Dodaj do ulubionych

Relikwie Błogosławionego ks.J.Popiełuszki

07.06.11, 11:55
Wczoraj w Kościele Stanisławówka, o godz. 18,00 odbyła się Msza Św. w I Rocznice Beatyfikacji księdza Jerzego Popiełuszki.
W Relikwiarzu, Błogosławionego , umieszczona jest Relikwia , ampułka z krwią ks.J.Popiełuszki.

Podaję LINKI DO FOTOFORUM. Będzie jeszcze film.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2754214,2,2,IMG-0367.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2754215,2,3,IMG-0373.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2754216,2,4,IMG-0386.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2754217,2,5,IMG-0389.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2754218,2,6,IMG-0383.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2754219,2,7,IMG-0398.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2754220,2,8,IMG-0404.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2754213,2,1,IMG-0359.html
Obserwuj wątek
    • Gość: grabarz dlaczego zanieczyszczasz to forum ? IP: *.121.c73.petrotel.pl 07.06.11, 12:23
      ampolki z innymi plynami badz postaciami stalymi sa rowniez ?
      • Gość: angel Re: dlaczego zanieczyszczasz to forum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 13:39
        Tylko dwie refleksje:
        _ wkurzają mnie ludzie nie potrafiący uszanować kościoła. Zamiast modlić się i nie przeszkadzać innym latają jak głupki z aparatami fotograficznymi. Nie powinno się takich wpuszczać do światyni albo natychmiast wypraszać
        _ przerażająca pustka w kościele sprytnie zresztą uwypuklona przez zdjęcie, którego celem było tej pustki udokumentowanie. Skąd my to znamy
    • Gość: hihi Re: Relikwie Błogosławionego ks.J.Popiełuszki IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.11, 13:55
      Święci, relikwie, obrazy, rzeźby itp. to obraza Boga, to sprzeniewierzenie Jemu i naukom Jezusa, inteligentnego człowieka i brata naszego. Precz z kłamcami, precz z oszustami, precz .....
      • Gość: plocczanin0 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 14:17
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: płocczanin 0 Podszyto się pod mój nick a to Fańkowicza. IP: *.dynamic.mm.pl 08.06.11, 13:11

a to tylko stacja

telefoniczna Fańkowicza, jak zawsze od 7 lat.

W tej usuniętym wpisie autor podał się za mnie. Jest to również przestępstwo , według ustawy , która weszła w życie w poniedziałek 6 czerwca. To nie ja pisałem.

Proszę zwrócić uwagę .

Umieściłem temat , czysty i godny.

Natychmiast zaczęto Temat opluwać , jak zawsze 7 rok.....

Podaję link do min filmu z uroczystości Przekazania relikwii Błogosławionego ks. J.Popiełuszki.

www.youtube.com/watch?v=TDVO_LO6nUM
          • mika_p Re: Podszyto się pod mój nick a to Fańkowicz 08.06.11, 13:25

Gość portalu: płocczanin 0 napisał(a):
            > W tej usuniętym wpisie autor podał się za mnie.

Trzeba było się zalogować. Na tym forum każdy może podspisywać się: gość portalu: plocczanin. Wszyscy jestesmy płocczanami.
            3 doby temu jakaś inna podszywka pisała o obowiazkowym logowaniu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,66,125802612,125845354,Re_prosba_do_plockiego_sanepidu.html
            Piszę "podszywka" bo nie wierzę, ze wciągu niecałych 72 godzin można aż tak zmienić poglądy.

I przypomnę, ze od lat (2? 3?) doradzam założenie własnego bloga: jest tam możliwosć moderowania komentarzy i każdy temat czysty i godny będzie pod opieką jego autora, a nie nędznej, niegodnej moderacji, która ma fanaberie chodzić do pracy albo własną rodziną się zajmowac, zamiast całodobowo pilnowac forum.
            • Gość: płocczanin 0 Re: Podszyto się pod mój nick a to Fańkowicz IP: *.dynamic.mm.pl 08.06.11, 13:50
              Szanowna Miko. Nie udawajcie. Obelgi sa pisane tyle lat, ze po stylu pisania, używania x zwrotów, mozna poznac , XX autora. Kilkase wpisów o portkach, mieszkani , ta sama osoba.

Baardzo natarczywi, fanatyczni przedstawiciele mniejszości , napisali , albo bluźnię o Bogu, albo Zanieczyszczam Forum......

Jakby było czyste? Rozumiem, że zanieczyszczam z przyczyn rytualnych............

Do Prezydenta RP, posłałem 2 Listy, prosząc o likwidację Forum, ponieważ w skali państwa , jątrzy i obraża Polaków i Wiernych Religii chrześcijańskiej.

Niestety prośby do Sanepidu, zeby mnie zbadał psychiatrycznie, to też od 6 czerwca jest przestępstwem.

Kiedy podpisywałem się D.Z. , to ci neoprozelici wpisywali Y i wychodziłem na Żyda.
              Na co moderator pisał a co w tym złego?.....Kiedy się podpisywałem nazwiskiem, wasza Przełożona napisała mi, żebym zmienił nazwisko , które mam od 1470 roku. niech zmieni swoje a nie każe mnie....

Pozostawiane są same przekleństwa i obelgi. Szykanowanie KK, choćby GÓWNO PAPIEŻA, Byki Z FEKALIAMI Z OBOZU W DZIAŁDOWIE. NAWOŁYWANIE DO ZABIJANIA Palestyńczyków.. NAWOŁYWANIE DO OBLANIA PALIWEM LUDZI I PODPALENIA PODCZAS PROTESTU PRACOWNIKÓW Orlenu i Solidarności.

Na Forum jest wypełnia Zalecenie , jak pisał Spontan.

Pokazuje sie tema XX. Kiedy nie ma tam obelg , robione jest tak;

Zmienia się Wątek, ubliżając osobowo i po kilku takich akcjach Wątek XX , przestaje istnieć.

I jest tak ZAWSZE. NEO ZACHOWALI CZUJNOŚĆ.

• Gość: Clitoris Re: Relikwie Błogosławionego ks.J.Popiełuszki IP: *.class101.petrotel.pl 07.06.11, 15:48
      A macie szczebel z drabiny która sie przyśniła Jakubowi? :)
      • Gość: kaziulek Re: Relikwie Błogosławionego ks.J.Popiełuszki IP: *.184.c95.petrotel.pl 07.06.11, 17:32
        A tak wracając do tematu , czyli tzw. relikwii . Okazuje się , że jak już to gdzieś na forum pisał , kolejny przedmiot określany jako właśnie relikwia , Całun Turyński , którym według przekazań KK miał być okryty Jezus Chrystus w chwili śmierci okazał sie ( udowodniono naukowo) dziełem z artysty z XIV w.
        Tak więc mysle , aby na przyszłość tak pochopnie przedmiotów które są jakoby "pochodzenia" od Świętego nie określać relikwiami przed dokładnym sprawdzeniem , bo później to troche głupio.
        Dodam , że sam nie uznaję czegoś takiego ale jak ktoś chce niech tak czyni , to jego wola , ja z tego - choć mam b.sceptyczne na ten temat zdanie - nie będe wyśmiewał i w przeciwieństwie do szanownego plocczaninia nikomu kto myśli inaczej niż ja nie będę ubliżał nazywając go np,. niebytem.
      • Gość: si zenuś sę podszywa, wie że Szychowski jest OMPN IP: *.web-proxy.us 07.06.11, 17:43
        na siłę udaje wraz z jednoosobowym iakims pro
        • Gość: 1234 co zacz : relikwia IP: *.122.c76.petrotel.pl 08.06.11, 13:08
          Rozpoczeta tu dyskusja nt tzw. relikwii skłoniła mnie do siegnięcia do literatury i zgłębienia wiedzy na ten temat.
          I oto co tam znalazłem.
          Kult przedmiotów uznawanych jako pochodzacych od osób czczonych czyli świętych to praktyka stosowana juz od wieków , dla przykładu :
          Żona cesarza Walentyniana III, Eudoksja, w czasie swej pielgrzymki do Jerozolimy "odnalazła" szczątki pierwszego męczennika, św. Szczepana, oraz kajdany, którymi był skuty św. Piotr z rozkazu Heroda. W 439 r. ufundowała w Rzymie specjalnie dla tych relikwii bazylikę (istniejącą po dziś dzień) p.w. San Pietro in vincoli, czyli "Św. Piotra w okowach". Drugi łańcuch św. Piotra (pochodzący z jego uwięzienia w Rzymie przez Nerona również znajduje się w tym kościele rzymskim. Istnieje również stół św. Piotra, na którym miał w Rzymie odprawić mszę (w tym miejscu znajduje się dziś kościół St. Pudenziana). Jedna część stołu znajduje się w tym kościele, druga natomiast w ołtarzu głównym Bazyliki na Lateranie. Bazylika rzymska jest ponadto w posiadaniu ambony św. Piotra (inną ambonę tegoż Apostoła możemy odnaleźć w Wenecji w St. Pietro a Castello). Znana jest jeszcze laska św. Piotra (znajdowała się w katedrze w Limburgu, głowica owej laski jest w skarbcu katedry w Kolonii). Głowy św. Piotra i Pawła znajdują się w papieskim ołtarzu w kościele na Lateranie. W katedrze św. Piotra we Włoszech znajduje się jedno z ramion Józefa z Arymatei (tego, który zdjął Jezusa z krzyża). Głowa św. Tekli przechowywana jest w Mediolanie, jedno z ramion św. Tekli , które król Jakub II Aragoński nabył w Armenii, znajdowało się najpierw w Barcelonie, a następnie w Tarraco (Tarragonie).

Czczono też takie osobliwości jak kawałek korabiu Noego, sadzę z ognistego pieca w którym spalono trzech świętych mężów , włosy pochodzące z brody św. Krzysztofa. W niemieckim mieście Shaffhausen ‘pokazywano’ oddech św. Józefa, który przezornie przechował w rękawiczce św. Nikodem.

Często obdarowywanie się relikwiami było niejako przejawem międzynarodowej kurtuazji czy etykiety. I tak kiedy Otton III w czasie gnieźnieńskiego zjazdu w roku 1000 podarował Bolesławowi "gwóźdź z Krzyża Pańskiego wraz z włócznią św. Maurycego” ten wywdzięczył się mu ramieniem św. Wojciecha.

Czasami, kiedy dana osoba już za życia otaczana był wielkim szacunkiem, od razu po jej śmierci przedsiębrano stosowne kroki w celu adaptowania jej ciała na cele relikwijnego interesu.
          Jak podaje J. Huizing w Jesieni średniowiecza: "Zakonnicy z Fossanuova, gdzie w r. 1274 zmarł Tomasz z Akwinu, z obawy, by nie stracić drogocennej relikwii, literalnie zamarynowali zwłoki szlachetnego mistrza: odciąwszy od nich głowę, ugotowali je i spreparowali. Przed pogrzebem świętej Elżbiety z Turyngii tłum pobożnych nie tylko poobcinał i poobrywał kawałki chust, w które owinięte było jej oblicze, lecz także obcięto jej włosy i paznokcie, a nawet kawałki uszu i brodawki piersi. Z okazji jakiegoś święta Karol VI rozdzielił żebra swego przodka, świętego Ludwika, pomiędzy Piotra d'Ailly i swych wujów (...); prałaci którzy otrzymali nogę, dokonali podziału później (...)"

Innym znów razem kult ten przechodził od makabreski w obszary czystego absurdu, który widzimy choćby u doktora Kościoła, św. Teresy z Lisieux (1873-1918), która pisze z powagą i nabożnością w swoim Pamiętniku: "Po pożegnaniu Wenecji oddaliśmy w Padwie hołd językowi św. Antoniego. Następnie w Bolonii czciliśmy ciało św. Katarzyny, której oblicze nosi ślady pocałunku złożonego przez Dzieciątko Jezus."

I niech mi ktoś powie że nie jest to paranoja .

• Gość: do 1234 Re: co zacz : relikwia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 22:39
            Może i tak jest jak napisałeś.
            Na mnie robi wrażenie coś innego - "szczególne znaki" , których czasem jesteśmy świadkami.

Epizod z Krakowa:
            Kiedyś, kiedyś, przewodniczka po Wawelu tłumaczyła mi, że gdy serce Dzwonu Zygmunta pęknie,Kraj nasz czekają długie lata kłopotów itd,itd.
            Serce Zygmuntowi pękło w roku chyba 2000 i nie dało się naprawić mimo starań krakowskiej i nowohuckiej Solidarności. W końcu trzeba było zrobić nowe. Przewodnicy po Wawelu dziwnie wtedy ucichli i wcale się im nie dziwię. Jednak "Znak" to "Znak"!

Epizod z Włocławka:
            Poprzednia powódź wymusiła na Tamie we Włocławku większy spust wody niż zwykle przy dużych poziomach na Wiśle.
            Nagle przez spust na Tamie przepłynął ogromny pień drzewa. Rozpędzony pień został przez falę podbity w górę i ogromnym impetem uderzył w ogrodzenie zabezpieczające zwiedzających teren związany ze śmiercią ks Jerzego przylegający do tamy.
            To ogrodzenie składa się z segmentów zabudowanych pleksą czy szkłem(?) by odwiedzającym to miejsce nie zasłaniać nurtu rzeki.Ten pień kompletnie zdemolował tylko jeden segment ogrodzenia nie naruszając innych. Tylko na tym segmencie była duża podobizna Popiełuszki, jego nazwisko i imię, data śmierci i opis miejsca tragicznego Jego końca.
            Całość zdarzenia została nawet sfilmowana "na żywo" bo była tam ekipa TV i właśnie filmowali ten przeogromny spust wody na tamie. Ten pień po prostu wpłynął im w kadr!
            Widziałem w Telewizji jak ten pień podrzuca, jak on leci w stronę kamery i rozbija w drobny mak właśnie ten segment i tylko ten. Reszta, bez żadnych napisów i malunków została nienaruszona. Czy to nie było dziwne? Ja uważam, że bardzo!
            Czy to był znak? Jakie miał przesłanie? Wszyscy, tak jak wtedy na Wawelu ucichli. Sprawy nie było.Chyba nie pasuje do niczego a jak nie pasuje, to i nie było.

• Gość: radak Re: Relikwie Błogosławionego ks.J.Popiełuszki IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.11, 13:13
      skoro wiesz że masz nie czekaj,
      probuj leczyć
      • Gość: 1234 Re: Relikwie Błogosławionego ks.J.Popiełuszki IP: *.122.c76.petrotel.pl 08.06.11, 13:15
        Kurna , juz za pożno , szkoda że wcześniej nie spotkałem takiego dobrego lekarza jak ty :)
        • Gość: robert Re: Relikwie Błogosławionego ks.J.Popiełuszki IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.11, 13:21
          cos ci dolega , moze mógłbym pomóc, albo mam takich znajomych dobrych lekarzy
          • Gość: 1234 do roberta IP: *.122.c76.petrotel.pl 08.06.11, 13:32
            dzieki za troskę i ofertę pomocy. Jednak problem polega na tym , ze ja myslaem że nie mam problemów ze zdrowiem psychicznym ale dzieki interwencji przedmówcy dowiedziałem sie o tym, choc mysle ze ta uwaga wynikała z czystej złośliwości lub nie zroumienia tego co napisałem wczesniej.
            Dodam , ze nie przekszadza mi absolutnie to że ktos w coś wierzy , nie moja sprawa , ja napisałem co JA o tym mysle , a to chyba mi wolno. Tym bardziej ze podałem znalezione w sieci fakty historyczne z którymi podobno sie nie dyskutuje.
            Ale jeszcze raz dzieki za propozycje pomocy :)
    • Gość: r Re: Relikwie Błogosławionego ks.J.Popiełuszki IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.11, 13:37
      oki, ja tez jak tu jednego czytam to mam problemy, do ciebie nic nie mam
      moze na cos sie przydam w przyszłości, pozdro.
      • Gość: 1234 [...] IP: *.247.c84.petrotel.pl 08.06.11, 15:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: gg Re: Relikwie Błogosławionego ks.J.Popiełuszki IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 14:08
      tak, oby tak dalej
      • Gość: pyt Błogosławione Gówno ks.J.Popiełuszki IP: *.016.c90.petrotel.pl 02.08.11, 21:08
        ale co dalej ?
        • Gość: nurek na chamstwo jest tylko jeden lek, kop w doope IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 21:36
          omijaj grodzką smyku
          • Gość: pyt na debilizm jest jeden sposob, wysmiac IP: *.016.c90.petrotel.pl 02.08.11, 22:01
            ssij pauke
            • Gość: aksum78 Re: na debilizm jest jeden sposob, wysmiac IP: *.range86-177.btcentralplus.com 02.08.11, 23:19
              ampulka z krwia? co na to przepisy bhp?
              w 1517 pewien kanonik w Niemczech oglosil, przybil tezy do drzwi kosciola. oto kilka z nich:
              Teza 1: Gdy Pan i Mistrz nasz Jezus Chrystus rzecze: "pokutujcie", to chce, aby całe życie wiernych było nieustanną pokutą.
              Teza 2: W żaden sposób nie można pod wyrazem "pokutujcie" rozumieć Sakramentu pokuty, to jest spowiedzi i zadośćuczynienia, które kapłan sprawuje.
              Teza 13: Umierających śmierć zwalnia z pokuty; są oni prawnie wolni od wszystkich kościelnych ustanowień, bo umierają.
              Teza 21: Mylą się przeto kaznodzieje odpustowi twierdząc, że przez odpust papieski człowiek staje się wolny od wszelkiej męki i zbawiony.
              Teza 36: Każdy chrześcijanin, który za grzechy żałuje prawdziwie, ma i bez listu odpustowego zupełne odpuszczenie kary i winy.
              Teza 43: Należy pouczać chrześcijan, że ten, kto daje ubogiemu albo wspiera potrzebującego, lepiej czyni, niż gdyby kupował odpusty.
              Teza 45: Należy pouczyć chrześcijan, iż ten, co widzi ubogiego i mimo to kupuje odpust, ten nie odpust papieża nabywa, ale gniew Boży ściąga na siebie.
              Teza 46: Należy pouczyć chrześcijan, iż oni, gdy nie są zbyt bogaci, powinni zatrzymać to co potrzebne dla ich domu, a nie wyrzucać na próżno na odpusty.
              Teza 62: Istotny, prawdziwy skarb kościoła to święta Ewangelia chwały i łaski Bożej.
              Teza 82: Dlaczego jednak papież nie uwalnia wszystkich dusz z czyśćca z przyczyny najświętszej miłości i najwyższej potrzeby dusz, co byłoby rzeczą najsprawiedliwszą, gdy tymczasem nieskończoną ilość dusz uwolnił (on) dla podłej monety, złożonej na budowę bazyliki - a więc rzeczy małej wagi.
              Teza 86: Dlaczego również nie buduje papież bazyliki św. Piotra raczej za własne niż za pieniądze biednych chrześcijan, wszakże jego majątek jest znaczniejszy od dóbr jakiegokolwiek bogatego Krassusa.
              Teza 92: Więc precz z prorokami, którzy wołają: pokój, pokój, pokój, a pokoju nie ma (Ezech. 13,10.16).
              Jak widac ludzie niczego sie nie nauczyli. Relikwie, odpusty, pomniki. Gdyby to dzialalo, zycie byloby prostsze. Niektorzy sie dalej ludza:)
              • kwisniewski Re: na debilizm jest jeden sposob, wysmiac 03.08.11, 08:08
                aksum78 ten pewien kanonik to Luter przepisałeś bez zrozumienia to co w nich jest wybrane tezy Lutra i udajesz mądrego.
                • kwisniewski relikwie ... 03.08.11, 08:18
                  Pamięć po zmarłych najbliższych zachowujemy we wspomnieniach, fotografiach, innych rzeczach nazywanych pamiątkami

Większa grupa osób by zachować pamięć o ludziach którzy odeszli tworzy izby pamięci, Naród buduje pomniki, tablice pamięci etc. by została pamięć na pokolenia.

Wierni Kościoła katolickiego nazywają to relikwiami.

Każdy człowiek potrzebuję więzi duchowej z osobami których już nie ma. dla jednych to rodzinna pamiatka, dla innych relikwia.
                  Tak jest od lat - Czy trzeba to niszczyć, w imię dziwnych racji?
                  • Gość: biskup błądzisz synu IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 10:14
                    Napletki, kości, serca, sperma, gó..., oko, krew to nie pamiątki po zmarłych tylko rekwizyty czarnych mszy Baala. Dziękuj za takie pamiątki.
                • Gość: płocczanin 0 Re: Bog dał nam Życie. IP: *.dynamic.mm.pl 03.08.11, 08:36
                  Zycie człowieka nie jest pokutą. jest zamiarem Bożym istnienia Człowieka na ziemi.
                  Pan Jezus Chrystus, złożył w Ofierze swe Życie za nas.
                  Ciągła pokuta, byłaby zaprzeczeniem Ofiary Chrystusa.

Modlitwa Polaków;

www.youtube.com/user/zenondylewski#p/a/u/0/g6-jWIBx50M
                  • Gość: czareosław Re: Bog dał nam Życie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 09:51
                    Tych dwóch co na biało środkiem chodzi to kartki z tekstem modlitwy rozdają?
                    • kwisniewski Re: Bog dał nam Życie. 03.08.11, 11:11
                      czareosław, gdybyś kochał i był kochany tych słów byś nie napisał, dlatego są te złośliwości.
                      Jak Ci pomóc? ja nie potrafię. może pomoże Ci Kościół.
                      • Gość: czareosław Re: Bog dał nam Życie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 22:26
                        kwisniewski napisał:

> czareosław, gdybyś kochał i był kochany tych słów byś nie napisał, dlatego są
                        > te złośliwości.
                        > Jak Ci pomóc? ja nie potrafię. może pomoże Ci Kościół

Pojechałes po całosci. Jeszcze chwila i plocczanin0 przy tobie tobie Pikuś...Pan Pikuś. Jajcarz z ciebie, a na takiego nie wygladasz
                • kwisniewski Re: na debilizm jest jeden sposob, wysmiac 03.08.11, 11:17
                  Tekst aksum78 do usunięcia, godnie z tym co piszą i przestrzegają opiekunowie tegoż forum i kilku innych. wystarczy link.. Znajduje się on na innych stronach.
                  • nicotea Re: na debilizm jest jeden sposob, wysmiac 03.08.11, 11:59
                    Z lekcji historii w podstawówce utkwiły mi w pamięci wywody na temat pogan.
                    Gdy dorosłam, za każdym razem, gdy jestem w kościele, powracają jak mantra, że modlili się do posążków, bożków itp. i dziwnie się czuję - im więcej bajerów w świątyni, tym dziwniej.... jakieś bałwochwalstwo w tym widzę.
                    W Starym Testamencie jest napisane: cyt.:
                    " 26. 1.
                    Nie będziecie sobie czynili bożków, nie będziecie sobie stawiali posągów ani stel. Nie będziecie umieszczać w waszym kraju kamieni rzeźbionych, aby im oddawać pokłon, bo Ja jestem Pan, Bóg wasz."
                    Ksiądz będąc z kolędą skomentował z przekąsem, że tyle zdjęć córki wyeksponowałam, a obrazków świetych jakoś nie .....
                    W tym wpisie jest moje subiektywne zdanie na temat relikwi, obrazów, pomników, krzyży, etc. i nie jestem zapewne odoosobniona. Nie oczekuję polemiki, bo szanuję inne zdanie, jeśli jest na temat.......
                    • kwisniewski Re: na debilizm jest jeden sposob, wysmiac 03.08.11, 13:41
                      To o czym piszesz jest obrazoburstwo -VIII-IX w.
                      O tego czasu wiele się zmieniło.
                      Czy ikony w kościołach prawosławnych też powinny zniknąć?
                      obrazoburstwo czy Ikonoklazm ma podobne znaczenie
                      tj:

przeciwstawianie się uznanym wartościom, w szerszym znaczeniu to wszystko co nazywamy człowieczeństwem.
                      • Gość: Mieszko Re: na debilizm jest jeden sposob, wysmiac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 13:55
                        Większość zasad funkcjonujących w dzisiejszym kościele zostały wymyślone przez księży. Czasy apostołów wyglądały zupełnie inaczej. W Piśmie Świętym nie ma nic, co by miało nakazywać księżom żyć w celibacie. W Polsce obowiązywał od 1197r. ale tylko zakonników. A oficjalnie wprowadzona w życie przez Grzegorza VII w XIw. Wcześniej nawet i papieże mieli żony. I co w tym złego? Polska to w ogóle dziwny kraj. Jeden z najbardziej religijnych w Europie mimo, że Watykan wyrządził nam mnóstwo krzywdy. Dlaczego księża na religii nie wspomną o tym, że każde polskie powstanie, czy to 1831 czy 1863 a nawet czasy I WŚ, były potępione przez Watykan. Czemu wprost nie powiemy, że w wojnie z Krzyżakami Watykan stał po stronie zakonu. Takich brudów jest więcej do wyciągnięcia. Wierzę w Boga, ale to co robi Kościół jako "instytucja", a nawet wspólnota no wstyd mi za nich. To co Święte Oficjum robiło Mariawitom. Skandal!!! Benedykt XVI kryje księży pedofilów. Skandal!!! Niektórzy mowią ze inkwizycja to nic zlego, bo to inne czasy byly. Nadal Kosciol popelnia wiele zlego.
                        • Gość: OLAF jeździłeś na szkolenia na Krym, stary IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 16:34
                          i cos ci sie pomajtało wieczny dyzurny
                        • Gość: hihi Co Ty piszesz, przecież było inaczej IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 21:34
                          Pan Jezus nauczał: Weźmiesz drewno i zrobisz z niego krzyż i na nim powiesisz moją podobiznę, pójdziesz z nim pomiędzy narody i będziesz żądał od nich pokłonu przed tym krzyżem, a kto pokłonu nie odda zabijesz go i jego całą rodzinę na placu. Nakażesz budować świątynie po całej ziemi, w jej centrum umieścisz ołtarz ze szczerego złota które zrabujesz w moim imieniu. Im więcej złota umieścisz tym lepiej, i nie dbaj o życie nieszczęśników których zabijesz dla tego złota, ani o życie budowniczych świątyń, bo ich życie warte tyle co robaków przebrzydłych. Umieścisz w świątyni wiele rzeźb, obrazów moich i matki mojej, nakażesz modlitwy do nas i zbiórkę pieniędzy i innego bogactwa, przyzwyczaisz ich do tej daniny przymusem. Odpuszczał będziesz w moim imieniu grzechy za opłatą, za opłatą będziesz się modlił o wstawiennictwo moje u Ojca naszego. Poślę na ziemię bezpośrednich następców moich co Papieżami zwać się każą, ci powołają swoich biskupów i władać oni będą w moim imieniu za pieniądze niewolników, którzy winni będą im pokłon i całowanie w rękę. Tak ja rozkazuję czynić. Wybierzesz sobie dziecko.....
                          • Gość: w Re: Co Ty piszesz, przecież było inaczej IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 21:41
                            jacek, pilnie odstaw alkohol
                            • kwisniewski Re: Co Ty piszesz, przecież było inaczej 03.08.11, 21:48
                              www.podstawynarodowe.pl/Archiwum/PN5.pdf zamiast komentarza
                          • Gość: płocczanin 0 Re: Co Ty piszesz, przecież było inaczej IP: *.dynamic.mm.pl 03.08.11, 21:47
                            Gdybym to napisał o Żydach, jeszcze w nocy wiedziałby cały świat, jak to prześladują biednych Żydów. Tak jak to pokazano na filmie O fIRMIE Izrael, KTÓRA SZUKA NA SILĘ ANTYSYJONISTÓW.

Ponieważ w Polsce przejęli co chcieli, prześladują nas , chrześcijan we własnym Państwie Polskim.
                            Na Forum Gazeta Płock , prześladowania z powodu Wiary.
                            • kwisniewski Re: Co Ty piszesz, przecież było inaczej 03.08.11, 21:59
                              www.podstawynarodowe.pl/Archiwum/PN3.pdf
                              str. 7 - Dekalog Polaka
                            • Gość: hihi Re: Co Ty piszesz, przecież było inaczej IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 22:08
                              hola kolego. Przecież wierzący i kapłani nie mogliby tych rzeczy robić, gdyby nie było takich nauk Jezusa. Skoro robią to podstawą robienia tego muszą być jego nauki.
                              • kwisniewski Re: Co Ty piszesz, przecież było inaczej 03.08.11, 22:18
                                dzieckonmp.files.wordpress.com/2011/08/ostrzezenia_2010-2011.pdf str. 128 i 129
                                • Gość: hihi Re: Co Ty piszesz, przecież było inaczej IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 23:29
                                  www.youtube.com/watch?v=n_d1o6U8yq8
                                  www.youtube.com/watch?v=9LPW0OL6lyg
                                  www.youtube.com/watch?v=DF8A3DIlU5A
                                  www.youtube.com/watch?v=H7URGO901Xs
                                  www.youtube.com/watch?v=9J5VUz8L5ms
                                  www.youtube.com/watch?v=gYJSzSc4oWM
                                  www.youtube.com/watch?v=PYgiys05Ekk
                                  www.youtube.com/watch?v=lFMkVU12oHQ
                                  www.youtube.com/watch?v=xbFQAJ6-4Tk
                                  Posłuchaj. To nie szaleństwo, to prawda którą każdy z nas zna, ale tylko istota która już stała się człowiekiem jest zdolna ją wypowiedzieć.
                            • Gość: zazulka Re: Co Ty piszesz, przecież było inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 22:30
                              Plocczaninie jedziesz po tych Żydach jak po burej suce. Nie przystoi komuś kto na tym forum deklarował swoja przynależność do wiary judeochrześcijańskiej. Zły to ptak co kala własne gniazdo. Wstyd!
                              • Gość: ot ks.dr hab. Natanek ma duzo racji IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 08:55
                                www.youtube.com/watch?v=n_d1o6U8yq8
                                www.youtube.com/watch?v=9LPW0OL6lyg
                                www.youtube.com/watch?v=DF8A3DIlU5A
                                www.youtube.com/watch?v=H7URGO901Xs
                                www.youtube.com/watch?v=9J5VUz8L5ms
                                www.youtube.com/watch?v=gYJSzSc4oWM
                                www.youtube.com/watch?v=PYgiys05Ekk
                                www.youtube.com/watch?v=lFMkVU12oHQ
                                www.youtube.com/watch?v=xbFQAJ6-4Tk
                                • Gość: Mieszko Re: ks.dr hab. Natanek ma duzo racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.11, 11:08
                                  Natanek to ekstremista i heretyk. Jeszcze trochę i dojdzie do kolejnej schizmy. Gdy człowiek mówi, że rozmawiał przez telefon z Jezusem to on nie może być normalny.
                                  • Gość: hihi Re: ks.dr hab. Natanek ma duzo racji IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 12:24
                                    Oszczerca jesteś i powtarzasz po oszczercach. Ja słyszałem co mówił, obejrzałem te kazania na Youtube. Nic takiego nie mówił, powiedział że ma "taki bezpośredni telefon", a taki bezpośredni telefon to ma każdy człowiek, w chwili skupienia, modlitwy czy mantry, jest to powstała myśl, zrozumienie. Zgodnie z naukami wszystkich religii domem Boga jest umysł człowieka, tam jest ta iskra Boża, dlatego - ich zdaniem - najbliżej Boga jest się przez własny umysł. I tyle powiedział P. Natanek i nic więcej.
                                    Ktoś tu jest idiota, ale niekoniecznie jest to Natanek.
                                    • Gość: Mieszko Re: ks.dr hab. Natanek ma duzo racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.11, 13:37
                                      Nie bez powodu ma zakaz spowiadania, nauczania w seminarium, prowadzenia mszy i wszytskich innych sakralnych czynnosci.
                                      • Gość: hihi Re: ks.dr hab. Natanek ma duzo racji IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 14:02
                                        też tak myślałem, ale zmieniłem zdanie jak sam poświęciłem kilka godzin na wysłuchanie go.
                                        Nie dziwię się wcale, że ma taki zakaz od ludzi, ale Bóg dał nam wolność i on z niej korzysta.
                                        Mówi o tym, m.in. dlaczego wypowiedział Dziwiszowi posłuszeństwo, za to, że przyjął masońskie odznaczenia, a nawet kultywuje masońskie znaki. To wystarczy, aby każdy chrześcijanin katolik wymówił Dziwiszowi posłuszeństwo, chociaż najprawdopodobniej wstąpił do masonerii i służy innym "Bogom" a nie chrześcijańskiemu.
                                        • Gość: karol kremówka módlmy się za ks.dr hab. Natanka !!! IP: *.016.c90.petrotel.pl 04.08.11, 16:03
                                          tak jak i on sie za nas modli
    • Gość: płocczanin moze w koncu bedzie normalnie ? IP: *.016.c90.petrotel.pl 04.08.11, 16:22
      lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,10054616,Czlowiek_Motyl_nie_zaklocil_procesji_i_nie_obrazil.html
      brawo dla prokuratora !!!
      • Gość: Mieszko Re: moze w koncu bedzie normalnie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.11, 18:45
        Brawa dla Prokuratury. Na prawdę ucieszyła mnie ta sprawa. Każda ma prawo do wolności także w kwestii wyznania i nic księżom to tego.
        • Gość: fgaf brzdącu, wszyscy maja prawo prócz księży ? IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 21:01
          jestes z KPP
          • Gość: rew Re: brzdącu, wszyscy maja prawo prócz księży ? IP: *.plock.mm.pl 04.08.11, 22:21
            Piotrus. Idz juz spac.
            • Gość: adam Wielkie uroczystości w Sokółce IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 08:09
              Proboszczem jest tam brat Świętego Jerzego Popiełuszki
              wiadomosci.wp.pl/kat,1371,title,Cud-w-Sokolce-hostia-zamienila-sie-w-ludzkie-serce,wid,13813137,wiadomosc_prasa.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka