Gość: K. IP: hpcache:* 19.03.03, 07:54 Centrum monitoringu w straży pożarnej?! To chyba jakiś dowcip! To jakieś kuriozum na skalę kraju (przynajmniej). To może strażacy wezmą się też za patrolowanie ulic, bo widać że na siłę szukają sobie zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: T.... Re: Jak działa płocki monitoring IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 08:19 Popieram Cię K. Straż Pożarna może zwraca uwagę tylko na to, czy nie ma pożaru resztę olewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: Jak działa płocki monitoring IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 10:23 najlepiej to sie kłucic,a nas niech okradają,czy w tym miescie nie ma osób które by jednym podpisem przekazały kamery policji przeciez oni pilnują porządku w naszym miescie Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Jak działa płocki monitoring 19.03.03, 12:56 Gość portalu: czytacz napisał(a): > czy w tym miescie nie ma osób które by jednym podpisem przekazały kamery > policji przeciez oni pilnują porządku w naszym miescie Niepomiernie dziwi mnie ta wiara w cudowną moc jednego podpisu. Tak jakby np. koszty takiej operacji i źródło ich pokrycia nie miały tu żadnego znaczenia. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
rezyser.hoffander Re: Jak działa płocki monitoring 19.03.03, 11:30 Ten płocki monitoring to chyba takie placebo albo sztuka dla sztuki.Eksploatacja tego systemu pozostawia wiele do życzenia , a miało być tak pieknie - spadek przestępczości , zwiększenie wykrywalnosci.Jeżeli juz wydano te 21 mln na uruchomienie monitoringu i dalej wydaje się na bieżąco - to wypadało by zająć sie tym na poważnie , a nie tylko posadzić ciecia który sobie śpi ,a złodzieje jak kradli tak kradną.Bo inaczej to zapowiedzi mozna włożyć miedzy bajki (razem z marnotrawioną kasą) pozdrawiam reżyser Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Jak działa płocki monitoring 19.03.03, 13:03 rezyser.hoffander napisał: > Ten płocki monitoring to chyba takie placebo albo sztuka dla > sztuki. Doświadczenie uczy, że placebo też czasem działa i to skutecznie. :-))) > a miało być tak pieknie - spadek przestępczości, zwiększenie wykrywalnosci. Pięknie może nie jest, ale spadek przestępczości zanotowano. Na dowód przedstawiam poniżej cytat z artykułu (polecam jego uważną lekturę): "- Odstraszać faktycznie odstrasza - zastępca komendanta płockiej policji Andrzej Wochowski zapewnia, że odnotował znaczny spadek przestępczości w monitorowanych okolicach. Według Jana Siodłaka, szefa oddziału zarządzania kryzysowego płockiego ratusza, ten spadek wynosi 60 proc. " > Jeżeli juz wydano te 21 mln na uruchomienie monitoringu i dalej wydaje się na > bieżąco A skąd wziąłeś tą astronomiczną cyfrę??? Chyba z sufitu. :-)) Poza tym przypominam, że koszty budowy i eksploatacji monitoringu ponosi Petrotel, a miasto ten system tylko od niego dzierżawi za opłatą. Nie wiem, jak wysoka jest ta opłata, ale 21 mln (rocznie?) wydaje mi się kwotą znacznie przesadzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
rezyser.hoffander Re: Jak działa płocki monitoring 20.03.03, 14:40 roman_j melduje : > A skąd wziąłeś tą astronomiczną cyfrę??? Chyba z sufitu. :-)) Poza tym > przypominam, że koszty budowy i eksploatacji monitoringu ponosi Petrotel, a > miasto ten system tylko od niego dzierżawi za opłatą. Nie wiem, jak wysoka jest ta opłata, ale 21 mln (rocznie?) wydaje mi się kwotą znacznie przesadzoną. Nie o to chodziło - myślałem ,że znasz szczegóły dotyczące budowy systemu monitorowania , skoro nie no to nie ma co sie zagłębiać.Rzeczywiście ,że petrotel ponosi koszty ale mi nie chodziło o to ,że ponosi je miasto.Po prostu obojętnie kto wyłożył kasę - kwestia polega raczej na tym żeby to wydatkowane jakoś spożytkować skoro już zostało popełnione.Koszty miasta są dużo niższe i nie mają w tym wątku znaczenia reżyser Odpowiedz Link Zgłoś
rezyser.hoffander Re: Jak działa płocki monitoring 19.03.03, 11:39 Ten płocki monitoring to chyba takie placebo albo sztuka dla sztuki.Eksploatacja tego systemu pozostawia wiele do życzenia , a miało być tak pieknie - spadek przestępczości , zwiększenie wykrywalnosci.Jeżeli juz wydano te 21 mln na uruchomienie monitoringu i dalej wydaje się na bieżąco - to wypadało by zająć sie tym na poważnie , a nie tylko posadzić ciecia który sobie śpi ,a złodzieje jak kradli tak kradną.Bo inaczej to zapowiedzi mozna włożyć miedzy bajki (razem z marnotrawioną kasą) pozdrawiam reżyser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grave Re: Jak działa płocki monitoring IP: 195.238.63.* 19.03.03, 14:15 Albo wpadka albo spisek! ;] a monitory powinny stac na komendzie gdzie specjalni ludzie zajmowali by sie obserwacja , a w razie takich gaf odpowiadali personalnie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betrayer0374 Re: Jak działa płocki monitoring 19.03.03, 14:44 Po 1) Monitoring jest w straży bo docelowo będzie tam CPR (centrum powiadamiania ratunkowego), czyli wszystkie siły ratunkowe w jednym. Strażacy, policja, dyspozytorzy pogotowia, przedstawiciele UM z Wydz. Zarządzania Kryzysowego i Ochrony Ludności pod jednym numerem. Równie dobrze monitoring mógłby być w pogotowiu, czy w policji, ale że CPR postanowiono zorganizować w straży pożarnej, to póki co tam jest centrum monitorowania miasta. Po 2) Konstrukcja kamery jest taka, że nie widać wszystkiego dookoła, tylko część "krajobrazu". Jeśli w danym momencie kamera skierowana jest dajmy na to w kierunku ul. Piekarskiej, to raczej niemożliwym jest żeby widać było to, co dzieje się na ul. Grodzkiej i odwrotnie. Po 3) Prawie wszystkie koszty z tym związane poniósł Petrotel, a miasto płaci dzierżawę w wysokości ok. 10 tys. PLN miesięcznie. Po 4) Sam monitoring nie wystarczy, aby zapewnić ład, porządek i bezpieczeństwo w mieście. Niestety, sama kamera nie złapie złodzieja, nie aresztuje, nie pogrozi palcem. Tyle się mówiło o wspólnych patrolach Policji i Straży Miejskiej. Od tej pory do dzisiaj nie widziałem takiego patrolu na oczy (co nie znaczy że ich nie ma, akurat może nie miałem szczęścia, aby ich razem zobaczyć w akcji). ~Dziękuję za uwagę~ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzecznik Re: Jak działa płocki monitoring IP: *.plocman.pl 19.03.03, 15:00 betrayer0374 napisał: > ... Tyle się mówiło o wspólnych patrolach Policji i Straży Miejskiej. Od > tej pory do dzisiaj nie widziałem takiego patrolu na oczy (co nie znaczy że ich nie ma, akurat może nie miałem szczęścia, aby ich razem zobaczyć w akcji). > faktycznie szczescie Panu nie dopisalo.patrole mieszane policjantow i straznikow miejskich sa codziennie.dzis po poludniu moze pan ich spotkac na Wielkiej Płycie oraz osiedlu Kochanowskiego. Jaroslaw Brach Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Jak działa płocki monitoring 19.03.03, 16:16 Gość portalu: rzecznik napisał(a): > betrayer0374 napisał: > > > ... Tyle się mówiło o wspólnych patrolach Policji i Straży Miejskiej. Od > > tej pory do dzisiaj nie widziałem takiego patrolu na oczy (co nie znaczy ż > e > ich nie ma, akurat może nie miałem szczęścia, aby ich razem zobaczyć w akcji). > > > > faktycznie szczescie Panu nie dopisalo.patrole mieszane policjantow i > straznikow miejskich sa codziennie.dzis po poludniu moze pan ich spotkac na > Wielkiej Płycie oraz osiedlu Kochanowskiego. > > Jaroslaw Brach Potwierdzam. Ja już widziałem kilkakrotnie taki patrol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kei Chyba jednak cos jest nie tak... IP: *.sgh.waw.pl 19.03.03, 16:31 Chyba jednak cos jest nie tak z tym monitoringiem, a szczegolnie z ta kamera na bibliotece Zielinskich skoro kilka metrow od kamery "obywaja" sie przestepstwa a kamera/operator tego nie widzi. Do taj pory nie udalo sie nagrac zlodzieji szampana i osob ktore pomalowaly lwy. Ja osobiscie (chyba w piatek ok. 18) widzialem jak pod sama kamera kilku mlodych ludzi bilo sie i szarpalo - trwalo to dobrych kilka minut po czym wszyscy sie spokojnie rozeszli. Zadnej rekacji. Moze faktycznie efekt psychologiczny monitoringu jest i przestpeczosc w tym rejonie spadla - pytanie na jak dlugo, bo sadze ze jezeli raz i drugi przestepcy zorientuja sie ze kamerowanie tak na prawde nic nie daje i efekt psycholgiczny przeminie... Pzd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Jak działa płocki monitoring IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 18:52 W Olsztynie kilka miesiecy temu zamontowano monitoring min.przed ratuszem. Dziennikarze lokalnej gazety sfingowali bojke w centrum miasta pod sama kamera. Reakacja na całe zdarzenie służb była zerowa. Całosc nagrano na tasme i upubliczniono. Oczywiscie dostało sie dziennikarzom za próby łamania prawa, ale udowodniono ze to nie dziala. Prezydent monitoring zdjał. Mam nadzieje ze u nas tak sie nie skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Jak działa płocki monitoring IP: 81.15.161.* 20.03.03, 23:10 Oprócz monitoringu na ulicach powinni patrolowć policjanci.Obecnie ta gwardia wozi swoje 4 litery w dobrych samochodach po kilku, i zwiedza ciekawe miejsca a od przestepców umyka.Na nóżki panowie i z pieskiem na smyczy,od dawna p.Miller nam to obiecał ale obiecanki cacanki a z bandziorami policja trzyma sztame. Odpowiedz Link Zgłoś