Dodaj do ulubionych

Ile pali Wam samochód z LPG?

IP: 195.116.107.* 09.07.01, 14:44
Obserwuj wątek
    • Gość: grzegorz Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 195.116.107.* 09.07.01, 15:23
      Czy wogóle ktoś z Was jeździ na gazie?

Czy teza o spalaniu identycznym bądź 20% większym od benzyny jest prawdziwa?

PZDR
      • Gość: Niknejm Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.pg.com 09.07.01, 16:14
        Sam nie jeżdżę, ale z doświadczeń znajomych (Accord) wynika, że rzeczywiście 10-
        15% więcej spalić może.

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: Sin Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 19:15
          prawie 10 złotych na 100 km-to na gazie
          na benzynce byłoby coś koło 24/100
          Niech żyje LPG ! Żadna droga nie jest zbyt długa!
          • Gość: lb Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.if.uj.edu.pl 09.07.01, 19:40
            Rzeczywiscie moj polonez 1.6 gaznik bierze 15 - 20% wiecej.
            Moze to przez moj gaznik ale obroty bardzo zaleza od temperatury na zewnatrz,
            nigdy nie wiem co jest rozregulowane mieszalnik gazu czy moj gaznik. do tego
            mniej miejsca w bagazniku i mniej mocy, tez 15 - 20%. ale cena za kilometr jest
            ok.
            • Gość: Tommas Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 195.117.234.* 10.07.01, 16:35
              Od pół roku jeżdzę Lanosem 1,5 z orginalną - fabryczną instalacją LPG , auto
              spala ok 10l/100 km przy normalnej a więc dynamicznej jeżdzie miejskiej i tyle
              samo za miastem (a lubię pocisnąć).
              W zasadzie jazda na gazie jest spoko jest jednak jedno "ale" smród przepalonego
              gazu w kabinie który potrafi zabić miłe uczucie taniego tankowania , moze mi
              ktoś doradzi jaka moze być przyczyna tego zapachu (nie jest to zpach "czystego"
              nie spalonego gazu)
              • Gość: grzegorz Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 195.116.107.* 11.07.01, 15:20
                Gość portalu: Tommas napisał(a):

> Od pół roku jeżdzę Lanosem 1,5 z orginalną - fabryczną instalacją LPG , auto
                > spala ok 10l/100 km przy normalnej a więc dynamicznej jeżdzie miejskiej i tyle
                > samo za miastem (a lubię pocisnąć).
                > W zasadzie jazda na gazie jest spoko jest jednak jedno "ale" smród przepalonego
                >
                > gazu w kabinie który potrafi zabić miłe uczucie taniego tankowania , moze mi
                > ktoś doradzi jaka moze być przyczyna tego zapachu (nie jest to zpach "czystego"
                >
                > nie spalonego gazu)

W moim samochodzie z nową instalacją Lovato - dokładnie to samo - zapach kapuchy
                z mydlinami. Nie jest to bardzo denerwujące, ale może ktoś zna rozwiązanie?

Pozdrawiam użytkowników LPG
                • Gość: Tomek Re: Ile pali Wam samochód z LPG? smród w kabinie IP: *.popnet.pl 13.07.01, 10:06
                  jeżdzżę już drugim samochodem zasilanym gazem
                  W starym samochodzie miałem instalację nie najlepszej firmy Landi
                  a teraz mam BRC ale ani wcześniej ani teraz nic u mnie w samochodzie nie
                  śmierdzi. "Smrodek" raczej zależy od szczelności układu i starannośći wykonania
                  instalacji. A może wystarczy uszczelnić układ wydechowy.

Spalanie jest rzeczywiście troszkę większe ale co to jest w porównaniu
                  do ceny benzyny.

Z mocą jest różnie w poprzednim samochodzie gaźnikowym rzeczywiście moc była
                  mniejsza, teraz na wtrysku to różnicy raczej nie zauważyłem.

P.S. A jaka jest tzw. "oryginalna" instalacja LPG w Lanosie???
                  • Gość: grzegorz Re: Ile pali Wam samochód z LPG? smród w kabinie IP: 10.2.0.* / *.energopol.com.pl 13.07.01, 12:26
                    Gość portalu: Tomek napisał(a):

> P.S. A jaka jest tzw. "oryginalna" instalacja LPG w Lanosie???

O ile się nie mylę to Bedini.
              • Gość: Mir Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.fancomp.com.pl 26.11.01, 15:27
                Instalację gazową mam ponad rok i jeszcze nie czułem zapachu gazu w kabinie.
      • Gość: rychu Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 194.204.130.* 13.07.01, 12:34
        jeżdżę Mazdą 626 2.0 poj. pali ok 12 L LPG zimą , głównie po mieście
        (benzyny zeżre do 10), poza tym mam ciężkie kopyto ;-)
    • Gość: todzio Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.duna.pl 16.07.01, 00:07
      witam
      Jesli chodzi o instalacje gazowego zasilania w swiom samochodzie (GOLF 1.8,
      przebieg 178tys. km) mialem mieszane uczucia. A bralo sie to m. innymi z tego,
      iz dzwiek jaki wydawal silnik odpalony na gazie (na zimno) sprawial wrazenie
      jakby mial sie za chwile rozleciec. Ponadto dane dotyczace spalania gazu
      roznily sie wyraznie od tych podawanych przez znajomych w stosunku do tego, co
      podawala prasa motoryzacyjna.
      Jednak teraz z perspektywy czasu chwale sobie montaz tego zrodla zasilania.
      Przejechanie 100 km to rzeczywiscie koszt 10 zl (spalanie gazu latem ok.
      10l/100km, benzyny zas ok. 7-7,5l/100km). Przy cenie litra gazu w granicach
      1,1zl jest to dobra inwestycja. Osiagi samochodu wydaja sie nieznacznie slabsze
      ale przy normlnej eksploatacji jest to niezauwazalne.
      A tak na marginesie nawet nowoczesne jednostki diesla wypadaja blado przy
      porownaniu kosztow przejechania 1km na ropie w stosunku do gazu :-)

• Gość: greg Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 16.07.01, 09:48
        Pozdrowienia dla użytkownikow LPG
        Ja jeżdże juz trzecim samochodem zasilanym gazem w sumie przejechałem na gazie
        ok. 120 tys zawsze spalanie bylo wieksze niż na benzynie jednak w ostatnim
        przypadku to jest Xsara 1.6 110 KM z instalacja BRC różnica jest juz nieznaczna
        na benzynie po trasie mozna zejść przy spokojnej jeździe do 5,9l/100km a na
        gazie 6,8l/100km troche mniej proporcje wystepują przy jeździe agresywnej ale
        ogolnie sie oplaca nawet bardzo.
        Smród w samochodzie nie jest normalny i trzeba znaleźdż przyczyne i zlikwidować
        fakt że go czujemy jest zwiazany z mniejszą tolerancja zapachu gazu niż benzyny
        miałem taki problem w polonezie i okazało się że nie szczelna były podłaczenia
        gazowe po uszczelnieniu problem minął. powodzenia
    • Gość: lpg Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 217.153.50.* 26.11.01, 12:30
      Punto 1,2. Zima, przy jezdzie miejskiej spala 10 litrow. Katalogowo, benzyny
      powinno spalic 7,5 benzyny. Jak widac wzrost ok. 30%, jednak i tak opłacalne.
      Byc moze to kwestja regulacji. Jesli ktos sie orientuje, co moze byc powodem -
      napiszcie. Instalacja Lovato.
      • Gość: stefan Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.sap-ag.de 26.11.01, 13:58
        Gość portalu: lpg napisał(a):

> Punto 1,2. Zima, przy jezdzie miejskiej spala 10 litrow. Katalogowo, benzyny
        > powinno spalic 7,5 benzyny. Jak widac wzrost ok. 30%, jednak i tak opłacalne.
        > Byc moze to kwestja regulacji. Jesli ktos sie orientuje, co moze byc powodem -
        > napiszcie. Instalacja Lovato.

moja dziewczyna ma Punto 1,2 i benzyny pali miedzy 8 a 9 zima!

Wiec spalanie 10 litrow gazu zima jest dobrym wynikiem!
    • Gość: stefan Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.sap-ag.de 26.11.01, 14:02
      Gość portalu: grzegorz napisał(a):

laguna 2.0

zasilanie gazem przez ponad 1,5 roku
      zeobilem okolo 70 tysiecy na gazie
      ponad 50 tysiecy spalanie bylo super na poziomie 10-11 litrow srednio przy
      predkosciach 120-160/obroty 3-4 tysiace, kombinacja trasa 400 km /miasto 100 km

ale od kilku miesiecy spalanie bardzo duze 14-15 litrow - trasa w nocy bez
      wyprzedzania 120-150 km/h
      zmienilem parownik

i nie wiem gdzie problem
      • Gość: Lutek Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.plaszew.sdi.tpnet.pl 28.11.01, 09:39
        Polonez 1.6 z jednopunktowym wtryskiem.
        Instalacje załozyłem niecałe 3 miesiące temu, do tej pory przejechałem około 6
        tys. km. Spalanie w granicach 11-12 litrów w mieście i na krótkich trasach,
        przy dość dynamicznej jeździe. na trasie pali około 10. Najlepszy wynik to
        nieco ponad 8 litrów- długa trasa i bardzo spokojna jazda. To obecnie. Ale na
        początku było dość kiepsko. Palił 13-15 litrów, praktycznie bez przerwy go
        reguowałem i niewiele to pomogło, przełom nastąpił po wymianie filtra powietrza.
        Moc samochodu zmniejszyła się niewiele, jeździ się w miarę narmalnie-oczywiście
        jak na warunki tech. poloneza. Ale wszystkie niedogodności odzchodzą w
        niepamięć przy tankowaniu. przy średnim spalaniu 12litr. koszt 100km to 10-
        15zł, zależnie od ceny gazu i to jest największą zaletą LPG.
        A tak na koniec. Duży wpływ na spalanie ma jakość gazu. Według mnie dobrej
        jakości gaz sprzedają na statoil, ale to jest tylko moje osobiste odczucie i
        nie musi pokrywać się z opiniami użytkowników lpg.
        pozdr.
    • Gość: Tomasz Re: Ile pali ... co o jakości LPG? IP: 193.59.192.* 28.11.01, 14:58
      Skoda Felicja 1,3 hatchback, założyłem przy 35.500,-km gaz (ok 2 tygodni temu)
      i pali 8,5 ltr gazu (7,2 - 7,5 benzyny, dane pewne a więc wychodzi ok 12%
      więcej)przy elastycznej jeździe. Silnik bardziej elastyczny choć mniej skoczny.
      Raczej nie śmierdzi, problem tylko z tym, że nie pokazuje rezerwy (a powinien)
      choć wystarczy regulowany licznik kilometrów, ponadto odpala czasami na gazie
      jak zimny (niedopuszczalne). Elektrykę założyli beznadziejnie, podobnie jak
      cała elektryka w Feli. 330 km zrobione za 34,-pln - co Wy na to ?
      Kwestia jakości gazu otwarta - proszę o doświadczenia praktyczne !
      Aha, bagażnik od butli (skraplanie zbiornika) mokry i bierze trochę oleju.
    • Gość: mick Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 217.153.50.* 30.11.01, 13:47
      Moje Wento 1.8 poza miastem pali 9-10 litrow, co jak na tak duzy silnik
      (gaznik) jest chyba dobrym rezultatem.
    • Gość: MI RAZ Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 15:45
      silnik 3.0 z wtryskiem na benzynie w mieście 15 l
      na gazie w mieście ok. 20 l/100 km
      ale cenowo i tak dobrze
      uwaga instalacja gazowa zmienia zasilanie na gaźnikowe
      pzdr
    • Gość: daro Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: 192.168.129.* / *.wes.citynet.pl 30.11.01, 18:36
      Jeżdzę Laguną 2.0 115 KM.Benzyny pali 7l w trasie (130km/h), po mieście 10l
      przy dość ciązkiej nodze. Gazu: w trasie 9-10l, miasto 11-12l. Jak widać
      potrzebuje ok. 15% więcej gazu i jest trochę słabszy, ale niewiele. Reasumując
      zwiększone zużycie gazu oraz spadek mocy przy tradycyjnej instalacji gazowej
      MUSI byc nieznacznie większe. Jedynie instalacja gazowa z wtryskiem gazu
      pozwala na zniwelowanie różnic. Jednak obecny koszt tej instalacji (4000-5000
      tyś) wyklucza jej upowszechnienie. Ale czyż i tak nie jest przyjemnie tankować
      i płacić za gaz. Polecam
      • Gość: krss Re: Ile pali Wam samochód z LPG? IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.01, 22:11
        Fiat Brava 1,6 pali ok 8,6 litra jazda z prędkościami 100-110 głównie trasy.
        Przejechałem ponad 90 kkm. Tydzień temu wymieniłem parownik (koszt 250 zł).
        Instalacja Landi. Jedyny problem to częste wycieki płynu chłodniczego
        na "wcince" w układ chłodniczy. Pomogła wymiana na inny, może stary był w jakiś
        sposób zniekształcony - nie wiem. Zapach w kabinie może być spowodowany brudnym
        filtrem powietrza lub nieszczelnością układu wydechowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka