kociewiak2 Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:50 w kosciele katolicki sam wymyslil odprawianie mszy w taki sposob,ubiory biskupow ksiezy to ubiory dawnych Faryzeuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
starblast Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 20:05 Teraz "trendy" zaczyna być msza trydencka, a później spodoba się palenie na stosach. Będzie to prawdziwy powrót do korzeni. Może być ciekawie chociaż nie dla mnie, bo kwalifikuje się na stos jak nic ;). Odpowiedz Link Zgłoś
fpz Śpiewy 11.09.10, 23:04 "I nie ma sacro polo, tylko piękne śpiewy gregoriańskie" Trwałe zmiany w mózgu ma ten gość. Wiele razy uczestniczyłem w mszy po polsku gdzie były porządne śpiewy liturgiczne. Nie trzeba mszy po łacinie by tak było. Wystarczy wola organisty lub przewodniczącego śpiewom. nawet scholki potrafią śpiewać na trzy głosy. Kwestia co będą śpiewać to już kwestia tego kto je przygotowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Śpiewy IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 23:30 Ale statystycznie, msza trydencka rzeczywiście gwarantuje obecność chorału w większym stopniu niż msza posoborowa. Daje po prostu większe poczucie liturgicznego bezpieczeństwa, że się tak wyrażę. Przynajmniej na obecnym, "elitarnym" etapie rozwoju. > Kwestia co będą śpiewać to już kwestia tego kto je przygotowuje. A tu wyłazi niestety nieudolność ośrodków kształcenia muzycznego oraz naszego Episkopatu. W grupach organizujących mszę trydencką spotyka się dużą, konstruktywną presję na obecność chorału. Natomiast na mszach posoborowych słychać zatrważającą (w tym porównaniu) liczbę utworów wątpliwej jakości, NIE DOPUSZCZONYCH DO UŻYTKU LITURGICZNEGO. I nie ma na ich wykonawców bata podczas gdy ośrodki mszy trydenckiej ustawiają poprzeczkę wysoko, przynajmniej na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
all.correct Czary mary, burum zurum ! 12.09.10, 11:48 O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Msza w rycie trydenckim 12.09.10, 16:57 fotoforum.gazeta.pl/photo/4/nb/fd/gko0/G25pTkja9ulyX2WooX.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/4/nb/fd/gko0/zYWTvC2OmaFkMbRHTX.jpg niedziela godz. 9,00 = "Stanisławówka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Msza w rycie trydenckim IP: 91.212.223.* 13.09.10, 10:34 NAreszcie na sam koniec coś co chciałam wyczytać, choć niekompletne. Gdzie i kiedy w Płocku są odprawiane takie msze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informator Re: Msza w rycie trydenckim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.10, 11:10 Niedziela, godzina 9:00 w dolnym kościele płockiej parafii p.w. św. Stanisława Kostki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Msza w rycie trydenckim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 11:19 > NAreszcie na sam koniec coś co chciałam wyczytać, choć niekompletne. Gdzie i > kiedy w Płocku są odprawiane takie msze? U św. Stanisława Kostki w każdą niedzielę o 9:00: sanctus.pl/index.php?module=aktualnosci&grupa=&podgrupa=&strona=1&id=1743&kategoria=2 Kolejne informacje o Mszy w Płocku będą publikowane w tym wątku: krzyz.katolicy.net/index.php/topic,4679.0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Rośnie popularność mszy trydenckich IP: 91.212.223.* 13.09.10, 09:55 Jaś tego nie będzie pamiętał, ale na zdjęciach zobaczy, jak ksiądz w kruchcie odprawia nad nim egzorcyzmy, daje do spróbowania... sól, w niezrozumiałym języku mówi: "In nomine Patris..." Jak można zobaczyć na zdjęciach jak ksiądz mówi "In nomine Patris..." i jak dla takiego małego Jasia cokolwiek w Kościele (nawet po Polsku) może być zrozumiałe? Kto pisze takie głupoty!! Może zatrudnijcie kogoś mądrego do sprawdzania tekstu przed wydrukowaniem gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia tylko msza trydencka zapewnia wjazd do nieba IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.10, 11:08 ja chodzęm na msze rano w południe i wieczorem na msze trydenckie, bo tylko częsty udział w takich mszach daje mi dostęp do niebiesiech, a udział w innych daje wolny wjazd tylko do piekła. A skąd to wiem, z tego samego źródła co pochodzą wszystkie nauki KK. Urojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Info Gdzie i kiedy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.10, 11:14 msza.net/mapa.php honneurs.free.fr/Wikini/wakka.php?wiki=PolognE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-23 Re: Gdzie i kiedy? IP: *.106.c69.petrotel.pl 13.09.10, 14:20 tak dla przypomnienia i refleksji ( cyt.): "Księża i prałaci, wy oczekujecie zbawienia tylko od złota… Nie mówcie, że ludy was opuszczają; to wy je opuściliście; one was szukają na posterunku waszym i tam was nie znajdują; one chcą się podźwignąć, a wy je w dół spychacie. (...) Lud, który walczy o swoją niepodległość albo o rozszerzenie swoich swobód… powinien nie ufać wysokim dostojnikom Kościoła, którzy wszyscy jednakowo są przywiązani do kultu absolutyzmu bez względu na to, czy ten absolutyzm jest mahometańskim, czy heretycki, czy nawet ateistyczny." ( A. MICKIEWICZ ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-23 Re: Gdzie i kiedy? IP: *.184.c70.petrotel.pl 14.09.10, 16:56 W uzupełnieniu : " Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszerstwem a dla władców jest po prostu uzyteczna" - Seneka Młodszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleh [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 10:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś