Dodaj do ulubionych

Matka Boska przy ul.1 Maja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 08:12
Na przeiwko Urzędu Skarbowego postawionp figurkę Matki Boskiej upamiętniającą
przystanek w podróży Jana Pawła II po ulicach Płocka w trakcie Jego wizyty w
mieście. Przez kilka lat miejsce to było zadbane - ogrodzone i pełne kwiatów.
Dziś straszy chwastami a figurka MB zarosła krzewami. Kto opiekuje się tym
miejscem?
Czy władze miasta i mieszkańcy Płocka w ten sposób wyobrażają sobie dbanie
nie tylko o miejsca sakralne ale i miejsca historyczne? Może warto
reaktywować w Płockur Uząd ds Miejsc Pamięci Narodowej którym celem byłoby
nie tylko dbanie o te miejsca ale także edukacja mieszkańców. W Płocku i
okolicach w naszym mieście takich zapomnianych miejsc jest dużo.
Obserwuj wątek
    • Gość: komuch Re: Matka Boska przy ul.1 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 08:19
      Milewski jak widać ma to w dupie, chociaż jak o sobie mówił jest uczniem Ojca
      Swiętego
      • Gość: grv Re: Matka Boska przy ul.1 Maja IP: *.class147.petrotel.pl 29.09.05, 08:39
        z tego co wiem to ta kapliczka to samowola budowlana i jakas strarsza pani
        postawila ja sobie bez zgody i wiedzy urzedu
        miasto chyba nawet nie ma nic do powiedzenia w tej sprawie bo droga jest krajowa
        i podlega pod urzad wojewodzki
        zaznaczam ze moge sie mylic ale tak bylo kilka lat temu
        • Gość: p. Re: Matka Boska przy ul.1 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 08:47
          no i co komuchu ?
          spowrotem do szamba
        • roman_j Re: Matka Boska przy ul.1 Maja 29.09.05, 14:01
          Ulica 1 Maja jest drogą krajową? Od kiedy i czyją decyzją? :-))
    • Gość: norma Re: Matka Boska przy ul.1 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 09:07
      Jakbyś był trochę starszy/a albo rodowitym mieszkańcem Płocka to wiedział(ła)
      byś że tak figurka stoi już bardzo długo. Zanim ktokolwiek pomyślał lub
      przypuszczał, że papież przyjedzie do naszego miasta. To że ktoś postawił sobie
      figurkę nie znaczy jednocześnie, że jest to miejsce sakralne. A nawet jeżeli
      komuś tak się wydaje to czy miasto (świeckie z zasady) ma o nie dbać? wogóle
      radzę upuścić trochę dewocji z krwiobiegu bo to wybitnie szkodliwe - zwłaszcza
      dla otoczenia.
      A propos konia; czy Bóg miał/ma matkę?
      • roman_j Re: Matka Boska przy ul.1 Maja 29.09.05, 14:08
        Gość portalu: norma napisał(a):

> A propos konia; czy Bóg miał/ma matkę?

A czemu pytasz? Masz co do tego jakieś wątpliwości, czy wręcz przeciwnie, masz w
        tej sprawie wyrobione zdanie i liczysz na to, że ujawni się jakiś polemista,
        któremu będziesz mógł udowadniać, że jest w błędzie? Uprzedzając ewentualne
        pytanie, dlaczego ja pytam o to, o co pytam, odpowiem, że odpowiedź na moje
        pytanie pozwoli udzielić właściwej odpowiedzi na Twoje pytanie lub uchylić się
        od jej udzielenia. ;-))
        • Gość: norma do romana_j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 10:42
          Ależ żeś się facecik zaplątał :-0)). Poczytałem trochę Twoich różnych postów i
          zobaczyłem, że robisz tutaj za takiego lokalnego intelektualistę. Co to
          wszystko wie, na wszystko ma rozwiązanie. Chociaż często i gęsto podpisuje, że
          może tak nie jest. A sam nie pokazujesz swoich poglądów i ideałów. Czyżbyś się
          ich wstydził? Podpierasz się ukończeniem pewnego liceum jakby był to medal za
          ofiarność i odwagę. Jedziesz na bezpiecznej posadce pracownika naukowego (btw
          za publiczne pieniądze) i za również moje pieniądze robisz doktora. Biedny ten
          kraj skoro takimi hipokrytami nafaszerowany. Na swojej piersi jak węże je
          hodując. Właśnie pokazałeś, że jest mistrzem mędrkowania i uniku. Bez sensu i
          bez potrzeby. Tak jak Twój post. Na zadane konkretnie pytanie, odpowiadasz jak
          elf: ni to, ni śmo. Wciskasz mi, że mam wyrobione zdanie i że komuś będę
          udowadniał, że nie ma racji. Jakbym taki był tobym się nie pytał. Zawsze w moim
          życiu będzie tak, że jak ktoś w sposób racjonalny i logiczny coś
          przekaże/udowodni to będzie to również moje zdanie.
          Pozdrawiam nie oczekując odpowiedzi. Wszak robisz z reguły to pracując na
          etacie w uczelni? Biorąc publiczną kasę grasz forumową gwiazdę.
          EOT
          • roman_j Re: do romana_j 30.09.05, 11:08
            Chyba zadałem zbyt trudne pytanie, bo zamiast odpowiedzi dostałem elaborat o
            bardzo osobistym wydźwięku i bardzo małej wartościmertytorycznej. No trudno. :-))
            BTW: dla Twojej informacji doktorat już zrobiłem. :-))
    • Gość: czas Re: Matka Boska przy ul.1 Maja IP: *.plock.mm.pl 29.09.05, 10:28
      Pamiętam figurę Matki Boskiej na szczycie budynku szkoły muzycznej. Wnęka jest
      pusta widać niegodna miejsca...
      • felice Re: Matka Boska przy ul.1 Maja 29.09.05, 14:12
        Jeżeli już o figurkach mowa w kamienicy barokowej zwanej także kamienicy "pod
        wezwaniem Matki Boskiej" (teraz ówczesny pab grodzki) jeszcze w czasie I wojny
        swiatowej w niszy nad okrągłym oknem, znajdowała się także figurka Matki
        Boskiej. Teraz jest tam pusta wnęka.
        • joanna_darc1 Re: Matka Boska przy ul.1 Maja 29.09.05, 14:57
          Figurka wraz z ogrodzeniem została postawiono samowolnie, bez żadnych pozwoleń
          przez osobę zamieszkującą w domu obok, fakt samowolki świadczy o tym, że każdy
          z nas może stawiać sobie co chce na terenie należącym do Urzędu Miasta i nie ma
          z tego powodu żadnych konsekwencji, osoba ta wyjechała i zostawiła to wszystko
          nie wiadomo komu, ogród zarasta, przychodzą tu szumowiny, może właśnie teraz
          jest dobry moment, żeby się tym zająć, podobno pani ta miała nakaz rozbiórki
          ogrodzenia i figurki, jeżeli to prawda, to macie dowód na to, jak działają
          urzędy
          • roman_j Re: Matka Boska przy ul.1 Maja 29.09.05, 16:36
            joanna_darc1 napisała:

> podobno pani ta miała nakaz rozbiórki ogrodzenia i figurki, jeżeli to prawda,
            > to macie dowód na to, jak działają urzędy

Dowód mieliśmy już wcześniej obseruwjąc, jak UM przez rok usiłował doprowadzić
            do rozbiórki budynku przy al. Jachowicza. Przy czym tam sprawa była
            powazniejsza, bo występowało zagrożenie katastrofą budowlaną. :-))
            • Gość: komuch Re: Matka Boska przy ul.1 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 10:49
              Wyobraźcie sobie, że parę lat temu była walka o tę kapliczkę.No i co z tego, ż
              esamowolna. A ile jest samowolnych szyldó reklamowych w mieście? Pare lat temu
              komuniści z ratusza przyzwolili na te samowolę. No to takich mamy komunistów z
              SLD. I proboszczom z parafii lepiej było się dogadac z komuchami: Jakubowskim,
              Hetkowskim, Kanią itp niż z obecnym Milewskim. A ile sypnął w swojej parafi ina
              kościół Hetkowski. A ile dał na organy w kościele na Podolszycach Kruszewski?
    • Gość: homosapiens Re: Matka Boska przy ul.1 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 00:45
      dżisus, ku..wa, ja pier..ole (jakby to powiedział Adaś Miauczyński) kolejny
      urząd stworzyć??? do spraw sprawdzania spraw.. żeby jakieś urzędniczyny tam
      siedziały i pierdziały w stołki za pieniądze podatników? puknij się w łeb
      kolego/koleżanko czasy kiedy to aby rozwiązać jakiś problem stwarzano kolejne i
      kolejne urzędy minęły!!! komuna z ciebie wyłazi bokami i brak mózgu... no cóż
      HOMOSOVIETICUS!!!
      • joanna_darc1 Re: Matka Boska przy ul.1 Maja 01.10.05, 19:33
        I jeszcze jedno, jak tak bardzo Ci żal, że to miejsce jest takie opuszczone i
        zarośnięte - to czemu nie przyjdziesz i nie posprzątasz?
        • Gość: Anna Re: Matka Boska przy ul.1 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:45
          Mam 75 lat i od czasu do czasu zaglądam sobie do wnuczka komputera.
          Nieraz czytam na tym forum różne głupotki, ale pamiętam czasy mojej młodości,
          pamiętam że koło szkoły "szóstki" stała figurka, tylko nie mogę sobie
          przypomnieć czy to była ta co jest teraz, czy za czasów starej komuny tamta
          została rozebrana tak jak figurka która stała kiedyś koło Nadleśnictwa przy
          ulicy Bielskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka