gracjana28 20.07.06, 11:03 Skradziono mi Nokie 6100 nr IMEI 355048006674766. Jeśli ktoś Wam zaproponuje "okazyjne" kupno takiego telefonu, to to jest mój telefon. Pomóżcie mi, proszę, go odzyskać, w końcu to dość małe miasto... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciekawy Re: Skradziono mi wczoraj telefon! :-(((((((((( IP: *.c243.petrotel.pl 15.04.07, 00:17 a w jaki sposob skradziono ci ten telefon?? banda ..ych lobuzow...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny koles 22 Re: Skradziono mi wczoraj telefon! :-(((((((((( IP: *.c153.petrotel.pl 21.04.07, 23:54 banda bandytow takich powino sie lac pala jak za komuny milicja robila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani Re: Skradziono mi wczoraj telefon! :-(((((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 10:58 Złóż wniosek o zablokowanie numeru IMEI skradzionego telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
kmp01 do Pana Gracjana 15.05.07, 16:18 Skradziono mi Nokie 6100 nr IMEI 355048006674766. > Jeśli ktoś Wam zaproponuje "okazyjne" kupno takiego telefonu, to to jest mój > telefon. Pomóżcie mi, proszę, go odzyskać, w końcu to dość małe miasto... wprawdzie sprawa juz "czasowa", ale informacja moze sie przydac na przyszlosc.w przypadku zagubienia telefonu, kradziezy - prosba goraca- zglaszajcie Panstwo to w komendach policji. w tym przypadku - nie wiem, czy faktycznie miala miejsce kradziez, czy zagubienie telefonu. zreszta to nie jest istotne. gdyby taka informacja trafila do naszej bazy - sa szanse na odzyskanie telefonu. w trakcie sluzb sprawdzamy kilkanascie telefonow - niektore z nich okazuja sie faktycznie zagubione/skradzione i trafiaja do wlasciciela. tak wiec szanse na odzyskanie utraconego telefonu po powiadomieniu policji sa zdecydowanie wieksze niz w przypadku wyslania postu na forum. Panie Gracjanie, prosze o kontakt e-mail Jaroslaw Brach Komendant Miejski Policji w Płocku tel. 0-24/2661500; e-mail:kmp01@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kmp01 Re: do Pana Gracjana 15.05.07, 16:41 > Panie Gracjanie, prosze o kontakt e-mail a moze to kobieta - bowiem nick brzmi - "gracjana", to przepraszam Jaroslaw Brach Komendant Miejski Policji w Płocku tel. 0-24/2661500; e-mail:kmp01@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonim Do kmp01 16.05.07, 09:57 Panie Komendancie , ponieważ jesteśmy przy temacie telefonów komórkowych to mam pytanie : w naszym mieście są różne nieautoryzowane punkty kupna / sprzedaży / wymiany telefonów , jak sprawdzić czy zakupiony w takim punkcie aparat jest "legalny" ? Celowo piszę na forum a nie na m@ila bo to aktualny bardzo temat i może innym pomóc , pozdrawiam a_nonim . Odpowiedz Link Zgłoś
kmp01 Do a_nonima 16.05.07, 12:46 jak sprawdzić czy zakupiony w takim punkcie aparat > jest "legalny" ? zawsze to mozna uczynic u nas. nie dotyczy to telefonow, ale kazdej rzeczy, ktora posiada nr identyfikacyjny. warunek jest jeden, mozna to zrobic tylko osobiscie i tylko wtedy, gdy ta rzecz sie posiada w czasie sprawdzenia. wielu potencjalnych nabywcow samochodow przyjezdza do nas w czasie gieldy i sprawdza pojazd czy nie jest kradziony, sprawdzane sa przy okazji dokumenty sprzedawcy - czy czasem nie sa podrobione/skradzione itp/. oczywiscie w przypadku telefonow i np. jakiegos komisu moze byc problem, czy komisant zechce przed sprzedaza telefonu przyjechac do komendy, by to sprawdzic. mozna wtedy probowac jedynie zaliczkowac telefon i samemu sprawdzic. jesli sie okaze, ze nie figuruje w naszej bazie, to przynajmniej bedziemy mieli duze prawdopodobienstwo, ze nie jest kradziony. pewnosci bowiem nigdy nie ma. sprawdzenie w naszej bazie daje gwarancje, ze dany przedmiot na okreslony dzien i godzine nie figurowal jako poszukiwany. moze sie bowiem zdarzyc, ze wlasciciel zglosi kradziez po tygodniu, miesiacu od zdarzenia - bo np. wczesniej mu sie nie chcialo, albo dopiero po jakims czasie zauwazyl brak danego przedmiotu. pozdrawiam Jaroslaw Brach Komendant Miejski Policji w Płocku tel. 0-24/2661500; e-mail:kmp01@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonim Re: Do kmp01 16.05.07, 14:23 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ale ... no właśnie :) załóżmy sytuację że nie mając obecnej wiedzy jak postąpić nabywam aparat w takim punkcie - jak taka sytuacja wygląda podczas ewentualnego spisania mnie przez funkcjonariusza i (odpukać) okazuje się iż ten aparat jest kradziony ? Podejrzewam , że aparat stracę ale czy mam jakieś zarzuty postawione ? I jak w takiej sytuacji "wygląda" sprzedawca tego telefonu ? Pozdrawiam , a_nonim . Odpowiedz Link Zgłoś
kmp01 do A_nonima 16.05.07, 17:04 > Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ale ... no właśnie :) załóżmy sytuację że > nie mając obecnej wiedzy jak postąpić nabywam aparat w takim punkcie - jak taka > > sytuacja wygląda podczas ewentualnego spisania mnie przez funkcjonariusza i > (odpukać) okazuje się iż ten aparat jest kradziony ? > Podejrzewam , że aparat stracę ale czy mam jakieś zarzuty postawione ? > I jak w takiej sytuacji "wygląda" sprzedawca tego telefonu ? kazda sytuacja jest oceniana indywidualnie. w przypadku, gdy policjant stwierdzi, ze telefon jest poszukiwany - ma obowiazek go zabezpieczyc. w polskim prawie karane sa 2 rodzaje paserstwa : umyslne i nieumyslne. umyslne polega na tym, ze np. kupujacy wie, ze telefon pochodzi np. z innego przestepstwa /Pan A ukradl Panu B telefon i sprzedal go Panu C. pan C wiedzial, ze telefon pochodzi z kradziezy, ale mimo wszystko go kupil. Pan C odpowie za paserstwo umyslne/ paserstwo nieumyslne zachodzi wtedy, gdy kupujacy na podstawie okolicznosci powinien przypuszcac, ze telefon moze pochodzic np. z innego przestepstwa. te okolicznosci to np. niska cena telefonu, to np brak pelnej dokumentacji samochodu, to rowniez nabywca programu komputerowego - jesli np. na plycie znajduje sie kilkanascie roznych programow, a plytka kosztuje 30-50 zl. zakladajac, ze ktos nabywa telefon w komisie, w 99% przypadkow taka osoba /kupujacy/ nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci. zakladamy oczywiscie dobra wiare kupujacego. co wiecej, jesli znamy kupujacego mamy w stosunku do takiej osoby regres - czyli mozemy dochodzic od takiej osoby utraconej kwoty. dlatego tez - moze troche odbiegne od tematu telefonow -jako policjanci zachecamy do zakupu samochodow w miejscu zamieszkania sprzedawcy oraz sprawdzenia pojazdu przed zakupem w najblizszej jednostce policji pozdrawiam Jaroslaw Brach Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonim Re: kmp01 16.05.07, 20:49 Dziękuję ze wyjaśnienia w sprawie zakupu telefonu komórkowego w komisie :) A teraz mam do Pana pytanie z zakresu ciszy nocnej - Panie Komendancie , organizowane są imprezy masowe ( np . początek czerwca ' 2007r) zapowiadane są "podkładane ładunki wybuchowe"-> cytat za "gazetą" - czyli fajerwerki , od lat zauważam iż te petardy są odpalane w okolicy godziny 24 - tej , panie Komendancie czasem te imprezy organizowane są w środku tygodnia a nieliczni , którzy jeszcze w tym mieście pracują rano idą do pracy , inni mają małe dzieci - w sumie , jak te imprezy mają się do ciszy nocnej ? Czy ja , jako obywatel tego miasta mogę sobie rodzinną uroczystość o godzinie 24-tej urozmaicić fajerwerkami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: it doesn't matter Re: Skradziono mi wczoraj telefon! :-(((((((((( IP: 194.181.237.* 19.05.07, 11:07 Zakup sobie jakąś klamkę...na drugi raz gdy ktoś będzie chciał Ci ukraść telefon (lub cokolwiek innego) strzel mu w plecy :) hyhy Odpowiedz Link Zgłoś