show.time 26.12.10, 15:59 Formuła 1 obiera kurs na ... ekologię! sport.interia.pl/formula-1/formula-1/news/mniejsze-silniki-turbosprezarki-rewolucja-w-f1,1575766 alternatywy4.eu/ (temat toru wyścigowego w Płocku) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Re Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.10, 19:18 Temat toru wyscigowego w Płocku? Jeszcze nie skończylismy wygłupiać się z torem tramwajowym. Ps. Ty MM może przestań z tymi kawałami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.10, 20:09 najlepiej torow (cross/enduro/quad/....) nie budowac tylko pomstowac ze pola i lasy sa rozjezdzane Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. 26.12.10, 20:30 Przecież jest tyle terenów w Pradolinie Wisły. Zamiast się dziwić i pukać w czoło lepiej jest działać. W końcu tor wyścigowy to nie kosmodrom. Na miejscu koncern paliwowy mógłby wykazać się inicjatywą i reklamą przy okazji. Ale to już muszą zająć się sprawą Ci którym na tym najvbardziej zależy i nie poprzestawać na paplaninie i narzekaniu jak baba na pogodę. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. 27.12.10, 16:23 Przyda się trochę zimnej wody na rozpalone gorączką wyścigową głowy. Przeczytaj może najpierw, co o pomyśle budowy w Polsce toru F1 myśli Kubica: www.sport.pl/F1/1,96297,5261461,Kubica_przeciwny_budowie_toru_wyscigowego_w_Polsce.html Na wypadek, gdybyś się odżegnywał, że wcale nie chodziło Ci o tor F1 przypomnę, że o F1 napisał autor wątku. Z faktu, że tor wyścigowy łatwiej wybudować niż kosmodrom nie wynika, że jest sens go budować. Wszyscy marzyciele popełniają jednej zasadniczy błąd w myśleniu: nie biorą pod uwagę kosztów utrzymania tego, o czym marzą. Ewentualnie uważają, że ta infrastruktura sama na siebie zarobi, jeśli tylko powstanie. Niestety, życie zwykle weryfikuje ten pogląd boleśnie. Proponuję sobie przeczytać artykuł z najnowszej "Polityki" pod tytułem "Miasta utraconych możliwości" o tym, jak Euro 2012 staje się hamulcem rozwoju miast, które je zorganizują. Jest tam też znamienny cytat z opracowania dr. hab. Marka W. Kozaka "Wielkie imprezy sportowe: korzyść czy strata?". Pozwolę sobie na cytat za "Polityką": "(...) O ile w retoryce polityków i fanów sportu wręcz obowiązkowy jest entuzjazm dla organizacji możliwie największych imprez sportowych, o tyle większość badaczy zjawiska jest zgodna, że nie ma żadnych dowodów korzystnego wpływu megaimprez na rozwój społeczno-ekonomiczny czy choćby tylko turystyki. Wręcz przeciwnie: koszty bezpośrednie i pośrednie z reguły znacznie przewyższają korzyści płynące z organizacji imprez lub inwestycji w coraz kosztowniejsze stadiony". Myślę, że to wszystko pozostaje prawdą, a może nawet jeszcze lepiej się sprawdza, jeśli zamiast słowa "stadiony" wstawimy każdy inny obiekt infrastruktury sportowej budowany z wielkim rozmachem i niewielkim namysłem. Może to jest odpowiedź, dlaczego Orlen nie pali się do inwestowania w żadne tory wyścigowe. Nawet w miejscach, gdzie jest więcej potencjalnych fanów niż w średniej wielkości mieście, jakim jest Płock i gdzie zdecydowanie łatwiej dojechać niż tu. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. 27.12.10, 23:30 Z Euro to rzeczywiście jest głupota bo to wywalanie wielkiej kasy na jednorazową imprezę, a jak później te obiekty będą na siebie zarabiać? Może na meczach ligowych? Dobra żartowałem ;) Na całe szczęście to nie nasz problem. Ale tor... koncern paliwowy mógłby ruszyć głową jakby się mógł za jego pomocą promować się w Europie organizując przedwsięwzięcia medialne nietylko przy okazji wyścigów F1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieidiota Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. IP: *.146.178.114.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.12.10, 12:57 citymen napisał: > Ale tor... koncern paliwowy mógłby ruszyć głową jakby się mógł za jego pomocą promować > się w Europie organizując przedwsięwzięcia medialne nietylko przy okazji wyścigów F1. Sam ruszaj dalej głową jak do tej pory, to koncern paliwowy z pewnością to zauważy i doceni powierzając tobie organizację przesięwizięcia pt "tor F 1 w Płocku" łącznie ze stroną medialną nie tylko przy okazji wyścigów F1. Sam słyszałem, że szukją pomysłu, jakby tu utopić kilka miliardów i kogoś kto im w tym pomoże. Na mnie proszę nie liczyć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do citymen Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. IP: *.plock.mm.pl 27.12.10, 18:25 citymen napisał: > Przecież jest tyle terenów w Pradolinie Wisły. Zamiast się dziwić i pukać w czo > ło lepiej jest działać. Więc działaj. Chyba nie liczysz na to, że inni mają cię wyręczyć. Kiedy powiadomisz koncern o swoim pomyśle? Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. 27.12.10, 23:07 Myślę że jak czytają Forum Płock to już zostali powiadomieni. :) Odpowiedz Link Zgłoś
show.time Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. 30.12.10, 17:42 Bardzo chętnie wypowiem się w tym momencie. Staram się polegać tylko na sobie. w momencie zaistnienia takiego pomysłu, postanowiłem przyjrzeć się temu zagadnieniu trochę bardziej. Obszedłem teren, zrobiłem zdjęcia, zmierzyłem PH ziemi, zmierzyłem odległości, zbudowałem stronę internetową poświęcona temu tematowi, rozwijam się w kierunku bycia użytecznym, wypowiadam się na forum. Jednym słowem działam jak mogę w kierunku osiągnięcia celu. Ukończyłem dwie samochodówki. W Płocku i w Bydgoszczy. Zbudowałem dwa jachty. Staram się wiedzieć o czym mówię. Mówiąc tor wyścigowy w pradolinie Wisły, jest to coś więcej niż tylko kilka zakrętów i trybuny. Myślę o dostępie do do zaplecza warsztatowego, do fantastycznej jakości maszyn, narzędzi, oprogramowania, cyfrowych prototypów, do materiałów, dzięki którym marzenia młodych ludzi, będących teraz w wieku szkolnym staną się namacalne. Jest to miejsce gdzie ci wszyscy pasjonaci pracujący teraz przy komputerach w zaciszu domowym mogą realizować swoje wizje, pomysły, marzenia. Zorganizowanie akcji, wykupu ziemi pod takie przedsięwzięcie jest tym co pasjonaci tej dyscypliny sportowej mogą zrobić sami. Zaprojektowanie grafiki potrzebnej do wyprodukowania cegiełek użytych na potrzeby wykupu ziemi, jest zadaniem, nad którym praca i przemyślenia zaowocują w przyszłości. Jest to trening zmierzający do celu. Utrzymanie takiego toru to praca dla setek ludzi. Tor wyścigowy F1, jest to tor, którego budowa spełnia parametry potrzebne do przeprowadzenia imprezy mistrzostw świata Formuły 1. To wszystko. Dzień codzienny takiego toru, to obsługa klientów, grup pasjonatów różnych dyscyplin, począwszy od testów pojazdów, poprzez wyścigi różnych klas, jak również udział klientów indywidualnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieidiota Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.10, 18:43 Kto powinien wziąć na siebie ryzyko przedsięwzięcia i inwestycji - kto zapłaci za projekt i budowę toru bez widoku na zarobek? A co na to wszystko właścieciel imprezy pt WYŚCIGI SAMOCHDOWE FORMUŁY 1 ? Czy już potwierdził, że wchodzi w ten interes w Płocku??????? Dlaczego nie powstał taki tor w Białej Podlaskiej chociaż był Turek z forsą i chciał go zbudować i mocno koło tego chodził? Przed Płockiem w kolejce są Wrocław, Poznań i Biała Podlaska oraz może jakaś Wólka - dlaczego miałoby paść na Płock? W Brnie (Czechy) mają już ponad 20 lat tor ale nie mają wyścigów F1? Pora zadowlić się wesołym miasteczkiem z elekytrycznymi wozidełkami. Odpowiedz Link Zgłoś
show.time Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. 30.12.10, 19:52 Jesli jest na tym forum ktos, kto potrafi zbudowac strone internetowa z mozliwoscia rozwoju to glos bedzie mile widziany. Strona taka pozwoli skupic sie na temacie, unikajac glupoty internaltow. Zadaniem takiej strony, powinien byc kontakt z innymi uzytkownikami internetu, z mozliwoscia glosowania, zbierania opini, zbiorki funduszy, przeprowadzania konkursow, z rozbudowanymi narzedziami medialnymi. Wierze ze jest ktos taki, kto posiada zakres wiedzy i umiejetnosci, wystarczajacych do zbudowania takiej strony. Wiedza zdobyta przy takim przedsiewzieciu bedzie bezcenna. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Brawo show.time! 30.12.10, 22:12 Właśnie na takich ludzi powinniśmy stawiać - z pasją, inwemcją i pomysłami!. Jedna rada ode mnie: nie czytaj postów o retoryce jak u autorów "menel", "nieidiota" itp. to są klimaty przesiąknięte mentalnością bazującą właściwie wyłącznie na negacji wszystkiego z założenia. A na koniec mówiące "dajcie miejsca pracy". Kreatywności tam próżno szukać! I bądź konsekwentny nawet jak inni będą się pukać w czoło gdyż nie mając pasji, pomysłów i nic konstruktywnego do zaproponowania wybierają wcześniej wspomnianą negację. Ja życzę będę Ci kibicował i życzę powodzenia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Brawo show.time! IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.11, 12:04 citymen napisał: > Właśnie na takich ludzi powinniśmy stawiać - z pasją, inwemcją i pomysłami!. Do tej grupy dokoptujcie koniecznie Milewskiego - już się wykazał inwencją, pomysłami i pasją; "molo", kolejka linowa, tramwaj, lotnisko komunikacyjne, żeglarski tor reagtowy na Sobótce to przykłady jego możliwości w tym względzie. Zeby odeprzeć zarzuty negacji wszystkiego z założenia i braku inwencji popchnę wesprę sprawę i twórczo rozwinę pomysł trasy wyścigu F1 w Płocku. Będzie i w pradolinie, i dolinie, i ponad doliną Wisły i jeszcze absolutna nowość w F1 . Prosta start i meta: nad Wisłą na drodze przez plażę Sobótka. Pierwsza szykana: wjazd na goblę przy Morce i przejazd przez bramkę Fanaberia a potem ostry zakręt w lewo i 360m prawie prostej pomostem nad wodą z efektownym wjazdem na nabrzeże. Seria zakrętów: podjazd ul.Mostową do Zoo i dalej ul. Norbertańską koło Cmentarza Wojskowego przez wąski, kręty opadający i wznoszący się odcinek Nornertańskiej do wylotu na Grabówkę. Podjazd i prosta: podjazd i kierunku Cholerki i ostro Słoneczną do Rogatek W-skich. Przejazd uliczkami miejskimi: Kilińskiego do Warszawskiej, Plac Dąbrowskiego, Kościuszki, Plac Narutowicza, Teatralna, Piekarska do Wieczorka i dlaej Kazimierza W. do zjazdu do Parowu rzeki Brzęźnica. Dojazd do ostatniej prostej i prosta: to odcinek ok. 2km rozpoczynjący się serią 3 ostrych zakętów po zjeździe z Ul. Kaziemierza W. i zakonczony prostą na wdzłuż Wisły na plaży Sobótka. Boksy techniczne można zorganizować na St .Rynku : dojazd Grodzką, wyjazd Wieczorka. Wzgórze Tumskie stanowi gotową już galerię widokową. Cenrtum prasowe: Amfiteatr i jego zaplecze Potrzebne inwestycje: niewielkie poszerzenia i korekty nawierzchni na stosunkowo krótkim odcinku Norbertańskiej od Cmetarza Wojskowego do Grabówki - przy okazji powstanie jeszcze jeden skrót do Borowiczek i podniesie znacznie zasadność wysokich nakłądów na pożądny remont na remont zapadającego się jej Odcinka. Warianty rozwojowe: przedłużenie trasy ul. Grabówka w kierunku ul. Mazura i Podolszyc - tu rysują się duże możliwości i liczne warianty: poprowadzenie trasy JP2 lub AK, Wyszogrodzką, do ronda, na nowy most i powrót na Wyszogrodzką i dalej do Brzęźnicy różnymi wariantami lub pol lewej stronie Wisły w pradolinie przez Radziwie, stary most i powrót do jaru Brzeźnicy którymś ze wspomininych wcześniej wariantów. Nie chę ujawniać licznych możliwych scenariuszy jaką daje tak elastyczna i wielowariantowa trasa - drugiej takiej nie ma na Świecie. I Płock znów ma szansę być NAJ.............tak bardzo tu pożądane. > nie czytaj postów o retoryce jak u autorów "menel", "nieidiota" itp. to są klimaty > przesiąknięte mentalnością bazującą właściwie wyłącznie na negacji wszystkiego z > założenia. przeczytaj (przeczytasz, przeczytasz), odszczekaj zacytowane zdanie i poleć innym do czytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plocczanin Re:Nowy Rok IP: 46.186.26.* 01.01.11, 12:22 Jest Nowy rok , co prawda wy nie obchodzicie ale po co Nasz Nowy Rok zaczynać od jątrzeń i negacji? Na całym świecie ludzie się cieszą czy bawią , tu, tylko nie i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
show.time Re:Nowy Rok 01.01.11, 12:44 W poszukiwaniu rozwiazan zamiescilem ogloszenie dotyczace wykonawcy zbudowania strony internetowej , profesjonalnie prowadzonej obslugujacej temat toru wyscigowego F1. Znalezienie rozwiazania tego zagadnienia, pozwoli prowadzic rozwazania tym co chca myslec, nad dalszym rozwojem tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re:Nowy Rok IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.11, 14:32 Gość portalu: plocczanin napisał(a): > Jest Nowy rok , co prawda wy nie obchodzicie I my i ja obchodzimy Nowy Rok, zaczęliśmy już wczoraj i nadal idzie nam całkiem nieźle, czasami wręcz szampańsko. > ale po co Nasz Nowy Rok zaczynać od jątrzeń i negacji? czy ja wam każę zaczynać Wasz Nowy Rok od jątrzeń i negacji? Niby gdzie to u mnie wyczytałeś lub na jakiej podstawie wydedukowałeś? > Na całym świecie ludzie się cieszą czy bawią , tu, tylko nie i nie. ależ my się bawimy doskonale i cieszymy na dalszą niezłą zabawę, ale jeśli wy tu się nie cieszycie i nie bawicie, to już tylko wasz wolny wybór Odpowiedz Link Zgłoś
arael85 Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. 27.12.10, 18:44 eee a moze tak miejsca pracy a nie kolejne glupie pomysly ?? nie starczy ze molo juz buduja Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Tor wyścigowy tematem ekologicznym. 30.12.10, 22:23 Taaak, pewnie miejsca pracy. Stwórzmy fabrykę powietrza czyli coś z niczego. Bardzo prosta i tania technologia, surowiec łatwodostępny, trochę może być tylko problem ze zbytem. Czy Wy ludzie (niektórzy) potraficie pisać coś innego niż fraza: "miejsca pracy"? Odpowiedz Link Zgłoś