Dodaj do ulubionych

Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rondo ...

IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 06.12.02, 21:14
Mój gołos dostał M. Milewski może metka. Wieilkie dzięki, bo to
oznacza, że te zaległe wypłaty nie wpłynął na konta pracowników.
Odpowiedzialności za poprzerdników oczywiście nie ponosi Pan
nowy Prezydent, tylko czy znalzł rozwiązanie problemy?????
Nie..........., niestety!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Frytek Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 23:54
      No coz 150 osob i ich rodziny nie beda zbyt szczesliwi, moze
      jednak mozna bylo znalezc inne wyjscie z zaistnialej
      sytuacji.....
      • Gość: wujo mitch Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: 195.136.121.* 07.12.02, 06:45
        Ten nowy facet na płockim firnamencie jeszcze prostej
        świeczki nie postawił i nie postawi . Jeśli ktoś był
        wiecznie na nie to dla zasady zniszczy po części spółkę
        municypalną a jeszcze zafunduje części płoczczan giteskie
        ŚWIĘTA . już teraz powinien leczyć się na pięty bo na
        rozum zapóżno !
      • Gość: hubson Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.12.02, 14:26
        Bardzo slusznie umowa jest umowa
    • roman_j Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond 07.12.02, 09:43
      Stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdyby wybory wygrał Hetkowski, to
      postapiłby tak samo. To przecież dyrektor Niewczas wypowiadał się w tej sprawie
      na łamach prasy (jeszcze przed wyborami) i z jego wypowiedzi wynikało jasno, że
      MZD zamierza podjąć takie właśnie kroki wobec Dromostu. Stało się więc to, co
      stać się miało, a że rządzi akurat prezydent M. a nie H. to tylko gorzej dla
      niego.
    • gibki Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond 07.12.02, 09:53
      jest tylko jedno ALE - moze dromost by sie sprezyl i wykonal roboty do 30
      kwietnia, a teraz przetarg w zimie i koniec robot w ......... 2004 :-)
    • Gość: sasza Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: 80.48.4.* 07.12.02, 10:37
      pan Roman J. chyba nie zna prawideł ekonomii, albo nie chce ich znać. a gdzie
      aneksy? kto w w zime kładzie asfalt ( z wyjątkiem wyszogordzkiej obok seata )?
      milewski na antenie PULSu powiedział, że dromost, to nie jego sprawa. a czyja?
      przecież miasto ze swoimi 27 proc. udziałów ma wpływ na strategię tej spółki.
      co z tymi ludźmi i ich wypłatami? przecież tam pracuje nie 150 ale prawie 200
      osób. oni od wakacji nie dostają wypłaty. milewski zaczął się też bawić w
      prokuratora, chodzi mu o te dokumenty z ZUS pod którymi jest podpis prezesa
      Kobiereckiego. nie wierzę, że Hetkowski uwaliłby tę spółkę. budowa ronda z
      przebudową dobrzyńskiej, to była ostatnia szansa dla dromostu. teraz już jest
      koniec. cieszy się pwenie radny Wiśniewski, który ma zarzuty w sprawie
      Dromostu. Panie Prezydencie! Miał pan tworzyć nowe miejsca pracy! I co? czarno
      widzę te miasto. kasa na most już i tak odpływa. po dromoście kolej na
      mostostal, który wszedł w budowe mostu. płakac się chce. to ma być prawica?
      • roman_j Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond 07.12.02, 11:58
        Gość portalu: sasza napisał(a):

> pan Roman J. chyba nie zna prawideł ekonomii, albo nie chce ich znać. a gdzie
        > aneksy? kto w w zime kładzie asfalt ( z wyjątkiem wyszogordzkiej obok
        > seata )?

Przepraszam bardzo, ale co mają prawa ekonomii do układania asfaltu w zimie?
        Mogę uzyskać bliższe wyjaśnienia? :-))

> milewski na antenie PULSu powiedział, że dromost, to nie jego sprawa. a
        > czyja? przecież miasto ze swoimi 27 proc. udziałów ma wpływ na strategię tej
        > spółki. co z tymi ludźmi i ich wypłatami? przecież tam pracuje nie 150 ale
        > prawie 200 osób. oni od wakacji nie dostają wypłaty. milewski zaczął się też
        > bawić w prokuratora, chodzi mu o te dokumenty z ZUS pod którymi jest podpis
        > prezesa Kobiereckiego. nie wierzę, że Hetkowski uwaliłby tę spółkę. budowa
        > ronda z przebudową dobrzyńskiej, to była ostatnia szansa dla dromostu. teraz
        > już jest koniec. cieszy się pwenie radny Wiśniewski, który ma zarzuty w
        > sprawie Dromostu. Panie Prezydencie! Miał pan tworzyć nowe miejsca pracy! I
        > co? czarno widzę te miasto. kasa na most już i tak odpływa. po dromoście
        > kolej na mostostal, który wszedł w budowe mostu. płakac się chce. to ma być
        > prawica?

Chciałbym przytoczyć istotny dla sprawy cytat z dzisiejszej Gazety: "(...) Bo
        już w czerwcu [MZD] wystąpił do prezesa Urzędu Zamówień Publicznych o zgodę na
        rozwiązanie umowy z Dromostem i wybór nowego wykonawcy z wolnej ręki. MZD
        dostał zgodę, ale zwlekał z jej wykorzystaniem." W czerwcu prezydentem miasta
        był jeszcze pan Hetkowski i dyrektor MZD na pewno wystapił do UZP za jego
        wiedzą i zgodą. Co do chyba nikt rozsądnie myślący nie może mieć wątpliwości.
        Wiadomo też dlaczego zwlekano z rozwiązaniem umowy z Dromostem. Nie chodziło o
        Dromost i pracujących w nim ludzi, lecz o zbliżające się wybory. Jestem
        przekonany, że gdyb wybory wygrał Hetkowski, wtedy podjąłby taką samą decyzję
        jak prezydent Milewski. Co więcej, moim zdaniem taka decyzja musiała zostać
        podjęta, bo niby dlaczego miasto miałoby przedłużać agonię Dromostu? Czy
        uważacie, że i tak zadłużone już budżet powinien być kroplówką dla firmy, która
        jest najwyraźniej źle zarządzana? Może właśnie udział miasta był tym
        czynnikiem, który sprawiał, że firma czuła się bezpieczna i bezkarna, co
        doprowadziło do obecnej sytuacji. Przecież konflikt między Dromostem a miastem
        reprezentowanym przez MZD narasta przynajmniej od pół roku. Zastanawiam się,
        czy Ci wszyscy krytycy obecnego posunięcia Milewskiego obudzili się dopiero z
        jakiegoś długiego snu? Nie czytaliście ostrych wypowiedzi dyrektora Niewczasa
        pod adresem Drosmostu z czasów prezydentury Hetkowskiego? Ludzie przestańcie
        wreszcie patrzeć na świat z perspektywy: swój-obcy, a zacznijcie używać swoich
        mózgów, bo organ nieużywany zanika. :-))
        I jeszcze o prawicy. Tak się składa, że na całym świecie ugrupowania prawicowe
        charakteryzuje mniejsza wrażliwość społeczna i większe przywiązanie do zasad
        wolnego rynku. Niestety w Polsce tzw. prawica jest nią tylko z nazwy, a
        przylepia sobie taką etykietkę tylko po to, żeby wyraźne odróżnić się od
        lewicowej SLD. Dlatego bardzo mnie rozbawiło stwierdzenie: "to ma być
        prawica?". To właśnie jest prawica! Śmieszy mnie, że "prawicowy" prezydent jest
        krytykowany za decyzję, która jest jak najbardziej zgodna z gospodarczym
        programem prawicy w każdym normalnym kraju. Tyle że u nas prawica definiuje się
        tylko przez swój nurt narodowo-katolicki. Pod względem gospodarczym zaś plasuje
        się nawet bardziej na lewo niż SLD. Ale taka już jest specyfika tego kraju nad
        Wisłą. :-))))
    • Gość: Polak Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: *.acn.waw.pl 07.12.02, 12:54
      I bardzo dobrze że umowa została zerwana. Czas skończyć z
      "nierobami". Gadanie o opóźnieniu z powodu światłowodzu jest
      dobre dla naiwnych. Jeżeli "ktoś" zobowiązuje sie wykonac usługe
      w danum terminie to powinien ją wykonać , a nie "
      kombinować"............ POLSKA GDZIE TY PODĄŻASZ ???????
      • Gość: piotr Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: 195.136.73.* 07.12.02, 13:18
        No i może ktoś wkońcu da po dupie tym nierobom bo inni to pracę szanują a nie
        walą głupa że coś im wyszło niespoodziewanie, chyba szydło z worka.
        Popieram tą decyzję w całęj rozciągłości. Jak ktoś się opier..ala to niech
        wyp..dala. Czas skończyć z wygłupami i wziąść się za robotę w myśl, robisz to
        pieniądfze dostajesz, nie robisz to szukaj nowej pracy.
    • Gość: Polak Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: *.acn.waw.pl 07.12.02, 12:55
      I bardzo dobrze że umowa została zerwana. Czas skończyć z
      "nierobami". Gadanie o opóźnieniu z powodu światłowodu jest
      dobre dla naiwnych. Jeżeli "ktoś" zobowiązuje sie wykonać usługę
      w danym terminie to powinien ją wykonać , a nie
      "kombinować"............ POLSKA GDZIE TY PODĄŻASZ ???????
    • Gość: sampo Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: *.pt-2.petrotel.pl 08.12.02, 13:18
      Czytałem opinie Pana "polak" i Pana " Piotr" i co, i w zasadzie
      wszytko dobrze, nie dziwi mnie fakt ze wsrod taich ludzi nowy
      Prezydent znajduje poparcie, ale fakt ze mnie to nie dziwi nie
      znaczy ze rozumiem zarowno decyzjie Pana MMM i opiniie ww. Panów,
      Czy zastanowiliscie sie nad tym ze ludzie ktorzy pracuja
      w "Dromoscie" moze nie sa nierobami, jak mozna mowic tak o kims
      nie zanjac chociazby powodow opoznien roboty, sytuacji spółki,
      czy tez mozliwości rozwiąznia problemu w inny sposób niz poprzez
      zerwanie umowy.
      Słownictwo ktoóre panowie uzywacie zdradza fakt ze jestescie
      ignorantami, badz ludzmi blisko zwiazanymi z MMM bo nikt z
      zewnątrz trzexwo myslacy nie wysnul by taich wnioskow jak wy.
      Czym roznią się ludzie pracujecy w Dromoscie od ludzi
      pracujacych w Komunikacji Miejskiem chyba tylko tym ze to nie
      Dromost był karta przetargowa w wyborach, a co maja zrobic ci
      ludie z Dromostu ktorzy głosowali na MMM.
      Ludzie ile w was agresji, ile głupoty i prostactwa - popieracie
      MMM
      Wstyd.
      Decyzja MMM byc moze nie jest zła ale nie mozna zapomniec o
      ludziach którzy pracujać cieżko straca przez to parcę, to jest
      problem MMM bo to on teraz jest gospodarzem i chce czy niechce
      to powinien dbac o dobro wszystkich mieszkanców, czy zadba , po
      tym co sie wydarzyło sadze ze nie.
    • Gość: cc Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: proxy / 148.81.8.* 08.12.02, 13:21
      Dromost powinien być zlikwidowany już kilka lat temu. Może
      budowa dróg w Płocku szła by szybciej.
      Mam niemiłe wspomnienia dotyczące tej firmy, a związane z budową
      ul. Modrzewiowej późną jesienią w 1997 r. Był potworny bałagan
      na budowie: przez prawie 2 miesiące rozkopane dojazdy do domów i
      związana z tym niemożliwość dojechania np karetki. straży poż.,
      wywóz śmieci itp., niczym nie zabezpieczone głębokie wykopy
      (studzienki)do których dzięki Bogu wpadały jedynie psy i koty a
      nie ludzie, a przede wszystkim brak jakichkolwiek reakcji
      kierownictwa firmy na interwencje mieszkańców. Wtedy też
      wszystko tłumaczono np. złą dokumentacją, winą podwykonawców,
      brakiem naniesień na planach itp. A wystarczyło trochę dobrej
      woli ze stony szefów firmy i lepszej organizacji prac.
      Na marginesie mogę wspomnieć, że próbując dowieźć chore dziecko
      jak najbliżej domu (tzn. ok. 300 m od domu)urwałem, na
      przysypanym miękim piachem dole, cały układ wydechowy w nowym
      samochodzie. Przez ok. rok walczyłem z Dromostem o zwrot kosztów
      naprawy (ok. 500 zł), aż uzyskałem (na piśmie) zapewnienie od
      Prezesa, że Rada Nadzorcza zdecydowała o zwróceniu mi tych
      kosztów. I co? I nic. Do tej pory nie mam tych pieniędzy.
      Może przy likwidacji firmy uda mi się je odzyskać.
      • hkreuz Firma upada- w 99 % przyczyną złe kierownictwo 08.12.02, 13:49
        Gość portalu: cc napisał(a):

Firma ta od wielu miesięcy nie płaci pracownikom wynagrodzeń, a to oznacza, że
        powinna już dawno być postawiona w stan upadłości i udziałowiec UM, nie ma nic
        do tego, jest to bowiem obowiązek zarządu firmy (firma - określenie potoczne,
        kodeksowo ma inne znaczenie).
        Jest również ogromnym nadużyciem, twierdzenie że pracownicy to lenie i to jest
        powód stanu firmy.

Ciekawe, czy Ci którzy tak ubolewają nad zerwaniem umowy, powierzyliby takiej
        firmie, tak zarządzanej, budowę własnego domu na którego budowę mieliby wydać
        wszystkie oszczędności i zaciągnięty kredyt na 20 lat?

Dla oceny zarządu firmy "Dromost" i ewentualnej odpowiedzialności członków
        zarządu wystarczającym jest ustalenie : czy w okresie w którym niewypłacano
        pracownikom wynagrodzenia, zarząd i Rada nadzowrcza pobierała wynagrodzenie i w
        jakiej wysokości? Jeżeli tak, to znaczyłoby, że zarząd i rada działali na
        szkodę firmy, a przedewszystkim jej pracowników, a to czyni ich odpowiedzialnym
        za długi spółki na podstawie art. 299 KSH.

Z p.
        Henryk Kreuz

• Gość: obcy Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 08.12.02, 15:11
      Czy mozna zobaczyc analize ekonomiczna o ktorej mowi Milewski na
      podstawie ktorej podjal decyzje o zerwaniu umowy z Dromostaem?
      Jak to mozliwe ze w tak krotkim czasie tak szczegołowo, bez
      zadnych watpliwpsci podjal taka decyzje. pan Milewski mowi o
      jawnosci i publicznym sprawoaniu waładzy, to niech zapozna
      mieszakncow plock Z ANALIZA, I POWAODAMI WYPOWIEDZENIA UMOWY, I
      NIECH POWIE CO Z LUDZMI Z dROMOSTU 200 LUDZI KAZDY Z NICH W
      WIEKSZOSCI MA RODZINE, NO CO Z NIMI.
      Panie Milewski czy nie dzailal Pan jako Prezydent - Wspolnik
      Spolki na szkode tej spólki w ktorej Miasto posiada 30 %
      udziałów, czy nie wbił Pan gwoździe do trumny, a moze niech
      sprawdzi to prokuratura.
      • hkreuz Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond 08.12.02, 16:26
        Gość portalu: obcy napisał(a):

> Panie Milewski czy nie dzailal Pan jako Prezydent - Wspolnik
        > Spolki na szkode tej spólki w ktorej Miasto posiada 30 %
        > udziałów, czy nie wbił Pan gwoździe do trumny, a moze niech
        > sprawdzi to prokuratura.

Z całym szacunkiem, ale to brednia.
        Prezydent Miasta ma tylko jeden obowiązek - działać dla dobra miasta, a nie
        jakiejkowiek spółki, bez względu na to, kto jest jej udziałowcem. Natomiast na
        szkodę spółki może działać jedynie zarząd spółki. Działania takiego nie może
        podjąć strona umowy, jaką jest Gmina reprezentowana przez Prezydenta Miasta.
        Tu może wchodzić jedynie w grę opowiedzialność cywilna Gminy za bezpodstawne
        zerwanie umowy i wyrządzenie tym szkody, a zatem Dromost powinien udać się do
        Sądu cywilnego o naprawienie wyrządzonej szkody, jeżeli oczywiście jest w
        stanie wykazać, że zerwanie umowy było bezpodstawne.

Natomiast pracownicy Dromostu powinni dochodzić odszkodowania od zarządu
        spółki, który nie wniósł we właściwym czasie wniosku o upadłość i traktował
        pracowników i innych wirzycieli nie jednakowo - wypłacając sobie pełne bardzo
        wysokie wynagrodzenia mimo trudnej sytuacji finasowej spółki.

Z p.
        Henryk Kreuz
        • Gość: zibi Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: 80.48.4.* 08.12.02, 17:58
          do Henryka K. Panie, kto panu płaci za gadanie tych bredni. wien pan ile trwa i
          kosztuje taka rozprawa sądowa? podważa pan opinie większości internautów.
          podobnie jak roman J, ( a może roman G.? ). panowie, ciekawe jakbyście się
          zachowali, kiedy by się okazało, ze jutro tracicie robotę. a poza tym, to
          Mazowszanka bardzo dużo stracił w moich oczach przez lizanie d..... nowym
          władzom. to ma być niezależna prasa? śmiech na sali!!!
          • hkreuz Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond 08.12.02, 19:07
            Gość portalu: zibi napisał(a):

> do Henryka K. Panie, kto panu płaci za gadanie tych bredni. wien pan ile trwa
            i kosztuje taka rozprawa sądowa?
            Sprawa w sądzie pracy nie kosztuje nic tj. 0 zł. Natomiast przed Sądem cywilnym
            do 10 tyś. zł 8 procent, powyżej do 50 tyś. 7 %, powyżej do 100 tyś. 6 %,
            powyżej do 2 mln 5 % wartości przedmiotu sporu, jednak nie więcej jak 100 tyś
            zł. Z tym, że jeżeli kogoś nie stać na zapłacenie wpisu, może wnieść wniosek o
            zwolnienie od kosztów sądowych.

>podważa pan opinie większości internautów.

A od kiedy o racji decyduje większość? O decyzjach - rozumiem, ale jest to
            tylko po to, aby zapewnić stabilność systemu państwa.

> panowie, ciekawe jakbyście się zachowali, kiedy by się okazało, ze jutro
            tracicie robotę.

Normalnie. Szukałbym lepszej, przedstawiając się z jak najlepszej strony jako
            fachowiec, żądając przy tym godnego wynagrodzenia proporcjonalnie do mojej
            przydatności w firmie.

Pracownikom - poza kierownictwem - Dromost od miesięcy nie płaci wynagrodzenia.
            Co lepsze, pracować za darmo licząc na gruszki z wierzby, czy nie pracować i
            mieć to samo, czyli nic, ale mieć czas na szukanie lepszego pracodawcy.

Jeżeli droga sądowa nie jest właściwa, to można wybrać pozaprawną, jednak
            należy się liczyć z konsekwencjami karnymi. Wolny wybór.

A jeszcze jedno. Jeżeli postępowanie przed sądem trwałoby zbyt długo, można na
            tym też zarobić składając Skargę przeciwko Polsce na przewlekłość postępowania.

Z p.
            Henryk Kreuz

• Gość: piotr Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: 195.136.73.* 09.12.02, 12:29
              ja do pana Milewskiego mam chyba tyle co każdy czyli nic jeżeli Dromost upada
              to jego pracownicy powinni nakopać do dupy własnym szefom, a ja płacę podatki i
              mam w dupie sytuacje w jakiejs tam firmie, ja poprostu zadam zeby moje ciezko
              zarobione pieniadze poszly z sensem do jakiejs firmy i jezeli ktos sie tak
              przejmuje ludzmi z Dromostu to niech da im prace albo odda swoja posade,
              dlaczego nikt sie mna nie przejmuje ze ledwo zarabiam 1000 zlotych i moja firma
              tez ledwo zipie. Ludzie na glowy wam padlo. I bez politycznych uniesien bo mnie
              to mierzi.
            • gibki Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond 09.12.02, 14:31
              poglady pana kreuza sa czesto odmienne od moich, lecz w tym przypadku nie dosc
              ze sie z nim zgadzam to jeszcze ma racje co do dochodzenia odszkodowanie w
              sadzie

inna sprawa - chodzi o racje
              jest takie powiedzenie
              "racja??kazdy moze miec kurwa racje, ale nikt nigdy do konca"

pzdr gibki
    • Gość: Gucio Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: 213.77.146.* 09.12.02, 21:43
      Witam wszystkich!!!
      Też chciałbym zabrać głos w sprawie "Dromostu"
      Dla mnie, płocczanina najgorszym jest to, że około 200 osób straci pracę, może
      nawet więcej bo mają przecież rodziny, no i oczywiście "polegną" też firmy z
      którymi współpracował Dromost. Tak więc wielkie grono ludzi na zimę znajdzie
      się na dnie. Proponuję jednak zabierającym głos na forum nie mieszać do tego
      polityki.

Dla mnie niezależnie kto by tego dokonał, czy to Hetkowski, czy Milewski byłby
      zwykłym "mordercą" ludzi pracujących dla ich rodzin! Piszę, "kto by tego
      dokonał" bo licze na to, że jednak nadejdzie chwila zastanowienia.

Pewnie najwięcej winy ponosi zarządzający Spółką czyli jej prezes, ale nie
      można niszczyć firmy w której pracują "żywi ludzie" Przecież prawie 100% robót
      obecnie to wynik przetargów publicznych!

Nie można tłumaczyć ludziom "Dla mnie ważniejszy jest los Płocka a nie interes
      150 ludzi z firmy" Panie prezydencie proszę się jeszcze raz zastanowić!
      Przecież nawet prezydent RP ma prawo łaski!!!

Liczę na opinie rozsądne i bez wulgaryzmów!!!
      Jeśli będzie taka potrzeba to podpiszę się pod listem z imienia i nazwiska!

Pozdrawiam wszystkich
      Trochę kultury :)) - Tylko dla niektórych
    • Gość: PP Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 10:46
      Uważam, że Prezydent zrobił słusznie. Trudno odpowiadać za zła organizację
      firmy, niewywiazywanie się z prac- przecież od tego jest zarząd firmy. Dlaczego
      pr€buje się zastraszać Prezydenta tym, że tyle osób nie będzie miało pracy. A
      jak inne firmy pójda w ślad za Dromostem i też nie będą się wywiązywały ze
      swoich zobowiązań - wtedy mielibyśmy dopiero bałagan .
      Słuszna decycja - trzeba być solidnym.
    • xiii Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond 10.12.02, 11:10
      "Jak kapitalizm to kapitalizm" ale nie dla ZKM. Dlatego sądzę ze to nie
      brutalne prawo rynku lecz brudna polityka. Prezesa można odwołać, podąć do
      prokuratora itp. ale zniszczyć własną spółkę? pozbawić pracy 200 osób? to jest
      nieludzkie i pozbawione uzasadnienia ekonomicznego. Czy naprawdę nowy wykonawca
      wykona remont dużo szybciej skończy w lutym? czy dla tych 2 m-cy warto było
      pozbawiać pracy tylu ludzi.
      Czy lepiej sprzedać 30% udziałów w dobrze prosperującej firmie czy w upadłości.
      Gratuluje GAZECIE trzy opinie za likwidacją wyjątkowa dbałość o ludzkie
      problemy. Ciekawe jak zachowali by się Internauci jak gdyby to była ich
      prywatna firma? Czy tak ochoczo swoje 30% udziałów doprowadzili do zera zł.?
      Pzd.. i tych z metką i tych z klasą.
      • hkreuz Re: Urząd miasta zerwał umowę z Dromostem na rond 10.12.02, 12:10
        xiii napisała:

> "Jak kapitalizm to kapitalizm" ale nie dla ZKM. Dlatego sądzę ze to nie
        > brutalne prawo rynku lecz brudna polityka. Prezesa można odwołać, podąć do
        > prokuratora itp. ale zniszczyć własną spółkę? pozbawić pracy 200 osób? to
        jest
        > nieludzkie i pozbawione uzasadnienia ekonomicznego. Czy naprawdę nowy
        wykonawca
        >
        > wykona remont dużo szybciej skończy w lutym? czy dla tych 2 m-cy warto było
        > pozbawiać pracy tylu ludzi.
        > Czy lepiej sprzedać 30% udziałów w dobrze prosperującej firmie czy w
        upadłości.
        > Gratuluje GAZECIE trzy opinie za likwidacją wyjątkowa dbałość o ludzkie
        > problemy. Ciekawe jak zachowali by się Internauci jak gdyby to była ich
        > prywatna firma? Czy tak ochoczo swoje 30% udziałów doprowadzili do zera zł.?
        > Pzd.. i tych z metką i tych z klasą.

Z tej wypowiedzi razi brak obiektywizmu lub brak wiedzy o funkcjonowaniu spółek.

Umowa
        Jest oczywistym, że strona umowy np. zlecenia powinna zerwać umowę z wykonawcą
        zlecenia w przypadku niewywiązywania się z zawartej umowy przez wykonawcę. Mało
        tego, zleceniodawca w dbałości o swój interes powininen wystąpić o naprawienie
        szkody spowodowanej niedotrzymaniem umowy.

Sprawa Spółki z o.o.
        Jest oczywistym, że to zarząd spółki jest winny takiej sytuacji, natomiast
        materialnie odpowiada za wyrządzoną spółce szkodę, jeżeli nienależycie ( zwanym
        czasami brakiem dbałości sumiennego kupca) wykonywał swoje obowiązki.

Natomiast udziałowcy spółki z o.o. nie ponoszą żadnej odpowiedzialności
        materialnej, poza ewentualną utratą wartości udziałów.
        Z całą jednak pewnością są winni zaistaniałej sytuacji, ponieważ powinni we
        właściwym czasie zmienić radę i zarzad spółki (właściwy czas to taki przed
        zaistnieniem szkody).
        Ponieważ zły stan Spółki Dromost znany jest publicznie od bardzo dawna, znaczy
        to, że udziałowcy utrzymując zły zarząd i radę są winni, ponieważ powinni
        (mając ustawowo zapewnioną możliwość kontroli) byli znać ten stan jako pierwsi
        i podjąć we właściwym czasie stosowne działania : np. wyrzucając "na zbity
        pysk" zarząd i radę powołując na ich miejsce ludzi właściwszych.

Trudno jednak przypisać nowemu Prezydentowi brak nadzoru nad spółką i nie
        podjęcie powyższych działań skoro jest Prezydentem od miesiąca, a zły stan
        spółki mnie osobiście znany jest od roku (rok temu nie płaciła już pracownikom
        za wykonaną pracę, nie mówiąc o innych należnych im świadczeniach).
        W tej sytuacji winę za stan spółki (utrzymywanie złego zarządu i Rady) ponoszą
        poprzedni Prezydenci.

Przy złym zarządzie spółki, każde dodatkowe środki pieniężne byłyby wyrzucone w
        błoto, zwłaszcza, że udziałowiec spółki nie jest od tego aby do niej dokładać,
        a odwrotnie - zarabiać na kapitale wniesionym do spółki jako udziały.
        Spółka powinna być tak zarządzana aby przynosiła wspólnikom dochody, inaczej
        nie ma prawa bytu.
        Utrzymywanie złego zarządu i rady mimo braku wyników finansowych dowodzi tylko
        tego, że była utrzymywana za pieniądze podatników tylko po to, aby kilku
        partyjnych kolesi nieudaczników mogło się nażreć, ponieważ pracownicy od roku
        nie otrzymują części należnych świadczeń, a wynagrodzenia podstawowego od kilku
        miesięcy.

Ciekawym jest czy członkom Zarządu i Rady Nadzorczej też się tak źle powodzi
        jak zarządzanej przez nich spółce. Najprawdopodobniej jest tak, że im powodziło
        się proporcjonalnie lepiej jak spółce było coraz gorzej.
        Można i należy ten stan odwrócić. Jak? To dalszy i inny temat.

Z p.
        Henryk Kreuz
        • xiii Re: Do HK 10.12.02, 12:52

>zleceniodawca w dbałości o swój interes powininen wystąpić o naprawienie
          >szkody spowodowanej niedotrzymaniem umowy.

W tym przypadku metek od metka po części oczywiście!!!!

>jeżeli nienależycie ( zwanym czasami brakiem dbałości sumiennego kupca)
          >wykonywał swoje obowiązki.

I tu nie ma pewności sądząc po informacjach w gazecie.!!!!!!

>Natomiast udziałowcy spółki z o.o. nie ponoszą żadnej odpowiedzialności
          >materialnej, poza ewentualną utratą wartości udziałów.

I tu nie odpowiedział Pan na pytanie Czy sprzedaje Pan udziały na wiosnę czy
          doprowadza Pan do likwidacji i na wiosnę ma Pan w kasie zero czyli nul

>Trudno jednak przypisać nowemu Prezydentowi brak nadzoru nad spółką i nie
          >podjęcie powyższych działań skoro jest Prezydentem od miesiąca,

ale radnym był osiem lat , a komisja rewizyjna, a prokurator? ale generalnie
          się zgadzam.

>W tej sytuacji winę za stan spółki (utrzymywanie złego zarządu i Rady) ponoszą
          >poprzedni Prezydenci.

Myśli Pan , że mając 30% decyduje się o prezesie i radzie gratuluje wiedzy o
          spółkach!!!!

TU NIE CHODZI O KASĘ, RACJĘ, SPÓŁKĘ, PREZESA CZY METKA TYLKO O 200 LUDZI NA
          BRUKU

Pzd. wszystkich którzy serce mają tak jak ja po lewej stronie.
          • hkreuz Re: Do HK 10.12.02, 13:48
            xiii napisała:

>
            > >zleceniodawca w dbałości o swój interes powininen wystąpić o naprawienie
            > >szkody spowodowanej niedotrzymaniem umowy.
            >
            > W tym przypadku metek od metka po części oczywiście!!!!

Bzdura , Gmina od wykonawcy w której Gmina ma tylko mniejszość udziałow. A
            dlaczego To publicznym groszem należy paść innych udziałowców, którzy nie dbali
            o interes swojej spółki?

> >W tej sytuacji winę za stan spółki (utrzymywanie złego zarządu i Rady) pono
            > szą
            > >poprzedni Prezydenci.
            >
            > Myśli Pan , że mając 30% decyduje się o prezesie i radzie gratuluje wiedzy o
            > spółkach!!!!

Niestety to Pan się myli. Mając 30 % można bardzo wiele, ale trzeba mieć dobrą
            wolę i wiedzieć jak. Ale jak ? To już wyższa szkoła jazdy, poza tym taka wiedza
            już kosztuje.

> TU NIE CHODZI O KASĘ, RACJĘ, SPÓŁKĘ, PREZESA CZY METKA TYLKO O 200 LUDZI NA
            > BRUKU
            >
            > Pzd. wszystkich którzy serce mają tak jak ja po lewej stronie.

Gdyby (rzekomo) lewicowy Prezydent dbał o interes tych 200 ludzi to powinien
            należycie wykonywać swoje obowiązki udziałowca, a był na to właściwy czas i to
            w czasie sprawowania przez lewicę władzy.
            Ponadto samo poczucie odpowiedzialności za własne czyny powinna skłonić WAS
            (tych co macie serce po lewej stronie) abyście wzięli na własne utrzymanie tych
            ludzi - skoro TO WY jesteście winni obecnemu stanowi spółki. Możecie pokazać
            swoje serce, biorąc ich na utrzymanie za własne pieniądze, a nie innych ludzi.
            Wy zawsze chcieliście rządzić tylko cudzymi kieszeniami napychając przy okazji
            własne, a tak dłużej się nie da. Ludzie już nie tacy głupi.

Ja osobiście pomagam jednemu z nich, bo pracownicy nie
            są temu winni, tylko lewicowa władza.

Z p.
            Henryk Kreuz
            • xiii Re: Do HK 10.12.02, 14:20
              Oj Panie Henryku co za język doprawdy wulgarny , a Pan przecież światowy
              człowiek , kształcony wysoko. Trudno polemizować z Panem gdy brakuje Panu
              merytorycznych argumentów. Nie odpowiedział Pan na zasadnicze pytanie dotyczące
              sprzedaży Dromostu. A mówienie wiem ale nie powiem doprawdy trąci śmiesznością.
              Zrzucanie winy na całą lewicę to spore nadużycie żeby nie powiedzieć fobia.
              Jest taki jeden co kończy zawsze tak samo „Balcerowicz musi odejść” Wierzę w
              Pana i liczę na jeden choćby sensowny argument.
              • hkreuz Re: Do HK 10.12.02, 22:48
                xiii napisała:

> Oj Panie Henryku co za język doprawdy wulgarny

W którym to miejscu.

>Trudno polemizować z Panem gdy brakuje Panu
                > merytorycznych argumentów.

A może one tylko do Pana nie dotarły. Proszę zatem przeczytać moje stnowisko
                jeszcze raz, spokojnie i uważnie.

Nie odpowiedział Pan na zasadnicze pytanie dotyczące sprzedaży Dromostu.

Uważam, że wcześniejsza sprzedaż udziałów Dromostu była skandalem. O ile wiem
                to Prokurator osobom winnym przedstawił już zarzuty. Natomiast obecnie
                podtrzymywanie "życia" tej spólki kosztem budżetu miasta jest niemożliwym,
                ponieważ w obecnej sytuacji nieopuszczenie do likwidacji spółki możliwe jest
                tylko przez podjęcie uchwały wspólników o dopłatach w wysokości proporcjonalnej
                do % posiadanych przez nich udziałów. Niemożliwym natomiast jest, aby Gmina
                jako wspólnik sama finasowała straty spółki. Taką niekorzystną decyzję może
                podjąć tylko wspólnik dysponujący własnymi środkami, natomiast nie może podjąć
                Prezydent Miasta, bowiem podjęcie takiej decyzji byłoby działaniem na szkodę
                Gminy i bardzo szybko miałby z tego powodu prokuratosrskie zarzuty.

>A mówienie wiem ale nie powiem doprawdy trąci śmiesznością.

Wiedza szczegółowa jak dać sobie radę z większościowymi udziałowcami (em)
                samemu posiadając mniejszość, jest zbyt cenna aby plaplać na tym forum. Ona
                jest do wykorzystania, jeżeli się ktoś do mnie zgłosi np. z konkretną sprawą
                lub będzie chciał sprzedać takie udziały, a ja po zapoznaniu się z sytuacją
                zdecyduje na ich kupno i moją sprawą będzie jak dam sobie dalej radę.
                Jeżeli ja nie wiem jak dać sobie z czymś rady, to nie zakładam z góry, że nikt
                inny też sobie z tym rady dać nie może.

> Zrzucanie winy na całą lewicę to spore nadużycie żeby nie powiedzieć fobia.

Wiem o tym, że jest wielu ludzi na lewicy, którzy są wartościowymi ludźmi i
                zostali przez swoich przywódców oszukani.

> Jest taki jeden co kończy zawsze tak samo „Balcerowicz musi odejść”

Myślę, że ma rację. Nawet Soros jest tego zdania twierdząc, że tacy jak
                Balcerowicz są bardziej szkodliwi od komunistów.

> Wierzę w Pana i liczę na jeden choćby sensowny argument.

To proszę przeczytać uważnie to co zostało napisane. Za któryś razem Pan go
                znajdzie.

Z p.
                Henryk Kreuz
                • xiii Re: Do HK 10.12.02, 23:44
                  > Uważam, że wcześniejsza sprzedaż udziałów Dromostu była skandalem. O ile wiem
                  > to Prokurator osobom winnym przedstawił już zarzuty.

Panie Henryku dwa zdania dwa błędy, które Pana dyskredytują. To co Pan napisał
                  mija się daleko z prawdą historyczną. Z przykrością informuje, że kończę
                  dyskusję w tym wątku ponieważ wiedza Pana jest dalece niewystarczająca.
                  Licze na wymianę pogladów w tematach, w których ma Pan coś do powiedzenia.

• hkreuz Konretnie Panie xii, konkretnie!!! 11.12.02, 01:51
                    xiii napisała:

> > Uważam, że wcześniejsza sprzedaż udziałów Dromostu była skandalem. O ile w
                    > iem
                    > > to Prokurator osobom winnym przedstawił już zarzuty.
                    >
                    > Panie Henryku dwa zdania dwa błędy, które Pana dyskredytują. To co Pan
                    napisał
                    > mija się daleko z prawdą historyczną. Z przykrością informuje, że kończę
                    > dyskusję w tym wątku ponieważ wiedza Pana jest dalece niewystarczająca.
                    > Licze na wymianę pogladów w tematach, w których ma Pan coś do powiedzenia.
                    >

Konkretnie Panie xiii, jakie błędy? Plaplać można, ale konkretnie to trudno
                    Panu coś napisać.
                    Z całą pewnością Gmina, w nieodległej przeszłości sprzedała część udziałów
                    Dromostu na rzecz Pana B.. Z całą pewnością było prowadzone postępowanie
                    prokuratorskie w tej sprawie, nie wiem tylko dokładnie jak się zakończyło: czy
                    jest na etapie przedstawienia zarzutów, czy też wniesiono już akt oskarżenia do
                    sądu przeciwko byłym członkom zarządu.

Podziel się Pan z nami wiedzą, jeżeli wiesz Pan więcej i dokładniej, a nie
                    ględź Pan o jakiejś dyskredytacji, lub bezpodstawnie zarzucając wulgaryzm.

Henryk Krezu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka