kazio13-net
13.09.13, 16:24
Starzy bywalcy forum wiedzą , że bardzo rzadko ( niestety) zdarza mi sie pochwalić "ratusz" za cos co powstaje w mieście. Tym razem chcąc byc uczciwym i w miarę mozliwości obiektywnym stwierdzić musze , że te inwestycje prowadzone na naszych ulicach zaslugują na pochwale . Żeby jednak nie psuć atmosfery :) sprawy organizacyjno- porządkowe pozostawiam bez komentarza, bo widac tu duży problem. Same jedank pomysły w mojej ocenie są dobre i napewno poprawią plynność ruchu, a i pewnie bezpieczeństwo.
Korzystając z okazji , chcialby podsunąć jeden pomysł , który w mojej ocenie jest pilny do realizacji . Chodzi mi o skrzyzowanie ul. Bielskiej i Tysiąclecia . Przejeżdżam tam prawie codziennie i widze , że to zaczyna być to "pięta ahillesa" . Pojazdy chcące skręcic z Bielskiej , czy jadące od Mickiewicza , pomimo zielonego światła "nie mieszczą sie" na odcinku do Przemyslowej , tworzy to często sytuację gdy skrzyzowanie jest "zakorkowane" .
Myśle więc , że rozwiązaniem tu mogłaby być budowa dodatkowego , północnego pasa ruchu dla pojazdów jadących w kierunku Łukasiewicza . Tym bardziej , że jest to niewielki odncinek , zaraz pojawia sie pas dla skręcających w prawo w przemysłową , ale jest on za krótki . Miejsce na takie rozwiązanie jest , koszt chyba też niezbyt duży. Warto więc podjąć takie rozwiązanie. Niepotrzebne tam tez jest zezwolenie jazdy z prawego pasa do jazdy na wprost, to tez utrudnia i tamuje ruch tym którzy chca skręcic w prawo , a jest to ( jak wynika z obserwacji ) naprawdę duży procent pojazdów jadących ta ulicą .
Sprawa do przemślenia i moim zdaniem - szybkiej realizacji.