marson153 22.08.12, 13:32 witam. jestem jednym z tych ktorzy zainwestowali w ambergold. moze ktos na forum udzieli mi rady jakiego adwokata lub kancelarie prawna wybrac w plocku? serdeczne dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jn Re: ambergold IP: *.artnet.pl 22.08.12, 19:36 pomoże na pewno niejaki Tusk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: ambergold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.12, 21:14 Szybciej Kaczyński tylko trzeba podwójne pieniądze zainwestować w "Srebrną" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Marka Re: ambergold IP: 78.154.76.* 25.08.12, 11:52 pisz jeszcze więcej.Pisz to zapłacą za pisanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: ambergold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.12, 21:38 W przeciwieństwie do Ciebie nikt, nic nie musi mi płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
henrykkreuz Re: ambergold 23.08.12, 09:57 widzę że kolega potrzebuje dalszej nauki i w tym celu chce umoczyć dalszą kasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe Re: ambergold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 19:04 ubawiony: Chcesz być zasmucony? Afiszowanie miłości do kartofla jest już niepopularne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiu Re: ambergold IP: *.134.c76.petrotel.pl 23.08.12, 20:17 że tak powiem współczuje, ale kasy już nie odzyskasz ,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ustronsky Re: ambergold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.12, 10:28 Piosenka o amber gold : www.youtube.com/watch?v=CleDSL-Z-w0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: ambergold IP: *.range109-148.btcentralplus.com 27.08.12, 08:31 Znakomity utwor, ubawilam sie! www.youtube.com/watch?v=CleDSL-Z-w0 - znakomity utwor natemat Amber Gold napisal niejaki zespol Ustronsky! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remek Re: ambergold IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 09:40 super piosenkę znalazłem na necie o tych skur.... www.youtube.com/watch?v=CleDSL-Z-w0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: ambergold IP: *.plock.mm.pl 25.08.12, 12:21 NAWET BLONDYNKA WIEDZIAŁABY ZE KASY JUZ NIE ODZYSKA. MĄDRY NIE JESTEŚ SKORO ZAINWESTOWAŁEŚ W AMBER GOLD . WSPÓŁCZUJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ubawionego Re: ambergold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.12, 19:58 To miało być śmieszne? Pisowcy cię opłacają? Ile płacą takiemu jak ty kmiotkowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do do ubawionego Re: ambergold IP: 78.154.76.* 26.08.12, 12:56 niestety śmiesznie nie jest.Miało być tak pięknie w naszej krainie miłości.Jest afera za aferą.Jednak kochajmy się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawiony Re: ambergold IP: *.c155.petrotel.pl 26.08.12, 03:06 Masz tu dziennikarza z Gazety Wyborczej Gdańsk. Może ten człowiek coś Ci poradzi. hahahahaha Józef Bąk z Gdańska - może i adwokat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: ambergold IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.12, 04:43 Typowe prowincjonalne odpowiedzi powyżej Spora grupa klientów zdecydowała się skorzystać z usług kancelarii prawnych namawiających do złożenia pozwu zbiorowego. Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy informuje, że 3 tys. osób pobrało formularze do pozwu zbiorowego, choć liczba uczestników pozwu będzie zapewne niższa. Niezależnie od formy pozwu, skarżący muszą uiścić opłatę sądową w wysokości 2 procent roszczenia (np. jeśli domagamy się zwrotu 60 tys. zł, należy na konto sądu wpłacić 2 procent kwoty - w tym wypadku 1200 zł). Natomiast wynagrodzenie Chałas i Wspólnicy - płatne z góry - zależy od wysokości środków ulokowanych przez klienta w Amber Gold. Prawnicy żądają od klientów 984 zł (lokata poniżej 10 tys. zł) do 3 tys. zł (lokata powyżej 90 tys. zł), ale zobowiązują się, że apelacja będzie tańsza. Kancelaria pobiera zatem od 3,3 do 9,8 procent kwoty roszczenia, może zatem liczyć na milionowe wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihiha Re: ambergold IP: *.253.c81.petrotel.pl 27.08.12, 10:22 Tak jak Ambergold funkcjonuje cały kraj Np: płacone składki na emeryturę do ZUS W wieku 65 lat umiera płatnik skladek Co sie dzieje z jego składkami? Spadkobierca nigdy ich nie otrzyma Polska to jest dziki kraj jak powiedział minister w rządzie Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
henrykkreuz Re: ambergold 29.08.12, 08:32 "Pozew zbiorowy" w tej sytuacji? Przecież to nierozsądne. Jeżeli ktokolwiek ma szansę na odzyskanie swoich pieniędzy to na 100% nie będą to wszyscy wierzyciele. Więc szansa na odzyskanie jest tylko w indywidualnym działaniu, kiedy większość nie odzyska nic. Innymi słowy odzyskać mogą tylko Ci co będą działać indywidualnie, znajdą sposób na to i nie rozgłaszając swojego sposobu postępowania. Miałem taką sytuację na początku lat 90. Była w Płocku spółka Unirol (z niej wywodzi się wielu dzisiejszych biznesmenów). W 91 roku zgłosiła upadłość. Pozostało 400 wierzycieli, w tym i ja. Jestem jedynym który odzyskał swoją wierzytelność i to wraz z odsetkami. Gdybym działał razem z 400 wierzycielami i na ich rzecz, to każdy odzyskałby po parę groszy. Po prostu nie starczyłoby pieniędzy na zaspokojenie wszystkich, a działając indywidualnie odzyskałem wszystko, a inni, którzy nie wiedzieli jak, no cóż - takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: ambergold IP: *.net.e-net24.pl 13.09.12, 08:27 Witam.Proszę o podpowiedzi jak odzyskać kase od amber.Czy potrzbne jest zawiadomienie prokuratury?Co robić?Jak długo pan walczył o kase? Odpowiedz Link Zgłoś
henrykkreuz Re: ambergold 13.09.12, 17:31 Ja długo, ale ja zaczynałem to robić kiedy sędziowie nie mieli jeszcze Kodeksu Handlowego w ręku, byli żenująco niedouczeni i nieświadomi. Byłem chyba pierwszym w tutejszym Sądzie od przed wojny który wytoczył sprawę z Kodeksu Handlowego. W pierwszym etapie miałem prawnika najgłośniejszego w okolicy, ale dopiero po wyrzuceniu go na pysk, zacząłem sam robić i wszystko wygrałem i odzyskałem. Prawnik twierdził że musi sędziemu dać w łapę, bo inaczej nic nie da się zrobić, jak go wyp...., to sprawy zaczęły się ślimaczyć, rżnęli głupa prawie przez 10 lat, ale zakończyły się dla mnie pomyślnie. A że trawało długo dostałem nieco dodatkowej kasy ze Strasburga (wygrałem 3 sprawy swoje, obce też). Odzyskałem wszystko z odsetkami i odsetkami od odsetek. Było tego sporo. Poza tym, jak moja sprawa była pierwsza od przed wojny to było tak, jakbym w dżungli musiał wyrąbać ścieżkę aby przejść dalej, ale dzisiaj ta ścieżka stała się już autostradą, także do celu można dojechać dużo szybciej. to co może być pomocne to: 1/ żadna prokuratura, strata czasu, z doświadczenia wiem, że było tam masę nieuków lub udających nieuków, a w rzeczywistości tuszujących przestępstwa, znaczy przestępców - mogę podać przykłady przestępczego działania, kiedy przestępstwo było oczywiste, a oni go nie widzieli, np. w mojej sprawie: dałem towar w komis ktoś sobie pieniądze za ten towar zatrzymał dla siebie, a oni mi wmawiali że to nie jest przestępstwo przywłaszczenia (a prokurator jeszcze mi powiedział że gdyby było to mienie publiczne to on by ścigał - znany w płocku gnojek). Byli to zwykli przestępcy, a nie prokuratorzy. Mogę podać jeszcze wiele innych przykładów przestępczego działania, tzn. takiego kiedy przestępstwo było popełnione a oni nie ścigali sprawcy, czym wyrządzili osobie poszkodowanej ogromne szkody, a przysporzyli miliony dolarów złodziejowi. Myślę, że wiele się nie zmieniło, więc to szkoda czasu, tam pomocy raczej nie znajdziesz. Wątpię aby coś tam się zmieniło, aby ktoś ich nauczył, wytłumaczył i wyegzekwował to, że Oni są do pomocy osobom poszkodowanym przestępczym działaniem, a nie jako straszydło. 2/ Żaden pozew zbiorowy, że niby to w kupie siła. Błąd strategiczny. Tylko indywidualne działanie utrzymane w tajemnicy może przynieść sukces i to z oczywistego powodu. Np. kasy będzie 1 milion i jeżeli wszyscy wierzyciele się na niego rzucą to dostaną może po 500 zł, ale jeżeli sięgnie po niego tylko jedna osoba to co innego. Dlatego zalecam indywidualne działanie a nie zbiorowe. Gdyby wszyscy wierzyciele mojego dłużnika zrobili to samo co ja, to wszyscy dostalibyśmy po parę groszy, a ponieważ tylko ja zrobiłem co należało to otrzymałem wszystko co mi się należało- było tego kilka setek. 3/ w tajemnicy stworzyć swój plan działania (nie prawnicy - wydoją z kasy i nic nie zrobią, dlatego że nie potrafią tworzyć planu działania, oni są tylko jak szewc, jak powiesz takiemu aby wstawił obcas to wstawi, ale buta stworzyć nie potrafi. To zrobi tylko mistrz, a ja nie poznałem w Płocku mistrza, tylko szewców.) Stworzyć plan, ewentualnie korygować go w trakcie postępów w uzyskiwaniu nowych informacji, i działać zgodnie z nim. Do stworzenia planu potrzebna jest wiedza i wyobraźnia, ale skoro ja potrafiłem to wierzę w ludzi, że inni też potrafią. Powodzenia życzę. ps/ Nie lubię złodziei, nie darzę szacunkiem bez względu na ilość ukradzionej innym kasy, chociaż czasami są też mistrzami. Jeżeli ten Marcin P. działał sam, to zdolny chłopak, zrobił praktycznie to co robią Rockefellerowie i im podobni, tylko na micro skalę. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna_pach Re: ambergold 28.08.12, 12:45 Również zostałam oszukana przez Amber Gold. Ja swoją sprawę poleciłam kancelarii prawnej Omega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ambergold IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.12, 15:23 Ja polecam kancelarię pod nr 53 632 85 72 z trójmiasta, ale Ci oszuści też są stamtąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ambergold IP: 91.222.125.* 31.08.12, 13:52 Witam, poszukuję kontaktu do osób poszkodowanych przez Amber Gold. kasia.beb@poczta.onet.pl Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihiha Ambergold w Polsce IP: *.class102.petrotel.pl 01.09.12, 11:03 Rybiński: po siedmiu latach tłustych nadchodzi siedem lat chudych Onet dzisiaj, 06:20 Krzysztof Rybiński, fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Gazeta Krzysztof Rybiński, fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Gazeta - Nie dość, że firmy budowlane, banki i wiele innych sektorów zwalnia, to jeszcze będą zwalniani urzędnicy i nauczyciele. Przewiduję podłe nastroje społeczne w przyszłym roku. Znowu będzie gorąco na ulicach i kolejne kilkaset tysięcy Polaków wyjedzie protestować. Trzeba się przygotować na recesję, która może potrwać więcej niż rok. Będzie wysokie bezrobocie, dolar i euro po pięć złotych. Koszty utrzymania mieszkania i opłaty wzrosną o kilkadziesiąt procent. Jak dojdzie do konfliktu na Bliskim Wschodzie to benzyna będzie po osiem złotych za litr. Wielu Polaków zbiednieje. Po siedmiu latach tłustych nadchodzi siedem lat chudych - powiedział w drugiej części rozmowy z Onetem prof. Krzysztof Rybiński. Z prof. Krzysztofem Rybińskim - rektorem Uczelni Vistula w Warszawie, byłym wiceprezesem NPB i byłym członkiem KNF - rozmawia Jacek Nizinkiewicz. Jacek Nizinkiewicz: - Czy rację ma minister finansów mówiąc, że w 2013 r. Polska uniknie recesji? REKLAMA Prof. Krzysztof Rybiński: - Od dwóch lat przewiduję, że w 2013 roku Polskę czeka recesja. Druga połowa bieżącego roku będzie okresem przejściowym, od solidnego wzrostu gospodarczego do recesji. Po części będzie to "zasługa" kryzysu finansowego w strefie euro, po części będzie to wynikało z błędów w polityce gospodarczej popełnionych w minionych latach. Mam na myśli utrzymywanie wysokiego deficytu budżetowego w latach 2010-2011 mimo solidnego wzrostu gospodarczego. - Czego możemy się spodziewać w najbliższych miesiącach i zbliżającym się roku? - Teraz nie ma wyjścia, trzeba ciąć wydatki w najgorszym możliwym momencie, gdy gospodarka zwalnia. Nie dość, że firmy budowlane, banki i wiele innych sektorów zwalnia, to jeszcze będą zwalniani urzędnicy i nauczyciele. Przewiduję podłe nastroje społeczne w przyszłym roku. Znowu będzie gorąco na ulicach i kolejne kilkaset tysięcy Polaków wyjedzie protestować. - Polacy tracą oszczędności, rośnie bezrobocie, rosną ceny, benzyna może kosztować 6 zł, gospodarka spowalnia, Polska z Unii Europejskiej ma dostać mniej pieniędzy. Na co jeszcze powinniśmy się przygotować? - Trzeba się przygotować na recesję, która może potrwać więcej, niż rok. Będzie wysokie bezrobocie, dolar i euro po 5 złotych. Koszty utrzymania mieszkania i opłaty wzrosną o kilkadziesiąt procent. Jak dojdzie do konfliktu na Bliskim Wschodzie, to benzyna będzie po 8 złotych za litr. Wielu Polaków zbiednieje, ci zadłużeni we frankach będą robić bokami i po nocach. - Polacy będą biednieć? - Po siedmiu latach tłustych nadchodzi siedem lat chudych. Możliwe są dwie strategie działania. Ci, co wierzą, że uda się zachować oszczędności, niech oszczędzają więcej niż zwykle, szykując się na kryzys. Ale trzeba pamiętać, że żyjemy w czasach, gdy liczy się "zwrot kapitału", a nie "zwrot z kapitału". Ci, co uważają, że rozpadnie się cały system finansowy stworzony przez banksterów, a wraz z nim znikną oszczędności, niech wydadzą wszystko na przyjemności. A potem: Polacy, jakoś to będzie. - Co powinno znaleźć się w tzw. II expose premiera Tuska? Najważniejsze reformy przed rządem PO-PSL to...? - Po pierwsze trzeba się rozliczyć z pierwszego expose. I dokończyć to, co niedokończone. Po drugie, trzeba doprowadzić do tego, że osoby, które nie są ubogie, nie będą dostawały żadnych świadczeń o charakterze socjalnym. Po trzecie, trzeba wprowadzić taki system emerytalny, na który nas stać, czyli uznać nadrzędność stabilności finansowej państwa nad prawami nabytymi. Wiem, że to co napisałem wkurzy prawników, ale wolę wkurzonych prawników teraz, niż miliony ludzi na ulicach za dekadę. Po czwarte, radykalnie uprościć przepisy. Na przykład uchwalić ustawę, że do grudnia 2013 roku tracą ważność wszystkie ustawy regulujące obrót gospodarczy i nakazać ministrom przygotowanie nowych, które wprowadzają tylko te regulacje, które są niezbędne dla bezpieczeństwa i zdrowia Polaków i ma to być udowodnione przez niezależnych ekspertów poprzez profesjonalne Oceny Skutków Regulacji (tzw. OSR-y). Taka zmiana pozwoli na ograniczenie zatrudnienia w administracji o jakieś 100 tysięcy osób - tyle, co przybyło od wejścia Polski do Unii Europejskiej. W sumie można zaoszczędzić ponad 50 mld złotych rocznie, uwzględniając granty i pożyczki na stworzenie własnych firm dla odchodzących urzędników. To pozwoli na obniżenie podatków. Ja oczywiście wiem, że to wszystko tylko takie czcze gadanie jajogłowego profesora. Ja się po II expose premiera zbyt wiele nie spodziewam. - Czy prof. Zyta Gilowska, która ma być podobno kandydatką PiS na Prezesa Rady Ministrów, byłaby lepszym premierem od Donalda Tuska na nadchodzące trudne ekonomicznie czasy? - Premier musi mieć za sobą większość sejmową. Na liście nazwisk pojawia się więcej osób, ale ja się nie spodziewam żadnych zmian. Mimo licznych afer i skandali, poparcie dla PO jest wysokie. To zresztą wiele mówi o nas jako o społeczeństwie. W innych krajach, gdzie jest wysoki kapitał społeczny i społeczeństwo obywatelskie, połowa tych afer z ostatnich lat doprowadziłaby do kryzysu rządowego, do dymisji. A u nas nic się nie dzieje. Polakom to się widać podoba. Media ujawniają nepotyzm o kosmicznej skali na szczytach władzy. A Polak sobie myśli: sam bym chciał mieć znajomego na stanowisku, żeby mi robotę załatwił. Albo pomyślą: a jak załatwiłem robotę kuzynowi w jednej firmie - tak samo. Więc nie chcą żadnych zmian, bo politycy z objawami nepotyzmu im się podobają, są tacy normalni, polscy, nasi. Więc Sejm znowu podebatuje i niepotrzebnie wyprodukuje tony dwutlenku węgla w dobie globalnego ocieplenia. - "Solidarność" składa skargę do TK ws. wydłużenia wieku emerytalnego do 67. roku życia. Czy "S" ma rację oprotestowując podniesienie wieku emerytalnego? I czy słusznie robi rząd, chcąc przekazać prawie 3 mld zł z Funduszu Rezerwy Demograficznej na bieżącą wypłatę emerytur? - Wyjaśnijmy, że FRD powstał po to, żeby załatać dziurę finansową w systemie emerytalnym, która pojawi się jak popsuje się demografia w Polsce, czyli jak będzie mnóstwo emerytów. To będzie około 2020 roku. Wszelkie wcześniejsze wypłaty z FRD są skokiem na kasę. W Polsce debata o emeryturach jest postawiona na głowie. Żeby mieć większe emerytury trzeba pracować mądrzej, a nie dłużej. Czyli zamiast tworzyć warunki do niewolniczej pracy do końca życia za 1500 brutto, trzeba prowadzić taką politykę gospodarczą, żeby powstawało więcej dobrze płatnych miejsc pracy i więcej firm. Co trzeba zrobić sugerowałem suflując premierowi II expose. Zatem to nie jest kwestia decyzji TK, tylko kwestia strategii rozwoju kraju. To absurd, żeby prawnicy, po raz kolejny, decydowali, co jest dobre dla Polski, a co niedobre. - Z pańskiego punktu widzenia, jakie najważniejsze zadania stoją przed rządem i premierem Donaldem Tuskiem w najbliższych miesiącach? - Trzeba przygotować kraj na nadchodzący kryzys. Politycy widzą ten kryzys nieco inaczej, niż normalni ludzie. Oni widzą głównie ryzyko spadku popularności partii rządzącej. Ja bym chciał, żeby premier odrzucił perspektywę polityka i przyjął punkt widzenia normalnego człowieka. Jak to się zrobi, to reformy same się narzucają. Lista jest znana. - Jak pan ocenia założenia budżetowe i propozycję wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2013 r.? Komitet Stały Rady Ministrów zapowiada wzrost PKB na poziomie 2,9 proc., a inflację średnioroczną - 2,7 proc. Na ile to są realne założenia, a na ile założenia życzeniowe rządu? - Papier wszystko wytrzyma. Ja bym założył zerowy wzrost w przyszłym roku i do tego dopasował dochody i wydatki. Takie ćwiczenie pokazuje, jakie wyzwania stoją przed finansami publicznymi. Zarówno przed budżetem, jak i przed samorządowcami. - A czego możemy spodziewać się po nowym budżecie UE? Czym mogą skutkować cięcia dla Polski w polityce sp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benedykt Re: ambergold IP: 89.75.148.* 10.09.12, 22:54 Ja byłem w Płocku u paru prawników i żaden pojęcia nie ma. W Chałas i Wspólnicy to przynajmniej obsługa na poziomie. Ponad godzinę miałem konsultację z prawnikiem, pomogli mi wypełnic formulasz i wyszedlem wiedząc co i jak. Młody adwokat, z którym rozmawiałem wytłumacfzył wszystko. Ja wiem, że to nie będzie łatwe, ale jak nic nie zrobię, to będę żałował. Jestem w pozwie zbior i czekam. Zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sposób Re: ambergold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 20:56 Powiesić jak Leppera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poszkodowany Re: ambergold IP: *.kalisz.mm.pl 02.10.12, 14:20 Słyszałem że niejaka Kancelaria PMR z Warszawy która złożyła wniosek o upadłość Ambera przeprowadza spotkania z poszkodowanymi i pomaga w odzyskaniu pieniędzy, może nie ograniczaj się do Płocka, ja podpisałem z nimi umowę reprezentacji w postępowaniu upadłościowym, wydają się ok a jestem z Kalisza Odpowiedz Link Zgłoś
henrykkreuz Re: ambergold 03.10.12, 10:53 Nie radzę, szkoda kasy dla tej kancelarii, której prawnik lub raczej pomocnik pomocnika dokona w rzeczywistości tylko to, co może każdy wierzyciel osobiście bez żadnych kosztów: 1/ zgłosić swoją wierzytelność do syndyka masy upadłości. 2/ Sprawdzić czy wierzytelność została ujęta na liście wierzycieli upadłej spółki złożonej do sądu rejestrowego przez syndyka. 3/ czekać na podział masy upadłości, który następuje w określonej kolejności, a Wy, wierzyciele jesteście na szarym końcu zaspokajania tzn. dostaniecie ZERO, a najwięcej syndyk, potem Skarb Państwa. Jednak, każdy wierzyciel powinien zgłosić swoją wierzytelność - to bardzo ważne, a następnie podjąć indywidualne działania w celu wyegzekwowania całej wierzytelności. To jest dostępne dla każdego, ale zaspokojeni zostaną tylko Ci wierzyciele, którzy wiedzą co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszkodowana12 Re: ambergold IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.12, 19:10 A co z finroyal? Sprawa trudniejsza a nikt nic nie pisze i nie wie ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syndyk Re: ambergold IP: *.play-internet.pl 04.10.12, 15:11 Pieprzysz Pan jak potłuczony. Ten dostanie kasę co ma układy z syndykiem albo dogada się z nim. Innej drogi ni ma i nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś