Dodaj do ulubionych

Prostesty w sprawie Podkowy

14.09.05, 00:36
Szczyt bezczelności. Nie dość że sprzedają chłam w warunkach uwłaczających
cywilizowanemu handlowi w centrum miasta to jeszcze mają czelność protestować,
że ktoś ten handel chce w końcu zorganizować jak należy. Albo Wielce Szanowni
Handlarze Chłamem przyciągniecie klientów odpowiednią jakością towarów (a nie
podróbami ze stadionu) i cenami (bo to ile żądacie za sprzedawane przez Was
badziewie to po prostu kpina) albo wypad z baru. Jak kapitalizm to kapitalizm...
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelniczka Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.plocman.pl 14.09.05, 06:38
      Wkońcu będzie w Płocku kino z prawdziwego zdarzenia i prawdziwa galeria
      handlowa
      • Gość: shower Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: 193.59.95.* 14.09.05, 06:48
        a może ktoś by spytał mieszkańców miasta? moim zdaniem bardzo dobrze jak
        powstanie galeria, żadne miasto nie ma tak brzydkiego centrum jak Płock, a
        ponadto konkurencja wyjdzie tylko na dobre!!! pewnie że co niektórzy chcieliby
        miec monopol i zarabiać olbrzymie pieniądze, ale nie naszym kosztem!!!!
        • Gość: bobby Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 06:01
          jedz do wloclawka

plock jest b ladny
      • Gość: Eir Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:34
        A Przedwiosnie to niby co? Tancbuda? Co prawda ono tez bedzie w najblizszym
        czasie przebudowywane ale to najladniejsze kino z klimatem w jakim kiedykolwiek
        bylem.
      • Gość: Gołąb Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 20:17
        Jeśli chodzi o ogórki, nie musisz za każdym razem być dziewicą.
    • legal.alien Im szybciej padnie tzw. "plocki handel" tym lepiej 14.09.05, 07:34
      Plocki handel to handel bazarowy, z byle czym, sprzedawanym byle jak, ale za to
      za koszmarnie wysokie ceny. Nie wazne, czy ten handel odbywal sie na bazarze,
      czy pod dachem np. Taygerze wszedzie jest jedno i to samo. Ploccy "handlowcy"
      mogli prosperowac tylko i wylacznie dzieki temu, ze az dotej pory nie bylo w
      Plocku zadnych sklepow sieciowych. Ci co maja troche oleju w glowie i umieja
      liczyc od dawna jezdzili na zakupy do W-wy i Lodzi.
      • Gość: marek Podkowa - TAAK! IP: *.c151.petrotel.pl 14.09.05, 07:51
        Zgadzam się z opiniami użytkowników. Jestem całkowicie ZA powstaniem obiektu.
        Może wreszcie pojawią się tam jakieś porządne sklepy. Ja od roku robię zakupy w
        Warszawie, tam mogę znaleźć rzeczy, których nie ma w naszy mieście i tańsze od
        tych które są w naszym mieście mimo wyższej jakości i lepszej marki. A więc
        niech żyje konkurencja! Budujmy wreszcie, budujmy!
    • lotnakube Popieram inwestycję. Precz z chłamem i drożyzną. 14.09.05, 08:12
      Niech będzie konkurencja, która spowoduje, że nie będą żądać ode mnie z
      bazarowe szmaty, tyle co płacę za dobre rzeczy na Piotrkowskiej w Łodzi. Żebym
      musiał jeździć 100 km, aby kupić coś sensownego!? Skończmy z tym zaściankiem
      płockim i bezguściem.
      Panie Prezydencie - ma Pan moje calkowite poparcie w tych działaniach.
    • Gość: za a nawet... Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.c157.petrotel.pl 14.09.05, 08:16
      Jestem za konkurencją i wolnym rynkiem. Płocki handel (zwłaszcza ten w
      Taygerze) to rzeczywiście badziew (ale ktoś tam kupuje skoro jeszcze działa).
      Ale z drugiej strony, w którym z miast w ścisłym jego centrum stoi taki obiekt?
      Bo to co ma powstać w Płocku (m.in. z jakimś tam super lub hipermarketem),
      gdzie indziej nie stoi w tak eksponowanej części miasta. Niech takie galerie
      powstaną np. na Podolach, naprzeciwko basenu na Kobylińskiego, etc. Dotrzeć do
      nich to żaden problem. Na Nowym Rynku marzy mi się obiekt podobny do tego jaki
      jest w podziemiach biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego - duża kręgielnia
      (moze cenny byłyby niższe), kafejki, ciekawe sklepy (kilkanaście, nie
      kilkadziesiąt), dobre księgarnie. I żeby nie było to takie wielkie, bo jakoś
      kolos nie pasuje mi do Nowego Rynku.
      • Gość: gosc Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 08:22
        Galerie sa w wiekszych miastach w centrum - patrz - Galeria Centrum w Lodzi,
        Galeria Dominikanska we Wroclawiu itp...
      • Gość: gość Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 11:24
        popieram, popieram!!!!! jest to bardzo eksponowane miejsce, no i sąsiedztwo
        TEATRU
    • Gość: śfager Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.c154.petrotel.pl 14.09.05, 08:28
      Przed zaplanowanie takiej inwestycji, a napewno przed jej rozpoczęciem, zdrowo
      myślący inwestor powinien przeprowadzić bardzo dokładne i rozległe badania
      marketyngowe. To proste, należy ustalić co, ile i za ile oraz w jakich
      rozmiarach będzie można tu sprzedać. Ale nie obchodzi mnie ich egzystencja.
      Ratusz, zaś, powinien zadbać o to aby realizować perspektywiczny plan
      urbanizacji miasta i dbać aby nie powstawały jakieś nonsensy w tym
      przedmiocie. A szykuje sie poważna wpadka na tym placu. Napewno handlu tam nie
      będzie na wzór, np. obecnego Auchanu. Ten plac to nie jest powrót do
      targowiska z lat powojennych i do tego odium, które jak klątwa nad nim wisi.
      Ten plac to centrum. I płacił on za swoje istnienie budami jarmarcznymi z
      okazji jakiś tam jarmarków. I były tam budy cyrkowe, był plac postojowy dla
      furmanek potem saochodów i wreszcie jest przydrożny przystanek autobusowy.
      W ...sąsiedztwie Teatru, hotelu mającego ambicje być reprezentacyjnym,
      Tumskiej, tego oczka w głowie wszystkich mieszkańców, Królewieckiej ze swoja
      tradycją, a przede wszystkiem leżącym przy trakcie jakim jest aleja, która
      wcale nie jest brzydka i co roku pięknieje. Wciskanie w ten plac na siłę handlu
      byle czym i byle jak to szkaradne przedsięwzięcie. Ten plac to węzeł
      komunikacyjny pieszych, spacerowiczów. To oaza odpoczynku śródmiejskiego. To
      taki Ogród Saski.
      Ale jak już tak bardzo wam zależy na tym aby go spaprać to nasrajcie na środek
      tego placu, a ja, obiecuję wam, nigdy przez niego nie przejdę. I niech juz tak
      zostanie na wieki wieków. Zapyziały plac...
      • konrad_wp Re: Prostesty w sprawie Podkowy 14.09.05, 10:44
        > Przed zaplanowanie takiej inwestycji, a napewno przed jej rozpoczęciem, zdrowo
        > myślący inwestor powinien przeprowadzić bardzo dokładne i rozległe badania
        > marketyngowe.

Myślisz że ktokolwiek wyłożyłby kilkadziesiąt milionów złotych na inwestycję i
        nie miał pewności że te pieniądze się zwrócą? Nie wiem czy znalazłby się taki
        ryzykant :)

>Ten plac to węzeł
        > komunikacyjny pieszych, spacerowiczów. To oaza odpoczynku śródmiejskiego. To
        > taki Ogród Saski.

To zdanie to po prostu opad szczęki.Byłeś kiedyś w Ogrodzie Saskim? Jak można w
        ogóle porównać ochydny betonowy parking do jednego z ładniejszych parków w
        mieście! Ten plac (mówię o fragmencie za antypodkową, gdzie straszy obecnie
        betonowa dziura robiąca za postój taksówek) ma dopiero szansę stać się
        prawdziwym śródmiejskim skwerem, zakończeniem Tumskiej.

> Ale jak już tak bardzo wam zależy na tym aby go spaprać to nasrajcie na środek
        > tego placu, a ja, obiecuję wam, nigdy przez niego nie przejdę.

Nie trzeba. Praktycznie za każdym razem gdy przechodzę przez to cudo urbanistyki
        natykam się na psie gówna.
        • Gość: śfager Re:konradowi_wp IP: *.c158.petrotel.pl 14.09.05, 17:46
          Tak! To była normalna reakcja z Twojej strony, stary. Masz rację z tymi
          badaniami. Ale ja nie przypuszczam, ja wiem, ze takich badań nie
          przeprowadzono. Nic na ten temat nie pisze. Z biegiem czasu Nowy Rynek był
          oblekany w różnego rodzaju propozycje, ktore upadały. To wydawano kasę na
          badanie i proponowano zabudowę tego placu Wszystko sie dzieje ad hock!
          Mówisz, że zraziło Cie porównanie Nowego Rynku do Ogrodu Saskiego? Hmm...
          Wiesz, kazde miasto ma jakis swój "ogród saski". Płock tez ma. Na taki nas
          stać. I okazuje sie, że na nic więcej. Mnie to też szokuje, od lat.
          Pozdrawiam.
    • Gość: Leo Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.05, 08:45
      ... argumentem w kampanii wyborczej ???
      Nie no. Pazerność polityków jest tutaj na tak niskim poziomie, że musiałbym sie
      położyć żeby się z nimi wyrównać.
      Do łopaty a nie koryta!!!!!!!!!!
    • Gość: płocczanin coś Wam powiem. IP: *.msmplock.pl 14.09.05, 08:56
      Mieszkam w Płocku od kilku lat, ale czuje się już płocczaninem. Przyjeżdzając
      tutaj z innego dużo mniejszego miasta byłem płockiem początkowo zauroczony -
      Tumy, katedra, jest zoo itd. Jednak po jakimś czasie zauważyłem że miasto to
      nie tylko zabytki skupione praktycznie w jednym miejscu i skromniutkie zoo.
      Charakter miasta tworzą przede wszystkim ludzie, inwestycje i osoby, które te
      inwestycje prowokują. Starajac się podejść do problemu obiektywnie (jako ktoś
      kto nie mieszka tu od urodzenia) dochodzę do wniosku, że Płock nie może
      wydostać się z pewnej zaściankowości, władze miasta ciagle się kompromitują
      (głównie lewicowe byłe juz władze), a z perspektywy zwykłego mieszkańca mogę
      tylko poprzeć przedmówców, że w naszym mieście nie mozna zrobić porządnych
      zakupów a ceny są straszne. Tayger to nic innego jak stadion X-lecia lub tuszyn
      z całą szmirą za to z cenami jak za markowe rzeczy. W radzie miasta część
      radnych mieszka w Warszawie a na prowincję do Płocka przyjeżdza na sesje. Tak
      samo traktują Płock włodarze Orlenu od zwykłego dyrektorka w górę. Na kombinat
      przyjeżdzają raz na tydzień podpisać papiery. Szczypiorniści - Mistrzowie
      Polski podejmują rywali w kórniku ze słupem na srodku hali, który wszystko
      zasłania. Jeżeli kolejna inwestycja ma być znów przeprowadzona na szybkiego to
      lepiej poczekać te kilka lat aż będą lepsze pomysły albo zburzyć istniejącą
      antypodkowę bo po co to ma straszyć w centrum miasta albo być przylepcem do
      nowoczesnego centrum. Nie rubcie wiochy z Płocka, proszę !!!!!!
      • legal.alien Re: coś Wam powiem. 14.09.05, 09:33
        Gość portalu: płocczanin napisał(a):

> Mieszkam w Płocku od kilku lat, ale czuje się już płocczaninem.
        Ja jestem dla odmiany urodzonym Plocczaninem i chociaz w nim nie mieszakam od
        paru ladnych lat to w subie lubie to miasto. Bywam w Plocku pare razy do roku.
        Do polowy lat 90-tych miasto zmienialo sie na korzysc. Potem byl kompletny
        zastoj, a teraz od paru lat obserwuje gwaltowna degradacje miasta.

Przyjeżdzając
        > tutaj z innego dużo mniejszego miasta byłem płockiem początkowo zauroczony -
        > Tumy, katedra, jest zoo itd. Jednak po jakimś czasie zauważyłem że miasto to
        > nie tylko zabytki skupione praktycznie w jednym miejscu i skromniutkie zoo.

Jesli chodzi o ZOO to uwazam, ze obok Wzgorza Tumskiego to jedno z ladniejszych
        miejsc w Plocku. ZOO sie calkiem niezle rozwija.

> Charakter miasta tworzą przede wszystkim ludzie, inwestycje i osoby, które te
        > inwestycje prowokują. Starajac się podejść do problemu obiektywnie (jako ktoś
        > kto nie mieszka tu od urodzenia) dochodzę do wniosku, że Płock nie może
        > wydostać się z pewnej zaściankowości, władze miasta ciagle się kompromitują
        > (głównie lewicowe byłe juz władze), a z perspektywy zwykłego mieszkańca mogę
        > tylko poprzeć przedmówców, że w naszym mieście nie mozna zrobić porządnych
        > zakupów a ceny są straszne. Tayger to nic innego jak stadion X-lecia lub
        tuszyn

Pamietaj, ze historia ostatnich 50 lat miala wplyw na to jakim Plock jest teraz.
        Do lat 60-tych Plock byl malym miastem z silnymi tradycjami mieszczanskimi.
        Decyzja o budowie Petrochemii dala miastu szanse na rozwoj, ale spowodowala
        naplyw tysiecznej rzeszy pracownikow. Niestety oprocz kadry inzynierskiej do
        plocka naplynely masy wiejskiego lumpenproletariatu, chloporobotnikow - zwnaymi
        w pLocku Petrolami. Nowi Plocczanie zostali ludzmi bez korzeni miejskich.
        Wytworzyla sie mieszanka kultur - dosc slabej mieszczanskiej i silnej kultury
        wiejskiej. Niestety "kulture wiejska" zdominowaly najgorsze elementy
        mazowieckiej wsi. Brak gustu, niedbalstwo i brus. Stad Plock jest takim miastem
        tandedy, bezguscia i zaniedbania. Gusty kreuje bazar i niestety Gazeta na
        Mazowszu, ktora piorem jej dziennikarzy zachwyca sie jak pieknie Plocczanki sa
        ubrane.
        >
        > z całą szmirą za to z cenami jak za markowe rzeczy. W radzie miasta część
        > radnych mieszka w Warszawie a na prowincję do Płocka przyjeżdza na sesje. Tak
        > samo traktują Płock włodarze Orlenu od zwykłego dyrektorka w górę. Na
        kombinat
        > przyjeżdzają raz na tydzień podpisać papiery.
        Do wladz miasta Plock w ostatnich 15 latach nie mial szczescia i to
        niezaleznie, czy byly to rzady lewicy, czy prawicy. Doslownie utopiono grube
        miliony w ujecie wody spod dna Wisly. Korupcja przy przetargach miejskich byla
        zawsze. Zawsze obsadzano stolki krewnymi i znajomymi krolika, a nie fachowcami.

Szczypiorniści - Mistrzowie
        > Polski podejmują rywali w kórniku ze słupem na srodku hali, który wszystko
        > zasłania. Jeżeli kolejna inwestycja ma być znów przeprowadzona na szybkiego
        to
        > lepiej poczekać te kilka lat aż będą lepsze pomysły albo zburzyć istniejącą
        > antypodkowę bo po co to ma straszyć w centrum miasta albo być przylepcem do
        > nowoczesnego centrum. Nie rubcie wiochy z Płocka, proszę !!!!!!

W Plocku chyba od lat 70-tych nie stworzono kompleksowego planu rozwoju i
        zabudowy. Wciaz nie rozumiem jak dopuszczono do budowy na tak atrakcyjnych
        barakow Nomi - w centrum miasta sklad budowlany!!!, OBI , Auchana i nawet nie
        wymuszono, ze powinny do tych sklepow byc pobudowane pietrowe parkingi. Tak
        powstal w centrum Podolszyc olbrzymi plac parkingowy z dwoma barakami. Kto
        wydal zgode na budowe przy Kobylinskiego barakow Lider Price, czy tego banku
        obok. Przy reprezentacyjnej alei powstaly koszmarne baraki. Nikt nie pomyslu na
        zabudowe centrum Plocka, nie mowiac juz o jakiejkolwiek wizji. Liczy sie jeden
        dorazny inwestor na jednym placu. Tak powstaje kompletny belkot
        archotektoniczny.
        • Gość: Z.D. Re: coś Wam powiem. IP: *.plock.mm.pl 14.09.05, 11:23
          JESTEM PŁOCCZANINEM Z URODZENIA. POPIERAM W DUŻEJ CZĘŚCI. pŁOCK JEST NADAL
          MAŁYM MIASTECZKIEM I TAKI POZOSTANIE Z WOLI TYCH, KTÓRZY PRZEHANDLOWALI
          WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE. jAKIE SKLEPY MARZA SIE NOWYM MIESZKAŃCOM? zA CO KUPIĄ
          DOBRE? TOWARY. pÓJDŹCIE DO NOWEGO SKLEPU PRZY DWORCU PKP... PRYSZNIC ZA 15 000
          ZŁ - MOZE BYĆ? pROSZĘ O ROZWAGĘ . cHCIWCY CHCĄ ZNISZCZYĆ PUSTY TEREN. tO PO
          PROSTU BRAK KULTURY. jAK W ANEGDOCIE... NA AKROPOLU ANGLIK PODZIWIAŁ WIDOKI,
          WZRUSZONY DZIEJAMI WIEKÓW. PIĘKNY WIDOK... TAK, TAK, ODRZEKŁ DRUGI - ZNAKOMITE
          POLE OSTRZAŁU... tAK JEST W PŁOCKU. Przybysz chce zamurować, zaasfaltować,
          potomstwo z pogardą patrzy na maluczkich. Nuworysze do czwartego pokolenia...
          Ręce precz od Płocka.
        • Gość: mazowiec Re: coś Wam powiem. IP: *.c153.petrotel.pl 15.09.05, 08:16
          Straszne rzeczy wypisujesz, ale prawda jest po twojej stronie "legal.alien".
          Zastanawia mnie tylko jedno. Jak mieszkańcy tego miasta, Płocka, kochają swoje
          siedlisko nad Wisłą, że dopuszczają do rządzenia ludzi, przestępców, śmieci.
          Czy nie ma tu godnych zaufania, gospodarnych, wykształconych uczciwych
          mieszczan, którzy by spełniali godność radnych z należną gorliwością i
          patriotyzmem, a prezydenci zdobywali za swoje zasługi chwałę? Biedne miasto!
          Zaprawdę powiadam Ci, czas wytoczyć pień i zdjąć ze ściany topór by rozliczyć
          bandę złodziei. Sądy będą miały wiele pracy. Wiele pracy...
      • Gość: Morg Re: coś Wam powiem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 10:43
        > Nie rubcie wiochy z Płocka, proszę !!!!!!
        Popieram!
        Don't make a village!!!!!
    • Gość: Mario Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.c156.petrotel.pl 14.09.05, 09:43
      Ludzie niech powstanie taka galeria,jak najbardziej ale nie w tym miejscu.
      A skąd wiemy jakie sklepy tam będą, a może znowu pootwierają się kupcy z Taygera,
      lub znowu sklepy adidasa czy nike. Ja bym nie liczył na coś takiego jak w
      Warszawie czy Łodzi.
      Jak taka nowoczesna zabudowa pasuje do zaniedbanego teatru czy podkowy?
      Dlaczego nie powstanie na placu za OBI?
      • konrad_wp Re: Prostesty w sprawie Podkowy 14.09.05, 10:48
        > Ludzie niech powstanie taka galeria,jak najbardziej ale nie w tym miejscu.

Albo będzie tu, albo nigdzie. Smutna prawda.

> A skąd wiemy jakie sklepy tam będą, a może znowu pootwierają się kupcy z Taygera

W galeriach właściciel narzuca takie czynsze że bazarowcy spod znaku Taygera
        poszliby po dwóch miesiącach z torbami. Raczej tylko sieciówki z dużymi obrotami
        stać na takie sklepy.

>Ja bym nie liczył na coś takiego jak w
        > Warszawie czy Łodzi.

Przecież to ma nie być gigant na miarę Arkadii. Zwykła, średniej wielkości
        galeria. Nic wielkiego, powiedziałbym nawet że norma w polskich miastach.
        Niestety Płock do nich się nie zalicza.

> Jak taka nowoczesna zabudowa pasuje do zaniedbanego teatru czy podkowy?

Brak słów. Czy nie lepiej wyremontować teatr i antypodkowę niż zostawiać te dwa
        budynki tak jak jest?

> Dlaczego nie powstanie na placu za OBI?

Bo miasto sprzedało ten teren firmie która najwyraźniej nie ma zamiaru nic tam
        postawić. Takich placów mamy więcej np. po byłem mleczarni. Podziękujmy
        urzędasom z Ratusza.
      • Gość: Grom Kupcy? Coś mi się rymuje... ale nie powiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 12:19
        Marzą się kupcom „dawne, dobre lata”. Można na zdjęciu zobaczyć.
        Niedoczekanie wasze!
    • Gość: micksnow Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: 212.160.172.* 14.09.05, 11:18
      WYpowiedzi pana od tajgera uwazam za szczyt buractwa i samoobronowactwa....

TZW centra handlowe w Plocku to niestety, zadaszone klitki o wymiarach budy
      bazarowej... Wzniesione w centrum miasta (a pan od tajgera mowi ze to skandal,
      sic!) obiekty tajgera, tss to prawdziwe "perly architektury" zdobiace miasto, a
      o parkingach etc tez nie warto wspominac...

Mam nadzieje, ze kiedys interes klientow, miasta wygra z typowym w Plocku
      interesem bazaru, szopy, bylejakosci i nadetego prostactwa.
    • enaka Re: Prostesty w sprawie Podkowy 14.09.05, 11:24
      Podpisuje sie obydwoma rekami pod wpisami konrada wp. Warto chyba by bylo
      napisac artykul o opinii klientow, nie tylko kupcow. W koncu ta pierwsza grupa
      jest liczniejsza niz druga
      • Gość: kaziu Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 11:39
        Dokładnie! Przy każdej inwestycji, tym bardziej w centrum miasta zawsze bedzie
        dochodziło do protestów to jest normalny objaw! Należy na to patrzeć z
        przymrużeniem oka. Gdyby potraktować sprawe przeciwników na serio to nic nowego
        w mieście by nie powstało, ani teraz ani w najbliższym czasie!
      • Gość: Gosciu Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 11:54
        Fajnie gdyby powstala porzadna galeria w plocku, jednak obawiam sie ze ceny w
        tych sklepach moga byc wyzsze niz w innych miastach. Mozna to zauwazyc po
        cenach w tss lub tyger (ta sama odziez w lodzi lub wawie kosztuje polowe
        taniej).
        A co do miejsc parkingowych to uwazam ze powinno byc wiecej w takim obiekcie
        niz 300 poniewaz zajma miejsce dosyc duzego parkingu, ktory jest ciagle
        zapelniony.
        Jezeli projektant tego nie uwzgledni to zginiemy pomiedzy parkujacymi autami na
        ulicach miasta, chyba ze jakis inteligent (idiota) z urzedu miasta zakaze ruchu
        kolowego na krolewieckiej i przyleglych uliczkach. A to w plocku moze sie
        zdazyc.
        Tak wiec pilnujmy dokladnie tego calego projektu a napewno bedziemy zadowoleni.
        • Gość: kaziu Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: 80.51.170.* 14.09.05, 12:08
          W centrum Opola jest tylko około 180 miejsc parkingowych przy Galerii Opolanin,
          trzy kondygnacyjny obiekt o powierzchni ponad 15tyś.m z marketem Tesco - 3 tyś
          metrów powierzchni. Parking jest nie płatny dla klientów jeśli nie przekroczą 2
          godzin postoju i pokażą paragon zakupów z galerii na 25 zł. A wy bedziecie
          jeszcze mieć podziemny parking, to już luksus! Nie rozumie tych głosów
          sprzeciwu takiej inwestycji.
        • konrad_wp Re: Prostesty w sprawie Podkowy 14.09.05, 13:26
          > Fajnie gdyby powstala porzadna galeria w plocku, jednak obawiam sie ze ceny w
          > tych sklepach moga byc wyzsze niz w innych miastach. Mozna to zauwazyc po
          > cenach w tss lub tyger (ta sama odziez w lodzi lub wawie kosztuje polowe
          > taniej).

Absolutnie się nie zgadzam. W galeriach sklepy sieciowe mogą sobie pozwolić na
          niższe ceny, nie mówiąc już o wyprzedażach, bo z racji ilości sprzedawanego
          towaru (w skali całego kraju) dalej im się to opłaca. Duży może więcej. Można tu
          dyskutować z faktem,że mniejsi lokalni kupcy mogą pójść przez to z torbami. Ale
          patrząc nieco egoistycznie - czemu ja mam mieć mniejszy wybór dostępnego towaru
          niż mieszkaniec np. Torunia? (tam powstaje dużo większa galeria a miasto wcale
          nie jest dużo większe od Płocka). Czemu mam nie mieć możliwości kupienia sobie
          markowego ubrania po normalnej (takiej jak w innych miastach) cenie? Czemu
          Płocczanie mają być skazani na tureckie sweterki za 100 zł/szt.? Chciałbym żeby
          każdy miał wybór gdzie się będzie ubierał, w co i za ile. Rynek wszystko
          zweryfikuje.
    • Gość: xyz Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 12:37
      Bardzo prawidłowo,że coś takiego powstanie.Nasi "handlowcy" zobaczą co oznacza
      sprzedawać markowe rzeczy,a nie ciuchy z Ptaka czy Rzgowo bo kosmicznych
      cenach,.
    • Gość: pynio Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.mago.pl / *.pl 14.09.05, 13:35
      Każda Podkowa rodzi Atypodkowę !
      Nie ważcie zmieniać odwiecznych praw !
    • Gość: noe Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 14:33
      Masz 100% racji na temat chlamu sprzedawanego za horrendalne ceny. Zastanawia mnie jednak sprawa odnosnie tak wielkiego krzyku na temat nowej konkurencji, przeciez nie od dzis wiadomo, ze takie centra handlowe (np. Tayger) prowadza praktyke monopolisty z niewyobrazalnymi narzutami cen. Spory tocza sie miedzy firmami, a nie zwyklymi obywatelami. Nasz głos, czyli głos ludu malo znaczy zarowno w naszym miescie, jak i w calym kraju. Dla mnie nie bardzo licza sie tego typu sklepy i nie mam nic przeciwko nim, ale jestem przeciwny szpecacemu widoku, ktorego pierwsze efekty obejrzymy juz za rok. Czemu to akurat Nowy Rynek bedzie siedziba nowoczesnego molocha, ni jak komponujacego sie z caloscia. Mamy tego dobitny przyklad na ul. tumskiej na przeciwko hortexu. Czy ten budynek jest dobrze wkomponowany w stare kamienice? Pewnie tylko slepy stwierdzi, ze tak. A teraz drugi taki obiekt bedzie montowal sie w krajobraz i firmowal fatalny gust miasta. Potwarz w twarz. I kwestia pozostawienia antypodkowy w swoim przecudownym obliczu jest tez wspolmierna z idiokryzmami naszych wladz. Czy nie ma juz miejsc w Plocku na nowoczesne budowy ze szkla i rurek? Wydaje mi sie, ze w podolszyce wkomponowalo by sie to idealnie.
      • konrad_wp Re: Prostesty w sprawie Podkowy 14.09.05, 14:46
        >ale jestem przeciwny szpecacemu widoku, ktor
        > ego pierwsze efekty obejrzymy juz za rok. Czemu to akurat Nowy Rynek bedzie sie
        > dziba nowoczesnego molocha, ni jak komponujacego sie z caloscia.

Jak to szpecącemu? Czyli rozumiem, że mniej szpecący jest odrapany budynek
        Teatru, antypodkowa i żule wymuszający haracze na nierównym betonowym placu
        robiącym za parking. A może spojrzeć na Podkowę inaczej - jak na zalążek nowego
        układu urbanistycznego tej części miasta - bądź co bądź bardzo ważnej. Niech
        będzie zwiastunem zmian. Teatr jest w remoncie, niedługo przestanie przygnębiać
        beznadzieją elewacji. Liczę na to że antypodkowa zniknie albo całkowicie zmieni
        swój wizerunek. Po tych wszystkich zmianach Nowy Rynek na 100% wyglądałby lepiej .
        • Gość: noe Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 17:33
          No, chyba sie troche zle zrozumielismy. Nie jestem zwolennikiem pozostawienia tego w takim stanie jak jest obecnie. Nalezy wkoncu cos zrobic z antypodkowa, teatrem wraz z placem, gdyz to sa dwa relikty architektury peerelowskiej, ale moje watpliwosci budzi kompozycja kamienic z ul. Nowy Rynek z nowoczesna budowla sklepów. Jakos nie potrafie sobie wyobrazic takiego kontrastu, gdyz budynek ten nie bedzie bez watpienia stylizowany z architektura kamienic.
          • konrad_wp Re: Prostesty w sprawie Podkowy 14.09.05, 17:46
            Kontrastów nie da się uniknąć. Nigdy nie będzie tak, że jakiś budynek będzie
            idealnie pasował do całego otoczenia, zwłaszcza że w centrum Płocka panuje
            kompletny chaos architektoniczny. Zauważ, że ktoś inny może powiedzieć,że teatr
            i stojący obok petropol to betonowe klocki, więc na Nowym Rynku powinien powstać
            też tylko klocek taki jak z projektu Arch Magic. Żeby pasowało :) Tak samo z
            drugiej strony placu - faktycznie kamienice wschodniej pierzei NR nie są zbyt
            reprezentacyjne. Ale z dwojda złego wolę rozwiązanie odrapane kamienice +
            podkowę niż odrapane kamienice + betonowy plac. Poza tym nigdzie nie jest
            powiedziane, że te kamienice będą odrapane wiecznie. Może znajdą się pieniądze
            na renowację choćby elewacji, tak jak ma to miejsce na Kwiatka.
        • stuntman Re: Prostesty w sprawie Podkowy 14.09.05, 17:42
          Witam Was! Trochę mnie nie było i widzę, że zrobiło się trochę gorąco :) Nie
          ukrywam, iż generalnie jestem zadowolony z zamieszczonych w tym wątku opinii.
          Mam nadzieję, że w końcu mieszkańcy postawią się lobby kupieckiemu. Niech
          wszyscy to zrozumieją, iż w Płockim handlu i usługach nie będzie dobrze dopóki
          nie pojawi się realna konkurencja dla skostniałego płockiego biznesu
          detalicznego.

I mam jeszcze prośbę do Gazety - może w końcu sprawa konkurencji w handlu i
          usługach na płockim rynku zostanie pokazana też i od drugiej strony - od strony
          klientów. Tajemnicą poliszynela jest że spora ilość ludzi jeździ na zakupy do
          Warszawy czy Łodzi. Lepiej żeby te pieniądze zostały w płockiej galerii
          handlowej i dały prace kilkudzisięciu/set osobom niż komuś np. w stolicy.
          Pojawiło się w tym wątku sporo ciekawych opinii, dzięki którym również my,
          konsumenci będziemy mogli w ten sposób wyrazić swoje zdanie na łamach GW. To
          samo jest przecież z horrendalnymi cenami paliw, słabym repertuarem w kinie,
          czy ofertą rozrywkową dla młodzieży. Dla tych co zapomnieli - socjalizm
          skończył się już dawno temu, teraz klient rządzi na rynku. Nie chciałbym za
          kilka lat robić znowu głupiej miny, kiedy rodzina z daleka zapyta mnie gdzie w
          Płocku można pochodzić po jakiejś galerii handlowej :/
    • Gość: madzia15 Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:07
      jak ta podkowa ma byc taka jak plocki handel to niech nie powstaje ,zero
      sklepow z markowa odzieza a dla mlodziezy minimium a warszawa np.
      taka ,,arkadia "super sklep albo ,,strefa" w bielsko bialej to sa sklepy w
      ktorych mozna siedziec godzinami a i tak sie wszytkiego nie zwiedzi a popiersze
      same znane firmy a tu ??lepiej nie mowic
      • Gość: mkpm Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.c29.msk.pl 19.03.06, 22:23
        Chodzi chyba o SFERĘ w Bielsku-Bialej (w planach jest jej polączenie z galerią
        powstającą po drugiej stronie ulicy).
    • Gość: bąbelek Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.c154.petrotel.pl 14.09.05, 18:30
      Jestem jak najbardziej za tą inwestycją i w Płocku może nareszcie zacznie się
      coś dziać, będą wkońcu jakieś rozrywki. A konkurencja? I bardzo dobrze że
      będzie. Bo na każdym stoisku jest to samo i w jednym modelu chodzi pół Płocka.
      A na dodatek chcą za to niewiadomo jaką kasę. Mówimy tak dla tej inwestycji.
    • Gość: maga Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:08
      No pewnie po co w Płocku centrum handlowe - zawsze można nabijać kasę
      sprzedawcom z Warszawy. No bo chyba protestujący nie wierzą, ze skoro w naszym
      mieście nie ma porządnych sklepów, to jego mieszkańcy zrezygnują np. z kupna
      porządnej garsonki z Zary lub Simple na rzecz jakiejś bazarkowej szmaty. A
      swoją drogą powinniśmy pamiętać, że przy takich centrach tworzy się masa nowych
      stanowisk pracy i to dla ludzi w różnych wieku i z różnych wykształceniem. A w
      starych płockich sklepach – spokojna głowa – nadal będą się zaopatrywać ci
      wszyscy, którzy nie mogą sobie pozwolić na nic lepszego. Przy obecnych dochodach
      to całkiem spora grupa, chyba wystarczająca jak na potrzeby kilku
      rozwrzeszczanych przekup.
      • Gość: mitsurugi Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 21:14
        Prawdę mówiąc to zagrożenie dla lokalnych handlowców isnieje, a na pewno dla
        włascicieli hal handlowych bo będą musieli poobniżać czynsze. Na ogół w
        galeriach handlowych sadowią się takie sklepy jak Americanos, Cropp, Dior,
        House, Wólczanka itd... uznawane generalnie za sklepy sprzedające produkty z
        średniej i górnaj półki. Np koszule Wólcznki kosztują od 130 do 399zł za 1szt,
        a buty od 350 do 750zł za parę. Niby konkurencja dla Płockich handlowców żadna
        bo towar skierowany jest do klienta innego pułapu, jednak co jakiś czas
        organicowane są wypredaże i w tedy można kupić np fajny T-Short z doskonałego
        materiału, markowy za 19zeta a koszule Wólczanki za 49. I to może być pewien
        problem, którego rodzimi handlowcy się boją. Poza tym nikt nie lubi
        konkurencji, Auchan od lat blokuje możliwość budowy kolejnego hipermarketu i
        jest ok...
        • Gość: maga Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 18:13
          Cieszę się, że obydwoje zgadzamy się co do tego, że towaru oferowanego przez
          płockie galeryjki nie można w żaden sposób zaliczyć nawet do tzw. "średniej
          półki":) Co do wyprzedaży – organizuje je się bardzo rzadko, bo 2-3 razy w roku,
          kiedy wybór rozmiarów i fasonów jest już bardzo ograniczony. Według mnie
          bazarkowi sprzedawcy mogą spać spokojnie, chociaż faktycznie nikt nie lubi
          konkurencji, nawet tej urojonej;). Tylko co mnie, jako konsumenta to wszystko
          może obchodzić. Ponoć od kilkunastu już lat możemy się cieszyć wolnym rynkiem?
    • Gość: ewa Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.c155.petrotel.pl 14.09.05, 21:54
      smieszy mnie wypowiedz wlasciciela "tygera". sprzedaja tam badziew, pracownikow
      ma za psie gowno. czy przejmowal sie budujac swoj dom towarowy, ze stanie sie on
      konturencja dla okolicznych sklepow lub rynku? i czy jest on pepkiem swiata, ze
      trzeba go pytac o pozwolenie na budowe nowego obiektu? sam niech sie przenosi
      kolo Auchana. centrum miasta jest po to, by byly w nim atrakcje. o kregielni
      wiele osob marzy. tego jeszcze nie mamy. poki co plac kolo rynku wyglada
      koszmarnie. jaki to ogrod saski? jakie nieporozumienie, ze ktos tak to miejsce
      nazywa. jesli mamy mowic o tym, co jest najladniejsze w plocku, to na pewno nie
      jest nim widoczek w centrum miasta. dobrze, ze ktos chce to miasto doprowadzic
      do ladu.
    • witalis82 Re: Prostesty w sprawie Podkowy 14.09.05, 22:16
      a ja sie nie podniecam ta galeria bo jak znam nasze miejskie inwestycje to po
      1 skonczy sie tylko na planach
      2 bedziemy czekac na nie nie wiadomo jak dlugo
      czy juz zapomnieliscie co mialo powstac za obim kino kergielnia itp nic nie ma
      oprucz plotu i dlugo raczej nie bedzie

same podniety mam juz tego dosc jak czytam takie artykuly to odrazu mysle kiedy
      beda jakies protwsty itp przyklad drogi do mostu
      jak widze artykul o moscie to sie goyuje odrazu bo wiem ze nei bedzie nic
      dobrego napisane
      jestem tylko ciekaw co o tym sadzi nasz Mr M
      • aq777 Re: Prostesty w sprawie Podkowy 14.09.05, 22:29
        Pragne zauwarzyć że w takim mieście jak w Płocku żadna z sieci nie zainwestuje
        bezpośrednio tylko przez faranczyze średni koszt od 150 tys. do 300tys., duże
        sieci mają swoje firmy z którymi współpracują "Arkadia"= Carefur ceny za metr
        są bardzo duże a i koszt eksplatacji nie mały, jeśli własciciele Taygera i TSS
        obniżą ceny wynajmu to po galerii pozostanie wspomnienie i drugi Rynek.
        Siecówki już są w centrum i nikt tego nie zauwarzył w takim mieście jak Płock
        tylko franszyza.
    • Gość: bridge Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 23:02
      Tylko dlaczego konkurs na zagospodarowanie tak ważnego miejsca w mieście nie
      mógł być konkursem na architekturę i urbanistykę z obsadą sądu konkursowego i
      zasadami jak choćby w przypadku Tumskiej, tym bardziej, że jak zmieniono
      oceniajacych to praca co padła w pierwszym konkursie--teraz nagle byla dobra ?
      przecież się nie zmieniła od tamtego czasu ? a może ci co wtedy ją odrzucili
      nie wiedzieli że mają ją wybrac i teraz to naprawiono ? Ciekawe czy zostanie to
      zbadane ? Co na to Rada Nadzorcza Rynexu, że zarząd taki zmienny jest ?
    • Gość: Raper Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 00:18
      Wspaniale, że wreszcie powstanie kino z prawdziwego zdarzenia, ta dzisiejsza
      namiastka czegoś na ulicy Tumskiej woła o pomstę do nieba. Dziwne zwyczaje
      panują w tym przybytku X Muyzy-zakaz wnoszenia chipsów,jakichkolwiek cisteczek
      czy napoi przyniesionych ze sobą. Są one zatrzymywane przez panie bileterki.
      Natomiast widz chcąc coś przegryżć w czasie seansu musi zaopatrzyć się w
      kinowym bufecie- jednym słowem napędza dodatkową koniunkturę właścicielowi
      kina, to skandal!. Mam również nadzieję, że poprawi się kultura obsługi widza,
      jakość projekcji,wreszcie ktoś będzie pilnował palaczy na widowni (czujniki
      dymu-panie bileterki).Wspaniale gdyby powstało kino 5-cio salowe, być może
      poprawi się również repertuar, gdyż obecne gnioty wyświetlane w
      kinie ,,Przedwiośnie" sa nie do przyjęcia, zamiast zachęcać odstraszają.Myślę,
      że obecny właściciel uważa nasze miasto za prowincjonalną dziurę, lub niewiele
      może wskórać u dystrybutorów
    • sitael Re: Prostesty 15.09.05, 21:04
      Konkurencja dla handlowców: TAK!!!
      Modernizacja Nawego Rynku: TAK!!!
      Ludzie, tylko nie ten projekt, który wygrał - widzieliscie jakie to brzydactwo????
      Pamietam jak Tumska miałabyć modernizowana, było dużo projektów - wystawiono je
      nawet do obejrzenia na samym deptaku.
      I co ?
      Miasto projekt który wybrali mieszkańcy, Ratusz odrzucił - a wybrał taki, że
      oczy odwróc (bo sie okazało ze koszty przebudowy zaczną zwracać sie dopiero po
      4 latach a nie natychmiast..), a potem i tak nic nie zrobiono.
      A teraz nikt "przezornie" mieszkańców o zdanie nie pyta...
      ot - nasza polska plocka demokracja....
      Kusi mnie zeby napisać do Urzedu Miasta, zebrać podpisy o zmiane
      projektu(wyglądu) ewentualnego obiektu, cos naprawde ciekawego i ładnego - a ze
      ma tam być kino, parking podziemny, park, sklepiki, kregle i inne usługi -
      oczywiście - jak najbardziej - niech będą!!!! tylko w ładniejszej oprawie
      • Gość: dociekliwy Re: Prostesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 21:59
        Dziwny ten pseudokonkurs - bez udziału i wytycznych architekta miasta. z
        wybitnymi w dziedzinie architektury i urbanistyki jurorami. z chamskimi
        wypowiedziami Prezesa Ryneksu, że architekt zobaczy projekt jak wystąpią o
        decyzję o warunkach zabudowy itd. Podobnie nieuczciwy jak pseudoprzetarg na
        zadaszenie targowiska . Przyjdzie czas,że za te machlojki trzeba będzie
        zapłacić i wtedy okaże się,że przekręty to nie tylko domena komuny. Może trzeba
        będzie wrócić do przetargu na kontenery, w którym dziwnym trafem Szef firmy,
        która wygrała nazywa się Jaworski. Poczekamy.
    • Gość: antyprotest __Po co te protesty ? Nie rozumiem was ?__________ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 23:03
      Miastu by mogło być "cywilizowane" brakuje wielu rzeczy, w tym i tego centrum.
      Po co odwracacie kota ogonem i mówicie - lepiej niech będzie na Podolu koło Obi.
      Teren koło Obi jest własnością pewnej firmy - która za to że pozwolono jej
      zbudować hipermarkety była zobowiązana wybudować bajerancką galerią na Podolu -
      ale gó.. budują. Nawet mają teren na własność i wszelkie pozwolenia.
      NA PODOLU NIE MA I NIE BĘDZIE - JEŚLI COŚ MA BYĆ TO TYLKO NA NOWYM RYNKU -
      INACZEJ JEŚLI NIE TAM TO NIGDZIE. Tak to wygląda. A przez kilka lat gazety
      pisały co to nie będzie na Podolu - a gó.. będzie.
    • Gość: Dzen Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: 80.51.246.* 18.09.05, 22:22
      Słyszałam, że prezes M. Kijek już na konto tego konkursu zapisał się na
      luksusową willę, którą ma mu zbudować po niezwykle atrakcyjnych cenach MZGM
      niedaleko willi prezydenta MIlewskiego.
    • Gość: ziomek Re: Prostesty w sprawie Podkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 00:10
      ludzie zrozumcie prezydent che zeby plock sie rozwijal a wy do ku.. mu nie
      pozwalacie ja nie chce protestowac tylko powiedziec zebyscie nie protestowali
      • w_starym_kinie Re: Prostesty w sprawie Podkowy 19.09.05, 19:50
        Gość portalu: ziomek napisał(a):
        > ludzie zrozumcie prezydent che zeby plock sie rozwijal a wy do ku.. mu nie
        > pozwalacie

Taaak jeeest!
        Wpuśćcie do miasta złodziei, alfonsów, bandziorów, ruską mafię, oszukujcie,
        grabcie, budujcie kasyna, nielegalne gorzelnie, fabryki amfetaminy - zobaczycie,
        jaki piękny rozwój czeka nasze miasto w sferze rozrywki!

Czy żeby się rozwijać, w Płocku muszą być przeprowadzane szemrane konkursy,
        wybierane tandetne rozwiązania - bo tylko takie dopuszcza nieudany prezydent
        milewski? Naprawdę płocczanie nie marzą o niczym innych tylko o budzie ze szkła
        i aluminium? Czy wystarczy rzucić byle chłam pod nasze nogi, żebyśmy zaczeli
        kwiczeć z rozkoszy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka