Dodaj do ulubionych

Pikieta pod Orlenem

09.02.07, 09:34
A jaki PRZEKRET zrobiono z wydawaniem akcji Orlenu!! Ludzie ktorzy
przepracowali 15 lat i wiecej nic nie dostali dlatego ze odeszli na wlasna
prosbe!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Pikieta pod Orlenem IP: *.c152.petrotel.pl 09.02.07, 09:50
      A jak Ci ludzie (pracownicy) dostawali akcje to jakoś nie pikietowali tylko
      chetnie wzieli.Przecież całe społeczeństwo pracuje na PKN-codziennie każdy
      tankuje, a akcje, odprawy i premie biorą pracownicy.Łatwo przyzwyczaić się do
      luksusu....!Do kiedy bedzie taka niesprawiedliwość będzie trwała?
      • Gość: as Re: Pikieta pod Orlenem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 11:26
        ja przeprawcowałem 30 lat w spółdzielni mieszkaniowej i nic nie dostałem na
        koniec poza życzeniami. ci pracownicy pkn to chyba są nienormali dostali kasę
        za darmo i teraz chcą wjeszcze więcej, przecieża za darmo nie pracowali tylko
        dostawali co miesiąc pensję, więc odprawa to już rarytas!!!!
        niech idą do pracy na budowę zobaczymy ile dostaną po 30 latach pracy - 800 zł
        emerytury!!!!
        • Gość: prawda Re: Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 13:27
          no tak jeszcze i mało.to niemoralne i złodzjejstwo brać i brać.proszę sie
          rozejrzec wokoło- kto ma tyle kasy co Oni i jeszcze pikiety
          mamy chyba jedną Polskę i co z tego wynika, jedni maja nadmiar inni prawie nic
          i do tego ci co maja dużo zadużo jecza
          Wszyscy cos z tego truciciela powinniśmy dostać po rowno my tez pracujemy i co
          może mamy takie kwoty/ dosyc tego może w końcu pora skończyć z takimi róznicami
          to że dużo kasy dostają wcale nie znaczy że tak cięzko pracują bo w innych
          miejscach cięzej pracują a grosze maja. Litości i sprawiedliwosci,.......
          • Gość: ------ Re: Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 13:34
            stań w kolejce po rozum
            • guest777 Re: Pikieta pod Orlenem 09.02.07, 13:58
              Grupa Orlen to wielka firma, układów rodzinno-politycznych.
    • Gość: heh Re: Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 14:08
      nie musieli odchodzić.... mogli chcieć więcej... widać że taka kwota im
      odpowiadała, ale później okazało się ze sprzedali sie za tanio i chcą więcej.:)

Weźmy prosty przykład.... do Obywatela X przychodzi kupiec i chce kupić działkę
      za 50 tys. X zgadza sie i zadowolony udaje się w bliżej nieokreślonym kierunku.
      Rok później sąsiedzi X - Obywatel Y sprzedaje identyczną działkę kupcowi za 250
      tys:P. Co robi X? Wraca na 'swoją' ziemię, pikietuje i żąda zwrotu 200 tys:P.
      • Gość: Greg Re: Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 15:01
        O tym samym pomyślałem. Niech idą do Biedronki to im dadzą odprawę. Socjalizm
        zakorzenił się w nich na dobre.
        • Gość: koniokrad Re: Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 15:41
          Ja powinienem dostać akcje z ochrony środowiska za te kilka ladnych lat smrodu
    • Gość: Artur Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 18:17
      To zgroza, że oni tyle dostali i jeszcze chcą więcej i to że następni dostaną
      jeszce więcej. Ja też tam pracowałem przed prywatyzacją i nic nie dostałem bo
      ci co zostali ustalili sobie że ci co odeszli to im się już nic nie należy.
      Popieram wszystkie powyższe wypowiedzi. W innych zakładach jak chcą się wyzbyć
      starszego pracownika to umilają mu życie aż padnie na zawał lub sam odejdzie.
    • Gość: et Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 23:37
      rządy SLD tego dokonały
      • Gość: Ala Re: Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 09:03
        Trują nas wszystkich mieszkańców a odszkodowania dostają ci którzy tam
        pracowali i przyczyniali się do trucia .wciąz im mało i mało
    • Gość: Kulik Re: Pikieta pod Orlenem IP: 88.220.32.* 10.02.07, 12:22
      Ten kto nie pracuję w Orlenie nie powinien sie wcale wypowiadać bo nie wie jak
      tam jest, a kolorowo to napewno nie!!!(mówię o pracownikach z krótkim stażem a
      także nowych).Z jednym sie zgadzam, jest to bezczelność ludzka wyciągać rękę po
      więcej, ale my Polacy mamy to we krwi.Nikt im nie kazał brać,pieniądze zamknęły
      im oczy-bardzo dobrze, nauczka.
      • Gość: he Re: Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 12:36
        pazerność nie popłaca
        • Gość: Ala Re: Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 13:20
          Pracowała tam kilka lat temu i nie dostałam nic bo wtedy nie było jeszcze
          takich dziwactw pienięznych jak teraz .pracując na terenie zakładu nie czuło
          się tych smrodów co w miescie .Opary spadały właśnie na miasto i proszę nie
          mówić że tam cciężko pracują
      • Gość: PKN-owiec Re: Pikieta pod Orlenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 14:16
        Panowie - bez przesady.
        1993 rok - 30 czerwca dzień powołania Spółki Akcyjnej na podstawie i zasadach
        określonych wg. przepisów o prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych - "Ustawa
        o komercjalizacji i prywatyzacji przedsiębiorstwa państwowego". Wtedy mówiło
        się, że to ścieżka dobrowolna lepsza od tzw. przymusowej gdzie nic firma czyli
        Dyrekcja i Samorząd Załogi tj. Rada Pracownicza i WZDZ - Walne Zgromadzenie
        Delegatów Załogi nie mieliby do powiedzenia. Zresztą podobno to tego dnia
        minęło 20 lat pracy ówczesnego Dyrektora Naczelnego - Konrada J. a więc
        otrzymał też maksymalny pakiet akcji zgodnie z Rozporządzeniem ówczesnych
        Ministrów i Premiera rodem z.....SOLIDARNOSCI /tak, tak - niestety../. Też
        uważam, że ...mieszkańcom można było coś dodatkowo ...ustawowo zapisać. Później
        dano wielkie g....z tzw. NFI - co dziś okazuje się b. aferalne - patrz PARKIET
        o przekrętach z dnia 3-4.02.2007 r. Ale z drugiej strony należy pamiętać, że
        firma zachęcała do pracy w MZRiP poprzez ...mieszkania:

-spółdzielcze brali głównie Ci co nie widzieli ....perspektyw pracy
        w ...Petrochemii i nie chcieli się wiązać z nią na stałe ze wzgledu
        na ..."smrody", choroby dzieci, alergie, zwiększoną częstotliwość zachorowania
        na raka /ciekawe, że gdy zmarł dr. GARLEJ nikt tego tematu dalej nie podjął a
        s............ zw. zaw. - chyba z 6 - to wisi gdzieś - działacze mają się
        dobrze/..Często celem awansu wyjeżdżali do ...Gdańska czy Polic, Puław a nawet
        Włocławka;
        -mieszkania zakładowe brali preacownicy nie chcący opuścić ładnego Płocka
        mający dzieci już w wieku przedszkolno - szkolnym /jak np. moja rodzina/ no i
        były one za symboliczną opłatą choć wiązały z Firmą na lata..Później stworzono
        ustawową formę ich wykupu. Aby zmniejszyć skutki fluktuacji /ciągły spadek
        zatrudnienia - więcej wtedy się zwalniało niż przychodziło do MAZAKów-tak nawet
        pogardliwie mówiono/. Kombinat powołał ...własną ...Spółdzielnię Mieszkaniową i
        firma dawała w maksymalnym czasie nawet do kilkuset mieszkań rocznie /zakł. +
        spółdz - patrz książka W. Końskiego o Petrochemii - szkoda, że nikt jej dalej
        nie zapisał/. Ludzie zwalniali się bo ....gdzie indziej były lepsze
        zarobki /spółdz. krawiecka - do której przeszedł mój kolega, Cotex w którym
        chciała pracować moja żona a pracowała sąsiadka na ...8 krosnach naraz
        z ...dużo lepszym zarobkiem niż żona w Kombinacie na zmiany,FMZ, PKB,
        Petrobudowa,etc. Natomiast firma PKN od 2 lat stosuje różne formy do odejśćia -
        redukcji zatrudnienia jako ....metody poprawy efektywności ORLENU /sic!!!!/.
        Zresztą często w miejsce zwalnianych przyjmuje podobno ...lepszych a na
        pewno ...swoich - często niestety spoza Płocka i nawet za ...większe pieniądze.
        Oj będzie miał co Pan Prezes Kownacki posprzątać po poprzednikacch!!!??
        Najczęstsze form odejścia to:

1. Przejście do nowo tworzonej Spółki w której przez lata można nie otrzymać
        podwyżki i tzw. pakiet ochronny /czyli poprzednie warunki płacowe/ kończą się
        najczęściej po 3 latach a "Prezesik-panisko" - na uwłaszczonym dawnym często
        majątku Kombinatu z dużą liczbą udziałów - takowej Spółki nie da ani grosza na
        dywidendę i powie "jak Ci się nie podoba to się zwolnij" - tylko gdzie pójść -
        elegancki ...szantażyk w ..majestacie prawa.
        2.PDOE - Program Dobrowolnych Odejść Emerytalnych - przejście tzw. "dobrowolne"
        na emeryturę normalną lub świadczenie przedemerytalne - za ok. 650 zł i
        odpowiednią zachętą materialną zależną od lat pracy.
        3. PDO - Program Dobrowolnych Odejść - dla osób, które w momencie zwolnienia
        na nic się nie załapują oprócz rocznej "kuroniówki". Ci przechodzą w "stan
        spoczynku" na warunkach opisanych przez mojego adwersarza ale...otrzymane
        pieniądze muszą rozłożyć w czasie czyli na okres zanim...otrzymają emeryturę.
        Pracodawca łaskawie dodaje do tego ...pakiet szkoleniowy /50-60 latkowi - chyba
        do nauki na ...księdza/ oraz dodatek tzw. relokacyjny na przeniesienie....do
        innej miejscowości i zagospodarowanie /aż ..1 osoba ..skorzystała/. Duża bogata
        firma ....wysyła ludzi na państwowy garnek... ciekawe czy Kaczyńscy o tym
        wiedzą???!!..Skorzystawszy z tej formy, gdy rozłożyłem pieniądz w czasie /ok. 8
        lat do emerytury / - wyszło ok 1100 zł na miesiąc po 34 latach pracy - bo
        przecież 40 % tej odprawy zjada ...fiskus. Dobre i to, gdyż co miesiąc widzę,że
        ok. 80% ludzi w PUP, którzy podpisują listę nie ma 30 lat a z tego co czwarty
        to absolwent szkoły - tragedia..Większość nie ma świadczenia. A i jeszce ważne -
        ci z PDO jako ..."emeryci bez emerytury" są pozbawieni jako ...byli
        kilkudziesięcioletni pracownicy specjalistycznej opieki medycznej
        i ...świadczeń socjalnych ze strony ...pracodawcy ......bo to ...kosztuje.
        Załapią się na emeryturę jak zdążą /czyli nie umrą/po osiągnięciu ustawowego
        wieku emerytalnego. Ot P.... i S............. a przecież nie jest to firma,
        która "źle przędzie", jakiś bam\nkrut!!!. A co mógłaby zrobić taka firma dla
        Miasta Płocka - jego mieszkańców wystarczy ....przejechać się do KGHMU.. Drogi,
        hale sporowe - kilka sekcji piłek w tym żeńskie, rewaloryzacje..miasteczek a u
        nas ...LATAMI CZEKAMY NA ŁASKAWE DOFINANSOWANIE BUDOWY ....HALI SPORTOWEJ. NO
        CHYBA, ŻE POLICZYMY PRZEKAZANĄ SWEGO CZASU ZALICZKĘ W WYSOKOŚCI ....500 TYŚ ZL
        NA... MOST. I na zakończenie - są w kraju firmy dające ....lepsze warunki
        odejśćia a pracownicy często i tak .....wybierają pracę /np. w BOT - wypłata z
        góry pensji za cały brakujący do emerytury okres, etc/. W USA przykładowo Ford
        aby ...poprawiać...zdrowie zatrudnionych - zamknął 12 oddziałów i dał potężne
        odprawy, bezpłatną naukę - studia, etc. o czym szeroko donosiła zagraniczna
        prasa - FT.
        No cóż nie moja wina, że niektórzy się później urodzili /może w nagrodę dłużej
        pożyją - coraz więcej nekrologów z Petry/ ale przy "sądzeniu bogaczy z
        Petrochemii" warto pamiętać o różnych uwarunkowaniach...również w tamtych
        niestey tez niełatwych czasach.. Choć, kto chciał to pracę miał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka