdziwej kultury w resztkach Płocka sprzed 100, 200 czy 800 lat. No ale czego można spodziewać się po państwowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żul Re: MTBS, ZSRR IP: 82.177.242.* 16.06.10, 07:52 Mam wspaniałe hasło reklamowe. Kupując partycypację w MTBS na starówce bandę żuli otrzymasz gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Su Re: MTBS, ZSRR IP: *.153.c92.petrotel.pl 16.06.10, 08:45 Haaha, a do tego dodatkowo wiele innych ciekawych atrakcji, m.in.: nocne śpiewy i krzyki (porykiwania ;P) pijanych band młodych ludzi wracających z płockich przybytków zabawy; czasem dla dodatkowych doznań trafi się też bójka lub jakaś większa burda ;P; ciągłe poszukiwanie miejsca parkingowego (no chyba że za każdym razem podjeżdżając pod blok będziesz wjeżdżać do maleńkich garaży za całe 30 tys. ;P); możliwość "obserwacji" częstotliwości wyjazdów płockich karetek (szlag przelotowy, do szpitala); dodatkowo otrzymujesz możliwość wspomagania "biednych" - zawsze się jakiś żul przypałęta po przysłowiową złotówkę; acha i jeśli jesteś szczęśliwym (lub nie ;)) posiadaczem pociechy lub masz taki plan w przyszłości możesz dokonać wspaniałego wyboru pomiędzy możliwością ciągłego trzymania dziecka w domu z powodu braku jakiegokolwiek placu zabaw lub w celu "wtopienia się w środowisko" puszczenie dziecka samopas, niech się uczy życia... no możecie jeszcze wspólnie krążyć wkoło fontanny i wzgórza tumskiego, uważając przy tym, aby nie wdepnąć w przykrą niespodziankę przechadzających się tam czworonogów (z właścicielami lub bez, śmiało "robią" gdzie popadnie). Kwota proponowana przez MTBs jest maleńka w porównaniu do tych wszystkich atrakcji, których z pewnością nie zaznacie gdzie indziej w naszym pięknym mieście! Na pewno już od dziś telefony urywają się i zaraz brak będzie mieszkań! Ludzie bierzta, bo to reszta... ;PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Su Re: MTBS, ZSRR IP: *.183.c69.petrotel.pl 16.06.10, 22:42 tych atrakcji jest dużo więcej niż piszesz.Przeczytaj tylko sobie rozkład jazdy promocyjnego dzieła pod tytułem "FESTIWALOWY PŁOCK" i wszystko będzie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Pytanie do fanów MTBS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.10, 11:10 Wytłumaczcie mi, skąd się bierze fascynacja mieszkaniami MTBS. Zastanawiają mnie dwie kwestie- partycypacja i wysokość czynszu. Wpłacam sporą partycypację, dzięki której dostaję mieszkanie. Wysokość czynszu rzędu 10-11 zł/m2 daje przy 60-metrowym mieszkaniu kwotę ok. 600 zł .Nie wiem czy w ramach czynszu płaci się za ogrzewanie, bo woda i prąd to wiadomo. Dla porównania w miszkaniu spółdzielczym tej wielkości czynsz wynosi ok. 450 zł (oczywiście z ogrzewaniem, nie licze wody i prądu). I powiedzmy mamy do wyboru-kupic mieszkanie społdzielcze za 200 tys. na kredyt, albo wziąść MTBS (kredyt na partycypację). Spłacam sobie kredyt za spółdzielcze (przyjmijmy, że ok. 800zł) płacąc w stosunku do MTBS niższy czynsz (o ok. 150 zł). Mając MTBS płace wyższy czynsz (o 150 zł, czyli ok. 25% spłacanego kredytu za spółdzielcze) i kredyt za partycypację. Chcąc miec mieszkanie na własność, płace więcej, zeby spłacic kredyt zaciągniety przez MTBS. Kredyt jest dużo wyższy niż za mieszkanie spółdzielcze (5,5 tys/m2, spółdzielcze ok. 3,5-4 tys./m2), więc spłącam większy kredyt. Reasumując - mając mieszkanie spółdzielcze, spłacam kredyt na 200 tys. i mam czynsz ok. 450 zł. Mając MTBS (ktory chce na własność) - spłacam kredyt na 330 tys. i mam czynsz 600 zł. Czy się nie znam na rachunkach?Bo nie rozumiem tej fascynacji MTBS. Czy ktoś mi wyjaśni? P.S.Jedynym dla mnie wyjaśnieniem brania MTBS jest czasowość, tj. aktualnie nie mam gdzie mieszkac lub póki co nie stac mnie na kredyt (choc jak kogos stac na płacenie takiego czynszu to i na kredyt go stać). Jak sie sytuacja zmieni w niedługim czasie, dostaje zwrot partycypacji (pal licho wyższe koszty czynszu) i ide na swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Pytanie do fanów MTBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 18:11 mieszkanie spoldzielcze tez jest z partycypacja ja za 38m2 place ponad 700zl czynszu miesiecznie wiec nie wiem czy w spoldzielni az tak malo sie placi (mieszkam w wawie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago Re: Pytanie do fanów MTBS IP: *.lanet.net.pl 16.06.10, 20:08 Mnie się wydaje, że to taki sam kant, jak z lokalami użytkowymi w Centrach Hurtu Rolno-Spożywczego. Żeby tam handlować, trzeba wykupić akcje Centrum na kwotę zbliżoną do kosztów samodzielnej budowy lokalu o zbliżonej powierzchni. Czy to oznacza, że się jest właścicielem (hipotecznym) swojego kawałka? Skądże znowu, jest się tylko posiadaczem akcji, bez np. księgi wieczystej. Pokażcie mi bank, który udzieli kredytu pod zastaw tych akcji, lub na ich zakup... A najbardziej smakowite na koniec: mimo wyłożenia sporej gotówki handlowcy-akcjonariusze muszą jeszcze płacić wysoki czynsz. I to właściwie dożywotnio, zamknięcie lokalu (np. z powodu spadku opłacalności) ich z tego nie zwalnia - chyba że znajdą kupca (w czasie prosperity nikt nie chciał sprzedać, w kryzysie nikt nie chce kupić :)) Odpowiedz Link Zgłoś
orewuar Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce 16.06.10, 12:29 Właśnie może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z ta partycypacją? I w ogóle ile tak naprawdę się w sumie zapłaci za takie mieszkanie, ile będzie to trwało itd. Bo ja to się na tym w ogóle nie znam, i nie wiem tak naprawdę ile trzeba by było wydać za takie mieszkanie i czy się to opłaca. Co do wpisów powyżej, lokalizacja pasuje mi idealnie, żule też mi nie przeszkadzają, brak palcu zabaw również. Może mi ktoś wytłumaczyć jak naprawdę wyglądają w takim wypadku koszta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyr Re: Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce IP: *.stansat.pl 16.06.10, 12:38 częśc mieszkań rozdanych za friko jako mieszkania lokatorskie TBS ,a na reszte trzeba poszukac jeleni którzy zapłaca i pokryja zawyżone koszty budowy , wot i całyj ekspieryment kropka Odpowiedz Link Zgłoś
frodo100 Re: Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce 16.06.10, 12:52 Ale Ci, ktorzy mają jako lokatorskie TBS też płacą wysoki czynsz, nie wiadomo za co. Normalnie czynsz w nowych blokach zamyka sie w granicach 300 zł. A tu drugie tyle-noby coś sie spłaca, ale mieszkanie nigdy nie będzieTwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEN SAM Re: Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce IP: *.stansat.pl 16.06.10, 14:01 wynajęcie 50 METROWEGO MIESZKANIA NA WOLNYM RYNKU TO OK 2000 MIESIĘCZNIE ,WIĘC TBS ZE SWOIMI CZYNSZAMI = GOSPODARNOŚC INACZEJ ,MIESZKANKA DLA ZNAJOMYCH KRÓLIKA I WYCZEKIWANIE NA MOŻLIWOŚC WYKUPU ZA ZŁOTÓWKE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "ciekawy" Re: Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce IP: *.227.c81.petrotel.pl 16.06.10, 14:41 Gość portalu: ciekawy napisał(a): > Wytłumaczcie mi, skąd się bierze fascynacja mieszkaniami MTBS. > Zastanawiają mnie dwie kwestie- partycypacja i wysokość czynszu. > Wpłacam sporą partycypację, dzięki której dostaję mieszkanie. > Wysokość czynszu rzędu 10-11 zł/m2 daje przy 60-metrowym mieszkaniu > kwotę ok. 600 zł .Nie wiem czy w ramach czynszu płaci się za > ogrzewanie, bo woda i prąd to wiadomo. Dla porównania w miszkaniu > spółdzielczym tej wielkości czynsz wynosi ok. 450 zł (oczywiście z > ogrzewaniem, nie licze wody i prądu). > I powiedzmy mamy do wyboru-kupic mieszkanie społdzielcze za 200 tys. > na kredyt, albo wziąść MTBS (kredyt na partycypację). > Spłacam sobie kredyt za spółdzielcze (przyjmijmy, że ok. 800zł) > płacąc w stosunku do MTBS niższy czynsz (o ok. 150 zł). Mając MTBS > płace wyższy czynsz (o 150 zł, czyli ok. 25% spłacanego kredytu za > spółdzielcze) i kredyt za partycypację. Chcąc miec mieszkanie na > własność, płace więcej, zeby spłacic kredyt zaciągniety przez MTBS. > Kredyt jest dużo wyższy niż za mieszkanie spółdzielcze (5,5 tys/m2, > spółdzielcze ok. 3,5-4 tys./m2), więc spłącam większy kredyt. > Reasumując - mając mieszkanie spółdzielcze, spłacam kredyt na 200 > tys. i mam czynsz ok. 450 zł. Mając MTBS (ktory chce na własność) - > spłacam kredyt na 330 tys. i mam czynsz 600 zł. > Czy się nie znam na rachunkach?Bo nie rozumiem tej fascynacji MTBS. > Czy ktoś mi wyjaśni? > P.S.Jedynym dla mnie wyjaśnieniem brania MTBS jest czasowość, tj. > aktualnie nie mam gdzie mieszkac lub póki co nie stac mnie na kredyt > (choc jak kogos stac na płacenie takiego czynszu to i na kredyt go > stać). Jak sie sytuacja zmieni w niedługim czasie, dostaje zwrot > partycypacji (pal licho wyższe koszty czynszu) i ide na swoje Skoro średnia cena na wolnym rynku w Płocku wynosi 3,5 - 4 tys.zł/m2, to skąd się wzięła w MTBS cena 5,5 tys./m2, no z uwagi na utrudnienia na starym mieście ta cena faktycznie może być wyższa o kilka set złotych np. 300, 400 zł/m2, ale nie o 2 tys. czy 1,5 tys. zł/m2, tym bardziej że jeszcze za garaż w piwnicy płaci się dodatkowo kilkadziesiąt tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyidiota Re: Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce IP: *.centertel.pl 16.06.10, 18:36 czy w nagrodę pan prezes jedzie z panem Zawidzkim do Stanów Zjednoczonych, czy tam MTBS też będzie budował mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowcaokazji Re: Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce IP: *.plock.mm.pl 16.06.10, 22:51 tak bardzo atrakcyjna oferta, mieszkanie na starówce za 100tys.... tylko taki mały niuans primo nie bedzie twoje a sekundo - to goły czynsz bedzie wynosić za 60m - ok 700 zł i co roku oczywiście do góry zaje .isty interes , tylko brać okazja:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do łowcyokazji Re: Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce IP: *.183.c69.petrotel.pl 16.06.10, 22:54 jeśli jest tak jak napisałeś to żadna okazja.Pytam więc po co ten artykuł.Czemu i komu ma służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mruk naganiać trzeba, naganiać IP: *.plock.mm.pl 17.06.10, 06:55 bo pewnie nie schodzą i ludzie się nie zabijają; a w ogóle to nie ma co - wywalić tyle kasy na mieszkanie, które nie będzie twoje... :) faktycznie okazja taka, że brać i to od razu cały pion... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: naganiać trzeba, naganiać IP: *.plock.mm.pl 17.06.10, 07:12 mieszkam w MTBS od 2 lat w nowych blokach oddanych z wielkę fetą. Za 44mkw płacę prawie 500zł gołego czynszu woda, prąd i ogrzewanie to kolejne ok 250-300zł miesięcznie w zależności od pory roku. W zamian mega popękane ściany w całym mieszkaniu już po kilku miesiącach(to mają wszyscy nabywcy mieszkań w nowych blokach MTBS- prezes tłumaczy że bloki osiadają) POZA TYM POPĘKANE OBUDOWY BALKONÓW WE WSZYSTKICH NOWYCH BLOKACH PRZY JP II, MYBS może się tym zajmie jak odpadnie płyta i albo dziecko wypadnie z balkony, albo płyta spadnie pieszemu na głowę. MTBS za zgodą ratusza szybko zmienia się w developera, szkoda tylko, że za nasze miejskie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
marekjank to artykuł sponsorowany? 17.06.10, 09:43 Szkoda ze Pan Redaktor nie raczył zaznaczyć że jest to artykuł sponsorowany.! Ale i bez tego jest bardzo niesmaczny. Skoro to takie atrakcyjne miejsce w mieście i takie atrakcyjne mieszkania to czemu nie ma na nie popytu ?:) Popyt pewnie był by większy gdyby przetarg był zrealizowany jak należy, czyli zamiast 7 dni MTBS dałby wykonawcom 30 dni na składanie ofert.Wtedy oferentów byłoby więcej i zapewne któryś dałby cenę poniżej kosztorysu inwestorskiego, a nie 4 mln powyżej.!!! Wówczas cena mieszkań byłaby znacznie nizsza i kupujących byłoby więcej.Ale przecież Pan Nadprezes wie co robi.Gazetka napisze kilka pochlebnych artykulików i frajerzy kupią mieszkania i po wyższej cenie....Oj chyba te czasy się już skończyły Prezesuniu, oj skończyły.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 11:21 pawi81 napisał: > Czy te mieszkania w MTBS to tak samo jak na Podolszycach, że nigdy będą > własnością osoby, która za nie płaci?;-) > Nie, nie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
tbesiak Nowy eksperyment: Kup mieszkanie na starówce 17.06.10, 13:12 Reforma TBS już w przyszłym roku. Z tego co zapowiada Ministerstwo Infrastruktury to mieszkania na wynajem mają być głównym motorem napędowym mieszkaniówki. Odpowiedz Link Zgłoś