Dodaj do ulubionych

Czekając na hot-spoty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 22:56
Skoro czytelnik twierdzi to musi być prawda? szkok, a może redaktorzyna nie
wciskałby kitu, czyli niesprawdzonych informacji. Tematem sama się
interesowałam i wiem, że nikt nie mówił o wrześniu. Wiarygodne źródlo
informacji bylo już w sierpniu: www.ump.pl/main.php?cid=akt&&iid=959
poza tym, na świecie z takich punktów (hot-spotów) korzystają głównie turyści
i Ci, ktorzy akurat nie mają tymczasowo innej alternatywy. A u nas ludziska
od razu chcieliby mieć "szerokopasmową infostradę" za free :) cyt.: "pracuję
w domu i skończyła mi się umowa (...)" Odp. to podpisz kolego nową i zachowuj
się normalnie. W Tallinie/Estonia hot-spoty czynne są tylko w okresie letnim
i nikt się nie burzy, bo wie, że to dla promocji miasta i turystów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc ktos Czekając na hot-spoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 23:03
      "Teoria mówi, że każdy z hot-spotów obejmie swoim zasięgiem teren ok. 300 mw.
      W praktyce może się jednak zdarzyć, że z internetem połączymy się także z
      większej odległości."

Zajmij sie lepiej nekrologami, bo z tego co napisales to nawet moj pies sie
      smieje.
      • Gość: wybiurca Re: Czekając na hot-spoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 23:12
        Hot spoty sa w hotelach na sobotce gdzie mozesz dojechac tramwajem ,na nartach
        po stoku narciarskim lub kolejka linowa Jesli tego nie widzisz to jestes
        szkodnik i wrog Wiem ze sa takze w wielu fabrykach w Parku Technologicznym
        gdzie zatrudniono 5000 nowych pracownikow i kazdy ma lap topa kupionego przez
        ratusz
        • Gość: ja Re: Czekając na hot-spoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 23:14
          a tak na poważnie, to czy działają już jakieś hot-spoty i czy np. siedząć przy
          fontannie przed ratuszem poprzez hot-spot połączę się z internetem? Słyszałem że
          hot-spoty działają w pLocku od dawna
    • Gość: Ćwirek Re: Czekając na hot-spoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 01:27
      Mnie to zawsze interesuje czy to aby wszystkie wydatki ratusza na tę sprawę (kwota szokująca, za 1/10 tego udało by się to pewnie zrobić), czy też miasto (z naszych pieniędzy) będzie bulić jeszcze więcej co miesiąc na abonament czy inny "haracz".
    • Gość: urzednik Czekając na hot-spoty IP: *.um.warszawa.pl 03.10.06, 08:49
      nie ma czegos takiego jak darmowy dostep do internetu. Sami piszecie, ze koszt
      urzadzen i instalacji to 2,5 mln zl. A utrzymanie? Tez niezly pieniadz i to z
      kieszeni kazdego podatnika (nawet tego, ktory nie ma kompa w domu) a nie
      Swietego Mikolaja.
    • Gość: vermin Re: Czekając na hot-spoty, a jak jest za granicą IP: *.dhcp.inet.fi 03.10.06, 09:39
      Dokładnie - Porvoo (Finlandia) - cały teren pokryty zasięgiem HotSpot, ale w
      okresie letnim w informacji turystycznej czy też Porvoonenergia można dostać
      kupon na 24h bezpłatnego netu. Oczywiście w pozostałym okresie można korzystać z
      sieci odpłatnie, na zasadzie abonamentu. I tak też powinno być u nas!
      • Gość: lex Re: Czekając na hot-spoty, a jak jest za granicą IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.06, 09:52
        jak sprawdza się inernet przez multimedia tzn kablowkę?Bedę wdzięczny za
        komentarz.Hot-spoty kiełbasa wyborcza.
        • Gość: ciemniak Re: Czekając na hot-spoty, a jak jest za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 09:57
          Ja tez dalem sie nabrac na piekne slowka Milewskiego 4 lata temu Totalna klapa
          wstydze sie
        • Gość: pl Re: Czekając na hot-spoty, a jak jest za granicą IP: 194.181.237.* 03.10.06, 12:14
          Multimedia nie oferują internetu przez kablówkę.
          Mają ofertę podobną do TPSA, czyli modem itd...
    • henrykkreuz Re: Czekając na hot-spoty 03.10.06, 10:34
      za 2,5 mln zł jestem w stanie zainstalować 250 takich miejsc dostępowych z roczną obsługą w cenie
      • Gość: gosc Re: Czekając na hot-spoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 11:02
        Popieram.

Skad oni biora te wyliczenia? Tragedia normalnie - taka kasa :/
        • henrykkreuz Re: Czekając na hot-spoty 03.10.06, 11:27
          20 punktów dostępowych za 2,5 mln zł to można umieścić z złotych skrzynkach i złote anteny zainstalować, tylko po jaką cholerę. Bardziej rozsądne byłoby zrobienie analizy potencjalnego zapotrzebowania w rejonach miasta, a dopiero potem zaprojektowanie sieci szkieletowej i podsieci. Za tę cenę tj. 2,5 mln zł można wykonać sieć z 250 miejscami dostępowymi i to wykonaną na najdroższych urządzeniach.

Problem nie jest w tym, że ktoś chce za instalację 20 miejsc dostępowych 2,5 mln zł.
          Problem jest w tym, że jest ktoś, kto chce za coś takiego zapłacić 2,5 mln zł.
          • Gość: TROLL Re: Czekając na hot-spoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 11:48
            e tam. Problem jest w czym innym. W tym, że wielu na dodatek czeka i cieszy się,
            że będą mieli darmowy dostęp, chciaż zapłacą za to 100 razy tyle ile to warte,
            że nie umieją liczyć i dbać o wspólną kasę.
          • Gość: gosc Re: Czekając na hot-spoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 11:50
            Mozesz - jesli masz czas i ochote - przedstawic przykladowe ceny takich
            urzadzen? Bardzo mnie to interesuje. Oczywiscie popieram Twoja teze ze to
            stanowczo za drogo!
            • henrykkreuz Re: Czekając na hot-spoty 11.10.06, 10:17
              Od 500 zł do 5 tysięcy same AP-ki. Już dzisiaj mogę udostępnić miastu kilka punktów dostępowych z serwerem, pełnym serwisem i obsługą, aby tylko chcieli zapłacić.
      • Gość: Cezary cezary Re: Czekając na hot-spoty IP: *.kredytbank.com.pl 03.10.06, 12:00
        Powiem tak: Milewskiego obietnice są nic nie warte i to oczywiście kiełbasa
        przedwyborcza jak wszystko. Co do ceny urządzeń to nie wiem na jakim sprzęcie
        UM pracuje (zakładam że profesjonalnym), ale serwer IBM średniej klasy kosztuje
        około 50 tys $ (cena bez upustów) z serwisem na 3 lata. Zatem ogólny koszt może
        być jak mówią ...HP serwery jeszcze droższe. Choć pewnie i na PCtach można
        takie coś postawić
        • Gość: karolinak Re: Czekając na hot-spoty IP: *.cebit.com.pl 20.11.06, 23:53
          Gazeta pisze tez o budowie sieci miejskiej.
          Mozliwe ze te cale hotspoty to taki dodatek wyborczy, jak kielbasa wyborcza czy
          gazeta wyborcza :-)
          • Gość: gosc Re: Czekając na hot-spoty IP: *.eranet.pl 21.11.06, 22:42
            OSZOŁOMY,
            WIECIE CO TO WIMAX???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka