Dodaj do ulubionych

Studentki proszą o pomoc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 22:17
no, to juz widze jacy 'sponsorzy' dla tych studentek sie zglosza...
Obserwuj wątek
    • Gość: dareks Studentki proszą o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 22:20
      Dlaczego autor artykułu napisał: "Porządek aż dziwi". Tak nie można. To
      przykre. Proszę poprawić ten artykuł. Dziewczyny po prostu dbają o porządek i
      nie powinno to nikogo dziwić. Ze swej strony zrobię co w mojej mocy aby pomóc
      studentkom. Sam dobrze wiem co to znaczy przerwać studia. Późniejszy powrót do
      nauki jest niezwykle trudny. Zwłaszcza gdy nie ma się wsparcia z niczyjej strony.
      • roman_j Re: Studentki proszą o pomoc 14.10.05, 22:30
        Gość portalu: dareks napisał(a):

> Dlaczego autor artykułu napisał: "Porządek aż dziwi". Tak nie można. To
        > przykre. Proszę poprawić ten artykuł.

Myślę, że autorka (sic!) nie miała nic złego na myśli. Na pewno chciała napisać,
        że "porządek mają taki, że aż dziwne, że można taki stopień porządku osiągnąć i
        utrzymać". Autorka, jako kobieta, wie w końcu najlepiej, jak trudne to zadanie.
        ;-)) Zaś artykułu pewnie poprawić już się nie da. Prawdopodobnie już się
        drukuje. :-))
        • Gość: Grom Re: Studentki proszą o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 05:34
          Mnie się to nieszczęsne zdanie też się nie podoba. W podtekście wyczuć można
          zdziwienie: "U takich z Domu Dziecka taki porządek"?
          -------------------------------------------------------------------------------
          Nie jestem Jagiellończykiem! "
          • Gość: bow Re: Studentki proszą o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 11:12
            albo w podtekście mozna wyczuć takie zdziwienie:
            "W pokoju akademikowym taki porządek"?
            i napewno tak ten tekst trzeba rozumiec a nie wy już wymyślacie jakies
            niestworzone fanaberie. :/
          • roman_j Re: Studentki proszą o pomoc 15.10.05, 16:39
            Gość portalu: Grom napisał(a):

> Mnie się to nieszczęsne zdanie też się nie podoba. W podtekście wyczuć można
            > zdziwienie: "U takich z Domu Dziecka taki porządek"?

O podtekscie zawsze decyduje czytający. :-)))
            Ja na przykład takiego podtekstu nie znalazłem. Może masz jakieś ukryte
            uprzedzenie, skoro tak właśnie odczytałeś to zdanie? :-))
    • roman_j Studentki proszą o pomoc 14.10.05, 22:25
      Skoro szkoła zwolniła te dziewczyny z czesnego, to dlaczego nie może zrobić
      kroku dalej i zwolnić je również z opłaty za akademik? Chyba od tego nie
      zbiednieje? :-))
      Zastanawiam się też, dlaczego dobrze uczące się dziewczyny o tak niskim
      dochodzie nie dostają stypendiów? Przecież od niedawna także studenci
      prywatnych uczelni mają prawo starać się o stypendia naukowe i socjalne.
      Czyżby nie spełniały kryteriów? Trudno w to uwierzyć zwłaszcza w przypadku
      stypendium socjalnego.
      • Gość: . Re: Studentki proszą o pomoc IP: *.c158.petrotel.pl 14.10.05, 22:42
        Sponsor, stypendium - to chyba nie wystarczy. Te dziewczyny mówią, że nie mają
        poczucia stabilizacji - w ich przypadku taki strach przed życiem i przyszłością
        jest na pewno zwielokrotniony. Mówią, że stale ktoś odgórnie decydował,
        załatwiał. Uważam, że najlepszy sposób, w jaki można im pomóc, to dać im pracę -
        tak by w końcu same od siebie zależały, zyskały poczucie, że są w stanie
        naprawdę same sobie poradzić. Może kierowniczka akademika zwolniłaby je z części
        opłat w zamian za odpracowanie tej kwoty? Może ktoś, kto ma takie możliwości,
        płaciłby im za pracę wykonywaną np. w weekendy? Żeby już nie dostawały, nie były
        uzależnione od łaski pańskiej, która na pstrym koniu jeździ, ale żeby same
        zarabiały.
      • Gość: maruda Drogi Panie R_J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 03:15
        Czemu sam tych dziewczyn nie zatrudnisz, tylko wysyłasz je po kolejny zasiłek,
        po kolejną "łaskę sponsora". Doradzać "z boku" łatwiutko. A ja lecę w
        poniedziałek i wpłacę parę groszy dziwezynom na akademik.
        • roman_j Re: Drogi Panie R_J 15.10.05, 16:52
          Gość portalu: maruda napisał(a):

> Czemu sam tych dziewczyn nie zatrudnisz,

Bo sam zarabiam tyle, że na zatrudnianie kogokolwiek po prostu mnie stać. :-))

> tylko wysyłasz je po kolejny zasiłek, po kolejną "łaskę sponsora".

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta jak drut. Stypendium socjalne zostało
          wprowadzone przez państwo własnie po to, żeby studentów znajdujących się w
          trudnej sytuacji materialnej. A stypendium naukowe, to nagroda za dobre wyniki w
          nauce, więc można powiedzieć, że student własną pracą zarabia te pieniądze. Czy
          te źródła wsparcia uważasz za niewłaściwe? Jeśli tak, to wyjaśnij czemu, bo ja
          nie rozumiem. To są pieniądze, które są przyznawane bez żadnej "łaski sponsora"
          w przeciwieństwie do okazjonalnego wsparcia, o którym piszesz poniżej.

> Doradzać "z boku" łatwiutko. A ja lecę w poniedziałek i wpłacę parę groszy
          > dziwezynom na akademik.

Jeśli Cię na to stać, to oczywiście bardzo pięknie. Ja jestem jednak
          zwolennikiem rozwiązań systemowych, bo Twoja wpłata to właśnie taka "łaska
          sponsora", co na pstrym koniu jeździ. Dziś Cię stać i masz gest, ale jutro może
          być zupełnie inaczej, a te dziewczyny chcą mieć poczucie bezpieczeństwa. Twoja
          jedna wpłata im tego niestety nie zagwarantuje. Będziesz wpłacał pieniądze co
          miesiąc do końca studiów? Weźmiesz na siebie takie zobowiązanie? To byłaby
          rzeczywista pomoc, bo jednorazowa wpłata to oczywiście piękny gest, ale niestety
          nie rozwiązuje problemu.
    • Gość: xxx Re: Studentki proszą o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 02:57
      Dziewczyny jeśli mógłbym wam coś doradzić to spróbujcie się dostac do firmy
      cateringowej!Z własnego doświadczenia wiem, że jest to praca przeważnie
      weekandowa, a jeśli się dobrze pracuje to można dostać za nią od 50 nawet do
      500 zł miesiecznie, wszystko zależy od liczby przepracowanych godzin!Praca nie
      jest ciężka, a spróbować warto!życze powodzenia
    • Gość: kuba Re: Studentki proszą o pomoc IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 15.10.05, 11:46
      'Karolina i Magda to grzeczne, porządne dziewczyny,'

Trudno ;-)
      • Gość: Anatol Ciekawski Bardzo porządna dziewczyna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 12:29
        kuba napisał:
        > Trudno ;-)

Kuba! Bardzo porządna dziewczyna! ;-)
        • Gość: naprawdę żenujące! Re: Bardzo porządna dziewczyna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 13:56
          no nie!
          przeciez takich osób jak one jest miliony, nie tylko w Płocku, tylko te osoby
          SZUKAJĄ PRACY!! a nie idą na łatwizne i proszą o pomoć, sama mam pracujące
          kolezanki z dziennych studiów (z Płocka) które wieczorami dorabiają w
          restauracjach, pubach.
          Bez przesady.. poza tym jak napisał roman_j we Włodkowicu jest stypendium
          socjalne.. dla tych najbiedniejszych nawet do 600 zł miesiecznie, wiem bo jeden
          z kolegów dostaje.

żenujący artykuł!
        • Gość: kuba Re: Bardzo porządna dziewczyna! IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 15.10.05, 18:46
          bardzo prawidłowe skojarzenie :)
    • Gość: Fasy Re: Studentki proszą o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 15:36
      Bardzo wzruszajace... tylko dlaczego te biedne dziewczyny nie poszukaja sobie pracy? Jezeli juz koniecznie chca studiowac na dziennych to jest duzo mozliwosci pracy w weekendy. Ja np. robilem ankiety wieczorami i w weekendy, kolezanka pracowala w pubie... Jezeli komus na tym ZALEZY to znajdzie prace. Tak robia tysiace studentow w Polsce.
      • Gość: nexia Re: Studentki proszą o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 11:37
        słuchajcie ja rozumiem wszystkie Wasze wypowiedzi.i też podpiszę się pod tym,
        że rzeczywiście prace dorywczą można znaleźć, choćby w cateringu właśnie.wiem z
        doświadczenia. także dziewczyny idźcie i naprawde poszukajcie.tam raczej nie
        odmawiają. a troche tegoi w płocku jest.
        Ale chciałabym zauważyć że tu nie chodzi tylko o pracę...Tym dziewczynom chodzi
        o stabilizację,LUDZIE one nie są studentkami ,które wracaja co dzień do
        kochających rodziców,rodzin...ONE SAME MUSZA SIE O SIEBIE TROSZCZYC...dlatego
        prosza o jakokolwiek pomoc...
        i jak każdy z nas potrzebuja przyjaciół...PRAWDZIWYCH
        więc PROSZE oszczędzcie sobie tych komentarzy które nie tylko im nie pomagają,
        co jeszcze uswiadamiają im,jacy jestesmy dla siebie.My ludzie!
        Proszę...one jedynie chcą normalnie żyć..
        a ponieważ dziś jest Dzień Papieski na tyle ile możemy chocby radą(gdzie jest
        praca weekendowa,itp)POMÓŻMY!
        • Gość: kuba Re: Studentki proszą o pomoc IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 16.10.05, 17:15
          "ONE SAME MUSZA SIE O SIEBIE TROSZCZYC"

No właśnie. Troszczenie się o samego siebie nie polega chyba na proszeniu innych
          o pomoc.

tak w ramach dygresji.
    • zwiedniety_flet Re: Studentki proszą o pomoc 16.10.05, 15:28
      Ja się nimi zaopiekuję. I wyzwolę z kompleksów. :-)))
    • Gość: Asia Re: Studentki proszą o pomoc IP: 204.52.187.* 17.10.05, 14:51
      Mili Państwo,

z niepokojem obserwuję, jak Gazeta coraz częściej włącza się w akcje pod
      tytułem: "nie radzę sobie z zyciem, nich mi ktoś pomoże!". W obecnym przpdaku
      mamy do czynienia z dwiema dosrosłymi kobietami, które w pewnym sensie
      wykorzystują swoją trudną systuację z dzieciństwa do usprawiedliwienia obecnej
      sytuacji. Pomimo całegpo zrozumienia dla osób, które pozbawione były ciepłego i
      normalnego dzieciństwa, nie jestem w stanie zaakceptować wykorzystywania
      przeszłości do tłumaczenia teraźniejszości, która nie wyglada juz tyak
      tragicznie. Obie Kobiety (a nie: miłe dziewczynki - 15 lat skońmczyły juz
      naprawdę dawno temu) stanęły po prostu przed wywzwaniam dorosłego zycia - które
      spotyka w pewnym momencie nas wszystkich. Doskonale pamietam sytuację, gdy6
      sama bedąc na studiach dziennych miałam w pewnym okresie bardzo trudna sytuację
      materialna i po prostu znalazłam sobie dorywczą pracę. Znam studenta prawa,
      który nocą jeździł z Torunia do Warszawy, zeby przeładowywać TIRy, a rano
      wracał do Torunia na wykłady - wten sposób ZARABIAŁ PIENIĄDZE, które pozwalały
      mu utrzymac się na studiach.
      Wspomniane w artykule kobiety dostały wiele pomocy, wiele osób okazało im
      serce. Nie oznacza to jednak ze powinno się je wspierać w kazdej chwili ich
      zycia - SAMODZIELNOŚĆ o znacza dawanie sobie rady samemu, szukanie możliwości
      na własna rękę, nie konicznie poprze gest wyciągnięcia jej w geście prośby.
      Psychologowie zajmujacy się wychowankami trudnymi / po przejściach zwreacaja
      szczególna uwagę, że nie mozna w tych osobach wykształacić postawy
      poczucia"zobowiązania społeczeństwa" do ciągłego pomagania im. Jak wszyscy
      ludzie - osoby te powinny zdać sobie sprawę, że wartością jest właśnie radzenie
      sobie samemu, zapracowanie na coś, nie tylko bierne oczekiwanie na gest
      przyjazności. Takie zasady dotyczą zyciua w społeczeństwie. A jak rozumim osoby
      z problememi oprócz problemów emocjonalnych maja kłopoty z zaadaoptowaniem się
      w społeczeństwie. Takie apele, jak powyższy - nie ułatwiają im tego zadania.
      • Gość: Skrzydlak nowa rubryka IP: *.class144.petrotel.pl 17.10.05, 15:01
        proponuję GW, żeby Asia miała swoją rubrykę w gazecie "Okiem psychologa-
        eksperta"
    • Gość: ZNAJOMY SLYNNYCH Re: Studentki proszą o pomoc IP: *.ds4.tuniv.szczecin.pl 18.10.05, 20:44
      NIE WATPIE ZE IM BRAKUJE KASY ALE BEZ PRZESADY JAK WIDZIALEM JE BAWIACE SIE
      CZESTO I CHULNIE TO SIE DZIWIE ZE JESZCZE NAZEKAJ A O TYCH PLOTKACH TO ONE SA
      NAJWIEKSZYMI PLOTKARAMI I OSOBAMI KTORYM ZAUGAŁBYM NA KONCU

PROSZE POMYSLCIE ZANIM INM POMOZECIE

PS. OSOBISCIE JA IM NICZEGO NIE ZAZDROSZECZE ANIM ZLE NIE ZYCZE ALE NIECH ONE
      TEZ BEDA LUDZMI I NIECH BEDA SZCZERE OKI
    • Gość: kwezal stypendia swpw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 21:10
      maksymalne stypendium socjalne wynosi 600 złoty. tyle samo wynosi stypendium
      naukowe - w sumie jak można wyliczyć to niezła pensja (w zeszłym roku moja
      znajoma comiesiąc otrzymywała 950 zł) - no ale jak można wyczytać z tekstu albo
      nie uczą się tak dobrze albo niespełaniają warunków aby otrzymać stypendium
      socjalne.....
      • Gość: adam_78 Re: stypendia swpw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 16:48
        Chyba nikt, kto nie był w domu dziecka nie zdaje sobie sprawy, co to oznacza.
        To nie jest kolejne niepowodzenie, o którym po prostu można zapomnieć i do
        niego nie wracać. Bardzo łatwo jest pisać różne mądrości, kiedy siedzi się w
        swoim domu, żona lub matka ugotuje obiad, a w razie kryzysu można pożyczyć
        trochę od ojca albo wypłakać się u babci. Takie dzieciaki są obciążone
        psychicznie, trudno im uwierzyć w siebie, być samodzielnym, łamać w sobie
        stereotypy. Każdy z nas ma jakiś kompleks, czegoś się boi. Wyobraź sobie teraz,
        że ktoś podchodzi do ciebie i mówi: nie wygłupiaj się, jesteś dorosły, nie bądź
        dzieckiem, to przecież błahostka itp.
        Takim ludziom trzeba dać szansę, na początku pomóc. Bo ktos im musi pomóc.
        Jeśli nie chcesz, daj sobie spokój z głupimi komentarzami i pokazywaniem w ten
        sposób pośrednio, jakim jesteś świetnym facetem, lub obrotna kobitą. Ciekawe co
        byś zrobił ty na ich miejscu- z taką przeszłością i zjechana psychiką.
        Co do stypendiów: za wyniki w nauce pieniędzy nie dostaje się do ręki!!! To
        tylko zwolnienie w wysokości około 25% z czesnego. A socjalne? Sam słyszałem o
        dziewczynie, która je ma a przyjeżdża na uczelnię niezłym autem. Jej ojciec
        ogłosił "upadłość" swojej firmy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka