Dodaj do ulubionych

klimatyzer wodny

12.07.10, 10:01
CZy w płocku mozna kupić klimatyzer wodny?

Obserwuj wątek
    • Gość: bywalec Re: klimatyzer wodny IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 11:30
      chyba nie można, ale dość łątwo da się samemu zrobić KLIMARYZOTOR
      wodny - działa to jak wentylator podłączony do tężni(takiej jak w
      Ciechocinku ale małej domowej)
    • firstkaktus Re: klimatyzer wodny 12.07.10, 11:35
      Jeśli nie ma już w Auchan , obi czy nomi polecam google lub allegro . pl - hasło klimatyzator wodny. Na łatwiznę idziesz brachu !
      • kraulista80 Re: klimatyzer wodny 12.07.10, 11:38
        nie na łatwiznę.
        Przeszukałem google pod kątem płocka i okolic i nic - wiec pozostaje
        zasiegność jezyka na forum. - proste:)
        • firstkaktus Re: klimatyzer wodny 12.07.10, 11:45
          Są sklepy wysyłkowe w sieci . Jeden max. dwa dni i masz go w domku z pocałowaniem rączki . Jeśli będziesz chodził i szukał w Płocku to w ciągu tygodnia może coś kupisz , tylko wybór będzie mały lub żaden . Jeśli mnie coś interesuje , zamawiam w sieci i kurierem w jeden dzień przyjeżdża . Czasem nawet w kilka godzin jak blisko . Polecam . Sprawdzone
          • kraulista80 Re: klimatyzer wodny 12.07.10, 12:09
            oczywiscie tylko niestety mala dostępność jest towaru wszędzie z
            powodu oczywiście upału:)

Pozdrawiam
            • Gość: zainteresowany Re: klimatyzer wodny IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 17:02
              na jakiej zasadzie działa ten poszukiwany na tym forum klimatyzator
              wodny?
              • Gość: b.użytkownik Re: klimatyzer wodny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 19:50
                Odradzam

Działa tak, że nalewasz do zbiornika wody,a do niej wstawiasz
                butelkę specjalnego płynu wcześniej schłodzonego w lodówce. Dmucha
                tylko nieco chłodniejszym powietrzem, ale zato mocno nawilżonym.
                Efekt jest taki, że uczucie ciepła zwiększa się. Poza tym sam
                klimator nagrzewa dodatkowo pomieszczenie swoim silnikiem. Szczerze
                odradzam, szkoda kasy
                • Gość: niezainteresowany Re: klimatyzer wodny IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 20:42
                  Czyli działa to tak, jak chłodziarka z szeroko otwartymi drzwiami i
                  dmuchającym do jej wnętrza wentylatorem. Słowem klimatyzacja dla
                  blondynek.
                  Bilans energetyczny tego urządzenia jest taki, że do pomieszczenie
                  ogrzewa się energią pobiraną przez chłodziarkę i wentylator. Do tego
                  dochdzi jeszcze wzrost wilgotności powietrza - słowem zamiana
                  pomiesczenia ciepłego w gorące i wilgotne , czyliu tropik.
                  Jeszcze raz powtórzę klimatyzacja dla blondynek.
                  PS. moje pytanie służyło tylko temu, żeby ktoś inny powiedział, że
                  to cudo to wielkie GOOWNO.
                  • Gość: bywalec Re: klimatyzator wodny IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 21:14
                    polecany przeze mnie KLIMATYZATOR WODNY to znana i sprwdzona
                    doskonale konstrukcja. Korzystałem z takiej kilka lat w rejonie
                    zatoki perskiej w wynajmowanym domu. Przy temp na zewnątrz ok 40-42
                    st w cieniu i wilgotności względnej ok 15-20% w całym domu temp
                    wynosiła ok 26-27 st a wilgotnośc ok 35-40%.
                    Urządzenie to ustawione jest na balkonie, trasie lub dachu i składa
                    się z dwóch elementów: "budka" o kubaturze ok 1m3 (1x1x1m)i scianach
                    zbudowanych z dwóch warstw siatki Ledóchowskiego (Rabitza)pomiędzy
                    kórymi znajdują się wióry z drewna. Wewnątrz budki stoi wentylator
                    (może byc odśrodkowy lub osiowy), który zasysa powietrze przez
                    porowate ściany budki i tłoczy kanałem do domu/mieszkania. Po
                    ścianach budki spływa woda zbierana w płytkiej wanience, w której
                    ustawiona jest budka. Woda na ścianki rozprowadzana jest przez
                    zraszacze (perforowane rurki plastikowe) zasilane wężykiem z pompki
                    pobierającej wodę z wanienki. Wodę w wanience uzupełnia się z
                    wodociągu poprzez zawór pływakowy (taki ze spłuczki WC).
                    Wentylator i pompka zasilane są elektrycznie - łączny pobór zależy
                    od wielkości silniczka wentylatora, powinno dać się to załatwić
                    poniżej 200 W.
                    Przy dzisiejszej temperaturze w cieniu ok 31-33 st (nie wiem ile
                    było w słońcu ale myślę, że co najmniej 45-50) powietrze w domu
                    można schłodzić do 23-25 st. To się da szybko obliczyć - trzeba
                    umieć posłużyć się wykresem suszarniczym i mieć taki.
                    Działa to jak tężnia lub wieża do chłodzenia wody - są takie np w
                    Orlenie. Spływająca po sciankach woda paruje i potrzebne do tego
                    ciepło pobiera od przepływającego przez sciankę powietrza. Powietrze
                    ochładza się i nasyca nieco wilgocią.
                    Działa to tym lepiej im cieplej na dworze i im bardziej suche
                    powietrze.
                    • tm647 Re: klimatyzator wodny 17.07.10, 16:47
                      Taki klimatyzator nabyłem w firmie Adler w Warszawie. Kosztował 360
                      zł. Może działać jako wentylator ale także jako nawilżacz i
                      jonizator powietrza.Bo nalaniu do zbiornika schłodzonej wody i
                      włożeniu dwóch zamrożonych wkładów żelowych, działa jak
                      klimatyzacja. Przez kilka godzin daje odczuwalny nawiew chłodnego
                      powietrza, oczywiście przy zamkniętym pomieszczeniu. To taka
                      namiastka prawdziwej klimatyzacji za małe pieniądze.
    • Gość: Informator Re: klimatyzer wodny IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.10, 17:24
      Polecam kupić klimatyzer na allegro. Znalazłem jeden fajny i nie drogi

allegro.pl/item1161033185_klimatyzer_clima_classic_5w1_okazja_3463_bcm.html
      • Gość: - Re: klimatyzer wodny IP: *.plock.mm.pl 24.07.10, 17:52
        buahahahhaha, wyjątkowa ściema

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka