Gość: grzegorz Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 195.116.107.* 09.07.01, 15:23 Czy wogóle ktoś z Was jeździ na gazie? Czy teza o spalaniu identycznym bądź 20% większym od benzyny jest prawdziwa? PZDR Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.pg.com 09.07.01, 16:14 Sam nie jeżdżę, ale z doświadczeń znajomych (Accord) wynika, że rzeczywiście 10- 15% więcej spalić może. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Sin Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 19:15 prawie 10 złotych na 100 km-to na gazie na benzynce byłoby coś koło 24/100 Niech żyje LPG ! Żadna droga nie jest zbyt długa! Link Zgłoś
Gość: lb Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.if.uj.edu.pl 09.07.01, 19:40 Rzeczywiscie moj polonez 1.6 gaznik bierze 15 - 20% wiecej. Moze to przez moj gaznik ale obroty bardzo zaleza od temperatury na zewnatrz, nigdy nie wiem co jest rozregulowane mieszalnik gazu czy moj gaznik. do tego mniej miejsca w bagazniku i mniej mocy, tez 15 - 20%. ale cena za kilometr jest ok. Link Zgłoś
Gość: Tommas Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 195.117.234.* 10.07.01, 16:35 Od pół roku jeżdzę Lanosem 1,5 z orginalną - fabryczną instalacją LPG , auto spala ok 10l/100 km przy normalnej a więc dynamicznej jeżdzie miejskiej i tyle samo za miastem (a lubię pocisnąć). W zasadzie jazda na gazie jest spoko jest jednak jedno "ale" smród przepalonego gazu w kabinie który potrafi zabić miłe uczucie taniego tankowania , moze mi ktoś doradzi jaka moze być przyczyna tego zapachu (nie jest to zpach "czystego" nie spalonego gazu) Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 195.116.107.* 11.07.01, 15:20 Gość portalu: Tommas napisał(a): > Od pół roku jeżdzę Lanosem 1,5 z orginalną - fabryczną instalacją LPG , auto > spala ok 10l/100 km przy normalnej a więc dynamicznej jeżdzie miejskiej i tyle > samo za miastem (a lubię pocisnąć). > W zasadzie jazda na gazie jest spoko jest jednak jedno "ale" smród przepalonego > > gazu w kabinie który potrafi zabić miłe uczucie taniego tankowania , moze mi > ktoś doradzi jaka moze być przyczyna tego zapachu (nie jest to zpach "czystego" > > nie spalonego gazu) W moim samochodzie z nową instalacją Lovato - dokładnie to samo - zapach kapuchy z mydlinami. Nie jest to bardzo denerwujące, ale może ktoś zna rozwiązanie? Pozdrawiam użytkowników LPG Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ile pali Wam samochód z LPG? smród w kabinie IP: *.popnet.pl 13.07.01, 10:06 jeżdzżę już drugim samochodem zasilanym gazem W starym samochodzie miałem instalację nie najlepszej firmy Landi a teraz mam BRC ale ani wcześniej ani teraz nic u mnie w samochodzie nie śmierdzi. "Smrodek" raczej zależy od szczelności układu i starannośći wykonania instalacji. A może wystarczy uszczelnić układ wydechowy. Spalanie jest rzeczywiście troszkę większe ale co to jest w porównaniu do ceny benzyny. Z mocą jest różnie w poprzednim samochodzie gaźnikowym rzeczywiście moc była mniejsza, teraz na wtrysku to różnicy raczej nie zauważyłem. P.S. A jaka jest tzw. "oryginalna" instalacja LPG w Lanosie??? Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Ile pali Wam samochód z LPG? smród w kabinie IP: 10.2.0.* / *.energopol.com.pl 13.07.01, 12:26 Gość portalu: Tomek napisał(a): > P.S. A jaka jest tzw. "oryginalna" instalacja LPG w Lanosie??? O ile się nie mylę to Bedini. Link Zgłoś
Gość: Mir Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.fancomp.com.pl 26.11.01, 15:27 Instalację gazową mam ponad rok i jeszcze nie czułem zapachu gazu w kabinie. Link Zgłoś
Gość: rychu Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 194.204.130.* 13.07.01, 12:34 jeżdżę Mazdą 626 2.0 poj. pali ok 12 L LPG zimą , głównie po mieście (benzyny zeżre do 10), poza tym mam ciężkie kopyto ;-) Link Zgłoś
Gość: todzio Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.duna.pl 16.07.01, 00:07 witam Jesli chodzi o instalacje gazowego zasilania w swiom samochodzie (GOLF 1.8, przebieg 178tys. km) mialem mieszane uczucia. A bralo sie to m. innymi z tego, iz dzwiek jaki wydawal silnik odpalony na gazie (na zimno) sprawial wrazenie jakby mial sie za chwile rozleciec. Ponadto dane dotyczace spalania gazu roznily sie wyraznie od tych podawanych przez znajomych w stosunku do tego, co podawala prasa motoryzacyjna. Jednak teraz z perspektywy czasu chwale sobie montaz tego zrodla zasilania. Przejechanie 100 km to rzeczywiscie koszt 10 zl (spalanie gazu latem ok. 10l/100km, benzyny zas ok. 7-7,5l/100km). Przy cenie litra gazu w granicach 1,1zl jest to dobra inwestycja. Osiagi samochodu wydaja sie nieznacznie slabsze ale przy normlnej eksploatacji jest to niezauwazalne. A tak na marginesie nawet nowoczesne jednostki diesla wypadaja blado przy porownaniu kosztow przejechania 1km na ropie w stosunku do gazu :-) Link Zgłoś
Gość: greg Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 16.07.01, 09:48 Pozdrowienia dla użytkownikow LPG Ja jeżdże juz trzecim samochodem zasilanym gazem w sumie przejechałem na gazie ok. 120 tys zawsze spalanie bylo wieksze niż na benzynie jednak w ostatnim przypadku to jest Xsara 1.6 110 KM z instalacja BRC różnica jest juz nieznaczna na benzynie po trasie mozna zejść przy spokojnej jeździe do 5,9l/100km a na gazie 6,8l/100km troche mniej proporcje wystepują przy jeździe agresywnej ale ogolnie sie oplaca nawet bardzo. Smród w samochodzie nie jest normalny i trzeba znaleźdż przyczyne i zlikwidować fakt że go czujemy jest zwiazany z mniejszą tolerancja zapachu gazu niż benzyny miałem taki problem w polonezie i okazało się że nie szczelna były podłaczenia gazowe po uszczelnieniu problem minął. powodzenia Link Zgłoś
Gość: lpg Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 217.153.50.* 26.11.01, 12:30 Punto 1,2. Zima, przy jezdzie miejskiej spala 10 litrow. Katalogowo, benzyny powinno spalic 7,5 benzyny. Jak widac wzrost ok. 30%, jednak i tak opłacalne. Byc moze to kwestja regulacji. Jesli ktos sie orientuje, co moze byc powodem - napiszcie. Instalacja Lovato. Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.sap-ag.de 26.11.01, 13:58 Gość portalu: lpg napisał(a): > Punto 1,2. Zima, przy jezdzie miejskiej spala 10 litrow. Katalogowo, benzyny > powinno spalic 7,5 benzyny. Jak widac wzrost ok. 30%, jednak i tak opłacalne. > Byc moze to kwestja regulacji. Jesli ktos sie orientuje, co moze byc powodem - > napiszcie. Instalacja Lovato. moja dziewczyna ma Punto 1,2 i benzyny pali miedzy 8 a 9 zima! Wiec spalanie 10 litrow gazu zima jest dobrym wynikiem! Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.sap-ag.de 26.11.01, 14:02 Gość portalu: grzegorz napisał(a): laguna 2.0 zasilanie gazem przez ponad 1,5 roku zeobilem okolo 70 tysiecy na gazie ponad 50 tysiecy spalanie bylo super na poziomie 10-11 litrow srednio przy predkosciach 120-160/obroty 3-4 tysiace, kombinacja trasa 400 km /miasto 100 km ale od kilku miesiecy spalanie bardzo duze 14-15 litrow - trasa w nocy bez wyprzedzania 120-150 km/h zmienilem parownik i nie wiem gdzie problem Link Zgłoś
Gość: Lutek Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.plaszew.sdi.tpnet.pl 28.11.01, 09:39 Polonez 1.6 z jednopunktowym wtryskiem. Instalacje załozyłem niecałe 3 miesiące temu, do tej pory przejechałem około 6 tys. km. Spalanie w granicach 11-12 litrów w mieście i na krótkich trasach, przy dość dynamicznej jeździe. na trasie pali około 10. Najlepszy wynik to nieco ponad 8 litrów- długa trasa i bardzo spokojna jazda. To obecnie. Ale na początku było dość kiepsko. Palił 13-15 litrów, praktycznie bez przerwy go reguowałem i niewiele to pomogło, przełom nastąpił po wymianie filtra powietrza. Moc samochodu zmniejszyła się niewiele, jeździ się w miarę narmalnie-oczywiście jak na warunki tech. poloneza. Ale wszystkie niedogodności odzchodzą w niepamięć przy tankowaniu. przy średnim spalaniu 12litr. koszt 100km to 10- 15zł, zależnie od ceny gazu i to jest największą zaletą LPG. A tak na koniec. Duży wpływ na spalanie ma jakość gazu. Według mnie dobrej jakości gaz sprzedają na statoil, ale to jest tylko moje osobiste odczucie i nie musi pokrywać się z opiniami użytkowników lpg. pozdr. Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Ile pali ... co o jakości LPG? IP: 193.59.192.* 28.11.01, 14:58 Skoda Felicja 1,3 hatchback, założyłem przy 35.500,-km gaz (ok 2 tygodni temu) i pali 8,5 ltr gazu (7,2 - 7,5 benzyny, dane pewne a więc wychodzi ok 12% więcej)przy elastycznej jeździe. Silnik bardziej elastyczny choć mniej skoczny. Raczej nie śmierdzi, problem tylko z tym, że nie pokazuje rezerwy (a powinien) choć wystarczy regulowany licznik kilometrów, ponadto odpala czasami na gazie jak zimny (niedopuszczalne). Elektrykę założyli beznadziejnie, podobnie jak cała elektryka w Feli. 330 km zrobione za 34,-pln - co Wy na to ? Kwestia jakości gazu otwarta - proszę o doświadczenia praktyczne ! Aha, bagażnik od butli (skraplanie zbiornika) mokry i bierze trochę oleju. Link Zgłoś
Gość: mick Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 217.153.50.* 30.11.01, 13:47 Moje Wento 1.8 poza miastem pali 9-10 litrow, co jak na tak duzy silnik (gaznik) jest chyba dobrym rezultatem. Link Zgłoś
Gość: MI RAZ Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 15:45 silnik 3.0 z wtryskiem na benzynie w mieście 15 l na gazie w mieście ok. 20 l/100 km ale cenowo i tak dobrze uwaga instalacja gazowa zmienia zasilanie na gaźnikowe pzdr Link Zgłoś
Gość: daro Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 192.168.129.* / *.wes.citynet.pl 30.11.01, 18:36 Jeżdzę Laguną 2.0 115 KM.Benzyny pali 7l w trasie (130km/h), po mieście 10l przy dość ciązkiej nodze. Gazu: w trasie 9-10l, miasto 11-12l. Jak widać potrzebuje ok. 15% więcej gazu i jest trochę słabszy, ale niewiele. Reasumując zwiększone zużycie gazu oraz spadek mocy przy tradycyjnej instalacji gazowej MUSI byc nieznacznie większe. Jedynie instalacja gazowa z wtryskiem gazu pozwala na zniwelowanie różnic. Jednak obecny koszt tej instalacji (4000-5000 tyś) wyklucza jej upowszechnienie. Ale czyż i tak nie jest przyjemnie tankować i płacić za gaz. Polecam Link Zgłoś
Gość: krss Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.01, 22:11 Fiat Brava 1,6 pali ok 8,6 litra jazda z prędkościami 100-110 głównie trasy. Przejechałem ponad 90 kkm. Tydzień temu wymieniłem parownik (koszt 250 zł). Instalacja Landi. Jedyny problem to częste wycieki płynu chłodniczego na "wcince" w układ chłodniczy. Pomogła wymiana na inny, może stary był w jakiś sposób zniekształcony - nie wiem. Zapach w kabinie może być spowodowany brudnym filtrem powietrza lub nieszczelnością układu wydechowego. Link Zgłoś