Dodaj do ulubionych

Tramwajem Po Płocku

23.03.06, 17:00
Słyszałem że w Płocku planuje się dwie linie tramwajowe. Pierwsza z Podolszyc
do Orlenu, druga do szpitala na Winiarach. Czy te plany są realne? Co o tym
sądzicie? Może ktoś ma jakieś obszerniejsze dane na ten temat. Czekam na
kolejne wpisy na ten temat.
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Tramwajem Po Płocku 23.03.06, 20:36
      Nie jest to w Płocku specjalnie nowy pomysł, jednak teraz dość mocno pachnie
      kiełbasą wyborczą. Osobiście nie jestem wielkim zwolennikiem takiego
      przedsięwzięcia, te pieniądze można byłoby wykorzystać np. jako "wkład do Unii"
      na dofinansowanie budowy obwodnicy W-Z, która wspaniale rozładowałaby korki w
      centrum, jak również w znacznym stopniu wpłynęła na zwiększenie atrakcyjności
      miasta dla inwestorów zewnętrznych. Więcej dowiesz się na SPI (tam jest
      wprawdzie mowa tylko o jednej linii, ale to zawsze coś), podaję linka:
      inwestycje.e-plock.pl/content/tramwaje.html
      • konrad_wp Re: Tramwajem Po Płocku 23.03.06, 20:56
        Kiełbasa. 0% szans. Nie warto w ogóle tracić czasu na analizy,dyskusje. Dróg do
        mostu nie potrafią zbudować w terminie to już widzę jak powstaną dwie
        linie,trakcje,torowiska,zajezdnia, zostanie kupiony tabor itp. ZERO SZANS!
    • zjadowity Re: Tramwajem Po Płocku 24.03.06, 08:34
      Jeżeli zagłusujesz na Mirka, to on jest w stanie obiecać Ci wszystko co tylko
      chcesz.
    • joops1982 Koncepcja słuszna. 03.04.06, 16:23
      Wiem że są pilniejsze sprawy, ale koncepcja budowy lini tramwajowej wydaje mi
      się słuszna. W godzinach szczytu można by szbciej przemieszczać się po Płocku,
      bo tramwaj nie stoi w korku. Pozatym można liczyć na fundusze unijne które by w
      znacznej części finansowały przedsięwzięcie. Szkoda tylko że takie pomysły są
      najprawdopodobniej tylko przedwyborczymi obietnicami.
    • witalis82 Re: Tramwajem Po Płocku 05.04.06, 23:59
      120 mln za to by pewnie mozna zrobic
      1. wiadukt nad torami
      2. bezkolizyjne skrzyzowanie nowej drogi na most i ulicy wyszogrodzkiej
      3. rozbudowac aleje o 4 pas a jeden z nich moglby sluzyc tylko autobusom

chyba lepsze pomysly niz tramwaj
      a i tak by trzeba zbudowac wiadukt nad torami dla tramwaju i pobudowac nowy
      wiadukt nad jarem (za rondem na dobrzynskiej)
      • stuntman Re: Tramwajem Po Płocku 06.04.06, 00:09
        Nie mówię, że tramwaj zła rzecz, jednak właśnie takie przedsięwzięcia uważam za
        bardziej racjonalne wydawanie funduszy (szczególnie dwa pierwsze punkty bardzo
        mi się podobają). Ale i tak uważam, że najbardziej potrzebne miastu jest
        wyprowadzenie ruchu z centrum poprzez budowę kompletnego układu obwodnic, wraz
        ze spinającą je trasą średnicową (dwa pasy ruchu od granic do granic miasta).
      • stuntman Re: Tramwajem Po Płocku 06.04.06, 00:17
        Aha i jeszcze jedno - jeśli chodzi o wiadukt drogowy nad torami, to ja raczej
        myślałem o wiadukcie nad alejami (na którym biegłyby tory). Nie wiem tylko czy
        byłoby to wykonalne w aktualnej konfiguracji, ale jest to chyba bardziej
        optymalne rozwiązanie i tak "na oko" wiązałoby się z mniejszymi kosztami
        wykonania. Poza tym gdyby kiedyś tory zostały przełożone poza miasto, garb na
        Piłsudskiego zostałby już na zawsze, a tak wiadukt kolejowy dałoby się łatwo
        przerobić np. na kładkę dla pieszych. Ale to już bardzo odległa przyszłość :)
        • zjadowity Re: Tramwajem Po Płocku 06.04.06, 08:33
          stuntman napisał: "Aha i jeszcze jedno - jeśli chodzi o wiadukt drogowy nad
          torami, to ja raczej myślałem o wiadukcie nad alejami (na którym biegłyby tory)"

No to mamy wtedy problem na 100% z przejazdami na Wyszogrodzkiej, Rzecznej.
          Pamiętaj, że pochylenie podłużne torów kolejowych nie może być tak duże jak
          ulicy
          • stuntman Re: Tramwajem Po Płocku 06.04.06, 22:38
            Tego się też obawiałem, a wydaje mi się że koszty budowy wiaduktu dla
            sześciopasmowej drogi plus chodniki (plus ewentualny tramwaj) byłyby
            niebagatelne. Mimo wszystko dalej uważam, że puszczenie torów nad ulicą byłoby
            praktyczniejsze i tańsze. W takim razie może tunel pod torami??
    • joops1982 Informacje z sieci na ten temat 06.04.06, 12:56
      www.republika.pl/plockibus/plock/ciekawostki.htm

www.tp.com.pl/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=5038
    • witalis82 Re: Tramwajem Po Płocku 08.04.06, 23:16
      a ja mam inny pomysl wladze mysla o 3 moscie a moze bylby on kolejowy i pozbyc
      sie torow z plocka raz na zawsze, poprowadzic tory na orlen poza miastem.

Kiedys tez wymyslilem ze moze by orlen zmusic aby poprowadzil rurociag na druga
      strone wisly i tam tankowal cysterny wtedy pociagi by juz nie musialy
      przejezdzac przez wisle i problemu by nie bylo, a chyba nie bylby to taki
      wielki koszt jak na orlen

wiadukt dla pociagu to nie najlepszy pomysl pamietajmy ze tory sa pochylone na
      zakrecie wiec chyba by bylo trudno zbudowac taki wiadukt
      a tunel dobry pomysl
      • stuntman Re: Tramwajem Po Płocku 09.04.06, 12:03
        Kwestię zbudowania trzeciego mostu jako drogowo-kolejowego już tu poruszaliśmy
        i między innymi dlatego też trzeba brać pod uwagę, że obecne pomysły na
        rozwiązanie problemu z bezkolizyjnym przejazdem przez aleje należy traktować
        jako tymczasowe. Tunel czy wiadukt nad torami da się kiedyś wykorzystać na
        przejście pod- lub nadziemne, więc wydane pieniądze nie zostaną zmarnowane.

Podaję ci linka do tego wcześniejszego wątku o moście drogowo-kolejowym:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12222&w=17614411&a=18125459
        • plockibus1 Re: Tramwajem Po Płocku 25.04.06, 08:50
          podstawowa kwestia to te 120-200 mln zl... budowa 2,2km odcinka linii
          tramwajowej w Warszawie z Bemowa na Piaski kosztowała 38 mln zł, w tym UE dała
          15 mln, co daje ponad 17 mln za km, linia z Orlenu na Podolszyce ma liczyć wg.
          planów z lat 90-tych 10 km, 17x10km daje już 170 mln zł, a gdzie zaplecze,
          tabor (jeden zwykły wagon to koszt 1-2 mln zł, nowoczesnych składów
          wieloczłonowych nawet 7 mln zł!), dwa wiadukty na Łukasiewicza i Dobrzyńskiej,
          tunel na Piłsudskiego???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka