Dodaj do ulubionych

+50 km/h = - prawko - samochód

05.03.03, 09:50
W Holandii mają ciekawe paragrafy... za przekroczenie dozwolonej prędkości o 50 km/h grozi utrata prawa jazdy i uwaga (!!!) SAMOCHODU!!! Nie jest to od razu obligatoryjne, ale zdarza się często.
Może warto by coś takiego u nas wprowadzić na debili (sorry) jeżdżących 120 po Płocku??
A swoją drogą coś mi się przypomina , że były podobne projekty u nas jeśli chodzi o utratę samochodu przez kierowcę prowadzącego pod wpływem... bynajmniej nie coca-coli ;-)
Obserwuj wątek
    • hiubi Re: +50 km/h = - prawko - samochód 12.03.03, 13:36
      chmmm czyżby zero reakcji, na tym podforum, przez tydzień to normalka?
      Hiubi ;-)
      • Gość: rzecznik Re: +50 km/h = - prawko - samochód IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 14:25
        hiubi napisał:

> chmmm czyżby zero reakcji, na tym podforum, przez tydzień to normalka?
        > Hiubi ;-)

Hiubi, przepraszam, ze pytam, ale od kogo spodziewales sie odpowiedzi na to
        pytanie? ja nie odpowiadalem, gdyz nie czulem sie adresatem tego pytania.
        pytanie dotycznylo zmian legislacyjnych, wiec, sorki, to nie lezy w
        kompetencjacvh policji.

pozdr

JB
        • hiubi Re: +50 km/h = - prawko - samochód 16.03.03, 22:32
          To nie było pytanie adresowane bezpośrednio do kogoś. Ot poprostu temat do dyskusji.
          No chociaż pytanko też było małe co z tą utratą samochodu/prawka po jeździe na cyku??
          • Gość: rzecznik Re: +50 km/h = - prawko - samochód IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 17.03.03, 06:10
            hiubi napisał:

> No chociaż pytanko też było małe co z tą utratą samochodu/prawka po jeździe
            na
            > cyku??

reguluje to kodeks karny
            Art. 39. Środkami karnymi są:
            ...
            3) zakaz prowadzenia pojazdów,
            ....

Art. 42. § 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w
            razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko
            bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności
            popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża
            bezpieczeństwu w komunikacji.

§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo
            pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia
            przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka
            odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w Art. 173. 174 lub
            177.

§ 3. Sąd może orzec zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na
            zawsze, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa określonego w Art.
            173.lub 174, którego następstwem jest śmierć innej osoby lub ciężki uszczerbek
            na jej zdrowiu, albo w czasie popełnienia przestępstwa określonego w Art. 177.§
            2 lub w Art. 355.§ 2 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka
            odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia.

§ 4. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze w
            razie ponownego skazania osoby prowadzącej pojazd mechaniczny w warunkach
            określonych w § 3.

Art. 43. § 1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pozbawienie praw publicznych
            oraz zakazy wymienione w Art. 39.pkt 2 lub 3 orzeka się w latach, od roku do
            lat 10.

pozdr

JB
            • roman_j Re: +50 km/h = - prawko - samochód 17.03.03, 06:59
              Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> hiubi napisał:
              >
              > > No chociaż pytanko też było małe co z tą utratą samochodu/prawka po jeździ
              > e
              > na
              > > cyku??
              >
              > reguluje to kodeks karny
              > Art. 39. Środkami karnymi są:
              > ...
              > 3) zakaz prowadzenia pojazdów,
              > ....
              >
              > Art. 42. § 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w
              > razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko
              > bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności
              > popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę
              zagraża
              >
              > bezpieczeństwu w komunikacji.
              >
              > § 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo
              > pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie
              popełnienia
              >
              > przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem
              środka
              > odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w Art. 173. 174 lub
              > 177.
              >
              > § 3. Sąd może orzec zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na
              > zawsze, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa określonego w Art.
              > 173.lub 174, którego następstwem jest śmierć innej osoby lub ciężki
              uszczerbek
              > na jej zdrowiu, albo w czasie popełnienia przestępstwa określonego w Art.
              177.§
              >
              > 2 lub w Art. 355.§ 2 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka
              > odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia.
              >
              > § 4. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze
              w
              > razie ponownego skazania osoby prowadzącej pojazd mechaniczny w warunkach
              > określonych w § 3.
              >
              > Art. 43. § 1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pozbawienie praw publicznych
              > oraz zakazy wymienione w Art. 39.pkt 2 lub 3 orzeka się w latach, od roku do
              > lat 10.
              >
              > pozdr
              >
              > JB

Rzecznik od rana sypie paragrafami, a ja wciąż czekam na odpowiedź na mój
              listel, w którym na końcu zadałem pytanie. Mam nadzieję, że Rzecznik się nie
              obraził (za te łowienie ryb) ;-)) i odpowie. No chyba że odpowiedź jest objęta
              tajemnicą służbową...
              • Gość: rzecznik Re: +50 km/h = - prawko - samochód IP: *.plocman.pl 17.03.03, 07:39
                roman_j napisał:

> Rzecznik od rana sypie paragrafami, a ja wciąż czekam na odpowiedź na mój
                > listel, w którym na końcu zadałem pytanie. Mam nadzieję, że Rzecznik się nie
                > obraził (za te łowienie ryb) ;-)) i odpowie. No chyba że odpowiedź jest
                objęta
                > tajemnicą służbową...

tylko, ze ja nie wiem - o jakie pytanie chodzi.wydaje mi sie, ze na wszystkie
                pytania odpowiedzialem - znajdujace sie w tym poscie z lowieniem ryb. rowniez
                na te ostatnie. powtorze wiec, ja nie moge i nie chce nakazywac lub zakazywac
                komukolwiek poruszania okreslonych tematow na forum.

pozdr

JB
                • roman_j Re: +50 km/h = - prawko - samochód 17.03.03, 09:10
                  Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> roman_j napisał:
                  >
                  > > Rzecznik od rana sypie paragrafami, a ja wciąż czekam na odpowiedź na mój
                  > > listel, w którym na końcu zadałem pytanie. Mam nadzieję, że Rzecznik się
                  > > nie obraził (za te łowienie ryb) ;-)) i odpowie. No chyba że odpowiedź jest
                  > > objęta tajemnicą służbową...
                  >
                  > tylko, ze ja nie wiem - o jakie pytanie chodzi.wydaje mi sie, ze na wszystkie
                  > pytania odpowiedzialem - znajdujace sie w tym poscie z lowieniem ryb. rowniez
                  > na te ostatnie.

Wygląda więc na to, że ta odpowiedź jeszcze do mnie nie dotarła. Mogę więc
                  poprosić o repetę na moje konto? :-))) Chodzi mi o pytanie o ściganie piractwa
                  komputerowego w płockich firmach i instytucjach.

> powtorze wiec, ja nie moge i nie chce nakazywac lub zakazywac komukolwiek
                  > poruszania okreslonych tematow na forum.

O zakazie nie mam mowy, ale mozesz zawsze wyrazić swoją prywatną opinię, czy
                  WARTO na jakiś temat podjąć dyskusję. I tylko w tym sensie pytam o zdanie. :-))
    • Gość: milewski Re: +50 km/h = - prawko - samochód IP: *.visp.energis.pl 26.05.03, 00:20
      Gościu!!!!!!!!! Jazda po pijanemu to chyba nie to samo co jazda 120km\h
      z resztą 60 + 50 = 110.
      • lord_wilmore Re: +50 km/h = - prawko - samochód 27.05.03, 08:08
        Gość portalu: milewski napisał(a):

> Gościu!!!!!!!!! Jazda po pijanemu to chyba nie to samo co jazda 120km\h
        > z resztą 60 + 50 = 110.

To samo. Jeśli ktoś jeździ 110 czy 120 po mieście to ma chorą wyobraźnię. I nie
        ma znaczenia, czy jest pijany, czy nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka