kwisniewski 08.07.08, 22:50 27 lipca z parafianami pożegna się ks. Janusz Cegłowski Rozumiem że musi odejść a jednak szkoda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ktosiek Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.195.c80.petrotel.pl 08.07.08, 22:56 ...musi odejść bo to kolega z tzw.układu Brzeziński przydupas Wielgusa,Makowski były ekonom,a tych ks. juz nie ma,więc jak w polityce tu też rządzą układy i układziki :-) A co do byłego pełniącego obowiązki dyrektora Caritasu to bardzo dobry wybór bo ten pseudo ks. już chyba zapomniał,że jest księdzem,a na takiej małej parafijce pod Mławą jaką jest Dębsk wreszcie zejdzie na ziemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remek Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 23:01 jest nadzieja że to początek zmian na lepsze jest jeszcze kilku starych proboszczów, cos tam w seminarium itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.064.c95.petrotel.pl 09.07.08, 09:17 Na lepsze?????????????????? to układy, a nie na lepsze? zależy dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 11:07 Tylko układy i nic więcej! Wiele zależy od tego kto, z kim teraz trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plock Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.pern.com.pl 09.07.08, 09:28 Ten pseudo ks. będzie musiał poznać nowe kochanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PARAFIANIN Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.mmpnet205.tnp.pl 09.07.08, 01:23 A NIC NIE PISZA A TEZ MA SIE ZMIENIC KS. W DOBRZYKOWIE PRAWDA TO??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzes Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 06:55 A kogo to obchodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 09:20 Jakiegoś kwisniewskiego.Inaczej chyba nie zaczynał by tego wątku.Gostek się zbulwersował,że bez jego wiedzy i zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazepa to nie koniec IP: *.eranet.pl 09.07.08, 09:28 następni "zasłużeni" czekają na zaszczyty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjonalista Libera do zmiany IP: *.151.c92.petrotel.pl 09.07.08, 12:20 Myślę, że to nie jest w porządku kiedy zmienia się proboszcza fary, o której było głośno od samego jubileuszu. Na początku nie mogłem się pzkonać do tego człowieka, ale z upływem czasu widać było jego zaangażowanie na rzecz fary i ludzi. Bp Libera zajmując się diecezją widać nie zajmuje się sobą. Bo kto normalny zmienia księdza, któy dobrze pracuje. Nie jestem dupowłazem, ale myślę, że to jest złe moralnie od strony biskupa. Zresztą co to za biskup, który z psami lata po tumach a nie zajmuje się diecezjanami. LIBERA DO ZMAINY... lub na leczenie umysłowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <>< Re: Libera do zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 13:19 Decyzja o odsunięciu księdza Cegłowskiego to bardzo złe posunięcie. Jestem bardzo zaskoczony. Przemiły człowiek, dzięki któremu Kościół i parafia tętniły życiem. Wielka strata. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gol! Re: Libera do zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 13:32 A więc Biskup Libera nie może biegać z psami po Tumach? Czasy się zmieniają,ludkowie! Skoro biega ,to chyba może! A starzy powinni odejść! Precz z komuchami!Na stanowiska młodzi,z dużą praktyką,kreatywni i zbyt młodzi by byli TW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Libera do zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 08:56 Młodzi - z dużą praktyką, kreatywni?! Raczej młodzi, bo będą wdzięczni za awans! To jest ich kreatywność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Litości Re: Libera do zmiany IP: *.plock.mm.pl 19.07.08, 15:32 Wszystko pięknie, ale naprawdę tyle grzeszków ks. Cegłowski ma na sumieniu, że nawet Mława na niego nie zasłużyła. Kolejna znakomita decyzja personalna biskupa Piotra - za co mu chwała i dozgonna wdzięczność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Libera do zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 18:22 Za grzechy każdy odpowie, gdy stanie przed KIMŚ o wiele ważnieszym!!! Nie wszystkie decyzje są trafione! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Libera do zmiany IP: *.eranet.pl 23.07.08, 22:46 ale za wszystkie decyzje każdy odpowie tak jak za grzechy, także biskup Piotr Libera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberał Re: Libera do zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 09:58 Dobre!Popieram Biskupa...przecież bez procesu sądowego nie musiał odchodzić żaden proboszcz, wierzycie, że za śmietniki na cmentarzu? albo za drogę krzyżową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Libera do zmiany IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.14, 18:23 forum.interia.pl/-oto-hierarchowie-zydowscy-polskiego-episkopatu-tematy,dId,1274275 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IQ Re: to nie koniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 15:38 Już się doczekal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vicek Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 13:37 Ks. Janusz Cegłowski wyremontował proboszczówkę, robiąc z niej luksusową siedzibę, a teraz nusi odejść do jakiejś Mławy, co to niby miasto niby wieś. Szkoda to wszystko zostawiać...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gol! Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 14:09 Proboszczówka czy plebania nie należą do mieszkańca tylko do Kościoła.O tym drobiazgu warto pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vicek Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 14:33 gol! To oczwiste jak słońce, pisek i woda, dlatego szkoda proboszczówkę zostawić...A ty udajesz odkrywcę, który musi wytłumaczyć tą kwestię łopatologicznie. Weź pod uwagę, że ludzi sa inteligentni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 14:13 ciemno wszędzie, głucho wszędzie głupio było, głupio będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WML Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.eranet.pl 11.08.08, 16:12 Remontować i dbać o budynki parafialne to obowiązek każdego proboszcza.Ksiądz powinien wziąć przykład z Jezusa,który był skromny a nie robić luksusową siedzibę. Fara dostała bardzo dobrego proboszcza ks.kan Wiesława Gutowskiego.Nie wiem czemu porównujesz Mławę do niby miasta niby wsi???Każdy kapłan podczas święceń wypowiada posłuszeństwo biskupowi tak i ks.Cegłowski musiał zostawić ten luksus jak piszesz. Bóg zapłać ks.kan W.Gutowskiemu za wszelkie dobro które Pan Bóg zdziałał przez niego w Mławie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 18:56 A to dobre?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uve Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 14:50 "Następcą ks. Ziółkowskiego (przeprowadza się do Mławy, gdzie będzie proboszczem parafii pw. Matki Bożej Królowej Polski) na stanowisku kanclerza kurii jest już ks. Mirosław Milewski". To już nie wystarczy prezydentowi, że rządzi ratuszem, jest asystentem trenera w Wiśle Płock, to jeszcze musi w kurii mieć funkcję? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktokolwiek Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 15:44 Ks. Cegłowski nie tylko wyremontował proboszczówkę, ale również przebudował prezbiterium, wybudował sarkofag, w którym spoczywa jakaś Siostra, wymalował kaplicę na cmentarzu, zorganizował super jubileusz parafii ( takiego jubileuszu żadna parafia nie miała ) , wyremontował zakrystię. To tylko przez 4 lata. Nie rozumiem waszych aluzji o proboszcówce. A wy nie remontujecie swoich mieszkań???. A plebania i tak nigdy nie będzię księdza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taa Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 16:01 Taa. Z pomocą m.in. ambasady rosyjskiej i władz miasta, a po robocie odpoczywał w ciepłych krajach np. Tajlanidii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 17:29 a ksiądz Dziadak czemu nie do dymisji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka też mi szkoda ks. Cegłowskiego IP: *.eranet.pl 09.07.08, 17:31 to bardzo dobry i zdolny duszpasterz, biskup niszczy jego pracę tak jak i innych księzy np. z kurii których wywala. I znowu te bajdy o kryciu afer seksualnych. Nie potwierdziła ich ani prokuratura ani Watykan przecież sama wyborcza to pisała więc czego udawać głupka i powtarzac kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nuuu! Re: też mi szkoda ks. Cegłowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 18:48 Biskup nie "wywala", ale przenosi, natomiast dlaczego i gdzie, to już Jego wola. Zapewne miał powody...? Nuuu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gol! Re: też mi szkoda ks. Cegłowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 18:52 Biskup przenosi "najzdolniejszego"na nową i słaba Parafię po to by "najzdolniejszy "zrobił z niej takie samo CUDO jak zrobił u nas. To słuszna decyzja. Tu już nie ma co poprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakem Re: też mi szkoda ks. Cegłowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 18:57 na Górkach od lat nic sie nie dzieje a proboszcz nienaruszalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nuuu! Też mi IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 19:14 Nuuu! Teraz bedziecie wytykać palcami innych księży. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktosiek II Cegłowski IP: *.195.c80.petrotel.pl 09.07.08, 22:06 ...wszyscy tu wychwalają Ks.Cegłowskiego,że on to zrobił to,czy tamto...tylko,że nikt nie wie,że mógł to zrobić dzięki ponad 300 tyś. zł pozostawionym przez odchodzącego Ks.Proboszcza Dybińskiego,więc mógł pokazać jaki on jest pracowity i gospodarny. Ciekawe ile będzie mógł zrobić na nowej parafijce gdzie nie dostanie w spadku po odchodzącym proboszczu ani grosza?Bidula. Co do Ks.Cegłowskiego.Sam somie naważył piwa!!! Działa przez cztery lata nie powołując Rady Parafialnej,w okresie kolędy,gdzie duszpasterz powinien być ze swoimi parafianami wybrał nauczanie ludu czarnej afryki-śmiech na sali,a swoich parafian miał w d.... Dobrze,że odchodzi,czas jego już się skończył!!!I niech nie liczy na uroczyste pożegnanie:nie był tego wart!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezio Re: Cegłowski IP: *.eranet.pl 10.07.08, 01:05 księże wikariuszu! przywo0łuje do porządku! prosze nie nadawać na internecie na swojego proboszcza! PS. żartowałem przecież teraz to w cenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prefect Re: Cegłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 12:30 A co was to obchodzi?Na szczęście jeszcze Kościół sam decyduje o swoich sprawach i robi to dobrze od tysiącleci.Nie tam plebiscytów ani społecznych wyborów i dobrze bo dzięki temu trwa.Na forum jakiś oszołom chcący chyba wywołać głosy przeciwników Kościoła wtrąca swoje sbeckie prowokatorskie trzy grosze,żeby narazić na szwank dobre imie Biskupa i Kościoła..Pilnuj sbeku swoich spraw i nie wtryniaj kapusiowego kinola w coś nad czym już na szczęście straciłeś władze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zfary Re: Cegłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 12:45 Masz racje to typowa u.becka metoda wywołać temat i ośmieszać dyskredytowac i obżydzać.Dużo jeszce w naszym życiu reliktów komuny.Co zrobić zeby uboli nie dopuścić chociaż na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sv Re: Cegłowski IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.08, 13:33 A kto wywołał ten temat? Mam wrażenie, że osoby z którymi się zadawał i urządzał nocne narady lub spotkania. Teraz może weźmie pod uwagę słowa i wskazówkę: CIERP CIERPIENIEM CIERPIĄCYCH! To na pożegnanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: civ Re: Cegłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 16:06 Temat wywołał kwisnewski. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Cegłowski 10.07.08, 16:27 Temat wywołał Arkadiusz Adamkowski który napisał w/w tekst. A przecież nie można dyskutować na tematy związane z Kościołem na forum GW jak pisał były Opiekun tegoż forum i kilku innych nijaki Roman J. Księżą przychodzą i odchodzą. Odejście nie zawsze jest skutkiem złego kierowania parafią. Częściej jest związana z bardzo dobrym zarządzaniem. Jesli w innej parafii proboszcz nie daje sobie rady z nowymi wyzwaniami np. budową, rozbudową, remontem itp. dobrami kościelnymi, kieruje się do takiej parafii księdza z doświadczeniem. Z Płocka odchodzą na inne placówki inni księża - Ze Stanisławówki dwóch, w tym nominowany na Płocczanina roku ksiadz Jacek Adler. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: civ Re: Cegłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 16:33 A twoim celem było wywołanie w sbeckim stylu dyskusji co do przebiegu ktorej nie miałeś wątpliwości.Płaci ci ktoś za to czy tak ze starych nawyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: typ Re: Cegłowski IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.08, 20:37 To się nawyrabiało, że aż niektórych powciskało, albo zwyczajnie wywiało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niva Łepkowski zostaje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 20:46 no co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesław R. Re: Łepkowski zostaje ? IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.08, 20:53 No co, ty sensacji łowco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gol! Wszyscy jesteśmy Kościołem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 21:59 Tak co jakiś czas słyszę! Więc wszyscy mamy prawo głosu w tej sprawie bo dotyczy Naszego Kościoła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxx Re: Wszyscy jesteśmy Kościołem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 00:24 Spoko!Kapuś zajął sie teraz Panem Abgarowiczem.Kolejne zadanie ....HMWD!Ch..M. W Doooop....ecw..owi z esbecji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oni Re: Nie wszyscy jesteśmy Kościołem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 05:57 to jakas bzdura sb-cka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz. Re: Nie wszyscy jesteśmy Kościołem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 06:08 anipojąć czyli jacol napewno nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh Re: Nie wszyscy jesteśmy Kościołem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 17:52 jakos to idzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiak Re: Cegłowski IP: *.eranet.pl 12.07.08, 10:32 temat wywołał sam libera upubliczniając wewnętrzne sprawy Koscioła i wszycho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjjaaa Libera do zmiany IP: *.143.c86.petrotel.pl 12.07.08, 14:09 Faktycznie jest tak, że Libera, nasz wielki biskup od czystek, mianuje na stanowiska te osoby, które donoszą mu o różnych sprawch. Między innymi takim przykładem jest Ks. J. Zdunkiewicz, który dostał fuche dyrektora radia katolickiego w Ciechanowie. Niech cały Ciechanów zapyta się go dlaczego. Od tej sprawy aż głośno w Płocku miedzy niektórymi grupami osób. Co do fary: Czemu zmieniać coś co jest dobre? Ja za wiele z Kościołem nie mam wspólnego, ale właśnie taki człowiek jak ja usłyszałem o działaniach w farze i sam przyznanm, że fara stała się prawie czołową parafią duszpasterską w mieście. No ale cóż? Może właśnie dlatego w farze jest niespodzianka?? Mam znajomego Księdza - kolegę, który przyznał, że takiej atmosfery w Kościele płockim to dawno nie było. A wszystko dzięki Liberze, który stworzył pokój WIKELKIEGO BRATA w kurii. Kto chce może do niego przyjść. On przyjmie każdego z otwartymi rękami. Pozdrawiam forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Libera do zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 17:12 Niestety, nie liczą się kompetencje. Ważne jest to, co inni powiedzą. Brak obiektywnego spojrzenia na wiele spraw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cosk Re: Libera do zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 17:13 Libera jest oki, jest libera-łem a to najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 23:08 a wikarym nie podziękował...? To przecież oni robotę robili w farnej parafii, o szef? odpoczywał w tunezji i kamerunie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.056.c91.petrotel.pl 23.08.08, 22:22 No i wymienily cały garnitur w Farze...wszystkich wikariuszy!!!Czy kurię i Biskupa pogięło?Trzech nowych wikariuszy i nowy proboszcz w tak prześwietnym kościele?Widać trzeba było zgaśic blask świecącej gwiazdy koscioła farnego... Innym proboszczom aż żal d... ściskał od świetności Fary,więc biskup się postarał... I gdzie tu logika.Niszczyć coś co tak świetnie funkcjonuje i działa...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 14:40 No,ty ze swoim słownictwem napewno nie opuszczasz żadnej mszy nawet w dni powszednie i ogromne znaczenie ma dla ciebie kto jest tam proboszczem i wikarym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 16:01 Ktoś "życzliwy" w tym pomógł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 16:12 nie mamy szczescia do biskupów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 17:26 naprawde współczuje.Zmartwienie masz ogromne tylko się nie pochlastaj z rozpaczy,albo co gorsze.Rozwaz też możliwość zmiany diecezji.Może tam będziesz miała wiecej szczęścia,a zreszta wyprowadzając sie może wybrac biskupa, który cie usatysfakcjonuje.Tylko czy taki jest w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ady Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 21:16 Wybrałaś już sobie biskupa?Dobrze sie zastanów,żebyś przy przeprowadzce nie popełniła błędu!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plotczanin kiedy pedofile w sutannach i malwersanci z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.08, 23:34 caritasu zostana rozliczeni ? oczywiscie to pytanie retoryczne nie w katolandzie heeeeh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 15:41 Nie tylko na szczytach władzy, ale i w nauczaniu religii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.14, 10:21 zaczął od siebie ? plock.gazeta.pl/plock/1,35710,15820793,Biskup_w_Wielki_Czwartek_w_katedrze__Nawrocmy_sie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszedzie to samo Re: Rewolucja na szczytach władzy w diecezji IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.14, 21:30 To szokujące zdanie miał wypowiedzieć Bartłomiej Sienkiewicz, szef Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Całość rozmów ujawnia jeden z tygodników, zaznaczając, że nagrań jest znacznie więcej. Marek Belka ma stwierdzić podczas rozmowy, że ostrzegał premiera przed Amber Gold. - Państwo istnieje teoretycznie - mówi szef MSW Bartłomiej Sienkiewicz w bulwersującej rozmowie jaką w poniedziałek ma zamiar opublikować tygodnik „Wprost”. Chodzi o nagrania dwóch rozmów: Marka Belki, szefa Narodowego Banku Polskiego z ministrem spraw wewnętrznych Bartłomiejem Sienkiewiczem oraz byłego już ministra transportu Sławomira Nowaka z Andrzejem Parafianowiczem, byłym wiceministrem finansów, któremu podlegają Urzędy Skarbowe. Tygodnik twierdzi, że takich nagrań jest znacznie więcej: m.in. szefa NIK Krzysztofa Kwiatkowskiego z Janem Kulczykiem czy Elżbiety Bieńkowskiej z szefem CBA Pawłem Wojtunikiem. „Sienkiewicz załatwia polityczny deal z Belką. Chce, aby NBP pomógł w finansowaniu deficytu budżetowego i tym samym wsparł Platformę w trudnych wyborczych latach" - czytamy w tygodniku. Nagranie powstało w lipcu 2013 r. Chodzi o to, by doprowadzić do tego, aby PiS nie wygrał wyborów. Marek Belka ma za to żądać głowy Rostowskiego i nowelizacji ustawy o banku centralnym. Ten scenariusz ma się zrealizować kilka miesięcy później – komentuje autor tekstu we „Wprost”. W ujawnionym nagraniu Bartłomiej Sienkiewicz ma lekceważyć pomysły rządu: kpiąco wypowiada się o orlikach czy Polskich Inwestycjach Rozwojowych, używając przekleństw. Jak ujawnia gazeta, minister Sienkiewicz miał powiedzieć, że „Państwo polskie istnieje jedynie teoretycznie” a o funkcjonariuszach BOR, że „mają syndrom sztokholmski”. Rozmowa Nowak-Parafianowicz (nagrana w lutym tego roku, kilka dni przed dymisją ministra) toczy się wokół kłopotów Nowaka ws. jego oświadczeń majątkowych. Minister transportu ma żalić się Parafianowiczowi, że skarbówka „trzepie jego żonę” (Nowak nie wpisał do oświadczenia luksusowego auta którym jeździ, a który lesinguje firma jego żony). Nowak ma wyrażać obawy, że rachunki żony „będą chcieli crossować z moimi rachunkami” - mówi w zarejestrowanej rozmowie. - Zablokowałem to – miał dodać Parafianowicz. Tygodnik „Wprost” nie wyjaśnia, kto nagrywał polityków i jaki miał w tym cel. Gazeta sugeruje, że mogą stać za tym służby skonfliktowane z Sienkiewiczem, który otrzymał od premiera pełną władzę nad ABW. Mogą to być także „ludzie wywodzący się w Biura Ochrony Rządu, jakaś grupa biznesowa, a może polityczna konkurencja”. Piotr Nisztor, autor tekstu, w rozmowie z „Rzeczpospolitą” potwierdza, że redakcja wie, że takich nagrań jest znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś