gringoss 24.06.11, 22:14 Czy my, WPL'e, doczekamy się w końcu autobusu z Rogozina PRZEZ ŻYZNĄ na Podolszyce do Biednejromki :/ ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: N Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.163.c90.petrotel.pl 24.06.11, 23:31 nieeee,Wy macie swoje sklepy i tam się obkupować a nie do inteligentnych ludzi się wpierdzielać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalczenko Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne przy... 25.06.11, 11:27 Pomysł bardzo dobry, widać, że Pan Prezes ma łeb na karku. Szkoda tylko, że za chwilkę (albo i już), Pani radna Kulka (sorry - Kulpa miało być), w*pie... kolejną interpelację, bo już zaciera rączki szykując się na potknięcie nowego szefa KM. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 11:45 Wszystko ok, ale mam kilka zastrzeżeń, mam nadzieję, że Pan Prezes i pracownicy wezmą to pod uwagę: 1. Brak wykorzystania starego mostu 2. Brak linii Radziwie-Podolszyce 3. Brak dojazdu z Radziwia do Stadionu Miejskiego/Politechniki Punkt 1 i 2 można bardzo korzystnie połączyć puszczając linię z Górek przez Radziwie, następnie przez Tokary na Podolszyce. Lub po wyremontowaniu Grabówki przedłużyć linię nr 11, by jadąc grabówką robiła pentlę na podolszycach i dalej na dworzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer 15-tki Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 13:07 A czym dojechać z ul. Miodowej do Mostostalu na ul. Targową (obecna 15-tka?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość el Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 13:25 Ja też mam pewną uwagę; Brak połączenia z miastem ulicy Mostowej i Rybaki.Tam też mieszkają ludzie i trudno im się wybrać po zakupy ,bo to są starsze osoby.Nie mówię tu o codziennej komunikacji ,ale chociaż raz ,lub dwa razy na tydzień w dużych odstępach godzinowych.Tam jest gorzej jak na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rama Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.zep.com.pl 27.06.11, 12:03 Nie masz racji. Zapanuje totalny chaos. Brak połączenia szpitala na Winiarach z dworcem autobusowym i PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.228.c66.petrotel.pl 27.06.11, 23:40 Nie wiem jak będzie, ale teraz jest strasznie. Bylem ostatnio w Warszawie w godzinach popołudniowych czekałem na autobus około trzech minut na jedną konkretną linię, bo poprzedni odjechał mi sprzed nosa. Wróciłem do Płocka. Chcę przejechać z przystanku koło McDonald's na podolszycach, przez który przejeżdżają wszystkie autobusy jadące w stronę miasta. Godziny szczytu. Chcę przejechać niedaleko, bo do Stanisławówki, kilka przystanków w linii prostej. Przypominam godziny szczytu. Ostatni autobus miałem 15 minut wcześniej następny z dowolnej pasującej mi linii przyjedzie za pół godziny. Komu chce się czekać 45 minut na autobus. W płocku przejazd KM zajmuje średnio około pół godziny licząc z oczekiwaniem na autobus i dojazdem. A jak po drodze są jakieś przesiadki to ponad godzina murowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalena Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.188.c94.petrotel.pl 25.06.11, 15:54 tylko 1 autobus na Bramę 1?? to musi być pomyłka! chcąc dojechać z Podolszyc Płn. na Bramę 1 muszę się przesiadać na Bramie 2 (o ile będzie autobus) i kasować drugi bilet, albo kupić 60-minutowy. dojazd do pracy i z powrotem, nie dość że dłuższy i z przesiadką, to droższy o 1,4 zł. a miesięczny musiałabym wykupić już na 2 linie. nie wiem co za geniusz to wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa0 Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne przy... 25.06.11, 17:34 To ze Słupno , czy Cekanowo do centrum Płocka z przesiadką na Podolszycach paranoja !! Czy nikt nie jeździ do pracy czy szkoły w mieście . Chyba marnie obserwowali gdzie ludzie wsiadają . Jeśli tak mają wyglądać zmiany to ja dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy2005 Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne przy... 25.06.11, 17:59 Dlaczego linia zielona nie zaczyna się na Podolszycach, czy my naprawdę musimy pojechać najpierw do miasta a potem się na starym dworcu przesiąść? I dlugo i drogo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x22 Długie trasy duzo przesiadek i o to chodzi ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 05:12 Wygląda na to że w wielu przypadkach postawiono na przesiadki czyt. droższy bilet. Teoretycznie na papierze wszystko wygląda ładnie ale coś nie bardzo wierzę w punktualność autobusów. Dlatego może okazać się że zapłacimy drożej i niekoniecznie dotrzemy na czas. Wiadomo każdy widzi swój interes i swoje potrzeby, może to rozwiązanie sie sprawdzi ale już widać że cześć tzw. starych tras znika i nic nowego nie ma w ich miejscu. Uważam że błędem jest budowanie tras długich, objeżdżających całe miasto, powoduje to że tak naprawdę dojazd gdziekolwiek to plątanina przesiadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 20:23 Ta numeracja linii jest beznadziejna!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.bilfinger.pl 27.06.11, 09:00 Nie dość, że beznadziejna numeracja - co komu szkodzi ta obecna? To ten kto wymyślił te nowe linie - czytaj nowe trasy to chyba zupełny KRETYN! smiem twierdzić, że sam tymi autobusami nie jeździ, więc jak może o nich coś wiedzieć!? chcą nowowści - może by wystarczyło tylko obecne godziny ustabilizować? np. puścić co 10 czy 15 minut - i wtedy żadne rozkłady nikomu nie są potrzebne bo wiadomo kiedy jaki autobus będzie. Ale wiadomo jak u nas coś wymyślą to człowiekowi ręce opadają i płakać się chce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiechu Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.class101.petrotel.pl 27.06.11, 22:13 TO JEST ROBIONO PO TO ŻEBY BYŁO JAK NAJMNIEJ AUTOBUSÓW UŻYWANYCH, KTÓRYCH BRAKUJE!!!!! Ciężko zrozumieć ? Najlepiej rzucać mięsem zamiast zapytać. Typowy pasażer. Kierowców też brakuje z 10 dziennie bo przyjdzie taka paniusia zamiast się coś spytaj i pokazuje jaki długi jęzor ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 09:55 @mama - a co na to Twój lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 22:30 ja też jestem obużony dlaczego nie ma autobusów do Rogozina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 22:34 Patrząc na rozkład linii autobusowych kursujących poza granicami Płocka uderza to, iż tylko w kierunku Rogozina żaden "czerwoniak" nie kursuje. Czy to zbieg okoliczności czy zwykłe "układy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Płocka Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.233.c77.petrotel.pl 25.06.11, 22:39 A Rogozino to Płock? Nie. To jeśli płocki autobus miałby tam jeździć, niech gmina wykup, tak jak inne (np. Słupno czy Biała) kursy na swój teren. Płocczanie nie będą do was dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
awoj1 Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne przy... 26.06.11, 15:51 Całkowita zmiana schematu tras linii to krok w kierunku totalnego zagubienia pasażerów korzystających z autobusów. Nic to nie poprawi a wprowadzi niesamowity chaos i bałagan. Widać każda nowa władza chce wszystko zniszczyć po poprzednikach i na siłę wprowadzać swoje fantazje, przeważnie pogarszające stan dotychczasowy. Obecny układ linii jest całkiem dobry, po co go niszczyć ? Wystarczy wprowadzać drobne korekty np. dlaczego obecnie autobusy 19 i 22 jadą ulicami Sienkiewicza i Kolegialną zaraz po sobie w odstępie kilku minut ? Żeby to poprawić nie trzeba burzyć całego systemu. A dlaczego bilety tylko w autobusowych automatach ? W razie tłoku trudno będzie obsłużyć się. A w racjonalną decyzję radnych nie wierzę - będzie ona bowiem polityczna, zależna od tego której partii ludźmi są prezesi KM a która partia ma większość w Radzie Miasta. Opozycja oczywiście zawsze będzie przeciw a my mieszkańcy możemy sobie wypisywać co chcemy, to jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażerka Płocka Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.063.c67.petrotel.pl 26.06.11, 17:14 Pytanie. Mieszkamy na Radziwiu (przy stoczni) i nie mamy dobrych połączeń, bo tak: - ja pracuję na kombinacie, fryzjerkę mam na Dworcowej, krawcową na Wyszogrodzkiej (przy Spółdzielczej), znajomą na Mickiewicza; - mąż pracuje na Maszewie ( ul. Dobrzyńska) , a zakupy robimy w Kauflandzie na Gałczyńskiego; -dziecko chodzi do IV LO na Międzytorzu i na basen na Podolszycach; - matka jeździ na cmentarz na Bielskiej; - ojciec ma działkę na Kostrogaju. Teraz jeździ od nas tylko linia nr. 8 i nikomu nie pasuje. Prosimy o rozważenie możliwości uruchomienia linii o trasie: Stocznia - Popłacińska - Kolejowa - stary most - zoo - Wyszogrodzka (krawcowa) - Czwartaków (basen) - Wyszogrodzka -Piłsudskiego (IV LO) -Chopina - PKP (fryzjerka) - Mickiewicza (znajoma)- Bielska - cmentarz - Bielska - Kostrogaj -Gwardii Ludowej (działka ojca)- Łukasiewicza - Orlen (moja praca - brama I!) - Zglenickiego - Dobrzyńska (męża praca)- Gałczyńskiego (Kaufland). W ten sposób uzyskamy połączenie do wszystkich najczęściej odwiedzanych przez nas miejsc, poza tym bardzo nam to ułatwi organizację gospodarstwa domowego, bo tak: mąż kończy pracę o 14, to wsiadłby do autobusu na Dobrzyńskiej np. o 14:03, podjechałby do Kauflandu, zrobiłby zakupy i wsiadłby z powrotem do autobusu pod Kauflandem np. o 14:45(już w stronę Orlenu i Radziwia). Ja kończę pracę o 15, więc ten autobus z mężem z zakupami byłby u mnie mniej więcej o 15:03, ja bym wsiadła, zobaczyła czy czegoś nie zapomniał i gdyby się okazało, że zapomniał, to byśmy wysiedli przy Politechnice na Łukasiewicza i jeszcze raz poszli do sklepu (często zapomina o papryce). No to potem byśmy prosili o taki spod Politechniki o 15:40 do Radziwia (bez wjazdu w Podolszyce). Poza tym matka prosi o taki autobus, żeby była na cmentarzu na 7,30 (msza w kaplicy), a syn musi być na 7,50 na Piłsudskiego przy LO.Ja oczywiście muszę być w pracy na 7,a mąż na 6. Dziadek prosi o autobus na Gwardii o 8,a z powrotem co ok. 20 min, bo nigdy nie wie ile mu zejdzie na działce. Dziękujemy. Linia może mieć numer 49, bo tyle lat po ślubie są matka z ojcem, albo mieć literkę B, bo nazywamy się Bilewscy. Aha, w najbliższą sobotę po imieninach Krystyny prosimy o autobus o 16 na Podolszyce Południowe (imieniny ciotki), a powrót co pół godziny od 16.30 (gdyby przyszedł Stefan, to my od razu wychodzimy) do 4 nad ranem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `pytający Podolszyce Płn IP: 80.48.4.* 27.06.11, 09:10 Pytam się jak mamy się dostać do PKP i na Cmentarz Komunalny czy to wziął ktoś pod uwagę chyba NIE dotychczas 26 podjeżdzoło na PKP a co z 4? To są usprawnienia dla osób starszych i młodzieży dojezdzającej do szkół. PARANOJA i DZIĘKI !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rama Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.zep.com.pl 27.06.11, 11:59 Masz rację. Totolny chaos. Przyjrzyj się schematowi. Ze szpitala nie dojedziesz na dworzec autobusowy i PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorek12120 Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne przy... 26.06.11, 18:01 Obecne trasy linii autobusowych są dobre i w większości osób pasują w porównaniu do przestawionych przez prezesa KM. Chyba każdy się ze mną zgodzi że nawet przyszła numeracja nie każdemu by odpowiadała. Bilety w automatach sprawiały by zamieszania w autobusach, tym bardziej przy kontroli. Żeby dojechac, np. do Galerii Mosty czy na ul. Rembielińskiego będzie trzeba się przesiadac w następny autobus, co nie każdemu odpowiada ze względu na podwójny koszt biletu, a co mowa jak jeszcze się drugi autobus spóźni. Obecnymi autobusami można dostac się tam bezpośrednio, np. linią 5,16 . Uważam, że jak te skargi niczego nie zmienią wśród pracowników KM trzeba będzie napisac petycje. Kto tak sądzi jak ja podpisywac się Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr 26.06.11, 18:25 Sądzę że kilka zmian jest niezbędnych, choćby kilka linii autobusowych zwłaszcza łączących lewobrzeżne dzielnice z prawym brzegiem przez nowy most, czy synchronizacja niektórych połączeń lub zwiększenie częstotliwości niektórych kursów. Natomiast wywalanie wszystkiego do góry nogami może spowodować więcej strat niż to warto, nie wspominając o ograniczeniu dostępności do biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilson Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.06.11, 22:22 Coś się tak uparcie uczepił tego nowego mostu? Tak jak pisałem przy innym wątku na ten temat, nikt z Radziwia (oprócz działkowców z Dobrzykowskiej) nie będzie jeździł do miasta naokoło przez nowy most, bo prawie wszędzie bliżej (oprócz galerii) jest przez stary most. A generalnie do muchowozów jeżdżących nowym mostem do nie wiadomo dokąd nikt nie będzie dopłacał. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr 27.06.11, 00:26 Próba wytłumaczenia kolejnej prowizorki. Szkoda że ten most łyżwowy nie przetrwał bo by pewnie staruszek odciążył Legionów. Polak na drugie powinien mieć "przyzwyczajenie" Tylko żeby w New Holand Bizon nie przyszło nikomu wrócić do kosy i sierpa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.class147.petrotel.pl 27.06.11, 01:20 Cała ta koncepcja opiera się na nowym,w miarę bezawaryjnym taborze i płynnym ruchu , który pozwoli zachować zachować punktualność i planowaną częstotliwość. Obydwa warunki do 1 kwietnia praktycznie nierealne. Te 15 autobusów, na które czekamy/ za rok, a może trzy/pozwolą tylko zapchać dziury. A punktualność; jeśli np. teraz 32 na jednym kursie brama 2-brama 2 opóźnia się 20 min., to czy przed linią 52 korki na Łukasiewicza i Tysiąclecia usuną się jak morze przed Mojżeszem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 22:14 Numery linii są najmniej ważne i np. mogą być "stara doopa", "199-krzywyfiut" itp. Ludzie jeżdżą autobusami: do pracy, na zakupy, do szkoły itp. Tam mają jeździć autobusy!!!! Likwidacja pogaduszek kierowców na pętlach oraz drobne korekty wystarczą by nie jeździły stadami . Proponowane zmiany sprowadzają się do połączenia podpłockich wsi z dworcem przy teatrze oraz do zmuszania pasażerów do jeżdżenia 2 lub 3 liniami aby zamienić dzisiejsze połączenie jedną linią (potrojenie wydatków pasażerów na dojazdy ma urentownić KM?????). Odpowiedz Link Zgłoś
gosc-36 Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr 26.06.11, 22:21 Uważam, że to jest chore wprowadzać nowe numeracje linii. powinny zostać stare, ale po prostu zmienić rozkład jazdy puszczać te autobusy częściej. Przynajmniej nie byłoby wtedy takiego ścisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiechu Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.080.c86.petrotel.pl 26.06.11, 22:36 Taki schemat jest brany pod bilet dobowy. Można się przesiadać setki razy. Trzeba zmniejszyć ilość kursów i wozów potrzebnych do obsługi bo ich nie ma ! Nie ma też kierowców, żeby jeździli co 10 minut bo pasażerom żaden kierowca nie odpowiada! Podziękujcie sobie i dzwońcie cześciej ze skargą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stoliczka Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.233.c77.petrotel.pl 26.06.11, 22:43 Jestem z Płocka, studiuję w Warszawie i mam pewne porównanie. To co proponuje KM jest podobne do warszawskich linii, tam się bardzo sprawdza, karta miejska załatwia sprawę przesiadek, podobnie bilet dobowy, ale to drożej wychodzi. Trzeba czegoś spróbować zanim się skrytykuje. Kiedy przyjeżdżam do Płocka to nie mogę się przyzwyczaić, że na autobus czekam czasem pól godziny to chore. Jedzie kilka naraz i długa przerwa. Wolę mieć częściej autobus i się nawet przesiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolica piastowska Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.opera-mini.net 27.06.11, 00:17 Wolę STOLICĘ PIASTOWSKĄ i jej porządek od podróbki czyli stoliczki. Już raz ten post czytałem. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.zep.com.pl 27.06.11, 12:18 Koleżanko, ja też mam porównanie ale z Wrocławiem, gdzie studiuję i nie zgadzam się z tobą. Płacisz o połowę mniej, bo masz ulgę, a ludzie którzy pracują ulgi nie mają. Brak połączeń z Otolińską, gdzie pracuje dużo osób i dworcem kolejowym to duże utrudnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `konsument Re: Jak będziemy jeździć po Płocku -gorzej!!! IP: 80.48.4.* 27.06.11, 09:12 Popieram tą wypowiedź tą wypowiedź nabijanie kaski do KM i pogorszenie czasu dojazdu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Jak zwykle chodzi o kasę! IP: *.opera-mini.net 27.06.11, 10:50 Wymuszanie do przesiadek i dojenie ludzi z kasy plus niby zmiany, które pogarszają i gmatwają sprawę żeby pasażer myślał że to jakaś ch... wie jaka rewolucja a przede wszystkim żeby w tym nikomu niepotrzebnym burdelu i kołomyi nie połapał się ile więcej kasy na bilety wyda! Odpowiedz Link Zgłoś
waldo11 Re: Jak zwykle chodzi o kasę! 27.06.11, 22:50 No a ja akurat się z tym nie zgodzę ! Wygląda mi na to że będzie jednak lepiej. Cztery podstawowe linie miejskie 3,19,22,26 mają mieć trasy niemal bez zmian, więc kto nimi jeździł- nadal będzie jeździł bez przesiadek. Dodatkowo 26 i 22 będą jeździć częściej. W zasadzie tylko 20 ma znacznie zmienioną trasę (jako nowa "10") i nie dojeżdża np do Politechniki, choć dojeżdża do Kwiatka -Kolegialnej (inna trasą), będzie też jeździć nieco rzadziej . Pozostałe korekty raczej tras na plus (2,7). Z przesiadek będą korzystać gó...e ci, którzy już teraz są do tego zmuszeni, natomiast trasy linii maja mieć więcej punktów stycznych, a koszt przesiadki nie będzie wynosił 2x2,50 zł a 3,20 zł za bilet 60-minutowy. Prawdziwą rewolucją jest jednak bilet miesięczny na wszystkie linie za 60 zł, tyle że Gazeta Wyborcza jakoś o tym nie napisała. Ciekawe dlaczego? A teraz wystarczy policzyć: 25 przejazdów miesięcznie w obie strony ( zakładam że w weekend leżymy w domu na d****) to wg dzisiejszych cen: 25x2x2,50= 125 zł. Bilet miesięczny na wszystkie linie miejskie (łącznie z nocnymi): 60 zł Oczywiście dla "ulgowców" 50% taniej. Całkiem ciekawa zmiana ( a łyżka na to "niemożliwe" - mówiła przez kilka ostatnich lat). Generalnie projekt jest całkiem dobry - ale to jak GW go prezentuje pozostawia sporo do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `klient Re: Jak zwykle chodzi o kasę-utrudnienia! IP: 80.48.4.* 28.06.11, 09:18 a 26 też ma zmainę nie dojeżdza na PKP a co komu to przeszkadza i na Miodową przecież to nikomu nie przeszkadzało a wręcz pomagało dostać się na dworzec i przychodni miodowa chodzi o ludzi starszych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiaaa Re: Jak zwykle chodzi o kasę-utrudnienia! IP: *.opera-mini.net 28.06.11, 09:39 Co czuję że będziemy jeździć, ale rowerami chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Jak będziemy jeździć po Płocku - konkretne pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 09:48 Może uściślę - błędne koło komunikacyjne wygląda nieco inaczej. Jest to tak: 1. Jest system jaki mamy - masę zbędnych linii, jeżdżących po zbliżonych do siebie trasach, bez żadnej koordynacji, do tego epizodyczne linie jak 5 czy 23, które na mapie zapewniają jakieś połączenia, a w praktyce czeka się na nie kilka godzin. Na głównych liniach 19,22 i 26 potrafią jechać naraz w ciągu minuty, potem pół godziny przerwy. Ludzie przesiadają się do samochodów, tworzą się korki, wpływy z biletów maleją i miasta nie stać na coraz większą dotację - likwiduje się kolejne kursy, co tylko pogłębia zapaść. 2. Fachowcy przygotowują reformę (ta tutaj jest naprawdę znakomita, owszem można jeszcze dyskutować o korektach tras, ale zamysł jest genialny i może uratować komunikację zbiorową przed degradacją na długie lata, w odróżnieniu od tego, co działo się ostatnio). 3. Gazeta ją publikuje (w artykule takim jak ten; sam tekst znakomity, ale skręca mnie, gdy widzę nazywanie autobusów z uporem maniaka "czerwoniakami"). 4. Ludziska zaczynają prostestować, bo kilka babć (mających nota bene darmowe przejazdy) straciło bezpośrednie połączenie do szpitala, cmentarza itp. Warto zauważyć, że wielu innych mieszkańców tego połączenia nigdy nie miało i to całkiem przypadkowo - tak się historycznie ułożyło (bo np. z Popłacińskiej można dojechać do Winiar, ale już nie do Kostrogaju, a z Tokar odwrotnie - i tam nikt nie narzeka). W zamian mieliby naprawdę wygodne przesiadki przy liniach z dużą częstotliwością (w tym projekcie 10-15 minut zamiast czekania godzinę), ale to się nie liczy - protestują, bo myślą ugruntowanym schematem "linia bezpośrednia". W razie prowadzenia badań ankietowych wszyscy będą oczywiście zeznawać, że wolą mieć połączenie bezpośrednie nawet raz na dwie godziny, ale potem jak przyjdzie co do czego, nie będzie im się chciało tyle czekać i pojadą własnymi samochodami. 5. Protest to woda na młyn dla opozycyjnych radnych, ale nawet gdy im się nie uda storpedować, zostaje punkt 7. 6. Projekt wchodzi - pierwotnie jest bajka. Człowiek wychodzi z domu, za 5-10 minut autobus, dojeżdża do centrum, staje na przystanku, już podjeżdża następny, a nawet nie trzeba kasować drugiego biletu (zresztą miesięczny jest tani jak barszcz - 60 zł). To działa w całym cywilizowanym świecie, więc i u nas musi. 7. Pojawiają się (już po wdrożeniu) liczne wnioski, interpelacje itd. - bo tu autobus nie pasuje do szkoły (przesunąć o 5 minut), tu trzeba by zmienić trasę. W efekcie za przeproszeniem szlag trafia przesiadki i cały system. Komunikacja znów stopniowo robi się nieatrakcyjna - spada liczba przewozów, ludzie przesiadają się do samochodów. 8. Fachowcy przygotowują reformę. W artykule brakowało właśnie informacji, że w ramach reformy przygotowano m. in. bajecznie tanie bilety miesięczne, przewidziano udogodnienia przy przesiadkach itd. Odpowiedz Link Zgłoś