Gość: Bukoszczak IP: *.c241.petrotel.pl 25.08.06, 21:49 Bardzo dobry pomysł i koniecznie trzeba go zrealizować.ZOO to wizytówka Płocka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pchełka Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.plock.msk.pl 25.08.06, 22:56 Świetny pomysł. Mam tylko nadzieje że władze miasta nie przykleją łapek do strzelnicy, która jakby nie było jest w sąsiectwie ZOO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulochwyt Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.plock.msk.pl 26.08.06, 12:30 No, strzelnica prawie w środku ogrody zoologicznego to ewenement światowy i wielka przeszkoda. Napewno będzie to dla ZOO problem. Myślę, że tę strzelnicę bardzo łatwo będzie można przenieść np. do jaru Brzeżnicy lub gdzieś poza miasto pod któręś ze wzgórz np. na południowej stronie pradoliny Wisły jadąc do Soczewki widać dogodne dojazdy do wzgórza. Strzelnicy wcale, ale to wcale w konteście rozbudowy Ogrodu nie będzie mi żal. To proste - korzysta z niej bardzo mało osób w porównaniu do zwiedzających ZOO. I to jest uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pchelka_81 Re: Nowe tereny dla zoo 26.08.06, 12:59 To zę ty nie korzystasz, nie oznacza, że inni mają dojerzdzać nie wiadomo ile kilometrów. Ze strzelnicy korzystają nie tylko klubowicze, których jest kilkaset, ale również szkoły (PO), straż miejska, policja itp. Trenują tutaj zarówno kusznicy jak i czarnoprochowcy. Jakby tych wszystkich ludzi pozbierać razem, to zapewne wyszło by trochę więcej niż tych odwiedzających ZOO. Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: Nowe tereny dla zoo 26.08.06, 23:07 pchelka_81 napisała: > Jakby tych wszystkich ludzi pozbierać razem, to zapewne wyszło by trochę więcej > niż tych odwiedzających ZOO. Masz na to jakieś dowody, czy ot tak sobie wypisujesz farmazony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchełka Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.localdomain / *.msmplock.pl 28.08.06, 10:32 Owszem mam. Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: Nowe tereny dla zoo 29.08.06, 15:15 Gość portalu: pchełka napisał(a): > Owszem mam. A można prosić? Najlepiej tutaj. Jakiś skan dokumentów, nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Nowe tereny dla zoo 25.08.06, 23:32 Wspaniała inicjatywa, oby nie skończyło się jak zwykle. Do tego powinno powstać wejście do ZOO od strony Wisły i wtedy cała okolica rozkwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.plock.mm.pl 07.09.06, 19:11 Czy zniknie wtedy starodawny trakt prowadzacy do Wisły? Jeden taki zlikwidował Taworski, czy to było słuszne? Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasa Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.08.06, 23:35 pomysł dobry popieram Odpowiedz Link Zgłoś
rromero Re: Nowe tereny dla zoo 25.08.06, 23:53 pomysł świetny i jeśli Zoo te tereny dostanie to z pewnością nie zmarnuje. jeśli nie dojdzie do zmiany kierownictwa oczywiście. a pierwszy problem to parkingi, dla ludzi z poza Płocka - tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 10:15 Świetny pomysł..!! Jeszcze następny tuzin niewinnych stworzeń trafi za kraty ku uciesze gawiedzi. Każda istota powinna mieć prawo żyć we własnym środowisku. Czy nikt nie widzi jaki ile cierpienia jest w oczach tych zwierząt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchełka Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.plock.msk.pl 26.08.06, 12:28 Cierpią to one teraz siedząc w ciasnych klatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 13:25 Natomiast w nowych, obszernych klatkach będą szczęślwe jak nigdy w życiu. A Ty pchełko jaką wybrałabyś dla siebie klatkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ads Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 20:36 Czyli sugerujesz żeby jednak zoo zostało, na małym obszarze, tam gdzie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: Nowe tereny dla zoo 26.08.06, 23:23 Pan lub pani green jest z gatunku tych wszystkowiedzących ekologów-oszołomów, którzy pyszczą w innej sprawie kompletnie bez sensu. Mianowicie doliny Rospudy. Otóż za nic mają dziesiętcioletnie ekspertyzy i wyliczenia naukowców w sprawie jak najmniejszej ingerencji w krajobraz. A przede wszystkim nic ich nie obchodzi 15 trupów w ciągu 4 lat w Augustowie, przejechanych przez tiry oraz koszmar mieszkańców chorych od smogu i hałasu przetaczających się setek wielkich ciężarówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchełka Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.localdomain / *.msmplock.pl 28.08.06, 10:35 Jakbym miała być i tak więziona, bo niestety tych zwierząt na wolność już wypuścić nie można, to zdecydowanie wybrałabym tę większą, przestronniejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: Nowe tereny dla zoo 26.08.06, 23:18 Ot, i jeszcze jeden tępy jak but ekolog z wielką gębą. A czy ty sądzisz, że gatunki zagrożone wymnarciem tak świetnie dają sobie radę na wolności? Albo te, którym cżłowiek naturalne środowisko - nic, tylko pałają chęcia wymarcia na wolności? Pogódź się z tym, że parki zoo stały się w wielu przypadkach azylem dla wielu zwierząt, które spotkałaby niechybna śmierć z ręki kłusowników lub braku pokarmu na ich własnych terenach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 11:06 Zoo to moje ulubione miejsce w Płocku i pomysł powiększenia jego obszaru uważam za bardzo trafny. Miejmy tylko nadzieję, że nasze władze poprą jego realizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoofan Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 11:39 Tylko ze znowu plockie "uczciwe" wladze kogos oszukaly Czy konieczna byla ta cala kolomyja z P A gnieszka ?Dlaczego znow pomiedzy prawa mieszkancow i obowiazki miasta musi wkraczac sad dla zalatwienia bardzo prostej sprawy ?O ile zwiekszylo to koszty tej trasakcji ? Chcialbym zeby radni PiS\mojego PiS\ o to zapytali na sesji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 11:47 Przy okazji rozbudowy ZOO znajdzie sie miejsce na przypomnienie pewnej historii związanej z dziejami naszego miasta. www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?pos=-5217 www.plock24.pl/fusion/readarticle.php?article_id=154 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łoś Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.plock.msk.pl 26.08.06, 12:20 Tak! Problem "wojenny" musi zostać przed rozbudową ZOO rozwiązany raz na zawsze gdyż łatwo utracić bezpowrotnie dowody pamięci tragedii wojny jak i własny honor i cześć. Najwyższy czas aby te sprawy w Płocku, zwłaszcza w okolicach tego ogrodu zostały poważnie wzięte pod uwage. Zreszta i tak byc musi bowiem przed pracami budowlanymi zawsze pierwsi muszą być archeolodzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 16:50 www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?pos=-5762 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joooł Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 13:26 dobre, dooobre =) oby tak dalej ;) cchę żeby nasze płockie zoo było ogromne, żeby można było w nim miło spędzić wolny czas ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 13:30 homo sapiens to jednak tępy gatunek, jednostki bywają inteligentne ale jako swora to dno i 5m w muł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.plock.mm.pl 26.08.06, 14:10 Co jeszcze miasto chce ukraść, zeby powstało wieksze ZOO? Czy zamkną juzdrugą uliczkę do Wisły i wtedy będzie dobrze? Ten co zabrał pierwszą uliczkę nie czuł Płocka. Czy jest jakakolwiek informacja na terenie ZOO o tak tragicznej przeszłości tego ogrodu? Czy ktokolwiek choćby jakiś ekolog pomyślał, że OGRÓD był pięknem samym w sobie? Bez zwierząt byłby Parkiem Miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitanNemo Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:18 oj zenek zenek idz sie podlecz,jak zawsze pier.dzie.lisz bez ladu i skladu i nikt cie nie rozumie bo to belkot jest-idz sie wyzal swojemu sasiadowi MM-moze cie nie zrozumie i nie oleje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:29 www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?pos=-5215 Jeśli nie zrozumicie ludzi może zrozumiecie groby www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?pos=-5215 Trzeba tylko potrafić czytać znaki historii. Groby nówią więcej niż ludzie. A jeśli chce ukryć się prawdę w imię jakichś bliżej nieznanych i niezrozumiałych celów, wtedy się wulgaryzuje, wyszydza, ośmiesza etc. Jeśli ludzie nie przemówią, przemówią groby - Kamienie krzyczeć będą!!!!!!!!!!! www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????????????????? Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:34 www.plock24.pl/fusion/pdf/relacja_pl.pdf www.plock24.pl/fusion/pdf/relacja_de.pdf Coś w tym jest skoro są na ten temat dokumenty i relacje ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolegen Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.plock.mm.pl 26.08.06, 15:50 Ale wyjątkowo bezmyślny osobnik. Je i sra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 16:35 Wcale się nie zdźiwię, gdy Pani Agnieszka zażąda nawet 5 mln PLN za ponad 5 ha superatrakcyjnego terenu położonego w strategicznym dla rozwoju ZOO miejscu- ja bym kazał zapłacić sobie co najmniej taką cenę za metr kwadratowy, jaką uzyskano za działkę pod nowy biurowiec PERN. Dobro rzadkie i atrakcyjne musi kosztować odpowiednią cenę. Ponadto za brak zdecydowania, zwlekanie i kluczenie też trzeba płacić. Jeśli ten teren pójdzie zbyt tanio, to zaraz okażę się, że na ZOO potrzeba tylko część a z reszty wykroi się piękne parcele pod kilka rezydencji na skarpie, na które natychmiast znajdą się chętni różni równiejsi od innych oraz kolesie i pocioty tych co blisko żłobu. W związku z tym życzę Pani Agnieszce ceny jak najlepszej. Dalszej lokalizacji strzelnicy w środku ZOO (a nawet tylko b.blisko ZOO i zabudowy mieszkalnej) obronić się nie da. Strzelnicy sportowej bynamniej nie potrzeba wyprowadzać daleko poza miasto - przecież można ją urządzić w jakiejś pustej hali poprzemysłowej (wszędzie tak się robi), jakie jeszcze niedawno oferowano w Płocku na pęczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.plock.mm.pl 26.08.06, 16:40 Nareszcie rozsądny głos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 17:09 Uzuełniając swój poprzedni wpis muszę powiedzieć, że osobiście zamiast ZOO wolałbym tam prawdziwy park (potrzeba na to jest parę hektarów, a nie arów jak się niektórym ignorantom - mówiącym o parku w N.Rynku przy okazji galerii Podkowa - wydaje). Ale mogłoby to być ARBORETUM - gdyż, niestety, do tego potrzeba by od razu powołac w Płocku instytucję naukowo-badawczą : typu Uniwersytet z odpowienim wydziałem lub Instytut PAN - filie tychże lub PWSZ czy też prywatne ""wyższe""?!?! szkoły nie wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 17:53 sorry,korekta, powinno być: Ale NIE mogłoby to być ARBORETUM - gdyż, niestety, do tego potrzeba by od razu powołac w Płocku instytucję naukowo-badawczą : typu Uniwersytet z odpowienim wydziałem lub Instytut PAN - filie tychże lub PWSZ czy też prywatne ""wyższe""?!?! szkoły nie wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dixi strzelnica była na Grabówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 17:10 Strzelnica była na Grabówce. Ale po likwidacji jednostki wojskowej w Płocku, miasto nie zadbało o nią. Została zdewastowana, rozkradziona, rozjeżdzona a teraz zasypana ziemią z budowy dróg dojazdowych do nowego mostu. A teraz byłaby jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonista-amator. Re: strzelnica była na Grabówce IP: *.c245.petrotel.pl 26.08.06, 21:49 No ludzie, co wy!!! Strzelnica absulutnie musi zostać gdzie jest. Bez niej to do bani. Bo tak to będziemy mieli cały ciąg atrakcji turystycznych nad Wisłą. Idąc od zachodu: 1) wielka plaża Sobótka z hotelami do nieba 2) wspaniały amfiteatr wybudowany w ekspresowym tempie 3) Bulwar Narodów z flagami i schodami i innymi duperelami 4) port jachtowy, że Teliga by oczy przetarł ze zdumienia 5) w końcu zoo i i jego największa atrakcja - safari! Tylko dla dewizowców! Takie Miami czy inne riwiery to szlag w końcu trafi, nie? Zwłaszcza że jest jeszcze most z wantami, jak się przystawi drabinę, to można się nawet na niego wdrapać (5 zł od osoby za taką atrakcję, dzieci - zniżka 3,50). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arachneta Re: strzelnica była na Grabówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 22:07 Podoba mi się pomysł, dobry jest dobry.Z strzelnicy za dopłatą możnaby sobie z ZOO ustrzelić słonia albo małpę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gizmol Re: strzelnica była na Grabówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 22:10 > Z strzelnicy za dopłatą możnaby sobie z ZOO ustrzelić słonia albo małpę :) Ok, ale na warunkach jak w prywatnych lowiskach wedkarskich. Placi sie od kilograma za ustrzelony okaz i mozna zabrac do domu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arachneta Re: strzelnica była na Grabówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 22:17 Skąd ja wezmę taką dużą lodówkę????:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonista-amator. Re: strzelnica była na Grabówce IP: *.c245.petrotel.pl 26.08.06, 22:18 Gość portalu: arachneta napisał(a): > Skąd ja wezmę taką dużą lodówkę????:) To celuj w coś mniejsze niż słoń :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arachneta Re: strzelnica była na Grabówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 22:22 Obawiam się,że wtedy lodówka byłaby zupełnie pusta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonista-amator. Re: strzelnica była na Grabówce IP: *.c245.petrotel.pl 26.08.06, 22:26 No dobra, to ustrzel słonia i sprzedaj kuchniom tym ekskluzywnym hotelom na Sobótce. Sobie zostawisz np. zadnią gicz z kawałkiem szynki, może da się jakoś upchnąć w lodóweczce ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchełka Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.localdomain / *.msmplock.pl 28.08.06, 11:01 Nie wszystkie konkurencje da się strzelać na hali. Poza tym musiałaby to być ogromna hala i poza miastem ze względu na hałas. Poza tym na strzelnicy trenują równiez kusznicy i bractwo kurkowe (jeśli wam to coś mówi). Kurkowcy strzelają z czarnego prochu (duży kaliber i dużo huku)) Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: Nowe tereny dla zoo 26.08.06, 23:28 Nie neguję, że KIEDYŚ istotnie park był piękny i odwiedzało go, mimo braku zwierząt, mnóstwo ludzi. Ale, panie Zenonie, CZASY SIĘ ZMIENIAJĄ. Świat przyspiesza. Mało komu będzie się chciało przemieścić do takiego parku tylko dla samego "połażenia". Ludzie chcą rozrywki, czegoś, co ich zajmie. Mogą to być zwierzęta, może być coś innego. Smutne ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.plock.mm.pl 27.08.06, 09:14 Kiedy myslano o budowie socjalizmu Płock w roku 1960 liczył 42798 osób, W ciągu 10 lat wzrost wyniósł 69 %. do liczyby 72336 mieszkańców w roku 1970. Patrz Notatki Płockie -Alina Klocek. Większośc tych ludzi przybyła ze wsi, gdzie koloru zielonego mieli pod dostatkiem, do obrzydzenia. Tak tez patrza do dzisiaj, bo to przypomina im niechciane pochodzenie. Zrodzeni juz mieście potomkowie, chcieliby natomiast ustrzelić inne zwierze, jak znane sobie świnie i krowy, stąd wyrażane wyżej opinie o konsumpcji egzotycznych stworzen. Aże to jednoczesnie cmentarz? No cóż, kiedy w obejściu walił w łeb swiniaka i podrzynał gardło nie myśła, ze jego obejście też staje sie cmentarzem zwierząt.- APOKALIPSA ZWIERZĄT. Stą też wynurzenia przekształacającej sie masy chłopskiej w nobliwe mieszczanstow trwa 309 lat. Jeżeli padnie pytanie a nowi nie domyślą sie dlaczego 309, mogę powiedziec. Narazie łapy precz od nastepnych terenów niestety ZIELONYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SoundBlaster Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 10:52 Większośc tych ludzi przybyła ze wsi, gdzie > koloru zielonego mieli pod dostatkiem, do obrzydzenia. Tak tez patrza do > dzisiaj, bo to przypomina im niechciane pochodzenie. U ciebie widze proces odwrotny. Tak cie ciagnie do zielonego ze bys lasy w centrum sadzil. Wies czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 10:55 Zebys sie Zenek nie zdziwil jak dokladnie przestudiujesz swoje korzenie ze kiedys gdzies tam miales za przodka albo Zyda albo Niemca albo jakiegos Tatara czy Mongola,moze twoj przodek bylzwyklym chlopem a moze mieszczaninem a moze szlachcicem...Nie wiesz nic na 10000%.Dzis nawet w znanych mieszczanskich od pokolen rodach,albo w arystokaratycznych czy tez zyacych od 3-4 pokolen w miescie jak sie tak dobrze poszuka to znajdzie sie skrzetnie skrywane "kwiatki" typu wlasnie zydowskiego pochodzenia po jednym z przodkow,albo chlopskiego.Poprostu przez te wszystkie wieki tygiel ludzki sie mieszal z soba wielokrotnie a co za tym idzie pula genow przechodzila poza owczesne granice miast ,panstw i kontynentow...nikt dzis na 100% nie moze byc pewien swoich przodkow-nawet Ty.Pisze z duzej bo mam szacunek do Ciebie i tego co robisz. Co do cmentarza-ludzie wszedzie umierali przez te tysiaclecia,kazde miejsce to cmentarza,a Plock jest pod tym wzgledem w duzej mierze niepoznany-nie wiemy co kryja place i ulice naszego miasta-niestety.Miasto Plock dodatkowo jest urbanistycznie ograniczone przez istnienie w jego granicach a nawet mozna poniekad powiedziec w centrum cmentarzy na Kobylinskiego.Nalezy pamietac ze kiedys byly one na przedmiesciach a miasto je wchlonelo.W kazdym razie nie mamy za wiele terenow do spedzania wolengo czasu.Tylko chcialbym zeby nawet tam gdzie gneli ludzie,a teraz niczego nie swiadmoi ludzie sie "bawia" czy tez odpoczywaja ,zeby byly tam choc ale tabliczki zaznaczajace takie miejsce zeby kazdy mogl przeczytac ze tu stalo sie to i to-a tego w tym miescie brakuje. jeszcze jedna sprawa-Ktos Tobie Zenonie napisal o Kolegialnej 7-informuje Cie ze teraz tam kopia fundamenty pod nowy budynek-jest wykop-idz i zobacz co znalezli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re: Nowe tereny dla zoo w dowolnym miejscu IP: *.plock.mm.pl 27.08.06, 11:18 Ja to wszystko znam. Pewna nacja zbudowala Egipcjanoem piramidy.itd. W Polsce pewna białogłowa nakłoniła władce do telerancji, Na Kresach pewien Nnaród, utrzymał dla polski ziemie, dobrze zbierając podatki a pewna pani nakręcila film o spadku , który był .... I cała sentencja. Żebysmy my nie przelecieli waszego narodu, to byłby na dnie cywilizacji. A teraz sąsiedni naród przelecony przez dziesiątki tysiecy niewolników, nie jest jua z taki sam, bo zmienił szerg chromosomów w genotypie a strasi bracia to nawert potrafią za pomoca badań orzec , kto jest askinazyjski a kto nie. A był nawet taki dziejowy zbrodniarz, który wszystkich badal po budowie czaszki itd. Istne szaleństowo . Dzisiaj zacni ludzie w TVN 24 - spokojnie orzekli, że awantura w Londynie , to była podpucha. A śmiertelne znszenie Libanu , to był taki zart hegemona, który namawial Izraelitów do poszukania pretekstu , zeby napaść na IRAN. Powód jak w Gliwicach się znalazł po porwaniu, może na zamówienie? 2 Zółnierzy. Machina ruszyła. Jedni Żydzi mówili masz 10 minut i spieprzaj, buch bombą rozpryskową a drudzy żydzi witali uciekinierów -witajcie, witajcie, prosze do namiotu , tak wam znanego. To wszystko jest teraz, łącznie z chęcią zabicia mnie, co wyraził jakiś gorący kibucol na forum. Aco do cudownego rozpleniania, daj sobie spokój. Polska szlachta prowadzi rodowody swojego pochodzenia i nie zajmuje sie gdybaniem gminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Nowe tereny dla zoo w dowolnym miejscu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 11:23 Widzisz,nie do konca dobrze odczytales to co ja napisalem.Ja Ciebie nie obrazam i nie bornie Zydow. A sam jestem z rodziny od wielu pokolen zyjacej w Plocku i mam to udokumentowane.Ale w moje rodzinei zdarzylo sie "wymieszac" chromosomy z Urkaincami i z Prusakami.nawet mam nazwisko pewnej pruskiej familii szlacheckiej i wiem ze sa to rowniez obok Polakow moi przodkowie.I nei uwazam sie za "Polaka konstytucyjnego". Nawet ty Zenon nie wiesz do konca czy nie ma u Ciebie wsrod przodkow jakiegos"kwiatka"-co oczywiscienie umniejsza Twojej polskosci w najmniejszym stopniu. Rowniez nie popieram dzialan Izraela w Libanie i w Gazie,choc nie jestem tez zwoolennikiem krajow muzulamnskich.Jedak bez wzgledu na to czy to kraj islamski czy nie trzeba spojrzec na sprawe obiektywnie-Izrael napadl na niepodlegle panstwo za zgoda USA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re: Nowe tereny dla zoo w dowolnym miejscu IP: *.plock.mm.pl 27.08.06, 12:24 Prawie sie dogadaliśmy. Żydzi i muzułamnie, to inna cywilizacja. jedna warta drugiej.Obie zarzynają i lubia to. TZw. Zachód udaje normalnośc i udają, ze nie widzą tego co pisała Falacci. Jest to wojna cywilizacji. Polak etniczny to obrona godności narodu polskiego.Mniejszosci narodowe majace całą polske w garsci wymusił nowoczesna Konstytycję, która niestety stała sie prawem i ja złamie pójdzie siedziec, ta kompilacja mówi , ze człowiek strsznie czarny to Polak, bo mu napisali w dowodzie. Wg mnie to nie Polak, tylo człowiek, który ma OBYWATELSTWO polskie a wiec takie same prawa ja kazdy. I to by było normalne wobec prawa naturalnego - ale nie jest! Otóz nasze prawo mówi, że taki sniady z Nowego Yorku to POLAK, bo przywiózł kapitał do POLSKI. Ale Polak z Kaazachstanu , o to juz nie POLAK, bo niema żadnej kasy. Tu juz smiało mozna powiedziec - to nie Polak. Ale dobrzy lidzie kochaja go nawet bosego i kiedyś zrobia mu KARTĘ POLAKA. Będzie mógł z nią..... Jeżeli chodzi o mariaże z obcokrajowcami., to juz pisałem. Dobry przykład siostrzeńca naszego ostatniego króla przywiezionego do Ojczyzny w szufladzie komody. Celowo nie pisze dokładniej , przeciez te znane fakty z historii Polski znaja wszyscy osiadli w Płocku po 60 roku... Otóz ten siostrzeniec z matki Autriaczki, był polskim i francuskim bohaterem narodowym, ale pewnie to nie interesuje łowców dzikich zwierząt w płockim ZOO. Te pomieszane chromosomy te przeszkodziły w uznaniu pół Austriaka za Polaka. Czyli taka miesznina genów , ubogaca, jeżeli jest to ten sam poziom kulturowy. Byle nie mieszanka ze starszymi. Zwróc uwagę, ze nasz kraj wyjątkowo szanował ludy wschodu, Tatarów, Ormian. Za Zasługi przyznawał szlachectwo . To było czyste i piękne. Natomiast bardzo ciekawa jest historia i niech tego Łowcy nie czytaja ; siostrzeniec generała Z.Padlewskiego , książę Konstanty Podhorski sam w swoim pamietniku pisał, ze jest Ukraińcem a jego wujek Polak zginął za Polske w Płocku , który rozmnożony metoda szefa ZUsu, w dupie ma wszelkich polskich bohaterów narodowych, wyrzucając ich kosci z grobów. I to by było na tyle. Nie przeszkadzają mi potomkowie Z sąsiedniego kraju. Jeżeli chcesz, podaj mi meil. Pośle ci , spisany z taśmy opis Jak Polska żywiła umierające dzieci niemieckie w 45 roku w Gańsku . Poslę mój artykuł NARÓD MAZOWIECKIz gazety sprzed kilku lat. Jest w PDFiei nie potrafię tu umieścic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Nowe tereny dla zoo w dowolnym miejscu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 14:00 A ja znam "czarnego"ktory czuje sie Polakiem i jest takim patriota ze nie jeden prawdziwy Polak nim niejest tak jak on-mimo przeciwnosci losu i tego ze sie go czepiaja za kolor skory.Duza tu waga jak kogo wychowano-to fakt. Co do tolerancji Polski przezz wieki-no i teraz nam sie odwdzieczaja za ta tolerancje-nieprawdaz???Zapomnieli jak to poczawszy od Kazimierza Wielkiego Polska byla wzorem tolerancji na skale swiatowa. Co do polskich Tatarow-oni sa niejednoktornie wiekszymi patriotami niz ci z PIS- u-do dzis zreszta szczyca sie nadanymi przywilejami szlacheckimi i mimo iz sa Muzulamanami to czuja sie Polakami i zwiazanymi z nasza kultura,jednosczesnie podtrzymujac tradycje swoje-na ich przykladzie widac ze Polska to byl tolerancyjny kraj i ze mozna "ich"ucywilizowac. A co do naszych "starszych braci wybranych" sie nie wypowiadam bo zaraz sie larum podniesie.....Powiem tylko ze rachunek krzywd jest rowny po obu stronach,ale powinni sobie przypomniec gdzie tak naprawde mieli swoj PRAWDZIWY IZRAEL-W JAKIM KRAJU I DZIEKI KOMU I JAKI NAROD W GRUNCIE RZECZY ICH TOLEROWAL I SZANOWAL.To tyle- maila Twojego Zenonie chyba znam: zenon dylewski@o2.pl- jesli zly to mnie popraw.Odezwe sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????????????????? Re: Nowe tereny dla zoo w dowolnym miejscu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 14:17 Do czego doprowadza taka dyskusja? POLSKA STAJE SIĘ KRAJEM ZŁA - nic dziwnego że Polakom w Unii Europejskiej organizuje się obozy pracy. Jak sami się nie szanujemy, nie szanować będą nas inni. Ktoś Wami manipuluje!!!!. Jak tak dalej będzie to z czase Polska stanie sie na kolejne stulecie krajem gdzie rządzić będą inne nacje nie zaś Polacy. Katolicki kraj, pogańskie obyczaje - Manipulacja narodem trwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re: Nowe tereny dla zoo w dowolnym miejscu IP: *.plock.mm.pl 27.08.06, 14:20 meil jest dobry napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłop Re:niektórym IP: *.plock.msk.pl 28.08.06, 09:37 Nie umiecie dyskutować. Wstyd i brak kultury! Zaczęłosię o ogrodzie, słoniach a skończyło o rasiżmie i innych obrzydliwcach. Panie Zenonie, powiem tak. ZOO to też ogród, to także park. Miejsca tragiczne należy uszanować i wszyscy wiedzą jak to zrobić, udawać głąba nie ma sensu. A co do pochodznia to oświadczam, że pochodzę z chłopstaw, soli ziemi mazowieckiej i noszę głowę wysoko, bardzo wysoko. Mazowszanin od wieków był chłopem, a miasta jak wiecie zasiedlano przez specjalistów od rzemiosła, handlu i ołtarza. Jam z roli! Chłop z chłopa! Duma z dumy. Jam z Mazowsza! Tak panie Zenonie to wszystko rozumiem. Powiem na koniec , że wynalazek "buraka" pochodzi z miasta i tam zostanie (sic!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re:niektórym trzeba przypomniec tradycje IP: *.plock.mm.pl 28.08.06, 10:20 Ja Pana rozumiem. Prosze przeczytac co pisze o ludziach ze wsi, o kulturzr, piesniach, rzeźbach, muzyce. Ta kultura to DZIEDZICTWO NARODOWER. Nalezy pamietać, ze i szlachta mieszkała na wsi. A współzycie dworu ze wsią, często było dobre we wzajemnych chocby zkonieczności stosunkach. Równiez powstania narodowe dały przykład patriotyzmu ludności wiejskiej. Po prostu to było ludzkie życie. Lepsze, czy gorsze ale nasza kultura. To co nie podoba sie, to przeniesienie do miasta tych cech o których pisał i St>Staszic . To co nazywamy synonimem chłopstwa. Sprawa ogólnie znana. Pisałem również, o pewnej nawet miłości płocczan do chłopów w związku chocby z dniami targowymi i wykorzystaniem PODKOWY. Ci ludzie byli sobie nawzajem potrzebni. Nigdy nie było dosyc jedzenia dla każdego i ci ludzie jakos sobie radzili i odczuwali wzajemna sympatie. Ale teraz sa takie czasy, że SYSTEMOWO udaja, ze w ZOO nic niebyło. Nie ma systemu opieki nad tradycja i miejscami straceń i to jest moją praca na Forum a nie wzajemne opluwanie sie, które nic nie buduje. Mam szacunek do ludzi ze wsi jw. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huahan Re:niektórym trzeba przypomniec tradycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 11:32 Re: Nowe tereny dla zoo w dowolnym miejscu IP: *.plock.mm.pl Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: zd 27.08.06, 12:24 + odpowiedz Prawie sie dogadaliśmy. Żydzi i muzułamnie, to inna cywilizacja. jedna warta drugiej.Obie zarzynają i lubia to. No to się oigrałeś zznon. Za lżenie ninnych narodów możesz zostać wszczęte sledztow. Odszczekaj to zanim będzie za późno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re:niektórym trzeba przypomniec tradycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 15:40 On nikogo nie obrazil-zadnej nacji.Nie napisal ze to sa s...syny itd tylko ze sie zarzynaja.W kazdym sadzie wygra sprawe bo prawde napisal-zarzynaja sie na Bliskim Wschodzie w Gazie i w Libanie...I to faktycznie inna tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re:niektórym trzeba przypomniec tradycje IP: *.plock.mm.pl 28.08.06, 15:54 miejscowi zydzi zrobili na mnie polowanie. Jak Symche napisał straszne rzeczy to ww milczal. Jak Dudus napisał, ze Giertych to Hitler, to ww milczal. Oni wogóle niesa zintersowani nasza tradycja i zmieniaja tematy na boczne tory. Taki Dudus pisal, ze przstanie mi ubliżać, kiedy ja przestane pisać na forum. Mozna zanalizowac te sytuację. Oto Duduś, który pisze nie wiecej jak 3 zdania., nagle chce, zebym nie pisal na forum, co ma z tego? Jest aspołecznym osobnikiem. Twórczość ma jedną , czy mu staje czy nie, ale nie pisze co. Jeżeli sie odzywa w grupie, to jest zmowanekająca i mozna podac to środowisko do Śądu. Admin, sieci i milczy a jego zdecydowana postawa , mogłaby zło likwidowac w zarodku. Jak pisze o ochronie miesjc polskich, Zaraz sie odzywaja ci, którzy są wsciekli ,że pisze sie o Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re:niektórym trzeba przypomniec tradycje IP: *.plock.mm.pl 28.08.06, 15:44 hauahahu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahahha Re:niektórym trzeba przypomniec tradycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 15:59 Jasne Żydzi i admin forum + duduś urządzili sobie polowanie na jedynego sprawiedliwego szeryfa z Płocka :))) To zakrawa na paranoje i megalomanię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re:niektórym trzeba przypomniec tradycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 16:10 zapomnieli ze PRAWDZIWY IZRAEL MIELI W POLSCE-bez wzgeldu na to co sie stalo w wojne i po niej za komuny.....Polska byla tolreancyjnym krajem,ZYdzi i Polacy zyli wspolnie obok siebie,owszem nie obywalo sie bez klotni i niesnasek ale to normalne .... Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: Nowe tereny dla zoo 29.08.06, 15:40 Gość portalu: zd napisał(a): > Kiedy myslano o budowie socjalizmu Płock w roku 1960 liczył 42798 osób, W ciągu > 10 lat wzrost wyniósł 69 %. do liczyby 72336 mieszkańców w roku 1970. Patrz > Notatki Płockie -Alina Klocek. Większośc tych ludzi przybyła ze wsi, gdzie > koloru zielonego mieli pod dostatkiem, do obrzydzenia. Tak tez patrza do > dzisiaj, bo to przypomina im niechciane pochodzenie. Był Pan w Parku Północnym? Dosyć spory teren, sporo zieleni. Poza tym jest kilka gatunków krzewów, drzew, ładnie utrzymane kwietniki i klomby. Na trawie od biedy można zrobić piknik. W odróżnieniu od zaśmieconych, zagruzowanych krzaczorów znajdujących się na wschód od zoo. > Stą też wynurzenia przekształacającej sie masy > chłopskiej w nobliwe mieszczanstow trwa 309 lat. Jeżeli padnie pytanie a nowi > nie domyślą sie dlaczego 309, mogę powiedziec. Poproszę o wyjaśnienie. Młody jestem, ledwo trzydziestki dobiegam, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.plock.mm.pl 29.08.06, 16:17 Sam Pan chciał napisze. Mniej wiecej 300 lat wcześnie w Europie likwidowano poddaństwo. A w 9 roku zycia, rosną jądra. Wtedy zaczyna sie przemoc i pod działaniem testosteronu w ruch idzie piącha, kłonica i wyzywki. Inaczej mówiąc, chłop mysli jajami. Oczywiscie tyczy to tzw CHŁOPSTWA, czyli odwrotności tego co pisałem wyżej. Człowiek ze wsi nie musi być chłopem. Patrz opis w mojej książce Zapomniane Pokolenie, relacje zabaw dzieci ze dworu z dziecmi ze wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkady Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 16:34 Jestes cham ZD -nic wiecej..i dyletant Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Nowe tereny dla zoo 28.08.06, 18:36 Tak sobie po cichu podejrzewam, ze te 700 000 dla zoo bedzie odrobine lepiej wykorzystane, niz 300 000 dla Desantu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 19:04 Festiwal cowerów - OK Hip hopy = desant niech Milewski przeniesie na swoją prywatną działkę. Już zaczął się podlizywać ludziom z Trzepowa. Stołka jednak chyba nie zachowa bo mało w sumie dla miasta zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munio Re: Nowe tereny dla zoo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 15:23 Po co nowe tereny jak łatwiej to forum GW włączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
adasha5 Re: to w Płocku jest Zoo, 02.09.06, 13:01 nie wiedziałem, jestem z innego miasta,pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :????????????????? Re: to w Płocku jest Zoo, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 14:57 temat ucichł? Co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: to w Płocku jest Zoo, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 15:02 Od lat tysiąca, żyjemy w naszym mieście. Zmieniają się pokolenia a każde wnosi na stałe, swoje piętno. Czując szepty odeszłych przodków, tworzymy Jedność z przeszłością miasta pięknego, godnego. Władycy i duchowieństwo. Mieszczanie i goście. Nadal są z nami. Wszak nie da się odejść od fundamentu życia w naszym mieście. Tu urodzeni, od dziecka prowadzani przez ojców naszych, znamy każdy kamień. Ścieżki, te same od stuleci, prowadziły nasze stopy po śladach, tych, co byli przed nami. Jest to cecha wrodzona i nikomu nie uda się jej zatrzeć. Pamięć dziecka kojarzy miejsca wędrówek. Tarasy na wzgórzu, to miejsca wybrane dla potrzeb cegielni. Tu płocczanie szli na majówkę a Wisła szemrała cichutko. Tak przyroda jednoczyła się z tymi, którzy kochali ją. Tu dzieci poczęte i pierwsze miłości, szły śladem rodziców. Trakty drzewiaste, zacienione wśród sadów i ogrodów, prowadziły poprzez uroczyska do rzeki. Jakże słodka woda ze źródła pośród krzewów. A jakaż tajemnica czyniła, że dziecko małe nie mogło rozeznać drogi. To już trakt drugi za dawnym cmentarzem wojennym. I nowa łączność z duchami miejsca. I fale rzeki, co zawsze płynęła pośród echa śpiewów, tych, którzy szczęścia zaznali przez chwilę. Ściana wysoka i drzewa wielkie na urwiskach. To szum łopatek parowca, z góry śledzonego od wielu kilometrów. To myśli skupione rybaków, co czas łowili i wspomnienia. Ta piękna tajemnicza ziemia, miała swoje tajemnice. Pośród obfitości zieleni, kanałek z traszkami, kryła się prawda sroga a jeszcze nieznana. Cud natury, był jednocześnie jej nieszczęściem. Nowi ludzie, nowe obyczaje. Pierwotność jedności ducha natury z naturalnymi mieszkańcami skończyła się. Założone ZOO, zagarnęło płocką duszę. Tarasy zabrano. Trakt wiślany ze źródłem zabrano. Już nie ma tajemnicy drogi. Porosłe zbocza, zatraciły dzikość pierwotną. A staw mały nie służy dzieciom goniącym kijanki. Łabędzi krzyk, nie jest krzykiem duszy, której zabrano dzieciństwo. Tylko nieliczni znali okrutną prawdę ziemi. Przez całą okupację hitlerowską, Niemcy dokonywali tu egzekucji swoich żołnierzy. Obok przystani wioślarskiej, ginęli żołnierze w papierowych workach. Na pięknym zboczu ogrodowego jaru rozstrzelano kilkunastu żołnierzy. Dobijano rannych i wrzucono do gotowego dołu. Zasypanych zadeptano nogami... Tu kres znaleźli nasi wrogowie. Lecz kim byli? Stali się wrogami własnego narodu? Czy byli i tacy, którzy już walczyć nie chcieli z polskim narodem? Jak długo płakały ich matki i żony? Jakim grzechem się wykazali, że grobu i pogrzebu mieć nie mogą do dzisiaj? Ospałe, jaki i żubry, mają za strażników a sami mówić nie mogą. Czy grzech zabitych – nie jest naszym grzechem zaniechania i braku miłości do CZŁOWIEKA? Od lat płocczanie przychodzą do ZOO, utworzonego w czasach komunistycznych z dawnego ogrodu Miączyńskch. Piękne miejsca, uroczyska, mają swoje krwawe tajemnice. W roku 1994, p. Edward Lewandowski, przekazał znaną od nieżyjących już świadków, relację opowiadań dróżników kolejowych, o masowych egzekucjach żołnierzy niemieckich w Płocku, przez cały czas okupacji hitlerowskiej. Pełniąc obowiązki wiceprzewodniczącego Wojewódzkiego Komitetu Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa i jednocześnie przewodniczącego MKOPWIM, podjąłem za aprobatą ROPWIM, działania wyjaśniające ww. fakty. Prasa płocka przekazała informację. W TV kablowej, przedstawiono reportaż. Jest rok 2002. Od tego czasu nic się nie dzieje. Władze miasta nadal ukrywają przed Niemcami ww. fakty. Po szczątkach ofiar, nadal chodzą zwierzęta. Tak być nie może. Niemcy czynią wielkie starania o dobrą współpracę z Polakami. Jest niegodne ukrywanie grobów przed naszymi partnerami z UNII Europejskiej. Niemcy po moich interwencjach, wyrazili swoją opinię o sprawie. Ludzki szacunek i obowiązki wierzącego człowieka, nakazują zachowania zgodne z miłością bliźniego. Zagrzebani żołnierze, mogą mieć tabliczki identyfikacyjne. Może się okazać, że wśród nich są również ci, którzy nie chcieli walczyć z Polakami. Według nowych ustaw NRF, dezerterzy już nie są zdrajcami narodu niemieckiego. Ich śmierć może być pomostem dla dobrego Pojednania Polsko – Niemieckiego. Czas płynie. Nasi wrogowie - nie żyją. Potomkowie, nie chcą wojny z żadnym narodem. Widać wyraźnie, że Niemcy czynią o wiele większe starania o odkupienie swoich win, od Polaków. Na moim filmie „PAMIĘTAĆ, ABY ŻYĆ!”, mówi o tym wyraźnie ówczesny biskup płocki Zygmunt Kamiński. Znana w Płocku postać historyka, zarzuca mi chęć reklamowania swojej osoby w mieście i podpieranie się „szacowną instytucją TNP”... Jednocześnie ta sama szacowna instytucja nie wie nic o ww. faktach, które wydarzyły się na naszym terenie. Nie ma w Płocku żadnej władzy i instytucji, która chciałaby wyjaśnić fakty historyczne i oficjalnie zebrać informacje od jedynego żyjącego świadka. Dobrze się stało, że nowy Prezes TNP, okazał chęć wyjaśnienia 3 przekazanych, przeze mnie wydarzeń z czasów II Wojny Światowej. Przekaz mojej Matki Bronisławy Dylewskiej, z domu Kamińskiej, fakcie pobicia Niemki w sklepie mleczarskim, fałszywie opisano ten fakt w I wydaniu „Dziejów Płocka”. Istnieje zapis wydarzenia na taśmie magnetofonowej z roku 1964. Taśma ta została przekazana w 1994r., dyrektorowi TNP Bez echa... Fakty rozstrzeliwań Żołnierzy niemieckich, przekazane TNP w 1994r. Sprawa hańbiącej Płock profanacji zwłok powstańców styczniowych z gen. Z. Padlewskim. Współcześni płocczanie, w większości, jeszcze nie potrafią się zintegrować z miastem, w którym przyszło im żyć. Zachłanność poczynań, przynoszących zysk, powoduje, że władze miasta, wyrażają całkowity brak działań, zmierzających do zachowania dorobku materialnego i duchowego naszych przodków. Czas płynie i ukaże brak ducha wśród rządzących miastem, radnych i Zarządu. Gazeta Mazowsze po raz kolejny, pisze o tajemnicach z historii naszego miasta. Dziesięcioletnie starania o ludzką powinność, może zakończyć się pozytywnym działaniem. Panująca w UM postawa, żeby nie nagłaśniać ww. tematu, nie jest dobra. Rok czekałem na odpowiedź UM na moje pisma. Unikanie nagłośnienia spowodowało, że traciliśmy możliwość zgłaszania się nowych świadków opisywanych wydarzeń. Odszedł od nas naoczny Świadek, żołnierz AK. Tadeusz Wichrowski. Milczenie władz powodowało, że idea pojednania polsko – niemieckiego, wytracała się. Nasze miasto powinno podjąć kroki zmierzające do nagłośnienia sprawy, która szczególnie sprzyja porozumieniu z Niemcami. Współpraca z Fundacją Pojednanie, może dać mieszkańcom Niemiec właściwe nastawienie do Polaków i odwrotnie. Dajemy sąsiadom, odczucie przesłane nakazem naturalnej postawy życia codziennego, w którym żyjemy w potrzebie poprawności kulturowej, pozytywnego myślenia i wzajemnej życzliwości ukształtowanej w domu rodzinnym. Taka postawa jest szczególnie pożyteczna w relacjach zwykłych mieszkańców obu krajów. Sprawą wtórną jest narodowość. Na cmentarzu wojskowym pochowane zostały ofiary I wojny światowej, obok siebie leżą Niemcy, Rosjanie. Polacy polegli w 1020 roku oraz ekshumowane szczątki ludzkie z ulicy Królewieckiej 22. Przy tym pomniku wycieczki i osoby odwiedzające Płock z RFN składają kwiaty i palą znicze. Tutaj też leżą ekshumowane szczątki ludzkie niemieckich dezerterów rozstrzelanych na terenie dzisiejszego zoo. Na pomniku był kiedyś widoczny napis dziś jest całkiem nieczytelny - Ten pomnik powinien być odrestaurowany. www.plock24.pl/fusion/pdf/relacja_pl.pdf www.plock24.pl/fusion/pdf/relacja_de.pdf www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: to w Płocku jest Zoo, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 11:13 video.google.pl/videoplay?docid=2833600682070042102 Odpowiedz Link Zgłoś