emerica 23.05.07, 19:37 choć cel jest słuszny, to jednak jest to forma wandalizmu. Niech Pani Marzena robi co chce i ponosi za to odpowiedzialność, ale SM już sie do takich akcji nie powinna włączać. Oni niech po prostu wlepiają mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malkontent_i_sceptyk Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy cię! 23.05.07, 19:38 Imho wspaniały pomysł :) W końcu ktoś ruszył głową.. stop bezmózgim kierowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bgplo Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.plock.msk.pl 23.05.07, 20:33 SUPER ! Bardzo dobrze ! Nie ma na nich siły ! Niech choć tak dostaną ! Tyle że jeśli będzie przy tym Straż Miejska to po co naklejki ? Mandat ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spl Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 20:48 bezmózgi to popierają akcje redaktorków gw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio popieram (!) IP: *.plock.mm.pl 23.05.07, 20:03 ale tez się zastanawiam, czy niedługo nie zaczną np. spuszczać powietrza z kół, albo w ogóle odkręcać :) ale z takimi bezmózgimi kierowcami za pomocą tłumaczenia i cywilizacyjnych metod się nie wygra - wytłumaczysz niby debilowi ale on i tak nie zrozumie; beton trzeba kruszyć konkretnie, młotkiem, bo głaskaniem nic się nie wskóra do ataku! Odpowiedz Link Zgłoś
kawka Re: popieram (!) 23.05.07, 21:53 Gość portalu: Pio napisał(a): > ale tez się zastanawiam, czy niedługo nie zaczną np. spuszczać powietrza z kół, > > albo w ogóle odkręcać :) A nawet jeśli, to co? :-))) Przecież nie będą wybierać losowo na parkingu aut do zaklejania, tylko podejdą do tych, które staną na miejscu im zabronionym. Wystarczy po prostu nie parkować na kopertach. Tak proste, że aż... niemożliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mISIO Re: popieram (!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 22:03 Możliwe ze to on jest jednym z tych bezmuzgow co stają na miejscach dla niepełonosprawnych. A SM powinna odrazu pojazdy cholować... przynajmiej w 100% jasnych miejscach parkingowych np przy biedronce jest dyskusyjne miejsce parkingopwe dla niepelnosprawnych bo sie parkuje wszędzie ( tej gdzie była dawna stodoła ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio misiu - nigdy jeszcze nie zaparkowałem IP: *.plock.mm.pl 23.05.07, 22:52 na miejscu dla niepełnosprawnych i nie wiem skąd takie wnioski ? a mam 3 samochody - i jeden taki duży, terenowy, bardzo czarny i bardzo drogi - taki, jakie najczęściej można spotkać na kopertach przynajmniej mi się trafia najczęściej takie przyuważyć - i zwykle są to głupie panienki swoich karkobossów :) Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: misiu - nigdy jeszcze nie zaparkowałem 24.05.07, 10:15 Gość portalu: Pio napisał(a): > a mam 3 samochody - i jeden taki duży, terenowy, bardzo czarny i bardzo drogi - Z czego wniosek, żeś burak i lanser. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_i_sceptyk Re: misiu - nigdy jeszcze nie zaparkowałem 24.05.07, 11:16 Nie on jest burak tylko ty jestes burak, bo do konca zycia bedziesz jezdzil skorodowanym bmw z 1990 roku w gazie. Zazdrosc to straszna rzecz. Ale w koncu sukces jest jak bąk.. tylko własny pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: misiu - nigdy jeszcze nie zaparkowałem 24.05.07, 22:28 Lekcje już odrobiłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
ainipoajom Re: misiu - nigdy jeszcze nie zaparkowałem 25.05.07, 08:11 gdybys posiadl umiejetnosc czytania ze zrozumieniem wiedzial bys jaka marka on sie porusza Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: misiu - nigdy jeszcze nie zaparkowałem 26.05.07, 10:17 ainipoajom napisał: > gdybys posiadl umiejetnosc czytania ze zrozumieniem wiedzial bys jaka marka on > sie porusza Nie wymagajmy od niektórych osobników zbyt dużo. I tak jestem pełen podziwu dla niego, że posiadł umiejętność logowania, dzięki czemu łatwiej go ewentualnie splonkować, nigdy nie napisał nic rzeczowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: misiu - nigdy jeszcze nie zaparkowałem 24.05.07, 10:16 Nie dlatego, że masz takie auto (a przynajmniej tak twierdzisz), ale że się nim tak chwalisz. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanK Re: popieram (!) IP: 195.33.116.* 24.05.07, 07:17 Gość portalu: mISIO napisał(a): > Możliwe ze to on jest jednym z tych bezmuzgow co stają na miejscach dla niepeło > nosprawnych. A SM powinna odrazu pojazdy cholować... przynajmiej w 100% jasnych > miejscach parkingowych np przy biedronce jest dyskusyjne miejsce parkingopwe d > la niepelnosprawnych bo sie parkuje wszędzie ( tej gdzie była dawna stodoła ) mISIO, naucz się ortografii i poprawnej polszczyzny, zanim zabierzesz głos w dyskusji, bo Twoje błędy aż rażą w oczy. Przynajmniej 5 razy przed Tobą ktoś napisał "bezmózgowiec" przez "ó", a Ty nawet tego słowa przepisać nie umiałeś. Holowanie pisze się przez "h" a nie "ch". O interpunkcji i literówkach nie wspomnę. Dzieciaku poproś rodziców, niech Ci kupią słownik i zajrzyj tam czasem, a jak nie, to pisz w Wordzie i potem przez "ctrl+c" -> "ctrl+v" przenoś sobie tekst do okna Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: popieram (!) IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.07, 23:39 a może jeszcze zacząć wybijać szyby - w końcu mógł tam nie parkować. Trochę rozumu - nie można czyjejś głupoty/złej woli tępić w sposoby niezgodne z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: popieram (!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 15:14 jak bys nie zauważyła to w artykule jest napisane, że takie praktyki nie są zabronione, no ale to juz wyzsza szkola jazdy bo czytanie ze zrozumieniem zeczywiscie jest trudne. A po za tym to czym sie przejmujesz? nie zaparkujesz to Cie nie okleją... proste? czy tez nie bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerdzia Re: popieram (!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:53 >to juz wyzsza szkola jazdy bo czytanie ze zrozumieniem >zeczywiscie jest trudne. Jeszcze wyższą szkołą jazdy jest znajomośc ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogromca debili B R A W O !!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 22:26 tylko wlasnie w ten sposob mozna "dotrzec" do tych debili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: B R A W O !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 22:28 powiedz stary jak ty to robisz że rozpoznajesz debili? no bo sam zapewne debil nie jestes, to wykluczone ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar. Re: B R A W O !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 22:32 kawka, ty juz sie tak skompromitowałaś ze bardziej ciężko i nie wstyd ci zabierać głos ? choć to forum chyba w sam raz dla ciebie jest, poziom itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: B R A W O !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 22:43 popieram. jak taki kierowca powstydzi sie przez 20 minut zdzierajac te naklejke z szyby to moze przejdzie mu ochota na parkowanie na kopercie. tylko boje sie,ze taki agresywny kierowca moze pobic kogos kto naklei mu te naklejke i zdazy go zlapac. ale sama bym z checia powlepiala ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kawka Re: B R A W O !!!!!! 23.05.07, 22:57 Gość portalu: dar. napisał(a): > kawka, ty juz sie tak skompromitowałaś ze bardziej ciężko Taaak?????????? :-)))))))) > i nie wstyd ci zabierać głos ? Nie :-) > choć to forum chyba w sam raz dla ciebie jest, poziom itd. A to ciekawe, że ty też tu jesteś :-) Szkoda tylko, że wypowiadasz się cokolwiek nie na temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanka Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy cię! IP: *.plock.mm.pl 23.05.07, 23:59 Bardzo współczuję osobom niepełnosprawnym, bo sama miałam okazję przekonać się, że ich życie pełne jest barier, których nie można pokonać. Nigdy nie parkuję na miejscach dla niepełnosprawnych i złości mnie, gdy ktoś tego nie respektuje. Co jednak zrobić z przypadkami wykorzystywania tego przywileju? Mam w bloku sąsiadki,które zostały "inwalidkami",gdy kupiły drugie auto. Poniewaz parking pod blokiem ciągle jest zapełniony, zawnioskowały o wydzielenie miejsca dla inwalidów i... teraz na nim nie parkują. Ich samochody stoją na zwykłych miejscach parkingowych, a "koperta" jest pusta. Prośbę, by tam parkowały, bo tylko one mają do tego prawo kwitują mało kulturalnym oburzeniem... To, niestety, druga strona przywilejów dla niepełnosprawnych, z których korzystają nieuczciwi ludzie, dzięki nieuczciwym urzędnikom... Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonim Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c 24.05.07, 08:31 Bardzo ciekawa akcja , bardzo trafnie pokazuje nieudolność straży miejskiej ( celowo nazwę tego ‘tworu’ piszę małą literą ) straż została powołana do pilnowania porządku a tymczasem nic poza spektakularnymi akcjami ( przykładowo - jak ta ) nie robią ! Jak dla mnie to strażnicy strzelili sobie tym razem gola , zwanego ”samobójem” . Cytat z artykułu : ”...Marzena Kolaszczyńska : Natomiast na pewną życzliwość mogą liczyć ci, którzy np. mają nogę w gipsie (są niepełnosprawni czasowo). Choć nie mają legitymacji, skorzystają z koperty dla niepełnosprawnych. ...” z powyższego wynika , że taki patrol widząc samochód na ‘kopercie’ grzecznie poczeka aż ten kto tam zaparkował zrobi sobie zakupy , pozałatwia inne sprawy ... a patrol stoi i czeka godzinami zanim wylegitymuje parkującego – fajna akcja ! Powyżej jest wpis forumowicza Majki , że ‘ oklejony ’ kierowca może kogoś pobić – właśnie aby temu zapobiec pojawia się osoba w mundurze , obywatel wie , że z ‘ mundurem ‘ lepiej nie wdawać się w dyskusję , nawet jeżeli to ”tylko” mundur s.m. . Odnośnie pracy s.m. – już nawet nie wspomnę polowań na handlarki pietruszką - s.m. wykazuje się polując na rowerzystów jadących ul. Chopina lub Al. Jachowicza - tych którzy jadą chodnikiem ( drogą dla pieszych ). Tak więc rowerzyści , jeśli macie tyle odwagi żeby jeździć rowerem w Płocku to jeździjcie ulicami , co tam spotkanie z TIR’em czy rozpędzonym samochodem osobowym ! Byłoby miło gdyby pan Komendant straży miejskiej , wzorem Komendanta Policji , pokazał się na płockim forum . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos P O P I E R A M !!! IP: *.zep.com.pl 24.05.07, 08:41 Nareszcie sensowny pomysl. Moze barany zrozumieja jak przyjdzie im drapac szyby z naklejek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regina Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy cię! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 08:54 Uważam,że to akcja ryzykowna i nieprzemyślana.Parkowanie na miejscach "zarezerwowanych" dla osób niepełnosprawnych jest wymagane prawem.Łamanie prawa w tym zakresie powinno być karane zgodnie z prawem przez policję i straż miejską.Uważam, że biuro rzecznika osób niepełnosprawnych nie powinno prowadzić takich kampanii Jak "zakleimi Cię!-nie służy to uświadamianiu ludzi pełnosprawnych, a wręcz narastaniu braku akceptacji dla niepełnosprawnych.Pani Recznik powinna uświadamiać Płoczczan dlaczego te miejsca są niezbędne osobom niepełnosprawnym, jeśli pełnosprawni nie mają takiej wyobraźni- to jest rola rzecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik 2007 Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 08:56 pomysł suuuuuuper!!!!!!!!! A co do s.m. to będą tam aby pomóc "idiocie", który zaparkuje samochód na kopercie dla osób niepełnosprawnych, zdrapywać te naklejki. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: 193.59.95.* 24.05.07, 09:06 proponuje popatrzec przy auchan jak uzytkownicy samochodow z napisem orlen lub verva parkuja na kopertach. a rekordzistką jest chyba taka wysoka blondyna w srebrnym golfie z biurowca głównego Orlenu-niestey nie wiem jaksie nazywa. wrrr- pozdro dla naklejaczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.c154.petrotel.pl 24.05.07, 09:22 Odnoszę wrażenie, że akcja nie podoba się tym, którzy te miejsca jednak zajmują i się do tego nie przyznają. Przestańcie krytykować wszystkiego wokół tylko dajmy tej akcji szansę. Jeśli dzięki tym naklejkom zmiejszy się problem to bardzo dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy cię! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 09:37 Cel właściwy-metoda niewłaściwa. Dodam, że NIGDY nie zaparkowałam i nie zaparkuje na miescu dla osoby niepełnosprawnej> Odpowiedz Link Zgłoś
gazelka74 Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c 24.05.07, 10:34 Powinna być jeszcze fotka. Dlaczego straż miejska i policja boją się fotografować zanim wypiszą mandat? Fotka, mandat i naklejka. a i mandat od 500 zł w górę. (musi się zwrócić koszt naklejki, fotki i "obsługi") akcja generalnie mi się podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlepkarz głupie rozwiązanie problemu IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.07, 10:47 do wszystkich tych, którym akcja się podoba - a może zamiast naklejki oblewajmy samochody farbą olejną? Albo wyrywajmy lusterka? Ktoś już tu zauważył - cel słuszny, forma niewłaściwa, bo niezgodna z prawem - a skoro i tak ma się tam pojawiać straż wiejska to niech wyegzekwuje karę z tym prawem zgodną. I bez naklejek! Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_debili Re: głupie rozwiązanie problemu 24.05.07, 12:33 a może zamiast naklejki oblewajmy > samochody farbą olejną? Albo wyrywajmy lusterka? nie, najlepiej od razu zabic, mamy wtedy 100% pewnosc ze wiecej tego nie zrobi ani swych debilnych genow nie przekaze ;) forma jest jak najbardziej wlasciwa nie powoduje szkod na mieniu marnuje czas debilka i powoduje podniesienie u niego cisnienia on ma w glebokim powazaniu osoby niepelnosprawne, wiec inni tez tak traktuja jego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: głupie rozwiązanie problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 12:44 Gość portalu: vlepkarz napisał(a): > a może zamiast naklejki oblewajmy > samochody farbą olejną? Albo wyrywajmy lusterka? Może kupę na maskę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczyp.. Re: głupie rozwiązanie problemu IP: *.c241.petrotel.pl 24.05.07, 18:22 Kolego (Kolezanko) vlepkarz, Twoje porownanie jest nieodpowiednie. Metody przez Ciebie opisane powoduja szkode na samochodzie a w tresci artykulu jest informacja, ze naklejka jest wykonana w taki sposob, zeby nie pozostawic na szybie zadnych sladow a tylko spowodowac, zeby debilny wlasciciel takiego pojazdu spedzil troche czasu nad jej usuwaniem. Nie uwazasz, ze to zasadnicza roznica?? Akcje jak najbardziej popieram,trzeba skonczyc z tym chamstwem, arogancja i brakiem tolerancji w naszym spoleczenstwie. Moze akcje tego typu jak opisana w artykule sprawia,, ze nasze spoleczenstwo choc troche sie ucywilizuje... Pozdrawiam, ale nie tych, ktorzy stawiaja na kopertach nie majac do tego uprawnien i rowniez nie tych, ktorzy "zalatwili" sobie naklejke na szybe. szczyp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.c251.petrotel.pl 24.05.07, 12:43 Bardzo dobry pomysł. Kilka razy w roku były organizowane akcje edukacyjne dla tego typu buraków. Skoro prośby nie skutkują, to trzeba sięgnąć po inne środki. Dobrze się stało, że akcja prowadzona będzie w porozumieniu ze służbami mundurowymi. Oby nie była jednorazowa, tylko systematyczne gnębienie takich kierowców może przynieść oczekiwany skutek. Zastanawiające jest tylko czemu straż miejska nie wlepia mandatów za takie parkowanie, skoro i tak jest na miejscu. Ale nie wymagajmy od nich za dużo, jeszcze by się przepracowali, a tak przynajmniej pospacerują sobie i popatrzą jak inni wykonują coś, co należy do ich obowiązków. śmieszne jest natomiast oburzenie niektórych na forum, co to oni niiiiidgy nie parkują na miejscach dla niepełnosprawnych a jednak nie wiedzieć czemu strasznie się tych naklejek boją. Co do bezprawnego działania, czy jak to ktoś określił "wandalizmu" to radzę przeczytać jeszcze raz artykuł, tym razem ze zrozumieniem. Być może tym razem uda się wyłapać fragment odnośnie legalności takiego działania. Uprzedzając ripostę: nie, nikt nie zamierza oblewać farbą, urywać lusterek czy podpalać źle zaparkowanych aut. Naklejki są tak zrobione, żeby nie uszkodzić trwale auta. A do fotografów wyborczej towarzyszących akcji: poproszę kilka ujęć buraków zdrapujących naklejki... ze zbliżeniem na ich wyraz twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c 24.05.07, 12:54 Gościu portalu, zgadzam się z tobą. Myślę, też, że te naklejki mogą odnieść lepszy skutek niż mandaty, które dla wielu parkujących na miejscach dla niepełnosprawnych są niewiele znaczącą uciążliwością. Akcja naklejkowa też jest edukacyjna. Pozwoli - mam nadzieję - poczuć na własnej skórze, co znaczy nie móc natychmiast odjechać, co znaczy trudzić się na parkingu. W końcu co to jest zedrzeć kilka papierków! Prawda? A jednak. Niejeden zdrowy pewnie myśli: A co się jakiemuś niepełnosprawnemu stanie, jak sobie przejdzie ileś tam metrów? Niby nic wielkiego, a jednak... No to będzie okazja skonfrontować takie myślenie. I daj Boże - wyciągnąć wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c 24.05.07, 12:55 Pomysł bardzo dobry. A na blogach gazety byl kiedyś taki na którym autor publikował zdjęcia samochodów zaparkowanych na kopertach, kto poszuka to pewnie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy cię! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 13:21 Z całym szacunkiem dla osób niepełnosprawnych, ale znam osobiście dwie osoby, które nie mają ograniczeń w poruszaniu się, adysponują odpowiednią legitymacją i oznaczeniem samochodu. Mówią, że jak jest się ręcustą to nie problem to załatwić. Z premedytacją korzystają z miejsc parkingowych uprzywiliowanych. Jeden to posiada na stałe takie miesjce tylko dla siebie przed blokiem. Cynizm i wymuszanie przywilejów, to takie polskie ! Lepiej się zastanowić jak relalnie pomóc osobom niepełnosprawnym ! Odpowiedz Link Zgłoś
kawka Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c 24.05.07, 13:33 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Z całym szacunkiem dla osób niepełnosprawnych, ale znam osobiście dwie osoby, > które nie mają ograniczeń w poruszaniu się, adysponują odpowiednią legitymacją > i oznaczeniem samochodu. Ja też znam takie osoby. Na pozór zdrowe byki, nie brakuje im rąk ani nóg. Jeden miał już dwa razy robione by-passy, drugi jest po bardzo ciężkim zawale (mimo rehabilitacji orzeczenie lekarskie brzmi: żadna praca!) i za próg nie może wyjśc bez lekarstw. Mają nosić na piersiach tabliczki: "Wbrew pozorom jestem bardzo chory"?. A co do zajmowania niepełnosprawnym miejsc parkingowych, to chyba lepiej nie zabrać ich choćby pięciu oszustom, niż raz zrobić świństwo słabemu. W końcu tych miejsc pod Auchanem jest tyle, że zawsze są jakieś wolne. A zdrowemu nie zaszkodzi, jak się nieco przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy cię! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 14:13 Dla mnie świetny pomysł. Nie raz widziałem "takich", którzy zajmują koperty mając resztę gdzieś. A co do wcześniejszej opini - ja jeszcze nie widziałem aby policja wlepiła taki mandat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka Brawo!!! IP: 217.153.156.* 24.05.07, 17:11 A ci z naklejkami niech się wstydzą! Odpowiedz Link Zgłoś
bronek77 Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c 25.05.07, 10:36 Poza drogą publiczną policja nie może wlepić mandatu za zaparkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych - takie mamy niestety prawo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy cię! IP: *.c241.petrotel.pl 24.05.07, 18:28 to, ze stawiajacy auta na kopertach bez odpowiednich uprawnien to buraki buraki i jeszcze raz buraki to nie mam watpliwosci, ale, ze az tyle osob jest oburzonych ta akcja????? buraki BURAKI buraki, ze ho hoooooo :) BURACTWO TRZEBA TĘPIĆ siłoM i godnościoM osobistoM!!! A FUJ BURAKOM a fujjjjjjjjjjj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiz Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 19:31 Normalnie rece opadaja. Jeszcze maja jakies buraki miec czelnosc mowic ze naklejenie naklejki ktora przynosi wiecej burakowi wstydu niz szkody jest przestepstwem. Przeciez nie przykleja jej na chybil trafil !!! To tak jakby zlapac zlodzieja i stwierdzic ze no tak ukradl i go zlapali ale dlaczego mu zakladac kajdanki bo sobie poobciera nadgarstki. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c 25.05.07, 08:30 W Krakowie na parkingu pod Galerią Kazimierz dwa miejsca parkingowe dla niepełnosprawnych są stale zajęte przez osoby pełnosprawne. Bodajże tylko dwa razy zauważyłem osobę tam parkującą mającą do tego prawo, ochroniarz z tejże galerii jak mu zwróciłem uwagę to tylko machnął ramionami. Jak ktoś parkuje niezgodnie z przepisami niech się liczy, że poniesie konsekwencje. Jak zaoszczędził czas na szybkie przejście do marketu, to później może spokojnie zdrapywać naklejkę. A samo nakładanie mandatów to nie zawsze skutkuje, jeśli kogoś takiego stać na regularne opłacanie mandatów, to raczej nie odniesie to skutku. Wówczas tylko mozolne zdrapywanie i wnerwianie się, szczególnie jak się śpieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
bronek77 Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c 25.05.07, 10:35 Nie przestępstwem, tylko wykroczeniem. I to nie w każdym miejscu - często parkingi dla niepełnosprawnych przy hipermarketach zgodnie z prawem może zająć każdy samochód. Tak wynika z prawa o ruchu drogowym. To prawo trzeba zmienić, aby dać możliwość zarządzającemu parkingiem odholowania auta parkującego na miejscu dla niepełnosprawnych, albo dać możliwość ukarania mandatem kogoś, kto parkuje w takim miejscu bez uprawnień, ale POZA drogą publiczną. A takie akcje z naklejkami to bzdura - udawanie, że problem się rozwiązuje, do tego można wyładować złe emocje naklejając komuś BEZPRAWNIE naklejki na szybie. Dobra idea nie usprawiedliwia łamania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy cię! IP: 83.2.59.* 24.05.07, 20:23 Swietny pomysl mam nadzieje ze wprowadza go do wszystkich miast w Polsce a Ci ktorzy to krytykuja to Ci sami ktorzy zabieraja miejsca niepelnosprawnym inni nie beda mieli z tym zadnego problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mitsurugi Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 01:34 W hipermarketach w całej Polsce z głośników można usłyszeć taki komunikat: "Osoba, która zaparkowała na miejscu dla niepełnosprawnych, powtarzam: osoba, która zaparkowała na miejscu dla niepełnosprawnych. Proszę natychmiast spalić się ze wstydu, powtarzam: proszę natychmiast spalić się ze wstydu". Czasem nawet numer rejestracyjny podają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanK Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: 195.33.116.* 25.05.07, 07:17 W Auchan powinni wielki telebim zawiesić i na żywo pokazywać buraka, jak zdrapuje naklejkę i bluzga pod nosem. Kamery mają, które widzą cały parking - wystarczy je tylko podłączyć. Albo na stoisku RTV i na wszystkie ekrany telewizorów, niech inni patrzą i widzą, czym grozi cwaniactwo i buractwo. Następna akcja: piętnowanie buraków, którzy parkują na dwóch miejscach, bo "tak im się wjechało" i nie chce się już przestawiać. Kolejna: nauczyć wszystkich, że na terenie parkingów przez hipermarketami (Auchan, Kaufland, inne nie wiem) obowiązuje zasada skrzyżowań równorzędnych. Nie jest istotone, czy jedziemy główniejszą, czy boczniejszą uliczką - zawsze ma pierwszeństwo pojazd nadjeżdżający z prawej strony! Odpowiedni znak znajduje się przy każdym wjeździe na parking. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary to od czego jesy policja i straż wiejska? IP: 217.153.205.* 25.05.07, 08:12 Przecież stosowne przepisy i sposób ich egzekwowania istnieje. Wystarczyłoby, zeby straż miejska poobserwowała parkingi ze stanowiskami dla niepełnosprawnych i wystawiała mandaty - a to jest dublowanie roli straży miejskiej za obywatelskie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
bronek77 Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c 25.05.07, 08:29 Art. 63a. § 1. Kto umieszcza w miejscu publicznym do tego nie przeznaczonym ogłoszenie, plakat, afisz, apel, ulotkę, napis lub rysunek albo wystawia je na widok publiczny w innym miejscu bez zgody zarządzającego tym miejscem, podlega karze, ograniczenia wolności albo grzywny. Zarządzającym jest właściciel samochodu. Tak, jak nie można sobie samowolnie naklejać plakatów w tramwaju/na tramwaju, tak samo nikt nie może naklejać mi nic na samochodzie. Za parkowanie w miejscu dla niepełnosprawnych karą w Polsce jest mandat. Nie można zmieniać prawa, bo takie fajne naklejki są. Wyobraźmy sobie sytuację - ktoś ze złamaną nogą, w gipsie (jak napisali w artykule) parkuje na miejscu dla niepełnosprawnych. Nie ma odpowiedniej 'karty parkingowej'. Wraca do samochodu - a tu oklejony naklejkami. I co wtedy ? Nawet durny autor artykułu nie pomyślał o tym, chociaż napisał coś o gipsie. Jak ktoś oklejony naklejkami się uprze, to zadzwoni na policję, zapłaci mandat na podstawie kodeksu drogowego, ale ten, kto nakleił naklejkę stanie przed sądem grodzkim na podstawie kodeksu wykroczeń. Do tego dochodzą kolejne rzeczy - parking dla niepełnosprawnych przed hipermarketem, należący do tego hipermarketu nie jest drogą publiczną. Więc kodeks drogowy - akurat w wypadku parkowania - nie ma tu zastosowania. Bo przepisy dotyczące parkowania nie są "konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.". Ten, co powiedział, że jest to zgodne z prawem po prostu tego prawa nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo niestety masz rację IP: *.solarnet.silesianet.pl 25.05.07, 08:46 Sam nigdy nie parkuje na tych miejscach, ale przepisy w tym zakresie są tekie jak podałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
bronek77 Re: niestety masz rację 25.05.07, 09:00 Tak na wszelki wypadek napiszę, że sam też w takich miejscach nie parkuję. Ale nie można dobrej idei bronić w sposób bezprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regina Re: niestety masz rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:51 Zgadzam sie w całej rozciągłości.Nie znałam tresci przepisu ale logicznie podchodząc do sprawy zaklejajac samochody Biuro Recznika naraza sie na kary i procesy cywilne.Idea słuszna realizacja nieprzemyślana.Żadne bezprawne działanie nawet w słusznej sprawie nie może znależć popracia społeczeństwa.Biuro rzecznika powiino wycofac sie z tego planu.Dziwię się jak mógł powstać taki pomysł w Urzędzie Miasta. Akcja byłaby spektakularna ale bezprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
gibki Re: niestety masz rację 25.05.07, 10:12 tak przypadkiem na terenie auchan obowiązują przpisy kodeksu drogowego zarządzającym jest auchan a ni właściciel samochodu i to auchan powinno się wypowiedzieć czy zezwala na takie działania Odpowiedz Link Zgłoś
bronek77 Re: niestety masz rację 25.05.07, 10:21 Auchan jest zarządzający prywatnym samochodem ? Hm... Ciekawa sprawa... Czyli jak chcę mieć naklejkę na aucie, i podjechać do Auchana, to muszę spytać jego dyrektora, czy mogę mieć tę naklejkę ? ? Jeżeli parking koło Auchana należy do drogi publicznej - wtedy obowiązują WSZYSTKIE przepisy kodeksu drogowego, jeżeli nie jest to droga publiczna (jest to teren prywatny), to obowiązują tylko te, wpływające na bezpieczeństwo (ruch prawostronny, ustępowanie pierwszeństwa, itp). A parkowanie nie wpływa na bezpieczeństwo ruchu. Sprawdź, czy ten parking to droga publiczna, czy nie, sprawdź przepisy, może to Ci rozjaśni trochę... Odpowiedz Link Zgłoś
gibki Re: niestety masz rację 25.05.07, 20:56 a widziałeś takie info - na terenie parkingu obowiązuja przepisy ruchu drogowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ades Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy cię! IP: *.nat.student.pw.edu.pl 25.05.07, 11:19 Faktycznie powinno sie karac ludzi lamiacych ten przepis, ale nie niszczac ich samochody! Dla mnie naklejanie naklejek na samochod, bez zgody wlasciciela to poprostu wandalizm. Ja zwracam uwage na to gdzie parkuje i nigdy nie stawalem na miejscu dla inwalidy (bo nim nie jestem). Ale nawet jak bym to zrobil i zobaczylbym jak ktos okleja mi samochod, interweniowalbym, chroniac swoje mienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 12:04 Ostatnie wypowiedzi to dowód na to ,że takie akcje powinny byc przemyślane i pozbawione emocji.Oklejanie samochodów to emocjonalne ale nie logiczne i nie zgodne z prawem wręcz łamiące prawo przedsięwzięcie.Nie popierwm takiej akcji!!!!Kto wpadł na taki pomysł ?pieniądze podatników już zostały zmarnowane na druk naklejek.Ta akcja odniesie odwrotny skutek.Myślę, że znajdzie sie osoba która po takim naklejeniu plakatu na aucie dojdzie swoich praw w sądzie.Zapłaci być może należny mamdat ale sprawe skieruje do sądu.Ja tak bym zrobiła gdyby mnie to spotkało, choc szanuję i pracuję z osobami niepełnosprawnymi na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivulspirit Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 13:16 Ludzie.... Dlaczego się przejmujecie? Niech się martwią Ci, którzy obklejają i ci, co stoją na kopertach... Nawet jeśli ktoś wytoczy proces i wygra(po kilku latach) to akcja i tak będzie na plus, bo więcej kasy zgarną z mandatów, a głupich ludzi też trochę odstraszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanK Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: 195.33.116.* 25.05.07, 14:46 Gość portalu: ivulspirit napisał(a): > Ludzie.... Dlaczego się przejmujecie? Niech się martwią Ci, którzy obklejają i > ci, co stoją na kopertach... > Nawet jeśli ktoś wytoczy proces i wygra(po kilku latach) to akcja i tak będzie > na plus, bo więcej kasy zgarną z mandatów, a głupich ludzi też trochę odstraszą. No właśnie!! Co się tak każdy bulwersuje- jakby to jego miało dotyczyć? Skoro nie parkujesz w niedozwolonym miejscu, to Ciebie to nie dotyczy, więc co się martwisz o "zniszczone" mienia jakiegoś buraka, co myśli, że jest cwaniakiem i łamie przepisy? Zachowujecie się, jakbyście to Wy łamali ten przepis i z góry krzyczycie, że nie chcecie, aby Wam oklejono samochód. Skoro ktoś świadomie parkuje tam gdzie mu nie wolno, liczy się z dostaniem za to mandatu, a teraz niech się też liczy z oklejeniem samochodu. Jego sprawa co z tym zrobi i niech się cieszy, że nie jest tak jak w innych krajach europejskich, gdzie za taki numer zakładana jest blokada na koło (Wyspy) lub odholowany samochód na parking policji (Belgia), co kosztuje około 600€. Tak dostanie ze 100zł i sobie podrapie paznokciem po szybie, czerwieniąc się ze wstydu. A ja jak będę przechodził obok, to palcem pokażę i powiem: wstydź się człowieku! To jest kara za twoje cwaniactwo. Koniec z myśleniem: przepisy są po to, żeby je łamać... I walczyć z tą głupotą najróżniejszymi sposobami... A zaraz następna akcja: pasy zapięte zawsze i u wszystkich pasażerów, potem - zakaz rozmów przez telefon podczas jazdy. Następnie: włącz kierunkowskaz ZAWSZE i odpowiednio wcześniej, gdy masz zamiar skręcić, zmienić pas ruchu, zatrzymać się przy poboczu, zjechać z ronda, itd. Kolejna: naucz się umiejętnie wykorzystywać miejsca parkingowe i na parkingu dla 3 pojazdów niech się zmieszczą 3 a nie tylko twój, bo byłeś pierwszy i masz gdzieś swoich sąsiadów. Itd, itd. Myślę, że takich akcji, które maja na celu włączenie myślenia u ludzi powinno być więcej. W tym przypadku niech celu uświęca środki. A naklejenie jakiej nalepki, którą kilka minut ktoś będzie zdrapywał, nie uważam, żeby było jakimś wandalizmem, z które grozi nie wiadomo jaka kara. Nawet gdy jakiś cwaniak będzie chciał być do końca cwaniakiem i poda kogoś do sądu - co jest raczej wątpliwe - to i tak szkodliwość społeczna tego czynu będzie tak znikoma, że sprawa skończy się umożeniem i tylko wstydem cwaniaka, że nie umiał się pogodzić z własną głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzeczny Zaklejać tłuściochów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:14 Zgadzam sie z akcją w 100% - bezmyślność buraków najczęściej tłustych w drogich autach którym to właśnie przydałby sie choć 50 metrowy spacer dziennie trzeba tępić takimi metodami. Dla takowego mandat znaleziony za wycieraczką to co najwyżej jedna szkocka mniej albo jeden telefon do znajomka który mu to anuluje. Jak sie taki raz czy drugi spoci przy zdrapywaniu naklejki to mu tylko na zdrowie pójdzie. Może w przyszłości chociaż fizycznym kaleką nie będzie bo z umysłem to już nic sie nie da zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głupotajakgołębica Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 23:56 Najpierw zróbie miejsca parkingowe w mieście a potem czyńcie odpowiednie kroki. Póki co sami sobie na czole naklejajcie te nalepki !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mitsurugi Re: Zająłeś miejsce niepełnosprawnego? Zakleimy c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:47 Uważam że należy podejść do problemu globalnie. Zajmowanie miejsc oznaczonych kopertami to tylko wierzchołek góry lodowej. A reszta lodu pod wodą, np: parkowanie na dwóch miejscach, parkowanie w miejscach niedozwolonych, zmiana pasa ruchu bez sprawdzenia w lusterku bocznym czy ktos nas nie wyprzedza, notoryczna jazda lewym pasem co de facto uniemożliwia wyprzedzanie, skręcanie w lewo z prawego pasa ruchu !!! (rondo Dobrzyńska), nie zatrzymanie się w celu przepuszczenia pieszych gdy jedziemy w korku lub zatrzymanie się by przepuścić jednego pieszego choć za nami jedzie tylko jeden samochód a potem droga jest pusta. Krótko mówiąc bezmyślność, czasem granicząca z głupotą. I to nie jest temat dla Straży Miejskiej tylko do Policji, tylko że tu też należałoby podejść do sprawy trochę poważniej niż samo wypisanie mandatu. Delikwent który nie nauczył się jeździć samochodem i stwarza zagrożenie dla ruchu powinien zostać zatrzymany i kompetentna osoba powinna wytłumaczyć mu gdzie popełnił błąd i dlaczego nie należy tak robić. Odpowiedz Link Zgłoś