Dodaj do ulubionych

Sposób na twarde kotlety schabowe

25.01.08, 20:27
Mam pytanie odnosnie schabu ostatnio mi nie wychodzą ani kotlety schabowe ani
pieczen wszystko jest strasznie twarde nie wiem co jest zawszę robie tak samo
marynuje mięso w przyprawach potem w zaleznosci co ma być smażę lub pieke w
piekarniku nie wiem czym karmia te świnki ale masakra kotlet o konsystencji
podeszwy .Ostatnio zbiłam je tak ,że były cieniutkie a dalej
twarde.Niechciałabym uzywać soli do zmiekczania miesa poradzcie coś smile
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 25.01.08, 20:41
      Schaboszczaki przygotowuję tak jak Ty (czasem zamiast solić, to
      skrapiam sosem sojowym i odstawiam na min. 1/2h), potem panieruję:
      bułka, jajko, bułka, obsmażam na patelni do zrumienienia, potem
      wkładam do naczynia żaroodpornego i trzymam w nagrzanym do 120 lub
      150 stopni piekarniku (zależnie od tego, jak długo przed podaniem je
      smażyłam).

      Pieczenie najpierw "rozparzam" w 100-120 stopniach przez jakąś
      godzinę, dopiero później ustawiam piekarnik na 180-200 stopni i
      porzadnie podpiekam.

      Wszystko wychodzi nadal miękkie, choć mięso rzeczywiście jest coraz
      gorsze.
      • tombraider77 Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 25.01.08, 20:57
        Na pieczeń to nawet parzyłam pol godziny we wrzątku potem obsmarzałam i do
        pikarnika tak tez robię z pieczona piersią z indyka i wychodzi super miekka
        soczysta a ze schabem ani rusz ostatnio sie wkurzyłam po 2 godzinach pieczenia
        200 stopni 1,5 kg kawałek wrzuciłam do rondla podlałam wrzątkiem dodałam
        smietany i dusiłam jescze godzine to sie rozpadł. na nici. Kotlety zaś smażę na
        rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła tłuszu daje sporo bo kotlet musi troche
        popływać nie smażę za długo nie wiem z kurczaka schabowe śą super a wieprzowiny
        twarde odpusciłabym sobie te schabowe ale moje dziecie czyli syn domaga sie
        czerwonego miesa ma dosc wszystkich kur i indyków no to robie dla niego te
        podeszwy i nie wiem co jest nie tak sad
        • wiedzma30 Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 26.01.08, 05:26
          Pieczesz schab w 200st.? To dlatego wychodzi Ci taki twardy. Wystarczy 150st. I
          nie trzeba go wyparzac przed pieczeniem we wrzatku... Wystarczy szybko obsmazyc,
          albo w ogole nie poddawac go zadnej obrobce termicznej przed pieczeniem - tylko
          zamarynowac np. na noc.


          >Kotlety zaś smażę na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła tłuszu daje >sporo bo
          kotlet musi troche popływać

          Po co dodajesz masla do oliwy?
          I jeszcze - dlaczego "kotlet musi troche poplywac"? Wystarczy tyle oleju, zeby
          kotlet sie nie przypalil, ale zeby plywal?
          A wiesz, ze im krocej sie smazy tym mieso jest kruchsze? Im dluzej smazysz, tym
          bardziej robi sie z niego "podeszwa"...
    • irenazu Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 25.01.08, 21:06
      Cóż można Ci Doradzić?Może kupując mięso sprawdź,czy mięsko nie jest
      przerośnięte takimi drobniutkimi, białymi pasemkami.One powodują,że tkanka jest
      bardzo ściśnięta po obróbce termicznej.Lepiej jest kupować schab węższy,ale o
      bardzo różowej jednorodnej strukturze.
    • budzik11 Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 25.01.08, 23:36
      Z mojego doświadczenia wynika, że twardy schab wychodzi po zbyt długim smażeniu.
      Im krócej smażony, tym bardziej miękki i soczysty. Ja smażę tylko chwilę, na
      dużej ilości tłuszczu, do zrumienienia panierki. Sól jest higroskopijna i
      powoduje wysychanie mięsa, nie kruszenie, ja przyprawiam tuż przed smażeniem,
      żeby mięsa nie wysuszyć.
      A do panierki zamiast bułki tartej polecam pokruszone płatki kukurydziane
      zmieszane z wiórkami kokosowymi. Mniam smile
    • a.va Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 26.01.08, 11:08
      Potwierdzam, że krótkie smażenie jest lepsze niż długie. I że pieczeń trzeba najpierw rozparzyć w mało nagrzanym piekarniku, a dopiero po godzinie podkręcić temperaturę. No i oczywistość, która tu jeszcze nie padła - mięso, które było wcześniej mrożone, po zrobieniu jest kruchsze (nie wiem, czy mrozisz czy robisz od razu ze sklepu).
      • karmenpokrywka Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 26.01.08, 13:30
        Super smaczne kotlety schabowe odkryłam przypadkiem.Z jednego kawałka schabu
        połowę kotletów usmażyłam na oleju a resztę (ponieważ oleju brakło)na...smalcu
        .Wyszły zupełnie inne.Te smażone na oleju były twarde,podeszwowate ,a te smażone
        na smalcu miękkie i smaczne.Od tego momentu schabowe smażę tylko na smalcu.Może
        to i niezdrowe,ale od czasu do czasu nikogo nie uśmierci.Pozdrawiam
        • tombraider77 Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 26.01.08, 13:49
          Dzieki za rady , idę na łowy bo moje dziecię znowu zażądało tresciwego obiadu
          zastosuje sie do rad i zobaczymy co wyjdzie? a wracajac do kwestii tłuszczu na
          jakim smażymy to chyba cos w tym jest, mi kiedys tez zabrakło oleju i
          dokonczyłam na margarynie 80% tłuszczu no i dziwiłam sie czemu dwa kotlety sa
          mieciutkie a dwa twadre jesli chodzi o mieso z zasady używam mrożonego, zawsze
          kupuje mieso hurtem dziele paczkuje i do zamrazarki.smile
    • olsza_czarna Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 27.01.08, 12:04
      Tradycyjny sposób na soczysty kotlet: obsmażyć na silnym ogniu z obu
      stron pr zez kilka minut, a potem podlać wodą i dusić do miękkości
      na maleńkim ogniu, z 10 minut. Kotlet "pływa" ale nie w samym
      tłuszczu, tylko w sosie z tej wody, tłuszczu i własnego soku. Jak
      sos odparuje, kotlet gotowy.

      Podobno smalec do smażenia mięsa jest z d r o w s z y niż olej. W
      oleju pod wpływem wysokiej temperatury zachodzą bardzo niekorzystne
      zmiany, smalec lepiej ją znosi.

    • iguana1972 Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 29.01.08, 12:32
      Przez te moje kamienie to kotlet schabowy jest tylko słodkim wspomnieniem...

      Polecam w ramach sprawdzenia smaku rozbity kotlet namoczyć w mleku na jakies pół godziny. Potem normalnie potraktowac czyli doprawić opanierowac i na patenie. Wychodzą inne takie bardziej soczyste - może na twardość pomoże.

      Sprawa smalcu ... on się rozgrzewa do znacznie wyższej temperatury dlatego lepiej się na nim smazy mięso i np cebulke (sprawdźcie z ciekawości). Sprawa zdrowia jest dyskusyjna ale ostantio faktycznie zaczyna się mówić że każdy tłuszcz ma swoje zastosowanie i olej długo rozgrzewany jest bardzo szkodliwy.
    • dzioucha_z_lasu Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 29.01.08, 13:08
      Cieniutkie kotlety smaży się na prawdę krótko, tłuszcz też nie
      powinien być mocno rozgrzany... A ja ze swojej strony polecam
      zdrowszą i IMHO smaczniejszą wersję kotletów schabowych - bez
      panierki. Kotlety trzeba rozbić - ale bez przesady, nie na grubość
      kartki - natrzeć rozgniecionym czosnkiem - ja daję 1 ząbek na
      kotlet, solą i pieprzem, niech tak sobie poleży z 15 minut - i na
      patelnię. Najlepiej na oliwę z winogron - jest lepsza do smażenia, i
      krótko smażyć z obu stron. Na prawdę dobre i bez niepotrzebnej buły
      • wiedzma30 Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 29.01.08, 17:41
        Potwierdzam - olej z pestek winogron to najlepszy olej do smazenia. Do salatek
        oczywiscie tez jest bardzo dobry smile
        Ale jezeli chodzi o smazenie - to nagrzewa sie do wyzszej temperatury niz inne
        oleje (251st.C). Inne przy takiej temperaturze staja sie pochodniami wink))
        Potrawy po smazeniu na tym oleju zachowuja swoj smak, bo jest on niemal bez
        zapachu. A do tego czuc go minimalnie w trakcie smazenia - nie trzeba wietrzyc
        mieszkania dwa dni po smazeniu wink))
        O! I jeszcze jedno - potrawy nie przyklejaja sie do patelni - jak to bywa czasem
        przy innych olejach.

        I jeszcze jeden plus - olej z pestek winogron to produkt naturalny, bo powstaje
        z pestek owocow wykorzystanych do produkcji wina czy soku.

        Uzywam i polecam. Oczywiscie uzywam tez innych olejow, ale tylko tego do
        smazenia. Zreszta smaze rzadko wink
    • zdzisiowa Re: Sposób na twarde kotlety schabowe 29.01.08, 18:05
      Schabowe robie rzadko,bo u mnie wola z piersi kurczaka lub indyka.A robie to tak:roztrzepuje 2 jaja,dodaje pol lyzeczki soli czosnkowej,szczypte slodkiej papryki, wegety do smaku i w to wkladam lekko rozbite piersi i niech leza tam jak najdluzej-czasami mam humor,to przygotowuje je dzien wczesniej i tak leza w lodowce i sie "przegryzaja", przechodza smakiem przypraw,a po usmazeniu maja cudowny smak,Aha ,oczywiscie panieruje je potem tylko w bulce tartej wlasnego mielenia.Schabowy po takim lezakowaniu wydaje mi sie zmiekczony i bardziej chrupiacy.Smacznego.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka