Dodaj do ulubionych

Skradziono mi wczoraj telefon! :-((((((((((

20.07.06, 11:03
Skradziono mi Nokie 6100 nr IMEI 355048006674766.
Jeśli ktoś Wam zaproponuje "okazyjne" kupno takiego telefonu, to to jest mój
telefon. Pomóżcie mi, proszę, go odzyskać, w końcu to dość małe miasto...
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawy Re: Skradziono mi wczoraj telefon! :-(((((((((( IP: *.c243.petrotel.pl 15.04.07, 00:17
      a w jaki sposob skradziono ci ten telefon??
      banda ..ych lobuzow...;/
      • Gość: fajny koles 22 Re: Skradziono mi wczoraj telefon! :-(((((((((( IP: *.c153.petrotel.pl 21.04.07, 23:54
        banda bandytow takich powino sie lac pala jak za komuny milicja robila
    • Gość: ani Re: Skradziono mi wczoraj telefon! :-(((((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 10:58
      Złóż wniosek o zablokowanie numeru IMEI skradzionego telefonu.
    • kmp01 do Pana Gracjana 15.05.07, 16:18
      Skradziono mi Nokie 6100 nr IMEI 355048006674766.
      > Jeśli ktoś Wam zaproponuje "okazyjne" kupno takiego telefonu, to to jest mój
      > telefon. Pomóżcie mi, proszę, go odzyskać, w końcu to dość małe miasto...

wprawdzie sprawa juz "czasowa", ale informacja moze sie przydac na przyszlosc.w
      przypadku zagubienia telefonu, kradziezy - prosba goraca- zglaszajcie Panstwo
      to w komendach policji. w tym przypadku - nie wiem, czy faktycznie miala
      miejsce kradziez, czy zagubienie telefonu. zreszta to nie jest istotne. gdyby
      taka informacja trafila do naszej bazy - sa szanse na odzyskanie telefonu. w
      trakcie sluzb sprawdzamy kilkanascie telefonow - niektore z nich okazuja sie
      faktycznie zagubione/skradzione i trafiaja do wlasciciela. tak wiec szanse na
      odzyskanie utraconego telefonu po powiadomieniu policji sa zdecydowanie wieksze
      niz w przypadku wyslania postu na forum.
      Panie Gracjanie, prosze o kontakt e-mail

Jaroslaw Brach
      Komendant Miejski Policji w Płocku
      tel. 0-24/2661500; e-mail:kmp01@gazeta.pl
      • kmp01 Re: do Pana Gracjana 15.05.07, 16:41
        > Panie Gracjanie, prosze o kontakt e-mail

a moze to kobieta - bowiem nick brzmi - "gracjana", to przepraszam

Jaroslaw Brach
        • a_nonim Do kmp01 16.05.07, 09:57
          Panie Komendancie , ponieważ jesteśmy przy temacie telefonów komórkowych to mam
          pytanie : w naszym mieście są różne nieautoryzowane punkty kupna / sprzedaży /
          wymiany telefonów , jak sprawdzić czy zakupiony w takim punkcie aparat
          jest "legalny" ?

Celowo piszę na forum a nie na m@ila bo to aktualny bardzo temat i może innym
          pomóc ,
          pozdrawiam a_nonim .
          • kmp01 Do a_nonima 16.05.07, 12:46
            jak sprawdzić czy zakupiony w takim punkcie aparat
            > jest "legalny" ?

zawsze to mozna uczynic u nas. nie dotyczy to telefonow, ale kazdej rzeczy,
            ktora posiada nr identyfikacyjny. warunek jest jeden, mozna to zrobic tylko
            osobiscie i tylko wtedy, gdy ta rzecz sie posiada w czasie sprawdzenia. wielu
            potencjalnych nabywcow samochodow przyjezdza do nas w czasie gieldy i sprawdza
            pojazd czy nie jest kradziony, sprawdzane sa przy okazji dokumenty sprzedawcy -
            czy czasem nie sa podrobione/skradzione itp/. oczywiscie w przypadku telefonow
            i np. jakiegos komisu moze byc problem, czy komisant zechce przed sprzedaza
            telefonu przyjechac do komendy, by to sprawdzic. mozna wtedy probowac jedynie
            zaliczkowac telefon i samemu sprawdzic. jesli sie okaze, ze nie figuruje w
            naszej bazie, to przynajmniej bedziemy mieli duze prawdopodobienstwo, ze nie
            jest kradziony. pewnosci bowiem nigdy nie ma. sprawdzenie w naszej bazie daje
            gwarancje, ze dany przedmiot na okreslony dzien i godzine nie figurowal jako
            poszukiwany. moze sie bowiem zdarzyc, ze wlasciciel zglosi kradziez po
            tygodniu, miesiacu od zdarzenia - bo np. wczesniej mu sie nie chcialo, albo
            dopiero po jakims czasie zauwazyl brak danego przedmiotu.

pozdrawiam

Jaroslaw Brach
            • a_nonim Re: Do kmp01 16.05.07, 14:23
              Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ale ... no właśnie :) załóżmy sytuację że
              nie mając obecnej wiedzy jak postąpić nabywam aparat w takim punkcie - jak taka
              sytuacja wygląda podczas ewentualnego spisania mnie przez funkcjonariusza i
              (odpukać) okazuje się iż ten aparat jest kradziony ?
              Podejrzewam , że aparat stracę ale czy mam jakieś zarzuty postawione ?
              I jak w takiej sytuacji "wygląda" sprzedawca tego telefonu ?
              Pozdrawiam , a_nonim .
              • kmp01 do A_nonima 16.05.07, 17:04
                > Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ale ... no właśnie :) załóżmy sytuację że
                > nie mając obecnej wiedzy jak postąpić nabywam aparat w takim punkcie - jak
                taka
                >
                > sytuacja wygląda podczas ewentualnego spisania mnie przez funkcjonariusza i
                > (odpukać) okazuje się iż ten aparat jest kradziony ?
                > Podejrzewam , że aparat stracę ale czy mam jakieś zarzuty postawione ?
                > I jak w takiej sytuacji "wygląda" sprzedawca tego telefonu ?

kazda sytuacja jest oceniana indywidualnie. w przypadku, gdy policjant
                stwierdzi, ze telefon jest poszukiwany - ma obowiazek go zabezpieczyc.
                w polskim prawie karane sa 2 rodzaje paserstwa : umyslne i nieumyslne. umyslne
                polega na tym, ze np. kupujacy wie, ze telefon pochodzi np. z innego
                przestepstwa /Pan A ukradl Panu B telefon i sprzedal go Panu C. pan C wiedzial,
                ze telefon pochodzi z kradziezy, ale mimo wszystko go kupil. Pan C odpowie za
                paserstwo umyslne/

paserstwo nieumyslne zachodzi wtedy, gdy kupujacy na podstawie okolicznosci
                powinien przypuszcac, ze telefon moze pochodzic np. z innego przestepstwa. te
                okolicznosci to np. niska cena telefonu, to np brak pelnej dokumentacji
                samochodu, to rowniez nabywca programu komputerowego - jesli np. na plycie
                znajduje sie kilkanascie roznych programow, a plytka kosztuje 30-50 zl.

zakladajac, ze ktos nabywa telefon w komisie, w 99% przypadkow taka
                osoba /kupujacy/ nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci. zakladamy oczywiscie
                dobra wiare kupujacego. co wiecej, jesli znamy kupujacego mamy w stosunku do
                takiej osoby regres - czyli mozemy dochodzic od takiej osoby utraconej kwoty.
                dlatego tez - moze troche odbiegne od tematu telefonow -jako policjanci
                zachecamy do zakupu samochodow w miejscu zamieszkania sprzedawcy oraz
                sprawdzenia pojazdu przed zakupem w najblizszej jednostce policji

pozdrawiam
                Jaroslaw Brach
                • a_nonim Re: kmp01 16.05.07, 20:49
                  Dziękuję ze wyjaśnienia w sprawie zakupu telefonu komórkowego w komisie :)

A teraz mam do Pana pytanie z zakresu ciszy nocnej - Panie Komendancie ,
                  organizowane są imprezy masowe ( np . początek czerwca ' 2007r) zapowiadane
                  są "podkładane ładunki wybuchowe"->
                  cytat za "gazetą" - czyli fajerwerki , od lat zauważam iż te petardy są
                  odpalane w okolicy godziny 24 - tej , panie Komendancie czasem te imprezy
                  organizowane są w środku tygodnia a nieliczni , którzy jeszcze w tym mieście
                  pracują rano idą do pracy , inni mają małe dzieci - w sumie , jak te imprezy
                  mają się do ciszy nocnej ?
                  Czy ja , jako obywatel tego miasta mogę sobie rodzinną uroczystość o godzinie
                  24-tej urozmaicić fajerwerkami ?
    • Gość: it doesn't matter Re: Skradziono mi wczoraj telefon! :-(((((((((( IP: 194.181.237.* 19.05.07, 11:07
      Zakup sobie jakąś klamkę...na drugi raz gdy ktoś będzie chciał Ci ukraść
      telefon (lub cokolwiek innego) strzel mu w plecy :) hyhy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka