Dodaj do ulubionych

200. urodziny Teatru Dramatycznego. Będą, ale s...

26.08.12, 18:14
Panu Mokrowieckiemu chyba należy przypomnieć, że nie budynek jest teatrem, ale o życiu teatru świadczy to co się w nim dzieje. A niestety obecne panowanie pana Mokrowieckiego, to nawet nie agonia , ale rozsypywanie popiołów po tym co kiedyś nazywało się teatrem. Dlatego niezrozumiałe jest mówienie o ostatnich latach TD w Płocku. Można jedynie odmówić jakąś modlitwę żałobną i jednym zdaniem wymienić premiery ostatnich lat: Koziołek Matołek, Pinokio, Szatan z VII kl... i jeszcze kilka beznadziejnych spektakli dla dzieci. Czasami w gościnę przyjechali koledzy bez teatrów, których nie chcą oglądać na innych scenach, kiedy natomiast miejscowym aktorom nie chciało się wogóle przychodzić do pracy widzowie mogli pooglądać stare przedstawienia w telewizorze.
A dyrektor TD wpadł w taki sielankowy nastrój, że kolejnych uroczystości mu się zachciewa, chociaż powodów do świętowania nie ma , a raczej do żałoby. Prędzej zapędziłby aktorów do roboty, bo wszędzie można ich spotkać tylko nie w teatrze...
Obserwuj wątek
    • roman_j 200. urodziny Teatru Dramatycznego. Będą, ale s... 27.08.12, 09:02
      Nie jestem biegły w temacie historii teatru w Płocku, ale chyba nie pomylę się, jeśli podpowiem autorce artykułu, że do 200. urodzin Teatru Dramatycznego w Płocku to chyba żadne z nas nie ma szans dożyć. Chyba, że autorka jest lepiej zorientowana i wie, że ten pierwszy płocki profesjonalny teatr sprzed 200 lat też nazywał się Teatrem Dramatycznym. Tyle, że ja na stronie obecnego Teatru Dramatycznego znalazłem wzmiankę, że w latach 1812-1940 funkcjonował w Płocku Teatr Miejski. Chyba więc tytuł artykułu nie powinien tak brzmieć, jak go sformułowano, bo wprowadza w błąd.
    • mickiewicz19 200. urodziny Teatru Dramatycznego. Będą, ale s... 27.08.12, 12:10
      Najśmieszniejsze jest to, że w tym artykule nie ma mowy o żadnej wielkiej premierze na 200 urodziny teatru. Przecież teatr żyje spektaklami, a nie makietami, wystawami, prelekcjami. One też powinny być, ale jako dodatek do pracy scenicznej. Czekałem z nadzieją na zaskakującą, wielką premierę, która podniesie rangę płockiego teatru. Jak zwykle... Może trzeba szukać wielkich sponsorów, aktorów zwolnić i robić castingi do każdej nowej teatralnej produkcji ? Teatr nasz - marzy mi się ogromny ;)
      • Gość: płocczanin Re: 200. urodziny Teatru Dramatycznego. Będą, ale IP: *.class144.petrotel.pl 27.08.12, 12:19
        Niestety co racja to racja - obecnie teatr w Płocku to bajkoteatr - gdyby nie napędzana frekwencja na porannych przedstawieniach - nie byłoby teatru. A przecież można - bo na dobre sztuki ludzie przychodzą - nawet w Płocku.
        A co do pieniedzy - a wystarczyłoby zamiasta Panom i pani Prezes - dać na obchody. I niech pan Panie Prezydencie nie mówi, że nie da rady, bo to nie instytucja miejska tylko marszałkowska. Jest kilkanaście sposobów by to zrobić przy odrobinie dobrej woli.
        Ale cóż sie dziwić - PO to partia biznesu, a jedyne o co chodzi w biznesie to pieniadze. Oni są skupieni tylko na "zarobieniu" pieniędzy.
    • Gość: kolombo Re: 200. urodziny Teatru Dramatycznego. Będą, ale IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 13:33
      to już kolejna płocka inicjatywa, ktora kończy się dramatycznie dla miasta, bo... brakuje kasy. przecież to na terenie płocka działa pkn orlen. wpływy z podatków są jedne z najwyższych w kraju. w konsekwencji jesteśmy rok w rok i miesiąc w miesiąc odzierani z tej kasy przez janosikowe. posłowie z regionu, np. pani pitera, pan opioła, jasiński powinni wspierać czynnie zmianę przepisów, bo jak tak dalej pójdzie to każda większa impreza będzie tak bombardowana z braku kasy, zresztą to widać po ilości dróg, powinnismy mieć drogi na poziomie trzeciego miasta w województwie... a wcale tak nie jest...
      • Gość: epoeta Re: do kolombo IP: *.146.198.197.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.08.12, 17:50
        Mam wrażenie, że żadna suma nie zadowoliłaby i obecnego dyrektora TD i pracujących tam aktorów. Żeby coś dostawać, należałoby pracować i znać się na sztuce. Narazie większość płockich aktorów próbuje rozwijać swoje biznesy, a teatr omijają szerokim łukiem. I co gorsza próbują kreować się na lokalnych celebrytów, ale ich umiejętności zawodowe ocenić mogą co najwyżej dzieci
    • marcin_ek77 200. urodziny Teatru Dramatycznego. Będą, ale s... 27.08.12, 20:57
      Odczyty, wykłady, wystawy, plakaty to może być ciekawe, ale na pewno nie najważniejsze i zapewne nie takie drogie, żeby nawet okrojony budżet teatru tego nie udźwignął.Każdy normalny widz, choć trochę interesujący się teatrem, oczekuje na tą rocznicę jakiejś premiery, na miarę tego wydarzenia. Jeśli obchodzimy 200 lat teatru w Płocku to sięgnijmy do źródeł, to przecież u nas grali tacy aktorzy jak Gabriela Zapolska, Mira Zimińska, Ludwik Solski, Wincenty Rapacki. Oczekuję od teatru jakiejś szczególnej premiery, o której by się dyskutowało, która rozpalałaby umysły i o której nie zapomina się po opadnięciu kurtyny. Tego samego oczekiwałem na otwarcie nowego gmachu teatru, wg zapowiedzi miała być taka bomba, Pan Mokrowiecki zapowiadał coś niezwykłego, no i była, goła dupa, to szczyt na jaki mógł zdobyć się reżyser ówczesnego przedstawienia, może w pewnym wieku goły tyłek jest już tylko niedościgłym marzeniem, ale dlaczego nas widzów katuje się takimi premierami. Wtedy to była "Operetka" Witolda Gombrowicza, a teraz na 200 lat tradycji teatralnych ( bo przecież nie można mówić o dwustu latach teatru w Płocku) czego możemy się spodziewać po dzisiejszym teatrze,bo jeśli kolejnego "Koziołak Matołka", to ja dziękuję.
      • Gość: epoeta Re: 200. urodziny Teatru Dramatycznego. Będą, ale IP: *.147.136.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.08.12, 23:04
        swoją drogą to zazdroszczę naszym aktorom i nie będę się dziwił, jak własną piersią będą bronić takiego dyrektora. ja na ich miejscu pewnie zachowałbym się podobnie. Bo ile dni taki płocki aktor spędza w roku w miejscu pracy? Nawet jeżeli jest jakaś premiera to cały skład aktorski nie występuje. Są tacy co może kilka dni w roku wyjdą na scenę
        Panie dyrektorze niesłusznie uzurpuje sobie pan tradycję dawnego prawdziwego teatru. Placówka jaką pan kieruje jest dzisiaj raczej osiedlowym domem kultury, daleko jej do teatru. Na miano teatru trzeba zapracować, niestety...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka