Dodaj do ulubionych

Kolej w Płocku

30.10.06, 13:28
Witam Wszystkich,

Płock jest niestety jedynym tak dużym miastem w Polsce, w którym kolej
praktycznie umiera. Czy musi tak być? Oczywiście, że problemem nr 1 jest fakt,
iż tory do Warszawy biegną naokoło i pociag jedzie znacznie dłużej niż
autobus.Jednak czy na pewno? W godzinach szczytu Polski Expres jedzie czasem
nawet 3 godziny!W tej chwili najszybszy pociąg jechałby do Płocka 2h25 min. -
przy założeniu, że na trasę puszczono by najnowszy ezet Kolei Mazowieckich,
który na odcinku Warszawa- Kutno mógłby jechać do 160 km/h.Poranne kursy do
Warszawy i popołudniowe z powrotem mogłyby być dobrą alternatywą dla
autobusów. Docelowo zaś, gdyby wyremontować odcinek Kutno-Płock, czas podróży
zbliża się do czasu autobusu poza szczytem (ok. 2h). W sytuacji, gdy korki na
ulicach będą coraz większe, uważam iz warto walczyć o takie połączenie, tym
bardziej że wtedy spadnie też czas przejazdu na Łodzi i Poznania ( tu też
powinno być więcej połączeń). Jasne, że nie ma szans na nową szybką linię do
Warszawy i tym samym na szybką kolej dzieki której dojazd tam trwałby godzinę
(tak jak się robi do będącej w podobnej odległości od Warszawy - Łodzi czy
Siedlach). Ale bez lepszej kolei piękny Płock będzie miał małe szanse na
rozwój....
Obserwuj wątek
    • lucky.man Re: Kolej w Płocku 06.11.06, 12:38
      Żadnego odzewu?
      Może jednak znajdą się chętni do rozmowy o perspektywach kolei w Płocku? Chyba,
      że Polski Express wszystkim wystarcza....
      • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 06.11.06, 13:29
        Perspektyw kolei dla Płocka nie widzę żadnych, chyba że szynobusy do Sierpca i Gostynina... po prostu nie ma szans na nic konkretnego z taką infrastrukturą jaka jest obecnie (jedna linia torów, w bok od W-wy, dworzec niczym z Pcimia Dolnego)...gdyby przedłużono CMK sytuacja zmieniłaby się diametralnie, ale w to to chyba nawet najwięksi fantaści już nie wierzą ...
        • stuntman Re: Kolej w Płocku 06.11.06, 20:31
          Fakt, że do tej pory jeszcze nie kursują regularne szynobusy z Sierpca przez
          Płock do Kutna, uważam za wielkie nieporozumienie. Takie posunięcie ożywiłoby
          rynek na połączenia kolejowe i w konsekwencji przyniosło wiele dobrego dla
          całego rejonu. A co do CMK to może jestem niepoprawnym optymistą, ale wciąż mam
          nadzieję, iż jeszcze dożyję takich czasów kiedy ona powstanie i będzie zahaczać
          o nasz Płock :) Za jakiś czas może i do nas dotrą unijne standardy, bo to co
          jest obecnie nie ma żadnych szans na jakikolwiek sensowny rozwój.
    • tokio.train Re: Kolej w Płocku 09.11.06, 21:08
      Tak się składa że jestem miłośnikiem kolei i Płocka (uwielbiam Wasze miasto,
      choć od urodzenia mieszkam w Warszawie). I pracuję "u źródła" czyli w PKP PLK ,
      czyli tej Spółce PKP co się zajmuje remontami i utrzymaniem infrastruktury
      kolejowej w naszym kraju.Sprawdziłem i niestety nie mam dla Was dobrych
      wiadomości: w najbliższych latach nie ma w planach remontu odcinka Kutno-Płock,
      jako że do zrobienia są główne magistrale typu Warszawa-Łódź, Warszawa-Gdynia,
      Wrocław-Kraków, Wrocław-Poznań, CMK do 250 km/h i wiele innych (większość będzie
      robiona za środki unijne). Obecna prędkość szlakowa dla trasy Kutno-Płock to 60
      km/h i jak na lokalną linię to uważane jest i tak za bardzo dobre..... O CMK na
      Północ w ogóle się nie mówi (linia Warszawa-Gdynia ma być modernizowana do
      200km/h), zaś koncepcja "Igreka" - czyli szybkiej kolei Warszawa-Poznań-Wrocław
      ma szansę na realizację po....2013 r. jak dobrze pójdzie.
      Gdzie jest zatem szansa? Tylko i wyłącznie w działaniach samorządu.W
      Wielkopolsce powstają Koleje Wielkopolskie i to samorząd w znacznej mierze
      sfinansuje remonty lokalnych tras, aby mogły po nich jeździć szynobusy. Podobnie
      powinno być w Płocku, szynobusy powinny wyruszyć na trasę Sierpc-Płock-Kutno, a
      Płocczanie powinni domagać się remontu torów, aby pociągi jeździły szybciej.

W tej chwili trwa modernizacja trasy Warszawa-Poznań, roboty trwają na odcinku
      Kutno-Łowicz. Po remoncie czas przejazdu Warszawa-Kutno ma wynosić 1h 05 min.
      Gdyby trasa Kutno-Płock została wyremontowana, wtedy jest szansa na ok. 1h40 do
      Warszawy. Prawie co Polski Express , ale z uwagi na coraz większe korki (w
      godzinach szczytu jak tu piszecie przejazd trwa nawet ok. 3h, sam zresztą
      jechałem 2h 25 min.) warto o to walczyć. Tym bardziej że Koleje Mazowieckie
      naprawdę kupują nowoczesne "ezety" które do Kutna pojadą 160 km/h, tak więc
      walczcie o taki pociąg do Płocka!
      • gzeju Re: Kolej w Płocku 12.11.06, 14:05
        No jeśli chodzi o trasę Płock-Warszawa-Płock, to mam wrażenie że wszelkie poważniejsze zmiany mogłyby zostać wymuszone tylko i wyłącznie budową lotniska w Modlinie (do której pewnie jeszcze dlugo nie dojdzie).
        Bo jeśli się stoi, to głównie w Łomiankach -a kolejka Modlin-Warszawa przecież istnieje (co prawda aż godzinę jedzie, ale pewnie można byłoby liczyć na modernizację) i potrzebne byłoby już tylko dobre połączenie Modlin-Płock (niekoniecznie kolejowe), żeby nie było takiej sytuacji że podróż 3 godziny trwa

Ale może się mylę, średnio znam temat i to tylko moje osobiste domysły :)
        • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 12.11.06, 15:21
          Połączenia kolejowe w kierunku W-wy w ogóle bym sobie odpuścił, nie ma co się
          porywać z motyką na Słońce bo tak porąbanego połączenia kolejowego ze Stolicą
          nie ma żadne większe mazowieckie miasto. Jedyne co można zrobić to odpalić
          szynobusy Sierpc-Płock-Gostynin , jak najczęściej i jak najszybciej i to już
          będzie sukces. Zbliżymy do Płocka dwa porównywalnej wielkości miasta, co może
          kiedyś w dalekiej przyszłości dałoby początek czegoś na kształt mini-aglomeracji
          miejskiej o niebagatelnym już potencjale ok 300 tys ludzi. A jeśli chodzi o
          Modlin - tutaj pole do popisu mają przewoźnicy samochodowi, trzeba zadbać o
          dobre połączenie z przyszłym lotniskiem. Jeśli da się na niego dojechać w ciągu
          godziny (a da się, nawet szybciej tyle że samochodem) to z tego lotniska Płock
          będzie miał wymierne (BARDZO wymierne) korzyści...
          • stuntman Re: Kolej w Płocku 12.11.06, 16:31
            I o to właśnie chodzi z tymi szynobusami - maksymalnie usprawnić komunikację w
            rejonie. Podbijanie Warszawy przy istniejącej infrastrukturze nie ma sensu,
            poza tym autobusy bardzo sprawnie sobie radzą z transportem z i do stolicy.
            Wydawanie wielkiej kasy na modernizację istniejącej linii mija się z celem,
            lepiej zainwestować te pieniądze w drugą nitkę na trasie Płock-Zakroczym.
            Jedyne co warto w przyszłości zrobić w Płocku z istniejąca linią kolejową, to
            przełożyć ją na trzeci most i wyprowadzić ruch pociągów z centrum miasta.
            • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 12.11.06, 17:51
              Widzę że się zgadzamy :) Komunikacja samochodowa z W-wą jest coraz lepsza
              (ciągle powstają nowe połączenia np. ostatnio EkoBus), trzeba tylko zadbać o
              odpowiedniej jakości drogę i tyle. Natomiast w przypadku kolei SUPER byłoby
              gdyby szynobusy dowiozłyby mieszkańców Gostynina do Płocka w pół godziny - w
              takim przypadku miasto zyskałoby naprawdę dużo (Gostynin to jakieś 20 tys.
              mieszkańców nie licząc okolic) nowych potencjalnych klientów np. sklepów, kin(a)..
              • gzeju Re: Kolej w Płocku 14.11.06, 16:36
                Wlasnie... przynajmniej burakom z Pex nie muszę płacić, bo Baracuda i Ekobus jeżdżą praktycznie na zmianę. Porządna trasa do Zakroczymia i kolejka z Modlina by rozwiązała sprawę (bo korkujące się Łomianki to problem chyba nawet bardziej skomplikowany niż lotnisko -a jeśli będzie to lotnisko, to Łomianki się pewnie zakorkują już całkiem i przesiadka w pociąg Modlin-Warszawa będzie jedynym sensownym wyjściem )

Szynobusy mnie aż tak nie interesują (bo nie korzystałbym) ale słyszę o nich od dłuższego czasu i też mnie dziwi że jeszcze tego nie ma.

No... to chyba tyle z mojej strony jeśli chodzi o teoretyczne rozważania :)

• lucky.man Re: Kolej w Płocku 14.11.06, 20:10
                  Ja jednak uważam, że połączenie z Warszawą przez Kutno jest konieczne. Odcinek
                  drogowy Płock-Zakroczym jak na razie jest niezły, coraz większym problemem będą
                  korki w Łomiankach, gdyż Warszawiacy coraz częściej przeprowadzają się poza
                  miasto i ruch będzie coraz większy.Natomiast zwróćcie uwagę, że nie chodzi o
                  żadną wielką kasę, tylko o remont 1-torowego, prostego, bez tuneli,
                  46-kilometrowego odcinka Płock-Kutno i przystosowanie go do prędkości 100-120
                  km/h, czyli raptem powrót do sytuacji z lat 70-tych;-))))) Zauważcie, że taka
                  prędkość to standard zwykłych torów, dopiero potem są tory 160 km/h (w Polsce
                  luksus i rzadkość, w Zachodniej Unii tyle jeźdżą lokalne pociagi). Takie tory są
                  z Warszawy do Kutna i dzięki temu jest szansa mimo jazdy naokoło na ok. 2 godz.
                  jazdy do Warszawy.
                  I nie narzekajmy na fatalne położenie Płocka na mapie kolejowej Polski - mamy
                  przecież świetne potencjalne połączenie z dużymi miastami - Poznaniem i Łodzią,
                  a dalej Wrocławiem i Berlinem przecież;-))))) Po remoncie odcinka PŁock-Kutno
                  skróci się czas jazdy do Poznania, a jak wyremontują Kutno-Łódź - do Łodzi.
                  A teraz pomarzę - za kilka lat widzę w Płocku taki oto rozkład:
                  - 2 razy dziennie pospieszny do Poznania - czas jazdy 2,5 godz.
                  - 2 razy dziennie pospieszny do warszawy - 1godz. 40 min.
                  - 4 razy dziennie pospieszny do Łodzi - 1,5 godz.
                  - co godzinę szynobus do Sierpca i Gostynina
                  - co 2 godz.szynobus do Kutna (z dogodnymi skomunikowaniami z IC-kami do
                  Poznania (czyli też i do Wrocławia i Berlina), Łodzi (czyli też i do
                  Częstochowy, Katowic i Krakowa) oraz oczywiście Warszawy. Czyz wtedy Płock nie
                  stanie się kolejową potęgą?;-)))))Możliwe? Tylko wystarczy przywrócić zwykły
                  standard prostej linii Płock-Kutno.A z Kutna mamy już szybką międzynarodową
                  linię kolejową.
                  • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 14.11.06, 20:31
                    Faktycznie, masz rację ... wizja przez Ciebie roztoczona jest naprawdę świetna
                    ... gdyby pociąg jechał do W-wy 1h40 min to nie wahałbym się wybrać jego zamiast
                    powolnego (wbrew nazwie) autobusu PEx albo o zgrozo - Komfortu. Ja jednak mimo
                    wrodzonego optymizmu jestem w tej kwestii realistą - może nasze dzieci doczekają
                    się takiego rozkładu jazdy z płockiego dworca PKP (rzecz jasna odnowionego :-)

PS. Nie demonizowałbym zjawiska przenosin ludzi z W-wy pod miasto - po pierwsze
                    trend ten jest raczej w drugą stronę , południową (Piaseczno) a po drugie za
                    kilka lat postanie wreszcie alternatywny do Pułkowej wyjazd z W-wy na północ,
                    może nie w otulinie Kampinosu bo ten wariant utonie pod lawiną protestów, ale na
                    pewno w jakimś innym. Czas przejazdu przez ten rejon skróci się więc dość znacznie.
                    • gzeju Re: Kolej w Płocku 17.11.06, 02:15
                      No ja też bym nie demonizował, ale niestety czasem trzeba, tym bardziej że w tej okolicy problem jest dość złożony... Łomianki to obecnie 20-tysięczne, samodzielne i rozwijające się miasto, w którym ludności cały czas przybywa.
                      Z obwodnicą problem jest na tyle skomplikowany, że nie sądzę żeby komukolwiek udało się ją zbudować przed 2010 rokiem. Czyli jest bardzo możliwe, że to powstanie później niż lotnisko. A lotnisko przy braku dobrej komunikacji =>gigantyczne korki na tej trasie.

No ale nieważne, bo to tym bardziej skłania do rozmyślań nad tym pociągiem. Tym bardziej że (po tym jak mnie ostatnio potraktowali) obiecałem sobie, że do PExa nie wsiądę nigdy w życiu... i już zostają mi tylko te prywatne busy i komfort (w którym też dziwne rzeczy się czasem dzieją) :)
                      • tokio.train Re: Kolej w Płocku 22.11.06, 22:40
                        Wszystkim zainteresowanym Płocką Koleją polecam bardzo ciekawe artykuły w
                        miesięczniku "Świat kolei" nr 6i7 z tego roku. Są niezwykle obszerne i dokładnie
                        opisują historię kolei a przy okazji kawał historii Płocka. Są też zdjęcia.

A co do Łomianek - nie tylko one,jest także np. spory Nowy Dwór i przede
                        wszystkim tysiące aut zmierzające do Warszawy nawet i z Gdańska i to coraz
                        więcej, bo w przyszłym roku zacznie się modernizacja linii kolejowej
                        Warszawa-Gdańsk, która potrwa .... 7 lat , będą jeszcze większe opóźnienia i
                        jeszcze więcej ludzi pojedzie swoimi samochodami.
                        Ostatnio jechałem do Płocka Comfort Busem prawie 2h 30 min. I żaden komfort, a
                        toaleta nieczynna.Naprawdę warto żeby już teraz był pociąg pospieszny - jechałby
                        2h 35 min.Jeszcze jakby Koleje Mazowieckie wprowadziły super promocyjną cenę za
                        przejazd (jak np. zrobiły na trasie Warszawa- Otwock aby wygrać z prywatnymi
                        autobusami) to taki pociąg byłby pełny.
                        • tokio.train Dobra wiadomość;-))))))))))))) 27.11.06, 13:25
                          Do Kutna pojedziemy szybciej

PŁOCK. Dobra wiadomość dla pasażerów kolei. W przyszłym roku PKP zmodernizuje
                          tory między Płockiem a Kutnem. Dzięki temu będzie można skrócić czas przejazdu
                          nawet o kilkanaście minut

Połączenie z Kutnem to w zasadzie jedyne okno na świat dla płockich kolei, bo
                          nawet bezpośrednie połączenia z Poznaniem czy Warszawą prowadzą właśnie przez to
                          miasto. Do Kutna prowadzi tylko jeden tor, w dodatku w kiepskim stanie. Pociągi
                          zazwyczaj nie mogą poruszać się szybciej niż 60 km/godz. Zaledwie 50-km odcinek
                          pokonują w godzinę, gdy na innych trasach taki sam dystans dystans są w stanie
                          przejechać dwa razy szybciej.

Ale już w przyszłym roku do Kutna dojedziemy trochę szybciej. - W
                          przyszłorocznym planie remontów znalazła się ta trasa - przyznaje rzecznik
                          warszawskiego Zakładu Linii Kolejowych Ryszard Bandosz. - Prace powinny ruszyć w
                          połowie roku.

Kolejarze mają zmodernizować te odcinki, gdzie pociągi muszą teraz zwalniać do
                          20-30 km ze względu właśnie na zły stan torowiska albo - jak np. w przypadku ul.
                          Słonecznej w Płocku - z powodu braku szlabanów.

Na Słonecznej jeszcze w tym roku rozpocznie się budowa rogatek. Dzięki nim
                          pociągi będą mogły swobodnie jechać 60 km/godz. Na trasie, gdy wymienione
                          zostaną części torowisk, składy rozpędzą się do 80 km/godz. Dodatkowo ZLK
                          zapowiada przegląd i ewentualne naprawy na całej trasie.

Według Bandosza inwestycja pozwoli na skrócenie podróży do Kutna i z powrotem
                          nawet o kilkanaście minut.

Sebastian Śmietanowski
                          Hubert Waguła - Ireneusz Hyra - Wszelkie prawa zastrzeżone © EKK 1997-2006™

Oddział regionalny PKP PLK SA postarał się - bo Marszałek Struzik zadziałał;-)
                          Teraz to już droga do niezłego pośpiecha do Warszawy otwarta!!!
                          • konrad_wp Re: Dobra wiadomość;-))))))))))))) 27.11.06, 13:51
                            To ile taki pośpiech może jechać? Żeby był konkurencją dla busów (bo już nawet nie Komfortów) musi jechać max 1:45 ...
                            • tokio.train Re: Dobra wiadomość;-))))))))))))) 27.11.06, 15:10
                              To powinno być połączenie w godzinach szczytu, poranne i powrót po południu,
                              wtedy gdy nawet dojazd busem będzie trwał powyżej 2 godz. Taki pociąg jak
                              marszałek Struzik i prezydent Milewski załatwi żeby to był nowy EZT Kolei
                              Mazowieckich (bedzie mógł jechac 160km/h) może pokonać trasę poniżej 2
                              godzin.Taki luksusowy pociąg byłby przecież wygodniejszy od busów, jest też
                              toaleta;-)
                              A swoją drogą - dziwi mnie dlaczego w tej chwili nie ma żadnego busa do Płocka
                              między 16 a 17? Polski Express o 16.30 jest tak napchany, ze nie da się wejść i
                              odjeżdża z 20-minutowym opóźnieniem, prosto w korek w Al. Jana Pawła II.
                              Tymczasem ekobus odjeżdza o 15.20 a potem o 18.....
                              • gzeju Re: Dobra wiadomość;-))))))))))))) 27.11.06, 15:51
                                ekobus chyba o 19.30 :)
                                a Baracudabus o 18.15.

No ale jest komfort z zachodniego o 16.45 (ale przez centralny jedzie, więc trzeba kilkanaście minut doliczyć -tak czy siak, przynajmniej wyjeżdża o tej godzinie o której powinien)
    • gasior222 Re: Kolej w Płocku 16.01.07, 22:51
      mi też sie marzy oglądać w Płocku pospiechy ciagniete przez siódemki a tak
      zostaje jeden koziolek ale trzeba patrzec optymistycznie. Mam pytanie slyszalem
      ze kiedys przez nasze miasto sie przewijal nawet pospieszny do gdanska, moze mi
      ktos napisac jakie byly polaczenia z plocka w czasie najwiekszego rozkwitu
      kolejowego :) p.s. toko train poczytalbym swiat kolei ale nie mam dostepu u nas
      w miescie nie kupi takich rzeczy szukalem po empikach z checia bym przeczytal
      ten artykul.
      • g.dziwota Re: Kolej w Płocku 18.01.07, 15:53
        gasior222 napisał:

> mi też sie marzy oglądać w Płocku pospiechy ciagniete przez siódemki a tak
        > zostaje jeden koziolek ale trzeba patrzec optymistycznie. Mam pytanie
        slyszalem ze kiedys przez nasze miasto sie przewijal nawet pospieszny do
        gdanska, moze mi ktos napisac jakie byly polaczenia z plocka w czasie
        najwiekszego rozkwitu
        > kolejowego :) p.s. toko train poczytalbym swiat kolei ale nie mam dostepu u
        nas w miescie nie kupi takich rzeczy szukalem po empikach z checia bym
        przeczytal
        > ten artykul.

Dziecięciem będąc jeżdziłem tym pociągiem. Relacja Łódź Kaliska - Gdynia.
        Podróż trochę trwała bo zmieniali elektrowóz na spalinowóz w Płocku i potem
        zpowrotem w Brodnicy (chyba - albo w Iławie). Pamiętam, że był o godz 1 - 1,30
        w nocy.
      • zjadowity Re: Kolej w Płocku 19.01.07, 12:52
        gasior222 napisał:
        p.s. toko train poczytalbym swiat kolei ale nie mam dostepu u nas
        w miescie nie kupi takich rzeczy szukalem po empikach z checia bym przeczytal
        ten artykul.

W EMPIKu na Narutowicza "Świat Kolei" mają w ofercia już ze 2-3 lata i co
        miesiąc jest w sprzedaży nowy numer.
        Pozdrawiam.
      • gasior222 Re: Kolej w Płocku 23.01.07, 21:59
        a ma ktos moze Świat Kolei 5-6 2006?
      • jarche Re: Kolej w Płocku 24.01.07, 17:51
        Odswieżam swoją pamięć.
        Łódź Kaliska - Gdynia Osobowa przez Płock, Brodnicę czyli włóczęga północy był
        odkąd pamiętam. Ale była to osobówka a nie pośpieszny.
        Pośpieszne to oczywiście Mazowsze do W-wy Wschodniej (przez kilka sezonów
        przedłużony do Lublina)
        Pośpieszny z Łodzi Kaliskiej do Olsztyna w sezonie wakacyjnym przedłużony do
        Ełku.
        Jeździł też kilka sezonów osobowy do Torunia przez Sierpc. No i teraz mamy
        Koziołka do Poznania. To chyba wszystko jeśli chodzi o moją pamięć i pociągi
        dalekobieżne z lub przez Płock.
        Pozdrawiam - Jarek
        • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 24.01.07, 21:23
          Czyli wcale tego tak dużo nie było. Płock chyba od zawsze był kolejowym
          zadupiem, i takim też raczej pozostanie. Ja cieszyłbym się 10 razy bardziej z
          regularnej, częstej komunikacji szynobusowej z Sierpcem i Gostyninem niż jednym
          pociągiem dziennie do Poznania.
          • stuntman Re: Kolej w Płocku 24.01.07, 23:06
            Myślę, że należy sobie na odpuścić kolej w Płocku na jakąś większą skalę.
            Postawić trzeba raczej na regularne szynobusy Sierpc-Kutno, wyprowadzić linię
            kolejową na zachodnie granice miasta i skupić się na radykalnej poprawie
            jakości i szybkości połączeń drogowych z innymi miastami.
          • jarche Re: Kolej w Płocku 25.01.07, 17:18
            Niby faktycznie dużo tego nie było, ale w porównaniu z tym co jest...
            Szynobusy na trasie Płock - Kutno i Płock - Sierpc to moze być bardzo dobry
            początek. Jakiś cień nadziei wiążę z uruchomieniem w przyszłym roku lotniska w
            Modlinie. Może jakiś mózgowiec wpadnie na pomysł, że takie lotnisko powinno
            zostać połączone z liniami kolejowymi. Modlin leży na trasie kolejowej W-wa -
            Gdańsk. Brakuje linii na zachód przez Płock i dalej do Włocławka. Ale to
            zaledwie jak napisałem nie nadzieja lecz jej cień.
            Pierwsze co powinno sie zdarzyć w związku z płocką koleją to przejście z
            łódzkich Przewozów Regionalnych pod Mazowieckie. Łódź nie jest i nie będzie
            zainteresowana przewozami pasażerskimi w naszym regionie.
            A plany i budowa nowych tras kolejowych to odległa, bardzo odległa przyszłość.
            Pozdrawiam - Jarek
      • gasior222 Re: Kolej w Płocku 25.01.07, 21:07
        dzieki wszystkim za informacje o historycznych połączeniach :( miejmy nadzieje
        ze cos sie zmieni w najblizszych latach. Ciekawe do ilu minut skruci sie czas
        podrózy do Kutna jak zmodernizują trochę to trase mysle ze wtedy sie cos ruszy.
        Wchodzilem kiedys na strone PLK i byl tam projekt modernizacji ale teraz na
        nowej stronie nie moge juz tego znalezc mam nadzieje ze sie nie wycofali
    • stuntman Re: Kolej w Płocku 28.05.07, 10:06
      W Programie Regionalnym autorstwa PiS-u można przeczytać:
      "Przedłużenie Centralnej Magistrali Kolejowej o odcinek Korytów-Sochaczew-
      Płock i dalej śladem istniejących linii w kierunku północnym do Trójmiasta, aby
      utworzyć nowe połączenie tranzytowe północ-południe, o dużych prędkościach,
      pozwalające na obejście węzła warszawskiego, a jednocześnie powiązanie Płocka z
      obszarem aglomeracji, zapewniające czas podróży w granicach 60 minut"
      www.pis.org.pl/download.php?g=mmedia&f=program_samorzadowy_mazowieckie.pdf
      • jarche Re: Kolej w Płocku 28.05.07, 12:38
        W Planie Zagospodarowania Przestrzennego Województwa Mazowieckiego na stronie
        49 jest Mapka 21 pn. Układ transportowy. (sorki - nie mam linku tylko papier).
        Tam jest zaznaczona trasa, o której piszesz. Z legendy wynika, że jest to linia
        kolejowa AGC (linia do budowy dużych prędkości). Omija Sochaczew od wschodu i
        łączy się z CMK. Podobnej klasy nowa magistrala jest zaprojektowana tylko od W-
        wy w stronę Terespola i od W-wy wzdłuż autostrady A-2 do Strykowa.
        Piekne. Żeby chociaż na emeryturze móc czmychnąć po południu do Gdańska na
        podwieczorek przy Neptunie a za godzinkę wrócić do Płocka. Nie budźcie mnie z
        tego snu...
        • abrakadaber Re: Kolej w Płocku 28.05.07, 13:43
          byłoby pięknie....
        • stuntman Re: Kolej w Płocku 30.05.07, 18:48
          Temat CMK powraca - piszą o tym w najnowszych Sygnałach Płockich:
          "Plan zakłada poprawę powiązań drogowo−kolejowych z ośrodkami subregionalnymi
          (Radomiem, Siedlcami, Płockiem, Ostrołęką i Ciechanowem). Co ciekawe, planowane
          też jest przedłużenie Centralnej Magistrali Kolejowej o odcinek Korytów –
          Sochaczew – Płock i dalej, śladem istniejących linii, w kierunku północnym do
          Trójmiasta. Powstałoby wtedy nowe połączenie tranzytowe północ−południe o
          dużych prędkościach, pozwalające na obejście węzła warszawskiego i dojazd do
          stolicy w 60 minut."
          www.ump.pl/redir/?id=sygnaly_pdf_11_2007
          • radeqrdemenes Re: Kolej w Płocku 31.05.07, 11:46
            Właśnie to powinien być kolejowy priorytet dla Płocka nowe bezpośrednie
            kolejowe ze stolicą i Gdańskiem a Sierpc i Kutno powinny łączyć szynobusy
          • zjadowity Re: Kolej w Płocku 01.06.07, 16:31
            Jeżeli kiedyś powstanie (oby) to będzie to zupełnie nowa linia i będzie
            poprowadzona inną trasą ze względu na duże wymagania techniczne.
            • jarche Re: Kolej w Płocku 01.06.07, 23:10
              W planach jest, że od Płocka na północ będzie biegła "starym" szlakiem. Myślę,
              że to będzie coś na kształt odcinka Korytów - Pruszków, gdzie CMK ma swoje dwa
              tory a obok kursują pociągi "zwykłe" po starym torowisku. Takie "polskie TGV"
              raczej nie będzie się zatrzymywało na stacjach typu Sierpc czy Brodnica. Ale
              istnienie takiej szybkiej kolei powinno pobudzć też rozwój konwencjonalnych
              połączeń. I w tym można widzieć jakąś szansę dla powrotu rozkładu jazdy do
              Sierpca i Kutna chociazby w postaci szynobusów.
    • damian_mazur Re: Kolej w Płocku 22.06.07, 22:31
      Witam. Przekazuje link do rozkładu jazdy pociągów w Płocku z końca lat 80 -
      tych: www.pod-semaforkiem.aplus.pl/rozklady/srjp_418.pdf Dziś trudno
      sobie wyobrazić TAKI ruch na płockim dworcu.
    • lobbysta1 Re: Kolej w Płocku 03.01.08, 22:29
      Oto co znalazłem na temat przedłużenia CMK przez Płock do Gdyni

Sprawozdanie Komisji Infrastruktury o rządowym projekcie ustawy o
      zmianie ustawy o transporcie kolejowym (druki nr 2528 i 2726).

Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury Maciej Leśny:
      Panie Marszałku! Wysoka Izbo! Chciałbym odpowiedzieć na
      konkretne pytania pana posła, uzyska odpowiedź i pani poseł, bo
      akurat na to mogę spokojnie udzielić odpowiedzi.
      Przede wszystkim, jeżeli chodzi o pytanie o koleje dużych
      prędkości, to prowadzimy prace studialne. One są prowadzone od 40
      lat. Służę wszystkimi dokumentami. Nie wydaje nam się, aby wcześniej
      niż po roku 2010 można było te prace przyspieszyć. Przewidujemy w
      Polsce dwie linie dużych prędkości. To są linie, gdzie się uzyskuje
      prędkości powyżej 300 km/godz. Pierwszy kierunek to jest północ-
      południe, z Gdyni przez Płock, wpięcie się w Warszawę, koło
      Grodziska ma być centralna magistrala kolejowa - to jest jedyna
      linia, która w tej chwili jest prawie zrobiona - i przejazd na
      południe. Druga linia to jest linia transeuropejska Berlin -
      Warszawa - Moskwa, oczywiście przez Łódź. To są kierunki, które
      przewidujemy, że będą w pierwszej kolejności uwzględnione przy
      kolejach dużych prędkości. Ale, jak powiedziałem, z powodu wielkości
      nakładów, jak również konieczności wydzielenia specjalnych torów, bo
      przy tych prędkościach nie da się jeździć już klasycznymi torami, to
      będzie aktualne dopiero po 2010 r. Przypuszczam, że linie te będą
      zbudowane i uruchomione po roku 2020.

Tutaj fragment pisma które znalazłem ale nie pamiętam już gdzie i
      kiedy: "Projekt północnej części Centralnej Magistrali Kolejowej
      przewidywał jej przedłużenie z Jaktorowa przez Wyszogród, Płock,
      Sierpc, Brodnicę (z pominięciem Iławy) w kierunku Gdańska (przez
      Prabuty i Malbork). W Wyszogrodzie projekt zakładał budowę
      odgałęzienia w kierunku Nasielska, celem zamknięcia pętli linii
      obwodowych wokół aglomeracji warszawskiej. Natomiast z Płocka
      planowano budowę odgałęzienia w kierunku Inowrocławia przez
      Włocławek, co pozwoliłoby m.in. na połączenie Centralnej Magistrali
      Kolejowej z Magistralą Węglową Śląsk - Porty. Z planów tych
      zrezygnowano ze względu na sytuację ekonomiczną kraju."

O przedłużeniu CMK jest też kilka zdań w piśmie Technika Transportu
      Szynowego 10/2003 autorów: Andrzej Massel i Jan Raczyński "Czy
      kolejowe przewozy międzyregionalne mają przyszłość w Polsce?"

link do mapki PKP:
      img136.imageshack.us/my.php?image=szlakipkp2tb4.jpg
      Może warto podrążyć temat?? Gazeta też mogłaby się wysilić wkońcu
      mpzp przewidują przebieg takiej linii w swoich opracowaniach
      • stuntman Re: Kolej w Płocku 04.01.08, 17:24
        Na ile te zapowiedzi są aktualne? Na razie brzmi to jak piękny sen,
        jak ja bym chciałbym żeby się spełnił! Dla lepszej przyszłości.
    • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 15.12.08, 15:55
      Sluchajac dzisiaj porannej audycji w RMF MAXX dotyczacej zmian w rozkladzie
      jazdy pociagow uslyszalem o nowym pospiesznym pociagu z Warszawy do Plocka. Czy
      ktos ma jakies informacje na ten temat?
      • damian.mazur Re: Kolej w Płocku 15.12.08, 23:36
        To stary, nowy pociąg. Przede wszystkim zmienione zostały godziny odjazdu Mazovii z Płocka z 5:58, na 4:55, dzięki czemu pociąg na stacji Warszawa Centralna jest o 7:40, a nie prawie o 9:00. Powrót też lepszy 18:05 z Centralnej-20:50 w Płocku. Czas jazdy skrócił się o około 10 minut. Ponadto skład jest obsługiwany nowo zakupionymi piętrowymi wagonami Bombardiera, dzięki czemu komfort nawet dłuższej podróży znacznie się poprawił. Postanowiłem dziś pojechać tym pociągiem do Warszawy tym bardziej, że dzięki wcześniejszej godzinie, mogłem swobodnie zdążyć do pracy. Skład był zestawiony z czterech wagonów w tym jednego sterowniczego z pierwszą klasą. Pachniało w nich jeszcze nowością. Przede wszystkim jest bardzo cichy, nie czuć tak bardzo fatalnego stanu torowiska do Kutna. Wkurzają jedynie mocne świetlówki nad głową, których nie da się wyłączyć. Niestety frekwencja z Płocka około 30 osób. W Kutnie już był tłok, a w Sochaczewie nie dało się wsiąść, mimo że jeden wagon ma prawie 150 miejsc siedzących!
        • pawi81 Re: Kolej w Płocku 16.12.08, 12:12
          Najwieksza bolaczka kolei z Płocka do Warszawy i odwrotnie jest niestety czas
          podrozy... autobus pod warunkiem ze nie utknie w korkach ale na dluzsza mete
          zdarza sie to dosc rzadko, jedzie 30% krocej... czasem nawet i jeszcze szybciej
          • damian.mazur Re: Kolej w Płocku 16.12.08, 14:29
            Faktycznie czas jazdy mimo niewielkiego przyspieszenia jest nadal
            kiepski. Choć jakiś czas temu jechałem w poniedziałek Komfort Busem
            z Płocka 5:45. Najpierw tradycyjnie stanie w Łomiankach, no a potem
            Jana Pawła II, która stała w obie strony i w rezultacie na Al.
            Jerozolimskich pojawiłem się dokładnie o 8:27. Czas jazdy wyszedł
            więc prawie ten sam. Niestety nie skorzystałem z możliwości wysiadki
            na Marymoncie, miałbym jakieś pół godziny więcej w zapasie. Jeżeli
            chodzi o kolej to tu tradycyjnie pociągi spowalnia linia Płock-
            Kutno. Od 14 grudnia pojawiły się nowe ograniczenia prędkości na tej
            linii, i znowu kilka minut więcej. Gdyby udało się przywrócić stan
            torowiska chociaż do stanu sprzed 8 lat, czas jazdy do Warszawy
            wynosiłby około 2g:15 minut.
            • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 16.12.08, 14:50
              2:15 to już konkurencja nawet jak dla Komfortu. Z samochodem nadal kolej by
              przegrywała i tak raczej będzie zawsze bo nie wiem jak musiałaby być zawalona
              droga albo jak szybki pociąg żeby 105km pokonać wolniej niż 180km koleją. Tak
              czy siak z autobusami pociąg mógłby wtedy konkurować.
        • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 16.12.08, 12:45
          Miałem okazję pooglądać sobie taki pociąg na Centralnym. jak na polskie
          warunki-robi wrażenie :) nowiutki, czyściutki. chciałoby się widzieć same takie
          cuda na peronie w Płocku.
          • damian.mazur Re: Kolej w Płocku 17.12.08, 15:59
            Dla zainteresowanych kilka fotek i trochę informacji o mazowieckich
            Bombardierach

www.rynek-kolejowy.pl/10287/Wagony%2Bczo%25B3owe%2BBombardiera%2Bdla%2BKM%2Bdostarczone.htm
    • fifrak85 Re: Kolej w Płocku 16.12.08, 15:56
      moim komentarzem w tej sprawie będzie link do strony pkp odnośnie planowanych
      inwestycji
      www.pkp.pl/files/modernizacja_linii_kolejowych.jpg
      • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 16.12.08, 16:11
        Linii do Kutna nie ma w planach nawet po 2020. Nie dożyjemy więc jej
        modernizacji:/ Może nasze dzieci albo wnuki.
    • lobbysta1 Re: Kolej w Płocku 14.04.09, 13:17
      Ostatnimi dniami siedząc przed komputerem postanowiłem podrążyć temat CMK-BIS,
      mało znalazłem na ten temat materiałów ale zaciekawoiło mnie coś innego:
      (wizualizacje z opracowania z grudnia 2008 r)

img12.imageshack.us/my.php?image=kolejopis.jpg
      img12.imageshack.us/my.php?image=kolej2.jpg
      img12.imageshack.us/my.php?image=kolej1.jpg
      gdyby to doszło do skutku to miasto bardzo mocno by zyskało, przydało by się też
      może zainteresować odpowiednie osoby które wzięłyby się za lobbowanie tych pomysłów.
      • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 14.04.09, 17:38
        Kolej do W-wy w pół godziny (jak duża prędkość to duża prędkość, a co:))) Gdyby
        tak było tysiące płocczan pracujących w Warszawie pewnie dojeżdżałoby codziennie
        :) Eh, rozmarzyłem się
        • stuntman Re: Kolej w Płocku 14.04.09, 20:00
          Zależy jeszcze po ile będą bilety :)
          Chciałoby się częściej oglądać tego typu strategiczne plany, w
          których Płock byłby traktowany jak partner, a nie punkt na mapie.
          • pijzemna Re: Kolej w Płocku 15.04.09, 00:02
            jak widac sa to plany na rok 2033 wiec troche dlugo z tym zejdzie. nie wiem czyj
            to plan?? ja codziennie mijam plan modernizacji drog kolejowych do 2015 i tam
            Plock jesst dalej zarym punktem na mapie. zmienia sie ekipy rzadzace w kraju i
            zmienia ie plany na ten 2030 rok - te do 2015 juz raczej a "zaklepane". nie ma
            tu o czym rozmyslac. powstanie lotniko w modlinie a my dalej bedziemy jezdzili 3
            godziny do wawy albo tlukli sie dziurawa droga przez wyzogrod. chyba ze
            zmobilizujemy nazych parlamentarzytow bo chyba po co ich wybralimy a ktorzy tak
            na serio nic chyba jeszcze dla na nie zrobili?? bo planach modernizacji nazego
            kraju jetemy ciagle pomijani.
            napize to o czym mysle od kilku dni. moze by tak osoby z tego forum, ktore sa
            zaintereowane rozwojem Plocka podpiely sie pod ta fundacje na rzecz promocji
            Plocka o ktorej nie tak dawno bylo w GW?? mozna by sie tez potarac o konferencje
            z plockimi poslami...
            przeprazam za bledy w piowni ale klawiatura ostatnio odmawia mi posluzentwa.
    • lobbysta1 Re: Kolej w Płocku 29.03.10, 12:51
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,7711020,Kolej_duzych_predkosci__czyli_polskie_TGV_w_Gdansku.html

Coś musi być prawdą w tym artykule skoro nad planowaną autostradą A2
      mają stawiać wiadukty przystosowane do KDP, gdyby udało się to nam
      potwierdzić to oznaczałoby że w końcu wyszli byśmy z komunikacyjnego
      marazmu (przynajmniej jeśli chodzi o kolej)
      • pawi81 Re: Kolej w Płocku 03.04.10, 14:22
        Coś może i jest, ale kiedy to powstanie? Czy jeszcze będę wtedy żył? :)
        • dj.rasti Re: Kolej w Płocku 05.04.10, 00:45
          No 2030 to jeśli nie masz 90 lat powinieneś dożyć ;D Choć 110 też możesz mieć :)
          ale czy wtedy będzie Ci się chciało jeździć do Gdańska w mniej niż godzinę
          pociągiem :)

Ale z drugiej strony to jest śmieszne, w Polsce za 20lat będą takie szybkie
          pociągi jak w Japonii to czym będą się poruszać w tym czasie Japończycy?
          • stuntman Re: Kolej w Płocku 05.04.10, 14:21
            Najważniejszym w tym wszystkim byłby fakt, że w końcu ktoś by sobie
            o Płocku przypomniał, zaczął się z nim liczyć. Do tej pory wiele
            dróg szybkiego ruchu niejako specjalnie odsuwano od Płocka -
            przecież planowana A1 mogła zostać wytyczona nie między Kutnem a
            Gostyninem, tylko między Gostyninem i Płockiem, to samo z S10
            odbijającą od Płońska w stronę Sierpca, po to by za nim znów
            powrócić w kierunku południowym.
            Może te "polskie TGV" to jakaś jaskółka pozytywnych zmian dla
            naszego miasta? Żeby jeszcze tylko w samym mieście dać stery
            przedsiębiorczym ludziom z wizją i pomysłem. Może wtedy dałoby się
            zagospodarować ten wielki, niewykorzystany potencjał jaki tu drzemie.
    • stuntman Re: Kolej w Płocku 17.04.10, 10:04
      W ostatnich "Sygnałach" znalazł się ciekawy artykuł nt.
      wyprowadzenia kolei z centrum miasta. Poniżej cytuję kilka
      najciekawszych zagadnień z tego tekstu:

Władze miasta myślą o wyprowadzeniu pociągów z centrum Płocka. I
      choć to odległa przyszłość, już dziś chcą przygotować specjalny
      raport w sprawie warunków ustalenia nowego przebiegu linii
      kolejowej. Dzięki nowym rozwiązaniom istniałaby możliwość likwidacji
      torów kolejowych pomiędzy stacją w Radziwiu a dworcem PKP przy ul.
      Chopina. (...)

W pierwszym wariancie zostaną poddane analizie trzy propozycje
      obwodnic: zachodnia, centralna oraz wschodnia. W specyfikacji
      przetargowej podano ich orientacyjny przebieg. Obwodnica zachodnia
      biegłaby od osiedla Góry przez miejscowości: Dzierżąznia, Brwilno,
      most kolejowy przez Wisłę, Mańkowo, Biała, Stare Draganie, Nowe
      Trzepowo, z bocznicą kolejową do dworca kolejowe go przy ul. Chopina
      w Płocku. Trasa obwodnicy centralnej to: od osiedla Góry przez
      Dzierżąznię, trzecią przeprawę mostową uzupełnioną o most kolejowy,
      w ciągu drogowej obwodnicy miasta do osiedla Trzepowo, z bocznicą do
      dworca kolejowego przy ul. Chopina. Obwodnica wschodnia
      przebiegałaby od osiedla Góry przez miejscowości: Jordanów, Rydzyno,
      Bielino, Cekanowo, Plebanka, Gulczewo, Stare Boryszewo, Nowe
      Boryszewo do osiedla Międzytorze.

Autorzy raportu będą też musieli zastanowić się nad możliwością
      budowy alternatywnego połączenia kolejowego, uwzględniającego
      pozostawienie fragmentu linii kolejowej pomiędzy dworcem PKP przy
      Chopina, a bocznicą zakładu produkcyjnego PKN Orlen. (...)

Firma przygotowująca raport musi poszukać terenów wokół Płocka,
      gdzie ewentualnie można by przełożyć naszą linię kolejową. (...)
      Firma, która wygra przetarg będzie miała 75 dni od podpisania umowy
      na przygotowanie raportu.
      • jw.jw UM odkryje Amerykę!? 21.04.10, 11:00
        No nareszcie ruszyło się w UMP!
        Robimy "Raport" odnosnie kolei w Płocku!
        Dla linii kolejowych tą koncepcję ma UMP od 07.04.2009 roku:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195888,5,2,42382,Zalacznik-Nr-1A-z-dnia-01032010r-zm1-Koncepcja,Zalacznik-Nr-1A-z-dnia-01032010r-zm1-
        Koncepcja.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195890,5,2,42382,Zalacznik-Nr-2A-z-dn-01032010r-zm1-Uksztaltowanie.html

Czy chcą jeszcze raz odkryć Amerykę?

PŁOCK - Miasto Wielkich Perspektyw !
    • jerzystachowiak Re: Kolej w Płocku 27.04.10, 18:42
      Jakie 160 km/h między Kutnem a Warszawą?

Od obecnego rozkładu prędkość na torze nr 1 między Łowiczem a Kutnem została
      obniżona ze 100 km/h do 80 km/h. Na torze nr 2 (Kutno-Łowicz) pozostała taka,
      jaka była - 120 km/h z dwoma kilkunastokilometrowymi odcinkami na 160 km/h.

Takie były prędkości między Kutnem a Warszawą w poprzednim rozkładzie:

tor nr 1 (kierunek Warszawa --> Kutno)
      km 7,0 - 11,3 -
      • dj.rasti Re: Kolej w Płocku 05.07.10, 18:44
        plocek.pl/pl,84,234,maja-byc-nowe-dworzec-tory-i-droga,,news,2681,,3,plock
        • stuntman Re: Kolej w Płocku 05.07.10, 23:06
          Z dużego rozmachu pozostało niewiele. To co widać na wstawionych
          wizualizacjach kojarzy mi się raczej z liftingiem niż przebudową
          dworca. Bryła pozostaje bez zmian, funkcje w zasadzie też, tak więc
          obiekt raczej ładniejszy się nie stanie. Może chociaż będzie czysto.
          • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 06.07.10, 18:40
            Uwaga uwaga,zbliżają się wybory! Teraz co tydzień będziemy oglądać wizualizacje
            , snuć wizje i czytać plany ratuszowych mędrców. Nic z tego! Nigdy nie zapomnę
            Wam tego coście robili a właściwie czego nie robili dla tego miasta!
            Z moich informacji wynika że już lada moment rusza pewien projekt internetowy
            który będzie tzw gwoździem do politycznej trumny pewnego butnego zarozumiałego
            pana z wąsami który jeszcze przez moment zajmuje główny stołek w ratuszu.
            A potem bye bye!!!!
            • pijzemna Re: Kolej w Płocku 01.02.11, 00:27
              wyborcza.biz/biznes/1,100896,9026958,Rewolucja_na_torach__wkrotce_nowe_lokomotywy_i_pociagi.html
              Z Siedlec do Warszawy pociagiem w 56 minut. tylko smutek czlowieka ogarnia, bo przy calym boomie zwiazanym z Euro i funduszami unijnymi nasze miasto w skali makro ma za przeproszeniem g*wno. :/ niedlugo wybory i znowu uslyszymy co to dla Płocka sie nie zrobi. Na Mazowszu z miast "duzych" wypadamy chyba najgorzej pod wzgledem skomunikowania z roznymi czesciami kraju jak i perspektywami zmian. sorki ale mami nas sie wizja budowy superkolei do 2030 roku! toc to smiech na sali!
              • pijzemna Re: Kolej w Płocku 11.01.12, 00:07
                plock.gazeta.pl/plock/1,35681,10943020,Plock_ma_szanse_przejac_i_wreszcie_odnowic_dworzec.html
                Z artykułu wynika, że docelowo nowy dworzec PKP miałby znajdować się w okoliach lotniska. Mam nadzieję, że wszelkie plany i potencjalne inwestycje będą porządnie przemyślane i np. nowopowstałe tory nie będą przecinać odremontowanej Otolińskiej, inwestycje nie będą się dublować i nie będzie marnotrawiona kasa, bo gdzieś tam trzeba będzie przykładowo zerwać nawierzchnię drogi, którą dopiero co oddano do użytku.
                • stuntman Re: Kolej w Płocku 21.03.12, 00:04
                  Tak wygląda nowy MPZP okolic ul. Granicznej:
                  fotoforum.gazeta.pl/photo/8/sj/sj/tilc/aiuTeibvIj1P9OBNSX.jpg

Widać, że nikt nie pomyślał o zaplanowaniu rezerwy pod planowany tor linii z Modlina, tak aby włączyć go w istniejącą trasę dochodzącą od wschodu do dworca PKP. Wygląda na to, że jeśli nawet to nowe połączenie kolejowe powstanie, to i tak skazani będziemy na jeżdzenie pod miasto aby z niego skorzystać.

Brawo panie i panowie w ratuszu!
                  • ollotomi Kolej w Płocku 04.04.12, 18:09
                    Jest umowa na remont odcinka Łąck -Płock

PKP Polskie Linie Kolejowe podpisały 28 marca umowę na wykonanie prac w trybie zaprojektuj i buduj na wykonanie wymiany nawierzchni na linii nr 33 Kutno-Brodnica na odcinku Łąck – Płock.

Kontrakt o wartości 9 838 542 złote brutto na remont odcinka otrzymał polski oddział firmy Salcef w konsorcjum z włoską spółką-matką. Prace obejmują też wymianę rozjazdów w stacjach Łąck, Płock Radziwie oraz Płock. W ramach umowy zostanie wymieniona nawierzchnia torowa o długości ponad 2 km na linii kolejowej Nr 33 Kutno-Brodnica na odcinku Łąck – Płock. Zakres robót przewiduje wymianę podsypki tłuczniowej, uzupełnienie tłucznia oraz podbicie mechaniczne toru. W ramach zadania zostanie również wymienione łącznie 14 rozjazdów na stacjach Płock, Płock Radziwie oraz stacji Łąck.

- Podpisanie niniejszej umowy jest zwiastunem tego co będzie się działo na linii 33 w najbliższych latach 2012-2015. W tym właśnie okresie zaplanowana jest realizacja zadania „Modernizacja linii kolejowych nr 16, 33 Zgierz – Kutno – Płock” - poinformował rzecznik Centrum Realizacji Inwestycji PKP PLK Maciej Dutkiewicz. Prace muszą zostać wykonane do 7 listopada.
                    • konrad_wp Re: Kolej w Płocku 06.04.12, 21:10
                      Czy wpłynie to w jakikolwiek sposób na długość przejazdu na trasie Płock-Kutno? Nie ukrywajmy , Płock jest kolejowym zadupiem i cieszyć się należy z jakiejkolwiek inwestycji w infrastrukturę kolejową ale ciekawy mnie czy będzie to miało konkretne przełożenie na komfort pasażerów.
                      • fifrak85 Re: Kolej w Płocku 12.04.12, 12:57
                        Nie sądzę, że coś to zmieni. Może gdyby wyremontować tory na północ, to wtedy przynajmniej fakt bycia na trasie kolejowej zwiększyłby liczbę połączeń kolejowych
    • stuntman Re: Kolej w Płocku 18.01.13, 00:31
      "Plany wyłączenia z ruchu 3 z 19 tys. km torów przewiduje najnowsza strategia PKP do 2015 r. To element restrukturyzacji spółki PKP Polskie Linie Kolejowe, który ma dać 500–800 mln zł oszczędności rocznie. (...) Na liście McKinseya znalazł się odcinek z Płocka do Sierpca, który stanowi łącznik rafinerii Orlenu z północną częścią kraju"

Źródło: serwisy.gazetaprawna.pl/transport/artykuly/674000,kolejowi_doradcy_przesadzili_z_zamykaniem_torow_czesc_tras_zostanie.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka