Dodaj do ulubionych

Będzie most !!!!!!!!!

25.06.02, 14:30
Tak przynajmniej wynika z lektury dzisiejszej Gazety Wyborczej Mazowsze. Radość
z tego faktu popsuł mi nieco pan (na szczęście były) prezydent Jakubowski
przypisując sobie zasługi. Cytuję: "(...)Niemal sześć lat moich starań i
zaangażowania przynosi efekty(...)". Myślę, że gdyby to było 6 lat
rzeczywistych starań i prawdziwego zaangażowania, to dziś czekalibyśmy
niecierpliwie na otwarcie nowego mostu, a nie dopiero na wbicie pierwszej
łopaty. I znów okazuje się, że jak mówi przysłowie: "Sukces ma wielu ojców,
porazka jest sierotą." Ale niech tam, ważne że jest czemu ojcować. :-))))
Obserwuj wątek
    • dzwonnik Re: Będzie most !!!!!!!!! 25.06.02, 14:54
      Oj chyba przesadziles. Starania o most (prawdziwe) rozpoczal wlasnie byly
      prezydent. Jednakze nie zapominaj, ze wowczas obecny prezydent byl
      przewodniczacym rady miasta... im obu zatem naleza sie slowa uznania!
      • hiubi Re: Będzie most !!!!!!!!! 25.06.02, 19:18
        A niech tam. Ja mogę podziękować nawet 5 ex prezydentom. Byle by ten most
        wreszcie powstał!!!
        Hiubi
        • Gość: kalina Re: Będzie most !!!!!!!!! IP: 80.48.107.* 25.06.02, 21:28
          O ile pamiętam, to o most starało sie wielu w tym mieście. Panowie, nie za
          wcześnie na podziękowania? Przecież most jest na razie obrazkiem na papierze!
          Niech zbudują, będziemy dziekować. O ile do tego mostu będą prowadziły jakieś
          drogi, bo na razie pasą się na nich krowy. Jeszcze nie wykupiono gruntów pod te
          drogi przecież! A i kasy na ten most też nie ma. O, rzeczywiście pan premier
          deklarował, ale na gębę. Ostrożnie z tą euforią. Nie jestem czarnowidzem, ale
          wiem, że deklaracje bez pokrycia nic nie są warte.
          • roman_j Re: Będzie most !!!!!!!!! 25.06.02, 21:49
            Masz duzo racji, ale budowa ruszy lada moment (podobno podpisano już stosowną
            umowę), a pieniądze na początek już są. Co do dróg dojazdowych, to podzielam
            obawy, ale to już "zasługa" (na szczęście już byłego) prezydenta Jakubowskiego.
            Jeszcze pamiętam, jak kilka lat temu deklarował, że sprawa wykupu gruntów
            będzie załatwiona do wakacji...ale bodajże 1999 roku.
            • Gość: kalina Re: Będzie most !!!!!!!!! IP: 80.48.107.* 25.06.02, 22:02
              Mam kilkoro znajomych, którzy zaczęli budować domy, bo mieli pieniądze na
              początek. Część z nich sprzedała je w stanie nadzwyczaj surowym, część jeździ
              oglądać, jak sobie ślicznie porastają chwastami. Tylko jedna osoba wykończyła,
              bo się napatoczył bogaty ożenek. Jak się planuje most, to forsa musi być
              zarówno na filary i podpory, jak i na jezdnię i barierki. To ogromne kwoty, nie
              biorą się z sufitu. A czy Miller w razie czego podżyruje kredyt? Chcę, żeby się
              udało, ale... żaden z moich znajomych nie zdecydował sie zamieszkać w domu bez
              dachu i okien.
            • Gość: Krab Re: Będzie most !!!!!!!!! IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 18:07
              To cudowne, że są pieniądze na początek. Pracuję w inwestycjach ( i to nie
              małych) i wiem, że ta kasa zostanie wchłonięta przez budowę w ciągu pół
              roku.... i co dalej? Mam nadzieję, że nie jest to zbijanie kapitału
              politycznego przed wyborami ( podpisanie umów na które nie ma pokrycia
              finansowego). Dlatego zgadzam się z poprzednikiem - poczekajmy z gratulacjami
              do zakończenia całej zabawy. Pamiętacie jak było z remontem starego mostu? Był
              oddany przed terminem, z fanfarami itd. - A PO ZIMIE TRZEBA BYŁO REMONCIK
              POWTÓRZYĆ.
    • fred_flinston Re: Będzie most !!!!!!!!! 26.06.02, 08:44
      roman_j napisał(a):

> radość z tego faktu popsuł mi nieco pan (na szczęście były) prezydent
      Jakubowski przypisując sobie zasługi. Cytuję: "(...)Niemal sześć lat moich starań
      i zaangażowania przynosi efekty(...)". Myślę, że gdyby to było 6 lat
      rzeczywistych starań i prawdziwego zaangażowania, to dziś czekalibyśmy
      niecierpliwie na otwarcie nowego mostu.

Zawsze uchodziłeś na Forum za człowieka obiektywnego dlatego też ten wpis mnie
      trochę zdziwił. Przecież z faktami nie ma co dyskutować :
      1. Za czasów prez. Jakubowskiego wybrano projekt nowego mostu (potem zresztą
      bardzo mocno krytykowany na łamach GW), jak się okazało wcale nie taki drogi bo
      koszt samego mostu jest niższy niż mostu w Wyszogrodzie, w porównaniu na m2 mostu.
      2. To przecież za prez. Jakubowskiego było wiele imprez charytatywnych i kwest na
      rzecz mostu.
      3. Jak wiele było spotkań oficjalnych prez. z Widzykiem i innymi odpowiedzialnymi
      za drogownictwo w kraju chyba nie trzeba przypominać, niestety nic z nich nie
      wyszło bo co innego mówili przedstawiciele rządu a co innego robili w
      rzeczywistości, przecież wiadomo było, że SLD-owski prezydent nie może liczyć na
      wsparcie AWS-owskiego rządu.
      4. Przecież pamiętacie kwestę na rzecz mostu! Mi utkwił jeden wątek, wtedy PKN
      obiecał 150.000,00 zł na rzecz mostu (przecież to kpina!!!! przypominam wtedy w
      Zarządzie PKN-u był p. Drętkiewicz który teraz chce kandydować na prezydenta
      miasta) teraz PKN chce przekazać ok. 10% kwoty inwestycji (wypowiedź publiczna
      prezesa Wróbla w obecności premiera)
      5. To jak wiele zrobił prez. Jakubowski za czasów swojej prezydentury widział
      każdy urzędnik w UM i nie tylko (kto chciał widzieć to widział....)

Roman mam do Ciebie wielki szacunek i nie uważam aby jeden mało obiektywny wpis
      zmienił twój obraz na łamach Forum. Nie trzeba być lewicowym aby zobaczyć zasługi
      wyżej wymienionego. Jakby tak samo starał się o most inny człowiek np. z AWS czy
      nawet Samoobrony to też bym go wychwalał na łamach Forum dlatego też mam
      nadzieję, że nikt mnie nie oskarży o populizm bo staram się na świat patrzyć
      realnie. Szkoda, że sprawa mostu wcześniej była tak bardzo polityczna. Może to
      było nieszczęście Płocka, że wtedy w Płocku rządziło SLD (gdyby był AWS to pewnie
      pieniądze by się znalazły, na most oczywiście) Nie chciałbym być utożsamiany z
      SLD bo mam wiele uwag do tego ugrupowania ale zawsze stałem po środku i twardo na
      ziemi!!!!
      • roman_j Re: Będzie most !!!!!!!!! 26.06.02, 09:33
        Drogi Freddi!
        Napiszę krótko, bo polemika z Twoimi tezami nie ma sensu. Moja ocena rządów (na
        szczęście już byłego) prezydenta Jakubowskiego jest jak najbardziej negatywna. Za
        jego kadencji miasto zadłużyło się po uszy (zaprzeczysz?). Początkowy entuzjazm
        władzy szybko zmienił się w marazm (prezydent zaczął panować zamiast rządzić).
        Sprawy mostu ruszyły z kopyta dopiero po ostatnich zmianach w Ratuszu. Mnie też
        utkwiła w pamięci wypowiedź (na szczęście już byłego) prezydenta Jakubowskiego,
        który na łamach TP deklarowal, że sprawa wykupu gruntów to kwestia pół roku (a
        mówił to na przełomie 1998/1999). I co?
        Taki jest mój punkt widzenia i nie widzę powodów, żeby go zmieniać. I jeszcze
        jedna uwaga: obiektywizm nie polega na tym, że chwalimy tych, których nie lubimy.
        Nie pisz z jaką opcją nie jest Ci po drodze, ale pisz, co Ci się podoba, a co się
        nie podoba w działaniach władzy. Ja już dawno przestałem patrzeć na etykietki, bo
        kryją się pod nimi ludzie tak samo mali. Wybacz, ale mimo sporego wysiłku nie
        potrafię ocenić okresu władzy (na szczęście już byłego) prezydenta Jakubowskiego
        pozytywnie. Jeżeli straciłem w Twoich oczach opinię człowieka obiektywnego, to
        trudno. Takie jest ryzyko posiadania własnego zdania.
        • fred_flinston Re: Będzie most !!!!!!!!! 26.06.02, 11:48
          roman_j napisał(a):

> za jego kadencji miasto zadłużyło się po uszy (zaprzeczysz?).
          Prawda! Tylko wiesz dobrze, że w tej chwili prawie 100% miast w Polsce jest
          zadłużonych w większym stopniu niż Płock, poza tym obligacje które miasto wydało
          zostały wydane na bardzo ważne cele, to jest udrożnienie miasta, powstały
          przecież ważne inwestycje jak np. prawoskręty, które bardzo pomogły w poruszaniu
          się po Płocku. Słuchałem także wypowiedzi prezydenta Hetkowskiego, który
          powiedział też, że kredyty zaciągnięte przez miasto są nie groźne dla płynności
          finansowej miasta i zostały zaciągnięte na bardzo korzystnych warunkach dla
          miasta, myślę że coś w tym jest, nikt przecież świadomie nie dąży do "rozłożenia"
          miasta!!!

> Sprawy mostu ruszyły z kopyta dopiero po ostatnich zmianach w Ratuszu.
          A sprawy przygotowania całej inwestycji? przetargu na most??? Na resztę zabrakło
          woli politycznej, przecież obecnie mamy rządy SLD w mieście i państwie, tak więc
          nic dziwnego, że most jest realizowany i nagle coś co wydawało się dla min.
          Widzyka nie realne obecnie jest w trakcie realizacji! Tak więc przygotowano
          inwestycje tyle ile było można, reszta zależała tylko od dobrej woli a tej
          zabrakło poprzedniej ekipie! Ustawa na którą powoływał się Widzyk i inni nagle
          nie ma znaczenia bo pieniądze można przekazać w ramach kontraktu wojewódzkiego z
          Sejmiku np. z rezerwy, czy pieniędzy zaoszczędzonych z innych inwestycji! W tym
          cała prawda, nie było chęci realizacji inwestycji ze strony rządu, bo przecież
          komu by przypisano potem sukces jak nie miastu, a kto rządzi miastem - SLD.

> utkwiła w pamięci wypowiedź (na szczęście już byłego) prezydenta Jakubowskiego,
          który na łamach TP deklarował, że sprawa wykupu gruntów to kwestia pół roku (a
          mówił to na przełomie 1998/1999). I co?
          To też jest skomplikowana sprawa, przecież nie można zapłacić ludziom 10-krotną
          wartość ziemi, ludzie na tych terenach chyba oszaleli, zażyczyli sobie takich
          kwot za ziemię, że uuff, wiem bo ten temat jest mi bardzo dobrze znany! Może ta
          wypowiedź była oparta o dobrą wolę ludzi? Nie chcę aby to wyglądało jako obrona
          poprzednika Hetkowskiego ale jestem w tym temacie na bieżąco i znam kilka
          ciekawych faktów, naprawdę nie było wtedy klimatu na rozpoczęcie inwestycji!!!

> Taki jest mój punkt widzenia i nie widzę powodów, żeby go zmieniać. I jeszcze
          jedna uwaga: obiektywizm nie polega na tym, że chwalimy tych, których nie lubimy.
          Tak, ale oceniając kogoś lub coś trzeba to robić w miarę obiektywnie, czasem jest
          to uzależnione od pełnionej funkcji czy też przynależności do tej czy innej
          partii, ale starać się trzeba! Przecież wiesz, że nie o to chodzi aby kogoś
          chwalić, a poza tym jak kogoś się nie lubi to często jest się nie obiektywnym w
          stosunku do niego, wiem to po sobie!

> Ja już dawno przestałem patrzeć na etykietki, bo kryją się pod nimi ludzie tak
          samo mali.
          Masz rację, w każdej partii są idioci i sensowni ludzie, a podniecanie się jak to
          czynią inni ludzie np. SLD - czerwoni, złodzieje, komuna itd. czy AWS -
          oszołomstwo, złodzieje itd jest zwykłym uproszczeniem, dlatego tak ważna jest
          zmiana ordynacji (na szczęście niedługo będziemy głosowali na ludzi nie na partie
          jeśli chodzi o wybory prezydenckie w Płocku)

> Jeżeli straciłem w Twoich oczach opinię człowieka obiektywnego, to trudno.
          Takie jest ryzyko posiadania własnego zdania.
          Nie przesadzaj! Pewnie, że każdy ma prawo do własnego zdania i każdy może inaczej
          patrzeć na działanie tego czy innego polityka!

Zawsze z wielką ochotą czytam Twoje wpisy, myślę że inni także! A dyskusję na w/w
          temat możemy zamienić na : Kiedy Mosty wejdą na teren budowy, czy możliwy jest
          termin wykonania np. 2,5 roku itd. Szanuje Twoje zdanie i niech każdy zostanie
          przy swoim!
          Pozdrowienia :)))

• roman_j Re: Będzie most !!!!!!!!! 26.06.02, 12:09
            Sam się prosisz oa lanie. :-)))

fred_flinston napisał(a):

> roman_j napisał(a):
            >
            > > za jego kadencji miasto zadłużyło się po uszy (zaprzeczysz?).
            > Prawda! Tylko wiesz dobrze, że w tej chwili prawie 100% miast w Polsce jest
            > zadłużonych w większym stopniu niż Płock, poza tym obligacje które miasto
            > wydało zostały wydane na bardzo ważne cele, to jest udrożnienie miasta,
            > powstały przecież ważne inwestycje jak np. prawoskręty, które bardzo pomogły w
            > poruszaniu się po Płocku.

Wymień inwestycje, które nie powstały i przyczyny tego stanu rzeczy (ale zrób to
            obektywnie!). Lista będzie podobnej długości, a zaniedbania ze strony władz
            bardzo poważne.

> Słuchałem także wypowiedzi prezydenta Hetkowskiego, który powiedział też, że
            > kredyty zaciągnięte przez miasto są nie groźne dla płynności finansowej miasta
            > i zostały zaciągnięte na bardzo korzystnych warunkach dla miasta, myślę że coś
            > w tym jest, nikt przecież świadomie nie dąży do "rozłożenia" miasta!!!

A sądzisz, że przed wyborami usłyszysz coś innego? A ja się pytam dlaczego miasto
            przepłaciło 7,5 mln za przetargi na miejskie inwestycje. Dlaczego pozwoliliśmy
            przepaść 2,5 mln złotych na budowę ulicy Wyszogrodzkiej (kiedy proponowano nam
            5,5 mln nie chcieliśmy, potem z łaski dano nam 3 mln). To są fakty.

[ciach]

> > utkwiła w pamięci wypowiedź (na szczęście już byłego) prezydenta Jakubowsk
            > iego,
            > który na łamach TP deklarował, że sprawa wykupu gruntów to kwestia pół roku (a
            > mówił to na przełomie 1998/1999). I co?
            > To też jest skomplikowana sprawa, przecież nie można zapłacić ludziom 10-krotną
            > wartość ziemi, ludzie na tych terenach chyba oszaleli, zażyczyli sobie takich
            > kwot za ziemię, że uuff, wiem bo ten temat jest mi bardzo dobrze znany! Może ta
            > wypowiedź była oparta o dobrą wolę ludzi? Nie chcę aby to wyglądało jako obrona
            > poprzednika Hetkowskiego ale jestem w tym temacie na bieżąco i znam kilka
            > ciekawych faktów, naprawdę nie było wtedy klimatu na rozpoczęcie inwestycji!!!

Wiem, co zadecydowało o opóźnieniach w sprawie wykupu gruntów, ale procedura
            wywłaszczenia nie musi chyba trwać 3 lata. Zresztą obecny prezydent w ciągu
            swojej krótkiej kadencji ma na swym koncie więcej sukcesów tej materii niż
            poprzedni w 3 razy dłuższym czasie. A może tamtemu zabrakło wiary w sukces?

[ciach]

> Dlatego tak ważna jest zmiana ordynacji (na szczęście niedługo będziemy
            > głosowali na ludzi nie na partie jeśli chodzi o wybory prezydenckie w Płocku)

Szkoda, że tylko to stanowisko jest w ten sposób obsadzane. Jeśli dobrze pamiętam
            to SLD zmieniło ordynację samorządową na taką, która upartyjnia rady gmin (jeżeli
            się mylę, to wycofam ten zarzut, ale proszę o mocne dowody). To upartyjnienie
            wyrządziło poważne szkody naszej demokracji lokalnej, bo wielu ludziom po prostu
            nie po drodze jest z żadną partią. Ja się m.in. do takich zaliczam. A wielu z
            nich mogłoby zrobić coś dobrego dla swojej lokalnej ojczyzny.

[ciach]

> Szanuje Twoje zdanie i niech każdy zostanie przy swoim!

Tak też niewątpliwie się stanie. :-))
            • fred_flinston Re: Będzie most !!!!!!!!! 26.06.02, 14:23
              roman_j napisał(a):

> Sam się prosisz o lanie. :-)))
              O jakie lanie???? bez przesady, nie o to tu chodzi, chyba ta dyskusja nie musi
              przybierać formy walki, myślę że ja, tak samo Ty lubimy sobie wymienić poglądy z
              innymi forumowiczami!!!

> Wymień inwestycje, które nie powstały i przyczyny tego stanu rzeczy (ale zrób to
              obiektywnie!). Lista będzie podobnej długości, a zaniedbania ze strony władz
              bardzo poważne.
              Nie jestem do tego uprawniony i pewnie na ten temat mam zbyt małą wiedzę, ale nie
              sądzę abyś Ty taką posiadał (choć może się mylę)!

> A sądzisz, że przed wyborami usłyszysz coś innego?
              Padły konkretne cyfry i porównania kredytów różnych banków, tak więc bardzo
              konkretnie!!! Porównania te wypadły bardzo korzystnie dla Miasta. Nie wszędzie
              można uprawiać politykę, jak padają konkretne pytania to ludzie oczekują
              konkretnej odpowiedzi, tak też było tym razem (jeśli się nie mylę to na spotkaniu
              z mieszkańcami jakiegoś osiedla, było to potem w Szelsacie)!

> A ja się pytam dlaczego miasto przepłaciło 7,5 mln za przetargi na miejskie
              inwestycje. Dlaczego pozwoliliśmy przepaść 2,5 mln złotych na budowę ulicy
              Wyszogrodzkiej (kiedy proponowano nam 5,5 mln nie chcieliśmy, potem z łaski dano
              nam 3 mln). To są fakty.
              Te "fakty" są mocno naciągane i nie będę o tym dyskutował. Te 5,5 mln złotych
              było patykiem na wodzie pisane, tak samo jak obietnice, że jak Płock zostanie
              powiatem ziemskim to dostanie pieniądze na most!!!

> Wiem, co zadecydowało o opóźnieniach w sprawie wykupu gruntów, ale procedura
              wywłaszczenia nie musi chyba trwać 3 lata.
              Pewnie że nie musi trwać 3 lata! Sprawa z gruntami jest skomplikowana i napewno
              nie jest to takie oczywiste jak piszesz!

> Zresztą obecny prezydent w ciągu swojej krótkiej kadencji ma na swym koncie
              więcej sukcesów tej materii niż poprzedni w 3 razy dłuższym czasie. A może
              tamtemu zabrakło wiary w sukces?
              Myślę, że bardzo nie lubisz go i dlatego brak Ci obiektywizmu! Poza tym nie masz
              dostępu do informacji na temat wykupu gruntów, w większości Twoja wiedza jest
              oparta na domysłach, ja także nie mogę się wypowiadać na każdy temat, jak czegoś
              nie wiem napewno to wtedy nie piszę na dany temat!

> Szkoda, że tylko to stanowisko jest w ten sposób obsadzane. Jeśli dobrze
              pamiętam to SLD zmieniło ordynację samorządową na taką, która upartyjnia rady
              gmin (jeżeli się mylę, to wycofam ten zarzut, ale proszę o mocne dowody).
              Nie jestem rzecznikiem SLD ani też innych partii, odpowiedz sobie sam! Nie
              zamierzam stawiać się po stronie SLD, AWS, LPR i innych!!!

> Szanuje Twoje zdanie i niech każdy zostanie przy swoim!
              > Tak też niewątpliwie się stanie. :-)
              Niech tak więc będzie bo i tak się nie przekonamy!
              Pozdrowienia ;))))
              • dzwonnik Re: Będzie most !!!!!!!!! 26.06.02, 16:41
                Od siebie jeszcze dodam kilka faktow:

- zostal rozstrzygniety przetarg na budowe nowego mostu w Plocku
                - zostala podpisana umowa w sprawie budowy
                - umowe sfinalizowal obecny prezydent
                - calosc przygotowywana byla rowniez przez poprzedniego prezydenta
                - poprzednio mielismy "konflikt" interesow pomiedzy lewicowym Plockiem
                a "prawicowym" rzadem
                - obecnie mamy jednolita opcje

takie sa fakty i chyba tylko idiota bedzie z tym dyskutowal!!

Co do zalug w tym temacie obu prezydentow, to sa one duze, gdyz inaczej przez
                kilkadziesiat nastepnych lat miasto nie mialoby nowego mostu!! I nie oszukujmy
                sie, ze zalatwienie tak waznej sprawy to kwestia szczescia czy kilku tygodni
                staran!!! MOST PO PROSTU BEDZIE!!! Zgadzam sie, ze pewne rzeczy sie opozniaja,
                ale spokojnie! Po co bylo ladowac ogromna forse w wykup ziemi, skoro nie
                wiadomo bylo jeszcze czy inwestycja dojdzie do skutku. Pozniej kazdy by sie
                czepial, ze zbyt wczesnie ulokowano pieniadze, a tymczasem mozna bylo
                zainwestowac w cos innego... Czy dobrze, czy zle, ludzie zawsze beda
                narzekac... Trudno! Co zrobic?! Taki narod...
                • roman_j Re: Będzie most !!!!!!!!! 26.06.02, 18:26
                  A oto mój zestaw faktów:

- Prezydent Jakubowski rządził nieudolnie, bo:
                  a) nie wywiązał się z obietnicy wykupu gruntów w ciągu 6 miesięcy,
                  b) nie potrafił dogadać się z Aeroklubem Mazowieckim w sprawie przekazania
                  miastu części terenu lotniska (choć obiecywał, że to kwestia 2 tygodni),
                  c) nie potrafił załatwić pozytywnie sprawy przebiegu drogi DSR-10 (a
                  teraz "jedna opcja" w rządzie i w samorządzie pokazała nam figę),
                  d) nie potrafił doprowadzić do budowy nowej hali sportowej w Płocku (do tego
                  przyjazny rząd nie był mu potrzebny),
                  e) utopił 7,5 mln w przepłaconych miejskich inwestycjach (ile by za to można
                  było wykupić gruntów...),
                  f) zainicjował inwestycje mające udrożnić Płock, z których znakomita większość
                  była opóźniona, fatalnie przygotowana, źle wykonywana, a część w ogóle
                  wyleciała z planów,
                  g) podpisał umowę na mocy której mamy już w Płocku 2 hipermarkety, a w
                  powstanie centrum rozrywki i multikina wierzą już tylko naiwni.

- Lewica potrzebuje w Płocku sukcesu przed kampanią wyborczą, więc w tym roku
                  będą pieniądze na most, a jak będzie później, zobaczymy.

- W tym roku na most mamy 40 mln złotych (mniej niż 1/4 ), więc potrzebujemy
                  jeszcze 130 na sam most, że a o drogach dojazdowych nie wspomnę

To są fakty i tylko idiota może próbować z nimi dyskutować. ;-))
                  Howgh! :-))))))
                  • Gość: fred_flinston Re: Będzie most !!!!!!!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 09:11
                    roman_j napisał(a):

> a) nie wywiązał się z obietnicy wykupu gruntów w ciągu 6 miesięcy,
                    Wracasz ponownie do tego samego tematu, pisałem o tym, Dzwonnik także (dziękuję
                    za poparcie moich tez Dzwonniku, dzyń, dzyń) :)))

> b) nie potrafił dogadać się z Aeroklubem Mazowieckim w sprawie przekazania
                    miastu części terenu lotniska (choć obiecywał, że to kwestia 2 tygodni),
                    Nie wchodzę w dyskusję, nie wiem nic na ten temat, a Ty masz wiele ciekawy
                    newsów, ciekawe na ile to "nie lubienie" poprzednika a na ile fakty, bez urazy !

> c) nie potrafił załatwić pozytywnie sprawy przebiegu drogi DSR-10 (a
                    teraz "jedna opcja" w rządzie i w samorządzie pokazała nam figę),
                    Ta droga, tj. DSR-10 była rozstrzygana jeszcze za czasów koalicji AWS-UW a
                    wtedy "wejścia" SLD-owskiego prezydenta w rządzie były marne, chciałbym abyś
                    znalazł się w takiej sytuacji, że wiele spraw zależy w sumie nie od Ciebie tylko
                    od kogoś wyżej, a potem Ciebie za to rozliczają, może wtedy inaczej byś patrzył
                    na te sprawy. Tak samo jak kiedyś tak i teraz nie łatwe życie będą mieli
                    prezydenci np. AWS-owscy (rząd Millera wypnie się na nich tak jak rząd Buzka na
                    SLD-owskich prezydentów miast) I taka jest nasza polityka, wszystko na głowie,
                    może należy dokonać wymiany pokoleniowej i dać rządzić ludziom z innymi
                    przyzwyczajeniami i charakterami, nie wychowanymi w PRL-u.

> d) nie potrafił doprowadzić do budowy nowej hali sportowej w Płocku (do tego
                    przyjazny rząd nie był mu potrzebny),
                    To są dopiero brednie, przepraszam!!! Ale przecież umowa między miastem a PKN
                    ORLEN S.S.A. została podpisana jeszcze za poprzednika, zabrakło jedynie dobrej
                    woli np. PKN, który przecież miał w wielkim stopniu finansować projekt i halę a
                    Sejmik miał dać grunty na tzw. Placu Celebry. Do znudzenia powtarzam : W PKN był
                    p. Modrzejewski, po zmianie Zarządu sprawy nabrały rozmachu, został Wróbel i
                    pieniążki się znajdą jak zawsze! Teraz jest dobry okres na wykonanie wielu
                    wcześniej niemożliwych inwestycji! Np. amfiteatr, zresztą słyszałem, że tam mocno
                    krytykowany przez Ciebie Jakubowski ma dać jakieś pieniądze na ten cel. Tylko nie
                    pisz, że wybory i takie tam...

> e) utopił 7,5 mln w przepłaconych miejskich inwestycjach (ile by za to można
                    było wykupić gruntów...),
                    Nawet nie staram się dyskutować na ten temat bo sprawa jest tak skomplikowana i
                    nie można jednoznacznie powiedzieć czy ta kwota była by na plus czy może na
                    minus. Bo jak wycena kosztorysu inwestorskiego przewiduje daną robotę za 7 mln,
                    ktoś wycenia za 5 mln drugi za 6 mln. to co mamy wybrać tego za 5 mln (nie
                    koniecznie) Aby wykonać tą robotę będzie musiał zaoszczędzić na materiałach itd.
                    Tak więc sytuacja jest skomplikowana i wolałbym nie oceniać czy to strata. Ale
                    pewnie Ty masz wiele danych świadczących odwrotnie :)))

> f) zainicjował inwestycje mające udrożnić Płock, z których znakomita większość
                    była opóźniona, fatalnie przygotowana, źle wykonywana, a część w ogóle
                    wyleciała z planów,
                    Myślę, że może decyzje kadrowe dot. MZD można było wykonać trochę szybciej!!!

> g) podpisał umowę na mocy której mamy już w Płocku 2 hipermarkety, a w
                    powstanie centrum rozrywki i multikina wierzą już tylko naiwni.
                    Jedni są za supermarketami inni przeciw. Ja nie jestem za tymi sklepami!

> Lewica potrzebuje w Płocku sukcesu przed kampanią wyborczą, więc w tym roku
                    będą pieniądze na most, a jak będzie później, zobaczymy.
                    Jest okazja na to aby wykonać tę robotę, jest prezydent i rząd z tego samego
                    układu, oczywiście przy okazji są wybory ale co tam będzie most!!! Chyba, nie
                    sądzisz że zrobią umocnienie brzegu, postawią Maszt czy Want? (ale to chyba Ty
                    wiesz lepiej, ja nie kończyłem Politechniki) i zostawią to jak za starych czasów
                    w "połowie drogi" bez przesady!!! Skończ z tą spiskową teorią dziejów!

> W tym roku na most mamy 40 mln złotych (mniej niż 1/4 ), więc potrzebujemy
                    jeszcze 130 na sam most, że a o drogach dojazdowych nie wspomnę
                    Mamy też deklaracje finansowania 10% przez PKN oraz deklaracje Sejmiku
                    Wojewódzkiego i premiera, trzeba zacząć inwestycje a potem napewno pieniądze
                    będą, Tak jest z dotacjami z Sejmiku, jak jakaś inwestycja jest realizowana to ma
                    priorytet w stosunku do innych nie zaczętych!

Uznaję temat za zakończony, a dyskusję proponuję przenieść na temat jak pisałem
                    wyżej w innych wpisach. Słyszałem, że w lipcu nastąpi wmurowanie kamienia
                    węgielnego z udziałem premiera, a cała inwestycja może się zacząć choćby od
                    zaraz, przecież została podpisana umowa, plac budowy jest chyba także przekazany,
                    tak więc czekam na pierwsze "wbicie łopaty" Myślę, że reszta forumowiczów także!
                    A może by się zastanowić i znaleźć nazwę dla mostu? Proponuję patronat ZMS :)))

Pozdrowienia ;)))
              • roman_j Re: Będzie most !!!!!!!!! 26.06.02, 18:33
                > Niech tak więc będzie bo i tak się nie przekonamy!

Musimy sobie wyjaśnić pewną rzecz. Ja nie podejmuję nigdy polemiki z zamiarem
                przekonania oponenta do swoich poglądów, bo jest to zamiar z góry skazany na
                porażkę. Ja jedynie prezentuję swoję poglądy i ich bronię. A robię to z myślą o
                osobach trzecich, które czytając naszą polemikę i ważąc argumenty obu stron mają
                szansę wyrobić sobie swoje zdanie.
                Jeżeli Ty i inni (np. dzwonnik) podejmujecie polemikę, żeby nagiąć drugą stronę
                do własnych poglądów, to wiedzcie, że wykonujecie syzyfową pracę. Mam nadzieję,
                że teraz, kiedy to wiecie, będziecie do całej sprawy podchodzić z większym
                namysłem i rozwagą (jakkolwiek zrozumiecie moje słowa i intencje). ;-)))
                Pozdrawiam.
                • fred_flinston Re: Będzie most !!!!!!!!! 27.06.02, 08:03
                  roman_j napisał(a):
                  > Jeżeli Ty i inni (np. dzwonnik) podejmujecie polemikę, żeby nagiąć drugą stronę
                  do własnych poglądów, to wiedzcie, że wykonujecie syzyfową pracę. Mam nadzieję,
                  że teraz, kiedy to wiecie, będziecie do całej sprawy podchodzić z większym
                  namysłem i rozwagą
                  Złudzenia!!! Nie wierzę, że dyskutując z kimś nie chcesz kogoś przekonać do
                  swoich racji. Myślę, że większości ludzi wymieniający zdania właśnie o to
                  chodzi. "Mam nadzieję, że teraz kiedy to wiecie..." Przestań z tym tonem ..., nie
                  lubię takich tekstów bo szkołę to ja dawno skończyłem ...
                  Pozdrowienia ;)))
    • pinch Oświadczenie 27.06.02, 09:47
      Jeżeli powstanie nowy most zamierzam po nim jeździć.
      :-)
      • zenobius1 Re: Oświadczenie 27.06.02, 09:51
        pinch napisał(a):

> Jeżeli powstanie nowy most zamierzam po nim jeździć.
        > :-)

Ja również.:-)))))))))
        • Gość: ●Werdan● Re: Oświadczenie IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 27.06.02, 11:16
          > Jeżeli powstanie nowy most zamierzam po nim jeździć.

yyyyyyyy... ja sie jeszcze zastanawiam :))

• clint_eastwood Re: Będzie most !!!!!!!!! 27.06.02, 18:58
      ale macie radochę, może na wszelki wypadek załatwcie jakiś prom....
      • Gość: Duch Re: Będzie most !!!!!!!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 02:49
        To chyba chodzi o Ibuprom, on chyba nie zaszkodzi?
        Duch z mostem dwa bratanki i do jazdy i do wzmianki ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka