Dodaj do ulubionych

Święto Zmarłych

09.10.10, 15:08
Jest na cmentarzu w Imielnicy mogiła Krzysztofa Zywera Przewodniczącego NSZZ "Solidarność" Odprowadzało go w ostatniej drodze wielu przyjaciól i kolegów nie tylko z Płocka. Na mogile powinien być stosowny napis kim był. Za kilkanaście lat o nim pamiętać będzie tylko rodzina.

Na tymże cmentarzu pochowano przywódcę strajku w płockim Zakładzie Komunikacji Miejskiej w roku 1980 Kazimierza Lubienieckiego. Odprowadzała go głównie rodzina.

Dlaczego zapominamy tych którym zawdzięczamy tak wiele
Obserwuj wątek
    • Gość: bezpracowy Re: Święto Zmarłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 22:03
      To Apel do nas - bezrobotnych,czy do Stanisławówki,która urosła w siłę by Zakonowi żyło się dostatniej?
      A może to do szeregowych pracowników Marketów?
    • Gość: do wiśniewskiego Re: Święto Zmarłych IP: *.003.c81.petrotel.pl 25.10.10, 20:22
      Co powinno być??? Jaki napis??? Może rodzina nie życzyła sobie innych zbędnych napisów na pomniku, nie przyszło ci to do tej pustej łepetyny? Na swoim grobie napiszesz sobie co będziesz chciał.
      • Gość: hades Re: Święto Zmarłych IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 07:40
        wszyscy zdechna o wiele wczesniej niz mysla, na cmentarzach pełno 30, 40 latków bo Płock to Orlen rakarnia, a za życia nie che sie być człowiekiem lecz najgorszym bydlakiem, ot człowiek
        • Gość: zwolennik tradycji Re: Święto Zmarłych IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 09:19
          W okazji zbliżającego się Swięta Zmarłych przesyłam wszystkim tradycyjne i serdeczne życzenia Wesołych Świąt- ogromneeeego i weeeeesołego znicza.
          • Gość: płocczanin Re: Święto Zmarłych IP: *.plock.mm.pl 26.10.10, 12:19
            miko ratuj chociaż te Święta. Szydzi celowo.
            • Gość: Zadumany Re: Święto Zmarłych IP: 213.76.179.* 26.10.10, 12:54
              Gość portalu: płocczanin napisał(a):

> miko ratuj chociaż te Święta. Szydzi celowo.

W dniu 1 listopada kościół katolicki obchodzi Dzień Wszystkich Świętych. Czyli tych, którzy osiągnęli cel. Cieszą się towarzystwem Pana Boga. Wszyscy tam chcemy zmierzać. Czyż to nie powód do radości? A 2 listopada jest Dzień Zaduszny, czyli dzień modlitw za tych, którzy odeszli do Boga, tylko im hierarchia kościelna jeszcze certyfikatów świętości nie przyznała... Jeśli się naprawdę wierzy, że Bóg to miłość nieskończona, nie powinno się mieć wątpliwości, że wszyscy (no, prawie;)) będą wiecznie szczęśliwi. Cieszmy się więc, że oni, ci nasi bliscy, którzy TAM odeszli nie muszą już cierpieć na tym łez padole. Prawdziwemu chrześcijaninowi przystoi radość w tych Dniach. Bo to dowód wiary.
              • Gość:   Re: Święto Zmarłych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 20:22
                ale katol to taka ci... zyciowa ktora sama nie wie czego chce puki mu klecha tego nie powie
          • Gość: plocczanin Re: Święto Zmarłych IP: *.plock.mm.pl 27.10.10, 09:30
            mniejszości płockie kpią ze świat katolickich i to moderator zostawił a wpis wyjaśniający dlaczego my Polacy czcimy Święto 1 Listopada wycięto w ramach walki z chrześcijaństwem.
            • ainipoajom2 Re: Święto Zmarłych 27.10.10, 09:48
              publiczne obnoszenie sie ze swoja wiara jest ochydne i obrzydliwe jak klesza pedofilia
              • andrzej_z_gor Re: Święto Zmarłych 27.10.10, 10:11
                ainipoajom2 napisał:

> publiczne obnoszenie sie ze swoja wiara jest ochydne i obrzydliwe jak klesza pe
                > dofilia

Spieszę z poradą - w celu poprawy samopoczucia estetycznego trzeba by chyba przenieść się do Chin.Tam demonstracji religijnych, wydaje się, mało...Co do pedofilii nie posiadam danych, ale zgoda, ona jest obrzydliwa nawet bez jakiegokolwiek przymiotnika. Ale przedtem sugerowałbym krótki kurs ortografii.;D
                Ponadto - walka z religią, tak w ogóle, nie ma sensu. Szkoda "nafty". Poczucie transcendencji jest immanentną cechą ludzkiej natury. Wyjątki tylko potwierdzają tę zasadę.
    • Gość: zwolennik tradycji Re: Święto Zmarłych IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.10, 18:31

> wpis wyjaśniający dlaczego my Polacy czcimy Święto 1 Listopada wycięto w ramach walki z > rześcijaństwem

Bynajmniej, twój wpis zupełnie nie wyjaśniał dlaczego Polacy "czczą to święto" a nie obchodzą zwyczajnie tak, jak inne nacje - wpis nie mogł tego wyjaśnić, bo wikipedia skąd go skopiowałeś, nie mówi tego a Ty niewiele masz w tej sprawie ndo powiedzenia od siebie. Ja może i potrafilbym to wyjaśnić, ale ale się od tego powstrzymam.
      Drugim i niewątpliwie też istotnym powodem wycięcia twojego wpisu mogło być zapewne i to, że twoje "uczone" i informacje każdy potrzebujący może sobie z łatwością znaleźć sam.
      PS. kpiny i szyderstwa będą, ilekroć się wychlisz i dasz po temu okazję, czyli zawsze.
      • Gość: płocczanin Re: Święto Zmarłych IP: *.plock.mm.pl 28.10.10, 18:37
        Szanowny pupku, wiem co pisać, tylko wiedząc o okazji jaką zawsze robicie, jak są polskie święta, szydzicie z nich rytualnie. Ponieważ wszystkie ważne instytucje sa okupowane, nabieracie odwagi poprzez próbkowanie stopnia agresji na nas. To samo będzie przed 11 listopada i Bożym Narodzeniem. A tekst nie jest z wiki.
        • Gość: zygmunt b. Re: Święto Zmarłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 22:27
          Drogi Panie,czytam Pana dysputy z ogromnym rozbawieniem. Nadęty ton, ekskatedralna nieomylność i łatwość do podziałów rasowych skrzetnie przeprowadzanych przez Pana wielokrotnie na forum upowaznie mnie do tego żeby troche obnazyć Pana brak elementarnej wiedzy.
          1 Listopad to nie jest polskie świeto. To świeto naszego kościóla Koscioła Katolickiego i ma miedzynarodowy charakter. Prosze nie pisac kocołopów a najlepiej pójść spać .
          • Gość: płocczanin Re: Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny IP: *.plock.mm.pl 29.10.10, 15:10
            Panie piasku , to można wyczytać nawet w ulubionej przez ciebie Wikipedii.
            zapewniam ciebie , bo jestem Polakiem , że nigdzie na świecie chrześcijańskim nie obchodzi się tych Świąt , TAK, jak w Polsce. Są specyfiką naszego Narodu. Wiem, co do czego i dlaczego.

• Gość: dominik Re: Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 16:27
              Wszyscy chrześcijanie na świecie obchodza to Świeto z należnym szacunkiem i pietyzmem. Wiem bo miałem okazje w wielu krajach doswiadczać niezwykłych doznań z tym zwiazanych. Ja znam to z autopsji a Pan skąd czerpie swoja wiedze w ktorej jest Pan tak arbitralny albo jak napisał jakis forumowicz ekskatedralny. W jakich krajach uczestniczył Pan w tym Święcie?
              Ustanowione ono zostało przez nasz Kościół w czasach gdy trudno było sie doszukac się u dziejopisów sladów naszej państwowości. Prosze być trochę rozwazniejszym w słowach i głoszonych teoriach bo byc może ktoś ze wspólnoty Naszego Kościoła Katolickiego może poczuc się dotkniety w swoich uczuciach religijnych cokolwiek ksenofobiczna tyradą. Proszę nie zawłaszczać uniwersalnych pryncypiów Koscioła dla wybranej grupy etnicznej czy kraju w rozumieniu podziału politycznego swiata.Pachnie to troche sekciarstwem. Mam nadzieję, że nie zabraknie nikogo z nas w zadumie nad duszami tych którzy juz odeszli.
            • Gość: menel Re: Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.10, 17:32

>że nigdzie na świecie chrześcijańskim nie obchodzi się tych Świąt , TAK, jak w Polsce. Są >specyfiką naszego Narodu.

I to, niestety, jest prawda, ale czy to jest znowu aż taki powód do dumy!?!?!?
              Być odmieńcem odwróconym i zapatrzonym wstecz to powód do dumy we współczesnym świecie!?!?!?!
              Ale przecież nie zawsze tak było, aberacja tak zaczęła się całkiem niedawno - ja, co prawda dorosły ale przecież nie stary, z narastającym zdumieniem obserwowałem jej początki w latach 70. i późniejszy burzliwy rozwój po 1989.
              Mam tylko nadzieję, że jeszcze zobaczę odwrót od tego zboczenia w miarę jak nabiorą rozpędu europejskie trendy cywilizacyjne coraz bardziej u nas widoczne i odczuwalne i mierzalne od chwili wejścia Polski do UE.
              • Gość: do menela Re: Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 16:16
                Apage , satanas :)
              • Gość: płocczanijn [...] IP: *.plock.mm.pl 30.10.10, 17:25
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: uczestnik forum Re: Święto Zmarłych [*] IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.10, 08:46
      doniesienia jakoby to forum już zdechło są nieprawdziwe i zdecydowanie przedwczesne - wręcz przeciwnie ma się ono stosunkowo dobrze, zwłaszcza po cudownej reanimacji spowodowanej katastrofą lotniczą i wywołanym przez nią nasileniem aberacji psychicznych oraz natłokiem kampanii wyborczych
    • Gość: dgdfgd Re: Święto Zmarłych IP: 80.48.4.* 31.10.10, 09:03
      pamiętajmy też o zniczu dla poległych na smoleńskiej ziemi pod tablicą na stanisławówce oraz o zniczu pod biurem pis za niewinną ofiarę politycznego mordu
      • Gość: Autor Re: Święto Zmarłych IP: *.plock.mm.pl 31.10.10, 09:18
        To ktos polegl na smolenskiej ziemi? Nie wiedzialem ze ofiary wypadku to "polegli"

To drugie to niewatpliwie mord ale czy od razu polityczny?
        • Gość: nie poległ-zginął Re: Święto Zmarłych IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.10, 09:55
          a co ze zniczem dla motocyklowego kamikaze "POLEGŁEGO" na Wyszogrodzkiej i wszyskich "POLEGŁYCH" we wszelkich wypadkach komunikacyjnych?
          • Gość: w.hetkowski Re: Święto Zmarłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 15:50
            Pamięci Tych, którzy oddali swoje życie za wolną Polskę www.youtube.com/watch?v=h0Ez4DxER4I Pamiętajmy o Nich na zawsze !
            • Gość: menel Re: Święto Zmarłych IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.10, 19:11
              Ciekawe, kiedy będziemy tak mieli w Płocku? Jaja jak berety!!!

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8594984,Katolicki_marsz_swietych_przeszedl_w_Warszawie.html
              szczególnie polecam dyskusję na forum pod artykułem
              • Gość: hkhj Re: Święto Zmarłych IP: 80.48.4.* 31.10.10, 19:21
                już niedługo. my, katolicy, dłużej się zastraszać i terroryzować nie damy takim jak ty.
                • Gość: menel Re: Święto Zmarłych IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.10, 20:05
                  Nie wiedziałem, że ja i tacy jak ja jestśmy takimi strasznymi terrorystami - teraz, po tej zapowiedzi pozostaje nam juz tylko czekać codziennie przed 6.00 rano na ABW, Policję i Prokuraturę!!!!
                  Aż starch się bać
                  • Gość: elbrus Re: Święto Zmarłych IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.10, 13:23
                    nie takich cwaniaków widziałem
                    • Gość: obszczymurek Re: Święto Zmarłych IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.10, 19:44
                      a ja na to z góry a na ścianę bez oblewania spodni i butów też potrafię - takich pewnie też widziałeś, no i co z tego wynika?
                • Gość: do hkhj Re: Święto Zmarłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 13:33
                  Uwaga, uwaga, nadchodzą! 12 koma 6, 34 koma 65, ....
                • Gość: też katolik Re: Święto Zmarłych IP: *.c154.petrotel.pl 02.11.10, 18:51
                  hkhj lub fdgdfhddfhddfjdfjdjdjdjdjddfjdfjdj wypowiadaj się w swoim imieniu poetko 80.40.8.Ja się w swoim imieniu będę wypowiadać.Nie musisz mnie zastępować.
    • Gość: ccc Re: Święto Zmarłych IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.10, 21:24
      wiadomosci.onet.pl/raporty/katastrofa-smolenska/j-kaczynski-to-jest-strasznie-smutne-dla-mnie,3765110,7809280,artykul-fotoreportaz-duzy.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka