Dodaj do ulubionych

Do kolegów samochodziarzy - potrzebuję pomocy

03.07.04, 09:15

Podczas zmiany koła mili panowie rozpaprali mi gwint w feldze.
Niestety nie umieli podać kontaktu do ślusarza, który by mógł ją nagwintować
z powrotem.
Obecnie koło w moim samochodzie jest przekręcone na trzy śruby (nie cztery)
ale nie jest to sytuacja komfortowa (podobno można tak jeździć ale wolałbym
jednak nie.
Dlatego też proszę o pomoc, wskazanie jakiegoś warsztatu, gdzie można gwint
przywrócić do stanu używalności.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: RoughBoy Re: Do kolegów samochodziarzy - potrzebuję pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 09:28
      Podejrzewam, że spaprali Ci gwint, nie w feldze, a w piaście ( w feldze nie ma
      gwintu ). Nagwintują Ci to prawie w każdym warsztacie samochodowym. Jeśli
      uszkodzenie gwintu nie jest znaczne, to nagwintujesz na tą samą średnicę, którą
      miałeś. A jeśli gwint jest ostro zje... to musisz się liczyć z zakupem śruby o
      jeden rozmiar większej.

Pozdrawiam

PS.Nie pozwalaj wkręcać śrub pneumatykami !!! W dobry serwisach, śruby wkręcają
      ręcznie i dopiero, jak śruba złapie gwint tak jak powinna uzywają pneumatyka. W
      przypadku, gdy śruba wejdzie krzywo i odrazu ją się dokręca pneumatykiem, gwint
      mówi : Dowidzenia ;)
      • zenobius1 Re: Do kolegów samochodziarzy - potrzebuję pomocy 04.07.04, 19:37
        Gość portalu: RoughBoy napisał(a):

> Podejrzewam, że spaprali Ci gwint, nie w feldze, a w piaście ( w feldze nie ma
        > gwintu ). Nagwintują Ci to prawie w każdym warsztacie samochodowym. Jeśli
        > uszkodzenie gwintu nie jest znaczne, to nagwintujesz na tą samą średnicę,
        którą
        > miałeś. A jeśli gwint jest ostro zje... to musisz się liczyć z zakupem śruby o
        > jeden rozmiar większej.
        >
        > Pozdrawiam
        >
        > PS.Nie pozwalaj wkręcać śrub pneumatykami !!! W dobry serwisach, śruby
        wkręcają
        > ręcznie i dopiero, jak śruba złapie gwint tak jak powinna uzywają pneumatyka.
        W
        > przypadku, gdy śruba wejdzie krzywo i odrazu ją się dokręca pneumatykiem,
        gwint
        > mówi : Dowidzenia ;)

Dziękuję za wyjaśnienie sprawy i naukę. Wiem kogo omijać. A pytam się gdzie to
        zrobić gdyż odwiedziałem kilka zakładów przy Wyszogrodzkiej, z tych co robią
        opony, koła itd i w żadnym (po moich wyjaśnieniach a nie obejrzeniu koła) nie
        podjęli się takiej roboty mówiąc, że oni ślusarki czy też gwintowania czy tego
        nie robią.
        Wydawało mi się, że to jakaś tajemna wiedza.:-)))
        • Gość: Jurek Re: Do kolegów samochodziarzy - potrzebuję pomocy IP: *.pzuzycie.com.pl 05.07.04, 10:19
          > Dziękuję za wyjaśnienie sprawy i naukę. Wiem kogo omijać.

napisz co to za macherzy, niech i inni wiedza jakich fachofcow unikac
        • gibki Re: Do kolegów samochodziarzy - potrzebuję pomocy 05.07.04, 10:34
          jedz na lotnikow tam jest kowal co sie bawi w rozne takie rzeczy moze i gwint
          zrobi :-)
          • Gość: mechejs Re: Do kolegów samochodziarzy - potrzebuję pomocy IP: *.plocman.pl 05.07.04, 12:22
            605440054-zadzwon i przedstaw sprawe
    • zenobius1 Re: Do kolegów samochodziarzy - potrzebuję pomocy 07.07.04, 22:04

DZiękuję za wszystkie info.
      A spaprali mi to na rogu Wyszogrodzkiej i Spółdzielczej. Już tam więcej nie
      wejdę.
      • Gość: olo Re: Do kolegów samochodziarzy - potrzebuję pomocy IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.07.04, 22:56
        bo tak same pedały pracują-nie dał bym im sie dotknac do roweru mojego a co
        dopieor do samochodu.
        ale pewnie jestes "grzeczy" i nic od nich nie chcesz, ze Ci to spierniczyli?
        sam pokryjesz koszty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka