kraulista80 12.07.10, 10:01 CZy w płocku mozna kupić klimatyzer wodny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bywalec Re: klimatyzer wodny IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 11:30 chyba nie można, ale dość łątwo da się samemu zrobić KLIMARYZOTOR wodny - działa to jak wentylator podłączony do tężni(takiej jak w Ciechocinku ale małej domowej) Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: klimatyzer wodny 12.07.10, 11:35 Jeśli nie ma już w Auchan , obi czy nomi polecam google lub allegro . pl - hasło klimatyzator wodny. Na łatwiznę idziesz brachu ! Odpowiedz Link Zgłoś
kraulista80 Re: klimatyzer wodny 12.07.10, 11:38 nie na łatwiznę. Przeszukałem google pod kątem płocka i okolic i nic - wiec pozostaje zasiegność jezyka na forum. - proste:) Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: klimatyzer wodny 12.07.10, 11:45 Są sklepy wysyłkowe w sieci . Jeden max. dwa dni i masz go w domku z pocałowaniem rączki . Jeśli będziesz chodził i szukał w Płocku to w ciągu tygodnia może coś kupisz , tylko wybór będzie mały lub żaden . Jeśli mnie coś interesuje , zamawiam w sieci i kurierem w jeden dzień przyjeżdża . Czasem nawet w kilka godzin jak blisko . Polecam . Sprawdzone Odpowiedz Link Zgłoś
kraulista80 Re: klimatyzer wodny 12.07.10, 12:09 oczywiscie tylko niestety mala dostępność jest towaru wszędzie z powodu oczywiście upału:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: klimatyzer wodny IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 17:02 na jakiej zasadzie działa ten poszukiwany na tym forum klimatyzator wodny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.użytkownik Re: klimatyzer wodny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 19:50 Odradzam Działa tak, że nalewasz do zbiornika wody,a do niej wstawiasz butelkę specjalnego płynu wcześniej schłodzonego w lodówce. Dmucha tylko nieco chłodniejszym powietrzem, ale zato mocno nawilżonym. Efekt jest taki, że uczucie ciepła zwiększa się. Poza tym sam klimator nagrzewa dodatkowo pomieszczenie swoim silnikiem. Szczerze odradzam, szkoda kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezainteresowany Re: klimatyzer wodny IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 20:42 Czyli działa to tak, jak chłodziarka z szeroko otwartymi drzwiami i dmuchającym do jej wnętrza wentylatorem. Słowem klimatyzacja dla blondynek. Bilans energetyczny tego urządzenia jest taki, że do pomieszczenie ogrzewa się energią pobiraną przez chłodziarkę i wentylator. Do tego dochdzi jeszcze wzrost wilgotności powietrza - słowem zamiana pomiesczenia ciepłego w gorące i wilgotne , czyliu tropik. Jeszcze raz powtórzę klimatyzacja dla blondynek. PS. moje pytanie służyło tylko temu, żeby ktoś inny powiedział, że to cudo to wielkie GOOWNO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: klimatyzator wodny IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 21:14 polecany przeze mnie KLIMATYZATOR WODNY to znana i sprwdzona doskonale konstrukcja. Korzystałem z takiej kilka lat w rejonie zatoki perskiej w wynajmowanym domu. Przy temp na zewnątrz ok 40-42 st w cieniu i wilgotności względnej ok 15-20% w całym domu temp wynosiła ok 26-27 st a wilgotnośc ok 35-40%. Urządzenie to ustawione jest na balkonie, trasie lub dachu i składa się z dwóch elementów: "budka" o kubaturze ok 1m3 (1x1x1m)i scianach zbudowanych z dwóch warstw siatki Ledóchowskiego (Rabitza)pomiędzy kórymi znajdują się wióry z drewna. Wewnątrz budki stoi wentylator (może byc odśrodkowy lub osiowy), który zasysa powietrze przez porowate ściany budki i tłoczy kanałem do domu/mieszkania. Po ścianach budki spływa woda zbierana w płytkiej wanience, w której ustawiona jest budka. Woda na ścianki rozprowadzana jest przez zraszacze (perforowane rurki plastikowe) zasilane wężykiem z pompki pobierającej wodę z wanienki. Wodę w wanience uzupełnia się z wodociągu poprzez zawór pływakowy (taki ze spłuczki WC). Wentylator i pompka zasilane są elektrycznie - łączny pobór zależy od wielkości silniczka wentylatora, powinno dać się to załatwić poniżej 200 W. Przy dzisiejszej temperaturze w cieniu ok 31-33 st (nie wiem ile było w słońcu ale myślę, że co najmniej 45-50) powietrze w domu można schłodzić do 23-25 st. To się da szybko obliczyć - trzeba umieć posłużyć się wykresem suszarniczym i mieć taki. Działa to jak tężnia lub wieża do chłodzenia wody - są takie np w Orlenie. Spływająca po sciankach woda paruje i potrzebne do tego ciepło pobiera od przepływającego przez sciankę powietrza. Powietrze ochładza się i nasyca nieco wilgocią. Działa to tym lepiej im cieplej na dworze i im bardziej suche powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tm647 Re: klimatyzator wodny 17.07.10, 16:47 Taki klimatyzator nabyłem w firmie Adler w Warszawie. Kosztował 360 zł. Może działać jako wentylator ale także jako nawilżacz i jonizator powietrza.Bo nalaniu do zbiornika schłodzonej wody i włożeniu dwóch zamrożonych wkładów żelowych, działa jak klimatyzacja. Przez kilka godzin daje odczuwalny nawiew chłodnego powietrza, oczywiście przy zamkniętym pomieszczeniu. To taka namiastka prawdziwej klimatyzacji za małe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informator Re: klimatyzer wodny IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.10, 17:24 Polecam kupić klimatyzer na allegro. Znalazłem jeden fajny i nie drogi allegro.pl/item1161033185_klimatyzer_clima_classic_5w1_okazja_3463_bcm.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: klimatyzer wodny IP: *.plock.mm.pl 24.07.10, 17:52 buahahahhaha, wyjątkowa ściema Odpowiedz Link Zgłoś