Dodaj do ulubionych

Amfiteatr: Materiał na dachu

02.11.06, 14:37

Według mnie dachu amfiteatru miał być pół-przeźroczysty. Zdaje mi się, że ten
jest całkowicie nieprzepuszczalny dla światła. Jaki jest i czy rzeczywiście
mam racje niech wypowie się ktoś, kto więcej wie na ten temat.
Ps. Ciekawe czy chłopaki skończą z robotą do zimy. Znowu przyjdą mrozy i będą
mieli wymówkę.
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 02.11.06, 16:05
      Moje odczucia są takie same - miała być przezroczysta, ultranowoczesna tkanina,
      a wyszło coś podobnego do płótna żeglarskiego. Wprawdzie nie umniejsza to
      atrakcyjności całej inwestycji, ale zawsze musi być jakieś coś. Podobnie jak z
      PERNem, gdzie przez fatalny kolor szkła spaskudzono wykończenie budynku.
      • zaranin2 Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 04.11.06, 22:26
        Niestety jak zwykle chodzi o kasę. Nie są to domysły, brałem udział w wykonaniu
        obiektu. Tkanina Ferrari nie jest zła, ale to nie to samo, co membrana
        powleczona teflonem. A miało być przecież tak, jak na londyńskiej Millennium
        Dome.
        • joops1982 Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 07.11.06, 07:00
          Czy wykonawca nie był zobligowany do wykonania tkaniny z teflonu??? Brzecież
          tyle się o tym mówiło.
          • zaranin2 Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 09.11.06, 13:17
            Trudno mi powiedzieć, wykonywałem jedynie analizy statyczne. Należy jednak
            sądzić, że to kwestia uzgodnień z Inwestorem i to on pewnie chciał
            zaoszczędzić. Nie wyobrażam sobie, by Wykonawca mógł samowolnie to zmienić, bo
            w oczywisty sposób naraziłby się na odmowę odbioru dzieła.
            • joops1982 Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 29.11.06, 07:13
              Niby amfiteatr już skończony, a cały czas coś przy nim robią. Dach napewno nie
              jest skończony, reszta też nie sprawia wrażenia inwestycji całkowicie
              zakończonej.
              • witalis82 Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 29.11.06, 20:47
                dowiedzialem sie od pewnej osoby ze pod scena na scianie jakiegos tam
                pomieszczenia pokazuje sie grzyb
              • stuntman Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 03.12.06, 17:39
                Potwierdzam, prace cały czas trwają. Wczoraj wciąż zgrzewano dach, po zapachu
                można sądzić, że jest to materiał będący połączeniem gumy z folią. Ale teraz
                nie muszą się spieszyć - już po wyborach a zakończenie odtrąbiono jeszcze przed.
    • stuntman Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 15.03.07, 23:47
      Wracając do kwestii dachu, ostatnio oglądałem program o stadionie, na którym
      wykorzystano materiał łudząco podobny do tego na naszym amfiteatrze. Tak więc
      może jednak ta powłoka właśnie taka miała być? Sami oceńcie:
      inwestycje.e-plock.pl/upload/membrana.wmv

Niestety, nie to jest teraz największym problemem amfiteatru :/
      • yolo.szwarc Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 19.03.07, 10:26
        Czy ktos z Was ma wiarygodne informacje co do wariantow naprawy amfiteatru i jej
        terminu?
        Wydaje mi sie, ze powstal szum informacyjny w tym temacie. Z tego co udalo mi
        sie zrozumiec to naprawa moze wymagac wymiany elementow pylonow, a jak to zrobic
        bez demontazu lin a tym samym zadaszenia? Az mi sie nie chce wierzyc.
        Z drugiej strony zapewne miastu, projektanowi i wykonawcy pewnie bedzie zalezalo
        na zamieceniu sprawy pod dywan i moze nawet podziela sie kosztami operacji. Byle
        tylko polknac zabe...
        • stuntman Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 19.03.07, 10:44
          W moim rozumieniu artykułu, na inaugurację amfiteatru w tegorocznym sezonie nie
          mamy szans. Ratusz tradycyjnie robi dobrą minę do złej gry, ale jeśli konieczna
          jest wymiana głowic na pylonach (czyli zakotwień lin) to bez całkowitego
          rozebrania góry amfiteatru nie da się przeprowadzić tej operacji. No chyba, że
          są jakieś sposoby na odpięcie lin i podtrzymanie całej konstrukcji, a potem
          założenie nowych głowic i ponowne spięcie lin w całość - jednak zważywszy na
          konstrukcję oraz siły działające na olinowanie wydaje mi się to wątpliwe i
          nierealne. Prawdy pewnie dowiemy się w momencie, kiedy w UM opracują odpowiedni
          sposób wyjścia z twarzą, wytłumaczenia się z zaistniałej sytuacji, konieczności
          rozebrania połowy amfiteatru, kolejnych kosztów i następnego wielomiesięcznego
          opóźnienia.
          • stuntman Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 20.03.07, 19:02
            Na potwierdzenie tych słów (za Płock24):
            muzyka.interia.pl/wiadomosc_dnia/news/shakira-nie-zagra-w-polsce,885056
          • gibki Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 28.03.07, 12:17
            jest to bardzo realne - po prostu całość konstrukcji trzeba oprzeć na
            rusztowaniach
            jakby co można przecież rozpisać przetarg
            może i mi się wów czas trafi urzędniczy grosz ;-P
            ponieważ rusztowania to jedna z moich działek
            • stuntman Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 28.03.07, 13:13
              No rzeczywiście, można użyć rusztowań. Chociaż z początku nie sądziłem, że będą
              one w stanie utrzymać aż takie siły, ale jak widać jest to wykonalne.
              • gibki Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 28.03.07, 17:53
                standardowo rusztowania mają ok 250 kg nośności na 1m2, ale zawsze można
                stawiać rusztowania specjalne
    • brain-drain Re: Amfiteatr: Materiał na dachu 11.04.07, 09:46
      Mial byc pol-przezroczysty czy pol-przepuszczalny, bo to zasadnicza roznica?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka