Dodaj do ulubionych

Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówią:...

02.11.11, 21:32
W czym problem? Zwykła racjonalizacja kosztów. CKU pracuje w weekendy i wieczorami, ZSUiP przed południem. Zatem jedni drugim nie będę przeszkadzać. W budynku CKU można na przykład otworzyć przedszkole albo żłobek. Tych placówek brakuje, natomiast szkół dla dorosłych jest sporo.
Obserwuj wątek
    • Gość: aa Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.153.c64.petrotel.pl 02.11.11, 21:50
      doczytałeś do końca? 6 klas gimnazjum w CKU, 140 osób, to nastolatki. Trudna grupa, delikatnie mówiąc, ale walczymy o nich. By nie stali się bandytami itd. Jeszcze chodzą do szkoły, jeszcze troszeczkę im zależy na ukończeniu. Ale chodzą na 8 rano, nie na 14 czy 15. Po południu większość może odpuścić. I będzie po nich...
      • Gość: ohapowiec Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.100.c74.petrotel.pl 03.11.11, 07:10
        To Ty chyba nie doczytałeś do końca. Przecież uczniowie gimnazjum są w OHP, czyli są pracownikami. W dzień pracują, a kształcą się wieczorami. Jesli kształcą się od rana, to kiedy pracują.
        w latach siedemdziesiątych byłem junakiem OHP. Pracowaliśmy na budowach a uczyliśmy się w szkole wieczorowej. Nikt się nad nami nie rozczulał nie chcesz się uczyć, bumelujesz to won. Przez to spośród nas nie więcej niż połowa wytrwała ale jak wytrwali są teraz ludźmi. Pozostali zmenelili się ale to im odpowiadało. OHP dawało szansę a nie prowadziło za rączkę.
        Teraz boją się, że przestaną w ogóle chodzić! To może zachęcać ich piwem, dragami czy czymś jeszcze.
        • Gość: ja Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 08:18
          Gimnazjaliści uczą się w Cku 3 dni w tygodniu od rana. Nie wypowiadaj się jak nie wiesz.
          • Gość: ohapowiec Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.100.c74.petrotel.pl 03.11.11, 08:30
            Ja nie wiem, jak uczą się gimnazjaliści w cku, ja pisałem jak to było kiedyś. Ohapowcy pracowali dniami a uczyli się wieczorami też 3 dni w tygodniu. Nie ma przeszkód by i w tym przypadku tak było.
            • Gość: ja Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 08:33
              "To Ty chyba nie doczytałeś do końca. Przecież uczniowie gimnazjum są w OHP, czyli są pracownikami. W dzień pracują, a kształcą się wieczorami." wydaje mi się że czas teraźniejszy jednoznacznie wskazuje na to, że odnosisz się do sytuacji obecnej, a nie przeszłej.
              • Gość: ohapowiec Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.100.c74.petrotel.pl 03.11.11, 08:43
                Po prostu myslałem, że jest tak jak było za moich czasów. Już nie kłóćmy się, bo nie ma o co.
                Pozdrawiam i zyczę miłego dnia.
                • Gość: ja Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 08:47
                  dziękuję i wzajemnie :)
          • Gość: nina Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 12:35
            to było wieki temu i nie pisz takich bzdur!!! chodzą 3 dni w tygodniu do szkoły, zdają takie same egzaminy gimnazjalne jak cała polska a praktyki maja 2 dni w tygodniu, widać że nie wiesz jak ta szkoła działa to nie pisz bzdur!!!
        • Gość: docent rehab. Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.11, 10:12
          Gość portalu: ohapowiec napisał(a):

> To może zachęcać ich piwem, draga mi czy czymś jeszcze.

I to jest bardzo słuszny kierunek - słynny pedagog Makarenko tak robił i jakie miał wyniki.
          Makarenko miał w szkole budkę z piwem i takim innymi i przodujący wychowankowie mieli tam kredyt otwarty - wiem to z własnego doświadczenia, byłem tam za prymusa i na ludzi wyszedłem.
          • Gość: 555555 Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.plock.mm.pl 11.11.11, 20:43
            ty debilu w tej szkole nikt nie da sie przekupic dragami czy czyms innym!!!!! moze ciebie mozna tak przekupic i dla tego tak piszesz jesli nie wiesz jak tam jest to sie nie udzilej na tematy ktorych nie jestes pewien ,a moze u ciebie w szkole tak sie przekupuje ludzi ale na pewno nie wszkole cku wiec daj na wstrzymanie i nie gadaj głupot jesli nie wiesz !!!!! i rada na przyszłosc zmien dilera bo glupoty gadasz .
      • Gość: toja Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.c152.petrotel.pl 03.11.11, 21:10
        A dlaczego te nastolatki znalazły się w CKU? One mają swoje rejonowe gimnazja i tam jest ich miejsce. CKU nie ma przecież statusu szkoły dziennej i młodzieżowej. Można się domyśleć jak to jest: dyrektorzy gimnazjów nie radzący sobie z uczniami idą na łatwiznę i skreślają uczniów wiedząc, ze oni mają gdzie iść. Podrzucają koleżance dzieci, żeby CKU miało „ quorum”. Dzieci idą chętnie, bo tu mniej przedmiotów a i towarzystwo samo „wyborowe”. Nie chodzą, nie uczą się, ale widnieją na listach. A jak nie zaliczają semestru, to się w lutym ponownie otwiera ten sam semestr, żeby te same osoby ponownie przyjąć. A więc wracają, nie uczą się, nie chodzą, i znów nie zdają… I tak do 18-tego roku życia. Tak wygląda rzekoma „walka o nich”. To jest raczej walka o ilość głów, a nie o jakość nauczania. A może by tak sprawdzić, jak to naprawdę chodzą – nawet na 8 rano? Prawdopodobnie uczniowie ci udają, że chodzą, a szkoła udaje, że ich uczy. Ciekawe, jaka jest liczebność w klasach i ile osób odpada w ciągu roku? To chyba byłyby ciekawe dane na potwierdzenie zasadności trwania tej szkoły.
        • Gość: kajka Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.089.c76.petrotel.pl 04.11.11, 12:20
          Zgadzam się w pełni, że ta szkoła od lat uprawia fikcję. Klasy formalnie duże, w rzeczywistości liczą do 7-aktywnych uczniów. Poza tym, "tzw" trudna młodzież potrzebuje specjalnej organizacji wychowania i kształcenia, a wystarczy spojrzeć jak wykwalifikowaną kadrą dysponuje zarówno CKU jak i OHP ZGROZA. Lepiej zainwestować w klasy terapeutyczne w szkołach rejonowych.
          • Gość: nauczyciel_CKU Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.11, 15:45
            Kajka może nie ukrywaj się pod loginem, tylko podaj swoje nazwisko i pochwal się, skąd masz takie dane??? Skąd wiesz, że w klasach jest "do 7-aktywnych uczniów"? W której klasie konkretnie??? A może we wszystkich???
            Poza tym WYPRASZAM SOBIE obrażanie mnie- jestem wykwalifikowanym nauczycielem i to pracującym ze specyficzną młodzieżą. Wszystkie gimnazja pozbywają się od siebie najsłabszych uczniów i potem chwalą się sukcesami, a zawdzięczają to w pewnym sensie również nam. Co ważne- ci uczniowie odnajdują się u nas i kończą szkołę, podczas gdy w macierzystej szkole nie daje im się szansy. To co- jakim cudem u nas radzimy sobie z takimi uczniami, a wszystkie "świetne szkoły" nie umieją doprowadzić ich do końca gimnazjum???
            Poza tym jak można porównywać szkoły młodzieżowe ze szkołą dla dorosłych??? Jak zestawiać ludzi aktywnych zawodowo, zarabiających na utrzymanie rodziny i jednocześnie uczących się z młodzieżą, która będą na utrzymaniu rodziców może poświęcić cały swój wolny czas tylko nauce???
            W terapię to Ty zainwestuj- sama dla siebie, może jeszcze w lekcje dobrych manier- nie wypada bezpodstawnie obrażać ludzi. Bardzo ciekawe, jak dobrze wykwalifikowanym pracownikiem jesteś Ty!
            • Gość: kajka Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.089.c64.petrotel.pl 13.11.11, 16:05
              Właśnie zaprezentowałeś się bardzo merytorycznie, i cóż za pokojowe nastawienie w sam raz do pracy z trudną, agresywną młodzieżą. To pewnie nieźle ich tam wyciszacie i radzicie sobie z ich impulsywnością :)
              A aktywni zawodowo i z rodzinami to niby Ci gimnazjaliści są??? ilu 2-3 ???
              • Gość: nauczyciel_CKU Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.11, 19:52
                Naucz się czytać ze zrozumieniem! O aktywnych zawodowo z rodzinami napisane jest w kontekście szkół dla dorosłych a propos bezsensowności porównywania ich osiągnięć ze szkołami młodzieżowymi. Gimnazjaliści są u nas z ramienia OHP.
                Moje nastawienie do młodzieży, która u nas wcale nie jest agresywna , jest właściwe, agresję wyzwalają u mnie jedynie bzdurne wypowiedzi ludzi takich, jak Ty, którzy nie mają pojęcia o całokształcie, ale muszą wtrącić swoje trzy grosze- nie ważne, czy z sensem, czy bez.
                • Gość: kajka Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.089.c64.petrotel.pl 13.11.11, 20:55
                  Po to jest forum, żeby wtrącać swoje trzy grosze. Tym bardziej może Cię zdziwię, ale pojęcie o "całokształcie" mam dość duże, włączając znajomość ustaw regulujących pracę zarówno OHP jak i CKU. I TY Nauczycielu dobrze wiesz, że nie o uczniów czy słuchaczy tu chodzi, bo klimat w tej szkole daleki był od altruizmu, ale o stołki i etaty (to drugie nawet rozumiem :)
                  I absolutnie nie rozumiem dlaczego ludziom aktywnym zawodowo, dorosłym słuchaczom stanie się taka krzywda jak przejdą innej szkoły, przecież i tu i tu zajęcia są od 15.
                  • Gość: nauczyciel_CKU Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.11, 22:19
                    Wiesz Kajka, nie chce mi się już odpierać Twoich zarzutów- Ty wiesz swoje, ja wiem swoje i zapewne każde z nas pozostanie przy swoim zdaniu.
                    Przykro mi się czyta wiele krzywdzących opinii, dotyczących i naszych uczniów, i naszej placówki, i nas samych.
                    Błędem był wdanie się w dyskusję z zamiarem wyjaśnienia czegokolwiek, bo nie dość, że każdy pisze, co mu ślina na język przyniesie, to jeszcze nas się obraża.
                    Ja nie uważam się za gorszego nauczyciela od Ciebie tylko dlatego, że pracuję w CKU i nie pozwolę się obrażać!
                    Zgodnie z zapewnieniami pana Siemiątkowskiego nie muszę się martwić o pracę- czy te deklaracje będą prawdziwe- czas pokaże.
                    Tak samo jak czas pokaże, czy rzeczywiście chodziło o względy ekonomiczne, których póki co nadal nikt nam nie wskazał, czy po prostu Ratusz już dawno nasz budynek obiecał komuś i tak naprawdę tylko o to chodzi w tym całym zamieszaniu.
          • Gość: ja1 Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.11, 19:22
            zastanawiam się kim jest z wyksztalcenia i jakie ma doświadczenie z trudna młodzieżą ten kto to pisze!!!!! ?
            • Gość: nauczyciel_CKU Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 07:40
              Ja1- kłania się czytanie ze zrozumieniem!!! Kim może być z wykształcenia ktoś o loginie nauczyciel_cku???
              • Gość: ja1 Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 23:03
                nie chodzilo o Twój komentarz tylko wyższa wypowiedź ! nie szalej nauczycielu jak sam nie zrozumiales!!! ja nie jestem za likwidajca szkoly wprost przeciwnie!
                • Gość: nauczyciel_CKU Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.11, 08:05
                  W takim razie jeśli nie chodzi o mój komentarz, a jakiś "wyższy", to czemu odpowiadasz na mój komentarz??? Przecież pod każdym komentarzem jest "odpowiedz", czyli można odpowiedzieć bezpośrednio na dany komentarz! Dla mnie jest logiczne, że odpowiedź pod moim komentarzem dotyczy właśnie mojego komentarza. Czyli to jednak Ty nie zrozumiałeś, nie ja.
                  Cieszę się, że jesteś przeciwnikiem likwidacji szkoły, jednocześnie spróbuj zrozumieć, że trudno wyciszyć emocje w sytuacji, kiedy o możliwości utraty pracy dowiadujemy się z gazety, a tym grozi przeniesienie szkoły, na szczęście szaleństwo mi jeszcze nie grozi ;)
                  • Gość: ja1 Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.11, 11:23
                    odpowiedz byla do kajki jakbys sie nie zorientowal nauczycielu ! i tak sugeruje drzewko ! patrz uwaznieniej!
        • Gość: nie Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.11, 19:48
          na temat rekrutacji i jej zasad nie masz zielonego pojecia ! proponuje przed wypowiedzia douczenie u tej kwestii!
      • Gość: ........ Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.dynamic.mm.pl 07.11.11, 21:40
        Również tam sie uczę. "Trudna grupa"? jesteśmy normalni, w kazdej szkole sa lepsi i gorsi, u nas każdy uczeń ma ciężkie chwile za sobą, w tej szkole możemy zyc normlnie, nikt nie patrzy na nas z gory i nie oczernia, czujemy się bezpiecznie, a przede wszystkim mamy szanse uwierzyć w siebie . Zgadzam sie , malo osob bedzie chodzilo o tej 15 do szkoły, poniewaz sporo osob nie mieszka w Płocku , wiec dojazd do szkoly nie jest mozliwy.Nie chcemy stracic naszych nauczycieli, sa wyjatkowi. Nie pozwolimy, by ktos zniszczyl to co dla nas jest az tak wazne
    • Gość: xs fajne zdjęcie, dupa szersza niż bary :) IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.11, 22:42
      fajne zdjęcie, dupa szersza niż bary :)
    • Gość: tek Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.204.19.122.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.11.11, 22:53
      Do Włodkowica ich przenieść, od razu dostaną magystra:)
      • Gość: cc Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 07:46
        w ratuszu zmieszczą się jak najbardziej wszyscy
    • Gość: J_Karol Recepta na niż demograficzny IP: *.class147.petrotel.pl 03.11.11, 11:35
      Swoją drogą to ciekawe jest stanowisko dyrektorki CKU. Stwierdziła, że może szkołę prowadzić bez naboru. Szkoła bez uczniów - ciekawy eksperyment. Doskonały pomysł na niż demograficzny. To tak jak w kabarecie Olgi Lipińskiej dyrektor teatru Pokora stwierdził, że teatr to on może prowadzić bez aktorów, ale bez woźnego Tureckiego nigdy. Ciekawe czy pani dyrektor CKU ma woźnego Tureckiego...
      Równie ciekawy jest pomysł przekształcenia szkoły w ośrodek szkolenia kursowego. Nauczyciele poloniści, geografowie, historycy i wszyscy inni (bez urazy, wielki szacun dla nauczycieli) naraz zaczną uczyć fryzjerstwa, murarki, mechaniki pojazdowej...
      • Gość: gość Re: Recepta na niż demograficzny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 11:39
        Oj ,oj Pani Dyrektor czas wrócić chyba do sprzedaży kwiatów i chyba rodzinny klan Zgorzelskich Pani nie pomoże
        • Gość: 1234 Re: Recepta na niż demograficzny IP: *.226.c64.petrotel.pl 03.11.11, 11:55
          Uważam pomysł za bardzo dobry, słyszałem z dobrego źródła jak wygląda "nauczanie" w CKU, i chyba o to własnie chodzi , że z "nauczania" z którego sa zadowoleni uczniowie ( nie musza sie wysilać) cieszą sie też nauczyciele , ( też nie musza ) a jak przejda gdzie indziej to obawa że będą musieli. Wydaje mi sie , że tu możemy miec do czynienia z funkcjonujonowaniem specyficznego układu , my udajemy że was uczymy a wy udajecie że się uczycie i obie strony zadowolone. Ale może sie mylę , oby bo "czym skorupka ..."
          Poza tym ta liczba 140 to chyba jest ( delikatnie mówiąc) przesadzona,i chyba jest wzieta z ewidencji , a można ją zweryfikować porównac z faktycznie systematycznie chodzacymi do tej szkoły , to chyba nie problem ( kłania sie tu system finansowania uzależniony od liczby zarejestrowanych uczniów- dalej nie bede pisał ale można sie domyslac ) . A gdy będą przenosiny do innego miejsca to może nastąpić zachwianie funkcjonowania tego "systemu" i czy czasami własnie nie stąd te obawy ?
          Tak więc gdybym był decydentem w tej sprawie przygotował bym odpoiwednie "dane" które pozwoliły by na weryfikację i dały mi argumenty w czasie rozmowy.
          Nie dziwie się natomiast obawom szkoły z Padlewskiego bo to moze skutkowac faktycznie obniżeniem poziomu - biorąc pod uwage "materiał" który wniosło by CKU.
          • Gość: ohapowiec Re: Recepta na niż demograficzny IP: *.199.c74.petrotel.pl 03.11.11, 15:35
            Kochany, z tymi zdecydowanymi sądami na temat pracy w CKU to wyluzuj. Nie znasz placówki, nie znasz jej specyfiki. Zaręczam Ci, że praca tam nie jest ani taka lekka, ani też nauczyciele nie traktują jej tak lekko jak to przedstawiasz.
            Łatwo komuś przypinać łatę, bo jesteś anonimowy.
            Jestem przedsiębiorcą, miałem w swojej firmie ludzi na praktykach ze szkół zawodowych (z CKU nie miałem) i wiem jak trudno się z nimi pracuje. Tak trudno, że niewielu chce ich brać na naukę zawodu.
            • Gość: pracodawca Re: Recepta na niż demograficzny IP: *.c152.petrotel.pl 03.11.11, 21:29
              To niekoniecznie jest tak jak mówisz. Praktykanci OHP są na umowach. Płaci im się grosiki a pracodawca dostaje po skończeniu ich szkoły ( 2 lata) coś ok. 8 tys. zł. Wiec jak nie miałeś praktykantów z OHP i CKU to się raczej wstrzymaj z ubolewaniem.
              • Gość: ohapowiec Re: Recepta na niż demograficzny IP: *.199.c74.petrotel.pl 03.11.11, 21:46
                Owszem tak, refundacja to rzecz łasa, a i darmowy pracownik to też kąsek smaczny. Tylko... ilu uczniów kończy naukę w terminie zdanym egzaminem? Ilu w ogóle dochodzi do egzaminu? Ilu w ogóle chce przychodzić do pracy? A jak już przyjdą to nieraz więcej pracy jest z pilnowaniem ich niż pożytku z ich pracy. Zaplanujesz jakąś większą pracę, a oni nie przyjdą.
                Owszem są porządni, pracowicy i pożyteczni, ale to rzadkość. Ja, na budowie wolałem ich nie mieć, zbyt duże ryzyko.
          • Gość: 3-5-7-9 Re: Recepta na niż demograficzny IP: *.c152.petrotel.pl 03.11.11, 21:27
            Odp. moja:To jest bardzo racjonalne stanowisko. Przecież w każdej szkole w regulaminie jest określone, po ilu nieobecnościach ucznia można skreślić. A więc trzeba by koniecznie sprawdzić, czy szkoła nie utrzymuje przez cały rok „martwych dusz” tylko po to, by istniała. Należy skontrolować, kto powinien być skreślony ponieważ trwanie na liście to fikcja. Słyszy się, że przychodzą ludzie tylko po to, by pobrać zaświadczenia do ZUS i pomocy socjalnej, potem nie chodzą, a szkoła ich wykazuje na stanie. A zatem poleca się bardzo wnikliwą kontrolę frekwencji na przestrzeni ostatnich lat, no i w obecnym roku. To może być ciekawe.
    • Gość: uczeń Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 12:22
      bzdura! CKU pracuje nie tylko w weekendy czy popołudniami ale również do południa. Nie chcemy likwidacji szkoły!!!
    • Gość: prac Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 12:51
      szkoda tylko że wszyscy pracownicy i uczniowie dowiedzieli się o tym ,, świetnym '' pomyśle dzisiaj z gazety!!! gratuluję pomysłodawcom, co ? pewnie już jakaś prywatna szkółka wskoczy do świetnie wyposażonego budynku i będzie nabijać swoją kieszeń z fikcyjnych uczniów!!!
      Tak szkołom prywatnym można wszystko, a państwowe pozamykać i niech rodzice płacą ze swoich zasiłków dla bezrobotnych, kuroniówek lub 1387zł brutto - naszej krajówki!!!
      szkoda ze w swoim programie wyborczy prezydent nie mówił o takich superowych pomysłach!!!, pierwsze co zrobiono to obniżono uczniom stypendja naukowe, tzw. cięcie kosztów , ..............brak słów!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: ja Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 13:07
        gdybym chciał uczyć się w cku,to bym wybrał się do tej szkoły, ale nie chcę... może szanowny prezydent zapyta uczniów, społeczność, która się uczy w tych dwóch szkołach i rodziców, co mają na ten temat do powiedzenia, to ja za swoją edykację płacę a nie prezydent....
        • Gość: kaziulek Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.120.c94.petrotel.pl 03.11.11, 18:10
          Ja cus tu nie rozumiem, przecież nikt nie chce likwidować szkoły ale ją przenieść , więc w czym rzecz, a nawet to niedaleko . Musi byc jakieś drugie dno tej sprawy, i nie wiem czy 1234 nie miał racji.
          • Gość: LS Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 19:08
            Ja pracowałem w szkole średniej przez 5 lat. Znam trochę to środowisko. Ogólnie określam je jako trudno, bardzo trudno reformowalne. Mające zawyżone miemanie o sobie. Prawie cały kraj przeszedł głęboką transformację, a nauczycielstwo (to państwowe) tkwi w epoce jeszcze Małocetunga.
            • Gość: 111 Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 19:22
              tak, widać, że o 5 lat za długo, cały kraj przeszedł transformację, a ty nadal żyjesz jak człowiek prymitywny... no cóż, takie rzeczy się zdarzają...
              • Gość: LS Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 20:47
                Do 111
                Zapewne jesteś osobą z tzw. "grona nauczycielskiego". To właśnie widać po bardzo wysokim poziomie w zabranym głosie w społecznej dyskusji na tym forum.
                • uczencku Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi 03.11.11, 21:33
                  Nie doszukiwałbym się nepotyzmu, ponieważ wszyscy znamy stosunek wygranej opcji politycznej do PIS-u, a PSL nie jest w tej chwili znaczącym języczkiem u wagi w naszym parlamencie, o czym świadczą wyniki wyborów. Poza tym wypowiedz p.Góreckiej może świadczyć o tym, że także nie jest zachwycona pomysłem połączenia obu szkół.
          • Gość: nauczyciel Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.c152.petrotel.pl 03.11.11, 21:32
            CKU miałoby sens, gdyby nie było w innych szkołach wieczorówek i zaocznych. A skoro są – CKU staje się zbędne. Uważam, że to dobry pomysł scalenie tych szkół. Wielobranżówka i inne szkoły z łatwością wchłoną te garstkę uczniów, a oszczędności duże. Klasy ogólnokształcące do ogólniaków, klasy ekonomiczne do Ekonomika, a klasy zawodowe do szkół o określonych profilach zawodowych. I po problemie.
            • Gość: ot Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 23:56
              do Nauczyciela.
              mam Pan świętą rację, gdyby to tak logicznie zrobić. Tylko zapewne większość z Państwa nie zna ustawy, na którą powołuje się prezydent i któraż to niesie za sobą ogromne konsekwencje, stracą nauczyciele, dzieci, a zyska, wiadomo kto.

1. Szkoła publiczna, z zastrzeżeniem ust. 1a i 2, może być zlikwidowana z końcem roku szkolnego przez organ prowadzący szkołę, po zapewnieniu przez ten organ uczniom możliwości kontynuowania nauki w innej szkole publicznej tego samego typu, a także kształcącej w tym samym lub zbliżonym zawodzie. Organ prowadzący jest obowiązany, co najmniej na 6 miesięcy przed terminem likwidacji, zawiadomić o zamiarze likwidacji szkoły: rodziców uczniów (w przypadku szkoły dla dorosłych - uczniów), właściwego kuratora oświaty oraz organ wykonawczy jednostki samorządu terytorialnego właściwej do prowadzenia szkół danego typu.";

Organ prowadzący szkoły dla dorosłych, szkoły prowadzące kształcenie zawodowe lub placówki, o których mowa w art. 2 pkt 3a, może je połączyć w zespół, zwany "centrum kształcenia zawodowego i ustawicznego".

i bardzo mocno komuś zależy na stworzeniu dziwacznej hybrydy dla dorosłych w miejsce dobrze funkcjonującej do tej pory szkoły.
            • Gość: ja 1 Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.11, 19:30
              a jakie sa stawki płatności za naukę bo ja bezpłatnej innej niż CKU nie znam?
            • Gość: uczeń cku Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 00:38
              dlaczego miasto szuka oszczędności w polączeniu szkół ;a może wypowie się ktoś z ratusza na temat zamówienia samochodów ........a zgadnijcie ile jeden ma kosztować po rabacie daję sobie głowę uciąć że nikt nie odpowie na to pytanie ,bo może nie wie ,a nawet jeśli wie to będzie bał się wypowiadać powiem tylko że chodzi o mercedesa dobrej klasy służę bardziej drobiazgową informacją ale po spotkaniu radnych w dniu 6'12'2011 o 15.30 w ratuszu
              \
          • Gość: rozczarowanie Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.11, 19:45
            jak można dowadzić do faktu informowania gimnazjalistów i ich rodziców, ludzi dorosłych kształcących sie w CKU i ich pracowników o podjętych już decyzjach na łamach prasy! to Oni na Was głosowali to im zawdzięczacie możliwość bycia gdzie jesteście w tej chwili a decyzje podjęte za plecami ludu to cios poniżej pasa! żenujące !!! Powiedzcie to ludziom prosto w oczy że pozbawiacie ich możliwości nauki, dalszego rozwoju nawet po porażkach życiowych i pracownikom że pozbawiacie ich dochodów dla swoich rodzin. Dla mnie przeniesienie szkoły = likwidacja i nie oszukujcie wyborców! "Polska w budowie?" może lepiej "Polska w likwidacji" ? Wyborcy przypomna sobie z pewnością o tym w nastepnych wyborach!! Moj głos wyborczy okazał sie zmarnowany!!!!!
      • Gość: naddyrektor Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.c152.petrotel.pl 03.11.11, 21:34
        No to tylko pogratulować „cichociemnej” pani dyrektor CKU
        • uczencku Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi 03.11.11, 22:06
          Sądzę, że już niedługo wyjawi się komu najbardziej zależy na połączeniu obu szkół.
    • uczencku Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówią:... 03.11.11, 19:35
      kochani chciałbym się mylić,ale widać to gołym okiem dla kogo pan Kanclerz,były,a może jeszcze obecny szykuje budynek po CKU....iI powstało ,może nie nowe ,aczkolwiek rzadko spotykane określenie nepotyzmu instytucjonalnego
      • Gość: przypuszczający Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.c152.petrotel.pl 03.11.11, 20:29
        A może to chodzi o to, by pozbyć się dyrektora wielobranżówki a osadzić tam panią Górecką - siostrzyczkę prominentnej postaci w Płocku. A jak już tak całkiem będzie na ludowo, to i utrzymać status quo "ludowcowej" - p. Popczuk od OHP-ów...??? (Bardzo bliskiej koleżanki tejże samej prominentnej postaci)
    • music_is_my_soul Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówią:... 04.11.11, 18:51
      W budynku w którym obecnie znajduje się CKU na pewno nie powstanie przedszkole czy złobek.
      Sprawa jest bardzo prosta. W ciągu ostatnich lat szkoła przeszła generalny remont czym zyskuje na wartości.Wniosek jest taki , ze jakaś prywatna szkół ma na nią chrapkę .Jestem uczennicą tej szkoły i nie zgadzam sie z wszelkimi opiniami na temat nas - uczniów i nauczycieli.W którymś z komentarzy doczytałam sie jakiegoś komętarza pod adresem pani dyrektor - jest z pewnością bezpodstawny.
      Dla mnie jest to po prostu skandal ! Czy ktoś zdaje sobie sprawę ilu ludzi straci pracę Nie bo po co !
      Jeżeli chodzi o nas uczniów (pozwolę sobie na wypowiadanie się w liczbie mnogiej ) to to przeżyjemy , ale co z resztą młodzieży która nie będzie miała możliwości kształcenia się .? Każdy człowiek popełnia błedy, ale jak mamy je naprawiać kiedy rządzi bezprawie ??
      • Gość: kaziulek do uczennicy IP: *.class96.petrotel.pl 05.11.11, 13:55
        Szanowna uczennico (?) , przeciez nikt tu nie mówi o likwidacji, jedynie o przeniesieniu czyli przeniesieni beda uczniowie i nauczyciele, tylko może pani derektor już nie będzie za bardzo derektor, jedyna strata (?). Więc jak piszesz - możliwość kształcenia będzie nadal.
        A poza tym mysle , że właśnie potwierdzasz podejrzenia o swoistym układzie - my udajemy - wy udajecie i wszyscy jesteśmy zadowoleni-
        A na koniec , o jakim bezprawiu ty myślisz w tym kontekście?
        Aha ( kłania się j. polski) komentarz a nie komętarz.
        i już naprawdę na koniec , to jeżeli piszesz że uczniowie przeżyją to nie rozumiem skąd pytanie o resztę młodziezy, szkoła nadal będzie, tylko w innym budynku.
        I tak do konńca to ja nie jestem przekonany czy to to "uczennica" czy może uczycielka tej Sorbony .
        • Gość: ja Re: do uczennicy IP: *.192.c83.petrotel.pl 05.11.11, 21:37
          Dla jasności, jeżeli ze szkoły zaocznej dla słuchaczy pracujących których jest dużo, planuje się przerzucić ich na tryb nauczania wieczorowy, to przepraszam ale ile taka szkoła pociągnie- 2-3 lata ? Normalne jest, że przy takim układzie nikt z dorosłych pracujących do tej szkoły już nie przyjdzie. A tak poza tym to porównajmy obydwa budynki i ich wyposażenie, więc jeżeli przenosić to może tą szkołę z Padlewskiego do CKU? Chce się nas wcisnąć w jakieś zdezelowane, niewyposażone 3 sale i mamy być zadowoleni?
          Dlaczego każdy klasyfikuje nas - słuchaczy, nauczycieli - na gorszym poziomie niż inne szkoły?
          To nie jest szkoła "krzak" typu AP czy Żak gdzie za ładne oczy zdaje się egzamin. Jestem słuchaczką tej szkoły i żeby dobrze zdać egzamin trzeba się nauczyć.
          Nie zgadzam się z przeniesieniem, bo dla mnie równa się to z likwidacją placówki, jeżeli nie teraz to w najbliższej przyszłości, dlatego proszę w imieniu mojego semestru jak i całej szkoły o poparcie w czwartek 10 listopada o godzinie 14.00 na spotkaniu z panem prezydentem. Mam nadzieję, że przybędzie osobiście.
        • Gość: nauczyciel_CKU Re: do uczennicy IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.11, 08:14
          Kaziulek, jak Ty taki dobry z języka polskiego jesteś, to czemu piszesz "myśle", a nie "myślę", bo to jest poprawna forma. "Ę" na końcu, rozumiesz?
          CKU nie ma przesadnego mniemania o sobie, nie obrażaj nas, używając ironicznie określenia "Sorbona"! Nam chodzi tylko o złe postrzegania naszej szkoły, u nas wcale nie ma bardzo niskiego poziomu i trzeba się uczyć jak w każdej szkole. Na zaocznych są normalne egzaminy, nic się nie dostaje "na ładne oczy"!
          A porównywanie nas z Jagielonką, Małachowianką czy innymi szkołami młodzieżowymi nie ma sensu, czy naprawdę tak trudno zrozumieć różnicę??? My dajemy szansę tym, którzy pracują, mają rodziny i jeszcze się uczą, również tym, którzy może mają mniejsze możliwości intelektualne, niż np. uczeń Jagielonki, ale czy to znaczy, że nie może i on skończyć szkoły średniej?
        • Gość: słuchacz CKU Re: do uczennicy IP: *.xdsl.centertel.pl 06.11.11, 20:20
          Ja myślę , że to z przedstawicielem prezydenta mamy tutaj do czynienia . Chciałbym się zapytać ile dostaliście (bo innego wytłumaczenia nie ma) od prywatnych za likwidację CKU ? Bo raczej o względach ekonomicznych dla miasta mowy być nie może . Płock jest miastem z siódmym budżetem w Polsce . Co to za kropla w morzu kasy jest? I tak w jednym z najbogatszych miast w Polsce jest syf jak w jakiejś Koziej Wólce . CKU zaś jest potrzebna zarówno trudnej młodzieży (gimnazja dopołudniowe) jak i osobom pracującym którzy chcą (jak ja) zdobyć maturę (wieczorowo lub zaocznie) . Jest to jedyna szkoła która jako - tako do niej przygotowuje . W prywatnych tylko płacić trzeba i ma się średnie , ale do matury jedynie w domu można się przysposobić . Przeniesienie jej do tak małego budynku jest raczej nie do zrealizowania , więc można uznać to za kasację CKU . Dziękujemy panie prezydencie , będziemy mieli to na uwadze w przyszłych wyborach i jak najbardziej przypomnimy , że to pan ( myślę , że na zamówienie prywaciarzy ) jest za kasację CKU odpowiedzialny.
    • Gość: ....... Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.dynamic.mm.pl 07.11.11, 21:19
      W CKU zajecia sa rowniez prowadzone od godz 8 rano. Wszyscy tylko potrafia patrzec na uczniow z tej szkoly jak na kryminalistów , a tak naprawde nic o nas nie wiedza. Nie dostajemy ocen za darmo, bardzo duzo osob z tej szkoły dostalo sie na studia. Nie zgadzam sie z tym , ze mozna otworzyc np przedszkole, nikt nie pomysli co z uczniami tej szkoły, najłatwiej wszystkich przeniesc i problem z glowy, nie oddamy naszej szkoły i nie przeniesiemy sie bez walki. Brak słow .
    • Gość: uczenica Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.class100.petrotel.pl 09.11.11, 20:49
      nikt nie pomyślą ze te dwie szkoly to zupełnie dwa inne światy ?
      w CKU jes tez gimnazjum czyli co musieli byśmy z nimi dzielić swoje klasy lekcyjne i razem przebywać ? nie oszukujmy sie ale chyba każdy wie jacy uczniowie chodzą do tej szkoły dlaczego mamy sie z nimi męczyć? dlaczego nas nikt nie zapytał co o tym myślimy?
    • oleska123456789 Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówią:... 11.11.11, 18:31
      nie wiecie to nie gadajcie o tej szkole takich glupot !!!!!!!!!!! nie wiecie jak tam jest a sie udzielacie tam chodza normalni ludzie ktorzy z jakis powodow osobostych wczesniej nie mogli jej ukonczyc!!!!!!!!!!!! kurcze tam sa normali ludzie i uczniowie zobaczcie w innych szkoła sie dzieje na kazdym kroku policja pod szkola a w tej szkole wogole nie było policjii pod innymi szkołami stoja i sprzedaja narkotyki a tu nie ma takiego czegos wiec wezcie sie od tej szkoły odpier....cie a nie jakies farmazony głupie piszecie. zastanowcie sie co niektorzy co piszecie!!!! pojdzcie do tej szkoły to zobaczycie jak tam jest i dopiero w tedy piszcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Koleżanka z CKU Re: Miasto chce połączyć szkoły. Nauczyciele mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 12:56

Zgadzam się z tą wypowiedzią. Co niektórzy powinni sie złapać za język lub pobyć chociaż jeden dzień w tej szkole. Głupio by im było z tego co napisali..... Jak nigdy nie byliście w tej szkole i jej nie znacie to się nie udzielajcie!!!!!!!!!!!! Szkoła na Padlewskiego w porównaniu do CKU Jest Masakryczna i nauczyciele też wiem bo tam chodziłam, a do cku chodzą normalne osoby są zajebiści nauczyciele i szkoła jest Ładna zadbana nie jak na padlewskiego wiec nie gadajcie jak nie wiecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka