Dodaj do ulubionych

Komunikacja...

IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 15:00
Czy nasze władze nie powinny postarać się o autobus szynowy, który jeździłby
na trasie Płock-Sierpc? Koszt polskiego szynobusu to min.1,8 mln PLN. Sejmiki
wojewódzkie otrzymują z budżetu centralnego dofinansowanie na przewozy
kolejowe. 10% tych środków może być wykorzystane na zakup nowego taboru.
Wielkopolska ma już 2 szynobusy (zamówione następne), woj. kujawsko-pomorskie
1 pojazd i realizowane są już zamówienia dla województw "południowych". Można
pozyskać dofinansowanie z UE. Jednak po rozmowie z prezydentem Płocka (M.M.)
sądzę, że nie ma na to szans. On nie wie co to umowa AGC i co jej realizacja
oznacza dla Płocka.
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Komunikacja... 30.05.03, 15:29
      Z tym autobusem szynowym to bardzo dobry pomysł. Sam też o tym myślałem, ale
      juz nie pamiętam, czy na forum coś pisałem. takie autobusy mogłyby kursować nie
      tylko do Sierpca, ale też do Kutna, bo na tej trasie wycinają nam kolejne
      połączenia, a przez to mniej ludzi jeździ pociągami i kółko się zamyka.
      Czy rozmawiałeś na ten temat z prezydentem Płocka? Tak zrozumiałem. Jeśli tak,
      to myślę, że poszedłeś pod zły adres. Ten zakup miałby służyć nie tylko naszemu
      miastu i nie Płock by go finansował. Trzeba raczej uderzyć do marszałka
      Struzika. Może Gazeta by go odpytała na tę okoliczność przy jakiejś okazji.
      Przecież kiedy ważyły się losy połączeń regionalnych Struzik wypowiadał na jej
      łamach. Dlatego przy następnej okazji proponuję poruszyć ten temat. :-))
      • Gość: Henio Re: Komunikacja... IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 16:16
        Masz rację, ale miałem możliwość rozmowy tylko z M.M., natomiast środki z
        budżetu otzymuje województwo, nie gmina. Według mnie władze pownny powołać
        spółkę przewozową i zrobić "zrzutkę". Koszt pojazdu rozdzielić na Płock, powiat
        płocki ziemski, siepecki i województwo mazowieckie. Do tego można spróbować
        pozyskać środki unijne (nawet do 70%). Jeżeli chodzi o trasę do Kutna, to w tym
        kierunku jest linia zelektryfikowana. Jakiś ekonomista powinien obliczyć, czy
        tańszy jest szynobus spalinowy czy też elektryczny (polski przemysł jeszcze
        takich nie oferuje). Zastosowanie taktu 1-godzinnego ułatwiłoby zapamiętanie
        rozkładu przez podróżnych.
        • roman_j Re: Komunikacja... 30.05.03, 16:25
          Gość portalu: Henio napisał(a):

> Masz rację, ale miałem możliwość rozmowy tylko z M.M.

I jakie było dokładnie jego stanowisko? Jakieś przeszkody? Dał jakąś nadzieję
          że zajmie się tematem lub przynajmniej go przemyśli?

> Według mnie władze pownny powołać spółkę przewozową i zrobić "zrzutkę". Koszt
          > pojazdu rozdzielić na Płock, powiat płocki ziemski, siepecki i województwo
          > mazowieckie. Do tego można spróbować pozyskać środki unijne (nawet do 70%).

Dobrze byłoby zainteresować się takimi spółkami, które już funkcjonują. Jeśli
          udałoby się przyjść do władz miasta i wspomnianych powiatów z gotową koncepcją,
          to i rozmowy mogłyby być bardziej merytoryczne, a nastawienie przychylniejsze.
          Wiem, że nie powinniśmy władzy wyręczać, ale jeśli można samemu zrobić coś
          dobrego dla innych i siebie, to trzeba spróbować. :-))

> Jeżeli chodzi o trasę do Kutna, to w tym kierunku jest linia
          > zelektryfikowana. Jakiś ekonomista powinien obliczyć, czy tańszy jest
          > szynobus spalinowy czy też elektryczny (polski przemysł jeszcze
          > takich nie oferuje).

Kiedyś dowiedziałem się, ze trakcja elektryczna jest tańsza w eksploatacji od
          spalinowej. M.in. dlatego tramwaje są podobno dużo ekonomiczniejsze od
          autobusów. Nie wiem, czy sprawa nadal tak wygląda, bo to na pewno zależy od cen
          prądu i paliwa.

> Zastosowanie taktu 1-godzinnego ułatwiłoby zapamiętanie rozkładu przez
          > podróżnych.

Taka częstotliwość zapewniłaby też prawdopodobnie odpowiednio duże
          zainteresowanie takim transportem. :-))
          • Gość: Henio Re: Komunikacja... IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 16:50
            roman_j napisał:

> I jakie było dokładnie jego stanowisko? Jakieś przeszkody? Dał jakąś nadzieję
            > że zajmie się tematem lub przynajmniej go przemyśli?

Rozmawiałem tylko 10 min. i facet był niezorientowany w temacie. Zainteresował
            się tym, ale najprawdopodobniej już o tym zapomniał

> Dobrze byłoby zainteresować się takimi spółkami, które już funkcjonują. Jeśli
            > udałoby się przyjść do władz miasta i wspomnianych powiatów z gotową
            koncepcją, to i rozmowy mogłyby być bardziej merytoryczne, a nastawienie
            przychylniejsze.

Dział już taka kolej - Śmigielska Kolej Dojazdowa. Obsługuje ją SKPL i jest
            rentowna przy 14 pasażerach, natomiast PKP na tej samej trasie przy 300!!!!!!

> Kiedyś dowiedziałem się, ze trakcja elektryczna jest tańsza w eksploatacji od
            > spalinowej. M.in. dlatego tramwaje są podobno dużo ekonomiczniejsze od
            > autobusów. Nie wiem, czy sprawa nadal tak wygląda, bo to na pewno zależy od
            > cen prądu i paliwa.

Wydaje mi się, ze tu ważne są też opory toczenia się po asfalcie i gładkiej
            stali

• roman_j Re: Komunikacja... 30.05.03, 18:13

> roman_j napisał:
              >
              > > I jakie było dokładnie jego stanowisko? Jakieś przeszkody? Dał jakąś
              > > nadzieję że zajmie się tematem lub przynajmniej go przemyśli?
              >
              > Rozmawiałem tylko 10 min. i facet był niezorientowany w temacie.
              > Zainteresował się tym, ale najprawdopodobniej już o tym zapomniał

To dobrze. Znaczy, że nic jeszcze nie jest przesądzone zarówno na nie, jak i na
              tak. Można będzie do niego uderzyć, jeśli całą sprawę się nieco
              skonkretyzuje. :-))

> > Dobrze byłoby zainteresować się takimi spółkami, które już funkcjonują.
              > > Jeśli udałoby się przyjść do władz miasta i wspomnianych powiatów z gotową
              > > koncepcją, to i rozmowy mogłyby być bardziej merytoryczne, a nastawienie
              > > przychylniejsze.
              >
              > Dział już taka kolej - Śmigielska Kolej Dojazdowa. Obsługuje ją SKPL i jest
              > rentowna przy 14 pasażerach, natomiast PKP na tej samej trasie przy 300!!!!!!

Mają może jakąś stronkę w Sieci?

> > Kiedyś dowiedziałem się, ze trakcja elektryczna jest tańsza w eksploatacji
              > > od spalinowej. M.in. dlatego tramwaje są podobno dużo ekonomiczniejsze od
              > > autobusów. Nie wiem, czy sprawa nadal tak wygląda, bo to na pewno zależy
              > > od cen prądu i paliwa.
              >
              > Wydaje mi się, ze tu ważne są też opory toczenia się po asfalcie i gładkiej
              > stali

To trzeba zapytać kolejarzy. Oni eksploatuje pojady o obu napędach. Tylko gdzie
              znaleźć takich zorientowanych? :-)
          • Gość: Henio Re: Komunikacja... IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 17:36
            Patrząc na rozwój małych, prywatnych i samorządowych kolejek na zachodzie mam
            tylko nadzieję, że i u nas coś ruszy (zakupy szynobusów są światełkiem w tunelu)

Do Romana_j - Nie ściemniam...
            • roman_j Re: Komunikacja... 30.05.03, 18:09

> Do Romana_j - Nie ściemniam...

Tak właśnie założyłem. Już jesteś na liście. Powinno działać. :-))
    • roman_j Komunikacyjne marzenia... 30.05.03, 19:48
      Skoro został założony watek dotyczący komunikacji, to pozwolę sobie zamieścić w
      nim trochę marzeń. ;-)) Skupię się na komunikacji kolejowej, jako bardziej
      ekologicznej i przyszłościowej. Chciałbym, żeby Płock był węzłem kolejowym, ale
      na to raczej nie ma większych szans. Co prawa widziałem kiedyś plany rozwoju
      sieci kolejowej, z których wynikało, że Płock miał być połączony koleją z
      Warszawą, ale z tego co pamiętam realizacja tych planów była przewidziana około
      roku 2030. Może pieniądzę z UE pozwolą choć trochę ten termin przyspieszyć. Mam
      jeszcze dwa „marzenia”. Bardziej i mniej realne. To bardziej realne to
      elektryfikacja linii Płock-Sierpc, co pozwoliłoby na kursowanie pociągów z
      Kutna i dałoby szansę na zwiększenie ruchu na tym odcinku. Drugie marzenie to
      budowa 50 km torów z Sierpca do Działdowa przez Żuromin. Dzięki tej inwestycji
      Płock znalazłby się na najkrótszej drodze z Łodzi do Olsztyna. Wiadomo, że ten
      kierunek szczególnie w lecie byłby bardzo popularny. Dzięki temu na pewno
      zwiększyłaby się liczba połączeń z Płocka i przez Płock i kolej byłaby naszym
      oknem na świat, tak jak to było w dawniejszych czasach. Ale to niestety tylko
      marzenia...
      • Gość: Henio Re: Komunikacyjne marzenia... IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 08:23
        Właśnie umowa AGC (o głównych szlakach kolejowych Europy) nakłada na Polsce
        obowiązek budowy nowych i modernizację starych (równie kosztowne) linii
        kolejowyh. Patrzyłem na mapę i przez Płock przechodziłaby Centralna Magistrala
        Kolejowa łącząca Śląsk, Warszawę i Trójmiastem. Linia Łódź-Kutno-Brodnica była
        projektowana jako magistralna, ale kryzys nie pozwolił tego zrealizować i mamy
        to co mamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka