Dodaj do ulubionych

Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieckich

20.06.11, 21:37
...skoro kazdy powinien znależć swoje szlachetne miejsce w grodzie Hermana i Orlenu-to apeluje o ODTWORZENIE CERKWII na placy przed "kamerą pruską" obecny budynek delegatury wojewody mazowieckiego.
Chyba braciom SŁOWIANOM-ten gest sie nalezy? a moze nie???

Choć jak to zwykle w Polsce -za niecenzuralne słowo o synach Izraela-od razu aj waj,,,,,,,,,,,,,,,sie rozlega,ale nazwanie Rosjanina,czy Białorusina KACAPEM-jest oczywiście very-nawet bardzo very-prawda?
A to przeciez ludek któremu Yahwe musiał dac kodeks postepowania na górze Synaj i który to pod wodza Mojzesza i Aarona dotarł do ziemii obiecanej-juz w pierwszym pokoleniu ma rece zbrukane krwia...................Bo kiedy na swiecie było luda tyle,ze na palcach jednej reki dało sie ich policzyc-to juz wówczas Kain utłukł Abla..........................
No tak- ze wszech miar obiektem godnym Płocka jest Muzeum ŻYDÓW............SHALOM.
Obserwuj wątek
    • Gość: xs Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.11, 22:03
      w końcu jakieś inne firmy odpowiadają za budowę, czyżby pierwszy raz bez problemowo i na czas? się okaże..
    • Gość: XXL Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 22:05
      Muzeum w bożnicy: za tydzień rusza budowa
      Hubert Woźniak
      to tytuł z GW z 2010-06-23,
      Minął rok od tego tekstu i co? I nic? a do stycznia 2012 muzeum musi zostać zbudowane i wyposażone, gdyż inaczej Unia każe oddać kasę.To nie ma prawa się udać, to mrzonki są ,jak ten tytuł sprzed roku!
      • Gość: aby do wyborów jakaś schiza,Warszawa buduje Muzeum Żydów Polskich IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.11, 22:24
        oba-ma ma przyjechać, w kazdym miescie też musi być , a obwodnica i szereg innych brak kasy,
        komu na temnota ?
        • Gość: do Helki z inetii Re: jakaś schiza,Warszawa buduje Muzeum Żydów Pol IP: *.148.c77.petrotel.pl 20.06.11, 23:20
          80.48.4 lub inaczej.Temno,temno poetko masz przed oczętami ?.A twój spec nie oddał nawet kawałeczka obwodniczki w osiem latek.Co ty na to powiesz.No co powiesz miłośniczko balanżek i głośnej muzyczki.Co zaś do braku kasy to spytaj skarbnika miasta ile długo zostawił wizjoner z poprzedniej ekipy.Nie wciskaj więc temnoty temnym ludziom.Nie wszyscy są temni jak ty oświecona poetko apologetko.
    • henrykkreuz Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck 21.06.11, 06:29
      Każdy powinien to obejrzeć.
      Już na samym początku dowie się od starej Żydówki, że Żydzi to .....

www.youtube.com/watch?v=0Z4bs-cR2z8
      www.youtube.com/watch?v=m4LT-l9NPn8&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=cPYgoxHcWxQ&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=AE3amdhXyTE&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=6B0xFCbzIxs&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=1BzBnjkpcH0&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=gmg1P6i3m2M&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=Sz71BkmDTIU&feature=related
      • Gość: bij dziada Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 07:53
        osobiscie uwazam ze przechowywanie zydow w muzeum powinno byc zabronione !
        to jest nieludzkie .jak mozna zywych ludzi zamykac w muzeum.
        chyba ze jest to muzeum historii ale to juz inna historia.
        • Gość: remek do IP: *.148.c77.petrotel.pl IP: 199.30.138.* 21.06.11, 08:25
          musisz być wyjątkowo prymitywny i pozbawiony wiedzy, świadczy o tym twój wpis , obelgi i niewiedza, brak merytorycznej odnośni lecz personalne wycieczki, to niezgodne z regulaminem i
          brak kultury i argumentów
          • Gość: do remka Re: do IP: *.148.c77.petrotel.pl IP: *.148.c77.petrotel.pl 21.06.11, 09:51
            dodaj jeszcze antysemityzm.Będzie komplet
      • Gość: lilka Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.zep.com.pl 21.06.11, 12:05
        Szanowny Panie,z całego filmu Samira wydobyłeś wyłącznie stwierdzenie jednej Pani i sugerujesz .....właściwie co?Za film należą się Panu podziękowania,gdyż jak widać w diasporze żydowskiej na temat antysemityzmu są różne zdania.Wymowa tego dokumentu jest o tyle istotna,że jego autorem Żyd ,który nie waha się stawiać wielu niewygodnych pytań.Ten rodzaj wątpliwości jest od dawna obecny w dyskusji nt temat w samym Izraelu czego dowodem jest wydana ostanio także w Polsce praca Idith Zertal.Tu się jednak kończy moje dla Pana uznanie.Nie wiem bowiem jaki ma to związek z remontem
        dawnej synagogi.
        Niech Pan wyartykułuje co Panu w duszy gra i konkretnie ustosunkuje się w imię prawdy, której jest Pan miłośnikiem o co Panu chodzi z odbudową synagogi.Nie widzę ,może z braku intelektualnej wrażliwości,związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy filmem a płocką bóżnicą.
      • Gość: nieantysemita Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.plock.mm.pl 21.06.11, 12:12
        Tu jest link do uploadu tego filmu jako całości.
        Wiecie co było ze mną po oglądnięciu tego zakazanego filmu? Zostałem porażony , zszokowany. A dlaczego to sobie go obejrzyjcie. Warto, tak dla siebie, dla świadomości.
    • fifrak85 Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck 21.06.11, 09:23
      homo-mendax napisał:

> ...skoro kazdy powinien znależć swoje szlachetne miejsce w grodzie Hermana i O
      > rlenu-to apeluje o ODTWORZENIE CERKWII na placy przed "kamerą pruską" obecny
      > budynek delegatury wojewody mazowieckiego.
      > Chyba braciom SŁOWIANOM-ten gest sie nalezy? a moze nie???
      >

Ja, jak najbardziej popieram taki pomysł. Ciekawie byłoby odtworzyć prawosławny kościół co uatrakcyjniłoby nasze miasto. Tyle, że taka inicjatywa chyba też musiałaby wyjść od społeczników mających także troche własnego kapitału
      • Gość: asd Re: miasto Płock zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 09:34
        prawosławny kościół jest, ewangeliczny jest, meczetu nie ma...........
      • henrykkreuz Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck 21.06.11, 09:35
        Jako społecznikach z kapitałem mówisz o tych co wrobili Gminę w finansowanie (poręczenie Gminy, ale ze 100% pewnością jego odpowiedzialności) tego przedsięwzięcia?
        • henrykkreuz poprawka 21.06.11, 09:49
          pewnością JEJ odpowiedzialności
        • Gość: do Henryka Kreuza Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 09:52
          Wiele wsakzuje na to, że projket zakończy się sukcesem - w 80% jest finasowany ze środków Unii Europejskiej - i weksel poręczający zosatnie zwrócony poręczającemu.
          Panie Heniu, czy wtedy odszczekasz Pan swoje dziamanie?
          • Gość: Jacol Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 10:29
            u was sie nie mówi tylko szczeka ?
          • henrykkreuz Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck 21.06.11, 18:48
            Były dwie osoby fizyczne jako poręczyciele, osoby które decydują w Stowarzyszeniu o inwestycji też, i te osoby uznały że ryzyko poręczenia jest dla nich zbyt duże dlatego chcieli się pozbyć za nie odpowiedzialności (za własne działanie). Znaleźli frajera który przejął od nich odpowiedzialność tj Gminę.
            Te okoliczności wystarczą do twierdzenia, że ryzyko Gminy jest bardzo duże.
            Co do pieniędzy z rzekomej UE, to prawda jest taka, że Polska wpłaca do UE, a potem to samo otrzymuje jako z UE, to taka ściema z dobrym wujkiem który wyjmuje z naszej kieszeni by potem nam wspaniałomyślne dać.
            • Gość: lilka Re: do henrykakreuza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.11, 19:56

> Co do pieniędzy z rzekomej UE, to prawda jest taka, że Polska wpłaca do UE, a p
              > otem to samo otrzymuje jako z UE, to taka ściema z dobrym wujkiem który wyjmuje
              > z naszej kieszeni by potem nam wspaniałomyślne dać.

Nie wiem dlaczego tak poważny dyskutant jak Pan pisze tego rodzaju banialuki.Tym bardziej się dziwię,że rozliczenia pomiędzy Polską a UE są dostępne na stronach MF i nie stanowią tajemnicy państwowej.

Przepływy finansowe pomiędzy Polską a Unią Europejską po blisko sześciu latach członkostwa w strukturach Wspólnoty wyraźnie pokazują, że jest ono dla Polski korzystne. Bilans wzajemnych rozliczeń, tj. różnicy pomiędzy tym, co z UE dostajemy, a naszą składką do unijnego budżetu jest dodatni i rośnie in plus w miarę wzrostu wykorzystania funduszy unijnych.
              Saldo rozliczeń RP - UE (I - II - III) 29 796 937 949,34

Źródło: Ministerstwo Finansów

Nie przepada Pan za obecnością Polski w UE,Pana prawo.Ale po co polemizować z twardymi danymi?
              • Gość: hihi Re: do henrykakreuza IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 20:08
                jest dodatni. ok, ale proszę powiedzieć ile procent każdego miliona EU pochodzi z naszej kieszeni a ile z UE? Że jest dodatni, tj. więcej otrzymujemy jak dajemy nic, ale kompletnie nic nie znaczy.
                • henrykkreuz Re: do henrykakreuza 22.06.11, 07:13
                  Jest dodatni również wówczas, jak każde 1 EU przychodzące z UE w rzeczywistości w 99,99% pochodzi z kieszeni Polaków , a reszta z kasy UE.
                  • Gość: lilka Re: do henrykakreuza IP: *.zep.com.pl 22.06.11, 09:48
                    To jakiś nowy ,dość oryginalny, rodzaj matematyki, której hołdujesz.Naprawdę tak ciężko
                    przyjąć oparte na wyliczeniach dowody?99,99%-typowy przykład przewagi ducha na materią.
                    • henrykkreuz Re: do henrykakreuza 22.06.11, 20:29
                      Zbyt trudne?
                      Jeszcze prościej. Za twierdzeniem, że otrzymujemy z UE więcej jak wpłacamy kryje się prawda taka, że np. wpłacamy 100 miliardów euro a otrzymujemy 100 miliardów i 1 euro twierdzenie jest prawdziwe, jednak sensu nabiera dopiero wówczas jak określimy procentowy udział naszych pieniędzy i UE.
        • Gość: kadafi Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: 80.48.4.* 21.06.11, 16:15
          Nowaczenko poręczył, bo mu Jaskóła obiecał wiele rzeczy. Dogadali się m.in w temacie dróg dojazdowych. Teraz Nowaczenko ogłasza sukces nic nie mówiąc o straconych pieniądzach. Hipokryzja w stylu PO i ich pieska Nowaczenki.
      • Gość: toja mam wątpliwości... IP: *.c152.petrotel.pl 21.06.11, 11:32
        No to nie powinno sie zapomnieć również o synagodze na pl. 13 Straconych. Stała do wojny.
        A swoją drogą ciekawe, skąd wezmą eksponaty do muzeum? Czy będą to tylko zdjęcia? I kto to będzie oglądał? Ile będzie kosztować utrzymanie muzeum i kto je będzie utrzymywał? Rozumiem, że gmina żydowska jako najbardziej zainteresowana pamięcią o płockich mieszkańcach pochodzenia żydowskiego. Czy nie wystarczyłaby izba pamięci w Muzeum Mzowieckim? Może mi ktoś odpowie na te wątpliwości?
    • marekjank Podejrzewam ze Wicek z Mietkiem i Heńkiem gdyby... 21.06.11, 11:24
      Podejrzewam ze Wicek z Mietkiem i Heńkiem gdyby sie za ten temat zabrali kilka lat temu zrobiliby tą inwestycję wcześniej i sprawniej niż Ci wszyscy krezusi. Inna sprawa ze 9 mln zł na odnowienie malutkiego budyneczku to ogromna przesada !!! Za te pieniądze moznaby odnowic 4 podobne budynki albo całą Kamerę Pruską, lub wykonac kilka osiedlowych uliczek......ale bogatym jestesmy miastem, a co tam....:)
    • Gość: wróżka Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 11:29
      To będzie płocki przekręt stulecia i pierwszy prezydent Płocka za kratami. Tak wywróżyłam z fusów po porannej kawie.
      • Gość: 1234 szokins IP: *.041.c70.petrotel.pl 21.06.11, 11:57
        A ja powiem szczerze że jestem w szoku i to w olbrzymim.
        Temat dot. Żydów a mój ulubiony internauta jeszcze głosu nie zabrał , toc to niewiarygodne i szokujące.
        A tak na poważnie to ja uważam , że skoro w latach "minionych" Żydzi stanowili duży odsetek płockiego społeczeństwa to nie widze w tym nic złego aby mieli muzeum im poświęcone.
        Tym bardziej , że z efektów właśnie ich pracy ( patrz np. kamienice itd.) korzystamy do dziś , więc ich historia jest jednoczesnie częścia naszej .
        A na koniec , nie wiem po co to całe larum skoro obiekt ten powstać ma z funduszy europejskich , tzw. docelowych czyli nie można by za nie wybudować np. wspominanych tu obwodnic czy czegóś tam innego.
        Aha, wyjasniam : nie jestem Żydem a gdybym nim był nie wstydził bym sie do tego przyznawać.
        • Gość: 1234 Re: szokins IP: *.041.c70.petrotel.pl 21.06.11, 11:59
          Jeszcze jedno bo zapomniałem.
          Jako mieszkaniec Płocka cieszę się , że wreszcie kolejna ruina w ścisłym centrum mojego miasta przestanie straszyć.
          • Gość: pytanie Re: szokins IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 12:26
            Jesteś głupi czy głupiego udajesz? Nie chodzi przecież o to czy muzeum powstanie czy nie tylko, że na 99% nie powstanie w wymaganym terminie i poręczenie miasta trzeba będzie wypłacić. Od początku co światlejsi płocczanie i radni ostrzegali, że przekręt na grubą kasę, a muzeum jest tylko w tle.
    • Gość: pytanie a ja sie pytam po kiego mi tu potrzebne muzeum IP: *.class99.petrotel.pl 21.06.11, 13:11
      zydów, prywatna inwestycja , zalozna przez miasto z jakiej racji?
      • Gość: cof Re: a ja sie pytam po kiego mi tu potrzebne muzeu IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 13:19
        ciebie nikt o głos nie pytał, robia co chcą , a głupiego molo nie potrafia oddac do uzytku
        • Gość: 1234 do "miłych" internautów IP: *.041.c70.petrotel.pl 21.06.11, 13:49
          Szanowni "pytanie " i "cof" .
          Po pierwsze , proponował bym nie używac wobec innych słów obraźliwych.
          Po drugie . Skroro macie dowody ( np.słowa tych co światlejszych radnych) że jest to przekręt to waszym obowiązkiem jest powiadomic o tym oragna ścigania.
          Po trzecie . A czy ktoś mnie pytał czy wybudowac za takie pieniądze ten zbedny moim zdaniem przybytek pt. molo?
          Po czwarte forum to miejsce , na którym każdy - powtórze - każdy ma prawo zabrać głos i przedstawic swoja opinię. Ja choc nie zgadzam sie z różnymi tu wpisami nikomu tego parwa nie odbieram , więc wy również nie powinniście tego robić.
          Między wierszami czytam , ze obaj jesteście zwolennikami ( może pracownikami niezadowolonymi po zwolnieniu ) poprzedniej ekipy , bądźcie sobie nimi , ale nie obarżajcie innych ( syugerując jakieś przekręty , choćby z tego wzgledu że za takie "wPiSy mozna mieć przykrości natury prawnej .Powtórze , ja popieram koncepcje muzeum , i jak pisąłem chocby z tego względu że ta rudera zmieni swój wygląd.
          Wasze zacietrzewienie do niczego nie prowadzi. To jest tak jak z podziałem majątku skłóconej rodziny , dotąd bedą sie kłocic az ten majątek popadnie w ruine .
          Tak więc na przyszłość proponuje więcje umiaru , a przede wszystkim tzw. kultury ( patrz słownik JP)
          • Gość: pytanie Re: do "miłych" internautów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 14:32
            Straszysz pętaku sądem, bo już argumentów nie masz na obronę tego przekrętu? W przyszłym roku się okaże kto ma rację. Dla mnie to przekręt, a tu już pędź pętaku do prokuratury.
            • Gość: lilka Re: do pytanie IP: *.zep.com.pl 21.06.11, 15:32
              W którym to miejscu 1234 straszy Cię sądem?Skoro zarzucasz przekręt to znaczy,że masz podstawy do takiego osądu czytaj dowody.1234 sugeruje abyś zamiast bić pianę na forum podzielił się swoją wiedzą z prokuraturą.Inaczej twoje stwierdzenia,tezy itp.sa diabła warte.Nie nazywaj też nikogo pętakiem.Sądzę,że stać Ciebie na nieco więcej.
          • Gość: ale o co? Re: do "miłych" internautów IP: *.class99.petrotel.pl 21.06.11, 14:58
            ale kto tu kogo obraża człowieku piszesz jakiś bełkot z którego nic nie wynika, insuując jako zwolenikow poprzedniej ekipy - powiem raz a konkretnie nie jestem zwolenikiem zadnej parti a tym bardziej konkretnego człowieka, druga sprawa, nie wiem skad ty od kogo wyczytales ze ktos powiedzial z eprzekret itd nikt tu takich słow nie użył, oprostu zostalo zadane pytanie, po co mi w Płocku muzeum żydów, tak trudno odpowiedzieć i czemu jak pisali to w poprzendim artukule poreczenie zostalo dane przez miasto, czemu referendum nie bylo w tej sprawie czy plocczanie wyrażaja zgode na takie coś odpowiem ci 3/4 napewno nie zgdzila by się na to , pozdrawiam
            • Gość: Płocczanin Re: do "miłych" internautów IP: *.138.c76.petrotel.pl 21.06.11, 15:19
              Żyli w naszym mieście wiele wieków i należy im się co najmniej małe muzeum ! Poza tym tak jak już ktoś napisał, chociaż kolejna ruina w centrum miasta przestanie straszyć !

• Gość: ula Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 16:00
      więc niech sobie stawiaja kolejne muzeum ale nie za moje
      za moje maja byc ulice bez dziur, wiadukt, obwodnica itd
      • Gość: 1234 do "ale o co" IP: *.041.c70.petrotel.pl 21.06.11, 16:23
        nie masz na obronę tego przekrętu? W przyszłym roku się okaże kto ma rację. Dla mnie to przekręt, a tu już pędź pętaku do prokuratury
        Czy w tych słowach nie jest zawarte oskarżenie ? Oskarżenie o przekręt ?
        No jeżeli ty nie widzisz , to trudno , ja to widze i przestrzegam .
        Do autora , do słów jego odnosił sie nie będę bo staram nigdy nie zniżać się do pewnego poziomu.
        Natomiast do przedmówcy "uli"
        Szanowna Ulu , nie wiem czy nie zauważyłaś , ale w artykule i we wpsiach jednoznacznie wskazano , że pieniądze na muzeum zostały pozyskane z innych źródeł ,unijnych , których jako fundusz docelowy nie można wykorzystać na inne niż wskazane cele.
        Gdyby było inaczej , czyli gdyby pochodziły one z budżetu maista , to sam pierwszy przyłaczył bym sie do twojego protestu.
        A tak , popieram pomysł "wyremontowania ruiny" , która w obecnym stanie nie jest chyba chluba miasta , a przecież to ścisłe centrum i przechodza tamtędy tysiące zwiedzających.
        Poparł bym taki projekt , gdyby miało tu mieć miejsce np. muzeum Gagarnia , czy też kościół - zbór ewangelicki , zielonoświątkowy itd.itd.
        Poza tym ciekaw jestem czy gdyby nie fakt , iz to ma być muzeum (własnie) Żydowskie też podniósł by sie taki krzyk .
        Uważam tez , że większą bzdurą było wybudowanie tego tzw. mola , do którego dojechac trzeba po dziurach , kałużach itp. To tak jak bym do zrujnowanego mieszkania wstawił sobie meble gdańskie , czy TV 3D .
    • Gość: dfgdg Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: 80.48.4.* 21.06.11, 17:46
      trzeba uporządkować pewne stwierdzenia przemykające w tym wątku i głównym artykule. otóż sam artykuł i jedna tu wielce aktywna osoba o nicku 1234 próbuje wmówić wszystkich, że stało się bardzo dobrze, że będzie remont, muzeum, że pozyskano dużo środków z ue na to. do tego momentu pełna zgoda.

czemu jednak szanowny 1234 zupełnie pomija pytanie dlaczego na prywatną inicjatywę budżet miasta poręczył 13 mln? i czemu 1234 przemilcza poruszany już tu fakt, że owszem środki z ue są, ale jest warunek, że do końca tego roku będzie wszystko oddane do użytku. w innym wypadku kasy z ue nie ma i miasto musi wypełnić poręczenie. czy do końca roku muzeum zostanie oddane do użytku? wystarczy się przejść na miejsce budowy i zobaczyć postępy w pracy.

i więcej, bardzo życzę inicjatorom, żeby muzeum było gotowe do końca roku, to wtedy grosz mieszkańców płocka pójdzie na cele rzeczywiście ogólnomiejskie. bardzo im tego życzę, bo w innym przypadku kilku pójdzie siedzieć, a my będziemy musieli wydać kasę na przedterminowe wybory.
      • Gość: luksi Re: Bożnica Płocka zbuduje muzeum Żydów mazowieck IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 17:54
        "to wtedy grosz mieszkańców płocka pójdzie na cele rzeczywiście ogólnomiejskie"
        kpiarz z ciebie
        • Gość: chłodnik hotelowy Re: powód milczenia znanego internauty plockiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 18:09
          Gość portalu: 1234 napisał(a):

> A ja powiem szczerze że jestem w szoku i to w olbrzymim.
          > Temat dot. Żydów a mój ulubiony internauta jeszcze głosu nie zabrał , toc to ni
          > ewiarygodne i szokujące.

Atak na Polaków , OMPP i KK za przyzwoleniem AGORY S.A. a tak na poważnie czy to potwierdzenie plotki, że 16 czerwca Sąd zabronił temu internaucie pisać na forum pod karą wysokiej grzywny z ewentualnym skierowaniem z urzedu na badania? Ostatnio sądy siegają po możliwości badań. Słusznie, oszczedzi to czasu sedziów i piblicznych pieniedzy.
      • Gość: kaziulek do dfgdg IP: *.class100.petrotel.pl 21.06.11, 18:29
        Szanowna internautko, powiedz szczerze czy tak samo mówiła byś - dajmy na to - dwa lata temu?
        Czy przemawia przez ciebie troska o rządzących ( aby nie poszli wiadomo gdzie) i troska o publiczna kasę , czy tez tylko jest to dla ciebie kolejna sprawa którą wykorzystujesz w celu ataku na obecnie rządzących w mieście.
        Ja powiem szczerze , że mnie to absolutnie nie przeszkadza że gwarancje dało miasto, przecież ci ci podpisywali ja zdawali sobie sprawę z ewentualnych konsekwencji gdyby coś poszło nie tak. Więc po co ten szum. Przecież gdy im nie wyjdzie to będą zmuszeni odejść , więc ty powinnaś sie cieszyć że tak się stanie.
        A tak dla przypomnienia pewnych faktów z okresu minionego. To powiedz mi jakie były prawdziwe powody np. umorzenia przez poprzednie władze miasta kilkudziesięciu tys. podatku pewnemu przedsiębiorcy z płocka co to "trudna sytuację finansową" chyba związana z zakupem nowego mercedesa :) .
        Dodam , że nie jest to żadna plotka ale wszystko można wyczytać w BiPie UM - czarno na białym stoi : komu , ile i dlaczego umorzono podatki w latach 2010,2009 - 2008.
        Polecam tą lekturę - dla mnie dość ciekawa w połączeniu z plotkami krążącymi "po mieście" , których nie będę powtarzał.
      • Gość: xen do dfgdg IP: *.plock.mm.pl 21.06.11, 18:51
        Jeśli chcemy być tak uporządkowani:
        "Zgodnie z aneksem, który czeka na podpisanie przez Mazowiecką Jednostkę Wdrażania Programów Unijnych, muzeum Żydów mazowieckich ma być gotowe na koniec przyszłego roku."
        Chodzi więc o przyszły rok, a nie o "ten" rok. Inwestycja ma zakończyć się w 2012r.

Ja również widzę niełatwy temat. Inwestycja z dużymi problemami natury geologicznej (przypominam, że bożnica stoi częściowo fundamentami w dawnej miejskie fosie - co może spowodować wiele nieprzewidzianych problemów) z miejsca rodzi wiele obaw co do terminowej realizacji.
        Myślę, że włodarzom miasta mającym przed sobą ewentualność płacenia z kasy miejskiej za nieprzewidzianą (i jak widać mocno kontrowersyjną) inwestycję tym bardziej będzie zależało żeby wszystko było na czas. Podejrzewam, że z racji poręczenia istnieje możliwość monitorowania przez poręczającego postępów w budowie.
        Mam nadzieję, że w końcu znajdą się również środki remont innych ważnych dla Płocka obiektów - choćby Kamery Pruskiej.
        • Gość: gugu Re: do dfgdg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 19:08
          tak czy inaczej 30 000 pln/1m2 to sporo nie !?
          • Gość: dziki kraj mocno nie jasne,żyjemy w Polsce, a problem bożnica IP: 69.195.136.* 22.06.11, 07:00
            tyle pilnych spraw czeka, nie zajmuja sie nimi tylko bożnica, i pieniądze tam są a na polskie sprawy brak, kondominium,
            • Gość: mnich Re: Wolę muzeum mnichów buddyjskich IP: *.opera-mini.net 22.06.11, 10:42
              Mało znana kulura, Żydzi to zgrana karta.
              • Gość: bij dziada Re: Wolę muzeum mnichów buddyjskich IP: *.084.c82.petrotel.pl 22.06.11, 10:47
                kiedys to zydzi budowali boznice
                teraz boznica buduje muzeum zydow

rabin szudrich napisal kiedys ze gdzie nie pojedzie to w polsce sa jakies grupy ludzi ktorzy odbudowuja pamiatki po zydach , po co oni to robia ?- zapytal rabin .

signum temporis
                • Gość: 1234 do bij dziada IP: *.210.c93.petrotel.pl 22.06.11, 15:10
                  versus Vicis
                • Gość: płocczanin 0 Re:Muzeum dla ksero Artysty. IP: *.dynamic.mm.pl 22.06.11, 16:47
                  Piszecie starając się nie dokładać zbytnio do pieca.

Jakaś nowa postać forumowa . pisała o nie używanie epitetów osobowo. Malo jeszcze wie.
                  Niestety osobnik z Grupy 8, nadal kłamie. Moderacja słuchająca kelnera wykonuje jego rozkazy. Wycina tematy dotyczące Narodu Polskiego, oczywiste jest, że staje przeciw Polsce. a tu jeszcze nie izraelski obóz... Inny , pisze bez przerwy slogany z Izraela o kradzieży domów a inny doi nas, żeby nazbierać kasy , jako odprawę, zapominając o nas, Kresach...

Nic się nie zmieniło. Ale są widoczne objawy przejęcia......

Można zadać pytanie. Jeżeli w Płocku odrodziły się ruchy żydowskie, to dlaczego NIKT, nie żądał odbudowy synagogi na terenie dawnego getta?

Pisałem o Bożnicy wiele razy ale po latach stwierdziłem, że ONI sobie tego nie życzą. Ale i nie szanują.

Nigdy nikt nie podziękował nawet za pomoc w odzyskaniu Bożnicy ani wmurowania Macew.... O Mezuzie nie wspomnę.... Oni chyba tego nawet nie znają.

Nadal czekam na odpowiedź Instytutu Żydowskiego, po zadanych pytaniach na sesji w TNP, poświęconej Żydom płockim.

Nadal nie wiem, czy mój List dotarł do Izraela poprzez Gazetę.

Nadal nie ma Krzyża na pomniku zamordowanych Polaków na Placu 13 Straconych.

Jak pisałem, Żydom płocczanom, należy się Pamięć, bezwzględnie.

Choćby i dlatego, że Polacy zniszczyli im pierwszy Pomnik po wojnie....

Odbudowę Bożnicy podjęli ludzie wysokiego ducha i odpowiedzialności. Znam ich w większości i szanuję.
                  Oprócz jednego, ze scota..... określenie symboliczne......

Urobili się po łokcie i życzę Im , żeby zamierzenie było zrealizowane.
                  Jak kto nie pomoże, niech wstrzyma się obciążaniem.. czego? Że Ci , którym Bóg pozwolił żyć , płaczą po zamordowanym Narodzie. Po bliskich? To przecież jest ludzkie...

Dzięki Bogu , że tacy się znaleźli. Ich pracy może starczyć na kolejne wieki.

Ale powiem i tak.

Dlaczego Polacy nie szanują swojej tradycji i Dziejów?

Jeżeli nie mają za sobą oddechu przodków , płocczan, to niech zmilczą.

123 lata niewoli. Napad bolszewików na Płock , grabież i niszczenie . Wszędzie trupy. Porwano również brata mojej babci, który był księdzem.. i ślad po nim nie został.

Obrońcy Płocka 20 r.

Płocczanie, rozebrali cerkiew , ponieważ była symbolem zaborów. Sybiru. Kazamatów.

Symbolem zniewolenia Narodu i Polski.

Należy uszanować WOLĘ PŁOCCZAN , LAT 20.

CZULI POLSKE NA WSKROŚ. MĘKI I CIERPIENIA ZAZNALI NA BIEŻĄCO.

Nie należy odbudowywać cerkwi..

Polacy żyją we własnej Ojczyźnie ponad 1000 lat.

I taka nas, Polaków była wola.
                  • Gość: rebe Re:Muzeum dla ksero Artysty. IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.11, 21:18
                    Potwierdzasz żeś jest nam obcy, Chazar ze stepu udający polskiego patriotę i na dodatek usiłujący kompromitować patriotów.
                    Władzę w Rosji po rewolucji nie bolszewickiej tylko żydowskiej przejęli Żydzi i to oni odpowiadają za zbrodnie na narodzie rosyjskim, ale nie tylko. Po 45 roku ustanowili nad Polakami żydowską władzę, którzy urządzili polakom UB, prześladowania i zbrodnie, a w czasie wojny Katyń. Po 56 roku wielu zbrodniarzy uciekło przed odpowiedzialnością głównie do Izraela. Teraz ty mówisz, że należy ich jeszcze upamiętnić i to za nasze grube pieniądze. Za 13 milionów to będą tam chyba złote klamki, tkaniny i inne, albo 70% powędruje do kieszeni prywatnej.

• Gość: płocczanin 0 Re:Muzeum dla ksero Artysty. IP: *.dynamic.mm.pl 22.06.11, 21:37
                      Czy myślisz Dobry Człowieku, że jak siedziałeś za komuny, to starczy ci na całe życie zasług?
                      Jakim trzeba być ...... tu sobie wpisz odpowiednie słowo.. żeby obrażać Polaka. , a zatracić człowieczeństwo. Napoje za bardzo wadzą? a poniżanie tych , którzy pracują dla Polski, świadczy o tym, że można wątpić, za Polską byleś.
                      Nie odróżniasz dobra od zła, jak ci z piasku.

Ja piszę nie bolszewikach itd. Piszę o Płocczanach , Żydach z narodowości, którzy zginęli w czasie wojny.
                      Jesteś taki sam , jak dzeki i fańkowicza. Nienawiść do lepszych od ciebie. Jesteś 9 prześladowca +8 osób rozpoznanych przez policję.

Jak już kąsasz swego , to znaczy , że upadłeś.
                      Posłałem już do Poznania.

Plockim Żydom należy sie pamięć , żadna łaska.
                      • Gość: rebe Re:Muzeum dla ksero Artysty. IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.11, 11:03
                        ty pisz od razu do Tel Awiw
                        • Gość: Rabin Re:Muzeum dla ksero Artysty. IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.11, 23:06
                          albo prosto na Berdyczów
                      • Gość: w Re:Muzeum dla ksero Artysty. IP: *.class99.petrotel.pl 23.06.11, 22:59
                        kolega wyzej dal ci linki do filmu, wystarczy obejrzec co mysla sami izraelczycy na temat tych za granica panstwa
    • Gość: aleja miasto ma tak wiele pilnych potrzeb IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.11, 15:22
      az trudno wyliczyc ile, od żłobków poczynajac...........
      • Gość: POLAK Re: miasto ma tak wiele pilnych potrzeb IP: *.138.c76.petrotel.pl 24.06.11, 12:47
        Żydom płockim należy się takie małe muzeum - żyli tu od wieków, pracowali,również budowali i współtworzyli naszą historię, ginęli również w obronie naszych miast (wystarczy przeczytać nazwiska na tablicy na odwachu upamiętniającej obrońców Płocka z 1920r.). A osoba podpisująca się rebe szerzy tylko nienawiść, chore kompleksy i swoje własne frustracje-żałosne.

RASIZM-ANTYSEMITYZM-KSENOFOBIA-NEoFASZYZM WON z naszych ulic i internetu !!
        • Gość: tfu Re: miasto ma tak wiele pilnych potrzeb IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.11, 13:01
          jeden rzekomo pisze a ty juz walisz w gacie, jeden to nie wielu, nie wszyscy, wrogu Polaków
          • Gość: ck Re: miasto ma tak wiele pilnych potrzeb IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 19:35
            jak leci ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka