Dodaj do ulubionych

Marzy mi się...

11.04.03, 00:00
Marzy mi się taka baza danych, do której można by mailem zgłosić każdego
drania w samochodzie, który:
*na pasach staje, bo chce skręcić i ma gdzieś to, że ja bym mogła sobie w tym
czasie przejść przez jezdnię
*jedzie z prędkością światła po pustej, acz śliskiej ulicy, i ma gdzieś to,
że nawet po 22.oo może pojawić się pieszy, który zakłada (ów pieszy), że jak
samochód jest półtora skrzyżowania dalej, to zdąży przejść bez przebiegania,
a on (ów drań) nawet nie zwolni
*jedzie po kałuzach i chlapie na pieszych.

I jakby policjant zatrzymał takiego do rutynowej kontroli, to by smsem albo
czymś takim przesłał do bazy danych numer rejestracyjny takiego, i dostałby
od razu automatyczną odpowiedź i mógłby takiemu zwrócic uwagę - słuchaj,
człowieku, tu i tu cię takiego dnia widziano, jak zachowałes się jak świnia,
nie rób tego więcej. Może by taki kierowca chociaż się zawstydził, a
najlepiej, by wziął sobie do serca.

Mrzonka, wiem. Ale pomarzyć wolno....
Obserwuj wątek
    • Gość: rzecznik Re: Marzy mi się... IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 07:34
      mika_p napisała:

> Marzy mi się taka baza danych, do której można by mailem zgłosić każdego
      > drania w samochodzie, który:
      > *na pasach staje, bo chce skręcić i ma gdzieś to, że ja bym mogła sobie w tym
      > czasie przejść przez jezdnię
      > *jedzie z prędkością światła po pustej, acz śliskiej ulicy, i ma gdzieś to,
      > że nawet po 22.oo może pojawić się pieszy, który zakłada (ów pieszy), że jak
      > samochód jest półtora skrzyżowania dalej, to zdąży przejść bez przebiegania,
      > a on (ów drań) nawet nie zwolni
      > *jedzie po kałuzach i chlapie na pieszych.
      >
      > I jakby policjant zatrzymał takiego do rutynowej kontroli, to by smsem albo
      > czymś takim przesłał do bazy danych numer rejestracyjny takiego, i dostałby
      > od razu automatyczną odpowiedź i mógłby takiemu zwrócic uwagę - słuchaj,
      > człowieku, tu i tu cię takiego dnia widziano, jak zachowałes się jak świnia,
      > nie rób tego więcej. Może by taki kierowca chociaż się zawstydził, a
      > najlepiej, by wziął sobie do serca.
      >
      > Mrzonka, wiem. Ale pomarzyć wolno....
      >

"Kiedy ktoś marzy samotnie, to jest to tylko marzenie; kiedy marzymy wszyscy
      razem, to staje się to rzeczywistością";- Dom Helder Camara.

nie obawiaj sie wiec swoich marzen, moje sa podobne, nawet czasem bardziej
      wydawaloby sie banalne...

pozdr
      JB
      • roman_j Re: Marzy mi się... 11.04.03, 08:21
        Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> mika_p napisała:
        >
        > > Marzy mi się taka baza danych, do której można by mailem zgłosić każdego
        > > drania w samochodzie, który:
        > > *na pasach staje, bo chce skręcić i ma gdzieś to, że ja bym mogła sobie w
        > > tym czasie przejść przez jezdnię
        > > *jedzie z prędkością światła po pustej, acz śliskiej ulicy, i ma gdzieś to,
        > > że nawet po 22.oo może pojawić się pieszy, który zakłada (ów pieszy), że
        > > jak samochód jest półtora skrzyżowania dalej, to zdąży przejść bez
        > > przebiegania, a on (ów drań) nawet nie zwolni
        > > *jedzie po kałuzach i chlapie na pieszych.
        > >
        > > I jakby policjant zatrzymał takiego do rutynowej kontroli, to by smsem
        > > albo czymś takim przesłał do bazy danych numer rejestracyjny takiego, i
        > > dostałby od razu automatyczną odpowiedź i mógłby takiemu zwrócic uwagę -
        > > słuchaj, człowieku, tu i tu cię takiego dnia widziano, jak zachowałes się
        > > jak świnia, nie rób tego więcej. Może by taki kierowca chociaż się
        > > zawstydził, a najlepiej, by wziął sobie do serca.
        > >
        > > Mrzonka, wiem. Ale pomarzyć wolno....
        > >
        >
        > "Kiedy ktoś marzy samotnie, to jest to tylko marzenie; kiedy marzymy wszyscy
        > razem, to staje się to rzeczywistością";- Dom Helder Camara.
        >
        > nie obawiaj sie wiec swoich marzen, moje sa podobne, nawet czasem bardziej
        > wydawaloby sie banalne...

Mnie też się to marzy, więc może założymy taką bazę w Internecie. Gdzieś na
        amerykańskim serwerze, gdzie nie sięga jurysdykcja polskiego prawa (np. ustawy
        o ochronie danychy osobowych). :-))) Co prawda policja z tej dany by nie mogła
        korzystać, ale inni użytkownicy dróg mogliby sprawdzić, czy nie ma tam np. ich
        sąsiada. ;-)))

Ta propozycja jest nie do końca poważna, ale czasem mniej poważne pomysły sa
        wdrażane w życie...

A tka na marginesie. Obecnie Sejm pracuje nad nowelizacją Kodeksu postępowania
        w sprawach o wykroczenia. Jesli dobrze rozumiem idee, to ta nowelizacja ma
        wprowadzić tryb uproszczony jako obowiązujący w takich postępowaniach. A
        przechodząc do sedna (tak jak ja to rozumiem), to będzie można na policję
        zgosić tych wszystkich kierowców-rajdowców, kierowców z bombowców i innych,
        którym zamiast kierownicy powinno się dać fajerkę jeśli popełnią wykroczenie i
        nie trzeba będzie się potem włóczyć po sądach i tłumaczyć, jak to było. Czy na
        tym polega tryb uproszczony, Jarku? Jeśli tak, to ja już zacznę sobie tworzyć
        prywatną bazę danych kierowców lekceważących przepisy... :-))
        • Gość: rzecznik Re: Marzy mi się... IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 09:06
          roman_j napisał:

> A tka na marginesie. Obecnie Sejm pracuje nad nowelizacją Kodeksu
          postępowania
          > w sprawach o wykroczenia. Jesli dobrze rozumiem idee, to ta nowelizacja ma
          > wprowadzić tryb uproszczony jako obowiązujący w takich postępowaniach. A
          > przechodząc do sedna (tak jak ja to rozumiem), to będzie można na policję
          > zgosić tych wszystkich kierowców-rajdowców, kierowców z bombowców i innych,
          > którym zamiast kierownicy powinno się dać fajerkę jeśli popełnią wykroczenie
          i
          > nie trzeba będzie się potem włóczyć po sądach i tłumaczyć, jak to było. Czy
          na
          > tym polega tryb uproszczony, Jarku?

nie do konca. system uproszoszczony daje mozliwosc zrezygnowania z pewnych
          procedur. dac mozliwosci - nie oznacza, ze tak bedzie. zapewne bedzie to tez
          zalezne od sprawcy. jesli sprawca sie nie zgodzi - to wowczas caly proces
          dowodzenia trzeba bedzie przeprowadzac.

pozdr
          JB
          • sluchawki Re: Marzy mi się... 11.04.03, 11:40
            Panie rzeczniku ja z innej, konkretnej beczki ale w sumie nie tak daleko od
            tematu. Otóż jadąc z Podolszyc w stronę Centrum, jakiś kawałek za skrzyżowaniem
            przy Auchan, tam gdzie zbiegają się przedzielone pasem zieleni dwa pasy ruchu -
            namalowane linie sugerują możliwość zawracania. Odbywa się to bezpośrednio z
            lewego "szybkiego" pasa ruchu i powoduje naprawdę niebezpieczne sytuacje. Sam
            mało nie nadziałem się na malucha, który nagle zabrał się za zawracanie, stając
            niemalże na owym szybkim pasie, a oprócz tego przejeżdżając tam ostatnio
            widziałem strach w oczach kierowcy, którego w ten sposób zablokował inny (ja
            już nie jeżdżę tym pasem). Normalnie powinien być chyba stworzony dodatkowy
            pas, tylko dla zawracających ?
            • sluchawki Re: Marzy mi się... 11.04.03, 11:41
              Zapomniałem dodać, że oczywiście pozdrawiam.
            • sluchawki Re: Marzy mi się... 15.04.03, 11:58
              sluchawki napisał:

> Panie rzeczniku ja z innej, konkretnej beczki ale w sumie nie tak daleko od
              > tematu. Otóż jadąc z Podolszyc w stronę Centrum, jakiś kawałek za
              skrzyżowaniem
              >
              > przy Auchan, tam gdzie zbiegają się przedzielone pasem zieleni dwa pasy
              ruchu -
              >
              > namalowane linie sugerują możliwość zawracania. Odbywa się to bezpośrednio z
              > lewego "szybkiego" pasa ruchu i powoduje naprawdę niebezpieczne sytuacje. Sam
              > mało nie nadziałem się na malucha, który nagle zabrał się za zawracanie,
              stając
              >
              > niemalże na owym szybkim pasie, a oprócz tego przejeżdżając tam ostatnio
              > widziałem strach w oczach kierowcy, którego w ten sposób zablokował inny (ja
              > już nie jeżdżę tym pasem). Normalnie powinien być chyba stworzony dodatkowy
              > pas, tylko dla zawracających ?

Ech, żadnej reakcji... :)
          • roman_j Re: Marzy mi się... 11.04.03, 12:42

> nie do konca. system uproszoszczony daje mozliwosc
            > zrezygnowania z pewnych procedur. dac mozliwosci - nie
            > oznacza, ze tak bedzie. zapewne bedzie to tez
            > zalezne od sprawcy. jesli sprawca sie nie zgodzi - to
            > wowczas caly proces dowodzenia trzeba bedzie
            > przeprowadzac.

Z tego co się orientuję, to sytuacja i tak zmieni sie na
            lepsze, bo dotąd tryb uproszczony można było zastosować,
            a teraz ma byc od "domyślnie" stosowany o ile sprawca nie
            zażąda normalnego procesu. Tylko znając życie, sprawcy
            pewnie będą go żądać, żeby zyskać na czasie...
      • roman_j Re: Marzy mi się... 11.04.03, 08:37

> "Kiedy ktoś marzy samotnie, to jest to tylko marzenie; kiedy marzymy wszyscy
        > razem, to staje się to rzeczywistością";- Dom Helder Camara.

Przepraszam, że to znowu ja, ale chciałem napisać, że marzy mi się spotkanie
        forumowiczów, na którym pojawi się Rzecznik. Wszyscy na tych spotkaniach o tym
        marzymy, a to jak na złość nie chce się stać rzeczywistością. ;-))
        • Gość: Maciek Re: Marzy mi się... IP: *.ssss.gouv.qc.ca 11.04.03, 18:26
          ........zeby to juz bylo lato, a ja na wakacjach !!
          • roman_j Re: Marzy mi się... 11.04.03, 18:43
            Gość portalu: Maciek napisał(a):

> ........zeby to juz bylo lato, a ja na wakacjach !!

Oczywiście w Płocku. ;-))
            • Gość: Maciek Re: Marzy mi się... IP: *.ssss.gouv.qc.ca 14.04.03, 18:42
              Oczywiscie !!!
          • naka Re: Marzy mi się... 15.04.03, 16:59

> ........zeby to juz bylo lato, a ja na wakacjach !!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Nie ciesz sie tak !!!! bo moga twoj szpital wysłac do odbudowy Iraku i.........nici z urlopu w Polsce !!!!!
            • Gość: Maciek Re: Marzy mi się... IP: *.ssss.gouv.qc.ca 15.04.03, 21:40
              Kanada nie brala udzialu w wojnie, wiec Amerykanie za kare nie przydziela jej w
              Iraku zadnych kontraktow, sic !! A wiec moge spokojnie nastawiac sie
              na.....wakacje w Plocku :)) Huuura !!
              • roman_j Re: Marzy mi się... 15.04.03, 23:09

> Kanada nie brala udzialu w wojnie, wiec Amerykanie za kare nie przydziela jej
                > w Iraku zadnych kontraktow, sic !! A wiec moge spokojnie nastawiac sie
                > na.....wakacje w Plocku :)) Huuura !!

Jest jeszcze SARC... ;-))
                • Gość: Maciek Re: Marzy mi się... IP: *.ssss.gouv.qc.ca 16.04.03, 13:52
                  Miales na mysli.......SARS ?? Czy tez jakas inna zaraze, o ktorej jeszcze nie
                  wiem; i wolalbym nie wiedziec :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka