Dodaj do ulubionych

Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fikcja

01.10.11, 18:07
"Młody człowiek w naturalny sposób woli wyjechać do innego miasta, poznać kawałek świata"

Bzdura do kwadratu.
Na ok. 30 moich znajomych którzy kończyli szkołę średnią kilkanaście lat temu ogromna większość gdyby nie musiała to z Płocka by nie wyjechała. Mam nieodparte wrażenie że p. Kruszewski stara się uwalić pomysł poważnej wyższej uczelni w Płocku z oczywistego powodu , że jego Włodkowic w tym układzie traci rację bytu i stąd takie wypowiedzi. Dlatego uważam że zamieszczanie wywiadów z tym człowiekiem akurat w tym kontekście mija się celem dlatego że nie jest on obiektywny.
Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi IP: *.hstntx.fios.verizon.net 02.10.11, 01:43
      Niestety pan Kruszewski ma racje i zadne zyczeniowe myslenie ani posadzanie go o lek przed konkurencja nie zmieni faktow co do wymagan uniwersyteckich. Czy posiadamy dane o ilosci osob mieszkajacych w Plocku ktore posiadaja stopine doktora nauk; doktora habilitowanego albo profesora (przyp. to nie jest nauczyciel w liceum)? To jest pytanie do radnych lub do dziennikarzy; jelsi okarze sie ze mamy wystarczajaca ilosc osob z doswiadczeniem akademickim to nalezy darzyc do zalozenia autonomicznego osrodka. Pan Kruszewski a takze kazda osoba z tytulem doktora potwierdzi ze ta uchwala to fantazja i zyczeniowe myslenie.
    • zenon444 Mit innowacyjności polskiej gospodarki 02.10.11, 06:22
      ten artykuł doskonale pokrywa się z tekstem Mit innowacyjności polskiej gospodarki

obserwatorpolityczny.pl/?p=441
    • Gość: atoheca Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi IP: *.057.c77.petrotel.pl 02.10.11, 09:57
      Pani Przewodnicząca RM ma lepszy sposób. Na naszym uniwersytecie mogliby wykładać bezrobotni absolwenci innych uczelni

Przewodnicząca rady miasta Elżbieta Gapińska (PO) i zarazem kandydatka do Sejmu tłumaczy: - To jest nasz, prezydium rady miasta, wspólny pomysł. Uważamy, że po pierwsze byłaby to szansa dla młodzieży z miasta i naszego rejonu na porządną edukację, w dodatku niedrogą, bo teraz wielu rodziców nie stać na wysyłanie swoich dzieci na studia do dużych ośrodków. Po drugie - młodzi ludzie z wyższym wykształceniem humanistycznym nie mogą znaleźć pracy. Mogliby zostawać na płockiej uczelni i tu kontynuować swoje kariery. I po trzecie - utworzenie w Płocku ośrodka uniwersyteckiego ożywiłoby miasto gospodarczo. Jak wynika z doświadczeń innych takich ośrodków, w roku akademickim obroty w handlu, gastronomii rosną nawet o 30-35 proc.

Więcej... plock.gazeta.pl/plock/1,35710,10373724,Uniwersytet_w_Plocku_humorystycznie_czy_na_powaznie_.html#ixzz1Zbp6ooTq
      • citymen Re: Zenon444 - bardzo dobry tekst! 02.10.11, 10:16
        Bardzo dobry tekst przytoczyłeś Zenon444. Nasza nauka i kultura nie liczą się na świecie w ogóle. Wszystkie "polskie" pomysły bazują na ich transplantacji z innych krajów i nie uwzględniają naszych szeroko rozumianych uwarunkowań. Wszystko funkcjonuje na zasadzie prostej "zżynki" powielania itd. Dlatego luka do zagospodarowania tej przestrzeni jest ogromna!
        • citymen Re: Zenon444 - bardzo dobry tekst! 02.10.11, 10:41
          (jak kogoś razi może być też zRZynka :d) ....te nadruki na kubki to po prostu bomba! - ujęta jest w tym sama kwintesencja polskiej myśli technologicznej będąca wypadkową poziomu polskiego szkolnictwa wyższego - uniwersytetó, politechnik itd itp :-))
    • zomby Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fikcja 03.10.11, 09:33
      bo uniwersytet w Płocku powinien powstać z konsolotacji filii Politechniki Warszawskiej, PWSZ Płock i Włodkowica, na cholere nam prywatna uczelnia??
      • Gość: menel Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.11, 10:22
        @ darek
        profesor to TYTUŁ lub stanowisko ale NIE STOPIEŃ NAUKOWY - jest wielu profesorów uniwersyteckich bez habilitacji a nawet bez doktoratu.
        A pozatym masz świętą rację. Kolega dr hab inż. Z. Kruszewski bardzo dobrze wie, co mówi. W tej rozmowie zaimponował mi również szczerością, z jaką pośrednio sklasyfikował własną szkołę.
      • Gość: docent m. Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.11, 10:30
        zomby napisał:

> bo uniwersytet w Płocku powinien powstać z konsolotacji .......

zapomniałeś jeszcze o Wyższym Seminarium Duchownym, Szkole Rolniczej w Górach oraz OBR PR i Szpitalu Psychiatrycznym k/Gostynina.
        Ta ostatnia jednostka bardzo by się przydała pomysłodawcom z RM oraz niektórym forumowiczom jako pierwszy etap kształcenia i uwalniania od mrzonek i bredni.
    • Gość: do konrada_wp Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.11, 13:09
      konrad_wp napisał:

> Mam nieodparte wrażenie że p. Kruszewski stara się uwalić pomysł poważnej wyższej uczelni w Płocku

Ja mam nie tylko wrażenie ale wręcz pewność, że wszystko co seryjnie wypisujesz na forum to właśnie "Bzdura do kwadratu".
      Na forum FIP, gdzie z uwagi na żenująco niski i niekomptentny poziom wypowiedzi z założenia nie wypowiadam się wymalowałeś takie oto zdanko:

>Trafiło się Płockowi jak ślepej kurze ziarno , ani Milewski ani Nowakowski palcem nie kiwnęli >żeby Płock pojawił się na lotniczej mapie świata to zrobił to za nich Modlin i Warszawa.

Pojęcia nie masz, co w sprawie płockiego lotniska robiła oraz ile głupich i bezsensownych ruchów wykonała debilna ekipa MM&co ani co obecnie robi w tej samej sprawie ekipa Nowakowskiego. Obecnie przynajmniej postawili pytanie: czy lotnisko w Płocku ma sens i szanse zafunkcjonować EKONOMICZNIE.

Obie ekipy działają pod hasłem : "W KAŻDEJ WSI PORT LOTNICZY", tylko nie dodają drugiej jego części: " z którego nie będzie korzystał żaden operator lotniczy a miasto musiłałoby pokrywać 80- 90% kosztów funkcjonowania tej NIERENTOWNEJ FANABERII" .

Ok 2 tygodnie temu w UMP odbyła się prezentacja "Wstępnego Studium Wykonalności Budowy Lotniska w Płocku " - ja tylko zwięźle przytoczyłem podsumowanie wniosków płynących z tego fachowego opracowania. Mam nadzieję, że prawda ta dotarła już do obecnych decydentów i radnych - w tym radnego Milewskiego - bo wydaje się, że załapał już to nawet radny T.Kolczyński.
      Szkoda, na Forum Płockich Inwestycji nie macie pojęcia o co chodzi w inwestowaniu.

• Gość: spoko Re: "uniwerki i lotniska" IP: *.opera-mini.net 03.10.11, 13:25
        te wszystkie wasze łumiwerki i lotniska to nic nieznaczące obiekty w europie, o których nikt nic tam nie słyszał z polskiego piździszewa, do tego wszystkiego należy koniecznie dodać jeszcze tutejszą "supehiper nowoczesną infrastrukturę"! :o)
      • stuntman Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi 04.10.11, 00:04
        > Szkoda, na Forum Płockich Inwestycji nie macie pojęcia o co chodzi w inwestowaniu.

Szkoda że nie zauważyłeś, iż na FPI skupiamy się na rozwoju i urbanistyce Płocka, a nie na aspektach wyłącznie ekonomicznych, które są działką inwestora.
        Większości mieszkańców przede wszystkim interesuje co, gdzie i kiedy w Płocku powstanie.
        • jw.jw Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi 04.10.11, 06:58
          Ale o tym co w Płocku się buduje trzeba poważnie dyskutować. Tu rodzą, się nie wiem dlaczego, pomysły zapierajace dech. Wiele już upadło, Port Lotniczy to pomysł podobny do naszego molo, ale mamy jeszcze dwie duuuuuże perełki.
          "Obwodnice Płocka", które są drogami tranzytowymi przelatujacymi przez miasto. Drogi przez miasto też są potrzebne, ale jako drogi główne miasta. Mają one inne zadania i inne rozwiazania niż rozwiązania przyjęte na "płockich obwodnicach".
        • Gość: docent m. Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.11, 08:24
          stuntman napisał:

> Szkoda że nie zauważyłeś, iż na FPI skupiamy się na rozwoju i urbanistyce Płocka

Niestety nie odnotowałem tam również i takiej tematyki!!!!
          Ale skoro - jak powiadasz - skupiacie się tam na "rozwoju i urbanbistyce Płocka" to przynajmniej bądźcie konsekwentni i przechrzcijcie jego nazwę na bardziej przystającą do poruszanej tam tematyki (jak mniemasz) czyli "Forum Rozwoju i Urbanistyki Płocka" - będzie jeszcze więcej okazji do śmiechu niż przy lekturze waszych wynurzeń na temat inwestycji i architektury.
          • stuntman Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi 04.10.11, 10:26
            Cieszę się, że FPI może przyczynić się do poprawy czyjegoś nastroju poprzez śmiech. Tak się składa, iż nie znoszę ponuractwa i wiecznego narzekania, więc zawsze to jakiś pozytyw.
            A co do nazwy forum to raz nadanego nie da się już zmienić - możesz za to założyć własne, konkurencyjne do FPI i zaskoczyć wszystkim "oszałamiającym" poziomem godnym księgowego.
    • jederman2478 Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi 04.10.11, 11:43
      Wielokrotnie czytam te posty i pierwszy raz musze
      zgodzic sie z Konradem Wallenrodem Płocka. Płock
      potrzebuje Uniwersytetu.Uzasadnieniem tego stwierdzenia
      jest ostatnie dane w Warszawie. W nich podano że jest
      miejsce jeszcze na jeden uniwersytet. Napisze dalej,
      jestem inwestorem i znam ostatnie dane. Postaram się je
      w jakimś czasie opublikować.Płock to miasto niedoinwestowane.
      W każdej ale to w każdej dziedzinie mozna lokować swoje
      pieniądze. Zależy to tylko od zarządzania.
      Nieprawdą jest że jest mały popyt.Ten kto to pisze to
      chyba nie orientuje jak sytuacja wyglada w Polsce,
      a tam dalej się inwestuje. Już wiele lat temu postulowałem
      za erygowaniem uniwersytetu jeszcze przed powstaniem UKSW. Byłby to
      strzał w dziesiątkę. Niektórzy sceptycy powiedzą że nie mieliśmy i
      nadal nie mamy kadry naukowej. To ja odpowiadam tej osobie to chyba
      obracasz się w nie tym gronie co trzeba. Znam sporo ludzi z Płocka
      którzy mają tytuł doktora i wystarczy odpowiedzni kontakt
      z nimi aby można ich
      z powrotem ściągać na wyklady z nie duze sumy. Tutaj wyznacznik zamieszkujących
      doktorantów nie najmniejszego znaczenia. Wystarczą odpowiedznie
      ruchy.Mam wrażenie Plockiem zawładneli ludzie z okolicznych
      miejscowości. Przyjadą np.z Sierpca do Plocka poźniej
      przejadą do Torunia,Gdańska,Poznania i twierdzą
      że to tu nie zda egzaminu bo
      Plock to dziura. Nie jest tak.A dlaczego?Płock infrastrukturą
      nie odbiega od Gdańsk zbyt dużo a tym bardziej od Lublina
      z ktorym śmiało mógłby konkurować juz nie wspominajac Torunia.
      Roznice te są minimalne, jezeli wiecie o co mi chodzi. Plock to miasto
      od 120 do 150 tys.mieszkańców.Porównując z innymi miastami
      tej wielkości niewojewódzkimi wypadamy dobrze,ale nie w stosunku
      do miast tej samej wielkości ze statem województwa już blado.
      Rozwój tam jest dynamiczny.Spowodowany własnymi
      środkami miejskimi jak i
      z wojwództwa, a nie wspominając o niewspolmiernych środkach unijnych. To pokazuje gdzie naleyz szukac pieniedzy.
      To sa nasze pieniadze naszego miasta.
      Wpłacamy na poczet Skarbu Panstwa pokaźne sumy.
      Procentowo najwiecej sposrod miast takich wielkosci.Pierwszym
      krokiem w tym kierunku powolanie uniwersytetu a na koncu
      powstanie sila rzeczy wojewodztwa. Nic nie ma takiej sily
      przebicia jak argumenty czyli tzw atuty.
      Mam dostęp do
      wielu dokumentów,utrzymuje kontakty z różnymi osobami czy
      to z Płocka czy z Polski. Posiadam dane porównawcze z innych miast.
      Wszystok przemawia za. Nie obiecuje kiedy ale zamieszcze kilka
      z nich potwierdzającyh moja odpowiedz na emaila zwoleników Pana
      kruszewskiego.
      Konczac chcialbym jeszcze przypomniec Panu Rektorowi że nie
      tylko na nauczaniu mozna zarobic. O wiele wieksze pieniadze
      daja akademiki inne placowki Chyba Pan Rektor za bardzo
      zasiedział się w swoim miejscu bo nie ma dystansu do pewnych przedsiewziec.
      Nadal wierze jest Plocczaninem i
      chce dobrze dla nas wszystkich a nie tylko dla siebie
      • jederman2478 Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi 04.10.11, 11:49
        A zapiomnialem w stosunku do takiej bydgoszczy to my mamy tradycje na ktorej mozemy budowac silny srodek akademicki. Chcialbym aby te dzielo powstania uniwersytetu dokonało sie najpozniej do 2014r. Tu potrzbna jest zgoda wszystkich nacji ponadpodziałami.
        • jederman2478 Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi 04.10.11, 12:04
          A nie odnioslem sie do zysków gastronomi. Widzac co sie dziej w innych miastach. Firmy swiadczace uslugi z tej branzy nie beda gdzie mialy upchnac pieniedzy jakby studenci sie pojawili. Pozdrawaim wszystkich Plocczan.
          • citymen Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi 04.10.11, 12:51
            Ale Panowie po co te wywody czy analizy porównawcze do innych miast w kqaju nieposiadającym ANI JEDNEJ CAŁEJ AUTOSTRADY, ANI JEDNEJ KOLEI DUŻYCH PRĘDKOŚCI I ANI JEDNEGO ZNACZĄCEGO PORTU LOTNIECZEGO ! ! ! Wszystkie te porównania przypominają mi porównani babć o której w ogródku większa pietruszka wyrosła i są zwyczajnie groteskowe. Nasze miasto potrzebuje tak jak cały kraj wielkiego skoku cywilizacyjnego w każdej dziedzinie, tym bardziej deliberowanie nad tym czy potrzebny jest jakiś kolejny uniwersytet jest po prostu śmieszne bo potrzebny jest i to zapewno nie jeden i nie tylko uniwersytet!
            • yxyx Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi 04.10.11, 13:01
              i ani jednego liczącego się uniwersytetu i politechniki, że o "prestiżowych" szkółkach modelarstwa i innej projekcji różnych pierdół na ścianach ratusza wieczerową porą nie wspomnę :d
    • Gość: gość Re: Zbigniew Kruszewski: Uniwersytet w Płocku? Fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.11, 07:29
      Ratusz odpowiada: dane.plock.eu/bip//dane/interpelacje/vi/int_407.pdf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka