Dodaj do ulubionych

Msza Trydencka w Płocku !

• jeden_pocisk Artykuł w "Naszym Mieście" 12.07.07, 08:56
      W najnowszym numerze nowego, płockiego tygodnika "Nasze Miasto", który jest dziś
      od rana dostępny w kioskach, na stronie 6 jest artykuł pt. "Renesans Mszy
      Trydenckiej". Co prawda wkradło się do niego kilka błędów (pomyłek i
      przeinaczeń), ale i tak uważam, że warto go przeczytać :)

Gratulacje dla Kolegi, który udzielał wywiadu!
      • Gość: płocczanin Re: Artykuł w "Naszym Mieście" IP: *.plock.mm.pl 12.07.07, 09:45
        CZy długi Pocisk moze sie ustosunkowac do zapisu ....................Sznyt
        trydencki - moim zdaniem swantevit 11.07.07, 22:14 + odpowiedz

Jeżeli PAn nie tekstu , wysle mailem.
        Jeżeli miłujemy Boga , to napewno mozemy zająć stanowisko w ww Sprawie.
        • jeden_pocisk Usunięta wypowiedź 12.07.07, 10:45
          Mógłby, gdyby wpis człowieka ukrywającego się pod imieniem słowiańskiego bóstwa
          nadal widniał w tym wątku.

Nie ma go, więc nie ma co komentować.
          • swantevit Re: Usunięta wypowiedź 13.07.07, 01:54
            Wybaczcie wsioki ze was tak wstrzasnela moja skromna wypowiedz.
            Nie to bylo moim zamiarem. Najlepiej siedzcie w swojej parafii i nie wysuwajcie
            nosa poza nia. to bezpieczniej i wygodniej. Okropny i obcy swiat wam sie nie
            przysni. Snijcie o niepokalanej i waszej starej z zylakami i rozstepami.
    • Gość: hiszpan Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 10:53
      svantevit to słynny wojownik antykościelny z forum Szczecin
      jesli pisze cos za kosciołem to dla jaj
      cytować mozna klasyków a najlepiej samemu cos napisac od siebie
    • jeden_pocisk Coś do poczytania na temat Mszy Wszechczasów 12.07.07, 19:24
      Ksiądz Tomasz A. Dawidowski FSSP "Katecheza o Mszy świętej. Rozważania o
      liturgii Mszy św. w rycie klasycznym rzymskim u progu Trzeciego Tysiąclecia
      chrześcijaństwa"
      www.sanctus.pl/index.php?grupa=116&podgrupa=128
      • Gość: stosy Re: Coś do poczytania na temat Mszy Wszechczasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 20:47
        bedą widowiska z cyklu światło i dźwięk ?
      • Gość: zainteresowany jakies stosiki beda ustawione ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 21:14
        jakies palenie czarownic, odganianie szatana ?
        • Gość: oi Re: jakies stosiki beda ustawione ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 21:17
          no tak, ty pierwszy dasz przykład
        • Gość: płocczanin Re: jakies stosiki beda ustawione ? IP: *.plock.mm.pl 13.07.07, 06:25
          Pytam sie Długiego Pocisku, jakie stanowisko zajmuje w sprawie wpisów kalających
          Boga i Kościół katolicki w temacie na Forum, który sam założył?
          Jeden wpis usunęła Gazeta, pojawiły sie następne. A piszą tu, ze osobnik grasuje
          w szczecinie... Admin społeczny nie usuwa wpisow np. o czarnym ścierwie!!!!

...............Re: nie ma zgody na wulgaryzmy,tak pisze moro IP:
          *.internetdsl.tpnet.pl
          Gość: sprawiedliwy 12.07.07, 18:44 + odpowiedz ................

itp. Udawanie, ze tych wpisów nie ma nic nie daje.

Tu jest prowadzona jakaś akcja. Adminowi nie przeszkadza łamanie Regulaminu, bo
          to o chrześcijanach.
          • Gość: płocczanie Re: jakies stosiki beda ustawione ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 08:55
            zenonie, w sprawach dotyczacych swojej wiary musisz sie udac na stosowne forum
            tam bedziesz czytal i pisal na jej temat achy i ochy
            tu jest forum swieckie i nie ma na nim miejsca dla zadnych wyznan
            podejmujac taki temat musisz sie spodziewac roznych opinii
            nie mozesz oczekiwac samych zachwytow
            beda pisac zwolennicy i przeciwnicy
            czy zrozumiales ?
            • Gość: Plocczanin Re: jakies stosiki beda ustawione ? IP: *.plock.mm.pl 13.07.07, 19:04
              to wszystko mój prześladowco powiesz prokuratorowi.
              • Gość: płocczanie Re: jakies stosiki beda ustawione ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 20:00
                chyba za duzo razy sluchales jednej piosenki
                smieszny jestes z tym prokuratorem, wiesz ?
                • Gość: płocczanin. Re: jakies stosiki beda ustawione ? IP: *.plock.mm.pl 13.07.07, 20:44
                  Podpisujesz sie płocczanie w liczbie mnogiej a głupoty wypisujesz sam . Jest to
                  nadużycie. Nie jesteś przedstawicielem grupy płocczan. A Sprawa jest w toku za
                  wcześniejsze występki.
          • Gość: opamiętanie apel IP: 82.177.3.* 13.07.07, 11:54
            zenonie i inni
            nie obnoscie sie ze swoja wiara
            nie o to w niej chyba chodzi ?
            a moze jednak ona jest na pokaz ?
    • Gość: edek Kiedy Msza św. Trydencka w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 12:08
      prosze o informacje
      • jeden_pocisk Re: Kiedy Msza św. Trydencka w Płocku 13.07.07, 13:40
        Proszę skierować swoje pytanie do mnie na mejla - z chęcią odpowiem :)
        Ewentualnie napisać na namiary podane w pierwszej wiadomości tego tematu.
    • Gość: Łacinnik Czy musimy uczyć się łaciny? IP: *.c240.petrotel.pl 13.07.07, 18:46
      konserwatyzm.pl/content/view/1928/111/
    • Gość: Łacinnik Płocczanie chcą powrotu mszy trydenckiej IP: *.c251.petrotel.pl 17.07.07, 22:33
      plock.naszemiasto.pl/wydarzenia/748908.html
      • Gość: pan Re: Płocczanie chcą powrotu mszy trydenckiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:42
        masz nadzieje że da sie to wykorzystać do rozbijania Koscioła ?
        • jeden_pocisk Re: Płocczanie chcą powrotu mszy trydenckiej 18.07.07, 10:35
          Pozwolę sobie odpowiedzieć za Szanownego Łacinnika.

>masz nadzieje że da sie to wykorzystać do rozbijania Koscioła ?
          Pragnę Pana uspokoić, że na tyle na ile znam płockie środowisko o którym mowa w
          zalinkowanym artykule, mogę z pełną odpowiedzialność za słowo stwierdzić, że
          nikt takich zamiarów nie ma!
          Tak na marginesie, to proszę mi wytłumaczyć w jaki sposób katolicka ortodoksja
          może rozbijać Kościół? Jakoś nie mogę tego pojąć ;-)
          • Gość: asd Re: Płocczanie chcą powrotu mszy trydenckiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 10:56
            tez sie wtrące bo ucieszylo mnie ze czegos nie rozumiesz, jak dotad natym forum
            niemal wszyscy wszytko rozumieja najlepiej a gdy ktos ma inne zdanie to
            otzymuje tytuł debila etc. albo opiekun wątek wycina jeśli nie po jego mysli,
            ad rem: mysle ze w pytaniu nie było sugesti że plocka grupa zamierza rozbijac
            Kosciół lecz pytanie czy na podstwie tej decyzji Papieża ludzie chcący szkodzic
            Kościołowi nie znajda tu furtki. Mam nadzieję że sie rozumiemy. Pozdro.
            • jeden_pocisk Re: Płocczanie chcą powrotu mszy trydenckiej 18.07.07, 15:15
              Naprawdę nie wiem w jaki sposób decyzja Ojca Świętego o przywróceniu należytego
              miejsca Mszy Wszechczasów mogłaby otworzyć furtkę wrogom chrześcijaństwa?
              Obserwując reakcję, mówiąc ogólnie sił nieprzychylnych Kościołowi, odnoszę
              wrażenie że decyzja Benedykta XVI mocno pokrzyżowała plany tym, którzy dążyli do
              upadku katolicyzmu.
    • Gość: Łacinnik Msza Trydencka w Płocku IP: *.c240.petrotel.pl 22.07.07, 22:25
      Płockie Środowisko Wiernych Tradycji Łacińskiej
      plock.tridentina.net/
      • Gość: Obserwator Re: Msza Trydencka w Płocku IP: *.plock.mm.pl 22.07.07, 22:32
        i to juz jest dzielenie wiernych. Na zwykłych i prawdziwych. Mleko rozlane a
        Francja dzisiaj?
        • Gość: Łacinnik Re: Msza Trydencka w Płocku IP: *.c240.petrotel.pl 23.07.07, 00:23
          Czy to Pan, panie Zenonie?

>i to juz jest dzielenie wiernych. Na zwykłych i prawdziwych
          Po czym Pan wnosi?
          Przecież celem tej inicjatywy nie jest stworzenie jakieś hermetycznej,
          odizolowanej od świata grupy. Wprost przeciwnie! Wyjście do ludzi, ukazanie im
          bogactwa i majestatu katolickiej liturgii.
          • Gość: plocczanin. Re: Msza Trydencka w Płocku IP: *.plock.mm.pl 23.07.07, 14:51
            Panie Iszkarioto. Dołączył sie Pan do właściciela Forum , który z powrotem
            uruchomił System, gdzie wyszukiwarka Forum po wpisaniu nazwiska , podaje
            NAZWISKO, nawet tam , gdzie goo niema. A ja od 19 marca dopominam sie w
            Prokuraturze Rejonowej IP i danych osobowych 2 osób . Tymczasem Właściciel
            Forum Płock , podało mnie na tacy, jak i wcześniej. O godz. 13,00 spis ww
            otrzymała Prokuratura Okręgowa. . Zobaczymy co będzie dalej.

Co do dzielenia. Nawet mając szlachetny zamiar już PODZIELILIŚCIE.
            Nie jestem wrogiem Kościoła i i Inkwizycja tu niepotrzebna. PAnie Iszkarioto.

Wiele, wiele lat służyłem Kościołowi w Stanisławówce i Farze. i inne.
            A zabranie przejścia przy Wieży Zegarowej , to NIEDOBRA RZECZ.
            Mnie pozostała tylko woda gruntowa z Płockich Wzgórz do wyciągania, bo to to
            już SPRAWA NARODOWA. O domkach na osuwisku Piekarskiej , tylko wspominek. To już
            było, Wasze kamienice, moje ulice .... do sprzątania.
            • Gość: Łacinnik Re: Msza Trydencka w Płocku IP: *.c243.petrotel.pl 23.07.07, 19:19
              >Panie Iszkarioto
              Czy ja Pana obrażam?

>Dołączył sie Pan do właściciela Forum , który z powrotem
              > uruchomił System, gdzie wyszukiwarka Forum po wpisaniu nazwiska , podaje
              > NAZWISKO, nawet tam , gdzie goo niema.
              1. Do nikogo nie dołączyłem.
              2. Byłem święcie przekonany, że ma Pan na IMIĘ Zenon. Czy zaszła jakaś zmiana i
              Pana imię nagle stało się pańskim nazwiskiem?
              3. Niech się Pan nie dziwi, że nawet pisząc pod innym pseudonimem jest Pan
              rozpoznawany.

>Co do dzielenia. Nawet mając szlachetny zamiar już PODZIELILIŚCIE.
              Nie proszę Pana! Jak już coś dzieli to właśnie pańskie negatywne, momentami
              wręcz chamskie wypowiedzi, pod adresem ludzi kultywujących tradycyjną pobożność.

> Nie jestem wrogiem Kościoła i i Inkwizycja tu niepotrzebna.
              Panie! Przestań Pan wywijać tą Inkwizycją niczym rycerz mieczem, bo się Pan
              jeszcze skaleczy.
      • Gość: ciekawy Re: Msza Trydencka w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 14:22
        to dlaczego na siłę szukacie chętnych jeśli twierdzicie ze takie było
        zapotrzebowanie wiernych ?
        • Gość: Łacinnik Re: Msza Trydencka w Płocku IP: *.c243.petrotel.pl 23.07.07, 18:34
          Drogi panie Ciekawy!

>dlaczego na siłę szukacie chętnych
          Myli się Pan. Jedynie informujemy o takiej inicjatywie.
          Mnóstwo katolików myśli że Msza Trydencka to jakiś przeżytek, relikt
          przeszłości, albo nawet nigdy o Niej nie słyszało. Jednocześnie nie odpowiada im
          Msza święta w której celebrans udaje konferansjera, a za oprawę muzyczną
          odpowiada młodzieżowy zespół z gitarą elektryczną i perkusją. Chciałbym żeby
          każdy mógł wybrać. Jednak żeby podjąć decyzję o wyborze musi mieć świadomość, że
          jest jakaś alternatywa.
          • Gość: płocczanin. Re: Msza Trydencka w Płocku IP: *.plock.mm.pl 23.07.07, 18:45
            > odpowiada młodzieżowy zespół z gitarą elektryczną i perkusją. Chciałbym żeby
            > każdy mógł wybrać. Wstyd to czytać.
            To tyle lat było udawanie? A moja praca w FArze , posługa dziecięca?

Mozliwość wyboru? Już dawno dokonałem a tylko wydawało mi, ze czynie cos
            Dobrego w posłudze ludziom pod Opieką Boga. Byłem ministrantem w mszach
            łacińskich, potem zbłądziłem. Niech już tak umrę; niebo błękitne nade mną i
            Bóg we mnie. JA już sobie metod szukać nie będę. I widzę; na niewygodne pytania
            Nie uzyskuje sie odpowiedzi... wierzę w Boga,PAna Jezusa Chrystusa i Ducha
            Świętego, jako Jedność Boga.
            • Gość: Łacinnik Re: Msza Trydencka w Płocku IP: *.c243.petrotel.pl 23.07.07, 19:04
              >Wstyd to czytać.
              To niech Pan pójdzie za radą Kolegi "Jeden Pocisk" i przestanie czytać ten wątek.

>To tyle lat było udawanie?
              >A moja praca w FArze , posługa dziecięca?
              ???
              Nawet nie wspomniałem o żadnym udawaniu, Farze czy "posłudze dziecięcej".

> Mozliwość wyboru? Już dawno dokonałem (...)
              Świetnie! Tylko dlaczego odmawia Pan prawa wyboru innym?
              A tym, którzy wybrali inaczej niż Pan, "zmusza" do wyjazdu na tradycyjną Mszę
              świętą do Warszawy?

>I widzę; na niewygodne pytania
              >Nie uzyskuje sie odpowiedzi...
              Proszę o jakiś przykład.
              • Gość: płocczanin. Re: Msza Trydencka w Płocku niech będzie. IP: *.plock.mm.pl 23.07.07, 19:25
                Dobry Człowieku a w którym miejscu napisałem, ze jestem przeciwny Mszy Św.
                łacińskiej. Nie przyprawiaj mi rogów. A pisanie , nie czytaj o Bogu, to juz
                diabelska sprawa. Wierny miłujący Boga , PAna Jezusa Chrystusa, nigdy nie
                odpowie tak prostacko. A pytania zadałem .Przeczytaj. Nic nie zrozumiałeś z
                mojej wypowiedzi. Widzisz tylko abcd...itd. Ale brak w twoich wypowiedziach
                niby o Sacrum, brak Ducha Bożego. Pisanie "świetnie" i... przejście tak
                ironiczne nad postawa ukształtowana w ciągu całego życia, to brak szacunku dla
                bliźniego. Nie mąć. Jest czas żąłoby po pielgrzymach i zamilcz. Daj nam przeżyć
                nasz smutek po tych , którzy wierząc Boga, poszli na daleka wędrówkę.
    • Gość: pyt. Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 17:16
      kazania będą z ambon ?
      • Gość: Łacinnik Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.c243.petrotel.pl 23.07.07, 18:47
        > kazania będą z ambon ?
        Bardzo interesujące pytanie na które z przyjemnością odpowiem :)
        Na początku chciałbym zaznaczyć, że kazanie nie jest częścią Mszy świętej to
        pierwsza fundamentalna kwestia o której należy pamiętać.
        Aby kazanie mogło być wygłoszone z ambony musi takowa znajdować się w kościele,
        a w tej chwili (nawet w tych starych) różnie z tym bywa. Poza tym nie każdy
        kapłan lubi przemawiać z ambony.
        Odpowiadając na pytanie: To zależy. Od kościoła jak i księdza.
    • Gość: pew. Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 18:44
      ty Łacinnik to napewno dążysz do rozbicia Kosciola,na tyle cie znam
      dla mnie wiarygodny jest jeden pocisk
      • Gość: Łacinnik Do "pew." IP: *.c243.petrotel.pl 23.07.07, 18:56
        >ty Łacinnik to napewno dążysz do rozbicia Kosciola
        Ja natomiast wiem, że "na pewno" piszemy rozdzielnie ;-)

>na tyle cie znam
        Z kim mam przyjemność?

>dla mnie wiarygodny jest jeden pocisk
        Przy najbliższej okazji przekaże Pana słowa koledze "Jeden Pocisk".
    • jeden_pocisk Re: Msza Trydencka w Płocku ! 26.07.07, 14:43
      "A biskup musi działać w zgodzie ze Stolicą Apostolską i zagwarantować każdemu
      wiernemu to, co należy do jego praw, włączając w to dostęp do uczestnictwa we
      Mszy św. Piusa V jako nadzwyczajnej formie rytu."

kardynał Dario Castrillon Hoyos

rorate-caeli.blogspot.com/2007/07/castrilln-speaks-to-30-giorni.html
      • Gość: olo Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 15:19
        niejasne, mało przekonywujące
        coraz bardziej zagmatwane
        • jeden_pocisk Do p. Olo 26.07.07, 17:30
          Co konkretnie?
          • Gość: radek Re: Do p. Olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 17:39
            czemu nie powiecie ludziom prawdy ?
            • jeden_pocisk Do p. Radka 26.07.07, 19:02
              > czemu nie powiecie ludziom prawdy ?
              "My" to znaczy kto? Czy mógłby mnie Pan oświecić i napisać o co Panu chodzi?
              Byłbym bardzo wdzięczny.
              • Gość: alfa Re: Do p. Radka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 19:18
                Pana już sie bardziej nie da oświecić,już Pan oswiecony jest najbardziej,
                • jeden_pocisk Do "alfa" 27.07.07, 11:10
                  Bardzo interesujące. Może coś jeszcze Pan/Pani napisze o mnie? Jest szansa, że
                  wreszcie poznam prawdę o sobie :D
                  • Gość: płocczanin Re: do PAna Długiego Pocisku IP: *.plock.mm.pl 27.07.07, 23:34
                    Panie Pocisku. Uprzejmie prosze o zajęcie stanowiska w temacie opisanym przez
                    tzw. kawke.
                    • kawka Re: do PAna Długiego Pocisku 27.07.07, 23:45
                      Zenonie Dylewski, a od kiedyż to sam nie potrafisz zrecenzować tego, co napisała
                      kawka? :-)))
                      • Gość: płocczanin. Re: do PAna Długiego Pocisku IP: *.plock.mm.pl 28.07.07, 00:38
                        Od czasu kiedy Prokuratura Rejonowa i Okręgowa prowadzi śledztwo.Ponieważ
                        ujawniasz moje nazwisko dołączasz.
                        A administracja Forum ponownie ujawnia moje nazwisko w wyszukiwarce Forum , co
                        juz było zgłoszone jw. Natomiast po wpisaniu Kawka, nazwiska nie ma. Pytanie
                        nie było do ciebie, lecz do założyciela wątku.
                    • Gość: Łacinnik Re: do PAna Długiego Pocisku IP: *.141.c76.petrotel.pl 28.07.07, 15:05
                      Drogi panie Płocczaninie!
                      Na tym forum pisuje "Jeden Pocisk", a nie "Długi Pocisk". Może Pan nie dostrzega
                      różnicy, ale mimo to należałoby nie przekręcać czyjegoś pseudonimu.
                      Gdy Pan dyskutował z kolegą "Jeden Pocisk" to nie był Pan taki grzeczny, ułożony
                      i uprzejmie proszący, więc proszę się nie dziwić jak Pana prośba nie spotka się
                      z odzewem. Kończąc, chciałbym dodać, że "Jeden Pocisk" nie jest rzecznikiem
                      prasowym pani Kawki.
                      • Gość: płocczanin Re: do PAna Jednego Pocisku IP: *.plock.mm.pl 28.07.07, 15:25
                        Jesteście dla mnie oszustami religijnymi , pokretne wypowiedzi, zamieszanie ,
                        unikanie odpowiedzi. Udawanie, że widzieliscie wpisu o ... Boga. kory wstawiał
                        ktoś ze Szczecina.

Pisanie ....Gdy Pan dyskutował z kolegą "Jeden Pocisk" to nie był Pan taki
                        grzeczny, ułożon
                        > y
                        > i uprzejmie proszący, więc proszę się nie dziwić jak Pana prośba nie spotka się
                        > z odzewem. Kończąc, chciałbym dodać, że "Jeden Pocisk" nie jest rzecznikiem
                        > prasowym pani Kawki......
                        Tu nie chodzi o kawke a o jej oskarżanie POLAKóW . Robi to zawsze.
                        Pisanie, że nie jestes rzecznikiem kawki ale okazuje sie, ze jesteś rzecznikiem
                        autora tematu. Pewnie to ten sam...

i ton zemsty, ... tu już miłości do bliźniego nie ma. Możecie znać wszelkie
                        cytaty i prawa kościelne ale bije od was zimno i Zły. Tacy współcześni faryzeusze.
                        • Gość: Łacinnik Do p. Płocczanina IP: *.141.c76.petrotel.pl 28.07.07, 16:05
                          >Jesteście dla mnie oszustami religijnymi
                          Mnie osobiście to może Pan nawet uznać, za kosmitę i tak to nie zrobi na mnie
                          wrażenia.

>pokretne wypowiedzi, zamieszanie , unikanie odpowiedzi.
                          Gdzie np. ?

>Udawanie, że widzieliscie wpisu o ... Boga. kory wstawiał
                          > ktoś ze Szczecina.
                          Niech Pan przestanie pisać do mnie w liczbie mnogiej. Na czym miałoby polegać to
                          udawanie widzenia?

>Tu nie chodzi o kawke a o jej oskarżanie POLAKóW .
                          Proszę mi wyłożyć, czarną na białym, gdzie i o co pani Kawka oskarżyła Polaków.
                          Podobno "Robi to zawsze", więc chyba nie powinno być z tym problemu.

>okazuje sie, ze jesteś rzecznikiem autora tematu.
                          Muszę Pana zmartwić, ale nie. Ale obiecuję, że pomyślę o tym. Sądzi Pan, że się
                          nadaję?

>i ton zemsty, ... tu już miłości do bliźniego nie ma.
                          Halo, tu Ziemia! Gdzie Pan dostrzegł ton zemsty?
                          Niech się Pan chwilę zastanowi: Na kim i za co miałbym się mścić?
              • kawka Nie rozumiem... 26.07.07, 23:38
                ... dlaczego ta sprawa - Mszy św. trydenckiej - wywołuje tyle emocji. NOM trwa
                zaledwie 40 lat, tamta ma za sobą ponadtysiącletnią tradycję. Obydwa rodzaje są
                osadzone w tej samej religii, skierowane do tego samego Boga. Nie konkurują ze
                sobą, wierni mają, a raczej będą mieli, możliwość wyboru. Wiele osób zmęczonych
                jest NOM, w której ksiądz, często bardzo mierny kaznodzieja, wygłasza kazanie po
                prostu nudne, nieskupiające uwagi, gdzie zespół młodzieżowy rozprasza uwagę, bo
                po prostu wykonuje kiepską, amatorską, ale głośną muzykę, a jąkający się świeccy
                monotonnie odczytują słowa Ewangelii. Może Msza św. w rycie trydenckim pozwoli
                odnaleźć niektórym to sacrum, którego nieraz bardzo mało w kościele.
                Uczestnictwo w niej nie jest obowiązkowe, więc wszelkie spory i ujawnianie
                niechęci na wstępie, a nawet jeszcze przed wstępem, jest pozbawione sensu.
                Proszę nie uznać tego za grubiaństwo, ale są amatorzy dyskotek i miłośnicy
                filharmonii. Tu mimo wszystko jest podobnie. Oczywiście zawsze chodzi o
                przeżywanie, ale można będzie samemu wybrać, jaka forma da nam większą głębię
                przeżycia. Po co się spierać, mówić o skłócaniu Kościoła?
                • kwisniewski Być człowiekiem 27.07.07, 00:09
                  Pamietam Msze św. po łacinie, gdzie ksądz stał tyłem do wiernych, ale przodem
                  do tabernakulum i ołtarza

Kazanie ksiadz wygłaszał na ambonie by był bardziej słyszalny i widoczny.

Ważne jest by być czynnym uczestnikiem Mszy św., by byc nie tylko ciałem ale i
                  duszą,

Nie jest ważne na jaką Msze Św. będziesz chodził i w jakim języku będziesz sie
                  modlił. Ważne byś pamietał X przykazań i był człowiekiem.
                  • Gość: Łacinnik Re: Być człowiekiem IP: 78.154.86.* 27.07.07, 00:46
                    "Ważne jest by być czynnym uczestnikiem Mszy św., by byc nie tylko ciałem ale i
                    duszą,

Nie jest ważne na jaką Msze Św. będziesz chodził i w jakim języku będziesz sie
                    modlił. Ważne byś pamietał X przykazań i był człowiekiem."

Absolutna zgoda!
                • Gość: Łacinnik Re: Nie rozumiem... IP: 78.154.86.* 27.07.07, 00:48
                  Dziękuję bardzo za tą niezwykle mądrą wypowiedź!
                  • Gość: cnn Re: Nie rozumiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 08:12
                    kim ty jestes że dziękujesz , skąd sie wiesz która wypowiedź jest mądra a która
                    nie mądra, juz jesteś ponad ? o to chodziło
                    • Gość: Łacinnik Re: Nie rozumiem... IP: *.141.c76.petrotel.pl 28.07.07, 14:58
                      Przez litość nie skomentuję Pana wypowiedzi.

Dam Panu dobrą radę: Proszę się dobrze zastanowić, za nim coś Pan napisze na
                      forum dyskusyjnym.
    • Gość: do kawki Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 08:39
      byłem pewien ze zabierzesz głos i że napiszesz dokładnie to co napisałas,
      na tyle cie znam, przykre jest to że wszedzie wyłapiesz zawsze antypolskie tony
      nawet najcichsze, no i ci księża nie przygowani do kazań, jakkbys ty zawsze
      wszystko idealnie robiła, wysmiewasz i wyszydzasz mszę katolicką, wszystko cie
      boli co polskie, niska świadomość cie nie tłumaczy, ograniczona jesteś bardzo
      a widac to po tym że uważasz się za mądrzejszą niż wszyscy co widac po wpisach,
      • kawka Re: Msza Trydencka w Płocku ! 27.07.07, 22:19
        Gość portalu: do kawki napisał(a):

> byłem pewien ze zabierzesz głos i że napiszesz dokładnie to co napisałas,
        > na tyle cie znam,

Ja ciebie chyba mnie, zwykle starannie dobieram znajomych.

przykre jest to że wszedzie wyłapiesz zawsze antypolskie tony
        >
        > nawet najcichsze,

?????? A co tu jest antypolskie?

no i ci księża nie przygowani do kazań, jakkbys ty zawsze
        > wszystko idealnie robiła, wysmiewasz i wyszydzasz mszę katolicką,

W którym miejscu, konkretnie? To, co napisałam, jest prawdą, a prawda nie jest
        wyszydzaniem, jeśli nawet kogoś zaboli. Mądry z prawdy czerpie naukę, głupi
        płacze, że jest wyszydzany. I to nie jest jakaś moja prywatna prawda, ale wiele,
        bardzo wiele ludzi w taki sposób postrzega księży. Nie ja wymyśliłam odpływ
        ludzi z kościołów, to są fakty. Zamiast się oburzać, lepiej byłoby wyciągnąć
        wnioski.

wszystko cie
        > boli co polskie,

A to skąd znowu takie rozumowanie? Może sprecyzuj, zdefiniuj, co to jest
        POLSKIE. Jeśli rozumiesz pod tym pojęciem zaściankowość, kołtuństwo, ksenofobię,
        nacjonalizm, to rzeczywiście jest to bolesne. Samo pojęcie:polski Kościół - jest
        dowodem na opłotkowe myślenie. Kościół bowiem ma charakter uniwersalny. Jego
        początki sięgają czasów, kiedy nie istniał jeszcze żaden Polak. Mickiewicz nam
        wmawiał, żeśmy Mesjaszem narodów i tak to niektórym w głowinach pozostało. Dumna
        jestem z wielu rodzajów polskości: otwartych umysłów, autorytetów naukowych,
        których sława sięga na cały świat, z przyjaznych gestów wobec obcych, z modlitwy
        JP II pośród Żydów. Polski Papież sam jest powodem do dumy, bo - kochając
        ojczystą ziemię - kochał wszystkie narody, ludzi różnych wyznań. Nie jestem
        dumna z wielu polskich pielgrzymów, którzy na pl. św. Piotra skandowali imię
        Papieża, zapominając, że On się modli i że sami powinni się modlić w tym
        miejscu. Dlatego JP II tak często się skarżył, tak często się złościł na ten
        "patriotyczny", ale nie religijny charakter audiencji.

niska świadomość cie nie tłumaczy, ograniczona jesteś bardzo

Podlegam ograniczeniom jak każdy człowiek, ale ty wiesz lepiej, jak wielkim?
        Stałeś się więc moim sędzią... niestety, nie obszedł mnie twój werdykt :-)

> a widac to po tym że uważasz się za mądrzejszą niż wszyscy co widac po wpisach,

Wiesz co? Ja piszę to, co myślę i jak myślę. I widzę, że wpędzam cię w ogromne
        kompleksy. Przykro mi, nie umiem się przejąć twoim zgorzknieniem z tego powodu.

I lepiej byłoby, żebyś - zamiast recenzować moją osobę - wypowiedział się na
        temat wątku. O ile masz cokolwiek samodzielnie do powiedzenia.
        • Gość: katolik [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 10:24
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Łacinnik Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.141.c76.petrotel.pl 28.07.07, 15:07
            > na wszelkie sp[osoby próbuja rozbić Kościół już 2000 lat
            Kto według Pana?
        • Gość: Łacinnik Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.141.c76.petrotel.pl 28.07.07, 15:51
          >Nie ja wymyśliłam odpływ ludzi z kościołów, to są fakty.
          >Zamiast się oburzać, lepiej byłoby wyciągnąć wnioski.
          Pewnie, że tak! Ale przecież wygodniej jest szukać winy u innych, bo tak to
          jeszcze okazać się może, że coś jest nie tak, że nie tędy droga i że należałoby
          zmienić swoje postępowanie, więcej wymagać od siebie. A to przecież jest
          zdecydowanie trudniejsze niż zakrzyczenie ludzi, którzy dostrzegają kryzys.

>Jeśli rozumiesz pod tym pojęciem zaściankowość, kołtuństwo, ksenofobię
          > nacjonalizm, to rzeczywiście jest to bolesne.
          Droga Pani! Co jest bolesnego w nacjonaliźmie?
          Pytam o prawdziwe znaczenie tego słowa (czyli twierdzenie, że naród jest
          najwyższą wartością), a nie o to "coś" co z nacjonalizmem nie ma nic wspólnego,
          a mimo to jest etykietowane hasłem "nacjonalizm" w demoliberalnych mediach z
          jednej strony, a z drugiej jest obiektem zainteresowanie niektórych grupek skinów.

>Kościół bowiem ma charakter uniwersalny.
          Samo słowo "katolicki" oznacza uniwersalny, powszechny.

>Samo pojęcie:polski Kościół - jest dowodem na opłotkowe myślenie.
          Dla mnie "polski Kościół" = Kościół Katolicki w Polsce. Kościół istnieje również
          w wymiarze lokalnym, więc jak najbardziej możemy mówić o "płockim Kościele" jak
          i "polskim Kościele".
      • Gość: Łacinnik @ "do kawki" IP: *.141.c76.petrotel.pl 28.07.07, 15:27
        >przykre jest to że wszedzie wyłapiesz zawsze antypolskie tony
        > nawet najcichsze
        Hmm... Ustalmy fakty. Antypolonizm jest czymś złym, prawda?
        Więc logiczne jest, że wyłapywanie (wykrywanie) antypolskich tonów, nawet tych
        najcichszym jest czymś dobrym, tak?
        I w tym momencie napiszę, że nie rozumiem dwóch rzeczy:
        Dlaczego jest Panu przykro z tego powodu?
        W którym miejscu pani Kawka "wyłapała antypolskie tony"?

>no i ci księża nie przygowani do kazań,
        >jakkbys ty zawsze wszystko idealnie robiła,
        Ksiądz powinien rzetelnie przygotowywać się do kazania - tak czy nie?
        Sytuacja gdy konkretny ksiądz, nagminnie wygłasza nieprzygotowany kazanie jest
        nieakceptowalna - tak czy nie?
        Rozumiem, że nie podoba się Panu antyklerykalna postawa niektórych wiernych.
        Jednak proszę odróżnić Kościół od sekty czy totalitaryzmu. Napomnienia od
        wiernych kierowana w stronę duchowieństwa naprawdę mogą wydać dobre owoce. Grunt
        żeby były konkretne i przemyślane.

>wysmiewasz i wyszydzasz mszę katolicką
        Proszę o źródło wypowiedzi pani Kawki. W innym przypadku nazwę Pana oszczercą!
        • kwisniewski warto czasem poczytać zanim zacznie sie pisać 28.07.07, 17:52
          www.radiovaticana.org/pol/index.asp
          • kwisniewski Re: warto czasem poczytać zanim zacznie sie pisać 28.07.07, 18:04
            Rzeczywiście Europa znajduje się w bardzo trudnym i też bardzo ważnym momencie
            swych dziejów” – powiedział Radiu Watykańskiemu bp Jędraszewski. Wg niego grozi
            jej niebezpieczeństwo utraty własnej tożsamości kulturowej poprzez zapominanie
            o chrześcijańskich korzeniach tejże kultury – tak jakby jej nie było, jakby
            historia Europy zaczynała się w XVII i XVIII w. Jak zaznaczył biskup „tymczasem
            właśnie powrót do prawdziwych źródeł naszej kultury, a więc do inspiracji
            chrześcijańskiej i wartości europejskich, które z chrześcijaństwa wyrastają są
            czynnikiem niezbędnym, żeby Europa rozwijała się i żeby zajmowała odpowiednie
            miejsce w całym świecie”. To ten kontynent, którego kultura staje się
            natchnieniem dla innych kultur, ras i narodów. „Z tego względu to spotkanie
            nauczycieli akademickich Europy ma ogromne znaczenie, gdyż uprzytamnia
            wszystkim ich posłannictwo jako profesorów, nauczycieli akademickich w ich
            uniwersytetach, w ich krajach, by tę tożsamość europejską przywracać” –
            powiedział bp Jędraszewski.

jp/ RV
            • Gość: Łacinnik Re: warto czasem poczytać zanim zacznie sie pisać IP: *.141.c76.petrotel.pl 28.07.07, 18:12
              "Podstawową korzyścią, jaką cała Europa powinna uzyskać z omawianego Motu
              prioprio, jest przywrócenie jej łaciny, ponowne oswojenie z nią zbarbaryzowanych
              milionów oraz powstanie oddolnego ruchu skupiającego ludzi cechujących się
              wrażliwością estetyczną i umiłowaniem piękna. Bowiem na łacinie opiera się
              tożsamość kulturowa Starego Kontynentu, a język Cycerona i Seneki jest naszym
              wspólnym dziedzictwem. VIVAT BENEDICTVS XVI MAGNVS!!"
              www.nczas.com/?a=show_article&id=3819
              • Gość: ala Re: warto czasem poczytać zanim zacznie sie pisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 18:39
                i co z tego wynika? opanuj najpierw materiał dopiero zabieraj głos "łacinnik"
                • Gość: płocczanin Re: warto czasem poczytać zanim zacznie sie pisać IP: *.plock.mm.pl 28.07.07, 19:10
                  Alu, ten łacinnik nie jest z naszego kościoła katolickiego. Zwróć uwagę, że
                  piszą o nas, ze jesteśmy barbarzyńcami. A mamy przecież w Europie 2000 lat
                  chrześcijaństwa i na koniec zostaliśmy barbarzyńcami a 5 lat posługi młodzieży
                  w Farze, gdzie byłem akustykiem dla Zespołu, to brząkanie na mszy i księżulo,
                  który mówi kazanie bezładnie. Nie jestem przeciwnikiem Mszy Św. łacińskiej.
                  Byłem przecież na takich mszach w Stanisławówce ministrantem. JA myślę, że w
                  czasie kiedy na górze wzięli się za kłótnie, tu na dole w sposób zorganizowany
                  przeciwnicy chrześcijaństwa robią krecią robotę. Wszystkie dotychczasowe
                  wypowiedzi składają sie z podśmiewania sie również mszy posoborowej , a my
                  sami ,jesteśmy niegodni. Na koniec zostałem barbarzyńca...
                  W ich wypowiedziach nie ma głównego celu jakie ma chrześcijaństwo. Głoszenie
                  Dobrej Nowiny, łagodności i Błogosławieństwa dla ogółu, przebaczenia. Widać
                  tylko ścinanie ale i zimna kalkulacje prowadząca do nikąd. To nie są
                  chrześcijanie. Najlepiej im nie odpowiadać. Zapytam sie o tę grupę w Kurii.
                  • Gość: Łacinnik Do "płocczanin" IP: *.053.c93.petrotel.pl 28.07.07, 22:16
                    > ten łacinnik nie jest z naszego kościoła katolickiego
                    Czy próbuje Pan sugerować, że są dwa Kościoły Katolickie? Może według Pana jest
                    ich kilka?
                    Proszę mnie oświecić, jak i innych czytających ten wątek, skąd Pan bierze te
                    swoje "rewelacje"?

>Zwróć uwagę, że piszą o nas, ze jesteśmy barbarzyńcami.
                    Jestem bardzo ciekaw, którzy to ONI piszą o WAS, że jesteście barbarzyńcami.

> 5 lat posługi młodzieży
                    > w Farze, gdzie byłem akustykiem dla Zespołu, to brząkanie na mszy i księżulo,
                    > który mówi kazanie bezładnie.
                    To Pan powiedział.

>Nie jestem przeciwnikiem Mszy Św. łacińskiej.
                    Nie rozmawiamy w tym wątku o Mszy świętej łacińskiej tylko o:
                    Mszy świętej Wszechczasów,
                    Mszy świętej w klasycznym (tradycyjnym) rzymskim rycie,
                    dopuszczalne jest również używanie potocznego sformułowania tj. Msza trydencka.
                    Jeśli koniecznie chce Pan używać określenia "Msza święta łacińska" to proszę
                    dodawać słowo "tradycyjna". Nazywajmy rzeczy po imieniu, wtedy nie będzie
                    zamieszania.

>JA myślę, że w czasie kiedy na górze wzięli się za kłótnie,
                    > u na dole w sposób zorganizowany
                    > przeciwnicy chrześcijaństwa robią krecią robotę.
                    Pisze Pan bardzo enigmatycznie. Co to za "góra"? Jak może Pan inaczej nazwać
                    tych "przeciwników chrześcijaństwa"? Na czym polega ta ich "krecia robota"?

>Wszystkie dotychczasowe wypowiedzi składają sie
                    >z podśmiewania sie również mszy posoborowej
                    Jak wszystkie to i Pana również :)

>a my sami ,jesteśmy niegodni.
                    Chyba jako katolikowi, nie jest Panu obcy ten tekst:
                    "Domine, non sum dignus ut intres sub tectum meum: sed tantum dic verbo, et
                    sanabitur anima mea (Panie, nie jestem godzien, abyś wszedł do wnętrza mego, ale
                    rzeknij tylko słowem, a będzie uzdrowiona dusza moja)"

> W ich wypowiedziach nie ma głównego celu jakie ma chrześcijaństwo. Głoszenie
                    > Dobrej Nowiny, łagodności i Błogosławieństwa dla ogółu, przebaczenia.
                    "W ich wypowiedziach" tzn. kogo ?
                    Naprawdę według Pana "głównym celem jakie ma chrześcijaństwo" jest "głoszenie
                    Dobrej Nowiny, łagodności i Błogosławieństwa dla ogółu, przebaczenia" ?
                    Potrafi Pan odróżnić środki od celów?

>Widać tylko ścinanie ale i zimna kalkulacje prowadząca do nikąd.
                    Gdzie widać to "ścinanie"?
                    Czy może Pan napisać coś więcej o tych "zimnych kalkulacjach prowadzących donikąd"?

>To nie są chrześcijanie.
                    Więc kto? Żydzi? A może sataniści?

>Najlepiej im nie odpowiadać.
                    Wreszcie rozsądna wypowiedź! :)

>Zapytam sie o tę grupę w Kurii.
                    Niech się Pan wreszcie zdecyduje! To zwolennicy tradycyjnej Mszy świętej są
                    katolikami czy nie są? Bo jeśli Pana zdaniem są poza Kościołem to w jakim celu
                    pytać o nich Kurii? Przecież biskup ma władze wyłącznie nad katolikami! Trochę
                    logiki panie Płocczaninie. Przy okazji: Jego Ekscelencja jest teraz na urlopie.

Niech Pan pójdzie do kościoła na Mszę świętą, a po Mszy niech Pan wyda 3 zł 20
                    groszy na najnowszy numer tygodnika Niedziela (nr 30 z 29 VII 2007) i w domu
                    przeczyta wywiad umieszczony na 22 i 23 stronie, zatytułowany "Msza trydencka".
                    • Gość: płocczanin Re: Do "płocczanin" IP: *.plock.mm.pl 28.07.07, 22:45
                      Nie odpowiem człecze na żadne twoje dywagacje. Jesteś bezbożnym niemiłym
                      człowiekiem. Nie wierze , że jesteś chrześcijaninem. Jesteś sprawną maszyna do
                      jątrzenia i jeżeli tacy byliby i księża , to brak nadziei dla ludzi. to twoje
                      słowa;
                      .............przeszłości, albo nawet nigdy o Niej nie słyszało. Jednocześnie nie
                      odpowiada im
                      odpowiada młodzieżowy zespół z gitarą elektryczną i perkusją. Chciałbym żeby
                      każdy mógł wybrać. Jednak żeby podjąć decyzję o wyborze musi mieć świadomość, że
                      jest jakaś alternatywa.

A urlop kiedys sie skończy.
                      • Gość: Łacinnik Re: Do "płocczanin" IP: *.053.c93.petrotel.pl 28.07.07, 23:21
                        > Nie odpowiem człecze na żadne twoje dywagacje.
                        Mam nadzieję, że będzie Pan konsekwentny i przestanie się Pan udzielać w tym wątku.

>Jesteś bezbożnym niemiłym człowiekiem.
                        >Nie wierze , że jesteś chrześcijaninem.
                        >Jesteś sprawną maszyna do jątrzenia (...)
                        Nie potrzebnie się Pan hamuje. Proszę jeszcze napisać coś na mój temat. Śmiało!
                        Liczę tylko, że poprawi to Panu samopoczucie i podniesie samoocenę.

>to twoje słowa (...)
                        Nie wyprę się swoich słów.
                        W temacie księży-konferansjerów polecam Panu lekturę przemówienia Ojca Świętego
                        Benedykta XVI do polskiego duchowieństwa (Warszawa 25.06.06).
                        "Wierni oczekują od kapłanów tylko jednego, aby byli specjalistami od spotkania
                        człowieka z Bogiem. Nie wymaga się od księdza, by był ekspertem w sprawach
                        ekonomii, budownictwa czy polityki. Oczekuje się od niego, by był ekspertem w
                        dziedzinie życia duchowego."
                        Natomiast jeśli chodzi o obecność gitary elektrycznej czy perkusji podczas Mszy
                        świętej proszę zaznajomić się z obowiązującymi przepisami dotyczącymi
                        liturgicznej oprawy muzycznej.

>A urlop kiedys sie skończy.
                        Nie wiem czy Pan zdaje sobie sprawę, że JE Ksiądz Biskup wcześniej był biskupem
                        pomocniczym archidiecezji katowickiej w której wydano indult na Mszę
                        Wszechczasów. Zwracam Pana uwagę również na fakt, że od kilku lat płocka kuria
                        za każdym razem wyrażała zgodę na odprawienie Mszy świętej w klasycznym rzymskim
                        rycie 3 maja w Czerwińsku nad Wisłą (diecezja płocka).
                        • Gość: płocczanin Re do łacinnika sługi fałszywego. IP: *.plock.mm.pl 29.07.07, 12:59
                          O miły Sprawiedliwy łacinniku. To twoja władza tak daleko siega?

Kiedy Iszkarioto odebrałeś ludziom Boga na tym Forum i zabrałeś nadzieję
                          możliwości Przebaczenia i Odkupienia powiem tak;

WIARA

Jakże szybko płynie
                          W wiecznym wirowaniu
                          Moje ŻYCIE.
                          Ponad stosy ludzkich myśli,
                          Ponad miłościwie wyciągnięte ręce,
                          Unoszę wieczne i gorące słowa;
                          Kocham Ciebie Panie.
                          Ponad ludzkie miłosierdzie.
                          Ponad cierpieniem wygaszone serce.

Mili i Dobrotliwi Faryzeusze - Bóg rozliczy Wszystko . Zasługi i pychę, szkoda ,
                          że pojawiliście sie naszym mieście tyle lat po wojnie, kiedy odwaga jest taka
                          tania. A ujawniliście sie Teraz? Nie odpowiadaj, ponieważ wschodnim zwyczajem
                          odpowiadasz pytaniem na pytanie i nie ma Miłości do Ludzi w tobie.

• Gość: Łacinnik Do "ala" IP: *.053.c93.petrotel.pl 28.07.07, 21:36
                  > i co z tego wynika?
                  Decyzja Benedykta XVI jest ważna również dla niekatolików. Dla wszystkich tych,
                  którym leży na sercu dobro Europy, cywilizacji łacińskiej.
                  Cytat z zalinkowanego artykułu:
                  "Gdy w 1970 roku Paweł VI wprowadził Nową Mszę, grupa brytyjskich
                  intelektualistów wystosowała petycję do papieża, by jednak zachował Kościołowi
                  Mszę trydencką jako klejnot kultury światowej. Pod listem podpisali się
                  katolicy, protestanci, żydzi i niewierzący, a wśród nich takie sławy jak Agata
                  Christie i Jehuda Menuhin."

>opanuj najpierw materiał dopiero zabieraj głos "łacinnik"
                  Pani Alu! Jaki materiał ma Pani na myśli?
                  • kwisniewski Z historii Kościoła 29.07.07, 00:42
                    Sobór Trydencki

Nurt reformy Kościoła katolickiego, będący m.in. reakcją na reformację. Idee
                    kontrreformacyjne zapoczątkowane zostały, jak się przyjmuje na Soborze
                    Trydenckim.
                    Sobór zapoczątkował całą epokę w dziejach katolicyzmu, określaną
                    mianem "katolicyzmu potrydenckiego" lub "epoki kontrreformacji".
                    W ramach kontrreformacji sprecyzowano doktrynę i zasady liturgii katolickiej. W
                    1566 r. dokonano nowej edycji katechizmu, w 1568 r. - brewiarza, zaś w 1570 r. -
                    mszału.
                    Kontrreformacji towarzyszyła też odnowa duszpasterska, odnowa życia
                    intelektualnego oraz reforma zakonów. Ważne było też powstawanie nowych
                    zgromadzeń, w tym zakonu jezuitów, który stał się niemal 'ikoną'
                    kontrreformacji.

Sobór w Nixei

W 325 roku sobór powszechny w bizantyńskim mieście Nicei (obecnie turecki
                    Iznik), ogłosił Credo Nicejskie, wyznanie wiary dla chrześcijan, które miało
                    wskazać błędność nauk ARIANIZMU, oraz GNOSTYCYZMU i DOKETYZMU. Sobór został
                    zwołany z polecenia cesarza rzymskiego Konstantyna I, i uczestniczyło w nim 318
                    z około 1800 biskupów cesarstwa. Credo tu ogłoszone jest nadal, po poprawkach,
                    obowiązujące w Kościołach: prawosławnym, rzymskokatolickim, anglikańskim i
                    wielu protestanckich.
                    Rdzeniem Nicejskiego Wyznania Wiary było wyrażenie stwierdzające, że Jezus wraz
                    z Ojcem stanowili jedno w przeciwieństwie do twierdzenia Arian, że Syn został
                    stworzony, a wieczny jest tylko Ojciec. Kontrastowało to z bezpośredniością
                    wcześniejszego Rzymskiego Wyznania Wiary (często nazywanego wyznaniem
                    Apostolskim) które mówiło, że Jezus był synem Boga Ojca. Poczętym przez Ducha
                    Świętego i zrodzonym z Dziewicy Marii.
                    W czasie trzeciego soboru w Toledo (Hiszpanii) w 589 roku Kościół Zachodni
                    dodał to, co nazywa się Zdaniem Filioque, od łacińskich słów znaczących "I od
                    Syna". Sprawiało to że wyznanie brzmiało: "I w Duchu Świętym, Panu i Dawcy
                    Życia, który pochodzi od Ojca i Syna". Z drugiej strony Kościół Wschodni
                    nauczał, że Duch Święty pochodził - raczej konceptualnie niż chronologicznie -
                    jedynie od Ojca, i twierdził, że dodanie podporządkowuje Ducha Świętego
                    pozostałym dwu osobom Trójcy Świętej. Stanowisko kompromisowe, przyjęte w 1439
                    roku, że Duch Święty pochodzi od Ojca przez Syna, odrzucił w 1472 Kościół
                    Wschodni. Ta różnica w dogmatyce pozostała kluczową różnicą między
                    chrześcijaństwem zachodnim a wschodnim aż do dzisiaj.
                    Drugi sobór Nicejski został zwołany przez cesarzową Wschodniego
                    (Bizantyjskiego) Cesarstwa Rzymskiego, Irenę, w 787

Hans Küng: Drugi Sobór Watykański – dziedzictwo i misja = fragment

Taki paradygmat ekumeniczny nie będzie już kształtowany przez trzy,
                    antagonistyczne wyznania – prawosławne, katolickie, ewangelickie – ale przez
                    trzy uzupełniające się tradycje w >>pojednanej różnorodności<<. Dobrze
                    rozumiane określenia >>prawosławny<<, >>katolicki<< i >>ewangelicki<< nie
                    wykluczają się dziś, lecz odnoszą się do siebie w sposób komplementarny. I nie
                    jest to tylko postulat, lecz fakt: wszędzie na świecie żyją dziś niezliczeni
                    chrześcijanie, parafie i grupy – i to mimo oporów kościelnego aparatu – w
                    zbudowanej na Ewangelii prawdziwej ekumenii. Wszędzie tam dziedzictwo Drugiego
                    Soboru Watykańskiego jest zachowane, wszędzie tam jego misja jest spełniona.
                    888888888888888888888888888888888888
                    Nie rozumiem już tej dyskusji.

A ja bym zadał inne pytanie

Czy do Królestwa wejdzie ten co nic nie słyszał o Bogu?
                    Jeśli nie, co się z nim stanie? To przecież nie Jego wina że nie spotkał
                    drugiego Człowieka by go uczył Wiary.

Zacznicjcie więc być MISJONARZAMI -
                    ale najpierw trzeba zostać CZŁOWIEKIEM
                    • kwisniewski "Summorum Pontificum" 29.07.07, 00:55
                      Motu proprio "Summorum Pontificum" - zasady stosowania przedsoborowej liturgii
                      fragment

Benedykt XVI zwraca uwagę, że przedsoborowy Mszał nigdy nie został prawnie
                      uchylony. Ustala nowe warunki korzystania z niego.

Przy sprawowaniu Eucharystii bez udziału ludu każdy kapłan diecezjalny czy
                      zakonny obrządku łacińskiego będzie mógł używać codziennie – z wyjątkiem
                      Triduum Paschalnego – albo Mszału w wydaniu Jana XXIII z 1962 r., albo Mszału
                      Pawła VI z r. 1970. Nie trzeba do tego żadnego osobnego zezwolenia Stolicy
                      Apostolskiej ani biskupa. W takich Mszach mogą też uczestniczyć pragnący tego
                      wierni.

Z przedsoborowego Mszału mogą także korzystać wspólnoty zakonne we własnych
                      kaplicach. Jeśli jednak jakaś wspólnota czy całe zgromadzenie chce to czynić
                      często albo stale, konieczna jest decyzja wyższych przełożonych.

W parafiach, gdzie istnieje stała grupa wiernych przywiązanych do tradycyjnej
                      liturgii, proboszcz ma się chętnie przychylić do ich prośby o Eucharystię
                      celebrowaną według Mszału z 1962 r. Taką Mszę można odprawiać w dni powszednie,
                      a jedną również w niedziele i święta. Kiedy wierni o to proszą, proboszcz może
                      zezwolić też na nie przy takich okazjach, jak małżeństwo, pogrzeb czy
                      pielgrzymka. W kościołach, które nie są parafialne ani klasztorne, zezwolenia
                      udzielają ich rektorzy. Czytania biblijne na takich Mszach mogą być w językach
                      współczesnych, z wydań zatwierdzonych przez Stolicę Apostolską.

Gdyby grupa wiernych proszących o przedsoborową liturgię nie otrzymała
                      zezwolenia proboszcza, ma się zwrócić do biskupa. A jeśli nie może on im takiej
                      celebracji zapewnić, należy się odnieść do Papieskiej Komisji „Ecclesia Dei”.

O ile przemawia za tym dobro dusz, proboszcz może też zezwolić na używanie
                      przedsoborowego rytuału przy udzielaniu sakramentów chrztu, małżeństwa, pokuty
                      i namaszczenia chorych. Tak samo ordynariusz może udzielać bierzmowania zgodnie
                      z dawnym pontyfikałem. Brewiarz w wydaniu z 1962 r. odmawiać mogą wszyscy
                      duchowni. Biskup może utworzyć parafię personalną dla wiernych korzystających z
                      tradycyjnej liturgii lub wyznaczyć dla nich rektora kościoła czy kapelana.

Nad stosowaniem norm wydanego dziś motu proprio ma czuwać Papieska
                      Komisja „Ecclesia Dei”. Obowiązują one od święta Podwyższenia Krzyża 14
                      września 2007 r.

ak/ RV
                    • Gość: Łacinnik Re: Z historii Kościoła IP: *.161.c94.petrotel.pl 29.07.07, 19:41
                      > Hans Küng
                      Uprzejmie Pana proszę o niewklejanie w tym wątku wypowiedzi tego człowieka. Już
                      lepiej czytać Lutra (on przynajmniej nie negował ofiarnego charakteru Mszy świętej).

>A ja bym zadał inne pytanie
                      > Czy do Królestwa wejdzie ten co nic nie słyszał o Bogu? (...)
                      Bardzo prosiłbym Pana o nie rozbijanie tego teamtu takimi pytaniami. Jeśli chce
                      Pan ze mną podyskutować na ten temat to mogę napisać Panu mejla w tej sprawie.

Kreślę z szacunkiem
    • Gość: ala Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 09:00
      Na mocy decyzji Benedykta XVI wyrażonej w motu proprio Summorum Pontificium 7
      lipca 2007 każdy kapłan rzymskokatolicki może sprawować prywatną Mszę świętą w
      rycie przedsoborowym bez wymaganego wcześniej polecenia swojego przełożonego
      kanonicznego od 14 września 2007 roku. Zezwolenie to nie obejmuje triduum
      paschalnego, kiedy i tak w starej liturgii nie odprawia się mszy prywatnych.
    • Gość: ciekawy Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 18:14
      czy jak kto nie bedzie chciał chodzic na tą msze to pójdzie na stos ?
      • Gość: Łacinnik Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.161.c94.petrotel.pl 29.07.07, 19:29
        > czy jak kto nie bedzie chciał chodzic na tą msze to pójdzie na stos ?
        Nie chodzi Pan na Mszę święta do swojego kościoła parafialnego i jakoś Pan żyje,
        więc niby dlaczego coś miałoby się zmienić w tym temacie?

O stosy proszę pytać protestantów, oni mają w tym wprawę.
        www.mateusz.pl/czytelnia/rz-stosy.htm
    • Gość: Łacinnik Strona WWW IP: *.161.c94.petrotel.pl 29.07.07, 19:58
      Płockie Środowisko Wiernych Tradycji Łacińskiej
      plock.tradycja.org/
      • Gość: blebleble Re: Strona WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 20:41
        > plock.tradycja.org

www.active24.pl/main/whois.php?domain=tridentina.net
        www.active24.pl/main/whois.php?domain=tradycja.org
        • kwisniewski do łacinnika 29.07.07, 22:31
          Hans Küng
          Uprzejmie Pana proszę o niewklejanie w tym wątku wypowiedzi tego człowieka.

Mogę nie cytować Kinga, ale dlaczego? Bądźmy Misjonarzami i nawróćmy również i
          tego czlowieka na drogę prawdy. a nawrócić możemy tylko polemizując z nim.
          Mógłbym znaleźć odpowiednie cytaty w Księdzę Mormona, a nie zrobiłem tego
          ponieważ uważam ze Hans King bardziej trafia do ludzi. Po za tym przedstawiłem
          różnicę / spory/ jakie dręczyły Kościół doprowadzając do ogłaszania kolejnych
          Soborów.
          Równie dobrze można by powołać grupę inicjatywną która chciała by się modlić w
          rycie koptyjskim. To też katolicy-chrześcijanie. To co nieznane odbierane jest
          jako bardziej wiarygodne -wieksze sacrum.

A chodzi przecież o to jak się modlimy, jak wierzymy, jak pojmujemy prawdy
          objawione. Czy naprawdę wierzymy. Rozumiem młodych którzy nie znają Mszy po
          Łacinie i dla nich to jest nowe, nowe doświadczenie i nowa rzeczywistość. Ja
          brałem czynny udział w takich Mszach i czasem ckni mi się do nich.

o za tym nie rozbijam wątku. Rozbijają go inni.

Już lepiej czytać Lutra (on przynajmniej nie negował ofiarnego charakteru Mszy
          świętej).

ok Niech przemówi Luter

Co zaś powiedziałem o cudach, to samo powiadam o świętości: Jeżeli w tak długim
          szeregu stuleci, mężów i wszystkiego tego, co wspomniałeś, potraficie pokazać
          jeden czyn (choćby to było tylko podniesienie z ziemi źdźbła), albo jedno słowo
          (choćby to była tylko głoska "my"), albo jedną myśl powziętą w mocy wolnej woli
          (choćby to było i najlżejsze westchnienie), przez które nakierowali się na
          działanie łaski, albo przez które dosłużyli się ducha albo przez które
          dostąpili odpuszczenia, albo przez które cośkolwiek z Bogiem dokonali i do
          czegośkolwiek z Bogiem doszli, choćby to było i coś najmniejszego (-zamilczę o
          tym, przez co zostali uświęceni) - to znów wy będziecie górą, a my
          przegraliśmy; ale powiadam: w mocy i w imię wolnej woli. Albowiem odnośnie do
          tego, co dzieje się u ludzi mocą tego, że są stworzeniem Bożym, Pisma
          przytaczają świadectw w obfitości. A bezsprzecznie powinniście to ukazać,
          abyście nie wydali się śmiesznymi uczonymi, którzy z taką dumą i powagą
          sypiecie po świecie dogmatami o tej sprawie, dla której nie dajecie żadnego
          uzasadnienia. Określi się je bowiem jako sny, po których nic nie następuje, to
          zaś jest rzeczą nadzwyczaj hańbiącą dla tak wielkich i bardzo wykształconych i
          bardzo świętych i cudami wsławionych mężów tylu stuleci. Tedy wyżej od was
          będziemy stawiać raczej Stoików , którzy choć sami kreślili tylko obraz mędrca,
          jakiego nigdy nie widzieli, ale jednak starali się pewną przynajmniej część
          wyrazić. Wy zaś w ogóle ani nawet cienia nie potraficie z dogmatu waszego
          wyrazić. O duchu zaś tak powiadam: Jeżeli spośród wszystkich, którzy o wolnej
          woli twierdząco się wyrażają, potraficie ukazać choćby jednego, któryby
          posiadał taką siłę umysłu czy uczucia, iżby potrafił w imię i w mocy wolnej
          woli pogardzić jednym groszem, obejść się bez osobistej korzyści, (644) znieść
          jedno krzywdzące słowo lub gest, (gdyż o pogardzie dóbr materialnych czy życia
          czy sławy już nie będę mówił) to znów mieć będziecie palmę zwycięstwa i chętnie
          za pokonanych mieć się będziemy. Ale dlatego też musicie wy, którzy gębą tak
          pełną słów wychwalacie moc wolnej woli, to samo nam właśnie ukazać, albo znowu
          okaże się, że o kozią sierść spór wiedziecie, albo w pustym teatrze
          przyglądacie się widowiskom. Ja zaś z łatwością ukażę wam coś przeciwnego:
          mianowicie że święci mężowie, którymi się chlubicie, ilekroć przystępują do
          Boga, aby się modlić lub jakąkolwiek z nim mieć sprawę, stają przed nim jako
          tacy, którzy całkowicie zapomnieli o swojej wolnej woli, zrozpaczeni co do
          siebie samych, i o nic nie błagają, jak tylko o samą czystą łaskę dla siebie,
          gdyż na co innego zasłużyli, jak to często taki Augustyn czynił, a taki
          Bernard , gdy miał umierać, mówił: "Zmarnowałem mój czas, gdyż marnie żyłem".
          Nie widzę, żeby się tutaj brało pod uwagę jakąś siłę, która do łaski nawiązuje,
          lecz mamy tutaj oskarżenie wszelkiej zdolności o to, że była łasce całkowicie
          przeciwna. Chociaż sami ci święci czasem w czasie dysputy inaczej o wolnej woli
          mówili, jak to widzę, że się to wszystkim przytrafia, iż innymi są, gdy zajęci
          są dobieraniem słów albo dysputowaniem, a innymi, gdy nimi miotają uczucia lub
          zajęci są działaniem; tam mówią inaczej niż przedtem, gdy byli poruszeni
          uczuciem, a tu inaczej się odzywają, niż wypowiadali się przedtem. Ludzi zaś
          zarówno nabożnych jak bezbożnych należy oceniać raczej według uczucia aniżeli
          według mowy.

• Gość: Łacinnik Re: do łacinnika IP: *.161.c94.petrotel.pl 29.07.07, 22:58
            > Mogę nie cytować Kinga, ale dlaczego?
            Ponieważ proszę Pana o to bardzo serdecznie :)

>Bądźmy Misjonarzami i nawróćmy również i tego czlowieka na drogę prawdy.
            Ale temat na forum w którym właśnie rozmawiamy ma służyć czemu innemu.

> Mógłbym znaleźć odpowiednie cytaty w Księdzę Mormona (...)
            Błagam! Bez sekciarskich tekstów w tym wątku.

> Równie dobrze można by powołać grupę inicjatywną która chciała by się modlić w
            > rycie koptyjskim.
            Proszę Pana! Obowiązuje Nas obrządek zachodni, łaciński. Napisałbym więcej, o
            tym czy jest dla Kościoła Świętego Msza Wszechczasów, ale jest dosyć późno więc
            posłużę się cytatem:
            "Pomyśleć, że jeszcze niedawno, gdy w Kościele na całym świecie znano
            kilkanaście rytów Mszy św., to właśnie ów niemal niezmienny ryt Mszy rzymskiej,
            wywodzący się organicznie z czasów Apostolskich uznawano jednogłośnie za
            najdoskonalszy i najwspanialszy wyraz wiary chrześcijańskiej. O. Fryderyk Faber,
            słynny dziewiętnastowieczny konwertyta z protestantyzmu, nazywał Mszę św. w
            rycie rzymskim "najpiękniejszą po tej stronie Nieba". Wybitny liturgista rzymski
            Johannes Brinktrine (zm. 1965) pisał o niej: "W istocie Msza rzymska nie jest
            niczym innym jak liturgiczno-symbolicznym przyobleczeniem prawdy. Ośrodek
            świętego mysterium stanowi przeistoczenie, dokonane za pomocą słów Chrystusa.
            Dzięki temu poznaniu ukazuje się nam istota tej liturgii mszalnej, którą
            określamy mianem Matki wszystkich Kościołów." (Msza Święta, Warszawa 1957, s. 258)."

>> Już lepiej czytać Lutra (on przynajmniej nie negował ofiarnego charakteru
            >>Mszy świętej).
            >
            > ok Niech przemówi Luter
            Drogi Panie! To że zdecydowanie wolę czytać pisma Lutra niż Künga to wcale nie
            znaczy, że w tym temacie chciałbym, aby ktoś wklejał jego słowa.
            W sieci jest dostępnych tyle znakomitych tekstów dotyczących liturgii
            katolickiej, czy samego chrześcijaństwa, że naprawdę nie potrzeba posiłkować się
            słowami odszczepieńców.

Przy okazji pozwolę sobie na małe pytanie-reklamę: Czytał Pan wywiad nt Mszy
            trydenckiej zamieszczony w bieżącym numerze "Niedzieli"?

Załączam pozdrowienia
            • kwisniewski Re: do łacinnika 30.07.07, 00:38
              Już nie będę - rozumiem wzburzenie.

Zawsze początki sa trudne i ludzie muszą się do zmian przyzwyczajać. Pamiętam
              Msze kiedy ksiądz stał tyłem do ludzi. Pamiętam też początki Mszy w języku
              ojczystym. Też na początku wydawalo się to dziwne. Homilia przy ołtarzu,
              zamiast na ambonie. Ksiadz jest bardziej widoczny, ma lepszy kontakt wzrokowy z
              wiernymi stojąc na ambonie.

Pytania i wątpliwości będą zawsze
              Czy przyjmować Komunię św. na rękę czt tradycyjnie do ust. Czy na stojąco czy
              tradycyjnie klęczac.

Czy tylko Msza będzie w rycie trydenckim czy także modlitwy. Przypomnę że
              zostały zmienioone słowa aktów wiary, miłości, nadziei i żalu.

• Gość: ala Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 07:30
      Papież cześciowo zezwolił na odprawianie mszy trydenckiej mając na uwadze kraje
      gdzie jest taka autentyczna potrzeba.
      Nie po to, by jak wy , na siłe szukać zwolenników, księży.
      To jest rozbijanie Kościoła wymierzone w Ojca Świetego Jana Pawła II.
      • Gość: Łacinnik Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.161.c94.petrotel.pl 30.07.07, 21:22
        > Papież cześciowo zezwolił na odprawianie mszy trydenckiej
        Co to znaczy częściowo? Że można odprawiać Mszę świętą według Mszału Rzymskiego
        błogosławionego Jana XXIII tylko do połowy albo od połowy? ;-)

>mając na uwadze kraje gdzie jest taka autentyczna potrzeba.
        Jakie są to kraje? Czy mogłaby Pani wymienić kilka? I co według Pani oznacza
        "autentyczna potrzeba"?
        Tak w ogóle to czy przeczytała Pani chociaż raz dokument wydany przez Benedykta
        XVI? Pytam ponieważ odnoszę wrażenie, że nigdy go Pani na oczy nie widziała.

> Nie po to, by jak wy , na siłe szukać zwolenników, księży.
        Skąd takie przypuszczenia?

> To jest rozbijanie Kościoła wymierzone w Ojca Świetego Jana Pawła II.
        W jaki sposób ryt, który Kościół wywyższył ponad wszystkie inne może rozbijać
        Kościół? Czy w takim razie Benedykt XVI pragnie zniszczyć Kościół?
        Nie wiem czy jest Pani świadoma, ale tytuł "Ojciec święty" przysługuje tylko i
        wyłącznie aktualnemu wikariuszowi Jezusa Chrystusa.
        Papież Jan Paweł II w Liście Apostolskim "Ecclesia Dei" z 2 lipca 1988 r.
        zwrócił się do podległych Mu biskupów tymi słowami:
        "Wszędzie należy uszanować nastawienie tych, którzy czują się związani z
        liturgiczną tradycją łacińską, poprzez szerokie i wielkoduszne zastosowanie
        wydanych już dawniej przez Stolicę Apostolską zaleceń co do posługiwania się
        Mszałem Rzymskim według typicznego wydania z roku 1962."
        I co Pani na to? Może Jan Paweł II też pragnął rozbić Kościół?
    • Gość: ciekawy Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 20:56
      a co koledzy na to www.datapolis.pl/grzes/inkw_rz.htm powiedzą ?
      • Gość: Łacinnik Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.161.c94.petrotel.pl 30.07.07, 21:04
        >a co koledzy na to www.datapolis.pl/grzes/inkw_rz.htm powiedzą?
        Proszę pytać kolegów :) Nieuważnie czyta Pan wątek. Link do tego artykułu był
        już podawany. Poza tym proszę nie rozwalać tematu. Dziękuję za uwagę
        • Gość: doda Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 21:12
          utwórz sobie koles prywatne forum i tak agituj
          nie takie tematy były rozwalne i jakos nie protestowałes Iszkarioto,
          • Gość: Łacinnik Do "doda" IP: *.161.c94.petrotel.pl 30.07.07, 21:30
            > utwórz sobie koles prywatne forum i tak agituj
            Pani wybaczy, ale się nie znamy, więc nie ma mowy o tym, żebym był dla Szanownej
            "kolesiem".
            Czy jest Pani właścicielem tego forum? Jeśli nie to proszę być tak łaskawa i nie
            mówić mi co mam na nim pisać, a czego nie. Nikt Pani nie zmusza do czytania
            moich wypowiedzi.

> nie takie tematy były rozwalne i jakos nie protestowałes Iszkarioto,
            Trudno, żebym protestował w sytuacji, gdy nawet nie zaglądam do innych tematów
            :) Pani Doroto! Na przyszłość proszę darować sobie tego "Iszkariotę" - zupełnie
            mnie to nie rusza.
            • Gość: nieświadomy Re: Do "doda" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 15:32
              co bedzie z tymi którzy "dobrowolnie " nie zechca uczestniczyć w waszych mszach
              "Ogniem i mieczem " ?
              • Gość: Łacinnik Do "nieświadomy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:16
                > co bedzie z tymi którzy "dobrowolnie " nie zechca uczestniczyć w waszych mszach
                > "Ogniem i mieczem " ?
                To tajemnica, ale Pan dostanie pstryczka w nos za zadawanie głupich pytań :D

Proszę w stosunku do Mszy Wszechczasów jak i każdej innej Mszy świętej nie
                używać sformułowań typu "wasza msza". Żadna Msza święta nie jest własnością ani
                konkretnego kapłana ani jakiejś wspólnoty czy grupy.
                • Gość: fred Re: Do "nieświadomy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:26
                  www.polskastrefa.eu/ogloszenia/peugeot_205__11__5drzwiowy__tanie_ekonomiczne_auto_96988_8129.html

sprzedałeś już?
                • Gość: nieśw. Re: Do "nieświadomy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:36
                  Pstryczka w nos? a jaki jest repertuar, można wybrać co innego ?
                  • Gość: Łacinnik Re: Do "nieświadomy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 23:50
                    > a jaki jest repertuar, można wybrać co innego ?
                    Oczywiście, że tak. Proszę zajrzeć do Menu i wyszukać propozycji Szefa Kuchni w
                    kategorii: głupie pytanie - głupia odpowiedź

:)
                  • kwisniewski Msza Trydencka 31.07.07, 23:56
                    Prosba do opiekuna by pousuwał wpisy nie mające nic wspólnego z tematem i
                    obrażające tym samym wierzących. Wolność słowa i wolność wyznania nie uprawnia
                    nikogo do obrażania uczuć religijnych innych osób. a to moze za chwilę po
                    oststnich wpisach stać sie.

A do Łacinnika jedno zdanie - To nie ja zmieniam treść głównego tematu, jak
                    powyżej sugerowano. Są inne siły które to robią. np. szataniści.
                    • zenon561 Re: Msza Trydencka 01.08.07, 00:04
                      czy nie lepiej zamknąć wątek? Tyle zła juz poszło.
                    • Gość: papa smerf Re: Msza Trydencka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 00:06
                      > Są inne siły które to robią. np. szataniści.
                      albo smerfy tudzież muminki
    • Gość: do Zenona 561 Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 07:44
      komunisci i kapusie chcieliby z przyzwyczajenia wszystko zamknąć, zniszczyc
      to jest demokracja czego nie możecie wcale zrozumieć
      wyjatkowo w tym wątku nie zauwazyłem obrażania uczuć religijnych, aż sie dziwie
      bo w wielu wątkach ciagle obrazano uczucia religijne i inne jakos nikt tego nie
      zauważał, poza opiekunem czasami,
      • Gość: Zenon Dylewski Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.plock.mm.pl 01.08.07, 07:53
        do konrada. daj sobie spokój. wątek założyli ludzie bezbożni ale wiedza jak
        nazwać biskupa, są złośliwi i cyniczni, naśmiewają sie z ogółu Wiernych.
        Poczytaj Moje Przemyslenie w GAlerii Płockiej. Ukryli swoje nazwiska ale jednego
        znam a moze to ten sam.
        • Gość: re Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 07:59
          nie jestem Konrad ale tyle razu bycie, rzygałes na tym forum ze twoje dane
          osobowe ktos ujawnia a tym robisz to samo, wyjatkowo obrzydły osobnik,
          • Gość: plocczanin Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.plock.mm.pl 01.08.07, 08:05
            co za chrześcijańskie słowa. kąsasz z ukrycia, nic nowego. A gdzie miłość do
            PAna Jezusa Chrystusa? Popatrz na swoje wypowiedzi na tym Forum i krakowskim.
            jakże kochasz ludzi. A przed chwilą stawałeś za bezbożnikami.
            • Gość: mad.max Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 08:21
              tyle ludzi juz ci mówiło zebys opuscił to forum kapusiu
              wiele razy obiecywałes ze to zrobisz i jątrzysz nadal
              w tobie jest najwiecej Zła ze wszystskich piszacych na forum,
              zacznij chodzic do Kościoła, nie psuj tego wątku, nie atakuj braci katolików,
              oni działaja w łącznośći z biskupem Płockim, modle sie aby Zło opuściło cie,
              • Gość: płocczanin. Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.plock.mm.pl 01.08.07, 08:35
                i nie masz oporów włączac w swoje brudy płockiego biskupa? Modlitwa twoja nie
                zadziała, przecież aż kipisz z nienawiści. To czy chodzę do kościoła , to nie
                twoja sprawa. W którym miejscu atakowałem twoich braci? Bóg jest dla każdego
                człowieka a ty masz prawo rozdziału Bożej miłości? Dałeś sam sobie takie prawo?
                Jestem człowiekiem a nie osobnikiem. A kimże ty jesteś? Nie masz z kim walczyć
                i dusisz sie nie znajdując wroga. Żebys istniał, stwarzasz go w imaginacji. To
                jest znany objaw. Nic nowego.
        • Gość: Łacinnik Do "Zenon Dylewski" IP: *.122.c95.petrotel.pl 01.08.07, 21:28
          >wątek założyli ludzie bezbożni
          >ale wiedza jak nazwać biskupa,
          >są złośliwi i cyniczni, naśmiewają sie z ogółu Wiernych.
          Poda Pan jakiś cytat na dowiedzenie swoich tez czy dalej będzie Pan plótł bezsensu?

>Ukryli swoje nazwiska ale jednego
          > znam a moze to ten sam.
          Na szczęście myli się Pan i w tej kwestii.
          • Gość: płocczanin Re: Do "Zenon Dylewski" IP: *.plock.mm.pl 01.08.07, 21:53
            Jest dzisiaj Dzień nie przeznaczony na wasze poczynania. JAko zimni ludzie nie
            widzicie co robicie. To ktoś z zewnątrz widzi więcej. dzisiaj powiedział Ktoś
            Dobry i Sprawiedliwy słowa już znane ; po owocach ich poznacie...
            To, ze znacie rytuały i inne , nie oznacza czystości wewnętrznej. Nie będę
            ciągnął tematu wam obcego. Dzisiaj jest Czas szczególny. Nie odrzucam was ale
            idźmy swoja Droga. Do "Zenon Dylewski".
    • Gość: era Re: Msza Trydencka w Płocku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 12:40
      modlitwa trwa www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/102
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka