Gość: XXL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 20:38 "Rynex, miejska spółka, Marek Kijek prezes Ryneksu" czy to są dwie rózne spółki?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w_starym_kinie Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd 01.09.05, 20:55 Nie, taka jest polska poprawna deklinacja rzeczowników kończących się na literę iks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JR Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 21:01 a nie lepiej pokazac projekty płodczaną i dac im wolny wybur co chcom miec na nowym rynku według mnie projek obecny jest oblesny niepasujacy do tego mjejsca mało nowoczesny i do tego z jednym obrzydliwym szczegulem brzydactwem po śrotku (antypodkową)zabudujci ja!!!! niech zniknie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zez Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 21:26 Czy konkurs na Nowy Rynek był tak samo uczciwy jak przetarg na zabudowę targowiska Rembielińskiego - trzeba będzie do tego wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zez Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: 193.59.95.* 02.09.05, 08:06 Twoja ortografia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.plock.mm.pl 01.09.05, 21:42 W Tygodniu Płockim widziałem projekt= przerażający -wieżyce jak w naszym więzieniu- ktoś tu nas robi w balona. Straszna antypodkowa, pogardzana przez wszystkich- ma zostac?- jaką siłe mają prywaciarze -szok. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd 02.09.05, 10:30 Maja sile PRAWA WLASNOSCI. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd 01.09.05, 21:52 Jeśli według pana prezesa Kijka to, co ma stanąć na Nowym Rynku, to jest "bardziej zróżnicowana architektura", to ja zastanawiam się, jak wygląda "mniej zróżnicowana architektura". No ale tak to już jest, kiedy gust architektoniczny kształtuje się na blokach z wielkiej płyty. A pan prezydent, jak widać, te gusta podziela, co nawet mnie nie dziwi. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.plus.sbg.ac.at 02.09.05, 09:21 nie podoba mi sie projket z czterokondygnacyjnym budynkiem, ze szkla i aluminim i nie wiem z czego jeszcze. to nie pasuje do otoczenia. i na milosc boska na co nam maly amfiteatr!!!! chyba wystarczy jesli ten nad wisla zostanie w czasie wyremontowany. dlatego pytam, czy my jako mieszkancy plocka nie mozemy czegos przeciwko temu projketowi zrobic. nie wierze, ze nie ma zadnego wyjscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: 148.81.8.* 02.09.05, 10:22 Dlacego nie mogą zdecydować mieszkańcy??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.68.66.33.kutno66.tnp.pl 02.09.05, 14:27 to nie mieszkańcy dostali w łapę więc dlatego nie oni mogą decydować. Proste. Kto płaci ten rządzi... Taka polska polityka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 07:33 Mam pytanie... A gdzie będzie parking? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadżet Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 08:13 Już jest ktoś niezadowolony z firm któe odpadły. Pewnie był tu przekręt? Odpowiedz Link Zgłoś
sitael Tak mądrze rozwiązany 02.09.05, 20:56 jak dla Urzędu Miasta. będa parkować pracownicy a nie mieszkańcy, bo przeciez nie oni są najwżniejsi, to "tylko" petent który musi płacić podatki, opłaty itp. (i o którym można zapomniec projektując obiekty urzyteczności publicznej). W przyszłości jadąc do teatru i nowego kina, mozna korzystać tylko ze środków komunikacji masowej lub taksówek a nie z własnych samochodów, tak jak planowali kiedyś komuniści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COCO JUMBO ANTYPODKOWA = komuszy koszmarek IP: 193.59.95.* 02.09.05, 08:53 Oby nie doszło do realizacji koszmarnego pomyslu, że pozostawiamy to architektoniczne gó.. zwane 'antypodkową' obok nowego centrum. GDZIE JEST ARCHTEKT MIASTA??!?!?!?! Pani Iwono, na Miłość Boską, jak Pani może pozwolić, aby ta szpetota została w tym miejscu?? Jeśli kupcy się boją czegoś, to niech im się zagwarantuje, że w nowym kompleksie otrzymają / kupią podobne powierzchnie za niezawyżoną cenę. Psim swędem czuję, że to właśnie ci handlowscy są główną kością niezgody. Niech RYNEX nie spieszy się, gdyż potem nasze dzieci, wnuki etc zostaną z tym g.... na Nowym Rynku. Poza tym nie podoba mi się ta nowa elewacja w stylu budynek PZU na przeciwko Hortexu. dAJMY sobie spokój z tym szkłem i aluminium - na N. Rynku świetnie pasuje tradycyjna architektura, np. czerwona cegła, itp. NIE DAJMY SOBIE WCISNĄĆ NOWEGO KITU, do tego z socrealistycznym ochłapem między nowym kompleksem a parkiem. To tak, jakby idąc na randkę z ukochaną wdepnąć w g...o. Pani Iwono Wierzbicka: do dzieła, niech Pani wreszcie powie NON POSSUMUS !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSTe zgadzam się całkowicie IP: 193.59.95.* 02.09.05, 10:15 nie wiem gdzie Ci płoccy architekci ale tak jak PZU nie pasuje na Tumskiej tak ten nowy kolorowy projekt nie pasuje przy socjalistycznej architekturze jachowicza, teatru i "starym" Nowym Rynku..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joza Re: ANTYPODKOWA = komuszy koszmarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 10:43 Bezwzględnie należy zlikwidować antypodkowę. A nowy kompleks powinien być odsunięty dalej od ul. Jachowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śfager Brak rozmachu -budujemy nowy Gąbin! IP: *.c153.petrotel.pl 02.09.05, 09:21 Jeżeli w tym mieście decydować o jego rozwoju architektonicznym będzie decydować nijaki Kijek to czas umierać! Każde szanujące się miasto powinno mieć mieć swój styl architektoniczny. Wreszcie należy sie na niego zdecydować. Wtedy nie bedzie nikt przypadkowy czy to jakiś Kijek czy facet z Imelnicy decydować jak ma ten Płock wyglądać. Obserwuje się obecnie tzw."nadstawianie tyłka" przez architekta miejskiego (jeżeli taki wogóle jest) i konserwatora zabytków. Ci będą sie musieli w przyszłości wytłumaczyć z zajętego przez siebie stanowiska w tej sprawie. Ten przypadkowy, bezprofesjonalny całkowicie sposób dojścia do decyzji zabudowy n a j w a ż n i e j s z e g o w mieście placu zakrawa na drwinę. Wydaje się konieczne zaprosić do współpracy inne też poważne, znane biura projektowe i proces projektowania rozpocząć od nowa bowiem nie jest to sprawa żadnego Kijka czy paru rzemieślników ale całego miasta. Należy uwidocznić ideę architektoniczną tego miejsca i wg niej zakreślić ramy projekóów. Ponowić należy pomysł konsultacji z Kołobrzegiem w ramach podpisanego onegdaj porozumienia o pomocy w planowaniu architektonicznym Płocka. Warto i należy skorzystać z doświadczeń tego miasta. Usilnie proponuję zlecenie zarysu projektu kolobrzeskiemu zespołowi architektów którzy pracowali nad centrum Kołobrzegu dla porównanie i innymi. Zabudowę centrum Płocka, a więc Nowego Rynku, a potem ul. Królewieckiej ( w niedalekiej przyszłości to będzie konieczność) należy traktować jako j e d n o zadanie. Faktycznie rejon ten będzie konstruowany od nowa i to na długie lata. Przypadki należy wykluczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec GLOSUJMY!!! IP: *.bp.com.pl 02.09.05, 09:34 NIECH ZAGLOSUJĄ MIESZKAŃCY!!!!!!!!1 PRZECIEŻ TO ICH MIASTO I TO WSZYSTKO JEST DLA NICH, A NIE DLA PANA PREZYDENTA I RADNYCH!! MIASTO "NALEZY" DO NAS I CHCEMY MIEC SWOJ GLOS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSTe arch magic IP: 193.59.95.* 02.09.05, 10:06 a mi się podoba projekt arch magic, teatr nie jest zasłonięty wygląda podobnie jak arkadia warszawska ;) Podoba mi sie tylko dlatego że widoczny jest teatr dramatyczny - a po co mi mini park między jachowicza a królewiecką (jak proponuje skyline) odcinek ten kojarzy mi się z szaletami miejskimi które tam stoją :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawiem Arch Magic -To byli ci od Cinema City z marca 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 11:02 Oglądając rysunek - widzę że jest to nieznaczna przeróbka projektu z 2004 który wzbudzał takie emocje - do istniejącego budynku z projektu z 2004 dostawiono z drugiej strony budynek galerii - więc antypodkowa po środku zostaje. Większość placu by pozostała. Teatr by był widoczny - ale ludzie się "burzyli" że to nie pasuje,że musi być parking podziemny - to teraz będziecie mieć - parking podziemny i zajęty cały plac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Płocka prawo wyboru IP: 195.33.116.* 02.09.05, 10:11 Dlaczego my mieszkańcy Płocka nie mamy prawa wyboru????? przecież to my płacimy podatki i to my bedziemy oglądać to miejsce przez lata. A myśle że wiekszość z nas nie bedzie chciało oglądać antypodkowy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spinboy Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 11:47 4 kondygnacje zaraz przy ulicy? pełne sklepów na 20 tys m2? Czyli spodziewany ruch samochodów wokół tego żałosnego centrum byłby pewnie taki jak koło Auchan. Już teraz ciężko jeździ się Jachowicza która prowadzi prosto do mostu a co dopiero jak jeszcze wszyscy będa wracać z zakupów. Przy dzisiejszej liczbie sklepów okolicznych ok godz 16 nie łatwo jest znaleźć miejsce do parkowania a już widze co będzie się działo gdy postawimy jeszcze z 100-tkę nowych sklepów. Ten pomysł to bomba z opóżnionym zapłonem. Co do pomysłu z utrzymaniem placu: Powiem szczerze że nie wyobrażam sobie ściany budynku tuz przy Jachowicza a koncepca utrzymania placu bardzo mi się podoba. To ostatni poza starówką duży plac w samym centrum miasta i jeśli popatrzeć na to z ekonomicznej strony (zwłaszcza ze strony późniejszych przychodów) to wybór wydaje się uzasadniony jednak jak dla mnie nie do końca zrozumiały. Chcecie pozbyć się ostatniej przestrzeni w centrum! Nawet na zatłoczonym Manhatanie co kilka przecznic są parki gdzie ludzie jeżdżą na wrotkach, czytają, karmią gołębie a w zimie w samym centrum jeżdża na łyżwach dookoła choinki. Może warto skupić się na wprowadzeniu większej aktywności na plac i zamiast wszystko zalewać betonem i zakładać tam sklepy któe są wszędzie? Dbajmy o miasto i jego klimat bo to nasze miejsce. Niech będzie niepowtarzalne. Kasę możemy znaleźć naprawdę w innym miejscu. Jedyne co mi się podoba to podziemne parkingi :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon dylewski Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.plock.mm.pl 02.09.05, 12:40 W latach 80 -tych, był taki architekt, który nienawidząc wszystkiego, kapitalistyczne - zburzył FOLWARK KUNZMANA -mam folwark na zdjęciu.- Był też taki, który zbudował wychodek na miejscu grobu NN Żołnierza. Był taki wróg, który kazał wyburzyć PODKOWĘ. Pasowała do naszego małego miasteczka. Widzimy przecież, ze miasto rozrasta się. Wielkie rzeczy można budować na nowych osiedlach. Radni powinni uchwalić prawo, zabraniajace niszczyc STARE MIASTO. Proponuję odbudować PODKOWĘ WG. STARYCH PLANÓW. SZALET MOŻE BYĆ W PODKOWIE! zBURZĆ ANTYPOKOWĘ. nA PUSTYM MIEJSCU PRZED TEATREM, POBUDOWAĆ PODZIEMNE PARKINGI. nA WIERZCHU, TAK JAK PAN PISZE - UTWORZYĆ PARK MIEJSKI. nIECH TO SŁOŃCE NA ZADRZEWIONEJ PRZESTRZENI POZOSTANIE. Nie mogących doczekać się pieniędzy posłać na treny po jednosce wojskowej- gdzie Miasto, zrobiło wielki śmietnik - wstyd tam chodzić... Poza tym, czy nie widać wyraźnie, że Płock został ogołocony już z pieniędzy. Ludzie nie mają co jeść. W sklepach tęsknie patrza za klijentem. Odbudowa PODKOWY- TO NORMALNA SPRAWA REKONSTRUKCJI.nOWE OSIEDLA BEZ STREF HANDLOWYCH - MUSZĄ JE MIEĆ.rZECZYWIŚCIE KOŁOBRZEG ZNAKOMICIE ODBUDOWAŁ SWOJE MIASTO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frost Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 15:45 Mi bardziej podoba sie Arch.. A poza tym mieszkancy powinni tez miec cos do powiedzenia jaki budynek chca miec przed teatrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.plock.mm.pl 02.09.05, 20:23 nasza Gazeta, podaje ciagle nowe szkice. Raz budy są blizej Pksu, raz dalej. Raz jest toche placu, raz nie ma . Jednak wszystko juz stracone . Kupcy trzymaja sie mocno. Buda z wieżyczką do strzelania bedzie i juz. Chłopski upór. Odpowiedz Link Zgłoś
sitael czy doczekamy sie ludzi 02.09.05, 21:19 którzy decydują co i gdzie stawiać, myślących nie tylko o swoim portwelu, ale o tym, by Płock zaczął w końcu naprawdę ciekawie i ładnie wyglądać? Jak tak dalej pójdzie Płock bedzie sławny jako miasto koszmarów architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizjoner Re: czy doczekamy sie ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 22:32 Bardzo przystojne te chłopaki /MM i Kijek/ - będą bardzo ładnie wyglądać na ławie oskarżonych - dziwnym trafem wiadomo było kto wygra przed rozstrzygnięciem, a lista zarzutów będzie długa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bukoszczak Re: czy doczekamy sie ludzi IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.05, 22:35 Dlaczego nie przeprowadzono konkursu architektonicznego na zagospodarowanie całego Nowego Rynku od Królewieckiej do Jachowicza i dopiero na podstawie zatwierdzonej wizji archtektonicznej nie wdraża się poszczególnych etapów zagospodarowania przestrzennego nowego centrum Płocka pomiędzy Starym Miastem a Nowym Miastem ? Jestem ciekawy co sądzi o obecnym cząstkowym projekcie znany- płockiego rodu architekt p.Szaroszyk ? Czy Gazeta go o to zapyta ,jak i innych odważnych architektów , bo nasz architekt miasta to fikcja? O co chodzi z tą galerią na Nowym Rynku ,czy nie o tajną kasę?Jak nie wiadomo o co to idzie o pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bridge Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 23:11 Autorytety : Milewski, Kijek, no i "tuzy" naszej architektury Utzig i Marciniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 00:24 Zastanawiam się czy osoby decydujące o tej inwestycji nie upadły na głowę. Jedyna wolna przestrzeń w centrum miasta zostaje odebrana mieszkańcom Płocka. Zastanawia mnie w tym wszystkim łatwość podejmowania decyzji przez zarząd Rynexu. Ponadto zastanawiający w tym wszystkim jest fakt przejęcia tego terenu przez spółkę Rynex. Przeraża mnie przyzwolenie władz miasta na taki stan rzeczy. A tak naprawdę którz to jest Pan Kijek - "autorytet" ? Cwaniactwo drodzy Państw ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Konkurs na zagospodarowanie Nowego Rynku - cd IP: *.plock.mm.pl 03.09.05, 11:06 Przecież Gazeta już pisała. żeby zlikwidować protesty radnych, prez. Milewski - uruchomił system rynex. Niech kupcy przejdą na -MAŁPI GAJ. - miedzy jedn. a Wyszogrodzką. Po co dzieci narażać na śmierć w tak trudnym do przejścia terenie. Będzie to likwidacja ostatniego OGRÓDKA JORDANOWSKIEGO W PŁOCKU. Humaniści z XIX wieku nie przewidzieli tysiecy samochodów. Ż ogródka pozostała buda świetlicy. Są jeszcze wiekowe piekne drzewa, wiec Wydział zieleni, jak zwykle z checią da zgodę na wycięcie WIELKICH DRZEW. Już raz ogolili drzewa przy połdniowym skraju byłej jednostki. stały takie gołe słup ja na dzikim zachodzie. Pieni,ążkarze do dzieła, bo dorosnie wsze potomstwo i was przebije. Odpowiedz Link Zgłoś