diff123 26.02.11, 09:38 w końcu się zadziało, powiew świeżego powietrza :) szansa na rozwój dla wielu i dla miasta. trzymam kciuki za Oto Ja: niech rozwija skrzydła :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: os Brudzeńskiego Parku Narodowego? IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 11:13 Pytanie: Od kiedy mamy niedaleko Płocka park narodowy? Odpowiedź: Nie mamy i nigdy nie mieliśmy. Odpowiedź poprawna: Brudzeński Park Krajobrazowy. www.parkiotwock.pl/brudzenski/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom Re: Brudzeńskiego Parku Narodowego? IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 11:23 "Zbiorami Galerii Oto Ja zachwycają się europejscy znawcy sztuki." - moze jakies nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oz Re: Brudzeńskiego Parku Narodowego? IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 12:03 Kowalski, Nowak i Wiśniewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh Re: Brudzeńskiego Parku Narodowego? IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 12:19 hahahahahhaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gh Re: Brudzeńskiego Parku Narodowego? IP: 91.212.223.* 26.02.11, 14:30 ten się śmieje co się śmieje ostatni droga pani M.Fakt śmiech to zdrowie czego życzę apologetce MMa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba klozetowa Re: Brudzeńskiego Parku Narodowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 14:53 tu jest prawdziwe arcydzielo art brut www.artbrut.com/sesow/jhands.jpg czy to malowal mistrz mm? Odpowiedz Link Zgłoś
engloutis Proszę bardzo... Bouillet 26.02.11, 20:29 prof. Alain BOUILLET- profesor Université de Paris-X-Nanterre i Université de Paul Valéry (Montpellier III) jest autorem wielu prac z zakresu wrażliwości emocjonalnej oraz estetyki. Badaniem, ochroną i promocją art brut zajmuje się od 30 lat. Jest współtwórcą Muzeum Art Brut, będącego częścią Musée d’Art Moderne et Contemporain / Muzeum Sztuki Współczesnej w Villeneuve D’Ascq (Lille, Francji), które zostało otwarte we wrześniu 2010 roku. Zasiada w zarzadzie stowarzyszenia L’Aracine, które przez kilkanaście lat gromadziło tzw. "II kolekcję Dubuffeta", by przekazać ją następnie do Muzeum w Lille. Bouillet w jednym z pism branżowych pt. "Creation Franche" opisał OTO JA dodając komentarz, w którym tłumaczy, że jeśli jest jeszcze coś do odkrycia w art brut to należy tego szukać w Polsce. Drugie nazwisko: Henry Boxer z angielskiego Raw Vision. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Proszę bardzo... Bouillet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 09:20 Nie mam nic przeciwko zaangażowaniu i determinacji stowarzyszenia Oto Ja..., ale to jednak duża przesada!!! Mówimy tu raczej o sztuce "niszowej", która w Polsce nie ma zbyt wielu zwolenników i powiedzmy wprost zapotrzebowanie na ten rodzaj specyficznej "sztuki" poza określonym środowiskiem samych zainteresowanych, jest nikłe. Nie należy także porównywać jej do sztuki wyższej i artystów o wyraźnym i niekwestionowanym talencie, za którymi "stoją" setki nazwisk autorytetów z dziedziny sztuki i tyleż samo światowej sławy instytucji. Stąd nie zmienia faktu te kilka nazwisk wyżej zamieszczonych przez samych zainteresowanych. Ale osobiście uważam że Art Brut to jedna z wielu potrzebnych form "terapii zajęciowej" i niech tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
engloutis Re: Proszę bardzo... Bouillet 27.02.11, 11:47 Zgadzam się, że w Polsce to nadal zjawisko "niszowe", ale co do całej reszty... pozwolę się z tobą nie zgodzić. 1) to, że to zjawisko nie ma zbyt wielu zwolenników można zmienić i liczę, że to się zmieni, choćby przez danie stowarzyszeniu OTO JA możliwości działania. 2) co to znaczy "zapotrzebowanie" na sztukę? Sztuka to nie towar, ani produkt... (chyba, że dla ciebie "sztuka" jest synonimem "rozrywki"). Albo coś jest sztuką, albo nie i tyle. Przykład: czy ktoś potrzebował - zanim one zaistniały - prac Duchampa (pisuar), Picassa (dziwne mazaje, nie przystające do rzeczywistości) czy choćby VanGogha (który za życia sprzedał tylko jedną pracę)? 3) Co to znaczy "sztuka wyższa"? Czy kryterium wartości sztuki mają być tabele metryczne? 3a) Mówisz o nazwiska, autorytetach? Proszę bardzo. Zainteresowanie sztuką, określaną dziś jako art brut, sięga początków XX wieku, bo to wtedy w sztuce poszukiwanie nowych form, uznanie spontaniczności i wolnej ekspresji jako źródeł twórczej kreatywności nie ograniczonej przez artystyczny formalizm. Takie osobowości jak Max Ernst, Paul Klee nie ukrywalły inspiracji tym rodzajem twórczości. Ernst zorganizował w Kolonii wystawę młodych niemieckich artystów wraz z twórcami chorymi psychicznie. Rilke czy Kandynsky byli urzeczeni książką dr Morgenthalera o Wolflim – pierwszym chorym psychicznie uznanym za artystę - ikonie art brut. „Ekspresja szaleństwa” (1922) - książka historyka sztuki i psychiatry - dr Prinzhiorna zainspirowała Andre Bretona do spisania Pierwsze Manifestu Surrelistów. Picasso był kolekcjonerem dzieł artbrutowców (min. Serafiny de Senlis, Celnika Rousseau czy Forestiera). Artysta Jean Dubuffet wymyślił nazwę art brut i stworzył największą światową kolekcję tej sztuki. Dubuffet śmiał się z prób dezawuowania burt jako sztuki mówiąc: „Wasze kategorie dotyczące sztuki wyniesione ze szpitali psychiatrycznych są całkowicie fałszywe! I równie prawdziwe jak kategoria „artystów, którzy wsiadają do autobusu” Art brut szanowali i doceniali również: Jean Paulhan, Charles Ratton, Henri-Pierre'a Roche i Michela Tapie, Jackson Pollock, a w Polsce choćby Edward Dwurnik, prof. Aleksander Jackowski, Jacek Markiewicz, Jacek Malinowski. Słowem art intersowali się zarówno dadaiści, kubiści, surrealiści, "fowiści" i "nowi dzicy" jak i krytyczni. Malinowski przyznał kiedyś: „że w sztuce teoria i obowiązujące trendy bywają bardzo często dla artystów zgubne. Dlatego, że oni wierzą często bardziej w teorię niż w swoją wewnętrzną intuicję, zapominają o niej. W art brut nie mają takiego obciążenia, ci autorzy tworzą jakby z zupełnie innej potrzeby” 4) to nie jest forma terapii zajęciowej (patrz wyżej), choć trzeba przynać, że twórczość jest formą kompensacji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chau Re: Oto Ja - płocki skarb niedoceniony IP: *.opera-mini.net 27.02.11, 09:37 Brawo dla Oto ja! Panie Nowakowski zwolnij pan połowę urzędasów a pieniądze "dziwnie" się znajdą dla płocczan. I nie przejmuj się pan urzędniczym chuuuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Oto Ja - płocki skarb niedoceniony IP: *.041.c65.petrotel.pl 27.02.11, 15:37 Brawo "Oto Ja"! Trzymam kciuki za dalsza dzialalnosc! A prez. Nowakowskiego za slowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do fana Re: Oto Ja - płocki skarb niedoceniony IP: *.234.c76.petrotel.pl 27.02.11, 23:41 też trzymam kciuki za "Oto Ja".Mam pomysł jak znależć pieniądze dla tego stowarzyszenia.Swego czasu Pan Radosław wychwalał psychodeliczną muzykę serwowaną płocczanom na festiwalu łomotu tj Audioriver.Pisał tak "Reprezentanci nowej fali psychodelicznego rocka udowodnili,że mocne gitarowe granie nie tylko może,ale i powinno łączyć się z elektroniką"/Sygnały Płockie z 1.09.2008 roku.Nr15/195/.Tak Pan wychwalał łomoty,że forsa dla nich jest a nie ma kaski dla was.Po co wychwalał Pan ten kiepski festiwalik.Po co?.A więc obciąć kasę na łomoty a dać dla "Oto Ja".Proste jak obręcz.Tylko czy znajdą się tacy odważni by postawić się kantem GW i redaktorom propagującym łomociki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba klozetowa Re: to jest dobre IP: *.002.c72.petrotel.pl 28.02.11, 14:26 www.artbrut.com/sesow/Sesow-Captured.jpg piekna rzecz i niedroga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kru zawsze Płock Re: Oto Ja - płocki skarb niedoceniony IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.11, 17:59 ... ooo i tu trzeba trochę nienawiści wylać, temat o galerii OTO Ja ale i malkontent się znalazł.... mało Ci wyrzucania żółci na forum pod art o Reggaelandzie ? tu tez trzeba trochę zaścianka wylać na wierzch....bieda i żenada - malkontenci nikomu nie odpuszczą. Jak nie wiesz o czym piszesz to lepiej się nie wypowiadać, nie masz człeku szary żadnego pojęcia o tym co dzieje się na FESTIWALU Audioriver a się tu wymądrzasz - dla Ciebie chałtura dla 10tys ludzi,którzy ostatnio się bawili na plaży to sztuka przez wielkie Sz. Możesz tego nie akceptować ale nie narzucaj innym co jest sztuką a co nie, bo dla Ciebie sztuka kończy się na radiu S i Marylce Rodowicz.......... ps; obręcz to chyba jest raczej okrągła lub półokrągła a nie prosta....;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bij dziada Re: Oto Ja - płocki skarb niedoceniony IP: *.070.c81.petrotel.pl 18.03.11, 09:59 ooo!jacy my biedni i niedocenieni jestesmy ! a jaki skarb mamy ! plakac mi sie k...a chce ! Odpowiedz Link Zgłoś
aksum78 biblioteki i pilka nozna 18.03.11, 14:21 Kasa by sie znalazla, jakby zamiast topienia milionow z budzetu "zadluzonego" miasta na pilke kopana w wykonaniu plockim. Przeznaczyc na siedzibe dla stow Oto Ja, nowego budynku dla POKIS-u i itp. Ten wyciek kasy na zelikowatych kopaczy i kliki obstawiajace zarzad klubu, nie przeszkadza. Wola walic w festiwale.A przytyk do Oto Ja to juz wyraz flustracji i mentalnej zenady. Wedlug badan ponad 70% doroslej populacji naszych rodakow, nie przeczytala w roku 2010 zadnej ksiazki. Wiec przestanmy dotowac i utrzymywac biblioteki. Po co? Co zamyslenie? Rece opadaja:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bij dziada Re: konkurencja IP: *.070.c81.petrotel.pl 18.03.11, 14:34 www.artbrut.com/huber/Huber_A06-256.jpg to jest niezłe, 2000$ Odpowiedz Link Zgłoś