Dodaj do ulubionych

Najlepszy wykładowca na PW

IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 23.02.02, 22:44
Mój typ to prof. dr hab. J. Stawicki, wymagający i ma swoje zasady, które
ciężko czasami ominąć o czym przekonało się już "kilka" osób :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: racuszek Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.02, 18:37
      Podpisuję się rękoma i nogami. Za moich czasów (kilka lat temu) chodziły o nim
      różne ploty ale wg mnie były to plotki wyssane z palca.
      Ma kilka fajnych zasad, z tego jedna jest taka, że jeśli coś umiesz to zdasz.
      Przynajmniej tak było kiedy mnie uczył.
      Super zasada. Szkoda tylko, że wykłada takie przedmioty, które w praktyce
      przydadzą się tylko promilowi jego uczniów.

A tak przy okazji. Czyżbyś był z grona tych którzy próbowali ...
      Oj... Skutki tego są opłakane.

Ciekaw jestem czy się zmienił czy nadal tak wciągająco operuje cyferkami na
      tablicy ?!

Jeśli coś kumacie z ekonometrii bądź statystyki brońcie prac u Prof. S.
      MGR RACUSZEK
      • Gość: Szczyp.. Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.02.02, 21:42
        Spokojna głowa: u wspomnianego profesora nie próbowałem - nie jestem
        samobójcą! :-)

lic (jeszcze)Szczyp..
    • Gość: Vox Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: 148.81.8.* 28.02.02, 16:06
      Jakoś niewielu pisze tu o najlepszych.
      Podejrzewam, że gdyby temat dotyczył najgorszych to wpisów byłoby bardzo dużo.
      Łatwo jest pisać o wadach, znacznie trudniej udzielić komuś pochwały.
    • Gość: Robin Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 28.02.02, 22:33
      Według mnie to dr. R. Małecki. Prof. Stawicki jest w porządku, ale na
      wykładzach tak potrafi przedstawiać rzeczy, że bez książek nie daje się
      czasasmi tego zrozumieć ;-). Za to dr. Małecki potrafi dokładnie wszystko
      objaśnić tak, że nie potrzeba już potem żadnych konsultacji. No chyba, że ktoś
      nie lubi matematyki, ale czy są tacy? ;-)
      • Gość: Dennis Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 28.02.02, 23:23
        Zgadzam się, że prof. Stawicki jest super wykładowcą. Jest przede wszystkim
        uczciwym człowiekiem (jak ktoś umie, to na pewno zaliczy) no i tego samego
        wymaga od studentów, a to akurat nie wszystkim przypada do gustu :-) Do dr
        Małeckiego nie mam żadnych zastrzeżeń w kwestii jego umiejętności
        pedagogicznych, ale mógłby się trochę lepiej odnosić do studentów.
        • racuszek Re: Najlepszy wykładowca na PW 01.03.02, 06:47
          Gość portalu: Dennis napisał(a):

> Zgadzam się, że prof. Stawicki jest super wykładowcą. Jest przede wszystkim
          > uczciwym człowiekiem (jak ktoś umie, to na pewno zaliczy) no i tego samego
          > wymaga od studentów, a to akurat nie wszystkim przypada do gustu :-) Do dr
          > Małeckiego nie mam żadnych zastrzeżeń w kwestii jego umiejętności
          > pedagogicznych, ale mógłby się trochę lepiej odnosić do studentów.

... i lepiej wykładać.
          To ja już wolałbym Panią Matczak. Co prawda za mojej kadencji były z nią tylko
          ćwiczenia, ale na początku w swoją pracę wkładała trochę serca.

Nie wiem jak jest teraz.
          • Gość: Geniek Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 09:23

> ... i lepiej wykładać.
            > To ja już wolałbym Panią Matczak. Co prawda za mojej kadencji były z nią tylko
            > ćwiczenia, ale na początku w swoją pracę wkładała trochę serca.
            >
            > Nie wiem jak jest teraz.

Przepraszam, co masz do zarzucenia dr Małeckiemu odnośnie sposobu wykładania?
            Wszystko na tacy: folie, dyktuje, czeka aż wszyscy skończą notować. To są studia
            a nie złobek... :-)

Pozdrawiam
            Geniek

• Gość: racuszek Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 12:37
              > Przepraszam, co masz do zarzucenia dr Małeckiemu odnośnie sposobu wykładania?
              > Wszystko na tacy: folie, dyktuje, czeka aż wszyscy skończą notować.
              TO SĄ STUDIA A NIE ŻŁOBEK ... :-)

No właśnie. Sam sobie zaprzeczyłeś. Na studiach zwykle wykładowca nie wnika czy
              zdążyłeś zanotować, czy może coś powtórzyć albo ponownie wytłumaczyć.
              Student jest dorosły i ma się nauczyć określonego zakresu materiału, nieważne jak
              to zrobi.

Postępowanie Pana dr. Małeckiego wygląda właśnie jakby wykładał w żłobku.
              Chyba że on dostosowuje się do poziomu studentów ...
              W takim razie to ja mu współczuję studentów ze żłobka ...

A czy takie zachowanie powoduje, że jest on najlepszym wykładowcą ???
              Moim zdaniem nie.
              • Gość: Robin Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 22:54
                Gość portalu: racuszek napisał(a):
                > Postępowanie Pana dr. Małeckiego wygląda właśnie jakby wykładał w żłobku.
                > Chyba że on dostosowuje się do poziomu studentów ...
                > W takim razie to ja mu współczuję studentów ze żłobka ...
                > A czy takie zachowanie powoduje, że jest on najlepszym wykładowcą ???
                > Moim zdaniem nie.

To w takim razie kogoś kto: olewa studentów nie przykłada się do swojej pracy,
                każe siedzieć w bibliotece nad książkami, bo mu się nie chciało przygotować
                wykładu; takiego kogoś uważasz za dobrego wykładowcę?
                A że poziom studentów jest różny to już inna sprawa. Ale ja nic nie poradzę na to
                kto dostaje się na studia.
                • Gość: racuszek Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 12:49
                  A kto tu mówi o olewaniu studentów.

Mi nie podoba się, że student ma wkuwać na pamięć regułki, aby móc je zacytować
                  z zeszytu na egzaminie.

Wg mnie studenta (a najlepiej to już licealistę) powinno uczyć się myślenia,
                  tak aby go przygotować do przyszłej pracy.

A co do dr. Małeckiego, to znowu nie wpadajmy w skrajności. Ja po prostu nie
                  uważam go za najlepszego wykładowcę, ale to nie znaczy, że za najgorszego.
                  • Gość: Robin Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 10:14
                    Gość portalu: racuszek napisał(a):
                    > Wg mnie studenta (a najlepiej to już licealistę) powinno uczyć się myślenia,
                    > tak aby go przygotować do przyszłej pracy.
                    >
                    I tu się zgadzamy. Co da wkucie tylu informacji, które i tak potem wylatują z
                    głowy. Ale niestety polski system szkolnictwa jest jaki jest. Moim zdaniem i tak
                    umiemy o wiele wiecęj niż nasi zachodni sąsiedzi albo szukając jeszcze dalej w
                    USA.

A wracjąc do tematów wykładowców to nie wiem czy najlepszy, ale chyba całkiem w
                    porządku jest prof. Obrębski - świadczy o tym liczba chętnych do niego na
                    seminaria co roku :-)

• roman_j Re: Najlepszy wykładowca na PW 01.03.02, 12:59
      Widzę, że dyskusja ograniczyła się na razie do trzech osób, a ja wyłamię się z
      tej "nowej, świeckiej tradycji", jaka się nam tu wytworzyła. Według mnie
      najlepszym wykładowcą jest p. mgr Raniszewski. Nie będę uzasadniał tego wyboru.
      Każdy, kto miał z Nim zajęcia, wie dlaczego.
      • Gość: Werdan Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.petrotel.com.pl 01.03.02, 18:42
        > Według mnie najlepszym wykładowcą jest p. mgr Raniszewski.

Romanie jak najbardziej sie z toba zgadzam. Kurde, wogole zapomnialem juz o tym
        czlowieku. Wspanialy czlowiek, ktory potrafi bez problemu wytlumaczyc caly
        material. A do tego nie robil zadnych klopotow z zaliczaniem, dawal prawie ze
        nieograniczona liczbe podejsc do zaliczen. Ci ktorzy mieli klopoty z jego
        przedmiotem, mieli dosc sporo czasu na zrozumienie go i zaliczenie. Bardzo milo
        wspominam ta osobe oraz zajecia z nim.
      • Gość: LepaK Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 23:51
        Zgadzam sie w zupelnosci. Ten facet to oaza spokoju.
        Przyznam sie szczerze ze nigdy nie widzialem aby kiedys sie zdenerwowal czy
        podniosl glos. Wymaga ale i nauczy. No i ten szacunek do studenta.Wielu mogloby
        brac z niego przyklad.
        Pozdrawiam.
      • Gość: crush Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.tpnet.pl / *.plock.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 11:00
        roman_j napisał(a):

> najlepszym wykładowcą jest p. mgr Raniszewski.

o jestem tego samego zdania :) "Ranisz" daje od groma terminow i nie odwraca sie
        od stuentow. Swego czasu pisalem nawet komisyjny u mgr Raniszewskiego :)
        niestety "wydymalki nie da sie wziasc 4 x na warunek ;)
    • mika_p Re: Najlepszy wykładowca na PW 01.03.02, 17:37
      Ja obstawiam mgr Boguszewską od prawa. Normalne, przywoite wykłady, sama
      przyjemność notować a potem uczyć się z tych notatek. Do tego wszyskiego wymaga
      nauczenia się porządnie. Aczkolwiek ostatnio mnie zszokowała, poszłam
      nienauczona za bardzo, liczyłam się z ndst i poprawką, a tu nie dość, że zdane,
      to jeszcze na 3.5. Może w moich kiepskich odpowiedziach znać było ogólną
      orientację w temacie i zapowiedź, że jak będę potrzebbować tej wiedzy bliżej,
      to ją znajdę ? ;)
    • Gość: flic Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 02.03.02, 05:57
      dr Henryk Adasiewicz. bardzo wymagajacy, ale swietny nauczyciel,
      pedagog.pozdrawiam Go serdecznie.

flic
      • Gość: Geniek Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.03.02, 16:00
        Gość portalu: flic napisał(a):

> dr Henryk Adasiewicz. bardzo wymagajacy, ale swietny nauczyciel,
        > pedagog.pozdrawiam Go serdecznie.
        >
        > flic

Nie miałem przyjemności przebywania na zajęciach dr Adasiewicza. Uważam go
        zabardzo rozrywkowego i nastawionego in plus w stosunku do studentów :-)
        (Niektórzy powinni wiedzieć o co konkretnie chodzi)

Pozdrawiam
        Geniek

• Gość: Oskar Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: 148.81.8.* 02.03.02, 17:24
      Raczej nie znasz dra Adasiewicza.
      • Gość: Werdan Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: 212.244.82.* 03.03.02, 23:49
        Uwazam, ze pan dr Adasiewicz jest w porzadku. Jest wymagajacym wykladowca, ale
        potrafi dobrze wytlumaczyc i nauczyc. Bynajmniej na mnie wywarl takie wrazenie.
        O wiele bylo z jego poprzednikiem dr Boleslawem Baldyga.
        • Gość: crush Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.tpnet.pl / *.plock.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 11:05
          Gość portalu: Werdan napisał(a):

> Uwazam, ze pan dr Adasiewicz jest w porzadku. Jest wymagajacym wykladowca, ale
          > potrafi dobrze wytlumaczyc i nauczyc. Bynajmniej na mnie wywarl takie wrazenie.
          >
          > O wiele bylo z jego poprzednikiem dr Boleslawem Baldyga.

Popieram Adas jest naprawde w porzadku. Jesli chodzi sie na wyklady i na
          cwiczenia i poswieci sie temu uwage mozna zaliczyc bez potrzeby dodatkowego
          doksztalacania sie ;) hehehe meczylem 2 semestry warunek, ale mimo tego uwazam ze
          da sie tak zaliczyc :)
          a co do Bolka to tez mi sie semestr z nim zdarzyl :)
          "pani siada! pani jest zero! pani to se powinna otwarzyc budke na manchatanie z
          zielenina" to taki przykladowy tekscik :> zdarzylo sie u nas na zajeciach ze
          Bolek w 2 rooznych butach przyszedl ale przy zaliczeniu byla tragedja :>
    • Gość: Mgr Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 20:13
      Odnośnie prof. Stawickiego to pozwolę sobie dodać łyżkę dziegciu do tej beczki
      miodu którą na Pana profesora wylewacie. Osobiście mam wrażenie, że przygoda z
      Panem S. na Polibudzie trwa o semestr, dwa za dużo. Zastanówcie się gdzie Wam
      się przydadzą zdobyte u Niego wiadomości i co jeszcze pamiętacie z zeszłego
      semestru (jeśli już coś z tych pasjonujących przedmiotów mieliście). Nie podoba
      mi się tez sposób prowadzenia wykładów, ich tempo, przejrzystość, zadawanie
      pytań i odpowiadanie samemu sobie. Uczenie się później z wykładowych notatek to
      masakra. Co do egzaminów zgoda trzeba umieć, żeby zaliczyć, ale po co ta
      faszystowska atmosfera, osobiście nie lubię jak się na mnie na zapas krzyczy,
      te odgrażanie się, że niech go z nawet pracy wywalą to nie przepuści tych co
      według niego ściągali, ludzie on ma kontrakt profesorski którego rozwiązanie
      przed czasem jest prawie niemożliwe. Nie neguje natomiast wielkiej w moim
      odczuciu wiedzy i pasji do przedmiotu Pana profesora i za to ma mój szacunek.
      Jeśli chodzi o najlepszego wykładowcę( mówię tylko o KNEiS), mój typ to prof.
      Obrębski za ciekawe wykłady i zauważalną sympatię do studentów, bardzo miło też
      wspominam mgr Kleniewskiego. Pozdrawiam wszystkich byłych byłych obecnych
      studentów Kolegium. :-)

• Gość: mar Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 20:17
        Zgadzam sie z toba, nie zapomne ostatniego egzaminu u prof. Stawickiego. Czas
        egzaminu dobiegal konca, Stawicki krzyczal: "Koniec, odkladamy dlugopisy, kto
        nie odloży dostaje pałe". Jak tylko skonczyl to zdanie zaczal krzyczec
        znowu "ooo, pani nie odlożyla dlugopisu!!!!". Wyrwal jej kartke i postawil
        dwoje. Cale szczescie, ze nie padlo na mnie, kazdy mogl miec pecha..
    • Gość: fizyk dr. Wawarzyński jest debeściak IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 17:00
      niezaliczyc fizyki u tego Pana to juz trzeba byc "..." do n-tej potęgi
      zazwyczaj 4 flaszki wystarczą. czasami przyjdzie natrąbiony na wykład i jest
      bardzo smiesznie
    • Gość: Martak Re: Najlepszy wykładowca na PW IP: *.itpp.pl 03.10.02, 12:18

W/g mnie najlepszym profesorem na Politechnice( KNEiS ) jest prof. Obrębski.
      Fantastyczny człowiek. Pisałam u niego pracę magisterską i mogę powiedzieć że
      człoweik ten jest bardzo przychylny studentowi a co ważne wie i rozumie
      problemy studentów. Więcej takich profesorów.
    • Gość: student Lech Dwiliński IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 11.10.02, 16:09
      Tylko ciezko z relacja student - On, On - studnet, poza tym oczywiscie
      warunek ;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka