Dodaj do ulubionych

Kolejny huk w Orlenie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:21
Tylko żeby nie było z późno z tym sprawdzaniem panie wiceprezesie bo może
być tragedia jeszcze większa niż w Katowicach i co wtedy. Tłumaczenia ze nic
się nie stało nie satysfakcjonują nas Płocczan. Zapewnijcie bezpieczeństwo
żebyśmy byli spokojni o swoje życie rodzin znajomych i wszystkich mieszkańców
Płocka.
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.c153.petrotel.pl 02.03.06, 22:30
      Trudne słowo - dekompozycja. Trudniejsze słowo - polimeryzacja. Słowa nie do
      wymówienia - przepraszamy za stwarzanie poczucia zagrożenia...
      oraz z cyklu przysłowia polskie: do trzech razy sztuka..
      • Gość: Igal Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.class147.petrotel.pl 02.03.06, 22:34
        Dziś rano 5:05 walnęło i to zdrowo. Początkowo myślałem że jest burza, jednak
        odgłos syren od razu wyjaśnił przyczynę porannej pobudki.
        • Gość: Wojtek Dekompozycja IP: *.mofnet.gov.pl 03.03.06, 08:36
          Za grzyba nie mozna znalezc wyjasnienia pojecia DEKOMPOZYCJA. A moze tak sie
          mowi na dekompresje, a dla niewtajemniczonych puszcza sie taka bajke w
          wywiadach..., zebysmy robili wielkie oczy!!!
          Cieszy inna rzecz - Pan Sęp stwierdzil, ze jednak zbyt czesto dochodzi do
          wybuchow..., moze czas wylaczyc te instalacje i przejrzec ja dokladnie...
          • Gość: Blady Re: Dekompozycja IP: 80.55.39.* 03.03.06, 16:43
            www.google.pl/search?hl=pl&q=dekompozycja&btnG=Wyszukaj+w+Google&lr=
            www.slownik-online.pl/kopalinski/4E720B662A373DCB412565B700739191.php
            www.chem.uw.edu.pl/people/AMyslinski/Kaim/ttsz.pdf
          • Gość: gosc Re: Dekompozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 23:48
            wreszcie pierdzielnie raz a porzadnie i nie bedziemy sie juz niczym
            martwic...panie vice-prezesie pospieszcie sie z tym sprawdzaniem laskawie
          • Gość: SLD Re: Dekompozycja IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 04.03.06, 12:17
            To się głąbie nie wymądrzaj!!
    • Gość: Płoczczanin Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.c154.petrotel.pl 02.03.06, 22:40
      Uwaga z Jagielonki przy głównym wejściu odpadła nowiuteńka latarnia przykręcona
      do muru nad wejściem nikomu chyba się nic nie stało , latarnia zbiła tylko
      szybę. Szyba była nowa latarnia również.
      Jagielończyk.
      ps. tylko w czasie uroczystości żeby nic nie odleciało lub spadło
      • Gość: daj spokój Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:56
        Wpisujesz to w kolejnym wątku lepiej zadzwoń do strazy miejskiej.
      • Gość: plocczanin plocczanin vc Ploczczanin IP: *.toya.net.pl 03.03.06, 09:29
        Przestan sie podpisywac jak ja! To ja jestem plocczanin ....a ty nawet nie
        wiesz jak sie to pisze "PloCZCZaninie" haha:)
    • Gość: misiek Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:43
      witam nagralem 30 sekundowy filmik zabardzo nie widac bo nagręcalem go aparatem
      ale slychac syreny i widac ogien Filmik
      • maciek.zwany.jajem Re: Kolejny huk w Orlenie 02.03.06, 22:50
        Gość portalu: misiek napisał(a):

> witam nagralem 30 sekundowy filmik zabardzo nie widac bo nagręcalem go
        aparatem
        > ale slychac syreny i widac ogien

Słychać syreny i widać ogień! Bohater niczym z OSP.
        I nakręcał aparatem film... Genialnie.
        • Gość: ja Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:54
          Przynajmniej mogles sobie cos zobaczyc.zamiast "krytykowac".ciesz sie ze masz
          kamerke ktora z pewnoscia nagrales wiecej.ja zobaczylam filmik z
          ciekawoscia.pozdrawaiam
          • maciek.zwany.jajem Re: Kolejny huk w Orlenie 02.03.06, 22:59
            Gość portalu: ja napisał(a):

>ja zobaczylam filmik z
            > ciekawoscia.pozdrawaiam

To dobrze, jutro podczas przerwy lekcyjnej podzielisz się wrażeniami z
            koleżankami.
            pozdrawiam
        • Gość: zez Re: Kolejny huk w Orlenie IP: 193.59.95.* 03.03.06, 07:27
          Jajo, najzwyczajniej czepiasz się :)
          • Gość: oczy Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 08:08
            Oczywiście że Jajo się czepia ale w granicach przyzwoitości. Taka to jego
            uroda.Do zobaczenia i miłego dnia.
            • maciek.zwany.jajem Re: Kolejny huk w Orlenie 03.03.06, 08:38
              Gość portalu: oczy napisał(a):

> Oczywiście że Jajo się czepia ale w granicach przyzwoitości. Taka to jego
              > uroda.Do zobaczenia i miłego dnia.

Uroda? Do zobaczenia?
              Drogi Kolego, pomyliłeś forum. Widocznie umówiłeś się na towarzyskim z kimś
              innym.
              Miłego dnia :)
              • Gość: oczy Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 08:56
                Zazwyczaj z rana pijam tylko dobrą kawę więc się nie pomyliłem.A Twoje
                specyficzne poczucie humoru przypadło mi do gustu i tyle.:)
                • maciek.zwany.jajem Re: Kolejny huk w Orlenie 03.03.06, 09:12
                  Gość portalu: oczy napisał(a):

> Zazwyczaj z rana pijam tylko dobrą kawę więc się nie pomyliłem.A Twoje
                  > specyficzne poczucie humoru przypadło mi do gustu i tyle.:)

:)
    • Gość: reste Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.c154.petrotel.pl 03.03.06, 02:21
      niewiem czy zauwazyliscie ale to juz 3 wybuch około godziny 5 cos pechowa ta
      piątka
      • gibki Re: Kolejny huk w Orlenie 03.03.06, 08:26
        godzina dekompozycji
    • Gość: Płoczczanin Kolejny huk w Orlenie IP: *.c152.petrotel.pl 03.03.06, 09:04
      Witam wszytkich zagubionych :-)
      Spoko - pracowałem na tej instalacji swego czasu.
      Jest tak, jak pisze Pan Sęp - jest to nie udany proces chemiczny który odbywa
      się w specjalnym reaktorze o ciśnieniu około 1500 atmosfer. Jeśli nagle
      wzrośnie ciśnienie ponad dozwolona wartość - otwierają się specjalne zawory
      bezpieczeństwa - powodując taki strzał i ogień. Właśnie gdyby nie te zawory -
      walnęłoby dużo mocniej i na pewno ze stratami w ludziach i sprzęcie.
      Póki nie poczujecie gorącego powiewu powietrza na Waszych policzkach :-) - to
      śpijcie spokojnie :-).
      Pozdrawiam
      • Gość: AoL Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 09:51
        niestety nie dziala link do strony z filmem o wybuchu... prosze o ponowny,
        dzialajacy link... bardzo chcialbym to zobaczyc...
        • Gość: jacko77 Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.ericsson.net 03.03.06, 10:15
          nic ciekawego na filmiku nie widać :-) ciemność i pochodnia, której wiele na
          terenie orlenu - dużo krzyku o nic...
          w tym Plocku musi byc cholernie nudno jesli wszyscy podniecają się wybuchem i
          pochodnią :-))
          • Gość: też z Płocka Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 11:44
            w ramach pomocy erudytom odwrotnie:
            - dekompozycja = tutaj rozkład materiału; może być gwałowny, wtedy jeśli nie
            jest kontrolowany prowadzi do eksplozji(znaczy wybuchu).
            - polimeryzacja = reakcja łączenia pojedyńczych prostych cząsteczek pewnych
            związków chem.(monomer)w długi łańcuch (nawet miliony elementów mono razem) a
            to jest polimer.
            Przy okazji namawiam red. gazety do zapoznania się ze znaczeniem słów:
            materiał, tworzywo, tworzywo sztuczne, plastik, a także żywica, włókno
            sztuczne, kompoztyt,wyrób z tworzywa. Pozwola to unikać pisania bzdur a nawet
            bredni, co się zdarza często na łamach GW w tekstach dotyczących Orlenu i BOP.

Powyższa wiedza jest dostępna już w liceum a także w słownikach i leksykonach.

Ponadto informuje, że podczas reakcji polimeryzacji (prowadzona w określonych
            dość wąskich granicach temperatury)powstaje dużo ciepła, które trzeba
            odprowadzać aby tą temperaturę utrzymać. Przekroczenie dpouszczalnej
            temperatury prowadzi do dekompozycji i szybkiego przyrostu ciśnienia w
            reaktorze. Aby uchronić go przed rozerwaniem, wybuchem i pożarem stosowane są
            zawory bezpieczeństwa, które otwierają sie automatycznie gdy ciśnienie wewnątrz
            układu osiąga nastawioną wartość. Otwarcie zaworu jest szybkie i powoduje
            uwolnienie i gwałowne rozprężenie dużych ilości sprężnego płynu zawierającego
            rozgrzane węglowodory.Ich kontakt z powietrzem powoduje zapłon i huk. Wylot
            zaworu jest skierowany w bezpieczną stronę. Chwilę trwa ich spalenie i jest po
            wszystkim.
            • Gość: ploczczanin_CZCZ Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.c240.petrotel.pl 03.03.06, 17:59
              dokładnie tak jak piszesz - pracowałem na tej instalacji (polietylenu) kilka
              lat. Na Polietylenie I zawory bezpieczeństwa - to nic innego jak specjalne
              płytki, które pod odpowiednim ciśnieniem pękają i uwalniają sporo :-)
              etylenu ... a dalej ... to już było słychać.
              :-)
      • Gość: F-sy Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 23:07
        Debilu. Ty nawet nie wiesz jak sie pisze "Płocczanin" wiec jak chcesz komus
        wmowic, ze gdziekolwiek pracowales ???
    • Gość: gazmajster Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.c153.petrotel.pl 03.03.06, 11:37
      Do trzech razy sztuka, a potem jak pier....nie to sie z rozumem nie połapiemy. Pamiętacie pożar zbiornika z gazem i przygotowania do ewakuacji miasta?
      No trzymcie się ziomkowie.
      • Gość: Jan Osiedlowy Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.c158.petrotel.pl 03.03.06, 12:00
        Od 26 stycznia informuję ,że z powodu mrozów część instalacji nie pracowała i
        zatruwała odorem (brak odsiarczania),a z powodu braków w dostawach gazu spalano
        to co powinno być utylizowane ,czyli na maxa podtruwano Płock z ukochanego
        kombinatu .Delegatura WIOŚ i jej dyr.A.HASA nic nie czynili ,że kombinat
        powstrzymać! Zgłosiłem sprawę do wszystkich świętych i mocnych w Płocku, w tym
        do :WIOŚ,Gazety,radnego ,posła i wszyscy czekali na cud ,bo im lepiej zaniechać
        niż powalczyć z PKN o nasze zdrowie , a teraz mamy już drugi wybuch w PKN i
        wkrótrce może być nie tylko nasze zdrowie narażane , ale zagrożone życie!O rety!
      • gibki Re: Kolejny huk w Orlenie 03.03.06, 14:29
        nie pamietamy przygotowan do ewakuacji miasta
        kiedy to bylo?
        • Gość: SLD Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 04.03.06, 12:21
          Czyżby gibki=flak?
    • Gość: plock4you Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:11
      Płock się szczyci tą inwestycją ale chciałbym zauważyć, że nikt w Europie się
      nie zgodził na budowę tej instalacji u siebie. Chcieliśmy - no to mamy.
      • Gość: Też z Płocka Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:29
        Dwa poprzednie posty to brednie histreyzujących tumanów.
        Polecam do zorientowania się co jest w Antwerpi (Belgia) i Wesseling k/Kolini
        (Niemcy)
        • Gość: QQ Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.c157.petrotel.pl 03.03.06, 13:11
          Zastanawia jedno: dlaczego, jak np. nad ranem ktoś hałasuje - przyjeżdża
          policja, wypisuje mandat (cisza nocna 22:00 - 6:00). A dlaczego jak
          pierdzielnie w fabryce, klika razy w miesiącu, robiąc hałas na parę kilometrów,
          nic się nie dzieje, a szefostwo firmu tylko się uśmiecha...?!
          Czy taka sytuacja nie podlega kontroli przez specjalne służby (ochrony
          środowiska, policję, itp.)? Ew. jakie są wnioski pokontrolne?!

Ile razy jeszcze mamy znosić takie fajerwerki?
          Chyba już dosyć tej porannej zabawy panowie?!
          Ja nie życze sobie pobudki o godz. 5:00 rano!
          • Gość: jacko77 Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.ericsson.net 03.03.06, 14:29
            To sie wyprowadz ciemniaku do puszczy bialowieskiej - hmm ale tam moze Cie
            obudzic pierdniecie zubra, co w puszczy zyje!!
            a jak nie chcesz sie wyprowadzic to jak uslyszysz wybuch rano to oddaj mocz i
            idz znow spac!
            nie pozdrawiam
      • Gość: jacko77 Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.ericsson.net 03.03.06, 14:32
        ...bo, kolejny ciemniaku, buduje sie tam fabryke gdzie jest zbyt na produkt,
        ktory sie produkuje.A fabryki są w innych miastach europy. Jak nie wiesz to nie
        pisz.
        Nie pozdrawiam
        • Gość: DO JACKO Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.c154.petrotel.pl 03.03.06, 14:45
          ZIOMEK ALE TY JESTES PUSTY SZKODA GADANIA
          • Gość: jacko77 Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.telkab.pl / 217.153.99.* 03.03.06, 20:15
            nie jestem ziomkiem, dresiarzu
            • Gość: reste Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.c154.petrotel.pl 04.03.06, 02:48
              otnimksormerejarfsetseJ
    • Gość: hbdsaog Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 18:18
      jak chwile "późnej" zawyły syreny to fajnie
    • Gość: she Re: Kolejny huk w Orlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 00:08
      wioś ma w nosie a tak na marginesie to hasa nie jest dyrektorem a kierownikiem
      delegatury i wytyczne ma z wa-wy , zreszta tyle lat się utrzymuje nie bez
      przyczyny, po co mu problemy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka