Dodaj do ulubionych

STUDENCI PRAWA

IP: 158.75.15.* 01.03.02, 11:34
Chciałbym poznać Waszą opinię na temat autorutetu orzeczeń Sądu Najwyższego i
poglądów doktryny. Jak dużą wagę przywiązujecie do tego, co SN przyjął w tezie
orzeczenia i do tego za jakim stanowiskiem opowiada się autor podręcznika lub
komentarza? Czy podchodzicie do tego bezkrytycznie? Czy poglądy swego profesora
uważacie za nieomylne? Jak duży wpływ będzie to miało na wykonywanie przez Was
zawodu prawnika w przyszłości. Refleksje takie nasunęły mi się przy
rozwiązywaniu casusów na ćwiczeniach (przede wszystkim z zobowiązań). Czekam na
opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: tsar Re: STUDENCI PRAWA IP: 193.0.117.* 05.03.02, 13:02
      Jestem dopiero na drugim roku, wiec kazusow sie poki co wiele nie
      narozwiazywalem (nie liczac prawa rzymskiego;) Na razie mam takie wrazenie, ze
      to wszystko jest jakos dziwnie funckjonuje. Niby nie mamy systemu
      precedensowego, uchwaly SN nie wiaza innych skladow (co do zasady), ale jak
      przychodzi co do czego, to wszyscy sie tymi przeczeniemi przerzucaja itp.
      Uwazam, ze bezkrytycznie do w/w nie mozna podchodzic (zdarzaja sie
      niezle "kwaitki"), ale odpowiedni respekt (zwlaszcza w przypadku nas,
      studentow) wypada jednak zachowac.
      • Gość: kris Re: STUDENCI PRAWA IP: 158.75.15.* 08.03.02, 11:17
        No! A już myślałem, że nikt nie odpowie na moje pytanie.

Zdając sobie sprawę z tego, że wiedzę prawniczą zdobywa się z czasem, proponuję
        na forum STUDENCI PRAWA poruszać różne tematy. Byle tylko związane z szeroko
        pojętymi zagadnieniami prawniczymi i prawnymi. Chodzi o to, aby mogli
        wypowiedzieć się studenci prawa, będący na różnych etapach edukacji (ja jestem
        na IV roku, w Toruniu). Czekam na chętnych do dyskusji.
        Bardzo chętnie poznam opinie studentów, studiujących na różnych wydziałach
        prawa (wydział wydiałowi nie równy), którzy pochodzą z Płocka lub z jego
        okolic.
        Poza tym, jest jeszcze autorytet nauczycieli akademickich. A oni nie zawsze się
        ze sobą zgadzają. I to nie tylko w ramach jednego wydziału, ale również w
        ramach dyskursu międzywydziałowego (spory w doktrynie).

A'propos "funkcjonowania w praktyce". Aby tego dośwaidczyć najlepiej wybrać się
        na praktykę, zwłaszcze sądową. Polecam. Zderzenie wiedzy książkowo-wykładowo-
        kodeksowej z naszą polską rzeczywistością gwarantuje mocne przeżycia :)))

Pozdrawiam
        • Gość: tsar Re: STUDENCI PRAWA IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 09:55
          Cos tych studentow nie widac za bardzo. Czyzby bylo ich tylko 2 ? Pewnie
          pozostali nie zagladaja na forum :/
          • Gość: kris Re: STUDENCI PRAWA IP: 158.75.15.* 11.03.02, 11:50
            Pewnie się uczą i uczą:))) Na moim roku jest 10 studentów prawa z Płocka.
            Przeważa Małochowianka. Moja Jagiellonka jest w mniejszości :) A Ty jaki
            ogólniak skończyłeś? (to takie pytanie pozaprawne). Jak wymyślę jakiś temat do
            dyskusji to dam znać. Ty oczywiście możesz zacząć pierwszy.

Pozdrawiam!
            • Gość: tsar Re: STUDENCI PRAWA IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 13:44
              Konczylem wlasnie malacho :) A na roku mam ze 2 kolezanki z Plocka - po 1 z
              jagi i malachy.
              • Gość: kris Re: STUDENCI PRAWA IP: 158.75.15.* 22.03.02, 11:33
                Hej tsar!
                Czy myślałeś już o tym, jaki zawód chciałbyś w przyszłości wykonywać?
                • Gość: tsar Re: STUDENCI PRAWA IP: 193.0.110.* 26.03.02, 00:06
                  hehe, wiesz przeciez jaka jest kwestia z aplikacjami, nie musze Ci tego pisac.
                  Mam nadzieje, ze dostane (o ile w ogole) sie na taka na jaka bede mial ochote.
                  Na razie chyba najpowazniej mysle o radcowskiej, ale na jakies decyzje jest
                  jeszcze zdecydowanie za wczesnie. Uwazam, ze fajnei byloby byc sedzia, gdyby
                  nie warunki w jakich ci musza pracowac.
                  • Gość: kris Re: STUDENCI PRAWA IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.02, 18:45
                    Warunki pracy sędziego nie są aż tak straszne!!! To prawda, że o pełnej
                    komputeryzacji sądów rejonowych nie możemy obecnie mówić, ale nie jest tak źle.
                    Nie wiem o, co miałeś na myśli. Sędzia musi przecież siedzieć nad papierami.
                    Jest to po części praca biurowa. Tak już jest. Ale to bardzo ciekawe, że
                    pomyślałeś też o aplikacji sędziowskiej. W czasach, kiedy zawód sędziego cieszy
                    się co raz niższym poparciem społecznym.
                    No a aplikacja radcowska troszeczkę kosztuje. Chyba wiesz, że się za nią płaci?
                    • Gość: tsar Re: STUDENCI PRAWA IP: 193.0.110.* 27.03.02, 20:37
                      no niestety. chyba 6tys/rok :/
                      • Gość: Mario Re: STUDENCI PRAWA IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 02:46
                        Nie nudno Wam tak dyskutować we dwójkę? Jeżeli chodzi o orzeczenia SN to ja bym
                        je wszystkie skrytykował,choć należy pamiętać że krytyka musi byc na
                        odpowiednim poziomie merytorycznym.:))
                        • Gość: iza Re: STUDENCI PRAWA IP: *.euv / 10.173.40.* 19.04.02, 15:57
                          Jestem na IV roku prawa we Frankfurtcie. W Niemczech praktycznie cale studia
                          polegaja tylko i wylacznie na rozwiazywaniu kazusow. Dzieki temu uczymy sie
                          jednego: krytycyzmu i samodzielnosci. Od razu na 1 semestrze trzeba bylo sie
                          nauczyc, ze prawo to nie matematyka, po prostu nie istnieje jedno poprawne
                          rozwiazanie. To prawda, ze wiekszosc sedziow idzie droga wskazana przez SN, ale
                          wynika to po prostu z pragmatyzmu i z faktu, ze nikt nie lubi, jak mu potem
                          uchylaja wyrok. To po prostu "nieladnie" wyglada w CV. Trzeba jednak przyzanc,
                          ze w przewazajacej wiekszosci do orzeczen TS nie mozna miec praktycznie zadnych
                          merytorycznych zastrzezen. Co do tej mniejszosci... Nie jestesmy w tym
                          odosobnieni. Niemiecki BGH tez potrafi tworzyc takie karkolomne konstrukcje
                          prawne, aby dojsc do z gory ustalonego, jedynego sprawiedliwego rozwiazania
                          danej kwestii. Na to nic sie nie poradzi.
                          Jezeli chodzi o SN, to o wiele bardziej zajmuje mnie teraz kwestia
                          tzw. "przedsadu" przy przyjmowaniu kasacji w kpc. To jest dopiero ciekawa
                          instytucja;)) Moze ktos cos napisac na ten temat?
                          ps. konczylam Jagiellonke
                          Rzadko bywam na forum, wiec w razie jakichs pytan itp: iza.s@gmx.de
                          • Gość: kris Re: STUDENCI PRAWA IP: *.man.torun.pl / 158.75.15.* 16.05.02, 15:58
                            Witaj Iza!

Dość dawno tu nie zaglądałem. Po prostu straciłem wiarę, że ktokolwiek ruszy
                            ten temat. Dowiedziałem się o nowym wpisie od kumla, więc przeraszam, że
                            dopiero teraz piszę:)

Na temat przedsądu mogę niestety napisać nie więcej, jak to, co jest w polskim
                            k.p.c. Ten temat mnie obecnie nie interesuje. To wstyd, bo jestem z seminarium
                            z postępowania cywilnego, jednakże przygotowujemy na nie różne zagadnienia, a
                            kwestii przedsądu nie było. Sama zapewne wiesz, że poskie postępowanie cywilne
                            (k.p.c.) jest bardzo obszerne i wszystkiego dokładnie zrobić się nie da. Ale
                            jak chcesz i jeżeli Cię to bardzo interesuje, to moge poszperać w orzecznictwie
                            i doktrynie:))) Prawdopodobnie piszesz teraz pracę, bo tam, gdzie studiujesz
                            studia są czteroletnie.

Obecna sesja zabiera mi wiele czasu, ale postaram się skorzystać z adresu,
                            który zostawiłaś na forum i do Ciebie napisać. Interesuje mie wiele rzeczy. W
                            końcu kończyliśmy te same liceum. No i nurtuje mnie bardzo, jak to się stało,
                            że studiujesz tam, gdzie studiujesz:)))
                            Pozdrawiam.
                            • Gość: iza Re: STUDENCI PRAWA IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.05.02, 23:15
                              Hej!
                              Juz prawie stracilam nadzieje, ze ktos tu w ogole zaglada. W kazdym razie
                              bardzo mi z tego powodu milo.
                              Co do przedsądu,to nie jest to aż takie ważne, żeby sie tym martwić. Po prostu
                              nasi kochani sędziowie z SN nie mogą się za bardzo przemęczać, więc na tej
                              podstawie odrzucają co nudniejsze sprawy...

W tym, że studiuję tu, gdzie studiuję nie ma naprawdę nic niezwykłego, ale to
                              trochę dłuższa historia. Studia kończę dopiero za rok, bo robię jednocześnie
                              uzupełniające studia z polskiego prawa w Poznaniu, więc muszę sobie czasowo
                              jakoś radzić. Poza tym praca itp.

Na razie pozdrawiam i czekam na maila. Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka