Dodaj do ulubionych

Dworzec po nowemu

28.12.06, 20:29
"(...) Nikt już nie będzie wysiadał z pociągu w deszczu, spokojnie będzie mógł
przejść do poczekalni lub do taksówki."

Tak. To prawda. Ale nie dlatego, że będzie dach nad peronem, ale dlatego, że
nie będzie pociągów...
Obserwuj wątek
    • Gość: Jan Osiedlowy Re: Dworzec po nowemu autobusowy! IP: *.c243.petrotel.pl 28.12.06, 21:18
      Z dworca PKP nie będzie PKP,gdyż pozostał 1(jeden)pociąg,jest natomiast 15 połą-
      czeń międzynarodowych ze wschodu prawie z każdym państwem Europy Zachodniej,
      kilkadziesiąt linii z południa na północ kraju oraz z W-wy na Pomorze,dużo loka-
      lnych dojazdów PKS do i z Płocka,obok także autobusy kilku linii Komunikacji
      Miejskiej,więc będzie to centralny dworzec autobusowy miasta Płocka i tak trzeba
      • stuntman Re: Dworzec po nowemu autobusowy! 28.12.06, 21:50
        Gdyby postawiono, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i rachunkiem ekonomicznym, na
        szynobusy, kursujące w regularnych odstępach czasu między Sierpcem a Kutnem,
        linia kolejowa nie byłaby dziś martwa.
        • Gość: Jarek Re: Dworzec po nowemu autobusowy! IP: 193.59.95.* 29.12.06, 07:53
          Ciekawy jestem czy wiadomo coś na temat przejmowania linii kolejowej Kutno -
          Płock - Sierpc przez Koleje Mazowieckie? Dopóki będą rządziły na tym odcinku
          łódzkie przewozy regionalne nie spodziewam się w Płocku ani szynobusów ani
          jakiegokolwiek innego rozwoju kolei pasażerskich.
          Rozbudowę dworca czywiście popieram. Najprawdopodobniej w dalszym ciągu będzie
          się rozwijała sieć połączeń autobusowych i to zarówno międzynarodowych jak i
          dalekobieżnych. Chciałbym by modernizacja dworca uwzględniała rangę i ambicje
          naszego Miasta.
    • Gość: do pismaka Re: Dworzec po nowemu IP: 217.116.110.* 28.12.06, 23:44
      Gdyby redaktor Woźniak ruszył swym mózgiem to znalazłby w minionych budżetach
      miasta Płocka taki zapis jak inwestycja pt. "Budowa łącznika ulicy Dworcowej".
      W zapisie tej inwestycji w budżecie chodziło radnemu Latarskiemu (on
      doprowadził do wpisania tej inwestycji w budżet)-jest radnym osiedla Dworcowa,
      a do tego pracownikiem CNH (dawny Bizon). Zna on uciążliwości wracających
      pracowników z pracy jak i do pracy, tym bardziej, że skrzyzowanie ulic Chopina
      i Otolińskiej to dramat dla pieszych jak i kierowców.
      Minęło parę lat i dziennikarz Woźniak z Milewskim myślą, że płoccznie to
      idioci, a nie zrealizowane przez Milewskiego, Kolczyńsk$iego i Siedleckiego
      inwestycje przypiszą sobie po latach jako własne. Każde kłamstwo ma krótkie
      nogi.Nie dziwi mnie że politycy kłamią, ale jestem niemile zaskoczony, że
      dziennikarz gazety wyborczej pomaga w tym politykom.
      Proszę w przyszłości sprawdzić co się pisze a nie pisać to "co ślna na język
      przyniesie".
    • Gość: kolo25 Re: Dworzec po nowemu IP: *.c154.petrotel.pl 29.12.06, 00:02
      Myślę że to dobry pomysł żeby odnowić dworzec Pks/pkp.Dlatego,że jest tam coraz
      wiecej autobusów dalekobierznych i międzynarodowych,a co do PKP to też mogłby
      jeżdzić szynobusy...
      • gzeju Re: Dworzec po nowemu 29.12.06, 05:29
        galeria handlowa to co prawda nienajlepszy, ale najprostszy i chyba najszybszy sposób na ożywienie smutnej i szarej okolicy dworca. I w tym wypadku to w 100% popieram.

Obrazka dołączonego do artykułu nie będę komentował za bardzo, bo od razu widać, że to ani ładne nie będzie, a taki sposób zadaszenia nie sprzyja bezpieczeństwu podróżnych. Kto miał okazję pochodzić po starych halach czy garażach podziemnych w nocy, ten wie o co chodzi.

Ale niech robią... szkoda tylko, że to przecież tylko jakaś tam koncepcja, która ma szansę być wprowadzona może za kilka lat (albo i nie). A do tego czasu można byłoby np. dworzec umyć, odmalować i zdjąć ten kretyński napis "dworzec kolejowy", bo kolejowy to on faktycznie już raczej nie jest.
    • Gość: 2 Re: Dworzec po nowemu IP: *.c241.petrotel.pl 29.12.06, 09:52
      Czy ktoś wie o której wyrok w sprawie Milewskiego? Chciałbym uczestniczyć w
      ostarniej publicznej manifestacji Mirka
    • Gość: ja Re: Dworzec po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:52
      Z obrazka wynika, że nigdzie nie jest przewidziany parking dla samochodów
      osobowych, którymi ludzie będę odstawiać lub zabierać podróżnych. Ale w naszej
      wesołej postkomunie jeszcze długo będzie pokutować przekonanie, że samochód to
      luksus na który stać nielicznych i przy takich inwestycjach o parkingach w
      ogóle się nie myśli. Może kiedyś zachodni inwestorzy nas tego w końcu nauczą.
      • Gość: zielonyjarek Re: Dworzec po nowemu??????????????????? IP: *.plock.msk.pl 29.12.06, 11:42
        Z rysunku widać,że teren przyległy do placu manewrowego z przystankami NIE
        BĘDZIE ZAGOSPODAROWANY. Fakt? Dalej, w kierunku zachodnim znajduje się plac
        parkingowy dla autobusów Istnieje więc możliwość urządzenia tu parkingu dla
        samochodów osobowych lub postoju taksówek. Stoi pytanie dlaczego artykuł nie
        pokazuje i nie opisuje kompleksowego projektu (nie ma takiego?) lub nie
        przedstawia kompleksowo problemu tego węzła komunikacyjnego? Na zdjęciu projektu
        nie widzę zgodności z treścią informacji gdyż nie wszystkie stanowiska
        przystanków są przykryte wiatą
        Autor olał zasadnicze zagadnienia i "prześlizgnął" się po tak ważnym temacie.
        W ten sposób uczynił więcej szkody niż pożytku z tej info.
        • Gość: x Re: Dworzec po nowemu??????????????????? IP: *.c156.petrotel.pl 29.12.06, 12:07
          Nie krytykujcie, bo trzeba by poznać tę koncepcję bardziej szczegółowo, bo z
          tego rysunku to rzeczywiście niewiele widać, i może mylić. Można jedynie mieć
          pretensję do GW za takie przedstawienie tematu.
    • Gość: zaratustra Dworzec po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 14:32
      Takie miasto i tylko jeden pociąg? jak to tak wyszło?
      • Gość: intecity Re: Dworzec po nowemu IP: 82.177.1.* 29.12.06, 18:09
        Płock to totalna wiocha mentalnosciowa jak tu bedzie extra dworzec to ja jestem
        Gosiewski !Bezmózgi marszałeczek,ktory ma wszystkich powyborach gdzies
        stwierdził ze go pociagi nie intersują ot poltyk jak sie patrzy .Czy ktos by
        sie zajął autobusami tam to dopiero granda jak sie patrzy ,wkrótce drogi
        asfaltowe pzrestana sie nadawac do jazdy bedzie zaj;;;;efajnie wypadków przez
        nachlanych kierowców itp itd .europa cywilizowana jezdzi tylko koleją ale tu
        jest permamaentna mentalna wiocha ! Centrum Kraju ...do którego niema jak
        dojechac z cywilizowanego świata...a GW ,ktora walczyła tez ma to gdzies ..ot
        był news i go nie ma ...Bedziecie kiedys całowac pociągi po zderzakach ...Amen.
        • kamilunek Re: Dworzec po nowemu 29.12.06, 22:58
          INTECITY????????????????? a co to za nowe słowotwórstwo?
          Ale racje ma :P
          • Gość: kaka Re: Dworzec po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 11:51
            tak, tylko pociągiem nie wszędzie da się dojechać bo sieć kolejowa jest kilka
            lub kilkanaście razy mniejsza niż drogowa, także z tym całowaniem to bym nie
            przesadzał :)
    • Gość: zomby Dworzec po nowemu IP: *.c241.petrotel.pl 31.12.06, 20:10
      kompletnie do bani ta koncepcja, ja to inaczej widze... z resztą jestem w
      trakcie pisania projektu do UE o dofinansowania budowy nowego dworca w Płocku.
      Na razie w ramach zajęć na studiach, ale mam nadzieję, że ratusz się tym
      zainteresuje ;) po co się męczyć z jakimiś umowami publiczno-prywatnymi??? myślę
      już nadtym prawie rok, ale niedługo wyjdę z tym pomysłem osobiście do pana
      prezydenta i miejmy nadzieję nawiążemy owocną współpracę dla całego miasta.
      pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka