Dodaj do ulubionych

Autor biografii Broniewskiego: wielu literatów ...

24.02.12, 08:21
Pan Urbanek zamiast zając się pisaniem zajął się chyba medycyną niekonwencjonalną. Chce poprzez tę książkę reanimować trupa. Ale takie coś nikomu jeszcze się nie udało. Dobra poezja i pamięć o wartościowym człowieku obroni się sama. Najwyraźniej Broniewski nie łapie się ani na jedno ani na drugie, skoro trzeba posuwać się do metody nękania społeczeństwa jego osobą.
Myślę również, że Urbankowi wcale nie chodzi o Broniewskiego. Robi wszystko by z książką wyjść na czysto, by do biznesu nie dokładać, bo chyba zrozumiał, że zarobić już się nie da.
Ale taki marketing dopuszczalny jest przy beletrystyce, nie przy książkach, które mają kształtować wrażliwość i świadomość Polaków
Obserwuj wątek
    • Gość: lo Re: Autor biografii Broniewskiego: wielu literató IP: *.067.c72.petrotel.pl 24.02.12, 08:29
      Czujesz się nękany przez Urbanka? Jest nakaz kupienia książki? I w ogóle wiesz o czym mówisz? Czytaleś? Możesz za darmo wypożyczyć w bibliotece i nie dorobisz autora, jak cie to tak boli. Ale lepiej za darmo mądrzyć sie i wygadywać głupoty prawda?
      • fajny.mariuszn Re: Autor biografii Broniewskiego: wielu literató 24.02.12, 08:57
        o widzę uraziłem osobę , która również chce zarobić na ekshumowaniu Broniewskiego
        Dlaczego milczałeś kiedy 10, 20, 30 lat temu? Czy tylko dlatego, że nie można było na tym zarobić?
        Takimi podpuchami nie skusisz mnie do kupienia lipnej książki o lipnym tekściarzu i człowieku, którego nie zamierzam naśladować i radzę by inni również tego nie robili
        • Gość: Osiecki Bogusław Re: Autor biografii Broniewskiego: wielu literató IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 09:26
          do "fajny.mariuszn"

A jakiego człowieka naśladujesz lub radzisz naśladować i dlaczego?

Dla mnie człowiek, który ryzykuje własnym życiem dla innych, walczy z bronią w ręku o wolną Ojczyznę to człowiek godzien szacunku i naśladowania. Broniewski w 1915 roku wstapił do Legionów i był w wojsku aż do pokonania bolszewików. Virtuti Militari i czterokrotnie Krzyż Walecznych - wystarczy.
          • fajny.mariuszn Re: Autor biografii Broniewskiego: wielu literató 24.02.12, 09:49
            Panie Osiecki, przepytywanie innych przez pana nie raz skończyło się pana kompromitacją, dlatego nie będę wdawał się w te nie idące do nikąd dyskusje, bo szkoda mi czasu.
          • Gość: do Osieckiego Re: Autor biografii Broniewskiego: wielu literató IP: *.plock.mm.pl 24.02.12, 12:16
            Przestana już, wystarczy!
    • Gość: z Płocka Re: Autor biografii Broniewskiego: wielu literató IP: *.class147.petrotel.pl 24.02.12, 09:05
      A ja bardzo chętnie kupię. W roku Broniewskiego, w 50. rocznicę śmierci poety wróciłam wspomnieniami do lat siedemdziesiątych -czasów szkoły podstawowej. Pamiętam akademie, wiersze - czasem bardzo przejmujące, konkursy recytatorskie..Czytam dzisiaj i całe zwrotki wracają we wspomnieniach.Wtedy bardzo niewiele było wiadomo o losach autora. Propaganda to jedno, drugie to po prostu naiwność i niewinność dziecka, które nie szuka drugiego dna, bo nie wie na szczęście jeszcze nic o słabościach ludzkich, namiętnościach, polityce. Dlatego może ta książka pokaże mi Broniewskiego jako prawdziwego człowieka, wypełni lukę? I nic nikomu do tego - mam taką potrzebę.
      • Gość: pobaw się wackiem to hańba,zdradzał Legiony, zdradzał Polskę,na siłę IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.12, 09:30
        to ich autoryet moralny, dupy i wacek do bawienia, eeech tępota,jak ta komuna głęboko tkwi
        • Gość: ktoś Re: a ty wacka nie masz :)) IP: *.opera-mini.net 24.02.12, 09:52
          i to cię boli TROLLU :))
    • Gość: forumowicz Re: Nie karmić nawiedzonych TROLLI typu fajny.mariuszn lub poeta IP: *.opera-mini.net 24.02.12, 09:37
      Oni potrzebują opieki medycznej!
      • fajny.mariuszn Re: do onecika 24.02.12, 09:53
        I znowu fundusz zdrowia nie podpisał z tobą umowy . Przykre. Ale na forum trudno będzie znaleźć tobie pacjentów
        Zawsze ten sam, tylko ubliżać, poniżać, a powiedzieć coś mądrego to za trudne. Przeczytaj chociadną książkę, to może przejaśni ci się w głowie i powiesz coś ciekawego na temat poruszany na forum , a nie tylko atakujesz innych forumowiczy za to, że mówią na temat a nie od rzeczy
        • Gość: Osiecki Bogusław Re: do onecika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 10:05
          "fajny.mariusz napisał przed chwilą do "onecika":

Przeczytaj chociadną książkę, to może przejaśni ci się w głowie i powiesz coś ciekawego na temat poruszany na forum , a nie tylko atakujesz innych forumowiczy za to, że mówią na temat a nie od rzeczy

Napisałem do niego:

A jakiego człowieka naśladujesz lub radzisz naśladować i dlaczego?

Dla mnie człowiek, który ryzykuje własnym życiem dla innych, walczy z bronią w ręku o wolną Ojczyznę to człowiek godzien szacunku i naśladowania. Broniewski w 1915 roku wstapił do Legionów i był w wojsku aż do pokonania bolszewików. Virtuti Militari i czterokrotnie Krzyż Walecznych - wystarczy.

I odpowiedział mi konkretnie, na temat i nie atakując mnie.

Panie Osiecki, przepytywanie innych przez pana nie raz skończyło się pana kompromitacją, dlatego nie będę wdawał się w te nie idące do nikąd dyskusje, bo szkoda mi czasu.
          • fajny.mariuszn Re: do Osieckiego 24.02.12, 10:20
            I znowu zamiast zajmowaniem się forum Osiecki obrabia d.... innym Przykład wysokiej kultury. Może ktoś w Płocku udziela porad sfrustrowanym , starym i samotnym facetom? Warto by się wybrać
      • Gość: Osiecki Bogusław Re: Nie karmić nawiedzonych TROLLI typu fajny.mar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 09:53
        do "forumowicza"

"Poetę" już poznałem. A ten, faktycznie kolejny.

Dziękuję
        • Gość: forumowicz Re: Nie karmić nawiedzonych TROLLI typu fajny.mar IP: *.opera-mini.net 24.02.12, 10:01
          Nasz oświecony TROLL fajny.mariuszn napisał: "forumowiczy"

Dlatego mam bardzo wielkie wątpliwości że literatura jest ci bliska, tym bardziej że w twoich wpisach roi się od takiej "polszczyzny" :))
          • Gość: forumowicz Re: Nie karmić nawiedzonych TROLLI typu fajny.mar IP: *.opera-mini.net 24.02.12, 10:04
            literatura polska rzecz jasna panie moszek :))
            • fajny.mariuszn Re: do wielonickowców 24.02.12, 10:23
              Operuś i Osiecki zróbcie walkę między sobą konkurencję do Różala
        • fajny.mariuszn Re: do Osieckiego 24.02.12, 10:18
          A za chwilę będzie kilkunastu nikckowców pod których podszyje się Osiecki i będzie kibicował jednej i drugiej drużynie, aż wszyscy z nim pocisną i ucieknie z forum na jakiś czas...
          • Gość: Polak Re: fajny.mariusz vel Israel IP: *.opera-mini.net 24.02.12, 10:37
            i co nam poopowiadasz jeszcze ciekawego? :))
            • Gość: Polak Re: Obrzezanym wackiem się nie pobawisz :)) IP: *.opera-mini.net 24.02.12, 10:41
              proszę jak wszystko układa się samo w piękną całość :))
              • Gość: zdrajcy komucha pomijam dyżurnych p.Osiecki ale pan zajadle broni IP: *.1and1.pl 24.02.12, 11:38
                przestał być pan moim znajomym i wielu innych nie poda panu ręki, były kolego
              • Gość: aksum78 do fajny.mariuszn IP: *.bb.sky.com 24.02.12, 13:35
                co Panu chodzi? zal, ze to nie Pan napisal biografie czy jak? wpisy Pana to zolc i rzeka flustracji. czytal Pan wyzej wymieniona pozycje, czy tylko jak to jest w zwyczaju u nas. krytykuje Pan ksiazke i autora nie czytajac jej wcale? wiosna idzie niech Pan pojdzie na spacer, popatrzy na Wisle, poslucha spiewajacych ptakow. to pomaga. pozdr
                • Gość: fajny.mariuszn Re: do aksum IP: *.146.244.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.02.12, 01:19
                  Cenię sobie obiektywizm i prawdę historyczną, a książka Urbanka, którą przeczytałem jej nie zawiera. Urokiem demokracji jest to, że wolno głosić swoje poglądy, a nawet trzeba zwrócić uwagę kiedy ktoś błądzi. Czy mam jak inni kłamać , że Broniewski był cudownym ojcem, wspaniałym kumplem, niedoścignionym patriotą , wzorcem godnym do naśladowania? Nie zamierzam popadać w obłudę tylko dlatego , że to jest trendy! A, że moja krytyka bije kogoś po kieszeni , nie mój problem. Równie dobrze mogę powiedzieć, że Urbanek mógł właściwiej dobierać bohatera swojej książki. Następnym razem może zgłosić się do mnie, doradzę mu, komu warto oddać cześć
                  • Gość: lo Re: do aksum IP: *.067.c72.petrotel.pl 25.02.12, 01:41
                    > Cenię sobie obiektywizm i prawdę historyczną, a książka Urbanka, którą przeczyt
                    > ałem jej nie zawiera.

Tak? A w którym miejscu nie zawiera? Wskaż łaskawie.

Urokiem demokracji jest to, że wolno głosić swoje poglądy
                    > , a nawet trzeba zwrócić uwagę kiedy ktoś błądzi.

OK! Błądzisz. Zwróciłem ci uwagę. Poza tym jesteś zarozumiały i butny, a to są cechy głupców. Takie są moje poglądy na twój temat.

Czy mam jak inni kłamać , że
                    > Broniewski był cudownym ojcem, wspaniałym kumplem, niedoścignionym patriotą , w
                    > zorcem godnym do naśladowania?

A kto tak twierdzi? Skoro tak piszesz, to ja twierdzę że kłamiesz, mówiąc, że czytałeś książkę. Tam nic takiego nie ma. I kto to są ci wszyscy?

Nie zamierzam popadać w obłudę tylko dlatego , ż
                    > e to jest trendy!

Bredzisz. To nie jest kwestia mody, ale odkrywanie prawdy o człowieku, którego w swojej pysze i zarozumialstwie nazywasz '"tekściarzem". Pisząc tak marnie, jak próbki tego można przeczytać w necie, mógłbyś mieć odrobinę więcej pokory. Pokora jednak jest obca małym mentalnie misiom, więc jednak wszystko w normie.

A, że moja krytyka bije kogoś po kieszeni , nie mój problem.

Znów sobie dodajesz ważności. Twoja krytyka jest żałosna, bo niczym nieuzasadniona i bije wyłącznie w ciebie. Ośmieszasz się, mówiąc wprost.

> Równie dobrze mogę powiedzieć, że Urbanek mógł właściwiej dobierać bohatera swo
                    > jej książki. Następnym razem może zgłosić się do mnie, doradzę mu, komu warto o
                    > ddać cześć

No widzisz, jaki jesteś nierozgarnięty? Ty wiesz lepiej, komu należy się cześć i chwała, ty masz bohaterów, ty decydujesz, kto wart jest książki. Nie znam cię, ale moher jakiś z ciebie wyłazi. Nie kłam, że czytałeś tę książkę, bo najpierw zapewniałeś, że nie, a po drugie - bredzisz na jej temat. U Urbanka nie ma nic z tego, co mu przypisujesz. Nie oddaje czci Broniewskiemu, nie pisze, że jest wzorem do naśladowania. Pokazuje człowieka upapranego przez historię i rózne życiowe okoliczności, w dodatku wrażliwego i dobrego poetę. No ale ty tego nie zrozumiesz.
                    • Gość: fajnymariuszn Re:do lo IP: *.146.244.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.02.12, 02:03
                      A przekonaj mnie w imię czego mam mieć inne zdanie o Broniewskim, czy o książce Urbanka?
                      Skończy się rok Broniewskiego i znowu będzie spokojnie. Skończą się pieniążki na promocję lokalnego tekściarza i nagle jego dzisiejszym piewcom stanie się on obojętny. Wkurza mnie, że nie mówiło się o nim nic przez długie lata, a gadają tylko ci, którzy chcą na tym zarobić albo wkręcić się. Nie podejrzewam by mówili z przekonania.
                      A może warto by Urbanek dopisał coś o roli ojca w rodzinie na przykładzie Broniewskiego, o codziennym życiu wazeliniarza politycznego. Notoryczny pijaczyna, który więcej czasu spędza na spotkaniach z ówczesnymi zbrodniarzami niż z rodziną, piszący dla pieniędzy rzeczy od których żygać się chce będzie ciekawszym materiałem niż nadęta proza o"Biednym Patriocie"
    • Gość: myśl Re: Autor biografii Broniewskiego: wielu literató IP: *.plock.mm.pl 24.02.12, 12:15
      Może on rzeczywiście wszedł w "niszę" biograficzną bo przecież jeszcze nikt o Broniewskim nie pisał. Ale to dobrze.
      Ta książka jest potrzebna szczególnie dla płocczan by mogli się chwalić poetą. To był facet z jajami, taki z krwi i kości, może dziwkarz ( a kto lubi kobiet?) może i pijak ( a kto nim nie jest?) ale był poetą. Dobrym, sprawnym poetą.
      Pięknie opisywał nasze miasto i Mazowsze. nawet gdyby jeden jedyny wiersz o Mazowszu czy Płocku napisał warto go znać. Bo kimże w tym mieście mamy się chwalić? Złoto sedesowym?
      • Gość: wacek dobrze jest czasem pobawić................. IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.12, 12:31
        Dobrze się czasem bawić kutasem - W.Broniewski

Dobrze się czasem
        bawić kutasem:
        mając pięć palców
        na swe usługi,
        wspominasz dupy
        jedną po drugiej...
        To bardzo odświeża
        polskiego żołnierza!

1961
        • Gość: Osiecki Bogusław Re: dobrze jest czasem pobawić................. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 15:46
          do "wacka"

Wstawiłeś "wacku" ten wiersz Broniewskiego bez komentarza.

Wiesz "wacku", że mężczyzna Broniewski napisał ten wierszyk jak z Armią Andersa wędrował z Rosji Sowieckiej przez Bliski Wschód, chyba w 1942 roku. Wcześniej dwa lata przesiedział w sowieckich więzieniach. Z Armią Andersa uciekali z Rosji Sowieckiej też cywile ale w samej armii byłi prawie sami mężczyźni. Tak dniami, tygodniami, miesiącami ci mężczyźni, nie z własnej woli byli skazani na siebie i brak kobiet. Oj napatrzyl się ten mężczyzna Broniewski, napatrzył. A że był poetą to i wiersz napisał.
          Czy wiesz "wacku", że mężczyzna Broniewski, jak prawdziwy mężczyzna i w dodatku Polak gdy tylko rodziła się szansa na odzyskanie niepodległości i powstawały Legiony to on już w 1915 roku do tych Legionów, wraz z innymi mężczyznami z Płocka się udał. Odszedł z wojska w randze kapitana, z orderem Virtuti Militari i poczwórnym Krzyżem Walecznych. Przez te sześć lat to ten prawdziwy mężczyzna to się napatrzył a napatrzył. Nie tylko na samotnych, jak on mężczyzn-żołnierzy w okopach ale i na, czasami, stosy trupów, krew. Do niego strzelali, on strzelał do bolszewików i zabijał.
          Minęło 20 lat i znowu wojna.

A ty "wacku" tak sobie siedzisz przed komputerem, w ciepełku i inteligentnie podsuwasz anonimowo sprośny (z pozoru) wiersz Broniewskiego.

Ponieważ wkleiłeś go bez komentarza to obawiam się, że mężczyzną nie jesteś. Jesteś "wackiem", takim małym "wackiem".

Nie przypuszczałem nigdy, że będę bronił Broniewskiego. Przez takich "wacków" to muszę ale i coraz bardziej Go lubię. Broniewskiego oczywiście.
          • Gość: wicek Re: oj wacuś IP: *.opera-mini.net 24.02.12, 16:22
            wacuś przeczytał wiersz i się zgorszył heh
          • Gość: poeta Re: do Osieckiego IP: *.146.244.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.02.12, 01:35
            Jeszcze niedawno każdego kto zacytował ten wiersz nazywał pan łajdakiem, po wielu moich namowach poczytał pan wiersze Broniewskiego i zaczął pan zachwycać się tą pijacką rymowanką do tego stopnia, że zaczął pan podobne swoje obleśne rymowanki wrzucać na forum
            Znowu zamiast skupić się na temacie forum opluwa pan innych, którzy mają coś do powiedzenia. Może lepiej zapisać się na jakieś zawody w pluciu do celu, czy w pluciu na odległość. Może chociaż w tym się pan zrealizuje
      • Gość: poeta Re: do myśl IP: *.146.244.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.02.12, 01:28
        A proszę sprawdzić chociażby Szaloma Asza. Książkę pt. Mąż z Nazaretu można znaleźć w każdej bibliotece. Pisał ją przed wojną właśnie w Płocku. Różnił się tym od Broniewskiego , że cenił go cały świat, był nominowany do literackiej nagrody Nobla, do dzisiaj na świecie wystawia się jego sztuki. Rozczaruję może co niektórych, ale nie był zdrajcą narodowym, dziwkarzem, alkoholikiem... Zawsze podkreślał, że był " przedwojennym Polakiem wyznania mojżeszowego"
        • Gość: antykler Re: do myśl IP: *.095.c72.petrotel.pl 25.02.12, 09:26
          brawo za przypomnienie tej nieznanej postaci
          obawiam sie tylko ze za chwile zacznie szczekac przychlast-zydofob plocczanin0
          • Gość: obiektywny Re: Do znafcuf literatury IP: *.opera-mini.net 25.02.12, 09:58
            Przede wszystkim ten twórca może być indentyfikowany bardziej z Kutnem gdzie urodził się i wychował, natomiast Broniewski - rodowity płocczanin jest w panteonie 100 najlepszych poetów polskich XX wieku i najwibitniejszym polskim poetą rewolucyjnym uznawanym przez krytyków literackich, panowie koneseŻy, domorośli znafcy literatury polskiej
            • Gość: poeta Re: Do obiektywnego IP: *.146.168.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.02.12, 11:37
              Broniewski tylko urodził się w Płocku, niestety, później bardziej kochał dwory moskiewskie i stylizowane na moskiewskie. Do Płocka przyjeżdżał tylko by przyszpanować dawnym kolegom pijaczkom , że jeździ wołgą i nie chla ślepotki tylko sowiecką gorzałę
              Asz tutaj pisał i znała go przedwojenna ulica i przede wszystkim szanowała. Broniewskiemu jedynie puste flaszki na pomniku stawiali, bo tym zasłużył się dla miasta
          • Gość: poeta Re: do antyklera IP: *.146.168.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.02.12, 11:39
            Takich postaci było więcej, ale władze Płocka wolą pijaków, zdrajców narodowych i moralne wraki jako wizytówki miasta
            • Gość: :)))) Poecie IP: *.067.c72.petrotel.pl 25.02.12, 19:52
              Odpowiem ci Tuwimem
              (...)
              Socjały nudne i ponure,
              Pedeki, neokatoliki,
              Podskakiwacze pod kulturę,
              Czciciele radia i fizyki,
              Uczone małpy, ścisłowiedy,
              Co oglądacie świat przez lupę
              I wszystko wiecie: co, jak, kiedy,
              Całujcie mnie wszyscy w dupę.

Item ów belfer szkoły żeńskiej,
              Co dużo chciałby, a nie może,
              Item profesor Cy… wileński
              (Pan wie już za co, profesorze !)

I ty za młodu nie dorżnięta
              Megiero, co masz taki tupet,
              Że szczujesz na mnie swe szczenięta;

Item Syjontki palestyńskie,
              Haluce, co lejecie tkliwie
              Starozakonne łzy kretyńskie,
              Że “szumią jodły w Tel-Avivie”,
              I wszechsłowiańscy marzyciele,
              Zebrani w malowniczą trupę
              Z byle mistycznym kpem na czele,

I ty fortuny sku...synu,
              Gówniarzu uperfumowany,
              Co splendor oraz spleen Londynu
              Nosisz na gębie zakazanej,
              I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
              A sr... chodziłeś pod chałupę,
              Ty, wypasiony na Ikacu,

Item ględziarze i bajdury,
              Ciągnący z nieba grubą rętę,
              O, łapiduchy z Jasnej Góry,
              Z Góry Kalwarii parchy święte,
              I ty, księżuniu, co kutasa
              Zawiązanego masz na supeł,
              Żeby ci czasem nie pohasał,

I wy, o których zapomniałem,
              Lub pominąłem was przez litość,
              Albo dlatego, że się bałem,
              Albo, że taka was obfitość,
              I ty, cenzorze, co za wiersz ten
              Zapewne skarzesz mnie na ciupę,
              Iżem się stał świntuchów hersztem,
              Całujcie mnie wszyscy w dupę !…
              • Gość: poeta Re: do Gościa IP: *.205.81.82.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.02.12, 20:47

Trudno było znaleźć coś odpowiedniego u twojego ukochanego Broniewskiego. Nie dziwi mnie to . Ja odpowiem ci tylko kilkoma wersami tego "poety" , które pokazują jakim był człowiekiem i przede wszystkim patriotą

Powstanie! Błysło i zgasło.
                Znów serca mróz ogarnia.
                Czeka na rozkaz i hasło
                Druga Armia

Tylko tyle przez całe życie o Powstaniu! A pisywał poematy o rewolucji 1905,1917, Komunie Paryskiej, Korei...,

On miał innych Bogów, innych idoli, inne wzorce do naśladowania.

"Zwycięstwo! Wolność! LENIN!"

Bo Warszawę wyzwalali:

"...Byli Wrangler, Judenicz, Denikin"

A o samym wyzwoleniu Warszawy pisał:

"Rosjo, Polsko , jaki piękny przełom, jaki piękny dzień!"

Przekonałem się Broniewski był żarliwym patriotą, ale nie Polski, tylko sowieckiej Rosji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka