Dodaj do ulubionych

Płocka cerkiew

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:18
Na Placu Floriańskim (dziś plac Obtrońców Warszawy była kiedyś cerkiew. To
właśnie do niej patrioci polscy, bohaterowie roku 1920 przynosili złoto i
klejnoty na apel Piłsudskiego by wesprzeć zołnierzy walczączących o wolność
Ojczyzny. Odbudujmy płocką cerkiew. Warszawa odbudowała zamek warszawski-
płocczanie odbudujcie cerkiew. Towarzystwo Naukowe Płockie razem z
przewodnikami PTTK winno bardziej przypominać historię miasta Płocka nie
tylko turystom przyjeżdżającym do naszego miasta ale i rodowitym Płocczanom.
naród bez historii zginie.
Obserwuj wątek
    • Gość: krzysiek Re: Płocka cerkiew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 09:00
      Z tego co wiem to cerkiew została zburzona nie tylko dlatego, że przypominała
      czasy zaborów, ale i dlatego, że kompletnie nie pasowała do pl. Floriańskiego.
      Więc odbudowa zapewne jest mało możliwa. Zresztą mała płocka parafia
      prawosławna nie utrzymałaby tak wielkiej budowli.
      • Gość: 30 Re: Płocka cerkiew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 12:30
        W jaki sposób utrzymuje się Kościół Chrystusowy w Płocku? w jaki sposób
        utrzymuje się kościół ewangielicki? Obydwa te kościoły znajdują się w Płocku
        niedaleko Seminarium Duchownego. Mówienie o tym że cerkwi nie trzeba budować bo
        się nie utrzyma jest co najmniej dziwne. W tym wypadku chodzi o symbol miasta .
        Cerkiew Płocka zrobiła wiele w historii miasta dla mieszkańców. podobnie jak
        wierni chodzący kiedyś do płockiej Synagogi. Mieszkańcy Płocka powinni pamiętać
        i przypominać potomnym historię miasta. To że przypomina się raz w roku o
        wydarzeniach 1920 r. i reakcję mieszkańców dziś oglądających rekonstrukcje
        wydarzeń z tego okresu jest najlepszym przykładem że lud Płocka na nowo chce i
        oczekuje znalezienia tożsamości, Jeśli będziemy pamiętać i przypominać dzieje
        naszych pradziadów zyjących w tym mieście będziemy czuć się prawdziwymi
        płocczanami którzy chcą zyć w mieście Płocku, rozbudowywać go i upiększać.
        Będziemy czuć się potrzebni naszemu miastu. Może wtedy łatwiej będzie wszystkim
        pobudować drogi do nowego mostu, polepszyć jakość dróg, i ścieżek, posprzątać
        nasze miasto ze śmieci porozrzucanych gdzie popadło. ( przejdźcie się kiedyś
        schodami prowadzącymi z mostu ku ulicy Mostowej i dalej ku Wiśle - to co tam
        widać zawrzeć można jednym słowem WSTYD PŁOCCZANIE). Zamiast budować nowe
        galerie handlowe które stoją puste, zamiast budować nowe blokowiska które są
        pustostanami zagospodarujcie już istniejace - a pieniądze zaoszczędzone
        przeznaczcie na poprawę parków, skwerów i ścieżek którymi kiedyś, 30 lat temu i
        wcześniej spacerowały zakochane pary). Jesteśmy to winni pokoleniu które
        odchodzi, które odeszło, jesteśmy to winni historii naszego miasta.
      • Gość: do Krzyśka Re: Płocka cerkiew IP: *.c158.petrotel.pl 27.08.05, 16:41
        Krzysiek! Na Boga Ojca kto nas upoważnił do werrefikacji faktów historycznych?
        Tego nie wolno robić. Nie wolno niszczyć NIC z naszeych dóbr materialnych a to
        co moż na należy odbudować i chołubić. Kto ma to zrobić za nas, w naszym
        mieście? Krzysiek, zastanów się co mówisz.
        Ziomek
    • roman_j Re: Płocka cerkiew 27.08.05, 23:28
      Doskonały pomysł. Najpierw odbudujmy cerkiew, potem mury obronne, a na końcu
      rozkopmy ulice Kwiatka i odtwórzmy tam fosę. Na fali powrotu do historii oddajmy
      też kościół św. Dominika ewangelikom, a św. Jana - Reformatom (a właściwie
      Bernardynom, z którymi ci pierwsi zostali połączeni). Zlikwidujmy też Wodociągi
      Płockie, żeby przywrócić wieży ciśnień jej rolę, a na Radziwiu uruchommy
      elektrownię, bo budynek stoi niewykorzystany. Wreszcie odbudujmy most łyżwowy,
      skoro mamy problem z drogami dojazdowymi do nowego. A w końcu zagłosujmy
      gremialnie w najbliższych wyborach na marszałka Piłsudskiego. :-))
      • Gość: 30 Re: Płocka cerkiew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:42
        zanim zbudujemy jak proponujesz most łyżwowy zbudujmy od nowa mleczarnię może
        być na radziwiu niekoniecznie na ulicy jachowicza, cukrownię w Borowiczkach,
        Stolbud na Kostrogaju i inne zakłady które funkcjonowały za czasów tego
        obrzydliwego PRL-u. wtdy wróci normalność ludzie będą mieli pracę i nie będzie
        bezrobocia. zacznijmy budować a nie niszczyć to co zbudowali nasi przodkowie.
        Naród bez historii, bez religii - zginie. Romanie J. myślałem że w Jagielonce
        uczą też historii bo jeśli tak, to..........
        • roman_j Re: Płocka cerkiew 28.08.05, 00:09
          Gość portalu: 30 napisał(a):

> Naród bez historii, bez religii - zginie. Romanie J. myślałem że w Jagielonce
          > uczą też historii bo jeśli tak, to..........

Czym innym jest znajomość historii i szacunek dla niej, a czym innym patrzenie
          wstecz i próba powrotu do tego, co minęło. Wbrew temu, co głosi obiegowa opinia,
          historia się nie powtarza. Życie przeszłością jest dla narodu równie
          niebezpieczne, jak zapominanie o niej. :-))
          A sprowadzając sprawę do bardziej konkretnych argumentów napiszę, że pomysł
          odbudowania cerkwi na placu Obrońców Warszawy jawi mi się jako bardzo kosztowny
          kaprys. Tym bardziej niezrozumiały, że budowla ta z historią nie miałaby nic
          wspólnego, bo po tamtej cerwi nie został kamień na kamieniu. Trzeba by ją
          postawić od zera we współczesnej technologii ze współczenych materiałów. Równie
          dobrze moglibyśmy sobie postawić np. na Radziwiu replikę Katedry. Byłby to
          pomysł równie (bez)sensowny. :-))
          • Gość: 30 Re: Płocka cerkiew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 00:22
            Może warto upamiętnić w inny sposób to mijsce oprócz kwiatów ułożonych w formie
            herbu Płocka sensowna byłaby trwalsza pamiątka
            • Gość: ZENON DYLEWSKI Re: Płocka cerkiew IP: *.plock.mm.pl 28.08.05, 11:49
              Jestem Opiekunem Miejsc Pamięci Narodowej. Jest to tytuł nadany przez Radę
              Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. Pozyskałem go za kilkadziesiąt lat mojego
              życia dla PAMIĘCI NARODOWEJ! Polskiej. Nasi przodkowie zburzyli cerkiew ZABORCY
              ROSYJSKIEGO. Naszego kata NARODU. To na tym placu kozacy nahajkami bili
              płockich uczniów, cieszących się ze śmierci Namiestnika carskiego , księcia
              Gorczakowa. To w Płocku zrusyfikowany Poźniakow, zły człowiek, zaplanował
              egzekucję pomiatanego obecnie - gen. Zygmunta Padlewskiego, czyniąc z egzekucji
              widowisko, dając nauczkę płocczanom. Rozebranie cerkwi, było symbolem
              wyzwolenia się Polaków z carskiej niewoli. Nie wolno zmieniać historii i czynić
              głupców z naszych przodków. Oni czuli bezpośrednio na sobie ciężar niewoli a
              nie wydumany dzisiaj przy TV temat. Pomniki stawia się zawsze według wymagań
              współcześnie żyjących. Pomniki równie łatwo obala się. Zostają tylko te, które
              niosą przesłanie czystości wewnętrznej. Stają się wtedy symbolem i trwałością
              naszej kultury, stopnia rozwoju duchowego naszej cywilizacji. Trzeba zastanowić
              się - dlaczego płockie społeczeństwo, zdecydowało się na tarnięcie się na
              Sacrum, niszcząc cerkiew? Bóg jest Jeden. Niszczenie świątyń jest grzechem.
              Jeżeli Polacy zniszczyli tę cerkiew, uczynili zło. Ale trzeba zastanowić się
              dlaczego uczyniono to. Religia okupanta, była religią państwową. Kojarzyła się
              z ludźmi bijącymi Polaków na codzień. Zamykającymi ich w więzieniu, wysyłaniu
              na Sybir. To byli ROSJANIE - WRÓG. Wroga usunięto wraz z ich symbolami. Taka
              była wola Polaków. Obecnie zakłamujemy się nawzajem, dla polityki ukuto nowe
              słownictwo. Według niego - to NAZIŚCI NAPADLI NA POLSKĘ ITD. Za naszego żywota
              robią nam wodę z mózgu. Pragne przypomnieć płoczanom, że to my rozebraliśmy na
              kawałki cmentarz prawosławny, niszcząc piękne zresztą nagrobki naszy zaborców.
              chowając swoich zmarłych. Czy i tu padnie myśl, żeby je odbudować? Według
              jakiego wzorca? Miałem 17 lat, kiedy zrobiłem szereg zdjęć rosyjskich
              nagrobków. Czekałem całymi godzinami, zeby naszło światło słońca w sposób
              odpowiedni. Po latach, przekazałem błony do Muzeum Mazowieckiego, dając mój
              przekaz historii. Właśnie w tym czasie, czyniono wystawę o prawosławiu. Nie
              wykorzystano ANI JEDNEGO MOJEGO ZDJĘCIA! Przekazałem je również parafii
              prawosławnej. Czy zostały opublikowane?... Ach ta poprawność.. ile gubi
              Prawdy... Rosjanie zabili powstańców 1863r. Rosjanie ? wyrzucili z grobów 6
              powstanców dla potrzeb Układu Warszawskiego... Za to Polacy nie byli gorsi -
              sprzedali te groby towarzyszom broni z Moskwy... Czy rzeczywiście HISTORIA
              NICZEGO NIE NAUCZYŁA POLAKÓW? Czy czytająC rzekomo naukowe prace TNP - w I wyd.
              DZIEJÓW PŁOCKA Z ROKU 1973 - NAUCZYMY SIĘ HISTORII? Czy Moskale napadli na
              Płock w 1920r? Zero infformacji.
              Ci którzy planują odbudowę cerkwi, byli na KOPCU BRATNIA MOGIŁA? Zapytam sie
              jak Lepper... czy Polacy sprzedali Kopiec Mogiłę na kolejne sklepy, których
              podobno brakuje? Czy płocczanie wiedzą, że W SIERPNIU - Sekretarz Generalny
              Rady Ochrony Pamieci Walk i Męczeństwa, odpowiedział Rzecznikowi Spraw
              Obywatelskich, że ZENON DYLEWSKI POSTAWIŁ NIELEGALNIE KRZYŻ NA MOGILE NN
              POWSTAŃCA, RZEKOMO BEZ ZNAKÓW POWSTAŃCZYCH?
              Podobno jest w Płocku stowarzszenie miłośników Płocka... Czy są nimi napewno.
              Czy usiedli na kanapie nasycając się ogromem swych prac dla miasta?
              Czy płocczanie idący sladem OBROŃCÓW PŁOCKA 20 R., PRZECZTAJĄ W TYCH
              NIELICZNYCH, CZY SHANDLOWANYCH MIEJSCACH PAMIĘCI NARODOWEJ - ŚLADY SWOJEGO
              NARODU? Dla prawdy historycznej - należy w miejscu zburzonej cerkwi, postawić
              tablicę z opisem wydarzenia. Napisać na nowych tablicach opis wydarzeń walk
              20r. Ksiąznica Płocka powinna wydać zgodę na załozenie tablicy, że była tam
              barykada 20r. Płocczanie mają prawo być dumni ze swoich przodków. Nie
              zmieniajmy historii. Ci, co po nas przyjdą MAJĄ PRAWO DO DZIEDZICZENIA PAMIĘCI
              NARODOWEJ. FIZYCZNYCH ŚLADÓW TEJ PAMIĘCI.
              • Gość: ziomek Re: Płocka cerkiew IP: *.c155.petrotel.pl 31.08.05, 16:51
                Tak, Panie Zenonie Dylewski, ma Pan rację. Te propozycje są dobre. Popieram je.
                Pozdrawiam i ściskam dłoń.
            • roman_j Re: Płocka cerkiew 28.08.05, 12:14
              Jak dla mnie to brzmi sensownie. :-))
              • Gość: 30 Re: Płocka cerkiew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 15:26
                Jeśli już nie zbudujemy cerkwi to warto myślę postawić bilbord ze zdjęciem jak
                wyglądała ta cerkiew. Wiele tablic upamiętniające osobę lub wydarzenie wisi na
                budynkach Płocka przy których przechodzimy obojetnie. Mam nadzieję że pomysł z
                bilbordem jest co najmniej wart rozważenia.
                • Gość: z.dylewski2624096 Re: Płocka cerkiew IP: *.plock.mm.pl 24.09.05, 17:20
                  Nowoczesność zniszczy pamięć. Jak widzimy zabytkowe miejsca w Płocku nie mają
                  uporzakowanej architektury zewnętrznej. Nigzie nie ma opisów przed czym stoimy.
                  Turysta nie wykorzysta walorów miasta. Gdyby wykorzystac Pana pomysł np - przy
                  opisie wydarzenia, za naciśnięciem przycisku, włączałoby się ośietlenie
                  fotografi np 30/60. Koszt niewielki.
                  • Gość: 30 Re: Płocka cerkiew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:27
                    Do pana z.d.
                    Nigzie nie ma opisów przed czym stoimy. Turysta nie wykorzysta walorów miasta

Kilka lat temu oglądałem obaz Kossaka i Styki we Wrocławiu Przed każdym
                    fragmentem obrazu głos naagrany na magnetofonie informował co się znajduje na
                    obrazie oraz opisywał bitwę. Wydaje mi sie że ten pomysł możnaby wykorzystać i
                    w tym przypadku. W dzisiejszych czasach często wykorzystuję się "obraz" do
                    opisywania nie tylko zjawisk chemicznych czy fizycznych ale również w innych
                    dziedzinach np. informacji, Dzisiejsza młodzież wiedzę zdobywa częściej obrzem
                    niż słowem
    • Gość: Anna Re: Płocka cerkiew IP: *.c157.petrotel.pl 25.09.05, 09:19
      Chyba nie wierzysz w to co piszesz. W państwie gdzie jedyną przewodnią siłą są
      księżą katoliccy? oni przecież chcieliby aby w Rosji nie było prawosławia,
      mieliby spokojnie patrzeć na budowę cerkwi??? Śmieszne i niewiarygodne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka